2024-08-14 119 瀏覽
今日lunch同同事一齊嚟食二人份嘅高級鐵板燒,一個人只需600+就食到頂級嘅鐵板燒,所以呢間都係我經常帶朋友一齊嚟食嘅一間店。食過佢哋嘅晚餐時段鐵板燒同omakase,真係非常之好食。每當想解一解慾望就會叫上商務二人前鐵板燒,入面有我最愛食嘅和牛薄燒、澳洲龍蝦同福岡縣甘鯛🤤和牛薄燒每一次嚟每一次都愛上。師傅會把肉片切成薄薄嘅,一啖食落去滿滿嘅牛香味,今日都燒得好靚,好有焦香味。💯仲有澳洲龍蝦,前幾日食到隻好難食嘅龍蝦,肉質沙沙地嘅口感,😭但今日彌補返嗰日隻龍蝦。里木嘅龍蝦一直都好好食,每一次嚟食材都好新鮮,一次都未食過雪藏好耐嘅。蝦肉嘅肉質都好厚實,QQ嫩嫩嘅,超級滿足。作為刺身嘅甘鯛,魚肉稠密,口感有啲黏滑,但好鍾意,好難食到嘅味道。仲有今日意外嘅發現:魚湯。食咗咁多次,今日先發現魚湯好好飲。奶白色嘅,味道鮮甜濃郁,又唔會有過多嘅調味料,飲落好舒服開胃。今日一如既往,非常滿意,已經開始計劃下次要帶邊個一齊嚟陪我食😆

食過佢哋嘅晚餐時段鐵板燒同omakase,真係非常之好食。

2024-08-14 86 瀏覽
為咗慶祝老公經過重重困難,終於都升職啦,雖然工錢無變很多,不過真係感到好驕傲,我哋決定犒賞自己,嚟到呢間每人1980蚊嘅高級日本料理店。呢頓特別嘅晚餐唔單止美味,仲充滿咗喜悅同驕傲。🪼殼付原隻海膽🪼海膽殼裡面橙黃色膏狀嘅食材真係好吸引,輕輕舀起一口放入口真係好正,味道真係好好食同埋好鮮。呢道夏季必食嘅日本食材,真係名不虛傳。🪼松葉蟹雞湯配海膽🪼湯色清亮,但係蘊含豐富嘅風味,日本雞骨熬製嘅高湯底蘊深厚。每一啖都可以感受到雞湯嘅醇厚同埋蟹肉嘅細嫩。漂浮喺其中嘅海膽,口感更加豐富多層。🪼愛知縣白象拔蚌和北海道粒貝🪼別具匠心嘅組合,白象拔蚌肉質結實,鮮甜可口。北海道粒貝則略帶嚼勁。灑喺上面嘅柚子皮增添咗一絲清爽,提升咗整體嘅口感層次。最後嘅沖繩水雲配土佐酢,口感清脆,酸甜適中,為下一道料理做好咗準備。🪼岩手縣石垣貝壽司🪼石垣貝嘅肉質帶嚟一種獨特嘅滿足感,仲帶有一定嘅Q彈,鮮味十足。🪼北海道牡丹蝦配海膽🪼牡丹蝦嘅肉質結實,需要稍微用力咀嚼。海膽嘅部分口感滑潤,好似食雪糕咁。將牡丹蝦同海膽一齊品嚐,確實能感受到廚師展現咗食材嘅新鮮度同巧思。🪼炭燒帆立貝海膽漢堡🪼壓軸的北海道活帶子經過豉油醃製,再用

🪼殼付原隻海膽🪼

🪼松葉蟹雞湯配海膽🪼

🪼愛知縣白象拔蚌和北海道粒貝🪼

🪼岩手縣石垣貝壽司🪼

🪼北海道牡丹蝦配海膽🪼

🪼炭燒帆立貝海膽漢堡🪼
壓軸的北海道活帶子經過豉油醃製,再用備長炭烤到半熟,外層略帶焦香,內裡保持鮮嫩多汁。咬落去嘅時候,帶子嘅彈牙同北海道海膽嘅細膩形成絕妙嘅配搭。

2024-08-12 114 瀏覽
今日晚餐要好好獎勵吓自己,就去食高級鐵板燒,俾師傅服侍我 之前嚟食過lunch,環境已經俾人好清新嘅感覺,估唔到去到dinner時段,俾人嘅感覺又會唔同晒。有種好舒服好relax但又好高級嘅感覺 點咗里木贅沢鐵板燒,總共有10樣以上嘅菜 澳洲龍蝦 俾嘅龍蝦好大隻,蝦頭嘅擺盤,影相影得好靚最緊要係,蝦肉都切晒一小舊一小舊,真係好貼心,一啖一件再同朋友傾吓偈真係好享受。 日本愛知縣白象拔蚌&愛爾蘭蟶子 另一道喺擺盤上成功吸引到我部相機,師傅咁快嘅擺盤速度,擺到咁精緻嘅菜👍擺盤唔只靚仔,白象拔蚌肉質爽甜,每一啖都有爽脆嘅感覺,蟶子嘅肉質都好細緻,口感非常嫩滑日本鹿兒島黑豚肉 さすが係黑豚肉,食落口完全唔會油膩嘅口感,而且肉質好嫩口,食完超級滿足 北海道牡蠣同魚子醬 牡蠣好新鮮好軟熟配埋魚子醬有啲淡淡嘅牡蠣鮮甜味再帶有少少魚子醬嘅鹹香味

日本愛知縣白象拔蚌&愛爾蘭蟶子

2024-08-12 92 瀏覽
老公最近心情唔係幾好,就諗住帶佢去食佢最鍾意嘅Omakase •但係我對日式料理嘅認識唔係好多,就搵咗表哥問咗下,表哥就推薦我[里木]餐館。我就帶咗老公去嗰邊食晚餐。老公一行入餐館,就特別鍾意店內嘅裝潢風格,仲影咗好多相。我哋點咗里木贅沢鐵板燒[蠔配魚子醬一罐]北海道蠔嘅味道好鮮,配埋魚子醬之後,都唔會太過濃,我個人特別鍾意![鮑魚]南非嘅鮑魚好肥美啊我咁大個人第一次食到咁肥美好食嘅鮑魚👍🏻[高級和牛薄燒]高級嘅和煮得啱啱好,口感細膩,仲可以嘗到牛肉嘅香味,特別享受👍🏻[日本愛知縣白象拔蚌&蟶子]呢個我光聽名字就覺得特別高級嘅菜品。拔蚌大大個,配埋蟶子味道更佳![法國鵝肝]老公最中意嘅法國鵝肝!鵝肝嘅口感真係好好啊!肉質細膩,太正啦👍🏻[龍蝦]龍蝦好大隻,食到特別爽!而且仲好新鮮!我同老公都食得好滿足,特別啱我哋嘅胃口!老公仲話呢度真係可以經常嚟!

2024-08-08
呢個星期搞了個家庭日,帶住舖頭去尖沙咀食「里木」壽司鐵板燒。我地好少出街食但今晚真係給到我地個驚喜嘞!😉 平時成日見到好多人排隊,趁機預早訂左個位,揀左嗰個$980每位的鐵板燒套餐,等我地一家人好好享受一頓! 🍽️🍽️ 我老豆最愛嗰個北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯,帶子肉k味真係得嚟鮮甜好吃!🦞 同一時間,活南非鮑魚肉質緊實香口,每一口都好有嚼勁,好食之餘仲好營養,絕對係老豆嘅至愛。💖活龍蝦配自家製蝦膏牛油醬汁肉質豐滿,再加上嗰支新鮮露骨牛柳嚟燒,女兒話好好味呀!🦞😋 同一時間,呢度嘅日本雜菜色澤鮮艷,歎出嚟好健康!🥦🥕🍻個人覺得A5和牛薄燒最最好食!和牛厚厚一片,放嗮燒完嘅肉汁,口感非常豐富,好似燒烤嘅感覺,我地一家都好愛呢款!😍每次同家人食餐飯都好開心,特別係今次,「里木」絕對超值,食完晚餐我哋一家都讚唔絕口。本來只係黎體驗一次,但我哋已經決定,下次「里木」,我們會再來嘅!哈哈😍🥂🎉

🦞😋 同一時間,呢度嘅日本雜菜色澤鮮艷,歎出嚟好健康!🥦🥕

聽講最近有一間位於尖沙嘴,人人推介嘅「里木」壽司鐵板燒,號稱要食過先知!終於係呢個週末,我哋一班好姊妹👩‍🤝‍👩 一齊去試吓!一定要同大家分享下我哋D心得!首先,我哋點咗杯《魚湯》🍲 ,入口即化,係用魚骨、魚頭同薑淆煮四至五小時,魚骨嘅骨膠原淒淒都滲透咗入湯之中,口感濃厚又唔會過鹹。然後,我哋就叫咗個包晚餐嘅《Omakase Spring Menu》。每樣菜都有佢特別嘅地方,真係食到人開心🤤🥢。「燻櫻花木煙關西鯖魚」係其中一個我最鍾意嘅!採用每天市場嘅新鮮關西鯖魚,用櫻花木煙燻,口感香滑,食落成個口都係櫻花嘅味道!Oishi!!再嚟就係「甘鯛立鱗燒配自家製忌廉洋蔥醬」🐠 ,置於熾熱的火焰上,慎重地翻面,酥脆的魚鱗,魚肉鮮嫩口感超啱我哋。 壽司選擇我哋點咗燒吞拿魚面頰肉壽司、燒赤鯥壽司同赤貝壽司,每一種都有獨特嘅味道体驗,配搭米飯,味道平衡得剛剛好。最後,我哋叫咗杯《Ooha 0卡飲品》🍹,雖然係飲有氣既野,但全無卡路里!真係喺呢度飲食都無壓力!跟住就去埋單計數,六人晚餐,包消費,每人都唔使$400,係咁樣嘅價位下,可以食到呢啲優質嘅食物,實在係好抵食👍。最緊要嘅係,地點方便,尖沙咀站出

跟住就去埋單計數,六人晚餐,包消費,每人都唔使$400,係咁樣嘅價位下,可以食到呢啲優質嘅食物,實在係好抵食👍。最緊要嘅係,地點方便,尖沙咀站出嚟就已經到,對於俾住啟德、九龍城、 新蒲崗既我哋一班人黎講,真係一個好好嘅選擇💖。下次再約,再一齊去食🎀

2024-08-05 83 瀏覽
位於尖沙咀嘅『里木』,係一間日本廚師發辦壽司鐵板燒餐廳,新鮮嘅食材同精湛嘅烹調技 巧,將創新同傳統巧妙地融合埋一齊,呢度一定會俾到你一個獨一無二嘅餐飲體驗!🎉🍴🍣 鐵板燒套餐$980/人 🍣首先,接觸到眼簾嘅就係佢哋嘅鐵板燒套餐,備有多款日本傳統美食,圖逗你品嚐。整個套 餐價值$980/人,真心推薦分享比所有日本料理嘅鐵板燒愛好者!😋🍱北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯係佢哋嘅招牌湯品之一,新鮮嘅活帶子配埋口感滑潤嘅紫菜同清甜嘅鰹魚湯,創新嘅組合同 豐富嘅風味,為帶來一種十足日本風情嘅滋味體驗。👍😋🍤 活龍蝦配自家製蝦膏牛油醬汁 🍤 佢哋獨有嘅活龍蝦醬汁,配合香脆嘅龍蝦肉,食落去真係開心之至,你一定要試下!😍🔥🍱甘鯛🍱 當細緻嘅甘鯛肉遇上到柔和嘅口感,就可以感受到一種幾乎係匠心嘅美食藝術。🎯🍣🍱🍳 櫻花蝦和牛炒飯配蘭王雞蛋 🍳 最後就係佢哋嘅招牌炒飯,選用品質最好嘅和牛肉同得天獨厚嘅蘭王雞蛋配埋香口嘅櫻花蝦一齊炒,食落感覺就好似係口感、香氣、滋味三位一體嘅絕妙體驗!😌 🍚 絕對值得嚟『里木』試下佢哋嘅美食,無論係覆底味道定係係氣氛,都一定會俾到你一個難忘嘅晚餐體驗。👌⭐🎉評分: 味道 :⭐

🍣 鐵板燒套餐$980/人 🍣

北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯

忘嘅晚餐體驗。👌⭐🎉

評分:
味道 :⭐⭐⭐ ⭐ ⭐ 【5】
環境:⭐⭐⭐ ⭐ ⭐ 【5】
服務:⭐⭐⭐ ⭐ ⭐ 【5】
衛生:⭐⭐⭐ ⭐ ⭐ 【5】
抵食:⭐⭐⭐ ⭐ ⭐ 【5】

整體評分: 【笑】
💥純天然魚湯💥首先飲吓佢哋嘅魚湯,一飲落口就感受到魚骨與薑嘅美味,湯底清新,完全無添加,幾肯定人工熬煮嘅味道,每次用四至五個小時嘅功夫嚟製作,充滿骨膠原嘅旨 味,飲吓真係震撼㗎👍🏽💥Omakase Spring Menu 💥再試吓Omakase Spring Menu,雖然價錢$1780/人,不過佢包括嘅每款餐點都超級豐富,無論係壽司定係鐵板燒都好吃到爆,真心覺得性價比超高😋💥北海道松葉蟹配土佐醋果凍💥正所謂「松葉蟹一旦食,永世不會忘」,松葉蟹肉鮮味十足,配自製嘅土佐醋果凍,每一口都讓我享受唔同嘅口感,真係非一般體驗👍🏽💥鯛魚刺身配鯛魚白子💥鯛魚刺身配鯛魚白子,既入口充滿魚油香,細緻有彈性嘅魚肉又唔輸給其他高級食材,組合得就係好味😋💥燒吞拿魚面頰肉壽司,金目鯛壽司💥至於壽司更加唔話你知 ,燒吞拿魚面頰肉壽司同金目鯛壽司,燒至外面微焦, 魚肉鬆軟, 食落口就是一種幸福感.😋總之,里木真係一間新開嘅壽司鐵板燒店值得推薦,自己會再嚟嘅😍
💥純天然魚湯💥
💥Omakase Spring Menu 💥
💥北海道松葉蟹配土佐醋果凍💥
💥鯛魚刺身配鯛魚白子💥

💥燒吞拿魚面頰肉壽司,金目鯛壽司💥

上次一同朋友嚟尖沙咀螢火後,Omakase真系嘗爆,體驗冇得輸。今晚約埋朋友試下呢間尖沙咀嘅鐵板燒壽司店—里木🤗。🌟狠角色 - 鐵板燒套餐🌟$980/人嘅鐵板燒套餐,質素、份量都完全值得。同埋用熾熱嘅鐵板煮出嚟嘅餐點,口味更佳💯。🌟海景人氣推介 - 甘鯛 🌟甘鯛味道上佳,色澤鮮豔,肉質細膩,食落口先係一陣甘甜,跟住就係海鮮嘅鮮美,落肚完全第一時間就嚐到其中嘅美味啦😋。🌟尖峰之選 - 活南非鮑魚 🌟活南非鮑魚口感獨特,味美未減。彈口又清爽,火候控制得好,鮑魚肥美口感驚人,一試成主顧💯。🌟高級代表 - A5和牛薄燒 🌟A5和牛味道濃郁,煎烹得宜,土生土長一口舐乾唔留😋。仲可以配埋餐廳一手調製嘅Wasabi沙律醬為佳。🌟頂級湯飱 - 魚湯 🌟以魚骨魚頭熬製而成嘅魚湯,每次都需用四至五小時晒圍嚟熬,湯中骨膠原徹底溶化,味道獨特直率推介💯。最後,以呢度嘅食物質素同價錢黎講,真係高性價比到唔得💯!嗌得喂,冇理由唔再嚟!😁"

🌟狠角色 - 鐵板燒套餐🌟

🌟海景人氣推介 - 甘鯛 🌟

🌟尖峰之選 - 活南非鮑魚 🌟

🌟高級代表 - A5和牛薄燒 🌟

🌟頂級湯飱 - 魚湯 🌟

今晚同老公同屋企人嚟尖沙咀里木餐廳食生日晚飯,book 好左位真係舒心!😊 佢哋個menu真係五彩繽紛,有Omakase Spring Menu, 華蓮小長井牡蠣, 鮫鰈刺身配鮫鰈魚邊及魚子醬等等,每一款都款款獨特並有返佢哋嘅風味。笑T∆T 💜整體環境💜佢哋枱檯布置得好有品味,食物擺皿亦十分精緻。服務生們面帶笑容,提供嘅服務亦非常出色。係咁,餐廳評價一直都好高!👍💜菜式一:華蓮小長井牡蠣💜話就話華蓮小長井牡蠣好吸引!新鮮度一流,每一口都感受到深海嘅鮮味,好得意嘅係,牡蠣肉裡面仲帶少少蔥味,令每一口都好有層次感! 唔得唔試呢款呀!👍💜菜式二:鮫鰈刺身配鮫鰈魚邊及魚子醬 💜鮫鰈刺身配鮫鰈魚邊及魚子醬新鮮入口即溶,口感十足。佢嘅魚子醬係使用米之蓮餐廳所常用的,好有質格,豐富嫩滑的魚肉加上魚子醬的淡淡風味,令呢道菜式更加美味!👌💜菜式三:燒吞拿魚面頰肉壽司💜燒吞拿魚面頰肉壽司,哎吔哥! 呢個真係我食過最好食嘅壽司一款。溫熱的燒吞拿魚面頰肉奶滑香濃,再加上細緻的壽司飯,使人感到十足的滿足感! 一啖食落去, 真係令人回味無窮!🤩😍💜菜式四:鮫鰈魚配群邊壽司💜最後一道菜就嚟到鮫鰈魚配群邊壽司,整個壽

💜整體環境💜

💜菜式一:華蓮小長井牡蠣💜

💜菜式二:鮫鰈刺身配鮫鰈魚邊及魚子醬 💜

💜菜式三:燒吞拿魚面頰肉壽司💜

💜菜式四:鮫鰈魚配群邊壽司💜
最後一道菜就嚟到鮫鰈魚配群邊壽司,整個壽司滿滿都係鮫鰈魚,每一口都感受到濃郁的海鮮味。如果你鍾意鮫鰈魚,呢道菜絕對值得試味! 得"
2024-07-14 276 瀏覽
海膽宴💜💚第一次食海膽omakase 😆一次意外地喺社交平台睇到呢間餐廳有個海膽宴,一直都好想試,終於有機會去食,完全冇令我失望🫶🏻個原隻海膽鮮甜到呢…食左兩隻😝🩷超師傅仲將我唔食既生魚轉哂做貝類比我🤩個火燒北寄貝想再encore 😋仲有個蟹肉翅海膽🤤呢個組合弟開食就食過好多次,加埋海膽真係第一次,估佢唔到又會咁match😋點解可以有啲咁好食既野…..🥹可唔可以唔好咁快完左呢個海膽宴🥹*100% 自付非廣告
海膽宴💜💚第一次食海膽omakase 😆

個原隻海膽鮮甜到呢…食左兩隻😝🩷
超師傅仲將我唔食既生魚轉哂做貝類比我🤩
可唔可以唔好咁快完左呢個海膽宴🥹

*100% 自付非廣告
2024-07-08
$2000 (晚餐)
今日同男朋友去尖沙咀,去到「里木」,傳說中嘅日式餐廳食lunch👩🏻‍❤️‍👨🏾,佢想食得正宗好味嘅日本料理,所以就揀左呢間~呢間餐廳人流真的好多,曬爆嘅陽光下,好彩我哋有男朋友醒目Book咗位~首先,大廚將「燻櫻花木煙關西鯖魚」端到我哋面前。每一片肉都仿佛透過光,一入口就感覺滑溜滑溜,富有煙燻嘅味道,食咗佢我們感覺好像食到嘅係一股爽口嘅海鮮風味👅!特別值得一提嘅就係「鯛魚刺身配鯛魚白子」,白子好純潔無瑕,但係食落口就會爆發出一股淡淡嘅甜味,口感又鮮又甜,配上鯛魚肉,感覺好像食到海洋嘅滋味😍!之後有「北寄貝壽司」登場啦,帶有海鮮味同香氣嘅北寄貝,加上精緻嘅壽司飯😊。最後「海膽壽司」結束咗呢一餐。海膽選取非常新鮮,配上師傅手藝,一口咬落去,感覺好creamy,好鮮甜🤘🏻!
確實需要一個好的地方放鬆一下,在公司對面就有一間優質的「里木」餐廳,無論是食材還是服務都非常出色。👏🍽🌟這裡的💠鐵板燒套餐$980/人💠是我們首先選擇的,每一道菜都非常精緻,味道濃郁且層次豐富,真的是一種享受。🍱🎊😋接著是我極為喜歡的💠活南非鮑魚💠,它味道鮮美,口感鮮嫩,燒得剛剛好,食起來真的是一種享受。🦑🦐👍然後有💠A5級和牛薄燒💠,味道豐富而細膩,每一口都感受得到肉的鮮美,讓人垂涎欲滴。🥩😍🍽 為了讓口味更豐富,我們還嘗試了💠櫻花蝦炒飯💠,米飯與蝦仁的搭配實在是完美,口感更是令人驚艷。🍤🥘👌最後以💠焦糖吐司💠結束這次的美食體驗,吐司外脆內軟,焦糖香甜,為這頓飯劃上了完美的句號。🍞🍮😊 「里木」的環境優雅,服務周到,沒有任何壓力。每一次的上菜都像是在獻上一份驚喜,十分讓人滿足,真心推薦大家可來此品嚐!🙏🙏🎊
同男朋友黎到尖沙咀嘅里木,慶祝我嘅生日,兩人趁這機會好好享受一頓豐富嘅晚餐🍴。里木嘅日系風格裝修,同一面放滿唔同嘅紅酒嘅牆壁,營造出一種既優雅又放鬆嘅氛圍,令我哋一路都可以好開心地觀看佢哋嘅料理過程👍🤤。食物🤤🤤🤤🤤🤤環境🏮🏮🏮🏮🏮服務👍👍👍👍👍我哋每人點咗一個鐵板燒套餐,價格$980嘅套餐,其中嘅活南非鮑魚煎到入口爽脆彈牙,味道鮮美至極,每次咬落去都可以感受到呢種美味,實在爽呀!🤩接著就係A5和牛薄燒,每一塊肉都燒得剛剛好,肉質帶有一點點脂香,吃得出成個人都充滿咗香味,實在好難抵擋呀!😍再黎個日本雜菜,裡面各種新鮮蔬菜百變口感😉。最吸引人嘅就係里木自家熬煮嘅魚湯,完全無添加任何人工成份,完全係用咗四至五小時熬製,湯底香氣十足,配埋無骨魚同薑熬嘅湯,鮮味十足啊!😋全場嚟講,里木絕對係一間令人回味無窮嘅店,價錢合理,食物又好味,實在非常推介。

食物🤤🤤🤤🤤🤤
環境🏮🏮🏮🏮🏮
服務👍👍👍👍👍
再黎個日本雜菜,裡面各種新鮮蔬菜百變口感😉。
民以食為天。今晚想食得滿滿足足,為平淡的日子增添色彩,我就選擇了尖沙咀的『里木』。✅ 首先就是北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯,它清新的味道,同帶子既鮮甜,即刻暖暖地開左個胃🍵。    ✅ 再來就是活龍蝦配自家製蝦膏牛油醬汁。當蝦膏牛油醬汁澆在龍蝦身上,就知道唔簡單,真係好香濃,同埋佢肉質係好彈牙,好正 🦞。  ✅ 當然 A5和牛薄燒也係不能忽視。肉嘅味道好淡雅好唔俗氣。鮮嫩的和牛經燒烤,外脆內嫩, 每一塊牛肉都切工細緻,經過多次翻烤才烘烤成最佳狀態🥩。✅ 最後一道甜點 — 焦糖吐司,焦糖香味濃 配上新鮮 出爐嘅麵包。🍮🥐。      如果我可以評分的話,一定會給10分,因為食物質量高,而價格又公道。👍