2022-09-27 658 瀏覽
特選料理 一人用 $398 前菜 日式茶碗蒸蛋 北海道銀鱈魚仙台產虎蝦 美國安格斯牛肉薄燒 季節野菜 靜岡銀稚魚炒飯日本泡菜 。湯 。甜品 10% change佢大廈雖然要搵,但去到餐廳 就別俱一格 ,有少少私房菜同高雅環境,而服務非常好,有問題問會好好回答,坐喺吧台仲可以睇師傅煮料理添 。前菜極為開胃,而日式蒸蛋同出面有啲唔同,面層多咗少少蟹肉湯,兩者配搭得好好。銀雪魚面層香脆食落卜卜脆,內層有魚嘅嫩滑,師傅特製嘅醬汁用蟹肉為作主,你哋都可以一試。睇得師傅製作大蝦嘅用心,蝦殼去咗皮,但都保留外觀嘅美,肉感豐厚。安格斯牛肉薄燒包住蔥同埋蒜片,一咬落去爆汁落你個口到,之後蔥香同蒜片嘅口感直達你口腔,若海上海鹽同胡椒,食落層次更豐富。配菜都正白色粟米甜甜地幾好食,蕃茄一啲都唔酸,龍珠果口感都幾得意。靜岡銀稚魚炒飯,好多銀稚魚,而啲飯都炒得好香。牛蒡同酸蘿蔔。而個湯都唔錯,最愛入面嘅菇菇 好滑有口感。粟子味雪糕淡淡滲出嚟,啲雪糕都滑得嚟幾好食。好鍾意佢隻匙羹。食完飽住嗰肚走人。

特選料理 一人用 $398

北海道銀鱈魚

仙台產虎蝦

美國安格斯牛肉薄燒

季節野菜

靜岡銀稚魚炒飯

日本泡菜 。湯 。甜品

10% change

靜岡銀稚魚炒飯,好多銀稚魚,而啲飯都炒得好香。
牛蒡同酸蘿蔔。
而個湯都唔錯,最愛入面嘅菇菇 好滑有口感。

食完飽住嗰肚走人。
2022-09-26 32 瀏覽
日式鐵板燒食得多,不過食物來來去去都係嗰幾款,尖沙咀這間新開業的鐵板燒,由多個年輕創意主廚經營,個個身懷絕技,將中西日菜的精髓都融入鐵板之上裝修奢華格局唔錯午餐可謂豐儉由人,有千多元套餐到入門版的選擇,豐儉由人!再等我試吓個入門版-午市特選料理 $398 🤭🔸前菜醃日本白蘿蔔、青瓜、蘿蔔絲,你絕對沒有看錯,根本是中式酒家會看到的開胃小菜!中式醃製方法配上日產時令野菜,這種酸甜清爽,確實開胃🔸日式茶碗蒸溫熱的蒸蛋,面上浮著一層元貝絲,香氣馥郁🤩拌勻一勺放入口,滿滿的冬菇元貝和滑溜的蒸蛋,風味十足!🔸法國鵝肝擺盤美輪美奐,就連伴菜引入法式精粹,鵝肝煎得表層帶脆,肥嫩美味的鵝油香味細緻香濃,伴上廚師特製的黑莓醬,其恰到好處的甜味更配合鵝肝風味,伴碟特選的法國紅莓和帶微甘苦葉片,正好為這香濃的前菜畫上句號🔸仙台產虎蝦這碟虎蝦也融合了西式煮法,以蝦汁蝦膏煎香蝦身,在以自家調配的秘製蝦汁烹煮🤩 比起日式燒製方法,這種煮法更濕潤,醬汁更香溢撲鼻!嘗一啖蝦肉,肉又鮮甜又彈牙!香濃的蝦醬滲透蝦肉,醬汁有點像龍蝦湯的味道🤭 超好食🔸美國安格斯牛肉薄燒一開始聽到安格斯牛確實沒有多大期待,牛肉薄燒一般餐廳都使

裝修奢華格局唔錯

🔸前菜

🔸日式茶碗蒸

🔸法國鵝肝

🔸仙台產虎蝦

🔸美國安格斯牛肉薄燒
一開始聽到安格斯牛確實沒有多大期待,牛肉薄燒一般餐廳都使用和牛🤨唔通是價錢限制?點知食落好大有驚喜🤩牛肉肉質香軟滑溜,但亳不油膩,原來他們採用Prime 級別的安格斯牛肉,去除和牛的肥膩感之外,肉質更加比A5和牛優勝!
我喜歡略加鹽巴,咁能提升風味

🔸靜岡銀稚魚炒飯
🔸日本泡菜 •湯
呢個炒飯配上醃製牛蒡和白蘿蔔,清脆有咬口嘅配菜,同炒飯味道好夾

🔸甜品-芝麻雪糕

主菜的三款料理都屬於高質🙌🏻好期待下次試吓晚市套餐💕
喺海港城附近買完野,有啲肚餓但係又唔想食商場嘢,結果朋友推介之下就走咗去一個位於廣東道比較隱蔽嘅鐵板燒。又睇吓呢間主打高級和新鮮食材嘅金淼有乜來頭先。上到去見到地方都好闊落,仲好好彩可以坐喺鐵板前面,可以欣賞師傅表演👏!喺好多款鐵板燒套餐入邊,我哋揀咗「夕象セット 二人前」 ( 💰$1,280 一人前),包括前菜、日式茶碗蒸蛋、季節海鮮、南非鮑魚、季節活龍蝦、熊本A5和牛薄燒、季節野菜、靜岡縣銀稚魚炒飯、湯同甜品。點餐之後,廚師就會喺魚缸度攞啲海鮮出嚟準備。影相嘅時候隻龍蝦仲想逃走添,勁生猛!🍶 前菜酸酸甜甜嘅前菜,開胃,但係令到我哋更加肚餓😂🍶 日式茶碗蒸蛋原來呢個蒸蛋仲有大半碗蟹肉,足料。🍶 赤金鯛 (季節海鮮)季節海鮮,今次係赤金鯛。師傅用咗立鱗燒嘅方法,除咗可以將魚鱗炸到一片片捲起,好睇又好食之外,亦都可以令魚肉非常嫩滑。加埋個濃郁嘅海膽松露忌廉汁,真係一啖有三款口感!🍶 南非鮑魚呢隻南非鮑魚有六頭,師傅將佢切開,煎完再砌返埋上碟,幾有心思。生熟程度控制得幾好,軟硬適中。點埋蟹肉海苔汁,好Juicy。🍶 澳洲龍蝦 (季節活龍蝦)蝦膏汁今次嘅季節性龍蝦係澳洲嚟。燒完之後再喺上面加
澳洲龍蝦, 南非鮑魚, 赤金鯛
熊本A5和牛薄燒
影相嘅時候隻龍蝦仲想逃走添,勁生猛!
🍶 前菜
酸酸甜甜嘅前菜,開胃,但係令到我哋更加肚餓😂
🍶 日式茶碗蒸蛋
原來呢個蒸蛋仲有大半碗蟹肉,足料。
赤金鯛 (季節海鮮)
🍶 赤金鯛 (季節海鮮)
南非鮑魚
🍶 南非鮑魚
澳洲龍蝦 (季節活龍蝦)
🍶 澳洲龍蝦 (季節活龍蝦)蝦膏汁
今次嘅季節性龍蝦係澳洲嚟。燒完之後再喺上面加咗魚子醬同食用金箔,加埋伴碟龍蝦膏汁,視覺味覺享受都有😎。
熊本A5和牛薄燒 + 季節野菜
🍶 熊本A5和牛薄燒 + 季節野菜 (北海道白粟米)
個雪花非常靚嘅熊本A5和牛,食落去真係入口即溶,加埋入邊嘅蔥蒜同埋半碟嘅海鹽黑椒,就更加惹未。仲專登揀咗一片叫師傅整個raw,真係非常之鮮味。食得生嘅朋友都可以試吓。季節野菜北海道白粟米,蕃茄仔同埋龍珠果,口感清新。
靜岡縣銀稚魚炒飯
🍶 靜岡縣銀稚魚炒飯
超多魚仔,好足料。個蛋亦都撈得好均勻,粒粒飯都係金黃色,勁!
鯛魚湯
🍶鯛魚湯
對上一次飲鯛魚湯已經係喺幾年前日本(今日搶唔到機票囉!),估唔到喺香港都飲到呢個質素。
雪糕 (甜品)
🍶甜品
結尾係一個雪糕球,隻碗仔同匙羹都係櫻花,好靚!
一路食一路欣賞最師傅嘅技巧,而且師傅仲會介紹吓食材同做法,成個過程都好滿足。侍應亦都非常之有禮貌,裝修直到企理,地方整潔。今餐有啲驚喜。
2022-09-19
澳洲龍蝦, 南非鮑魚, 赤金鯛
日式茶碗蒸蛋
赤金鯛 (季節海鮮)
南非鮑魚
澳洲龍蝦 (季節活龍蝦)
熊本A5和牛薄燒 + 季節野菜
鯛魚湯
雪糕 (甜品)
  • 赤金鯛
  • 澳洲龍蝦
  • 靜岡縣銀稚魚炒飯
2022-09-24 30 瀏覽
琴晚同姨生女慶祝生日,去咗金淼食鐡板燒,都係我唔好,遲咗訂位所以冇得坐喺廚師前面欣賞廚師精湛嘅鐵板燒技術。環境方面空間非常寬躺,枱與枱之間有足夠空間,私隱度較高,用嘅餐具非常精緻,好日式。由於我哋早到咗,所以先喺餐廳露台飲啤酒傾偈,我相信天氣冇咁熱嘅時候可以喺露台食鐵板燒,氣氛一定好好,值得一提嘅係啤酒選擇都好多。我哋今日選擇左食套餐,有海鮮又有和牛,酒方面除咗有唔同等級嘅清酒之外,還有日本威士忌及紅白酒選擇,對於我呢一個鍾意飲酒嘅人,真係非常開心,最後我哋選擇咗一支1.8L日本清酒。呢啲就係我哋今晚嘅食材,廚師一早拎出嚟俾我哋影相打卡,見到啲龍蝦鮑魚隻隻都生龍活虎,新鮮到呢,未食已經興奮。日式茶碗蒸蛋食完開胃菜之後,第一道就係蟹肉蒸蛋,滑滑嘅蒸蛋配上足料鮮甜嘅蟹肉,用一支小匙羹一口一口咁將啲蒸蛋送入口,幸福非常。立鱗燒係一次新嘅體驗,魚皮炸得非常脆口,而肉仍然保持鮮嫩多汁,配上忌廉汁同埋食用花,感覺良好。魚子醬南非鮑魚魚子醬同鮑魚配合得天衣無縫,非常華麗,鮑魚做得Q彈之餘仍然保持佢應有嘅鮮味。係值得一提嘅係配菜,酸酸嘅xx非常醒胃,濃汁澳洲鮮龍蝦今晚廚師建議嘅係澳洲新鮮龍蝦,係我第一

立鱗燒

魚子醬南非鮑魚

濃汁澳洲鮮龍蝦
今晚廚師建議嘅係澳洲新鮮龍蝦,係我第一次食到用日式煮法嘅龍蝦,分量足夠,龍蝦肉煮得恰到好處,汁嘅味道非常濃厚,忘記問廚師啲汁係點做。

日本A5和牛
牛嘅速度係根據客人嘅需要,而我選擇咗七成熟,入口即溶,油香四溢,牛肉中間包埋蔥蒜,非常惹味,雖然配有岩鹽及黑椒,但我仍然選擇原味,牛味香濃出眾,難以忘記,記得要食埋個龍珠果,兩個字「清甜」。

靜岡縣銀稚魚炒飯
米飯炒得非常乾爽,粒粒分明,配上脆脆嘅銀稚魚乾,廚師炒飯嘅水準非常高。

清酒(不可缺少)
今晚開咗一支獺祭清酒,不但提升用餐嘅整體氣氛,同今晚嘅海鮮亦都非常夾,價錢不便宜但合理。

後記:今晚為我哋主理嘅小洪師傅,非常客氣,又講笑話又勸酒,令到整晚用餐嘅體驗非常輕鬆,佢仲送咗一個生日甜品比我姨甥女,令我哋過咗一個愉快嘅晚上。
2022-09-23 28 瀏覽
1️⃣夕象二人前💲1280/位💭前菜首先是紅蘿蔔洋蔥青瓜職物💭味道酸甜爽脆,十分開胃😍😍💭然後茶碗蒸則用上蟹肉,份量十足💭接著是香煎南非鮑魚配魚子醬 & 金箔💭師傅當日建議現食原味,本身已經好濃郁💭然後再沾點埋隔離既自家製海苔醬💭味道就更平衡,而且更能凸顯鮑魚本身的鮮甜味💭跟著就係赤金鯛立鱗燒,配上海膽松露醬💭超級好味,尤其個醬汁,令人難忘😉💭接著是澳洲活龍蝦,師傅用上龍蝦膏煮醬💭再配溫室芽蔥,完全品嚐到龍蝦的鮮味💭最後的主菜是熊本A5和牛薄燒,每位有兩塊💭烹調的火候同生熟度剛剛好,配埋日本番茄💭可以適度去除油膩🤤🤤💭而最後師傅會炒一個靜岡縣銀稚魚炒飯💭炒得粒粒分明,而且好夠鑊氣乾身😍💭再飲一啖白湯,用黎作結,可算是完美 ◤ 金淼 Aurum Vast◥ 🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🗺️∶尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心4樓🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥🎆Mood:🔥🔥🔥🔥💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodi

1️⃣夕象二人前💲1280/位
💭前菜首先是紅蘿蔔洋蔥青瓜職物
💭味道酸甜爽脆,十分開胃😍😍
💭然後茶碗蒸則用上蟹肉,份量十足
💭接著是香煎南非鮑魚配魚子醬 & 金箔
💭師傅當日建議現食原味,本身已經好濃郁
💭然後再沾點埋隔離既自家製海苔醬
💭味道就更平衡,而且更能凸顯鮑魚本身的鮮甜味
💭跟著就係赤金鯛立鱗燒,配上海膽松露醬
💭超級好味,尤其個醬汁,令人難忘😉
💭接著是澳洲活龍蝦,師傅用上龍蝦膏煮醬
💭再配溫室芽蔥,完全品嚐到龍蝦的鮮味
💭最後的主菜是熊本A5和牛薄燒,每位有兩塊
💭烹調的火候同生熟度剛剛好,配埋日本番茄
💭可以適度去除油膩🤤🤤
💭而最後師傅會炒一個靜岡縣銀稚魚炒飯
💭炒得粒粒分明,而且好夠鑊氣乾身😍
💭再飲一啖白湯,用黎作結,可算是完美

◤ 金淼 Aurum Vast◥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺️∶尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心4樓
🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #teppanyaki #鐵板燒 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #中環美食 #香港美食 #香港 #約會餐廳 #龍蝦 #海鮮
2022-09-21 226 瀏覽
💖 金淼 (尖沙咀)✨尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心4樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️身為養馬人,當然對香港嘅愛馬仕門店瞭如指掌啦,不過門市附近有啲咩嘢食我就唔係太知道,唯有靠男人帶路食好西😋-特選料理🔥 $398前茶🥗:酸青瓜🥒、紅蘿蔔🥕、洋蔥🧅、一條條個啲我諗係海帶🌿?成個前菜酸酸地幾好味🤤食到最後有少少鹹香,好開胃🤭日式茶碗蒸蛋🥚:係🦀蟹肉茶碗蒸,店員提醒我哋一定要撈勻先可以食,咁就會每一啖都可以食到蟹肉🤩,份量好足夠,好大兜‼️蒸蛋好香好滑溜😍蟹肉好鮮美😚福井松葉蟹腳🦵🏻:有4條,肉質鮮嫩無比,果然唔係cheap野,師傅同我哋講可以首先試吓冇點醬汁嘅原味蟹腳試吓先,之後可以再點醬汁🤩北海道帶子🐚:用咗香草牛油🧈去煎,所以就會食到好香嘅牛油味😍外面煎得香口,入面仍然好彈牙😝仙台產虎蝦🦐:紫蘇可以夾住掃落黎配埋一齊食,蝦汁係佢地自家調製,下面仲有水菜可以解膩,建議大家一定要撈埋啲汁一齊食。蝦肉彈牙到不得了😚美國安格斯牛肉薄燒🐃:今次博燒中間坐下,包咗蔥同埋炸蒜片,一咬落去已經肉汁滿滿的😍加埋粉紅色嘅海鹽更加正🤗季節野菜🍅:真係牛肉旁邊嘅龍珠果同埋蕃茄,好新鮮,一啲

💖 金淼 (尖沙咀)
✨尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心4樓

-特選料理🔥 $398

日式茶碗蒸蛋🥚:

福井松葉蟹腳🦵🏻:

北海道帶子🐚:

仙台產虎蝦🦐:

美國安格斯牛肉薄燒🐃:

季節野菜🍅:真係牛肉旁邊嘅龍珠果同埋蕃茄,好新鮮,一啲都唔酸😌

靜岡銀稚魚炒飯🍛:
係碗飯入邊見到好多銀稚魚仔,師傅將啲飯炒到金黃色,而且粒粒分明🤤 個飯好香,唔會太鹹,好想encore🙌🏻

積物🥠:
牛蒡同酸蘿蔔,可以比大家連埋個飯一齊食🙃

湯🍲:麵豉湯好濃,唔係好鹹,我覺得食完鐵板燒之後就一碗麵豉湯飲好解油膩✨勁多海帶同菇菇😎

甜品🍮:
今日有牛奶同埋芝麻味雪糕,我哋要咗各一😌我自己覺得芝麻味比較濃郁,聽人講食得多芝麻頭髮都會黑啲🤣
2022-09-21
尖沙咀無意中發現一間新餐廳,唔喜歡重复食同一餐聽, 要嘗試新嘅環境....用試伏心態去一試,發覺環境舒適 服務殷勤 食材用料新鮮 調味同擺盤都極細致 性價比高美味鐵板燒餐廳

2022-09-17
2022-09-13 343 瀏覽
好耐冇食鐵板燒啦,呢間餐廳主打高級和新鮮食材,晚餐就叫咗一個鐵板燒-夕象二人餐,當中包括前菜、日式茶碗蒸、季節海鮮、南非鮑魚、季節活龍蝦、熊本A5和牛薄燒、季節野菜、靜岡銀稚魚炒飯或意式龍蝦燴飯、湯同甜品。一嚟到餐廳環境好闊落, 決定咗要邊個餐之後師傅就會喺魚缸取出新鮮食材, 龍蝦同鮑魚都非常新鮮拎出嚟個下好生猛🦞日式茶碗蒸, 上面好多蟹肉落足料啊立鱗燒配海膽忌廉松露汁師傅炸嘅時候魚嘅魚鱗會變得挺身,魚肉上嘅鱗片望落去去好似花咁樣綻放, 魚肉肉質結實、有鮮味, 呢道菜師傅控制油溫要做得啱啱好,因為如果鱗片太乾魚鱗都唔會企到起身。😍金箔魚子醬南非鮑魚
食材選用左新鮮南非鮑魚,師傅建議先食魚子醬後食南非鮑魚, 鮑魚火喉做得啱啱好食落口感爽彈, 落一啲都唔銀韌, 好食!😋澳洲龍蝦🦞龍蝦膏加秘製龍蝦汁,龍蝦肉爽彈牙再配上秘製龍蝦汁, 呢個龍蝦汁龍蝦殼打碎淆汁, 所以食落去龍蝦味特別出色, 師傅亦都建議澳洲龍蝦不宜太熟, 所以今次我哋就揀咗五成熟龍蝦, 咁樣可以嘗試到龍蝦鮮甜嘅口感同埋 配上日本溫室水菜解膩, 食落口感就增加層次~熊本A5和牛薄燒熊本和牛,油脂非常豐富入口軟滑同埋淋身, 再配埋蔥

日式茶碗蒸, 上面好多蟹肉落足料啊

澳洲龍蝦🦞

熊本A5和牛薄燒
熊本和牛,油脂非常豐富入口軟滑同埋淋身, 再配埋蔥蒜食就更加惹味, 如果唔夠味仲可以配啲鹽黑椒同蒜片一齊食

靜岡白飯魚苗炒飯, 用咗好多白飯魚苗, 所以食落特別嘢味而且帶咸香

魚湯濃郁, 用咗魚頭魚骨味道好鮮甜,而且奶白色睇得出用咗好多魚煲出嚟啊

一路食鐵板燒一路欣賞住師傅整嘅菜式, 成個過程好enjoy, 擺碟做得好有心機, 而且食材高質新鮮,好食!
  • 立鱗燒配海膽忌廉松露汁
  • 金箔魚子醬南非鮑魚
2022-09-13 183 瀏覽
新開鐵板燒1️⃣南非鮑魚松露海膽汁,好入味,鮑魚煎香左,7成熟左右,食落爽口彈牙又新鮮大隻😋😋配菜有紅加倫子,酸酸甜甜,中和返味道. 仲有鮑魚內臟,煎得好香口.2️⃣日本白松貝師傅先用洋蔥,京蔥爆香,之後再炒埋白松貝,非常香🤩白松貝好新鮮彈牙,份量多3️⃣茶碗蒸同其他蒸蛋唔同,係好多汁,入面仲有蟹肉,好足料👍🏻👍🏻蛋好滑4️⃣金淼秘製醬油鵝個味道真係未食過,非常入味,濃味,值得一試5️⃣鵝肝多士個包好脆同埋好香牛油味,鵝肝外脆內軟,入口即融,唔會好漏,配有黑醋汁6️⃣A5和牛薄燒入面包左蔥蒜,旁邊有黑椒,岩鹽伴碟.和牛整得岩岩好,油脂分佈👍🏻👍🏻仲有日本白粟米,真係第一次生食粟米,係雪凍左的,食落好多汁,甜甜地,幾特別7️⃣白飯魚苗炒飯睇師傅炒飯手法好治癒,同一般炒飯有D唔同,會係鐵板上再推開平炒,炒出黎會更分明😆食落好香,本身已經好飽,唔覺意都食哂成碗飯,因為真係好香口.仲配有紅色蛋黃的蘭王蛋👍🏻果然用最上等材料8️⃣金山勾翅湯嘩😻😻勁多翅,真係超足料😍😍好補的感覺呀😛飲落同酒樓有得比架。因為依家餐廳係有埋中菜食,你都可以中日混合咁點菜,選擇更多👍🏻👍🏻
新開鐵板燒
1️⃣南非鮑魚

2️⃣日本白松貝

3️⃣茶碗蒸

4️⃣金淼秘製醬油鵝
個味道真係未食過,非常入味,濃味,值得一試

5️⃣鵝肝多士

6️⃣A5和牛薄燒

7️⃣白飯魚苗炒飯

8️⃣金山勾翅湯
2022-08-22 512 瀏覽
除了食物好食和靚,8月新張期内所有酒水仲有75折,非常抵!👍🏻👍🏻😋環境舒服,坐位又大又靚,最重要覺得性價比超高,交通又方便,在Gateway 對面,食完飯可以拍拖去海港城行街👍🏻👍🏻

2022-08-10
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
優惠券
  • 鐵板燒澳洲龍蝦
2022-08-11 612 瀏覽
已有一段日子沒吃鐵板燒,便到這間中日式料理試一試。店內雖然不是很大,但尚算寛淌,空間感強,坐得舒適。 這店賣點是食材高級和新鮮,龍蝦、鮑魚都是即撈即劏。立鱗燒用赤目鯛先煎香魚皮一邊,魚鱗受熱卷起,再蒸焗幾分鐘。食落魚鱗香脆,魚肉嫩滑,很是特別。 大大隻鮑魚煮完仍鮮嫩軟滑,火喉洽到好處。少少調味已經好好食,再沾埋旁邊的特製蟹肉醬汁,更是如虎添翼。 巨型虎蝦處理亦剛剛好,用蝦頭淆製的醬汁香濃撲鼻。澳龍大大隻,但唔會煮得過火,鮮甜彈牙。 炒飯相對雖然比較普通,但都落足料,好惹味。我最愛法國鵝肝炒飯,香得來唔膩😋 魚湯用赤目鯛魚頭、骨淆製,濃得來亦鮮甜。雖然雪蛤不是我杯茶,但雪蛤燉梨真的未試過,不妨一試。甜味剛剛好,糖水另上,不夠甜可加點。 據老闆講,烏冬選用有磯曙酒粕烏冬,口感爽滑,特別彈牙,有機會一定一試。 整體我甚是滿意,食材靚兼新鮮,價錢合理,性價比高。 料理店屬初開階段,有些細節還未完全配合好,但員工勝在年青,有活力,服務誠懇,希望遲些會更完善。

整體我甚是滿意,食材靚兼新鮮,價錢合理,性價比高。

茶碗蒸
仙台產虎蝦配蝦乳意粉