2021-11-10 1139 瀏覽
話說今年未食蟹,咁啱約到都食蟹嘅朋友😎,但又想方便,唔想自己係屋企自己蒸,就決定出街食😋,上網搵嘅時候見到呢度係任食,但當晚去到就無左任食,而就變咗大閘蟹宴,個餐係每人有6隻蟹,有兩種食法,油鹽焗,清蒸,另外仲有其他食物🍲,非常之豐富架絕對係飽到上心口埋單走人嘅,🦀️大閘蟹宴 🦀️🔺清蒸🔺油鹽焗🔺花膠響螺燉湯🔺黃金蝦球🔺鹽香BB乳鴿🔺蠔皇原隻鮑魚🔺生炒臘味糯米飯🔺散叫左 👉🏻拔絲咕嚕肉, 好好食推介,因為外面好脆,口感好好👍🏻
個餐係每人有6隻蟹

🔺鹽香BB乳鴿

🔺蠔皇原隻鮑魚

🔺生炒臘味糯米飯

🔺散叫左 👉🏻拔絲咕嚕肉
, 好好食推介,因為外面好脆,口感好好👍🏻

2021-11-09
  • 拔絲咕嚕肉
金兜记之前叫菜食饭,幾ok!今次放題話貨不多,改6隻/人,諗住都夠食,點知只系3-3.5两大,拆蟹都難拆,仲系冇乜肉,有D凍🥶🥶,有D暖,全部都系公,雖有D有膏,但唔多,一半有一半冇,極之差!😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭其他菜只有糯米饭比較好,嗰湯冇乜味系有夏鸡脚,差,鹵水乳鴿系冷盤,全凍🤮🤮🤮原黄金蝦系冇乜咸蛋黃嘅炸蝦,唉。服务員又唔夠,叫極冇人應,冇人加水,真系去鸿星/東海好過。食物應熱唔熱系死罪,4佰幾一人,等同食垃圾!從今black list咗金兜記!
金兜记之前叫菜食饭,幾ok!

服务員又唔夠,叫極冇人應,冇人加水,真系去鸿星/東海好過。
食物應熱唔熱系死罪,4佰幾一人,等同食垃圾!

從今black list咗金兜記!

2021-11-05
2021-10-19 1154 瀏覽
秋風起,又到一年食大閘蟹嘅季節啦,絕對系要嚟報告一下戰績😂😂😂。話說哩間任食大閘蟹餐廳金兜記幾乎可以用人山人海嚟形容,冇book就勢必冇得食,book咗都比裡面嘅人潮嚇一嚇。可能係D類餐廳嘅原因,終於可以大家坐埋一圍,大大聲閒話家常,明白嘅明白嘅!講返任食大閘蟹都係398,哩個價錢絕對系抵玩。上枱首先嚟一盅花膠海螺燉湯,雖然有味精但系都幾好飲嘅😂,不過一定要熱飲,因為凍咗會覺得超級鹹。再嚟個炸蝦球,其他人話味道唔錯,而我就留返d quota等陣爲大閘蟹奮戰😂😂。第一round大閘蟹係每人2隻鹽焗同2隻清蒸,每隻大概2-3兩,上檯時係岩岩蒸出嚟,所以系熱辣辣🔥。之後服務員見你差不多食完就會問你要唔要加蟹。當晚全部都係蟹公,雖然唔係爆膏但系絕對系可以收貨👍👍👍。中間上桌係每人半隻乳鴿同糯米飯,佢個糯米飯系粒粒分明,適合趁熱食。題外話,隔離檯有幾個C9起碼食咗起碼一百隻,將d蟹蓋疊起來成座山咁高😲😲😲。

• 任食大閘蟹
2021-10-12 965 瀏覽
一行八人,第一次到金兜記食大閘蟹 ,估唔到有喜出望外收穫。主菜係任食大閘蟹,$398呢個價錢,就無預D大閘蟹會好大隻,但非常值得一讚就係D膏真係很肥美爆滿,肉質都很鮮味,大家都食到得非常滿足。當日雖然全場爆滿,但每次落單都很快上蟹,大概10分鐘,每轉每人兩隻,枱枱啲人都至少叫四五轉。咁嘅滿座環境,同埋細酒樓,本身都預咗冇乜服務,但竟然啲姐姐侍應服務態度非常好,好盡力好快處理食客要求。另外套餐黃金蝦和墩湯做得很好。呢個價錢值得推薦。

另外套餐黃金蝦和墩湯做得很好。

呢個價錢值得推薦。

2021-10-11
  • 大閘蟹
2021-10-12 2998 瀏覽
每年也會到酒店或酒樓食一次大閘蟹餐,這幾年開始轉攻略,改食大閘蟹放題 ,因為始終主角係大閘蟹,如果只是食一兩隻,真係唔夠喉,再追加,收費也不便宜,食大閘蟹放題相對價錢比較化算。$398另收加一服務費, 任食兩小時。A時段: 5:45pm 至 7:45pmB時段: 8:00pm 至 10:00pm閑日A時段明顯人流比較小,目測也有空枱,而且感覺比較舒服自在,而B時段巳有很多人在等位,餐廳變得非常擁擠。酒樓環境比預期中好~ 黃金蝦球 ~ 每位一客兩隻要趁熱食 ,大蝦仁彈牙 ,但外皮沒有太大的酥脆感。~ 鹽香BB乳鴿 ~ 每位一隻肉質和味道也不錯, 淮鹽味濃。~ 花膠燉響螺湯 ~ 每位一盅滋潤的湯水,一大嚿花膠~ 油鹽焗大閘蟹 ~ 每位兩隻味道不錯,但蟹質麻麻,不是新鮮的~ 清蒸大閘蟹 ~任叫任食 ,上枱速度也快,熱辣辣, 所以要襯差不多食完,就立即再encore,等蟹身攤凍一陣再支解, 但 大閘蟹質素參差, 上枱有時就兩公兩乸一碟,有時就四隻公蟹一碟, 蟹膏質素,大部分只一般般,多數也是淡黄色的。蟹膏好壞參半,間中也有質素不錯的,蟹膏是橙紅色的。生炒臘味糯米飯~水準之作, 缺點係花生不
$398另收加一服務費, 任食兩小時。
A時段: 5:45pm 至 7:45pm
B時段: 8:00pm 至 10:00pm

酒樓環境比預期中好

~ 黃金蝦球 ~ 每位一客兩隻
要趁熱食 ,大蝦仁彈牙 ,
但外皮沒有太大的酥脆感。

~ 鹽香BB乳鴿 ~ 每位一隻
肉質和味道也不錯, 淮鹽味濃。

~ 花膠燉響螺湯 ~ 每位一盅
滋潤的湯水,一大嚿花膠

~ 油鹽焗大閘蟹 ~ 每位兩隻
味道不錯,但蟹質麻麻,不是新鮮的

~ 清蒸大閘蟹 ~

蟹膏好壞參半,間中也有質素不錯的,
蟹膏是橙紅色的。

生炒臘味糯米飯~

水準之作, 缺點係花生不夠脆

驅寒薑茶 ~ 每位一碗
薑味超濃
如果再加一粒芝麻湯圓就更正

二人的戰利品,抵哂

食後感

服務不錯,侍應服務勤快,沒有漏單,清蒸大閘蟹任叫任食,一定可以回本,若大胃皇多叫幾round,就一定可以食到靚蟹,但只食一,兩round的話,就要講運氣,因為有些蟹質,認真麻麻, 影響了蟹膏的質素。 反而糯米飯, 乳鴿味道和口感也不錯。
一定可以飽肚而歸。
2021-10-09 1079 瀏覽
大閘蟹放題:$452 包加一及茶錢超抵~環境服務一流,已很少見到一家酒家咁夠人手~ 唔會再勞氣!蟹每次叫4隻,食完補給好快,不用等沒有拖時間。 店員很友善會同每枱客人吹水,感覺好有人情味~主角大閘蟹:我地每人食左13隻蟹的質地新鮮唔算細隻,因為蟹公係11月最肥,所以而家食會少點白色膏,但蟹新鮮同打開個魚鰓唔會黑好乾淨。我自制紅醋薑汁沾大閘蟹食勁消滯~可以食到13隻大閘蟹的秘密武器燉湯: 真材實料,好夠熱同足料,有螺片同花膠雞脚。油鹽焗大閘蟹:好香~糯米飯: 有煙煙韌韌感~正炸黃金蝦球:好脆口,蝦彈牙油鹽乳鴿:好特別估唔到咁好味~薑茶:夠薑,掂!
大閘蟹放題:$452 包加一及茶錢超抵~
環境服務一流
,已很少見到一家酒家咁夠人手~ 唔會再勞氣!
,感覺好有人情味~
主角大閘蟹:我地每人食左13隻

我自制紅醋薑汁沾大閘蟹食勁消滯~

可以食到13隻大閘蟹的秘密武器

燉湯: 真材實料
,好夠熱同足料,有螺片同花膠雞脚。
油鹽焗大閘蟹:好香~
糯米飯: 有煙煙韌韌感~正
炸黃金蝦球:好脆口,蝦彈牙
油鹽乳鴿:好特別估唔到咁好味~
薑茶:夠薑,掂!
10月4日晚和朋友興祝生日來食大閘蟹任食,完全貨不對辦,其他野食唔講,淨係講大閘蟹,大部份都削肉冇膏,仲要是凍的,唔知擺放左幾耐,十分唔新鮮。反映左幾次,終於黎d是熱的,但依然都是大部份削肉冇膏。再者,在限時2小時任食下,keep著叫上蟹好合理。過了1小時後,叫加蟹時侍應故意唔入單,提了幾次仲態度好差咁話而家9點15分,9點12分先入單,但我們其點9點叫加蟹了。最後,咁多年來,食過咁多唔同放題、自助餐和任食等,創下了當晚食飽肚竟然最後是靠最後的生日蛋糕,再加食糖水,我同朋友們仲要係食晒成個蛋糕加自己碗糖水!

反映左幾次,終於黎d是熱的,但依然都是大部份削肉冇膏。

再者,在限時2小時任食下,keep著叫上蟹好合理。

最後,咁多年來,食過咁多唔同放題自助餐和任食等,創下了當晚食飽肚竟然最後是靠最後的生日蛋糕,再加食糖水,我同朋友們仲要係食晒成個蛋糕加自己碗糖水
2021-10-04
生日
2021-09-15 1031 瀏覽
喺公司附近去食午餐時行過見到,順便上嚟試吓地點要上1樓,入到去,都發現都幾多位,現場見到老人家比較多啲。跟住手快快落單,午餐得1個鐘,要爭分奪秒落咗單之後,都大概等咗最少17分鐘,啲嘢食可能即叫即蒸,之後望住冒煙嘅點心新鮮熱辣第一次見金錢肚 底部係烏冬,有d奇怪時間關係冇特別影。棉花雞就正常,有雞肉+冬菇+炸魚肚,底部係炸芋頭珍珠雞嘅糯米係平時食咸肉糭嘅味道,感覺似食緊棕之餘,又係珍珠雞黎,怪怪咁叉燒腸粉都係大路貨色,不過不失叫咗四樣嘢埋單16x
喺公司附近去食午餐時行過見到,順便上嚟試吓

跟住手快快落單,午餐得1個鐘,要爭分奪秒

新鮮熱辣

第一次見金錢肚 底部係烏冬,有d奇怪
時間關係冇特別影。
棉花雞就正常,有雞肉+冬菇+炸魚肚,底部係炸芋頭
棉花雞,金錢肚,珍珠雞

珍珠雞

叉燒腸粉都係大路貨色,不過不失
叉燒腸粉

叫咗四樣嘢埋單16x
2021-07-15 1485 瀏覽
成日經過見到門口賣鹽焗雞,琴日終於有機會同屋企人試吓堂食!中午時間,有小菜,又有點心,我哋都睇到花多眼亂。最後嗌左唔少嘢食,包括咕嚕肉,蟹肉粉絲煲,炒飯,燒賣,包等等。啲餸逐樣上!咕嚕肉色水好夠,味道亦都啱啱好。食落有啲似係豬頸肉嘅部位,肥得黎有少少爽口,雖然比較邪惡,但都忍唔住食咗幾件。粉絲煲份量都唔少,粉絲炒得好乾身,香氣十足,撈埋蟹肉一齊食,爭啲忍唔住食晒成煲🤣其他嘢食,整體水準都唔錯,特別係燒賣好好味呀!屋企人都好滿意,值得下次再嚟試吓其他餸菜。
成日經過見到門口賣鹽焗雞,琴日終於有機會同屋企人試吓堂食!

2021-01-21 1758 瀏覽
今日行過金兜記,見到羊腩煲,問左幾錢,佢話200一份,包好晒。又無得睇下。返到屋企,打開一睇,哇!而家啲酒樓食水甘深既咩,經濟吾好者,吾洗甘丫?啲羊腩得5-6件,仲要無乜肉。講真,完全吾值200,食水深。甘既然買左,都要食啦,味道又吾好食,好似擺左好耐,我屋企人見到盒嘢,o 哂咀,話我比人呃左囉。個心勁吾舒服。盒羊腩系勁多骨。果盒白色飯盒甘大盒以為系羊腩,原來系生菜。我吾推介呢間食店,食水太深,無下次!而家呢啲時勢,有心做外賣就比個心出嚟做啦!
2021-01-21
2020-11-28 2324 瀏覽
一年一度嘅大閘蟹又出場啦,搵到好友Coey一齊來撐枱腳任食大閘蟹宴每位$378連埋茶位$14、加一實付每位$432.4限時食兩小時, 8:15pm去到,舖頭入邊人山人海,六點食果場嘅人未走,八點果場嘅人已到,搞到樓面亂糟糟,客人煩躁,侍應都做到顛顛地。每人一碗杏汁燉花膠,因為已經8:30pm,非常肚餓,杏仁味濃郁,好味道花膠都OK啦,隔離枱有位女士大聲呼叫投訴,話呢啲唔係花膠... 質問侍應,服務員都好無奈,其實比呢個價錢嚟呢度任食大閘蟹,你想人哋比乜嘢高質素花膠你呢,啲人真奇怪黃金蝦球、豉油王BB乳鴿、炒臘味糯米飯、薑茶全部我都好鍾意食,覺得好好味,仲略嫌份量唔夠多添,但係望到人哋枱個個都食唔晒,我真係好大食清蒸大閘蟹每次落order都會嚟四隻,我哋兩位好努力咁拆蟹、叫蟹、拆蟹、叫蟹...我哋合共叫咗24隻,每人食咗12隻,食到好攰準時兩小時,10:15pm離坐,雖然我哋每人食咗12隻蟹同埋有熟食,個胃都仲係好空虛,返到屋企都11:30pm,忍口等第二朝食早餐。
一年一度嘅大閘蟹又出場啦,搵到好友Coey一齊來撐枱腳

任食大閘蟹宴每位$378
連埋茶位$14、加一
實付每位$432.4
花膠都OK啦,隔離枱有位女士大聲呼叫投訴,話呢啲唔係花膠... 質問侍應服務員都好無奈,其實比呢個價錢嚟呢度任食大閘蟹,你想人哋比乜嘢高質素花膠你呢,啲人真奇怪

黃金蝦球、豉油王BB乳鴿、炒臘味糯米飯、薑茶

清蒸大閘蟹

等第二朝食早餐。
2020-11-04
$432.4 (晚餐)
  • 黃金蝦球
2020-11-22 1474 瀏覽
好幾年冇食大閘蟹,今次經朋友介紹試下,初頭以為係三蟹餐,去到先知係放題套餐,所以初頭都驚會有啲浪費。是日六點半就到餐廳,發現裡面都差唔多坐滿晒,不過枱與枱嘅距離近左少少,有呢方面考慮嘅朋友要考慮下。而且佢地只有提供蟹公,想食乸嘅唔可以去呢間了。首先黎左個杏汁燉花膠,感覺還可以。之後好快上左豉油乳鴿,算係幾好味。另有黃金蝦球覺得粉太多,所以只食左裡面隻蝦球當然好快就係戲玉大閘蟹。發䁷戈佢地俾嘅蟹都算細隻,一開頭嗰兩隻都唔算好多膏,所以好快再叫下round。食完基本同侍應講就得,好快番蟹。之後再食左兩round 都算幾多膏,而且顏色都算鮮艷,好豐富嘅蟹黃味食完三輪蟹都已經飽了,再黎糯米飯個份量(呢個係二人份)真係細,我諗佢預左啲人食完蟹都冇胃口所以無謂浪費?最後仲有一碗薑茶,雖然我唔係咁鍾意飲但係為左驅寒都要整番碗。是晚套餐價378 加一,計埋茶芥大概445 一位,唔介意淨係食清蒸,仲可以係任食嘅話唔算好貴。

2020-11-22 870 瀏覽
上星期同朋友一行四人享用大閘蟹任食套餐。限桌令下有得4人坐埋1枱聚餐十分難得呀!首上女仕們至期待的杏汁燉花膠,真材實料很滿意。之後每位半隻豉油皇乳鴿+黃金蝦球快速送上,真係打咭都嚟唔切!跟住首輪熱辣辣每位兩隻大閘蟹上枱令全枱美食鮮味爆滿,朋友開心話靜係享受氣氛都值滿分。蟹公蟹乸我哋都食過,部份爆糕爆到冇朋友。我哋加左4次order,每次約5分鐘就送上,質素都一樣夠熱夠新鮮。咁算回本啦卦!埋單時店主話個任食優惠做到12月初,因為近日訂枱實在太滿,已加開4:00 - 6:00pm場方便客人享用餐後預留時間行街和休息。未訂到枱的可以考慮呢個時段,咁又幾OK喎!
2020-11-22 710 瀏覽
同屋企人計過數,散買返屋企一隻都$80+不如出去任食。結果平均一人食左6隻。蟹新鮮熱辣辣,唔好expect好大隻但隻隻都係爆膏。好似話係日本大閘蟹黎。套餐送個椰子乜乜潡湯好有驚喜。乳鴿同黃金蝦球都好食。隔左兩個星期之後再同朋友食多次,蟹水準依然keep到爆膏,連個場都爆過上次。總括黎講滿足到食爆膏蟹既心願,400頭黎講係好有驚喜。
2020-10-19
2020-11-15 343 瀏覽
事隔一年,今年再次聚會去到金兜記食大閘蟹宴,依然滋味,服務態度依然很好,不枉我地未到蟹宴時間就已經plan好要再book位去食😂 今年一去到,跟前年最大不同之處就係人流多左好多,滿坐的了,前年去只是數張枱,心諗好彩訂左位咋!😅不過因為8個人,我哋都需要分兩張枱坐,不過店員都好好地安排隔壁的枱,我地亦不被抗疫措施而影響心情🤣🤣跟友人談開才知道餐館今年都有被受雜誌採訪介紹,所以人流亦因此而增多了👍🏿👍🏿值得~ 上大閘蟹之前,首先係黎左乳鴿、黃金蝦球、杏汁燉花膠湯😋好味道啊,吃完了剛好就是上主角既時間,「每人兩隻,thx!」開始動手,比賽開始,每食完一隻半左右,我地就即刻舉手🙋🏾再叫、再叫、再叫... 職員沒有因為我地瘋狂的加蟹而黑面, I like this😂 蟹不算是很大的品種,聽聞好似係日本蟹(唔肯定),但蟹羔都不會失禮,都爆,我鐘意😍一d都唔膩,我既戰績係... 8隻,另外跟我同枱嘅都食咗10隻,我輸咗了😅哈哈。最後就是炒糯米飯和薑茶來作一個完結,糯米飯唔油唔濕唔太乾身,超好味啊,食食下成大半碟給我掃清😂😂 薑茶好夠薑,好正,飲落好舒服。因為食尾段,嚴格上都沒有看到
上大閘蟹之前,首先係黎左乳鴿、黃金蝦球、杏汁燉花膠湯😋好味道啊,吃完了剛好就是上主角既時間,「每人兩隻,thx!」開始動手,比賽開始,每食完一隻半左右,我地就即刻舉手🙋🏾再叫、再叫、再叫... 職員沒有因為我地瘋狂的加蟹而黑面, I like this😂 蟹不算是很大的品種,聽聞好似係日本蟹(唔肯定),但蟹羔都不會失禮,都爆,我鐘意😍一d都唔膩,我既戰績係... 8隻,另外跟我同枱嘅都食咗10隻,我輸咗了😅哈哈。最後就是炒糯米飯和薑茶來作一個完結,糯米飯唔油唔濕唔太乾身,超好味啊,食食下成大半碟給我掃清😂😂 薑茶好夠薑,好正,飲落好舒服。因為食尾段,嚴格上都沒有看到客人給被催趕的。總括來說,今晚食得好飽又開心,店員亦好有禮貌的說謝及歡送👍🏿👍🏿
我會再黎再Encore架😚🦀🦀