2014-09-19 2452 瀏覽
由細到大係九龍城食完飯 食到幾飽都一定要過黎食串燒 即刻黎個 菠蘿/芒果沙冰($28/杯)都係用新鮮果肉無添加 芒果比較甜成杯飲會好漏推介菠蘿沙冰 唔會太甜堂食六串起 嗌咗雞翼,牛,豬頸肉 十幾蚊/串味道醃料普通 個醬先係重點呢到嘅串燒跟三個醬 最右邊個個係我大愛 辣椒汁馬拉盞通菜菜都算新鮮 炒得幾好 都夠味泰式炒金邊粉 完全係西炒飯味並較清淡 同期望嘅泰式味道有d的距離
由細到大係九龍城食完飯 食到幾飽都一定要過黎食串燒

即刻黎個 菠蘿/芒果沙冰($28/杯)
都係用新鮮果肉無添加 芒果比較甜成杯飲會好漏
推介菠蘿沙冰 唔會太甜

菠蘿/芒果沙冰

堂食六串起 嗌咗雞翼,牛,豬頸肉 十幾蚊/串
味道醃料普通 個醬先係重點

菠蘿/芒果沙冰
  • 串燒
  • 菠蘿沙冰
2014-09-15 1626 瀏覽
每次來九龍城吃泰國菜,10次有9次都會來金泰, 金泰在九龍城中算是中上的泰國餐廳, 食物選擇蠻多,又有一定的水準。這個星期六晚上人流不算很多,無需等位便可以用餐了! 我們點了雞腎、雞翼、豬肉、雞肉等串燒,配上酸辣醬,酸酸辣辣,十分開胃!每次來到這以我都會喝芒果沙冰,但奇怪的是芒果沙冰都很大杯,每次都快滿瀉,可是卻用那麼小的杯子,真的令人百思不得其解。這個泰式炒金邊粉沒有花生碎之餘,味道淡而無味,比以前差得遠了。至於豬肉生菜包,很惹味!而且分量也不少,只是每次吃完生菜,都剩下不少肉碎,份量有點不平均。至於燒側魚令我有點失望,肉質散而淋,吃起來不像燒出來的魚,而且沒有香料的味道,也沒有魚的鮮味。最後的是甜品芒果糯米飯,糯米飯玩是暖暖的,配上冰凍的椰汁,十分美味。每吃一口都有陣陣的椰香。至於芒果也十分甜,這道芒果糯米飯還是全晚最出色的一道菜了。這次來金泰,覺得沒有之前那麼好吃,水準有點下降,而且用料也沒有之前那麼新鮮,真的有點失望
這個星期六晚上人流不算很多,無需等位便可以用餐了!

2014-06-05 2299 瀏覽
原本諗住只是去另一間分店吃串燒外賣,不過天氣太熱,又唔想坐是公園度吃,所以去左里間堂吃。。1,蝦剌身$78,唔錯,幾爽口,醬汁我 覺得好咸,不過我朋友就話好辣。2,串燒,好野味,正。。3,蒜蓉包$28,有咬口,但蒜蓉味唔夠香。
2,串燒,好野味,正
。。
3,蒜蓉包$28,有咬口,但蒜蓉味唔夠香。

2014-06-05
$75 (宵夜)
  • 串燒
2014-01-28 2769 瀏覽
九龍城泰國餐廳何其多,這次想介紹下我大愛的泰國餐廳....金泰燒烤!雖然有兩間鋪,一間超細,但因爲開放式,遠遠都聞到串燒香味引你埋去!!轉彎就係大d個間,但一般dinner time都好多人。美中不足係好似waitress唔多夠,同埋可能係分工,落單係某1,2個人,所以次次落單都要等一陣!好在落單後唔會話等好耐先有得食!平時一家人去食,通常都係哎4-5樣野到,今次難得10個人去,可以哎好多野!!叫得《金泰燒烤》,出名的當然係燒物!呢到最正的係全部都係即叫即燒!!碟碟上枱都熱辣辣!個人最愛: 燒雞翼! (燒~雞翼~我中~意食~)下........居然無影到相!!!**最近去吃,如果要碎上居然要加錢!!搞什麽!!!串燒:叫左豬牛雞&雞肝雞腎最好食的係豬肉,juicy得黎又唔硬。其他的都好味!第二推介:燒大蜆成隻碗咁大啊!第三最愛:濕炒海鮮河,唔好以爲係海鮮芥蘭,有d河粉埋藏左係底。我覺得以前好d,最近d河粉少左,以前2個人齋食呢個都ok, 而家d粉唔多夠......又一最愛(好多最愛啊~)烤GARLIC BREAD都超好味,我中意就咁食,但用黎點咖哩都一流!咖哩雞,唔辣,有少少甜添,仲要打
個人最愛: 燒雞翼! (燒~雞翼~我中~意食~)
下........居然無影到相!!!
**最近去吃,如果要碎上居然要加錢!!搞什麽!!!

串燒:叫左豬牛雞&雞肝雞腎
串燒
最好食的係豬肉,juicy得黎又唔硬。其他的都好味!
第二推介:燒大蜆
成隻碗咁大啊!
燒大蜆
濕炒海鮮河
烤GARLIC BREAD
咖哩雞,唔辣,有少少甜添,仲要打左隻蛋落去煮,所以有d蛋味,幾好吃!送飯點面包一流!
咖哩雞
炒菜都好好味!全部都好有鑊氣好惹味!
呢個係馬拉盞炒通菜,另外叫左蒜蓉炒菜&炒雜菜,全部都好好味!
馬拉盞炒通菜
春卷.....一般
春卷
菠蘿炒飯.....不錯
菠蘿炒飯
另外無影相的仲有:
泰式鳯爪 (可以接受的辣度!好味!)
生蝦刺身 (新鮮!)
炸蝦餅 (唔好味)
可能有漏左的........
有機會到九龍城的一定要去試下啊!

環境:★★★☆☆
地點:★★★★☆
味道:★★★★☆
服務:★★★☆☆
價格:★★★☆☆
encore: 到九龍城吃泰國菜的(我的)必然選擇。
以上!
2013-07-01
15 分鐘 (堂食)
燒大蜆
濕炒海鮮河
烤GARLIC BREAD
馬拉盞炒通菜
菠蘿炒飯
2014-01-01 2087 瀏覽
某個周五晚上,冰獨個兒在九龍城。本想請男友過來金泰燒烤吃串燒,但商討過後,決定由冰購買外賣,以串燒為餸,主食則由男友負責。以下串燒外賣,共銀八十元:由左至右為泰國腸、煎蝦餅、燒雞翼、燒墨魚丸及燒豬頸肉。泰國腸可說是這個串燒餐當中,比較特別的食品。味道挺酸的,內裡有些肉粒,與一般香腸不盡相同。一串有兩條泰國腸,男友不習慣那種酸味,全數讓冰吃掉。煎蝦餅的味道與質感,和其他店舖提供的沒啥分別,不具特色,不試亦可。燒雞翼的火候恰到好處,愛吃雞翼的朋友可以一吃。冰建議蘸點其醬料,味道更佳。醬料有兩款,紅色的醬料挺辣,吃後的舌頭會感到其熱度。啡色的較甜,當中有些花生,香氣吸引,亦加添嚼勁。燒墨魚丸烤得很好,即使是煮妥後約四十五分鐘才進食,但仍保持著外脆內軟的狀態,香氣四溢,相信若在餐廳內享用,味道定當加倍吸引。燒豬頸肉亦是值得一吃的食物,皆因其肉質嫩滑,燒得香脆卻又軟硬適中,配以醬汁享用,更是非同凡響。大家有機會到九龍城的話,不妨一試這些串燒小吃喲。
以下串燒外賣,共銀八十元:
由左至右為泰國腸、煎蝦餅、燒雞翼、燒墨魚丸及燒豬頸肉。
啡色的較甜,當中有些花生,香氣吸引,亦加添嚼勁。
大家有機會到九龍城的話,不妨一試這些串燒小吃喲。
10 分鐘 (外賣自取)
2013-10-30 1650 瀏覽
蝦膏炒飯x2串燒x30生菜包蒜蓉包x2生蝦炒椰菜苗 (好食指數: 9/10)$1120今晚又去食泰國菜,真係好熱氣!今日去到九龍城區,出名多好野食既地頭試下朋友介紹既呢間個蝦膏炒飯有細蝦米好好食串燒好好食好雞腎豬頸肉好特別生菜包好多肉汁,一啖食個種辣停留係口好爽haha蒜蓉包係最好食既,包面烘得脆脆地,蒜蓉溶唒係面好好食
蝦膏炒飯x2
串燒x30
生菜包
蒜蓉包x2
生蝦
炒椰菜苗 (好食指數: 9/10)

個蝦膏炒飯有細蝦米好好食

串燒好好食好雞腎豬頸肉好特別

生菜包好多肉汁,一啖食個種辣停留係口好爽haha

蒜蓉包係最好食既,包面烘得脆脆地,蒜蓉溶唒係面好好食
2013-09-23 1402 瀏覽
講起九龍城,你想起什麼,泰國菜,火鍋,魚蛋粉,甜品鋪還是那些茶記?說起這個地方,好多好吃的。今天在這裡見客,於是因利成便就買tea給同事吃,用四百蚊選了三間有名的東西給同事試試。第一站當然係這裡最出名的泰國菜。tea食泰國菜就當然係選最好的串燒,眾多串燒檔我就選了這間之前曾經有電視節目介紹過的。我不是因為有名人的飲食節目才過來這裡,我喜歡的是他們的泰式辣椒醬,那個味道就如帶了你到泰國的街頭一樣,選了幾個大路好吃的燒烤就如將泰國街頭帶回公司一樣。而且價錢相宜,買了十幾串也只是一百多。以下分享其味道。泰式燒牛肉($12),燒得乾身了點,可能易熟的關係,但本身淹得入味。泰式燒雞肉($10),很滑溜,可能是用了雞脾肉,很好吃。泰式燒豬肉($10),繼雞肉之後好吃的,配合那些泰式燒汁一流。泰式燒珍寶腸($12),平平無奇,不過加了那醬汁,味道立刻不同了。泰式蝦餅($12),很有蝦的口感,就如吃蝦餅般,不過它的形狀是一粒粒的蝦餅。本來也叫了泰國腸($12),可惜份量少同事都吃完了,他們都說很特別不錯,下次有機會再吃。另外,其實很想試其泰式燒烏頭,大大條也只是九十多,如果加上燒汁,應該會不錯,而且看

泰式辣椒醬
串燒

泰式燒雞肉($10),很滑溜,可能是用了雞脾肉,很好吃。

本來也叫了泰國腸($12),可惜份量少同事都吃完了,他們都說很特別不錯,下次有機會再吃。另外,其實很想試其泰式燒烏頭,大大條也只是九十多,如果加上燒汁,應該會不錯,而且看泰國姐姐燒的賣相不錯,下次再試。
2013-09-06
泰式辣椒醬
2013-04-23 1015 瀏覽
這一天,難得來到九龍城辦點事,事情辦妥後,路經這間「金泰燒烤」,雖然明知道快要吃晚飯,仍然忍不住嘴饞,買來兩串串燒外賣,就在附近的公園長櫈上把兩串串燒幹掉,才乘車回家。兩串串燒分別是「燒豬頸肉」和「燒雞腎」,一好一不好。好的是「燒豬頸肉」,雖然肉質不厚,但肥瘦適中,口感軟熟而充滿彈性,油份豐盈,吃來即使沒有要辣,味道也佳,是有水準的泰式串燒。但不好的是「燒雞腎」。它無疑是爽口的,但筋位部位韌得難以咀嚼咬開,而且容易黐牙,那藏在牙縫中但又沒有牙簽在身把它剔出來的感覺怪不舒服的,加上這雞腎沒有豬頸肉那麼夠味,我覺得它可是強差人意的。快快地吃過兩串串燒,滿足了自己的一張饞嘴之後,也是時候乘車回家正正式式的享受一頓老婆仔為自己準備的家常便飯了。
兩串串燒分別是「燒豬頸肉」和「燒雞腎」,一好一不好。

,加上這雞腎沒有豬頸肉那麼夠味,我覺得它可是強差人意的

外賣自取
$20 (其他)
  • 燒豬頸肉
2012-09-22 804 瀏覽
上星期六想來九龍城街市買野, 所以順帶在附近食個lunch. 原本係想去另一泰國餐廳食lunch, 門前既串燒吸引住, 所以我地就決定試下. 2個人叫左一串泰國腸, 一串蝦餅, 一串雞翼, 同一個醉猫炒雞肉河及一杯椰青沙冰. d串燒當中我最唔喜歡就係個腸, 唔知點解覺得有d酸酸地接受唔到...蝦餅都係一般唔係真係泰國既炸蝦餅, 反而個燒雞翼又真係做得唔錯. 另外個炒河都唔錯, 不過唔知點解要醉猫炒河一d都無酒味, 反而我覺得有勁重既美極味道, 勝在炒得香又唔油. 成餐最喜歡係個沙冰, 雖然覺得佢地應該唔係用真係既椰青反而係用上椰汁, 但都好香仲有少少椰肉都唔錯. 成餐2個人$100都唔洗, 味道都唔錯,下次都會再來.

成餐2個人$100都唔洗, 味道都唔錯,下次都會再來.
2012-09-15
2012-08-17 597 瀏覽
今晚自家食,唔趕時間,慢慢行下九龍城,見到新開o既金泰美食,不禁令我諗起金泰o既串燒,幾翻思量,行唔行過去睇下呢?早幾年我都幾成日黎幫襯o家 , 事關以前住o個頭 ... 要夜晚先有串燒食放工口痕想食下午茶 , 又唔想同早餐撞左又食面包 , 就會行過黎金泰燒烤 , 整兩串黎醫肚 , 話時話都好耐無食喇 ...訛起佢個秘製辣汁 , 口水腺立刻奮力工作 ^v^小店仍然係由幾位泰籍女子打理 , 串燒細串左 , 價錢貴左 , 叫左一串牛 , 一串雞腎 , 一串蝦餅 , 要 $ 321. 牛肉~ 我一向唔太鍾意食牛 , 但呢間 d 牛肉真係醃得好正 , 好瘦但係一 d 都唔韌 , 軟熟得黎保留應有o趙口 2. 雞腎~ 超彈牙兼爽口 , 不過有 d 硬o既筋咬極都咬唔到3. 蝦餅~ 同魚餅一樣 , 係冷製品而唔係有新鮮蝦攪碎o個種蝦餅味道同煎熟左無乜分別 , 食唔到燒烤o既滋味 , 下次唔會再叫## 帶酸o既泰式辣汁非常美味 , 為 d 串燒加左唔少分數辣汁有好多香料 , 眼見o既有香茅 , 乾蔥 , 蒜頭等 , 絕對係自家製雖然係貴左 d , 不過呢種汁真係唔係咁易食到 ,食完呢次恐怕我會成日
不禁令我諗起金泰o既串燒,幾翻思量,行唔行過去睇下呢?
放工口痕想食下午茶 , 又唔想同早餐撞左又食面包 ,
訛起佢個秘製辣汁 , 口水腺立刻奮力工作 ^v^

叫左一串牛 , 一串雞腎 , 一串蝦餅 , 要 $ 32
1. 牛肉
好瘦但係一 d 都唔韌 , 軟熟得黎保留應有o趙口
2. 雞腎
~ 超彈牙兼爽口 , 不過有 d 硬o既筋咬極都咬唔到
3. 蝦餅
~ 同魚餅一樣 , 係冷製品而唔係有新鮮蝦攪碎o個種蝦餅
雖然係貴左 d , 不過呢種汁真係唔係咁易食到 ,
食完呢次恐怕我會成日都掛住佢 , 仲要今次食唔到雞心 ...
睇黎我好快會再幫襯 , 照計無咁快再加價掛 .... xp
2012-08-10 390 瀏覽
短短數小時已在九龍城吃個飽, 正打算離開之際, 步往巴士站的途中, 又被陣陣燒烤香氣所引誘著, 自然乖乖的跟著去買。本身對小店也有一定印象, 得聞燒烤出品不俗, 始終吃串燒, 肉食還是心頭好, 豬頸肉燒至帶點微焦, 邊位燶燶的, 挺吸引, 成熟掌握得很好, 很是腍滑, 本身已連著脂肪層, 更感肉嫩肥美, 兩串都要辣, 一時不為意醬汁內藏著大量辣椒籽, 惹味之餘亦很刺激。燒雞腎清洗的功夫做足, 丁點兒異味也沒有, 見每粒都十分的骰, 爽脆彈牙, 不會硬得咬不開, 辣汁滲透內層, 辣味頗為突出, 威力比帶甜的沙嗲醬更強。礙於胃納關係, 這次這能淺嚐, 下次再來真想試試燒雞翼及燒大蜆呢!

外賣自取
2012-05-07 287 瀏覽
上次食完之後, 真係念念不忘此店d食物, 上星期六再約友人再一次到訪.今次叫左燒大蜆, 燒豬頸肉同燒魚餅, 炒金邊粉同一杯椰皇沙冰. 其他d食物同樣有水準, 不過最為失望係個燒大蜆要成$48不過我同友人都覺得似白灼,完全沒有燒烤既香味, 配上既醬汁都唔好味怪怪, 這一味可以bad list. 至於其他串燒依然好味, 魚餅選做得唔錯, 不過食左2次最為欣賞都係燒雞翼, 金邊粉都唔錯酸酸甜甜, 不過講到有特色都係上次既醉猫炒河較為吸引.

• 椰皇沙冰
2012-04-16 177 瀏覽
在附近吃過晚餐,意猶未盡,想起這間「金泰燒烤」,決定外賣一串「燒雞翼」回家吃。別看這間「金泰燒烤」店子小小的,門面和店內陳設也見簡陋,但它的泰式燒烤可是甚有口碑,雖然我之前從未有幫襯過,也略有所聞。雖然這天買回家後,本來熱騰騰即叫即燒的「燒雞翼」已經放涼了,但仍不失美味,以泰式香料醃製的「燒雞翼」醃得甚為入味,皮脆肉嫩,確是一道不錯的可口小吃。難怪星爺也在其電影《唐伯虎點秋香》中高呼「燒雞翼,我鍾意食」了。
3 分鐘 (外賣自取)
$12 (其他)
  • 燒雞翼
2011-12-24 78 瀏覽
地方淺窄的這間店裡面全都是泰國人在做生意燒肉的香味洋溢四方每次同朋友係附近搵食都會來這間它不像同區泰國菜館那些, 食飽就請過主, 外面成村人排隊你都唔好意思霸住個位坐但這間, 你可以隨時點多一兩串燒烤, 點多一支酒, 那你就可以繼續吹水還以為這間店只有串燒上次來, 竟然又有生菜包, 又有生蝦, 又有炒飯生菜包從來我吃的都是炒豬肉的, 今次, 竟然有得揀, 揀咗個炒牛肉, 後悔了, 生菜包炒牛肉真係唔係幾夾生蝦的醬很鮮味, 我在屯門吃過小曼谷的生蝦, 那裡的醬都是橙紅的這家的是綠的, 調味香料不同比例出嚟既味道都很不同不得不提還有木瓜沙律, 開胃又健康呀!!!有機會來真係可以試下呀!!!!
地方淺窄的這間店
裡面全都是泰國人在做生意

燒肉的香味洋溢四方
每次同朋友係附近搵食都會來這間

還以為這間店只有串燒
上次來, 竟然又有生菜包, 又有生蝦, 又有炒飯
生菜包從來我吃的都是炒豬肉的, 今次, 竟然有得揀,
揀咗個炒牛肉, 後悔了, 生菜包炒牛肉真係唔係幾夾
這家的是綠的, 調味香料不同比例出嚟既味道都很不同
不得不提還有木瓜沙律, 開胃又健康呀!!!
有機會來真係可以試下呀!!!!
2011-12-10
第二站!! 金泰燒烤!!食完個牛肉餅就去食串燒,,,住係九龍既其他朋友都話一定要要食!!!叫左蝦餅,雞翼,豬頸肉,lum肉雖然麻麻地肉,,,但係好欣賞佢個豬頸肉!!!!好香同一D都唔UN!唔係好鍾意lum肉..................好唔好味.........叫lum肉個時都係抱住一個好奇既心態..........食完都唔知係乜.........朋友T覺得意猶未盡,,,,,又提議叫個冬陰公!!!!都唔係好高期望,,,因為自己唔係太食到辣,,,,本身諗住留肚去下一站,,,,點知當個個冬陰公勁吸引!!!好香仲要一d都唔攻鼻!!好多料!!我諗同出面個d冬陰公 都差唔多,,,不過個日好feel like 飲冬陰公!所以都飲左一大碗!!!朋友T同朋友N都對讚不絕口(Y)最近同個朋友講左呢間野食,,順便問下佢咩係LUM肉,先知原來係豬pat pat.............-v-"
第二站!! 金泰燒烤!!

食完個牛肉餅就去食串燒,,,
住係九龍既其他朋友都話一定要要食!!!

叫左蝦餅,雞翼,豬頸肉,lum肉

朋友T覺得意猶未盡,,,,,
又提議叫個冬陰公!!!!
都唔係好高期望,,,因為自己唔係太食到辣,,,,
本身諗住留肚去下一站,,,,
點知當個個冬陰公勁吸引!!!
好香仲要一d都唔攻鼻!!
好多料!!我諗同出面個d冬陰公 都差唔多,,,
不過個日好feel like 飲冬陰公!
所以都飲左一大碗!!!
朋友T同朋友N都對讚不絕口(Y)

最近同個朋友講左呢間野食,,
順便問下佢咩係LUM肉,
  • 冬陰公