2013-08-26 1042 瀏覽
趕緊在開學前再聚一聚, 同學仔中有是老師的, 開學後就會唔多得閒理我們了.其實去過鯉魚門不少次, 每次都係去海鮮檔先買海鮮, 然後帶去酒樓加工.  今次比較特別, 係套餐形式.金利來係一間坐落於鯉魚門海鮮群的入口處, 非常近牌坊, 一間沒有豪華裝修的酒家, 分兩層.  我們一行七人, 預早訂座, 獲分配樓上雅座   同學預先點了$350 的套餐, 我們其中5位是臨場才知曉菜單內容, 實在嚇一跳, 竟然 ...........海鮮湯 - 好足料, 有好多湯渣同荽茜, 好奇怪, 無乜荽茜味喎, 正合我意.蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌 - 粉絲夠乾, 唔係一氹水, 貴妃蚌大隻又新鮮爽口.清蒸鮑魚仔 - 話雖鮑魚仔, 但都好大隻, 如果可以落多些果皮仲正.蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 水準同貴妃蚌差不多, 但肉質及蚌本身的味道, 當然係貴妃蚌比較吸引油鹽焗奄仔蟹 - 正!!! 同早兩星期前到鯉魚門另一海鮮酒家食的, 有得比; 但那次的兩隻蟹是$360, 另加油料錢.  大家都認為可以從此放棄大閘蟹了.豉油皇美極蝦 - 其實我好怕食豉油皇煎蝦, 因為每次都係鹹到嘴唇好痛; 但今次完全唔同, 見到同學仔食到手指都想食埋

蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
清蒸鮑魚仔
蒜蓉粉絲蒸扇貝及油鹽焗奄仔蟹
豉油皇美極蝦 - 其實我好怕食豉油皇煎蝦, 因為每次都係鹹到嘴唇好痛; 但今次完全唔同, 見到同學仔食到手指都想食埋, 我終於鼓起最大勇氣, 試吓咬落個蝦殼度. 嘩!
 天呀! 嘴唇唔痛呀! 蝦殼味道適中, 帶有甜味, 蝦肉結實, 絕對新鮮.
豉油皇美極蝦
椒鹽瀨尿蝦 - 每人有一隻, 好大隻........... 唔太辣, 但好香, 肉質鮮甜; 上佳之選! 和以前食過嗰D $800三隻無乜分別囉 !!!!!!!!!!!
椒鹽瀨尿蝦
上湯龍蝦 (伊麵底) - 好多龍蝦, 好多肉, 當然肉質結實彈牙, 一定新鮮!  但係實在太多海鮮了, 大家都食到上頭殼頂....... 終於要打包.
上湯龍蝦 (伊麵底)
清蒸海斑 - 成條食晒! 蒸得剛好, 嫩滑離骨, 又唔太多油太多豉油, 師傅功力真一流 !
清蒸海斑
生炒糯米飯 - 雖然係單尾, 大家都飽到唔想食. 但最後每人都食了兩個半碗. 注意 : 大家開頭只取一小匙, 但最後係魅力沒法擋, 要 encore 再來, 所以係兩個半碗..... 它的顏色係原色, 並沒有如一般酒樓勁加老抽. 好味, 再來一個吧
生炒糯米飯
最後是郊外油菜及鮮生果拼盤, 就一般般啦! 油菜就係灼生菜加蠔油, 如果可以改成炒菜會更加好. 果盤分量都好足, 內有西瓜, 芒果, 木瓜, 火龍果, 每種也很甜, 唔係出晒水嗰D.

呢間係一間絶對會再去的酒家, 有心的酒家, 看得出你付出的每分亳都給用在出品上 (除屋租或房貸外), 不用夾錢食裝潢.  但亦因為這樣, 便不太適合作商業請客, 除非你同個客係老死.

題外話/補充資料: 星期日晚絶對不要駕車來, 你會後悔的.......... 坐的士來的我, 也要半途落車行.....
2013-08-25
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
蒜蓉粉絲蒸扇貝及油鹽焗奄仔蟹
豉油皇美極蝦
椒鹽瀨尿蝦
清蒸海斑
2013-05-01 577 瀏覽
之前同朋友正價食,覺得不錯, 今次難得見團購即刻瞻粗粗試食^^見團購價BOOK 位時, 已預定品質比正價差, 不抱太大希望, 到達時, 早到 18:30, 比之前BOOK位時間早了半小時, 但職員仍比我地先入去.坐在上層, 有冷氣有電視環境仍接受^^好快送上第一道菜海鮮湯: 其實味道似普通元茜湯, 味道痳痳鮑魚仔: 夠軟身, 味道較清淡扇貝:哇...都大隻, 好彈牙 (竟然有驚喜,好味)小清斑: 細條, 但肉好滑 (嘻嘻,YUMMY, 好快食晒)辣酒花螺:好重酒味, 但分量好少>__<龍蝦伊麵: 隻龍蝦仔好細, 但味道還可以豉油皇中蝦: D蝦豉油味好入味, 好味椒鹽瀨尿蝦:哇, 好大隻, 蝦肉彈牙,入味, GOOD >V<最後食埋糯米飯, 雖色淡, 但都好入味.估不到, 這個團購也中規中矩 有三味餸好好味^^另樓上服務的姐姐服務不錯^^
之前同朋友正價食,覺得不錯,
今次難得見團購即刻瞻粗粗試食^^

見團購價BOOK 位時,
已預定品質比正價差,
不抱太大希望,
到達時, 早到 18:30,
比之前BOOK位時間早了半小時,
但職員仍比我地先入去.

坐在上層,
有冷氣有電視環境仍接受^^
好快送上第一道菜
海鮮湯: 其實味道似普通元茜湯, 味道痳痳
鮑魚仔: 夠軟身, 味道較清淡
扇貝:哇...都大隻, 好彈牙 (竟然有驚喜,好味)
辣酒花螺:好重酒味, 但分量好少>__<
龍蝦伊麵: 隻龍蝦仔好細, 但味道還可以
豉油皇中蝦: D蝦豉油味好入味, 好味

最後食埋糯米飯, 雖色淡, 但都好入味.

估不到, 這個團購也中規中矩
有三味餸好好味^^
另樓上服務的姐姐服務不錯^^

2013-04-29
  • 瀨尿蝦
  • 扇貝
  • 小清斑
2013-04-04 411 瀏覽
已經食過3次以上,每位$300,有13道菜,包括東風螺、扇貝、鮑魚、蟹、星斑、蝦、瀨尿蝦、蟶子皇、龍蝦、湯、油菜、糯米飯及生果。價錢公道,自己去街市買都要咁嘅價錢。但今次我覺得係我喺度食最失色的一次,鮑魚同扇貝無乜味,星斑唔滑,瀨尿蝦唔入味,令我最不快的就是中段有30分鐘無上菜,睇番其他人的食評先知店鋪做緊團購,唔知係咪呢個原因影響咗餐廳質素,希望店鋪好好檢討一下,否則令老顧客跑掉真係得不償失!好在蟹、龍蝦及糯米飯都可保持一貫水準,希望下次再去會有所改善!
2013-04-01
  • 上湯龍蝦(伊麵底)、生炒糯米飯
之前一月見網上團購有鯉魚門海鮮餐, $168 十道菜諗住好抵, 咪約埋其他海鮮精一齊諗住食下吹下水, 點知結果係十道氣多過十道菜本身諗住鯉魚門咁遠, 搵個星期五諗住唔使趕住番屋企第二朝又番工咁辛苦, 所以一早打電話頂枱, 預約既時候已經好唔明白, 點解book 左唔可以取消同改時間. 仲有兩個月既時間都唔可以??(未免太霸道了. 咁無計啦, 團購都買了, 都要book 架啦. 所以就訂左一個星期五. 團購時又無講明乜時間可以用, 打電話時先知只可以 6-8:30pm, 8:30-11:00pm. 放工根本無可能6點去到鯉魚門, 咪揀左後面個時段囉. 一行人8:10分到達,疑似老板女既店面話未夠鐘, 要我地八點半先可以到. 咁咪行下先囉. 8:25分折返, 仍然無得入座, 門口仲多幾班都應該係團購既食客. 問,疑似老板女安排入座, 佢又忙到唔多理你, 咁即係點? 大家一齊企晒係門口等, 問左好多轉都無結果, 開始忟忟地. 再問之下先叫做答左門口個張會安排我地坐. 但佢又唔催人走. 好啦無計啦, 等到9:10分, 門口張枱終於肯起身了, 我地諗住等左成個鐘終於有得坐低了..

(未免太霸道了

大家一齊企晒係門口等, 問左好多轉都無結果, 開始忟忟地. 再問之下先叫做答左門口個張會安排我地坐. 但佢又唔催人走. 好啦無計啦, 等到9:10分, 門口張枱終於肯起身了, 我地諗住等左成個鐘終於有得坐低了.. 點知,疑似老板女忽然又話呢張要俾另一班人, 要我地等門口另一張枱, 兩張枱係一樣大, 而佢地只係多我地一個人. 明明我地等左成個鐘, 點解仲要我地等? 更加火
我地加門口等緊既其他食客都開始火晒, 態度勁差!!

差唔多9:20分, 門口另一張枱終於肯起身.,疑似老板女自己出黎執枱. 唔睇由自可, 一睇, 簡直唔想睇亦唔想相信, ,
疑似老板女掃走晒枱面人地食完既蝦蚧殼, 用塊枱布好求其咁抹一抹張枱就安排我地坐低, 枱面張膠枱布唔諗住換.......我地一行人簡直唔敢相信
點可以咁唔衛生??? 個刻未食已經無晒胃口
, 大排檔膠枱布啫. 唔係咁呀???? 若你話環保? 我情願你唔好用, 直接用枱面抹乾淨好過. 但你又唔係, 仲要俾我地睇住人地之前食淨個D 殼......係咁處置, 真嘔心
. 我地好强烈咁抗議之下, 有個侍應拎左另一張花過世界地圖既膠枱布出黎舖左係枱面. 仲要話平日唔係咁, 星期一至四會好好多, 但我地唔會信囉. 如果唔係團購俾左$$ , 我地一早過海鮮街食飽飽起得身走添喇.

實在太汚糟, 大夥兒莫講話相機, 連電話都唔想擺枱面. 所以一張相都無映低. 我地自己仲要用濕紙巾抹個枱面, 餐具抺幾遍先夠膽用. 仍未有得開餐, 一路聽到的就係其他食客既各種投訴. 差唔多9:45分, 終於開始上第一道菜:

椒鹽瀨尿蝦 - 超細隻, 又無膏. 唔夠入味

豉油皇中蝦 - 中蝦得一半, 夾雜左其他蝦仔(白癡都知佢唔係中蝦). 無乜豉皇味.
最奇既係...上多兩個餸之後個侍應無拿拿拎多幾隻大大細細既蝦出黎倒番落黎. 仲要話之前俾少左
. 都唔知係唔係人地食剩.....

鮑魚仔 - 好似無用過調味料, 豉油都無. 淡過食粥

辣酒花螺 - 細粒到呢, 差啲搵唔到肉

糯米飯 - 白雪雪無啲顏色, 但出奇地幾好味

避風塘抄蟹 - 唔似避風塘. 只係辣蟹, 仲要又係細細隻

效外油菜 - 上大陸食肆都未有咁令立立. 超多油

清蒸魚 - 幾好味, 夠滑,蒸到剛好離骨, 係全晚最好既一道菜

清湯龍蝦伊面底 - 蝦係熱的, 面係冷的...仲要梗繃繃

魚湯 - 味道尚可

總括黎講, 雖然係團購價, 但都無可能咁唔掂之外. 咁既服務同衛生. 我諗莫講話我, 我都一定唔會俾我啲好朋友幫襯呢間金利來.
2013-03-08
2013-03-10 101 瀏覽
今晚我們一行25人到金利來吃飯…由於是團購…早在一月已訂位而訂位時已一肚氣!訂位時我們要求坐2 樓…他卻說團購只能坐最底層回覆卻如下 : 因為團購是一半價錢…所以是有限制的…就算你買演唱會飛都有分前,中,山頂如果客人介意的話,可以補差額食番正常餐。我們問心無愧!其實團購也要169 +35 一位…他們正價最平的餐也只是250!不是平很多…再者…作為食肆…也不應將客人分等級來招待!但我們也明白團購是多點限制…所以我們今日也一行25 人也準時於6 點半到達!我們人齊坐下的時間為18 點45分!以下是今晚吃飯的情況:1 ) 上湯後我們要求胡椒粉…伙記拿來後…我們還未分好湯她已問我們胡椒粉用完未…話隔離枱要用…全層有8 張枱…只得一瓶胡椒粉!2 ) 吃完美極蝦及瀨尿蝦後…要求濕紙巾…伙記竟說…濕紙巾用晒…琴日已order....但今日無送黎3 ) 我們order 飲品…侍應叫我地先付錢…如果唔係…老闆娘唔會俾佢地拿飲品上黎。真不明白為何一間酒家可以這樣4) 最過份的是…其實全晚他們的上菜速度也很慢…每次也是逐樣餸上…當中有10 至15 分鐘是完全沒餸在枱上…最後一個餸是蒸魚…上菜的時間已
今晚我們一行25人到金利來吃飯…
由於是團購…早在一月已訂位
而訂位時已一肚氣!
訂位時我們要求坐2 樓…他卻說團購只能坐最底層
如果客人介意的話,可以補差額食番正常餐。我們問心無愧!

不是平很多…再者…作為食肆…也不應將客人分等級來招待!

我們人齊坐下的時間為18 點45分!
以下是今晚吃飯的情況:
1 ) 上湯後我們要求胡椒粉…伙記拿來後…我們還未分好湯
當中有10 至15 分鐘是完全沒餸在枱上…最後一個餸是蒸魚…上菜的時間已是20點35分…
他們竟然20點45分要求我們離開…話團購講明第一輪係6點半到8點半! 我們同佢理論…他竟說團購餐只賺35蚊一個…不喜歡下次可以唔黎…仲話係我地自己遲開始! 平心而論…若我們遲開始…你的上菜速度也可以較快一點…我們不是吃飽還罷住兩張大枱唔走…事實是那條蒸魚8點7 才上枱…你怎能要求我們8 點45分離開…態度還勁差劣…

做團購其中一間目的是建立口啤…但這樣的服務態度…簡直令人髮指!

2013-03-10
2012-12-13 124 瀏覽
朋友要離開香港, 話要去三家村, 臨走贈我一句”你系吾系香港人尼架?”車原來系鯉魚門, 不過真諷刺我禁大個仔第1次, 重要系一行10人全部鬼仔, 我心唸遊客區呢次無啦~~油唐落車行左好耐先到, 本身想買野入去煮點之開價我地覺得太貴, 最後朋友吾開心走翻出去食SET。正想食SET DINNER, 就有個牌寫住 SET DINNER, 我直覺覺得一定系無咩野食, 不過個個都太肚餓所以無辦法吾坐低。老闆娘話有250, 300, 450, 500…..我地立即簡$300/person, 希望吾好太少已經好安慰。, ,, , 。 食食下叫左幾個靚仔, , , 老闆娘好好人出尼專人教我地Mok殼。 正當我地叫老闆娘吾洗甜品之際, 忽然尼個蟹! 真系出其不意, 攻其無備, 蒸蛋吾系滑但加蟹膏好味到又開翻turbo, 不過最後都食吾晒 =( , 老闆娘重話跟餐送 free sticky rice, 原來系臘味飯, 呢個farewell dinner真系童叟無欺, 我古你吾倒呀!
尼螺先, 我腸胃炎都忍吾住, 好新鮮wor! 絕對出乎意料
之後尼聖子, 重新鮮! 兩碟都無乜調味但好好食
之後尼菜, 超多油但都幾好味
鮑魚最差完全無味, 英國朋友食到一半放棄
蒜蓉扇貝一樣清淡, 系人生最清淡既蒜蓉扇貝, 亦再次證明老闆對材料有信心
。 食食下叫左幾個靚仔,
之後再尼魚, 肯定吾系活魚但都算新鮮
以為無野食啦掛點之再尼碟癩尿蝦, 癩尿蝦就吾太新鮮但炒蒜粒好惹味食到吾停得口
我地系弟二度買既, 做刺身夠爽甜!
紀念日
尼螺先, 我腸胃炎都忍吾住, 好新鮮wor! 絕對出乎意料
之後尼聖子, 重新鮮! 兩碟都無乜調味但好好食
之後尼菜, 超多油但都幾好味
之後再尼魚, 肯定吾系活魚但都算新鮮
我地系弟二度買既, 做刺身夠爽甜!
(非會員)
A typical Chinese seafood restaurant, nothing really fancy but just good and fresh seafoodFresh sea scallops and abalones steamed with simple seasoningsMantis shrimps were especially fresh and tasty and we were surprised that they were so big The service staff are very friendly and helpful

2012-10-06
2012-09-27 70 瀏覽
This is a dinner with my wife. We drove a car and park at the parking nearby. That is very convenience.The lobster with e-fu noodle is one of my favours with the right cooking time for the lobster and the noodle is not too soft.For the Leopard coral grouper, the cooking time if just right and not over-cooked. (This is difficult and I find that is a common mistake in other seafood restaurant). You can see that the raw fish is fresh and is not frozen in the first place.Moreover, even though the Ab

Moreover, even though the Abalone is a bit smaller, the taste is good in the soya sauce.

All in all, the seafood is fresh and well cooked.

With price under $350 per head, it is a worth seafood restaurant for trying.
2012-09-26 20 瀏覽
聽朋友介紹過好多次要去試下金利來嘅海鮮,一試之下覺得果然不錯。因為我有預先訂座,去到唔洗等就有位。地方環境一般但服務唔錯。食物方面,海鮮好新鮮,食海鮮,材料新鮮就點煮都好味道,再加上佢地個廚煮得恰到好處,條魚蒸得啱啱好,鮑魚仔同元貝夠大隻,豉油皇蝦唔係好咸,龍蝦都幾夠斤兩,伊面底好好味,唔係好油。我老婆就最鐘意啲瀨尿蝦!我就鐘情白灼東風螺,唔係好考工夫,但夠新鮮,正!最重要係上菜快同嚟到時仲熱辣辣!埋單每人三百幾,都算抵食,值得一試!
埋單每人三百幾,都算抵食,值得一試!
2012-06-30 50 瀏覽
睇咗openrice好多年,今次忍唔住要寫一次。老友生日,一行十人為他慶祝,千揀萬揀,揀著一肚氣 !!!!!!!!因為有下場節目,所以提早6:30就開餐。這裡是一所三層高的村屋,地下是廚房和可以坐兩三圍的地方,一樓全層大約可以坐八圍左右。我地係選擇了$300位的套餐(其實佢d套餐由$250-400位,但全部睇落去好似一樣咁)雖然以咁嘅價錢可以吃到咁多樣嘢算抵,但吃完之後,我寧願俾多少少錢去吃其他海鮮菜館。秘制海鮮湯:都係將d魚、豆腐、芫茜、味精⋯滾埋一煲的魚湯,但問老闆娘用乜嘢魚來煲,同埋點秘制法,佢答話係用石班仔同立魚,煲佢幾個鐘⋯⋯⋯佢真係當我儍,一睇d魚骨就知唔係石班仔同立魚,只係d普通下欄雜魚嚟 >=<清蒸鮑魚仔:無乜特別,鮑魚仔新鮮度一般。蒸扇貝:隻隻扇貝都唔黐殻,好有將d殻番用再加急凍帶子的感覺。問伙記點解唔黐殻,同埋無晒d帶子裙邊?佢話師傅好體貼地先用刀幫我地起咗粒肉出嚟,驚我地起唔到喎!信不信由你!!!!龍蝦伊麵:舊舊都係殼,D肉唔知去晒邊,伊麵味道OK,但點解一隻龍蝦有三支大觸鬚嘅???清蒸海班:蒸到有點"鞋"口,而且d豉油好似湯咁多,浸到條魚只有豉油

秘制海鮮湯:

清蒸鮑魚仔:
無乜特別,鮑魚仔新鮮度一般。

蒸扇貝:

龍蝦伊麵:

清蒸海班:
蒸到有點"鞋"口,而且d豉油好似湯咁多,浸到條魚只有豉油味。

郊外油菜:
顧名思義:「油菜」真係油到爆!

美極蝦:
應該係全晩最好味的「美極急凍蝦」

椒鹽瀨尿蝦:
每人一隻好大隻,但全枱人有3隻係梅嘅 @=@

蛋白蒸蟹:
無膏無肉無乜味,街巿$100三隻的貨識!

生炒糯米飯:
真心話,全晚最好味的,但明明是一間海鮮食店,點解會係糯米飯最好味嘅?

最令人氣結是最後的一幕,由於佢地上菜速度超快(快到影唔切相)而我們又吃得較慢,大約7:45老闆娘行過話:唔好意思,你地張枱有人訂咗7:30,人地到齊等咗好耐,不如你地埋咗張單先啦!轉身望後,見有老有嫩企咗響度,都唔好意見慢慢食。點知拎返轉頭,伙記已經動手,將我地d骨碟放落去d未吃完的糯米飯和龍蝦伊麵度>=< >+<大佬呀!一個鐘食10樣餸,點食呀!我地已經超快地將所有嘢放落口,你想番枱做多輪生意都唔駛咁!所以我一定要將呢件事寫出來俾大家知!
生日
  • 無嘢好食
(非會員)
2012-06-11 27 瀏覽
$250位人頭計....無得頂...樣樣菜都煮得好好...尢其係條石班...蒸到剛離骨..薑蔥蟹好好味..14條友仔都係$3785埋單(氣水連啤酒)...第過自己買返屋企整...
2012-06-10
正..蒸到剛離骨..食完D魚再用四碗飯撈起.
正..鮮味
正..食到要搶呀
正...好鮮味..豉油未到已經食晒..
正..大隻D重正..嘻嘻
正..好入味..D薑都食埋.
海鮮又臭又唔新鮮東風螺粒粒都有沙, 仲要有陣臭味成隻橙色既元貝, 我真係第一次見囉, 個老闆仲要話係好野我真係唔識欣賞, 等佢自己慢慢嘆返好彩佢都肯整過第二隻比我蟹有兩種食法, 但係由頭到尾無人問過, 就比花雕蛋白唯有照食啦, 竟然蛋白比人食晒 蟹就無人問津成餐飯, 唯一可取得個瀨尿蝦食一次都受夠啦!!!
海鮮又臭又唔新鮮
東風螺粒粒都有沙, 仲要有陣臭味

成隻橙色既元貝, 我真係第一次見囉, 個老闆仲要話係好野
我真係唔識欣賞, 等佢自己慢慢嘆返
好彩佢都肯整過第二隻比我

蟹有兩種食法, 但係由頭到尾無人問過, 就比花雕蛋白
唯有照食啦, 竟然蛋白比人食晒
蟹就無人問津

成餐飯, 唯一可取得個瀨尿蝦
食一次都受夠啦!!!
2012-04-09
2012-03-19 33 瀏覽
從未食過這麼難吃的海鮮, 冇一樣新鮮.$300 set1. 魚湯- 味精湯2. 東風螺- 又黑又硬,無鮮咩3.豉油皇大蝦 - 急凍蝦, 冇味 (如果食急凍蝦, 點解要嚟呢度食? )4.瀨尿蝦~ 好細隻, 好瘦, 冇膏,無鮮味5.聖子- 好唔新鮮, 只食到麵豉味, 由於一d都唔新鮮, 我諗佢專登用麵豉嚟煮6.蒜蓉粉絲蒸元貝- 粉絲好硬, 又係,無鮮味, 得味精味7.蟹~ 都係難食, 愈食愈火8.魚~ 不但冇味, 仲係"梅"既, 咁既魚都俾客人食, 好過份9.鮑魚- 冇鮮味10. 菜- 是全晚最好味, 因為煮菜唔需要技巧11. 糯米飯- 可以接受服務態度~ 劣, 唔夠濕紙巾用, 問佢攞多張都唔俾, 佢話老闆鬧( 太過份, 連濕紙巾都唔可以俾多張客人) , 叫佢換碟又唔肯, 叫我地自己倒向枱面太好過份, 我嚟消費架麻環境: 十級惡劣, 好似去左街市咁噪嚟呢到一心係食新觧同好味既海鮮, 除左菜同糯米飯外, 冇一樣野食得落口, 要我俾$300食呢啲咁既質素既食物,真係唔值, 真係愈食愈火
從未食過這麼難吃的海鮮, 冇一樣新鮮.

$300 set
1. 魚湯- 味精湯

2. 東風螺- 又黑又硬,無鮮咩

3.豉油皇大蝦 - 急凍蝦, 冇味
(如果食急凍蝦, 點解要嚟呢度食? )

4.瀨尿蝦~ 好細隻, 好瘦, 冇膏,無鮮味

6.蒜蓉粉絲蒸元貝- 粉絲好硬, 又係,無鮮味, 得味精味

7.蟹~ 都係難食, 愈食愈火

9.鮑魚- 冇鮮味

10. 菜- 是全晚最好味, 因為煮菜唔需要技巧

11. 糯米飯- 可以接受

太好過份, 我嚟消費架麻

環境: 十級惡劣, 好似去左街市咁噪

2012-03-17
生日
  • 沒有
$300 Set1.魚湯---鮮味2.東風螺---大隻細隻都有, OK啦(隣桌話唔熟)3.聖子皇---夠大隻,熟咗少少4.蒜蓉粉絲蒸元貝---好大隻, 厚肉5.油菜---唐生茉,都好大碟6.花雕蛋白蒸蟹---蟹蒸得剛好, 而且蛋白夠味好滑唔老7.鮑魚---好大隻, 蒸得岩岩好8.豉油皇蝦---爽, size有大中蝦咁大,每人有兩隻以上9清蒸東星斑---有兩斤以幾, 蒸得 剛剛好, d魚肉好滑lol, 應該係人多先有東星食10.金蒜瀨尿蝦---好大隻, 足足有8吋長,不過無膏11.龍蝦伊麵底---夠大碟, 十二個人一人一碗後仲可以再添食,不過只是波士頓龍蝦,麻麻地好食12.生炒糯米飯---好好味,食唔完要打包13.生果盤---細個左D酒水另計,啤酒唔知乜牌$15一支,貴咗DD而且上菜無次序,要記緊有乜未上。
$300 Set

10.金蒜瀨尿蝦---好大隻, 足足有8吋長,不過無膏

12.生炒糯米飯---好好味,食唔完要打包

13.生果盤---細個左D

酒水另計,啤酒唔知乜牌$15一支,貴咗DD
而且上菜無次序,要記緊有乜未上。
2011-09-24
  • 清蒸東星斑,.鮑魚,生炒糯米飯
2011-07-10 128 瀏覽
鯉魚門一向都是海鮮馳名的地方,然而一生人來這裡也不多,只來過兩次,每次都是老板請的,來過哪間店?忘記了!因為...那是很久的事了。最近,兩位小姨從加拿大回港短聚,其中一次聚會,便是安排到鯉魚門,原因...舅仔推薦說這裡海鮮抵食,其實...他是這裡的常客。最後...大家擇定日子夾好時間,今晚一棚人的操上來,嚐了如下菜色...。白灼東風螺,好細隻,花紋顏色暗啞,樣子不甚美,小小的螺肉,屈縮在殼內,吃牠似乎有點難度,其實,起肉並不困難,牙籤就是最佳助手了,一挑即出,而一般食螺肉,為怕不太熟透,會被細菌感染,一般而言,近尾部的黑色腸臟,我會咬斷棄留於螺尾處,也許就是這樣子...避過了礙口的沙粒,食落肉質結實又彈牙,肉質尚屬鮮嫩,不醮甜醬也很鮮甜,而肉味就比更外貌為完美。.豉汁蒸蟶子,蟶子不屬皇者,是中型貨色,每隻約6吋長,用上蒜茸豉汁蒸製,再灑上蔥花,雖然肉地未算豐厚,但沒有蒸得過老,肉質很爽脆,味道非常鮮甜可口,加上好味的豉汁提味,更是迷人極了。.蒜茸粉絲蒸扇貝,扇貝係普通SIZE,蒜茸扇貝與粉絲,絕對是好味之配搭,得到紅椒粒和點點蔥花的幫助,賣相更是動人,扇貝肉質鮮美,吃來卻帶點韌性,可能

白灼東風螺
豉汁蒸蟶子
蒜茸粉絲蒸扇貝,扇貝係普通SIZE,蒜茸扇貝與粉絲,絕對是好味之配搭,得到紅椒粒和點點蔥花的幫助,賣相更是動人,扇貝肉質鮮美,吃來卻帶點韌性,可能是蒸得有點過火,但整體味道卻是不俗的,而嗦滿湯汁的粉絲,味道亦不賴。
蒜茸粉絲蒸扇貝
豆腐海鮮湯,魚湯呈奶白色,跟一般魚湯無異,浮面看到的有些芫茜及豆腐,先喝一口發覺沒有魚鯹味,也許是給濃郁的薑與芫茜美化了,除了芫茜和薑味之外,也感受到豆腐與鮮魚合奏的味道,就是鮮甜可口,喝到底時...可以看到頗多的湯渣,材料是頗足的,有沙鯭魚及貝類等等,怪不得味道如此可人。
豆腐海鮮湯
清蒸鮑魚,鮑魚仔幾大隻,只看到粒粒蔥花,少量醬油,的確是清蒸的,咬落肉質煙韌又彈牙,口感不錯之餘鮮味亦頗佳,假如加點果皮,相信效果會更好。席間...朋友提及,鮑魚不能與橘子同吃,鮑魚的鈣與橘子之酸,容易產生腸道結石,這點寧可信其有吧!
清蒸鮑魚
花雕蛋白蒸蟹,整碟有兩隻蟹,蟹蓋與碟內亦滿載蛋白,還灑上不少的蔥花,蟹肉甜美,蛋白滑溜還帶點酒香,我獨愛滑滑蛋白呢!有朋友說,蟹肉好新鮮,清蒸會更棒。其實,清蒸或蛋白蒸,各有其獨特的風味,很難賦斷的說那樣會更好,就要視乎自己的喜好呢...??
花雕蛋白蒸蟹
避風塘瀨尿蝦,每人一隻,都好大隻,約10吋長,蝦上舖上濃厚的金蒜,送來時已感到蒜茸香氣誘人,去殼後,肉質豐厚,啖啖肉,咬感爽實,非常鮮甜,腦海翻查記憶中,好像未嚐過如此美味之瀨尿蝦,這樣好味之極品瀨尿蝦,真的要豎起姆指來讚呀...。
避風塘瀨尿蝦
豉油皇美極中蝦,上桌時,傳來陣陣豉油香味,已經非常吸引,蝦是薄殼中蝦,因而醬油亦能夠滲入肉的深處,基本上蝦殼很脆,容易嚼碎,可以蝦肉連殼同吃,蝦肉鮮爽好味,細嚼下...嘴內不時滲出豉油香味,豉油味道很像(美極)醬油,味蕾感覺...真的又是美極了。
豉油皇美極中蝦
星斑,認不出是何種星斑,約重斤半,大量的蔥花覆蓋魚身,撥開蔥花,翻開魚肉,肉色白晰,魚肉剛好離骨,沒有蒸過火,吃來魚鮮肉滑,醮點甜豉油,更覺美味可口,而魚頭與龍骨留給愛魚的小姨,見她舞龍咁舞,吃到不亦樂乎。最後...連黏滿醬汁的蔥花,也給大家清掉了。
星斑
白灼生菜,望落...油光閃閃的唐生菜,蠔油落得似乎不夠多,吃時味道卻足夠,蠔油味道亦佳,而蠔油與菜,當然是最佳拍檔呢,這刻...唇邊卻黏得滿嘴油,油的確是有點過份,而灼淥的時間恰當,沒有過火,生菜本身也夠爽嫩,咬來...嗦...嗦...有聲,味道當然不錯的,怎樣說...這碟亦算是可口的灼菜。
白灼生菜
上湯龍蝦伊麵,龍蝦配伊麵,當然又是極佳的組合了!一碟有8隻龍蝦仔,工整的排列在伊麵上,可惜是龍蝦細小了一點,雖然是鮮甜,但少肉之餘,還欠爽口,味道卻難以跟澳洲貨相比,伊麵還有點過腍,今晚要數最差的應該就是這一道了
上湯龍蝦伊麵
生炒糯米飯,舅仔說過,這裡的糯米飯是造得幾好的,所以對這道糯米飯亦有所期望,送來時,樣子腍糯,不像一般的帶著濃濃豉油顏色的糯米飯,飯粒有部分黏著一團,亦是失色的一環。配料有臘肉、臘腸及蝦米,還有混入不少的蔥花,看似飯粒軟腍,嚼落勁頭十足,但有微微的生硬,味道是不錯的,吃過之後,發覺沒有預期中好,也許是廚師有點失手罷...!!
生炒糯米飯
這裡環境不太理想,店舖都幾陳舊,器皿有些老化,家庭式生意,人手不多,服務是一般很基本的,不要求太多了,看到的衛生情況算是OK的,最好的當然是食物很新鮮,烹調功夫都幾了得,價錢就非常之抵,這餐每人300元,大家吃過之後也很滿意。此評未出時,朋友已再次Encore了,他們光顧之後亦感不錯。此刻朋友又再次組隊前往了...一於再跟啊...。

豉汁蒸蟶子
清蒸鮑魚