2020-03-04 1091 瀏覽
難得放假,就想大吃一餐!選擇蒸海鮮就最好不過,經過荃灣見到呢一間價錢幾抵食!就入去試吓!總算沒有失望,10分驚喜!估唔到仲有燉湯飲,味道不錯👍龍蝦新鮮,配合蒜蓉粉絲味道不錯總結,對於這個價格來說,品質已經算不錯!還有燉湯及糖水!總算圓滿!而且上菜時間很快,侍應不時都會服務客人及計時海鮮的時間!
難得放假,就想大吃一餐!選擇蒸海鮮就最好不過,
估唔到仲有燉湯飲,味道不錯👍
龍蝦新鮮,配合蒜蓉粉絲味道不錯
長著一張吃貨的嘴😆玩到邊食到邊從來也不覺得累,身邊也是一堆吃貨朋友今次覓食的地方係荃灣,行完南豐紗廠就係時候坐低休息下🙈這家店是海鮮控的福利💕聽講老闆係做海鮮批發,所以菜品會更加新鮮同埋價錢實惠!會主動幫你蒸同埋上海鮮~服務周到✨菜式:1.是日精選無添加清燉湯足料又味道濃郁,2.蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦🦞龍蝦如圖一樣大隻!肉質緊實又鮮甜~有埋工具🔧輔助就可以俾我地慢慢拆!3.菓皮蒸十頭鮮鮑魚鮑魚介開之後更加入味鮮甜💗4.蒸大鱔可選豉汁/梅子5.清蒸生猛海蝦🦐6.剁椒花尾龍躉7.油鹽水蒸時令大蜆8.蒜蓉蒸扇貝蟶子皇9.剁椒蒸長筒魷10.梅菜蒸菜心11.源記荷葉蒸蟹飯12.精選糖水(紫米露)都話女仔食甜品會有多個胃,所以即便我地食好多好飽,都唔會放過甜品!夠香甜又有椰味🥰新開張$268免加一真係好抵食!出面是但一到菜都過200🥺而且兩個女仔真係會飽到扶牆出門😂肚子出來了

菜式:
8.蒜蓉蒸扇貝蟶子皇
9.剁椒蒸長筒魷
10.梅菜蒸菜心
11.源記荷葉蒸蟹飯
12.精選糖水(紫米露)

2019-12-29 819 瀏覽
今日行程緊密 下午去荃灣做yoga再齊齊整整6個人去食蒸海鮮 我只試過屋企自己整 街食都係第一次我真係out out地Anyway 多人一齊食真好鋪位 俾我感覺 唔算大 職員帶我地上一樓唔 有陣味 怪怪地 Order 餐 先飲杯野先 特飲都算大杯$288海鮮套餐/每人 總共11個蒸盤先來每人一位燉湯 青紅蘿蔔粟米瘦肉 清甜蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦龍蝦仲有少少蝦膏 龍蝦肉爽爽 新鮮豉汁蒸大鱔本人對魚麻麻 不過啲碟鱔正wo 完全無泥味 鱔肉彈牙清蒸海蝦正常 不過有幾隻梅左清蒸龍躉魚肉嫩滑油鹽水蒸大蜆Size都算大 無沙 新鮮 湯清甜梅菜蒸菜心蒸時已經聞到好香菜味 至於食落 有啲老 不過我可以接受蒜蓉蒸扇貝聖子王Size一般 粉絲好食不過聖子需要牙力扇貝 火候剛剛好 粉絲好好食魷魚筒陳村粉魷魚筒食落新鮮 但陳村粉加豆瓣醬 感覺一般清蒸鮑魚餐廳細心 已將鮑魚內臟清除 起殼 方便一啖過荷葉蒸蟹飯3隻蟹 好大盤呀 蟹精華蟹膏入晒飯 其實好食 不過真係太飽最尾都係食唔晒每盤都係即蒸 而且職員會從旁協助 睇緊火候總共$1869
今日行程緊密 下午去荃灣做yoga

荷葉蒸蟹飯
每盤都係即蒸 而且職員會從旁協助 睇緊火候
總共$1869
2019-12-26 484 瀏覽
見好多人推介, 特登入去試食, 288 個餐.服務幾好. 但食得有D 急. 職員其實有心幫你整, 但整完我地都食唔切, 跟住又幫我地焗下一道菜, D 野攤凍哂.同埋唔算好似好多食評咁話好抵食, 海鮮份量比想像少.  一隻龍蝦竟然係兩份, 每樣海鮮其實都係比幾舊你, 菜同飯就好多.無加一抵讚.
見好多人推介, 特登入去試食, 288 個餐.

無加一抵讚.
2019-12-24
30 分鐘 (堂食)
2019-12-25 483 瀏覽
這天晚上男友突然問我想吃什麼,他給我選擇羊腩煲還是蒸鍋,對羊肉一般的我立馬選擇了蒸鍋但是對上在另一間海鮮蒸鍋店的回憶並不愉快,所以對這次的只有不大的期望,可是這間餐廳男友和朋友吃過表示比上一次吃的CP值高很多,我就一同去嘗試嘗試當晚坐樓上,都座無虛席,每人都是吃蒸鍋,老闆都很用心的幫助我們,食材也很新鮮而且海鮮也很大隻,對比上次那BB蟹,這裏的海鮮全部都合格呢我們叫了有龍蝦的,龍蝦也很鮮甜不錯吃呢配上粉絲和蒜蓉,很香口啊。蝦也很新鮮,還很生猛不斷的彈來彈去,不消一會就暈倒在煙霧裡。。。。。魚很鮮美我認為最出色的是這個,魷魚腸粉,出奇的夾,魷魚爽口彈牙,腸粉軟滑,對比鮮明吃到蟹飯就已經覺得很飽了,對比上一次的經驗,上次是吃不飽,今次這間餐廳讓我捧着大南瓜離開

我們叫了有龍蝦的,龍蝦也很鮮甜不錯吃呢

配上粉絲和蒜蓉,很香口啊。
魚很鮮美

2019-12-22 318 瀏覽
今日同中學同學慶聖誕, 其中一個個唔食肉, 所以揀左食海鮮, 無意中搵左金牌源記。我地揀左$288套餐, 包以下食物:波士頓龍蝦十頭鮮飽魚大鱔清蒸海蝦花尾龍躉油鹽水蒸時令大蜆梅菜蒸菜心蒜蓉蒸扇貝蟶子皇長筒鮮魷源記荷葉蒜蟹飯本人覺得龍蝦最鮮甜, 朋友認為所以魚類都唔錯, 其他味道正常, 係粉絲唔夠稔同入味, 梅菜蒸菜心真係第一次, 都ok。座位就迫左d, 但店員好細心, 見到我要攬住個袋即刻俾張櫈我放野, 見我朋友拆龍蝦拆到雞手鴨腳, 竟然主動幫佢拆, 跟住食蟹又主動幫我地拆曬蟹鉗, 服務十分周到。雖然野飲個餐唔包, 要另外嗌, 但佢包碗燉湯(青紅蘿蔔粟米煲豬肉), 最後仲有木瓜雪耳糖水, 算係咁啦~所以呢間都推薦既!👍

我地揀左$288套餐, 包以下食物:

2019-12-21
  • 蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦
  • 清蒸花尾龍躉
2019-12-07 379 瀏覽
行荃灣之後,心血來潮去左食蒸海鮮,講都唔信,288蚊一位無加一,老闆仲要好好服務,全程手殘呢!事不宜遲,等奧爾加同大家介紹一下有咩食啦!Are you ready ?老闆會俾張紙你寫低點菜,咁就無閃失啦!原來每款海鮮蒸既時間有一個準則,唔好蒸過龍呀!半隻龍蝦好吸引白鱔有驚喜,奧爾加都幾怕食鱔,但估唔到好清甜又鬆軟入口即溶,推介飽魚幾好食個蜆都幾鮮甜荷葉蟹老闆會按時間set up timer, 再蒸每一份海鮮,一層層咁上,好過癮!
半隻龍蝦好吸引
飽魚幾好食
個蜆都幾鮮甜
荷葉蟹
2019-11-21 324 瀏覽
係Facebook 睇到介紹🥰睇到片都介紹不錯👌🏼就同男友黎試食間舖就係戴麟趾後面,黎到都要等一陣先入到坐間舖比較細「有上層位」被安排上上層卡位~落左order後!職員先送上燉湯飲落都清甜有味我係飲曬既跟手緊係點支啤酒🍻飲下啤酒🍻重點「要夠凍」係好凍既首先出場係龍蝦~都大大隻!肉質彈牙~職員幫我地按好時間~夠鐘就黎幫我地開!服務都好好你睇下幾大隻D肉係彈牙架真係啖啖肉鮑魚就細d⋯⋯都新鮮既「再擦得乾淨d就好喇」正常中蝦size 新鮮吾「梅」既南瓜都好綿不得不提個鱔「我係勁鐘意」味道岩岩好~夠野味呢個蜆呢~就仲有沙味道都淡小小蒸帶子夠大隻~時間都抵制得好好!一d都吾老蒸粉皮、上面有指天椒🌶️蒜蓉仲有鮮魷粉皮都好通透、係滑既~~蒸肉蟹飯勁大隻蟹「仲要係炒飯底」蒸完蟹既肉汁落曬落飯度我地係食曬既~職員會幫手夾蟹鉗!因為真係好硬又驚彈到身度最後送上木瓜雪耳糖水~完美結束🔚係食到飽飽走
係Facebook 睇到介紹🥰睇到片都介紹不錯👌🏼
就同男友黎試食

間舖就係戴麟趾後面,黎到都要等一陣先入到坐

間舖比較細「有上層位」

被安排上上層卡位~落左order後!
職員先送上燉湯
燉湯

飲落都清甜有味
我係飲曬既

跟手緊係點支啤酒🍻飲下
一番榨

啤酒🍻重點「要夠凍」係好凍既

大大隻龍蝦🦞

首先出場係龍蝦~都大大隻!肉質彈牙~
職員幫我地按好時間~夠鐘就黎幫我地開!
服務都好好

你睇下幾大隻
D肉係彈牙架
真係啖啖肉

鮑魚
鮑魚就細d⋯⋯都新鮮既「再擦得乾淨d就好喇」
蝦🦐

正常中蝦size
新鮮吾「梅」既
南瓜都好綿

龍躉&白鱔

不得不提個鱔「我係勁鐘意」味道岩岩好~
夠野味

鹽水浸蜆

呢個蜆呢~就仲有沙
味道都淡小小

帶子

蒸帶子夠大隻~時間都抵制得好好!
一d都吾老

辣椒鮮魷蒸粉皮

蒸粉皮、上面有指天椒🌶️蒜蓉仲有鮮魷

粉皮都好通透、係滑既~~

蟹蒸飯

蒸肉蟹飯
勁大隻蟹「仲要係炒飯底」
蒸完蟹既肉汁落曬落飯度

我地係食曬既~職員會幫手夾蟹鉗!因為真係好硬
又驚彈到身度

雪耳木瓜糖水

最後送上木瓜雪耳糖水~完美結束🔚
係食到飽飽走
2019-10-18
15 分鐘 (堂食)
燉湯
一番榨
大大隻龍蝦🦞
蝦🦐
龍躉&白鱔
帶子
2019-11-04 282 瀏覽
話說呢間店既前身係我同家人最愛既炒小菜茶記幾乎係每個星期五放工後家人的聚腳點所以同老闆好熟 不過光榮結業咗😭而家轉咗做海鮮 都要繼續支持!$288免加一 有九款海鮮俾你嘆仲有埋湯同糖水呀 抵到癲😆海鮮仲要好新鮮 好鮮甜💓小編最中意佢個荷葉蒸蟹飯🤤CP咁高唔係唔試呀嘛?🤪
話說呢間店既前身
係我同家人最愛既炒小菜茶記
幾乎係每個星期五放工後家人的聚腳點
所以同老闆好熟 不過光榮結業咗😭
而家轉咗做海鮮 都要繼續支持!
$288免加一 有九款海鮮俾你嘆
仲有埋湯同糖水呀 抵到癲😆
海鮮仲要好新鮮 好鮮甜💓
小編最中意佢個荷葉蒸蟹飯🤤
CP咁高唔係唔試呀嘛?🤪
又到慶祝周年日子,想食海鮮,又唔想去太遠,結果試試經常路過的小店。入到去安排坐位,不太迫,各自有私人空間,食物因為一層一層蒸來吃,服務的店員以摩打手,不停服侍大約7檯人,禮貌非常好,我只怕他暈低(講笑).食物都夠新鮮,只是最尾如果個蒸飯可轉粥底就更好(因太飽食唔晒).
2019-10-23
足料燉湯
蒸龍虾
2019-10-14 267 瀏覽
今天晚上會和五位同事一齊食飯,因我哋九時才放工,所以出到荃灣都差不多9時半,所以只能夠選擇荃灣這種不夜天的地區,原先諗住食火鍋,但都食得太多次,想試試新野,經過這間金牌源記,見到夥計都非常有禮邀請我們進來,所以就決定試試,我們一行五人每人叫一款菜,再加一個湯,菜式有啫啫雞煲,椒鹽墨魚咀,椒鹽九肚魚,椒鹽雞翼,肥鵝腸,再加一個菜,再加個胡椒豬肚湯,咁其實餸菜都好大碟,每碟平均$80左右,價錢以小菜館來講唔貴,食物都唔錯,其中推介嘅豆豉椒鹽墨魚咀,給肥鵝腸,特別正,至於碗湯就一般般,下次可以叫其他湯。

2019-09-07 349 瀏覽
上網無意中見到有人推介金牌源記,咁就一於去試吓啦!當日係星期六晚,book左位,去到唔使點等位。點完餐,就有茶樹菇湯,開頭以為只係味精湯,點知飲落非常之鮮味,感覺好足料!點餐嘅時候,有啲菜式可以選擇調味,有啲就可以選擇海鮮切嘅方法,例如鮑魚可以選擇原隻或者介兩刀。用餐嘅時候會有侍應幫手控制蒸海鮮嘅時間,同埋分菜。而個人最喜歡,蒜蓉粉絲蒸海鮮(龍蝦、扇貝、聖子)啲海鮮好彈牙好新鮮,唔會話好梅。呢個係蒸墨魚,上面淋咗酸梅汁。初時驟眼望上去以為全部都係墨魚,點知原來白色做底嗰啲係腸粉🤣🤣🤣食到尾聲,仲有個海鮮飯,已經太飽食唔落了。但好彩有得打包!唔會嘥野。完晒成個海鮮餐,仲有滋潤嘅木瓜雪耳糖水。

用餐嘅時候會有侍應幫手控制蒸海鮮嘅時間,同埋分菜。

完晒成個海鮮餐,仲有滋潤嘅木瓜雪耳糖水

2019-08-17
  • 蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦
  • 蒜蓉蒸扇貝蟶子皇
2019-08-20 210 瀏覽
呢度除咗夜晚食海鮮,中午都有飯食,價錢優惠有湯送蒸滑蛋,送飯一流,好香嘅蛋味蒸得時間啱啱好午餐肉煎蛋飯,午餐肉好脆 加埋蛋汁好好味新鮮燉湯足料好鮮甜大大杯紅豆冰夠解渴
呢度除咗夜晚食海鮮,中午都有飯食,價錢優惠有湯送

蒸滑蛋,送飯一流,好香嘅蛋味蒸得時間啱啱好

午餐肉煎蛋飯,午餐肉好脆 加埋蛋汁好好味

新鮮燉湯足料好鮮甜

大大杯紅豆冰夠解渴
星期五晚餐時間一入到去基本上都有位,唔洗等,可能因為餐廳都算新新地? 環境都算唔錯叫做坐得舒服。而入到去冇得揀都係食$288套餐,雖然係唔洗揀,但個餐包既野食已經好多好豐富,又有波士頓龍蝦又有鮑魚等等等等乜都有,每個都寫左要蒸幾耐同會有專人幫你禁機計時,所以都好滿意!!個人覺得頭上既波士頓龍蝦係咁多之中最高質!!好JUICY同新鮮,食過番尋味!,不過鮑魚就相比之下有D失色,但in general 所有野食質素都幾得!呢個價可以食到咁多野又質素OK,係值得食既!!!

2019-07-19
  • 波士頓龍蝦
2019-07-17 201 瀏覽
今晚係出面行街,係附近找一下有什麼東西食,走過看到有一家金牌源記還沒關門,就食它吧。裡面好乾淨,還有樓上可以坐,店員老細服務非常周到,以後細心解釋有什麼好食,推展什麼。我就點左個剁椒蒸長筒魷,加左辣椒蒸嘅魷魚, 味道帶點香辣, 底下鋪左陳川粉, 簡單加少少醬油已經夠晒美味。我最最鍾意嘅係龍蝦,彈牙肉質爽口。蒜蓉蒸扇貝蟶子皇配蒜蓉粉絲真係冇得彈。仲有個蒜蓉蟹飯,係壓軸嘅好戲,香而不濃岩岩好。味道都五錯,下次繼續來。
2019-07-10
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券