2018-09-12 193 瀏覽
長沙灣陸續都有不少食店開業,除長沙灣居民外,好多區外人都會特意入長沙灣、荔枝角、深口埗個邊「搵食」!長沙灣既越南餐廳【金滿都越南餐廳】最近我朋友食完話唔錯,質素味道都屬中上而咁岩行經長沙灣,正正要去搵野食醫肚。所以就去左元州商場個邊搵搵【金滿都越南餐廳】,發覺很久沒有過來,呢度地鋪原來都變了全部都係餐廳!這區變化了不少啊!當晚見到都好唔少人幫襯,可能做長沙灣街坊為主,內裡裝修雖然沒有太過特別,但勝在夠光猛,感覺都好乾淨似的。越南餐廳或者是茶餐廳? 呢個裝修都算唔錯。八點幾九點都仲有幾台人,大部分都係一大家細,而且我仲留意到呢到竟然愈夜愈多人黎。都座無虛席了我走的時候,平民既餐廳岩晒街坊更可以吸引到好似我咁既區外人入黎試試呢!睇睇餐牌,野食既選擇真係幾多,揀都揀左好耐,伙記都忍唔住同我地介紹幾款。有好多唔同越南既特色小食同主菜,食品方面真係有一啲新元素在內而且佢仲有幾款幾特別既煲,例如有越南咖哩軟殼蟹煲、咖哩雞煲、法式紅酒繪牛尾煲等等,都係比較係越南餐廳少見既野食。但它的定價卻又很平民。越色蒸粉包2件 $30蒸粉包係越南茶必叫之一,晶瑩剔透的粉皮包裹成四四方方!佢一件已經好大個了,入面包
而咁岩行經長沙灣,正正要去搵野食醫肚。

越色蒸粉包2件 $30
蒸粉包係越南茶必叫之一,晶瑩剔透的粉皮包裹成四四方方!
佢一件已經好大個了,入面包住左好多料,食落去好豐富的,而且佢個皮好薄,唔會食到成個口都係個皮,裡面有滿滿既木耳絲同埋羅白絲等等,食起上黎都覺得好健康同清爽不膩。

越色蒸粉包2件

而且外皮上面放左啲炸過既蒜,食起上黎帶點咸咸,唔會覺得太素口。

香草牛油焗青口 $68
首先上菜的是香草牛油焗青口,一共有六隻青口。
未開始食已經聞到香濃的牛油味﹐加上每隻青口都飽滿有肉 ,牛油香草的配合令口感豐富。喜歡青口的朋友﹐我會推薦這款。

香草牛油焗青口

越南咖哩雞煲 $95
越南咖哩雞煲除了咖哩香濃吸引﹐我們留意到每塊雞肉都煲得入味和軟滑﹐而且經過長時間烹調肉質不會變硬或者失去雞的鮮味, 反而非常入味!有啖啖的咖哩雞香。

越南咖哩雞煲

咖喱不是平時市面上吃到的日式或印度咖哩﹐這種香濃但又分明的層次感,可能就是越南咖哩獨有的吸引之處!建議各位把咖哩拌飯食用!把雞煲每滴精華吃盡!

凍荔枝玉露 $13
食完濃味的咖哩後,侍應剛好呈上凍荔枝玉露,時間真剛剛好!喝一口荔枝玉露把剛才殘留口腔的咖哩味清走!好讓我繼續迎戰其他的食物。冰涼特飲之中呢款好似最吸引呢

香茅雞翼湯河粉 $50
接下來是香茅雞翼湯河粉!湯上表面佈滿了香料!雞翼共有4隻!俗語有話:「觀人先觀面!食粉先食湯!」第一口嘗到湯底除了鮮甜外,還感受到廚師花足料和心機整作的湯底!

香茅雞翼湯河粉

河粉也不錯!香茅雞翼也有吸引之處!就是很大隻很厚肉﹐喜歡食雞翼的我﹐非常享受這種啖啖肉的感覺。雖然談不上極品級美味,但絕對性價比高。

香茅雞翼湯河粉

而橙紅色的魚露甜甜酸酸,落番小小更加係河粉既靈魂。

馬拉盞炒通菜 $55
熱騰騰的呈上同樣炒得有鑊氣而且充滿越南風味~越南餐廳也可以炒到泰國馬拉盞炒通菜的感覺,咸咸辣辣,送埋白飯就最好不過啦!
馬拉盞炒通菜

通菜口感都幾爽,唔會炒得太淋,保留左菜既質感同味道,馬拉盞也同時炒得好香,味道帶點濃濃的,同通菜一齊炒就最夾。呢碟菜好惹味,令人忍唔住食完一啖又一啖。

馬拉盞炒通菜

真材實料不用過多的言語說出來...因為咁多街坊都支持呢間越南餐廳,加上一試便知龍與鳳,呢度越南美食種類繁多,成日食都可能不會嫌悶!姐姐服務又好好!不過我住個邊就無呢間越南餐廳啦!Sad!
  • 凍荔枝玉露
2018-08-21 222 瀏覽
Was meeting a client at Cheung Sha Wan the other day. After the meeting, my friend asked me for dinner, so I searched on Openrice and decided to try this Vietnamese restaurant as it’s nearby his office. Overall, I’ll rate the restaurant 4/5, and will come back again if I am nearby Cheung Sha Wan. As they have good food and price is quite reasonable. Platter:-Rate 4/5 -They have few platters to choose from their menu.-This one includes 2 pork chops, 2 chicken wings, 2 fish cakes, and 2 spring r

Platter:
-Rate 4/5

-This one includes 2 pork chops, 2 chicken wings, 2 fish cakes, and 2 spring rolls.

Flying Veggie (Tung Choy):
-Rate 5/5

-Seasoned nicely, and not too spicy.

Curry Beef Briskets:
-Rate 4/5

-Perfect match with rice, this curry served with garlic bread. Beef was cooked nicely which was really tender.

Wu Tou Fish:
-Rate 5/5

-Served in a hot sizzling fish shape pan, so the fish was heated during the whole meal. The sauce wasn’t too spicy and matched the fish perfectly.

• 飛天通菜
  • 烏頭魚
2018-08-20 162 瀏覽
越南係熱帶地方🌴,長年三十幾度,同香港嘅夏天☀️十分相似,天氣熱辣辣🔥,最啱食越南菜,長沙灣元州商場地下,就有間金滿都非常抵食,大大間正宗越南菜,街坊生意為主,無拘無束,食得特別自在😎。一牒有齊越式蒸粉包、春卷同炸魚餅,作為餐前小點,多姿多彩,平均每件10塊錢,超值呀😝海南雞去咗骨啖啖肉,上湯浸熟件件滑嫩,淋上蔥油已好惹味,黃薑飯份量十足,諗住食唔晒,點知點下薑蓉黑豉油,不知不覺全清三葉就是三種不同的香料,天然香草充滿熱帶風情,用焗爐烤熟效果像極BBQ, 焦脆㚈皮輕易掀開,白滑魚肉仍然冒煙,加幾滴檸汁份㚈醒晨,吃著黃薑飯,有雞又有魚,好豐富的家常便飯😝食飽飽嘆埋兩杯凍飲,椰香少甜,紅豆三色輭綿綿,椰汁沙冰清新舒爽,輕鬆自在又攪掂一餐🤩🤩🤩最愛街坊食堂,格錢公道,晚上九點後仲有七折,確係親民👍👍👍
三色拼盤

無骨海南雞飯

三葉焗鱸魚

三色紅豆冰
椰汁沙冰

最愛街坊食堂,格錢公道,晚上九點後仲有七折,確係親民👍👍👍
三色拼盤
無骨海南雞飯
三葉焗鱸魚
三色紅豆冰
椰汁沙冰
2018-08-20 42 瀏覽
經過長沙灣諗住求其食,結果叫到一枱都係餸,只因性價比高。。。黑椒牛柳粒- 牛柳粒嫩口,大小剛好,非常惹味。蒸粉包- 唔係咁多餐廳食到蒸粉包,呢度做得好好味,上菜時仲熱辣辣,餡料好豐富,我覺得係呢間店嘅必食推薦!咖喱牛腩煲,配蒜蓉包,牛腩大大件,份量超多,咖哩香而不辣,蒜蓉包做得好香好鬆脆。酸辣明爐烏頭,呢條烏頭不得了,啖啖肉,配酸菜同埋一個好似冬陰公嘅汁,食唔停口!越式拼盤,有魚餅,網卷,豬扒,雞翼,呢,好香口,煎炸程度恰到好處。飛天炒時菜,正常一個菜😅

黑椒牛柳粒- 牛柳粒嫩口,大小剛好,非常惹味。
飛天炒時菜,正常一個菜😅
2018-08-19 62 瀏覽
肥妹仔今晚今晚要去長沙灣道拎嘢畀親戚,拎完嘢都已經係晚餐時候,所以畀妹仔就揀咗附近嘅一間食越南菜嘅餐廳。無骨海南雞飯  $65如果食雞嘅話肥妹仔最鍾意食海南雞,因為海南雞嘅雞肉通常都好嫩滑!呢一間餐廳仲要係冇骨添,啱曬肥妹仔呢啲懶人食啦。呢度嘅海南雞雞肉都幾滑,而且都幾有雞味。佢嘅雞飯充滿雞油香,但係又唔會好油膩,而且冇骨,係肥妹仔最欣賞佢嘅地方!香草蒜蓉焗青口  $48肥妹仔好鍾意食香草蒜蓉焗海鮮,呢度嘅青口幾大隻,勁濃香草蒜蓉味, 就咁食已經好滿足!青口啖啖肉,青口外邊焗到微焦,口感脆卜卜,好好食!蒜蓉炒通菜  $55肥妹仔我食東南亞菜嘅時候好鍾意叫菜食,因為佢哋嘅菜炒得好惹味,醬汁好濃郁!呢一個蒜蓉炒通菜都係一樣,通菜爽口清甜,蒜蓉味超濃。豬牛雞串燒各兩串  $85哈哈肥妹仔最鍾意就係食串燒,佢嘅所有串燒外皮都燒到微焦,好濃同好香燒烤味。雞牛豬嘅肉質都幾嫩滑,呢度嘅串燒個調味都調得幾重,點埋曬花生醬食好香同好惹味!香茅豬扒拼雞翼飯  $58另外仲嗌咗個豬扒拼雞翼飯,佢既豬扒好香香茅味。豬扒嘅肉質都幾結實,唔會好淋。佢嘅雞翼炸到脆卜卜,而且亦都好香醃料嘅味道,成碟飯都好濃味,不過如

無骨海南雞飯  $65

香草蒜蓉焗青口  $48

蒜蓉炒通菜  $55

豬牛雞串燒各兩串  $85

香茅豬扒拼雞翼飯  $58
另外仲嗌咗個豬扒拼雞翼飯,佢既豬扒好香香茅味。豬扒嘅肉質都幾結實,唔會好淋。佢嘅雞翼炸到脆卜卜,而且亦都好香醃料嘅味道,成碟飯都好濃味,不過如果多番啲汁就仲加好食啦~~

凍檸茶 +$9
非常解渴又解膩,正 !!!
2018-08-16
1K
2018-08-08 50 瀏覽
上星期先同貴婦落區食dinner,貴婦又話再想試平民飯堂。我就帶咗佢去長沙灣元州邨來一個平民飲食體驗,今次來到“金滿都”越南餐廳。😉😉好啦~睇下貴婦揀咗d咩食先,首先來一個上湯白菜🌱,白菜都幾嫩沒菜渣👌🏻。 火車頭檬粉🍲,配料有牛展、肥牛、牛丸同牛柏葉,🐮牛、全部都係牛,相當豐富☺☺,味道都可以。海蜇拼雞絲 🐥,味道酸酸甜甜,份量十足,都不錯。小食拼盤🍽, 有豬扒、蝦餅、雞翼同春捲,算普普通通啦~飲品方面 : 青蘋果沙冰🍏味道很好,唔太甜帶點酸,有清新感😌😌。貴婦飲椰青🍹椰青水很多,非常滋潤健康🙌🙌,仲好fresh呀~ 餐廳裝修設計簡樸, 座位闊落舒適。價錢大衆化,非常親民的價格,餐廳有折扣同下午茶優惠。一家大細,男女老少,街坊及附近工作人士嚟食飯都相當方便同合適,真是可稱為平民飯堂, 當之不愧 🙌🙌。

海蜇拼雞絲 🐥,味道酸酸甜甜,份量十足,都不錯。

小食拼盤🍽, 有豬扒、蝦餅、雞翼同春捲,算普普通通啦~

2018-08-07 74 瀏覽
今日同男朋友黎金滿都食飯,呢間餐廳都幾大間,裝修雖然無咩特別,但幾整齊、乾淨。佢既晚市set有單人同二人套餐,可能因為都係做附近既街坊生意,所以晚餐set既價錢都算平。不過我同男朋友唔岩食,所以都係決定散嗌🤣。🌟越式菠蘿炒飯 $65炒飯粒粒分明,有菠蘿既甜味,加埋扎肉落去炒,幾特別。🌟特色炒金邊 $68炒金邊粉同炒飯既份量都十足,食完唔洗驚唔飽🤣👍🏻,同埋都係有加扎肉落去炒。🌟越式沙嗲串併盤(六串) $85我地叫左雞、牛、豬各兩串。身為雞同牛既愛好者,我覺得真係幾好食😋,啲肉又夠結實。🌟馬拉盞炒通菜 $52炒通菜好夠鑊氣,一送到就已經聞到好香。推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻!🌟椰青 $32🌟椰汁冰 $26 (跟餐半價$13)必需一提既係,啲野飲都真係好大杯唔會話成杯都係冰,隻椰青都好大隻👍🏻。

🌟越式菠蘿炒飯 $65
炒飯粒粒分明,有菠蘿既甜味,加埋扎肉落去炒,幾特別。

🌟特色炒金邊 $68

🌟越式沙嗲串併盤(六串) $85

🌟馬拉盞炒通菜 $52

🌟椰青 $32
🌟椰汁冰 $26 (跟餐半價$13)
2018-08-07 43 瀏覽
同事話想食越南菜,所以就簡左長沙灣既「金滿都」首先叫左個大椰青飲,清甜,冰涼,鮮甜「正!」再叫小食:越式拼盤(魚餅/蒸粉包/春卷),呢個拼盤份量算多,食得出係即叫即炸,越南春卷是用薄薄的白色春卷皮,包裹豐富鮮味的餡料,餡料好多咬落口感豐富;越式蒸粉包晶瑩剔透的皮包賣相特別包成方形且味道好,拼盤既份量不少幾大份甜品:凍榴連西米露,作為榴連控既我真心覺得好好食啊,而且榴連多,一d都唔吝嗇小菜:炒白菜,上碟d白菜排得好整齊咁上碟,加分越式雞翼飯/咖哩雞飯加蒜茸包超好味,好香濃既蒜蓉味,配埋個咖哩汁令人一試難忘,回味無窮∞菜單都幾多選擇,雞翼肉嫩多汁,香料令雞翼充滿越南風味特別的香,整體水準不錯,賣相和味道對辦👍🏻餐廳上菜速度算快,店員亦有禮貌,我鍾意地方夠闊,坐得好舒服,一試難忘的越南餐廳。
同事話想食越南菜,所以就簡左長沙灣既「金滿都」
首先叫左個大椰青飲,清甜,冰涼,鮮甜「正!」

甜品
小菜:炒白菜,上碟d白菜排得好整齊咁上碟,加分

拼盤
炒白菜
2018-07-24
拼盤
炒白菜
去開荔枝角做yoga, 做完之後梗係要食野補充返體力~💪🏾😆 之前係黃大仙食過「金滿都越南餐廳」, 見長沙灣都有分店,所以就黎試下啦! 越式拼盤($78) 落單前店員已通知沒有庶蝦, 不過我地都堅持要點這個拼盤,😂 因為係最抵食,有齊各款越南小食! 雞翼、豬扒、春卷、蝦餅, 雞翼外皮炸得香脆可口,內裏肉質鮮嫩多汁; 豬扒份量超多,香茅味十足;👍🏾 春卷炸脆,蘸上酸辣醬更惹味呢! 自家製蝦餅彈牙,味道不錯! 越式火車頭湯河粉($53) 一次過試晒生熟牛肉、牛丸、牛栢葉,正! 牛骨湯牛味濃而顏色清澈, 越南河粉帶米香,粉身薄且幼, 吸晒湯底嘅精華! 生熟牛肉肥瘦均一,肉香美味, 牛丸彈牙,牛栢葉爽脆, 值得一試!😏 越南咖哩牛腩煲($95)加蒜蓉包(4件)($20) 越南咖哩微辣鹹鮮, 送飯或蒜蓉包就一流!😌 蒜蓉包烤得香脆可口,再蘸上咖哩,正!😋 牛筋腩份量好多, 而且件件炆得軟腍入味,又不失其嚼勁, 仲有多件薯仔,吸晒咖哩嘅精髓, 好味道!😋 套餐包埋飲品, 自選特飲半價, 椰青(原價$32) 椰青大大個,椰青水鮮甜解渴!☺️ 青檸梳打(原價$26) 梳打配青檸是最完
去開荔枝角做yoga,
做完之後梗係要食野補充返體力~💪🏾😆
之前係黃大仙食過「金滿都越南餐廳」,
見長沙灣都有分店,所以就黎試下啦!
越式拼盤($78)
落單前店員已通知沒有庶蝦,
不過我地都堅持要點這個拼盤,😂
因為係最抵食,有齊各款越南小食!
雞翼、豬扒、春卷、蝦餅,
雞翼外皮炸得香脆可口,內裏肉質鮮嫩多汁;
豬扒份量超多,香茅味十足;👍🏾
春卷炸脆,蘸上酸辣醬更惹味呢!
自家製蝦餅彈牙,味道不錯!
越式拼盤
越式火車頭湯河粉($53)
一次過試晒生熟牛肉、牛丸、牛栢葉,正!
牛骨湯牛味濃而顏色清澈,
越南河粉帶米香,粉身薄且幼,
吸晒湯底嘅精華!
生熟牛肉肥瘦均一,肉香美味,
牛丸彈牙,牛栢葉爽脆,
值得一試!😏
越式火車頭湯河粉
越南咖哩牛腩煲($95)加蒜蓉包(4件)($20)
越南咖哩微辣鹹鮮,
送飯或蒜蓉包就一流!😌
蒜蓉包烤得香脆可口,再蘸上咖哩,正!😋
牛筋腩份量好多,
而且件件炆得軟腍入味,又不失其嚼勁,
仲有多件薯仔,吸晒咖哩嘅精髓,
好味道!😋
蒜蓉包(4件)
套餐包埋飲品,
自選特飲半價,
椰青(原價$32)
椰青大大個,椰青水鮮甜解渴!☺️
青檸梳打(原價$26)
梳打配青檸是最完美的配搭,
入口清爽,酸酸甜甜,味道清新!😎
蒜蓉包(4件)
2018-08-05 35 瀏覽
好耐都無同大學既同學聚下啦,大學咁岩係附近做野收工就行到長沙灣近元州村商場覓食~好想食越南🇻🇳風味既河粉,小食行行下轉彎就見到金滿都餐廳啦,入到餐廳點左安格斯生牛肉湯河套餐,呢個餐仲有紅豆冰送喎由於太想食越式小食,就點左個特色拼盤同串燒、仲有飛天通菜安格斯生牛肉湯河既湯底好鮮甜,河粉軟硬度剛好湯底同生牛肉河粉係分開既,所以自己倒湯 河粉就無咁易吸哂d湯而淰哂呢個方法上菜抵讚👍🏻特色拼盤既扎肉好好味吖仲有個拼盤有個扎肉雞絲蝦片外面好少見,一定要試下串燒有豬牛雞,燒得香又夠juicy ,肉味夠保持到肉汁絕不會乾飛天通菜辣辣地夠惹味平衡反食左好多肉既罪惡感

由於太想食越式小食,就點左個特色拼盤同串燒、仲有飛天通菜

安格斯生牛肉湯河既湯底好鮮甜,河粉軟硬度剛好

呢個方法上菜抵讚👍🏻

特色拼盤既扎肉好好味吖
仲有個拼盤有個扎肉雞絲蝦片外面好少見,一定要試下

串燒有豬牛雞,燒得香又夠juicy ,肉味夠
保持到肉汁絕不會乾

飛天通菜辣辣地夠惹味
平衡反食左好多肉既罪惡感
2018-07-31
2018-08-03 75 瀏覽
上個月同屋企人去左長沙灣,星期六日晚難搵地方食飯,就入左依間越南餐廳。感覺有啲似港式茶餐廳,姨姨帶我地去張大檯坐。法式焗蒜茸包👼🏻$20好食程度🌟🌟🌟🌟性價比程度🌟🌟🌟🌟一岀爐就好香,因為嘴饞爸爸太想食就叫了豬背骨👼🏻$78好食程度🌟🌟🌟性價比程度🌟🌟🌟🌟⭐️好平😱仲要大大份,用bba sauce 整嘅骨,幾入味!飛天通菜👼🏻$55好食程度🌟🌟🌟🌟性價比程度🌟🌟🌟🌟依間鋪頭時不時會有特價品,去嘅話記得問下姨姨啦!份量唔太多,不過都有蝦醬香味,似返越南!特色拼盤👼🏻138好食程度🌟🌟🌟🌟🌟性價比程度🌟🌟依個最好食了!蝦餅萬歲!有時啲料會冇曬!記得早啲落order!生牛肉湯粉👼🏻$42好食程度🌟🌟🌟🌟性價比程度🌟🌟🌟🌟好食是好食的,就是份量可以再多🤣咖哩軟殼蟹👼🏻$128好食程度🌟🌟🌟性價比程度🌟🌟🌟依味餸我其實都分唔到係越南定泰國,不過我每次都流曬口水!倆者絕對絕配另外我地叫左個清酒!陸奧八仙,果然好鮮,易入口,啱曬女性!仲有值得嘉許嘅係依到啲野飲好大杯,份量驚人,我再坐到一粒鐘都飲唔完!性價比程度🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
感覺有啲似港式茶餐廳,姨姨帶我地去張大檯坐。

法式焗蒜茸包👼🏻$20

性價比程度🌟🌟🌟🌟

一岀爐就好香,因為嘴饞爸爸太想食就叫了

豬背骨👼🏻$78

好食程度🌟🌟🌟
性價比程度🌟🌟🌟🌟⭐️

好平😱仲要大大份,用bba sauce 整嘅骨,幾入味!

飛天通菜👼🏻$55

特色拼盤👼🏻138

好食程度🌟🌟🌟🌟🌟
性價比程度🌟🌟

生牛肉湯粉👼🏻$42

性價比程度🌟🌟🌟🌟

好食是好食的,就是份量可以再多🤣

咖哩軟殼蟹👼🏻$128

好食程度🌟🌟🌟
性價比程度🌟🌟🌟

另外我地叫左個清酒!
陸奧八仙,果然好鮮,易入口,啱曬女性!

性價比程度🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
2018-08-01 36 瀏覽
走訪成長地發覺以往心頭好之食店已易手,這間做的是越式食品一向是夏天的心頭好,見賣相不錯及有不少食客,就放心進內一試。以住宅區內的街坊店舗而言,裝修及佈置簡約而有氣氛,座位闊落坐得舒服。選擇不少及價格豐儉由人。先來兩杯特飲:薄荷特飲及青檸特飲,有圖有真相,買相吸引的消暑良物。結賬時才知道跟餐可享半價優惠,有點喜出望外!再來三色小食拼盤,大力推薦圓圓的魚餅,香氣滿滿令人胃口大開!越式焗羊架的製法能令肉汁好好封鎖在內,在香茅伴襯下這道菜味美肉嫩,讚!被飛天炒通菜這名稱吸引叫了這道菜。用上越南豆醬來炒,這是繼腐乳丶蝦醬以外的另一好選擇,很有特色不妨試試。主食叫了生牛肉湯河及海南雞飯兩樣都不錯吃,尤以湯河是用一整片的安格斯牛肉,很有誠意,買相及口感勝過其他店舖綜合而言這間是性價比頗高的街坊食店!
走訪成長地發覺以往心頭好之食店已易手,這間做的是越式食品

選擇不少及價格豐儉由人。

先來兩杯特飲:

薄荷特飲及青檸特飲,有圖有真相,買相吸引的消暑良物。
結賬時才知道跟餐可享半價優惠,有點喜出望外!

主食叫了生牛肉湯河及海南雞飯

兩樣都不錯吃,尤以湯河是用一整片的安格斯牛肉,
很有誠意,買相及口感勝過其他店舖
綜合而言這間是性價比頗高的街坊食店!
2018-07-27
2018-07-27 59 瀏覽
餐廳不算很大,但都整潔。細看餐牌,有10多個晚餐選擇,但價錢好親民,絕對底讚!頂級安格斯生牛肉湯河粉 生牛肉湯河,食越南菜一定會叫!選用上安格斯牛肉,肉質更厚身,牛味更突出,而特別既是:呢度既牛骨湯係另上既,可以隨自己既享好自行添加,一來唔會令河粉變淋,二來亦可以試下牛骨湯既原味,實在不錯而跟餐配上紅豆冰都只係賣$68,實在好難令人抗拒。飛天通菜:通菜:值得一試,價格合理,菜新鮮! 但比較特別既係呢度既菜都有套餐價,普通平時食碟菜既價串燒豬牛雞各兩串燒得好到位 唔會過老岩岩好牛肉串個牛味好出 我覺得唔洗點咁多沙嗲醬 食盡佢個味!!!!而且佢落既花生都好香口,熱熱地 應該炒過先再放上面,不錯大大椰子汁:清甜、解渴!
餐廳不算很大,但都整潔。
細看餐牌,有10多個晚餐選擇,但價錢好親民,絕對底讚!

頂級安格斯生牛肉湯河粉

而跟餐配上紅豆冰都只係賣$68,實在好難令人抗拒。

飛天通菜:

串燒
豬牛雞各兩串
燒得好到位 唔會過老岩岩好
而且佢落既花生都好香口,熱熱地 應該炒過先再放上面,不錯

大大椰子汁:清甜、解渴!
2018-06-21
2018-07-12 58 瀏覽
朋友住喺呢區附近,所以都約喺呢頭食飯。佢同我講呢頭有一間唔錯嘅越南餐廳,所以我哋今次就嚟試吓!入去坐低,睇吓Menu就見到有個小菜套餐,只係$168就有兩個小菜仲有飯有飲品。我哋就揀咗海南雞同蒜蓉炒通菜,之後再加左一個三式拼盤同埋一個豬頸肉。之後就一路慢慢傾慢慢食喇!海南雞質地非常嫩滑,唔會話皮肉分離,加埋啲薑蓉食送飯真係一流!炒菜唔會食到成口油,而且味道都唔會太濃味,當然愛食菜嘅我哋就覺得如果分量多啲就更加好啦!接住就係三色拼盤,拼盤入面有炸春卷、越式粉包同蔗蝦(?)。個春卷我哋都唔係即刻食,放左一陣都依然好脆,但係完全唔覺得好熱氣;越式粉包入面餡料充足;蔗蝦味道都唔錯呀!可惜第二日我哋都要返工,否則我哋都一定會帶番杯啤酒嘆下!我哋最初怕唔夠飽所以就叫多一個豬頸肉,但係原來個海南雞都好大份。好彩個豬頸肉都幾好味所以我哋都清晒呀!食飽飽我哋又要返歸準備第日返工啦,下次再發掘一啲屋村好味餐廳先!

2018-06-12
2018-07-03 612 瀏覽
長沙灣,係一個我留下不少腳毛的地方;中學時代,每天也會在這區走訪,吃飯,打波,每一處也有一份深深的情意結。近年間,這區變化不少,多了不少「豪宅」,餐廳也優化了不少。今天重臨舊地,就被我發現佐呢間燈火璀璨既越式餐廳啦。說這餐廳是茶仔? 它又好似裝修太靚。說這餐廳是高級?但它的定價卻又平民。大約晚上7點半,餐廳基本上也已經座無虛席,還是平民的餐廳更能吸引食客的青睞。細看餐牌,有10多個晚餐選擇,最平的只售$43,絕對可以用「抗通漲價」來形容。頂級安格斯生牛肉湯河粉 跟 紅豆冰 $68生牛肉湯河平時食越南菜都會Order,而呢度既生牛肉湯河就比時食到既高級,用上安格斯牛肉,肉質更厚身,牛味更突出,而幾特別既係呢度既牛骨湯係另上既,可以隨自己既享好自行添加,一來唔會令河粉變淋,二來亦可以試下牛骨湯既原味,實在不錯。而跟餐配上紅豆冰都只係賣$68,實在好難令人抗拒。古法三葉烤鱸魚 $88呢款烤鱸魚每日限定5條,原價$128,而家就推廣價足足平佐$40,因為每天限定既緣故,我order既時候都唸緊會唔會已經賣哂?估唔到又咁好彩仲有貨淨wor,咁就緊係要一試啦。等候既時間係比較長既,大約等佐25分鐘
長沙灣,係一個我留下不少腳毛的地方;

近年間,這區變化不少,多了不少「豪宅」,餐廳也優化了不少。

今天重臨舊地,就被我發現佐呢間燈火璀璨既越式餐廳啦。

說這餐廳是茶仔? 它又好似裝修太靚。
說這餐廳是高級?但它的定價卻又平民。

頂級安格斯生牛肉湯河粉 跟 紅豆冰 $68

而跟餐配上紅豆冰都只係賣$68,實在好難令人抗拒。

古法三葉烤鱸魚 $88

等候既時間係比較長既,大約等佐25分鐘啦,不過我地都明既,始終唔係食快餐,烤魚簡簡單單都要20分鐘以上,而苦等既結果亦沒有令我地失望。

鱸魚用了蕉葉包裹去烤,所以成條魚都帶有香葉既草香,魚既肚裡面再釀有香茅,加上另加既青檸去帶出魚既鮮味,魚既肉質亦好夠挺,真係好好味。

三色拼盤 $60

正常既三色拼盤係會有春卷,粉包,和庶蝦,三款各兩件的,但由於餐廳無哂庶蝦既,所以就換上了蝦餅作為替代品。

反正也是「蝦」,所以我地都無乜所謂。

配上兩款越式醬油,一甜一酸,都係平時食開既越南菜既味道,而佢地既粉包係特別推介,因為好足料,而粉包個皮亦做得夠薄,唔會有漿口感。

飛天通菜 $55

蔬菜類平時我都會order,但比較特別既係呢度既菜都有套餐價,普通平時食碟菜既價錢,佢就包埋一碗白飯,剛好我可以用黎襯個烤魚。

榴槤西米露 $28

最後連甜品呢度都可以滿足埋,有我最愛既榴槤。

榴槤肉既份量都幾多,加上榴槤汁,比較甜,但一口一口咬落d榴槤肉度,那份juicy 既口感,實在滿足感爆登。

2018-06-18