2019-07-16 197 瀏覽
#金牌源記 --今餐既海鮮蒸鍋真係好豐富😋肉蟹、龍蝦、帶子同蟶子都大大件,仲有鮑魚食‼️兩個人食到好飽,勁滿足蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦,龍蝦肉勁厚實粉絲好彈牙又入味,食到停唔到口😋鮑魚用左果皮僻味,一D都唔腥仲好細心甘切左幾刀,更加易熟易咬但味道淡左小小,需要點 D 醬油帶子、蟶子同魷魚都爽口彈牙,大鱔都夠滑加左 D 蒜同辣椒調味,鮮甜可口😊源記荷葉蒸蟹飯,食落有淡淡荷葉既香味肉蟹好大隻,仲有蟹膏🤩雖然加左粟米,但個飯味道都係稍為淡左小小第一次蒸通菜,仲焾過水煮通菜裡面加左腐乳,食落都幾 Fresh評分: 8 / 10
#金牌源記 -
今餐既海鮮蒸鍋真係好豐富😋
肉蟹、龍蝦、帶子同蟶子都大大件,仲有鮑魚食‼️
兩個人食到好飽,勁滿足
蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦,龍蝦肉勁厚實
粉絲好彈牙又入味,食到停唔到口😋
鮑魚用左果皮僻味,一D都唔腥
仲好細心甘切左幾刀,更加易熟易咬
但味道淡左小小,需要點 D 醬油
帶子、蟶子同魷魚都爽口彈牙,大鱔都夠滑
加左 D 蒜同辣椒調味,鮮甜可口😊
源記荷葉蒸蟹飯,食落有淡淡荷葉既香味
肉蟹好大隻,仲有蟹膏🤩
雖然加左粟米,但個飯味道都係稍為淡左小小
第一次蒸通菜,仲焾過水煮通菜
裡面加左腐乳,食落都幾 Fresh

評分: 8 / 10
  • 蒜蓉蒸扇貝蟶子皇
  • 油鹽水蒸時令大蜆
  • 清蒸海蝦
  • 梅子蒸長筒魷
2019-07-11 249 瀏覽
$288想食10款海鮮聽落有點難度,食過在荃灣這間蒸海鮮後,就相信了!仲要抵食得黎好食當晚既海鮮太部份係有水準,試過比400蚊一位既都無呢間咁好食!所以呢間真係無得輸呢!餐牌上已經寫好每樣海鮮需要蒸既時間龍蝦每次食都唔覺得太韌,因為容易過熟"今次這個龍蝦恰到好處!既食出鮮味又嫩滑爽彈!非常難忘。蒸鮑魚滲入果皮香味,爽彈有咬口!真係幾彈牙海蝦都係好好既其中一樣,蝦頭還帶點鮮香!有點膏咸咸香香好正呀!帶子,聖子都不錯,蒸出鮮味來。最後荷葉蒸蟹飯,整個飯都滲有荷葉蟹香,還有蟹膏既香味!i like it

餐牌上已經寫好每樣海鮮需要蒸既時間

蒸鮑魚滲入果皮香味,爽彈有咬口!真係幾彈牙
帶子,聖子都不錯,蒸出鮮味來。

2019-07-10 125 瀏覽
今日收工同朋友即興去左荃灣呢間聽聞超抵價海鮮套餐又平又正嘅『金牌源記』,門面金漆招牌好耀眼,一眼就認到一點也不難找。這裡以蒸鍋食法為主,侍應會非常貼心在送上每一道海鮮時設定好時間,亦會替我們分菜,服務一流招呼周到;這裏的空調溫度亦調校得恰到好處,不會過冷或過熱,非常舒適 。十道海鮮十層的蒸鍋疊起看起來很澎湃很豐富即時令人食慾大增,已經急不及待起筷。先來個是日無添加 蟲草花豬展燉湯, 十分清甜冇味精 頭盤係我的最愛蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦,大大隻啖啖肉,爽口彈牙, 鮮味十足,連配菜粟米都一樣爽甜原隻果皮十頭鮮鮑魚突顯了鮑魚鮮味,口感非常彈牙之餘不韌魚蝦類的豉汁蒸大鱔,清蒸花尾龍躉時間掌握得恰到好處 ,入口嫩滑 清蒸海蝦配搭南瓜,清新鮮蝦味十足扇貝類清蒸大蜆,蒜蓉蒸扇貝蟶子皇剁椒長筒魷全部份量十足,完全冇沙,放進口裏鮮味四溢 之後來一個梅菜蒸娃娃菜,清清味蕾 荷葉蒸蟹飯 每粒飯都充滿了蟹的滋味,蟹肉鮮甜,好吃到停不了口最後侍應為我們奉上陳皮紅豆沙糖水濃稠起沙,一股淡淡的陳皮香味,絕不馬虎。以這麼優惠的價錢可以吃一頓那麼豐富的海鮮大餐,捧著肚子走,海鮮迷絕不能錯過呢。

原隻果皮十頭鮮鮑魚突顯了鮑魚鮮味,口感非常彈牙之餘不韌

清蒸海蝦配搭南瓜,清新鮮蝦味十足

扇貝類清蒸大蜆,蒜蓉蒸扇貝蟶子皇

剁椒長筒魷全部份量十足,完全冇沙,放進口裏鮮味四溢

之後來一個梅菜蒸娃娃菜,清清味蕾

2019-07-09 118 瀏覽
聽朋友講荃灣開咗間蒸氣火鍋仲要係288蚊冇+1冇額外收費包茶水醬料湯甜品。聽完之後隻眼即刻發曬光捉埋媽咪去食。真心講宜家呢個價食到咁多野,真係超值又有鮑魚又有龍蝦又有蟹,全部都係唔平嘅海鮮🦞。去到嗰陣門口已經有條小人龍不過好彩等左一陣都好快安排左我哋入座。每台都有一棟蒸籠放喺你旁邊,氣勢十足。雖然有張紙話俾你知海鮮蒸幾耐但係全程都會有店員幫你整完全唔使動手。波士頓龍蝦、鮮鮑魚、大鱔、花尾龍躉、清蒸海蝦、蒸大蜆、梅菜蒸娃娃菜、蒜蓉蒸扇貝蟶子皇、長筒鮮魷陳村粉、源記荷葉蒜蟹飯同甜品。最鍾意係:龍蝦🦞,彈牙肉質爽口。蒜蓉蒸扇貝蟶子皇配蒜蓉粉絲真係冇得彈。仲有個蒜蓉蟹飯,係壓軸嘅好戲,香而不濃岩岩好。

2019-07-07 80 瀏覽
星期六晚上一行5人嚟到荃灣金牌源記食海鮮,鋪仔細細我們被安排坐在樓下卡位,地方比較窄但仍然坐得舒服,就坐後店員很細心介紹是日的蒸海鮮餐,亦開始為我們起菜,每一道菜也有店員為我們在坐位則的蒸氣鍋即蒸即起,非常細心的服務海鮮餐有“蟲草花燉湯”、“蒜蓉粉絲龍蝦”、“海蝦”、“清蒸龍躉”、“豉汁蒸鱔”、“扇貝”、“象拔蚌仔”、“娃娃菜蒸梅菜”、“陳皮蒸鮑魚”、“油鹽水蒸蜆”、“梅子蒸鮮魷”、“膏蟹蒸飯”、“紅豆沙”蟲草花燉湯味濃而不膩粉絲蒜蓉蒸龍蝦,啖啖肉好鮮味陳皮蒸鮑魚蒸的時間啱啱好,爽口鮮味海蝦味鮮食到唔停口 蒸龍躉保留龍躉鮮味,不腥不膩豉油蒸鱔~鱔肉彈牙,新鮮入味油鹽水蒸蜆肉~清甜無沙 good 嚟一道菜清一清腸胃,娃娃菜蒸梅菜原來咁好味 象拔蚌~細細隻不失鮮味 梅子蒸鮮魷~噢!原來墊底的是腸粉皮,鮮魷不太多,味道不太突出,比較一般蒸扇貝~扇貝蒸得有點過火,熟了點膏蟹蒸炒飯~蟹多膏回味飯底亦浸入蟹膏鮮甜~好食 食畢多款海鮮還有每人一碗紅豆沙甜品,食到好飽好滿足雖然扇貝有點失準,但總括海鮮也新鮮美味,咁多道海鮮每人$288全包,服務也細心,也覺得值回票價,好抵食另海鮮餐不包飲品,店內汽水及

蟲草花燉湯

蟲草花燉湯味濃而不膩

粉絲蒜蓉蒸龍蝦

粉絲蒜蓉蒸龍蝦,啖啖肉好鮮味

陳皮蒸鮑魚

陳皮蒸鮑魚蒸的時間啱啱好,爽口鮮味

海蝦味鮮食到唔停口

龍躉

蒸龍躉保留龍躉鮮味,不腥不膩

豉汁蒸鱔

豉油蒸鱔~鱔肉彈牙,新鮮入味

油鹽水蒸蜆

油鹽水蒸蜆肉~清甜無沙 good

娃娃菜蒸梅菜

嚟一道菜清一清腸胃,娃娃菜蒸梅菜原來咁好味

粉絲蒜蓉蒸象拔蚌

象拔蚌~細細隻不失鮮味

梅子蒸鮮魷

蒜蓉粉絲蒸扇貝

蒸扇貝~扇貝蒸得有點過火,熟了點

膏蟹蒸炒飯

膏蟹蒸炒飯~蟹多膏回味
飯底亦浸入蟹膏鮮甜~好食

食畢多款海鮮還有每人一碗紅豆沙甜品,食到好飽好滿足

另海鮮餐不包飲品,店內汽水及飲料比較貴,汽水15蚊罐,涷飲22蚊杯,反而啤酒一枝都係 2幾蚊,要飲嘢飲啤酒比較抵!店內亦有免費提供水,唔飲嘢都可飲水

咁多海鮮好抵食,值得下次再光顧

2019-06-22
粉絲蒜蓉蒸象拔蚌
膏蟹蒸炒飯
  • 清蒸海蝦
2019-07-07 90 瀏覽
蒸氣海鮮周圍都有,最怕食到食材用冰鮮貨,唔新鮮之餘份份鐘肚子受苦,好友一向玻璃肚子,所以更加嚴選優質食店,之前佢試過就大讚食材新鮮,所以今日就帶我地去試一坐低眼見隔離枱有棟排得高高嘅鐵蒸架,已經十分期待快點享受美食😋先黎個波士頓龍蝦,龍蝦面上滿佈粉絲同蒜蓉,店員放上蒸爐按6分鐘,睇住顯示屏嘅數字一路倒數,突然覺得尼6分鐘好漫長😅終於時間到了,店員打開蓋,大大隻龍蝦已擺在眼前,真係啖啖肉,好満足十頭蒸鮑魚,蒸完都絕對冇縮水,咬落當然係新鮮彈牙啦蒸大鱔,花尾龍躉,龍躉肉質嫩滑,啖啖肉,大鱔就揀左豉椒蒸,惹味可口蒸海蝦,尼排休魚期,好耐冇食過鮮海蝦,海蝦夠大隻,鮮甜美味,蝦味香濃油浸水蒸時令大蜆,蒜蓉蒸扇貝蟶子皇,大蜆同蟶子皇都鮮甜得很,新鮮貨嘅質素梅菜蒸娃娃菜,娃娃菜本身已經甜加上梅菜香味,又估佢唔到咁夾長筒魷魚,揀左剁椒,蒸過嘅紅椒更香辣,令魷魚更鮮甜源記荷葉蒸蟹飯,其實已經好飽,不過店員打開蓋時,荷葉同蟹嘅香味撲鼻而出,又忍不住繼續食,蟹肉新鮮,唔係細細隻,個蟹拑都幾啖啖肉㗎最後仲有一碗甜度適中煮得出色的糖水,今餐真係捧住個肚,食得滿足!

十頭蒸鮑魚,蒸完都絕對冇縮水,咬落當然係新鮮彈牙啦

梅菜蒸娃娃菜,娃娃菜本身已經甜加上梅菜香味,又估佢唔到咁夾

長筒魷魚,揀左剁椒,蒸過嘅紅椒更香辣,令魷魚更鮮甜

我本身不太好海鮮,但女人是海鮮控,相較女人來說,我的喜好就顯得不那麼重要了...事關女人今次出動到嗲功,不去她就會使出音波功,令人覺得她個心仿似穿左個窿,雖然每次吃完發現銀包總是空,令我終於領悟到甚麼叫色即是空...被女人牽著鼻子走到荃灣女人街之稱的鱟地坊,一間新開張的金牌源記,每位$288/10層蒸爐,每層約蒸3-8分鐘左右。波士頓龍蝦:來自美國或加拿大的波士頓龍蝦,只須蒸一蒸,已最大程度發揮它的香味,而且體型大、啖啖肉。十頭鮮鮑魚:吃鮑魚,不是頭數數字越大就越高價值,反而個數越小,價值越高。相對蒸爐,鮑魚可能顯得有點小,因而用絲瓜作配襯。大鱔:最喜歡吃大鱔,清蒸的口感非常鮮甜,保存了鱔本身的鮮味,肉身爽滑細膩,如果可以來多一鍋才夠圓滿。清蒸海蝦:海蝦加豉油,最完美的配搭。花尾龍躉:份量不算多,勝在肉質夠緊實彈牙,軟滑不鬆散。油鹽水蒸時令大蜆:高高隆起的蜆肉,夠鮮美。蒜蓉蒸扇貝蟶子皇:蟶子一到,臣妾立即品嚐,味道肥美,不過臣妾覺得呢,如果蟶子再大些,大到擠爆外殼就好啦!源記荷葉蒜蟹飯:蟹的味道滲透到飯裡,加上荷葉來蒸,多了一份清香。其他:湯品:蟲草花燉豬展甜品:紫米露正所謂:醉過方知

波士頓龍蝦
十頭鮮鮑魚

大鱔
清蒸海蝦
清蒸海蝦:海蝦加豉油,最完美的配搭。
花尾龍躉
花尾龍躉:份量不算多,勝在肉質夠緊實彈牙,軟滑不鬆散。
油鹽水蒸時令大蜆
油鹽水蒸時令大蜆:高高隆起的蜆肉,夠鮮美。
蒜蓉蒸扇貝蟶子皇
源記荷葉蒜蟹飯

其他:
蟲草花燉豬展
湯品:蟲草花燉豬展
紫米露
甜品:紫米露

正所謂:醉過方知酒濃,愛過方知情深,蒸過方知海鮮,麗欣方知力申。只有吃過蒸的海鮮,你才會明白到甚麼是真的鮮,正如不加任何修飾的愛,才是真的愛,"因世上的至愛,是不計較條件",Agree?

餐牌:

環境:
2019-05-22
波士頓龍蝦
大鱔
源記荷葉蒜蟹飯
2019-07-06 56 瀏覽
我本身就係一個海鮮控 平時都鍾意買海鮮返屋企整 但係正直而家係休漁期 買海鮮實在太貴喇 不如出街食 來得更化算 好彩一早訂咗位 店舖細細 晚飯時間已經有爆滿 滿座嘅情況出現見到每一台食客都食得好開心 每張檯旁邊都放咗高高嘅蒸架 入面嘅海鮮全部都好新鮮 未食已經流曬口水套餐每人包咗一盅燉湯 9款清蒸海鮮 1款蒸蔬菜及糖水一客 相當豐富 最後係食唔曬嘅 唔係因為唔好食 而係飽到食唔落蟲草花燉湯 飲得出完全冇落味精 湯夠清又不油膩 飲完覺得個喉嚨好舒服蒜蓉粉絲蒸開邊龍蝦 粉絲吸收咗蒜蓉同埋龍蝦汁嘅鮮味 唔需要任何調味料已經好夠味 龍蝦肉紮實而且彈牙 仲有好重海水味添清蒸海蝦 味道非常鮮甜 原汁原味 蝦肉彈牙爽口 蝦頭位置仲有蝦膏添果皮蒸鮑魚 餐廳已經清理好鮑魚嘅內藏 一啖放入口 嗰種厚厚嘅肉質 彈彈的口感 實在令我回味無窮豉汁蒸白鱔及清蒸龍躉 白鱔肥 肉質又滑 加埋豉汁一齊蒸 非常惹味龍躉片啖啖肉 超鍾意食嗰塊魚皮 好重膠質 重點係唔腥蒜蓉粉絲蒸扇貝 扇貝肉又大又厚 味道非常鮮甜 肉質嫩滑蜆肉冇沙肥美 一咬落去有爆汁嘅效果清蒸蟶子皇 中間條肉有筷子咁長 餐廳控制蒸嘅時間啱啱好 完全冇過火 食

龍躉片啖啖肉 超鍾意食嗰塊魚皮 好重膠質 重點係唔腥

蒜蓉粉絲蒸扇貝 扇貝肉又大又厚 味道非常鮮甜 肉質嫩滑

蜆肉冇沙肥美 一咬落去有爆汁嘅效果

清蒸蟶子皇 中間條肉有筷子咁長 餐廳控制蒸嘅時間啱啱好 完全冇過火 食落一啲都唔嚡口

荷葉蒸蟹飯 蟹嘅汁比飯所吸收 每啖飯都有蟹嘅鮮味 重點係隻蟹非常新鮮 超好肉

蟹殼嘅膏多到滿瀉 非常邪惡
2019-07-06 76 瀏覽
#金牌源記 (荃灣)同男友兩個人都好可好難兩個人買各款海鮮返屋企食。🤷🏻‍♀️一黎份量好難買,二黎買足咁多款價錢都好貴。😍近年來火熱嘅海鮮蒸氣鍋成為我哋不二之選。去荃灣行街見到呢間門口有人等位裏面坐滿人,✅門口大大隻字寫海鮮套餐$288無加1咁抵,🤤就流哂口水啦。#茶樹菇湯足料清甜但只係暖暖地,😇覺得熱啲好飲啲。海鮮樣樣都新鮮,🌊清蒸關係大多只係加蒜蓉薑調味,✨保留左海鮮嘅原有鮮味又唔花巧。#波士頓龍蝦#十頭鮮鮑魚 好大隻#大鱔 n #花尾龍躉 #清蒸海蝦#蒸大蜆#梅菜蒸娃娃菜#蒜蓉蒸扇貝蟶子皇#長筒鮮魷陳村粉#源記荷葉蒜蟹飯記得留肚食,🤭原來飯先係精華。其實食完之前啲嘢已經好飽,但呢個飯令我到係飽嘅狀況之下度食唔停口。😏飯帶有荷葉香蒜香蟹香,十級正。#紅豆沙甜品作總結,🙂但紅豆沙唔夠沙,水比較多所以似飲緊紅豆湯不過味道都幾好。順帶一提因為鋪頭地方唔大,二人枱會有啲迫,最好就三、四個人去食啦。IG/FB:eat_neverlandOpenRice/DianPing: yplyplypl Email: eatneverland@yahoo.com
#金牌源記 (荃灣)

#茶樹菇湯
足料清甜但只係暖暖地,😇覺得熱啲好飲啲。

#波士頓龍蝦

IG/FB:eat_neverland
OpenRice/DianPing: yplyplypl
Email: eatneverland@yahoo.com
2019-06-29 111 瀏覽
臨近媽媽生日,問咗好耐媽媽想食啲咩,原來佢話之前見到人哋食韓國新興嘅九層塔,原來好有興趣,所以我就搵吓邊度有得食。早一個星期前訂咗位,19:00餐廳有少少大排檔氣氛,感覺好融洽及地道雖然同韓國見到嘅唔一樣,但係都係類似嘅食物都係蒸海鮮用上清蒸嘅手法海鮮全部都係原汁原味首先店員了會送上一碗燉湯,味道幾濃郁,飲得出沒有太多味精。媽咪一直擔心唔知啲海鮮要政幾耐先熟,好好彩依度嘅店員,佢會幫我地預埋時間食完埋單之後我哋先發現原來呢度係冇+1嘅突然之間又覺得抵左#蒜蓉粉絲蒸龍蝦🔻每位有半邊,超級鮮甜,肉質彈牙#果皮界花清蒸鮑魚🔻蒸鮑魚嘅時間其實本身好難控制,好難做到彈牙得來又鮮甜。呢度嘅時間教得啱啱好# 豉汁蒸大鱔、龍躉🔻吃得出鮮味,魚肉結實不鬆散#清蒸海蝦🔻每位都有3隻,蝦味濃郁,吾會梅肉#油鹽水蒸大蜆🔻大蜆沒有沙,用上油鹽水清蒸已經好鮮甜#蒜蓉粉絲蒸扇貝、蟶子皇🔻粉絲吸晒海鮮的鮮味,全部都係新鮮海鮮,而唔係急凍貨#荷葉蒸蟹飯兩位用上整隻蟹,飯面上面鋪滿蒜蓉,利用鮮味提味,而且荷葉味都幾香
早一個星期前訂咗位,19:00
餐廳有少少大排檔氣氛,感覺好融洽及地道
雖然同韓國見到嘅唔一樣,但係都係類似嘅食物都係蒸海鮮

用上清蒸嘅手法海鮮全部都係原汁原味

首先店員了會送上一碗燉湯,味道幾濃郁,飲得出沒有太多味精。

食完埋單之後我哋先發現原來呢度係冇+1嘅
突然之間又覺得抵左

#蒜蓉粉絲蒸龍蝦
🔻每位有半邊,超級鮮甜,肉質彈牙

#果皮界花清蒸鮑魚

# 豉汁蒸大鱔、龍躉
🔻吃得出鮮味,魚肉結實不鬆散

#清蒸海蝦
🔻每位都有3隻,蝦味濃郁,吾會梅肉

#油鹽水蒸大蜆
🔻大蜆沒有沙,用上油鹽水清蒸已經好鮮甜

#蒜蓉粉絲蒸扇貝、蟶子皇
🔻粉絲吸晒海鮮的鮮味,全部都係新鮮海鮮,而唔係急凍貨

#荷葉蒸蟹飯

2019-06-28 55 瀏覽
I always think streamed seafood is very expensive. But this one in Tsuen Wan is attractive and cheap. The price is $288 (10% service charge is not needed). This comes with many types of seafood and rice, but not congee. There is a instruction on how many minutes of streaming these seafood. Boston lobster - 6 minutesAbalone - 5 minutesEel - 4 minutesSea shrimps - 3 minutesSea fish - 5 minutesClams - 5 minutesVegetables - 3 minutesShellfish - 3 minutesSquids- 4 minutesEnding up with crab and rice

Boston lobster - 6 minutes
Clams - 5 minutes
Vegetables - 3 minutes
Shellfish - 3 minutes
Squids- 4 minutes

Ending up with crab and rice in the leaves. Sometimes, eating congee at the end might not enough for me. But this time, I was really full with the rice.
The staff was really helpful and friendly. The atmosphere was comfortable here. Good recommendation!
2019-06-27
  • 蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦
-🦄金牌源記-一人精選海鮮餐 Hkd288Rating🌕🌕🌕🌖🌑-父親節👨🏻既時候來到呢間餐廳到慶祝🎉主打食海鮮蒸鍋🐙🦑🦐套餐以人頭計👻有十多款時令既海鮮 同埋湯呀糖水咁🤭餐廳唔需要收加一服務費😆收288就係288不過絕對建議大家要先訂座😂因為個場都幾爆下想食冇先訂座想walk in就會困難啲喇😌😌-食海鮮前先送上一碗燉湯🥣清清甜甜咁 唔太油膩都會飲到蟲草花同啲松茸既鮮味 唔錯👌🏻👌🏻然後好快送上一鍋鍋既海鮮等蒸😽😽每鍋海鮮蒸既時間都唔同架 不過跟返佢個指引就可以而且啲staff都不時會過來幫你 基本上唔需要自己搞😺-🦞波士頓龍蝦都幾大隻 加左勁多蒜蓉一齊蒸😻重口味人士會大愛 龍蝦肉都彈牙不過略嫌佢韌左啲-🦐清蒸海蝦每人會有3隻 蝦肉爽口彈牙 不錯👍🏻-💕果皮蒸十頭鮑魚應該大家都會好中意🤤佢果皮味係好重🤧比鮑魚完完全全咁吸引曬唔中意果皮既你就好可惜喇💩鮑魚又係超級大隻因為佢始終係十頭 感覺到好豐富既蛋白質呀Haha🥴鮑魚可以簡清蒸同𠝹花 其實冇咩分別 純粹𠝹左花靚啲-🦀荷葉蟹飯係食曬咁多鍋野最後先會食既😱😱但其實呢個時候 大家已經飽到不行 所以飯都食剩少少因為佢個飯都幾大兜 一人起碼要
🦄金牌源記

之後既蒜蓉蒸蟶子同扇貝又係重口味人士最愛喇

蒜蓉味超香口 超好食 佢粒扇貝都幾大粒
蟶子我第一次食唔太識分點先至係靚蟶子😚

不過第一次食蟶子感覺不錯 都會係我愛既貝類海鮮
最後仲有魷魚筒配超似腸粉既長春粉?
食埋呢個粉又點會唔飽呀 全是澱粉質呀🥺

呢個價錢同呢個質素我覺得不錯 佢又唔洗加一
不過來緊我會想嘗試更多唔同既海鮮蒸鍋既餐廳
希望再同大家分享同比較下 等我呀😳🥺😳🥺
2019-06-16
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
父親節
✔🌟 金牌源記鐵漢柔情,真材實料!平時我都唔會寫咁多字嘅食評,不過呢間真係又新鮮好食CP又高,而且仲要有店員服侍整埋比你食,真係好似佢門口嗰句咁平到唔信。龍蝦平時食唔係焗就炒,清蒸真係第一次,肉質好彈牙唔係急凍👍🏼十頭鮑魚好大隻好有口感,完全唔乾。我差d食埋朋友嗰隻🤪蒸鱔鱔唔係我杯茶因為怕多骨或鯹,不過食完頭先兩款都有驚喜位,就膽粗粗試埋。好彩有試,肉好滑滑到有D似食蒸魚嗰D面豬仔咁。海蝦我唔知D蝦邊度黎,淨係知好甜😱龍躉魚皮唔夠多,不過勝在啖啖肉而且少骨,啱我😬鹽水大蜆隻隻都好大,比花甲甜,老闆話唔係香港本地。梅菜菜心中埸休息~菜唔老~快上下一道!🤣蒜蓉扇貝+蟶子皇通常出面食都係只可以二選一,今次呢個海鮮餐兩樣都有😍長筒魷魚拼腸粉魷魚有啲似平時茶樓食嗰啲蒜蓉蒸“鮮”魷,不過呢個真係鮮好多!下面仲有吸收D魷魚汁腸粉,多種口感食法荷葉蟹飯盤荷葉飯唔同係呢塊荷葉用黎執底托住d飯同蟹汁去吸收,而唔係包住(其實隻蟹咁大都應該冇咁大塊葉包🤣)真係有成隻蟹喺𥚃面,唔係蟹肉蟹柳!
✔🌟 金牌源記

鐵漢柔情,真材實料!

龍蝦
平時食唔係焗就炒,清蒸真係第一次,肉質好彈牙唔係急凍👍🏼

十頭鮑魚
好大隻好有口感,完全唔乾。我差d食埋朋友嗰隻🤪

蒸鱔

海蝦
我唔知D蝦邊度黎,淨係知好甜😱

龍躉
魚皮唔夠多,不過勝在啖啖肉而且少骨,啱我😬

鹽水大蜆
隻隻都好大,比花甲甜,老闆話唔係香港本地。

梅菜菜心
中埸休息~菜唔老~快上下一道!🤣

蒜蓉扇貝+蟶子皇
通常出面食都係只可以二選一,今次呢個海鮮餐兩樣都有😍

長筒魷魚拼腸粉

荷葉蟹飯

2019-06-17 56 瀏覽
好耐無食蒸氣火鍋🍲 見近近地荃灣有得食 就跟朋友黎食😬 聽講所有海鮮都係由香港仔批發過黎 相當新鮮淨係望餐牌 $288既海鮮套餐所包含既野都幾豐富 有成十樣野食 海鮮種類夠哂豐富同齊全🥰 有部分有得自己簡醬汁/整法 實行點樣食自己話事🤩先黎每人一盅燉湯 是日燉湯係蟲草花燉瘦肉 飲落好鮮甜 無味精 有舊瘦肉同幾條蟲草花 算係真材真料 平時呀媽煲開既老火靚湯👍🏻蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦蒜香味極重 有好多蒜粒鋪係龍蝦上面 夾雜埋粉絲 夠哂口感 龍蝦新鮮爽口 味道唔錯😄油鹽水蒸時令大蜆蒸海鮮好多時講求原汁原味 唔洗太花巧 用簡單既油鹽水就可以突出大蜆既鮮味 大蜆肉質爽口無半點沙 可以飲埋蜆殼內清甜既湯汁💦果皮蒸十頭鮮鮑魚有得簡鎅花或者原隻 我地就簡咗鎅花 可以易入到果皮既味 咬落都幾彈牙梅菜蒸菜心看似好普通既一道菜 但梅菜醃製得好夠味 配埋菜心🥬一齊食 食得出菜心既鮮味✌🏻梅子蒸長筒魷 同樣有得簡食法 怕辣既我就唔敢食剁椒 梅子味道正常 同魷魚都幾夾🥰 底下有腸粉 兩者夾埋一齊食幾特別 出奇地夾源記荷葉蒸蟹飯 份量唔細 蟹肉幾鮮甜 荷葉味都幾香 撈埋一齊食好開胃😆食完仲有糖水送 係我鐘意既木瓜雪耳

蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦

油鹽水蒸時令大蜆

果皮蒸十頭鮮鮑魚

梅菜蒸菜心

食完仲有糖水送 係我鐘意既木瓜雪耳 木瓜大舊清甜 加埋爽口既雪耳 好甜好滋潤 聽侍應講每晚既糖水會唔同
見之前好多人介紹,一於約埋班朋友仔一齊嚟試下,一試就愛上全因佢性價比好高,聽講因為源記有自己嘅海鮮檔,確保供貨充足又可以肯定新鮮,難怪有幫襯過嘅食客都話佢係全港最抵食嘅蒸海鮮😛!勁勁勁抵食😍!而且海鮮類好新鮮又好好味!一個海鮮晚餐 Set 就足足嚟齊老火燉湯、九款海鮮、蔬菜、甜品...見到海鮮九層塔個高度都覺得興奮呀!第一款上菜嘅「蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦」大大嚿龍蝦肉食落去爽口彈牙,蒜料十足令口感非常豐富🤤!每食完一款先蒸下一款,確保蒸完最熱辣辣最好味果下就可以放入口,其實靚海鮮真係唔需要再沾其他醬油都已經好正🤩。再嚟嘅「菓皮蒸鮑魚」、「清蒸生猛海蝦」、「蒜蓉蒸扇貝蟶子皇」等等唔同海鮮都好生猛又鮮味無比,有餐牌教你蒸幾耐完全唔驚會過火。再留心啲睇下餐單嘅設計🤔晚餐海鮮套餐 ($288 免加一!!)- 蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦- 菓皮蒸十頭鮮鮑魚- 蒸大鱔可選豉汁/梅子- 清蒸生猛海蝦- 剁椒花尾龍躉- 油鹽水蒸時令大蜆-蒜蓉蒸扇貝蟶子皇- 剁椒蒸長筒魷- 源記荷葉蒸蟹飯- 老火燉湯- 是日甜品鮮味濃淡嘅海鮮係梅花間竹咁上,呢個係同店員閒聊時傾到先知道嘅安排,例如食完蒸鮑魚再食濃味嘅蒸大鱔先再
勁勁勁抵食😍!而且海鮮類好新鮮又好好味!

再留心啲睇下餐單嘅設計🤔

晚餐海鮮套餐 ($288 免加一!!)
- 蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦
- 剁椒蒸長筒魷
- 源記荷葉蒸蟹飯
- 老火燉湯
- 是日甜品

鮮味濃淡嘅海鮮係梅花間竹咁上,呢個係同店員閒聊時傾到先知道嘅安排,例如食完蒸鮑魚再食濃味嘅蒸大鱔先再食清蒸海蝦,難怪海鮮同海鮮之間完全無影響味蕾嘅感覺😍!

就連食個菜芯都要加埋梅菜去吊下味咁有創意😱,蒸長筒魷就放陳村粉入去吸盡啲精華

豉汁蒸大鱔又係食到 lam lam 脷,鱔肉勁香又惹味😍

特別要提下個「源記荷葉蒸蟹飯」,開邊嚟蒸啲蟹膏會 mix 埋落去啲飯度,視覺效果真係幾突出。海蝦都係咁就蒸就最好,原汁原味,非常鮮甜彈牙🤩!

樣樣都有驚喜😍!一餐幾滿意又性價比幾高嘅餐廳!
2019-05-27
1 分鐘 (堂食)
  • 菓皮蒸十頭鮮鮑魚
  • 蒜蓉蒸扇貝蟶子皇