2010-10-18 16 瀏覽
終於等到重開的日子來臨, 滿心高興地約埋八妹和笨笨一起去吃最愛的金田細看下才發現裝修后的金田竟然變成茶餐廳風格, 而且連紙巾都沒有, 真令人意外!不過沒關係, 我們是為了吃才來的, 第一時間點我最愛的甜蝦和玉子, 竟然玉子沒有了, 嗚.....我最愛的玉子呀再看食物紙后發現壽司種類多了不少, 有最喜愛的"甜腐皮福袋", 當然不能錯過, 結果真的沒令我失望不要錯過的食物 -- 甜蝦, 甜腐皮福袋, 牛油焗野菌,刁草三文魚醬多士(八妹和笨笨都說好吃, 我不喜歡那些醬, 所以沒有食) 大失水準的食物-- 芝士年糕, 蒜片牛柳粒, 串燒雞軟骨, 芝士焗蠔 不過最令人火滚就是侍應的服務態度, 食物拿來的時候竟然將甜腐皮福袋上的蟹籽倒瀉了在枱上, 一點都沒有打算幫你清潔, 結果要自己做埋阿四清潔枱面(紙巾還要問他們才給), 而且漏單情況超嚴重今後又少了一個喜愛的吃飯地方了

, 嗚.....我最愛的玉子呀

今後又少了一個喜愛的吃飯地方了

刁草三文魚醬多士
2010-10-17
刁草三文魚醬多士
  • 甜蝦
  • 甜腐皮福袋
  • 牛油焗野菌
2010-09-16 1 瀏覽
今天是我跟bb的相識紀念日一早準備好,book了金田的dinner去到有點失望..因為比以前差了很多而且還有點點罪孽深重的感覺原因..是夜80%以上都是吃牛特別是牛舌...非常可口..但其他食物都很一般系刀魚更是奇腥無比--竟然在放題吃到比我燒的更差的秋刀魚--整體上還好..不過不敢再去吃了..除了牛以外沒什麼值得吃的說芝士年糕也很多地方能吃到
今天是我跟bb的相識紀念日
一早準備好,book了金田的dinner

去到有點失望..因為比以前差了很多
而且還有點點罪孽深重的感覺
原因..是夜80%以上都是吃牛
特別是牛舌...
非常可口..
但其他食物都很一般
系刀魚更是奇腥無比--
竟然在放題吃到比我燒的更差的秋刀魚--
整體上還好..
不過不敢再去吃了..
除了牛以外沒什麼值得吃的說
芝士年糕也很多地方能吃到
腥刀魚..
牛系食品
2010-07-14
5 分鐘 (堂食)
紀念日
牛系食品
  • 芝士年糕
18-Jul-2010 & 09-Aug-2010 兩次都咁好味超"正"之選 (必食)薄燒牛肉 (order左幾轉)芝士年糕 (超軟)甜蝦三文魚八爪魚北寄貝赤貝所有刺身都好新鮮, 又夠凍, 又厚又大件
18-Jul-2010 & 09-Aug-2010
兩次都咁好味

超"正"之選 (必食)
薄燒牛肉 (order左幾轉)
芝士年糕 (超軟)
甜蝦
三文魚
八爪魚
北寄貝
赤貝
所有刺身都好新鮮, 又夠凍, 又厚又大件
2008-08-09
  • 薄燒牛肉
  • 甜蝦
2010-09-12 1 瀏覽
巳預早1星期訂位, 也是只有bar枱坐 , 下次要早點訂位 ! 刺身 : 新鮮 ! 芝士年糕 : 外脆內軟 , 好味 ! 炸蠔炸蝦卷 : ok 鐡板肥牛卷 : 再來一客 , 唔該 ! 燒羊鞍 : 有水準 ! 要不是想試其他, 真的很想再要一件 , 但其他人再吃就很飽, 因為頗大件的. 燒牛脷 : ok 蠔 : ok 天婦羅 : ok
刺身 : 新鮮 !

芝士年糕 : 外脆內軟 , 好味 !

炸蠔炸蝦卷 : ok

鐡板肥牛卷 : 再來一客 , 唔該 !

燒牛脷 : ok

蠔 : ok

天婦羅 : ok
2010-09-05
  • 鐡板肥牛卷
  • 羊鞍
2010-08-31 8 瀏覽
估唔到第一次食就係同人farewell...一行6人去試金田...好彩book左位...一去到就入得.....一黎....我地已經不停剔魚生....都幾新鮮....三文魚...赤貝...甜蝦...北寄貝....好多好多......而熟食都算ok....天婦羅...牛油粟米...都幾好味....我地不停食....一個鐘到.....大家終於停手喇.....已經好飽了.....其實放題黎講...都算多野食.....價錢都唔算貴...下次都會再黎幫襯!!!
估唔到第一次食就係同人farewell...
一行6人去試金田...
好彩book左位...一去到就入得.....
一黎....我地已經不停剔魚生....
好多好多......
已經好飽了.....
其實放題黎講...都算多野食.....價錢都唔算貴...
下次都會再黎幫襯!!!
魚生
魚生
  • 牛油粟米
2010-08-21 4 瀏覽
早一日月book定位留waiting list今日3點幾覆有位~~去到叫左d刺身,焗蠔, 牛肉, 牛柳粒, 魷魚, 牛舌, 秋刀魚...款色都幾多...刺身都尚算新鮮..不過唔包飲品8點半前埋單有得免加一服務費不過$198/位 依個價錢, 食得唔多既, 出去散叫既仲抵...
早一日月book定位留waiting list
今日3點幾覆有位~~
款色都幾多...刺身都尚算新鮮..
不過唔包飲品
8點半前埋單有得免加一服務費
2010-08-18
2010-08-15 8 瀏覽
點解會講得來不易,因為呢餐係由個外國朋友幫我book位。但因為溝通上既誤會,令到呢餐險些泡湯。=.=好彩,佢地好努力幫我地搵到四個位,唔係既乜都無得食。刺身當然有我最鍾意食既吞拿魚啦,係好新鮮肥美。而三文魚都唔錯,整體上都好新鮮。而媽子最鍾意食甜蝦,因為唔係好多地方有得食。熱食因為都好多野食,我剩係寫印象深刻既薄燒牛肉好似金菇牛肉卷咁,不過包住既係蔥花。食落去係好香口,而且牛肉好淋,好多肉汁"必"出黎。燒羊架呢個真係有水準呀,因為真係無乜羶味。而且個醃味好正,係唔錯既選擇。芝士焗蠔又係好多人食既,不過隻蠔真係好細隻。個主角根本就係白汁芝士,但係咁焗埋一齊,點會難食呢?芝士年糕呢個又係美味之作,因為呢個新鮮炸起不特止,入面芝士仲可以拉到好長,正。炸生蠔唔食都得,因為真係勁細隻。野食真係唔錯,都算物超所值。但員工既語文水平應提升,唔係既會搞出訂位既誤會。
係既乜都無得食。

刺身
當然有我最鍾意食既吞拿魚啦,係好新鮮肥美。而三文魚都唔
熱食
因為都好多野食,我剩係寫印象深刻既

薄燒牛肉
好似金菇牛肉卷咁,不過包住既係蔥花。食落去係好香
口,而且牛肉好淋,好多肉汁"必"出黎。

燒羊架
呢個真係有水準呀,因為真係無乜羶味。而且個醃味
好正,係唔錯既選擇。

芝士焗蠔
又係好多人食既,不過隻蠔真係好細隻。個主角根本就
係白汁芝士,但係咁焗埋一齊,點會難食呢?

芝士年糕
呢個又係美味之作,因為呢個新鮮炸起不特止,入
面芝士仲可以拉到好長,正。

炸生蠔
唔食都得,因為真係勁細隻。

野食真係唔錯,都算物超所值。
但員工既語文水平應提升,唔係既會
搞出訂位既誤會。

剌身
2010-08-03
剌身
2010-08-14
在這兒已吃過幾次了,雖然不是很好,但價錢算實恵,刺生都幾新鮮抵食去百X廣場買一盒雜錦刺生,百多元都唔係好多,況且唔夠呢度啲新鮮!況且在這兒重有好多種類食物供選擇,亦沒有漏單和等極都無影既惡劣情況出現,唯一美中不足是沒有任食鮮果和甜品刺生:三文魚、甜蝦、北寄貝、赤貝、吞拿魚、魷魚.....都幾多款,大致上幾新鮮,剩係食刺生都回到本天婦羅:炸蝦、南瓜、番薯、冬菰、茄子........番薯好好味沙律類:很多撰擇,吃完炸物,叫了豆腐沙律、雜菜沙律和蕃茄沙律清吓油膩,沙律夠凍、蔬菜幾新鮮,好味大阪燒餅:普普通通,唔難食,抱著試吓好唔好食心態。炒雜菜:食得太多肉類,食番啲蔬菜平衡一下,幾好食日式蒸蛋:幾滑,內裹無セ食材,但係都幾好味枝豆:幾好,清淡、夠健康!牛柳粒:肉質不韌,算肉嫩多汁,唔錯泡菜豆腐湯:香辣好味串燒:牛舌味道幾好,不過肉質較硬太多食物,試唔晒,以這個價錢,真係幾抵食,食物算係幾好食,尤其係刺生,所以訂位都要預早些,成日滿晒無位至於環境雖然一般,但枱椅食具也清潔衞生,服務員也勤快,時常添水,無漏單

大阪燒餅:普普通通,唔難食,抱著試吓好唔好食心態。
炒雜菜:食得太多肉類,食番啲蔬菜平衡一下,幾好食

日式蒸蛋:幾滑,內裹無セ食材,但係都幾好味
枝豆:幾好,清淡、夠健康!
牛柳粒:肉質不韌,算肉嫩多汁,唔錯

泡菜豆腐湯:香辣好味

串燒:牛舌味道幾好,不過肉質較硬

2010-08-03
  • 牛柳粒
係琴晚食之前一個星期book左枱,但係都遲了,好在最後都可以轉到枱。BOOK左7點當然7點正入去 一入到去首先叫左刺身三文魚 八爪魚 甜蝦 赤貝 北寄貝 三文魚果然好食 之後還叫了20多片本人也喜愛吃牛的 所以 牛柳粒 簿燒牛肉都總共叫左3份炸物都係天婦羅好食 個炸蠔唔得希望下次黎食會仲好味
2010-08-13
刺身 好新鮮
芝士味ok
  • 燒羊鞍
2010-08-01 5 瀏覽
想來這間店很欠了,之前都因訂不到位而嚟不到,所以今次在該天下午2時已訂定位(在星期六、日或公眾假期,無訂位的話,夜晚基本上都Full)。食物有不少款式,如:刺身類、壽司類、炸物類、燒物類、鐵板燒類、一品料理類和沙律冷盤類。但可惜的是無飲品送,只有得叫面士湯。刺身類我每種都有叫,味道都不錯,但賣相就有待改善,因好似胡亂擺上個碟到咁。壽司類我只叫了蟹籽壽司,味道一般。炸物類叫咗一口芝士、鱆魚小丸子、芝士年糕、吉列日本生蠔和炸蝦天婦羅。以上啲炸嘢味道都一般。燒物類叫了秋刀魚、鯖魚、多春魚、蜜汁黑椒豬肉腸、芝士焗蠔、牛舌、雞軟骨、燒羊鞍和栗米。秋刀魚和多春魚的味道認真不錯,好好味,值得推介。而鯖魚、蜜汁黑椒豬肉腸牛舌、雞軟骨、燒羊鞍等都不錯。而芝士焗蠔的味道都可以,但隻蠔似乎比較細。粟米好似無乜燒過咁,凍ga,唔掂。鐵板燒類叫了魷魚鬚、薄燒牛肉、蒜片牛柳粒、大阪燒餅。魷魚鬚、大阪燒餅薄燒牛肉的味道都可以。而蒜片牛柳粒味道只屬一般。一品料理類叫了枝豆、粟米粒粒燒、關東煮、日式蒸蛋、味噌汁和朝鮮泡菜豆腐鍋。日式蒸蛋和味噌汁幾好味。粟米粒粒燒和朝鮮泡菜豆腐鍋的味道就一般。關東煮好難食,獅子狗和蘿蔔等

壽司
我只叫了蟹籽壽司,味道一般。

炸物類

以上啲炸嘢味道都一般。

燒物類

秋刀魚和多春魚的味道認真不錯,好好味,值得推介。

粟米好似無乜燒過咁,凍ga,唔掂。

鐵板燒類
叫了魷魚鬚、薄燒牛肉、蒜片牛柳粒、大阪燒餅。

一品料理類

關東煮好難食,獅子狗和蘿蔔等全部淋哂咁,我哋食咗少少就無食。
枝豆都不太知食到啲乜,不好食。

沙律冷盤類
叫咗小女子魚干和日本水雲醋物。
小女子魚干的味道都不錯,而日本水雲醋物就味道一般。

這間店幾乎沒有時段限制,由下午6:30去到晚上10:30,我想夠哂食有餘。價錢來說,就有點貴。星期五、六,$208一位,星期日至星期四就$198一位,要加一,不過恒生信用卡就有95折。兩人就$408 x 95% + $408 x10% = $437。
點菜紙1
點菜紙2
2010-07-31
$218.5 (晚餐)
點菜紙1
點菜紙2
  • 刺身、秋刀魚、多春魚
2010-07-16 6 瀏覽
時間: 12:35~ 13:35今天午餐照常和同事們一起, 一般我們是在附近到處吃, 能夠趕回公司就行, 所以選擇都不多, 來來去去都是幾家最喜歡吃的餐館, 而金田可算是我們覺得數一數二的午飯地點, 差不多每次出糧, 或者有同事生日, 有人宣佈結婚, 中了六合彩, 反正有什麼開心事, 我們都想起要去金田吃個開心的午飯, 晚餐的放題也確實是一流, 可以吃個夠, 我們都是常客, 人多時都會包房來玩.但今天開始, 我有點改變, 一進門口, 發現到慣常熟悉的侍應一個都不在, 只是切魚生的師傅是舊的, 其他都是新臉孔, 記得對上一次, 都還有一兩個是做了很久的, 現在一個都沒了.也沒關係, 食物質量基本上沒變的, 而且以往是只有兩款午餐, 現在已經常常都有3款, 讓客人選擇更多, 但如果是傔顧不來的話, 兩個選擇都可以了.......食物質量沒問題, 問題是人, 所以拍了餐牌給大家看, 幾個同事, 我先到點了個B餐, 沒多久其他同事到了, A & C 都有人點, 但是呢, 只我一個是選B, 可能是我黑仔吧.個個d野都尼哂, 食都食左成5分鐘喇, 我就只吃了3片三文魚, 加沙律.個個d野都齊哂

時間: 12:35~ 13:35
, 差不多每次出糧
, 或者有同事生日
, 有人宣佈結婚
, 但如果是傔顧不來的話, 兩個選擇都可以了.......
個個d野都齊哂, 我連湯都未有, 好喇, 又聽到旁邊的客人在跟那個所謂經理在理論為什麼不讓他們坐那張枱, 雖然置身事外, 但我倒有點驚訝, 看來是金田的服務都變了, 來吃了都最少3年多吧, 從未聽說過荃灣金田會有什麼服務不周的地方, 這次真大開眼介.
看完了旁邊的八卦, 說回我的午餐吧, 終於有得吃喇, 來了一份熱辣辣的鐵板豚肉, 味道不錯
, 但似乎份量少了點, 沒辦法啦, 大慨當我吃了10分鐘左右, 剛才在跟經理吵架的客人其中也有人點了B餐, 有侍應拿來一碗碗的白飯,
叫B餐的都配一個白飯, A &C 都沒有的, 但一直沒人說過, 我們都以為沒有的, 我已經差不多吃完了, 只剩幾口, 給我一碗白飯幹嗎呢? 看來他們是把一大堆的單要堆在一起做, 少單的都不做, 連白飯也要等, 一下子看到有侍應捧住一大盤在派飯, 是水平徹底下降了........太失望, 這不應該在金田發生
看來是轉了管理人員引致服務水平下降了, 我想很久都不會再去了, 要去可能去尖沙咀吃, 盡管那家的甜品沒荃灣這家好吃, 而且放題種類都沒荃灣這邊多, 不過吃得開心是很重要的, 人人都話, 要吃得開麻, 呵呵
我會減少去荃灣金田的次數, 以往我給很多朋友推介這家餐館的, 現在真的也怕敗了我的名, 我再也不會推介給朋友了.......

在幾個餐下面有寫住跟飯, 甜品或茶之類的字句
2010-07-16
  • 芒果芝士蛋糕
  • 綠茶芝士蛋糕
  • 士多啤梨蛋糕
2010-07-10 4 瀏覽
兩個星期前就book左位同朋友泥金田食放題,,估吾到甘多人泥食,,所以吾一早book定位係吾洗指意可以食到......一入到去就覺得環境好舒服,坐位寬敞又有得隔開,,好適合一家人或者一大班朋友聚會~一坐低侍應就幫我地斟茶,然後我地就開始寫紙叫野食啦一開始當然係勁食魚生啦三文魚鮮甜肥美, 但若然切得薄身少少會更好=]北寄貝爽口彈牙, 同樣新鮮好味:chopstick八爪魚爽口, 但冇乜味甜蝦都鮮甜好味赤貝好似入口即溶甘, 正鱆紅魚都好鮮甜冇雪味海螺片就普普通通,都OK其他食物普遍都好好味芝士年糕煙煙韌韌,芝士香滑,趁熱食真係超好味炸蝦天婦羅就普普通通,都吾錯啦牛柳粒一個字, 正!芝士焗蠔真係好好味, D芝士可以拉出泥嫁, 必試!各款串燒都吾止樣靚, 仲好香好好味蟹子沙律真係好fresh好正, D蟹子勁新鮮,有咬口, 必食丫!炸南瓜, 又係正呀...必食呀!!雞軟骨, 香口好味道豆腐沙律, 豆腐好滑, 香甜, 特別燒粟米, 勁香甜勁好食, 一試難忘秋刀魚, 燒得好靚, D魚肉都幾香幾好味既,不過都幾大條, 多人先好叫壽司全部都好好味, 不妨一試~燒羊鞍, 真係吾錯, 值得一試嫁但係有D真係
兩個星期前就book左位同朋友泥金田食放題,,
估吾到甘多人泥食,,
所以吾一早book定位係吾洗指意可以食到...
...

一入到去就覺得環境好舒服,
坐位寬敞又有得隔開,,
好適合一家人或者一大班朋友聚會~

一坐低侍應就幫我地斟茶,
然後我地就開始寫紙叫野食啦

一開始當然係勁食魚生啦

三文魚鮮甜肥美, 但若然切得薄身少少會更好=]
北寄貝爽口彈牙, 同樣新鮮好味
:chopstick八爪魚爽口, 但冇乜味
甜蝦都鮮甜好味
赤貝好似入口即溶甘, 正
鱆紅魚都好鮮甜冇雪味
海螺片就普普通通,都OK

其他食物普遍都好好味

芝士年糕煙煙韌韌,芝士香滑,趁熱食真係超好味
炸蝦天婦羅就普普通通,都吾錯啦
牛柳粒一個字, 正!
芝士焗蠔真係好好味, D芝士可以拉出泥嫁, 必試!
各款串燒都吾止樣靚, 仲好香好好味
炸南瓜, 又係正呀...必食呀!!
雞軟骨, 香口好味道
豆腐沙律, 豆腐好滑, 香甜, 特別
燒粟米, 勁香甜勁好食, 一試難忘

壽司全部都好好味, 不妨一試~
燒羊鞍, 真係吾錯, 值得一試嫁

但係有D真係吾好食

一口芝士,真係吾知自己食緊D咩,一D芝士味都冇,直情係冇味...
小丸子裡面得個樣, 冇乜料, 冇乜味
牛舌, 勁硬, 咬都咬吾開
關東煮, 完全吾知發生咩事, 獅子狗加兩件蘿蔔!?

日式蒸蛋, 係好滑, 但係真係冇乜味
甜品係朱古力蛋糕/餅, 冇乜朱古力味, 又吾夠凍, 又硬, 又係得個樣

總括泥講,服務質素真係值得一讚,
完全冇漏單, 侍應有禮貌, 不斷幫我地加茶~
所以, 不論環境, 食物同服務都幾好~!!
有機會一定會再泥食過
串燒類
炸南瓜
  • 蟹子沙律
2010-06-23 2 瀏覽
如果講環境的話這裡絕對是一個用餐的好地方裝修算是非常的不錯,地點也非常的好如果講選擇的話這裡也有很多食物的選擇,但不是多就代表好本人是刺身的愛好者,這裡絕對有不少的選擇三文魚,北寄貝,八爪魚,尤魚等等等等三文魚不算是魚中最肥尾的部分北寄貝一開二的時候切得非常的難看,幾乎每一塊的尾部都爛了,雖然不影響味道,但師傅手勢不太專業,食落部太鮮填但爽口八爪魚算是比較好的尤魚用的是壽司那種,覺得不適合一大塊上,吃起來很林,如果可以的話換墨魚片更好蝦非常不新鮮,而且有些肉都黑了還送上來而且有東西做得太假粒粒燒叔米竟然不是燒的,一上來是用煉奶煮的,成兜水浸住烤叔米也是過於隨便,一看就知道隨便煮熟燒兩下就算,吃起來還是很對水的味道,可否給點誠意燒干一點才上來壽司選擇絕對是非常的失望,沒有最常見的,大部分都比較特別,不知如何選擇覺得做得最好的竟然是面士湯,味道不錯而服務方面就非常的不錯,收蝶快,加茶快落單好快就有得食,很少漏單........而且我想此餐廳應該學一下人家日本刺身的擺放絕對的不合格就是將次身堆放在碟上面,一點裝飾沒有,層次感沒有.....一點美感都沒有......雖然不影響味道,但如此的環境
如果講環境的話這裡絕對是一個用餐的好地方
裝修算是非常的不錯,地點也非常的好
如果講選擇的話這裡也有很多食物的選擇,但不是多就代表好

本人是刺身的愛好者,這裡絕對有不少的選擇
三文魚,北寄貝,八爪魚,尤魚等等等等
三文魚不算是魚中最肥尾的部分
八爪魚算是比較好的
蝦非常不新鮮,而且有些肉都黑了還送上來

而且有東西做得太假
粒粒燒叔米竟然不是燒的,一上來是用煉奶煮的,成兜水浸住

覺得做得最好的竟然是面士湯,味道不錯

而服務方面就非常的不錯,收蝶快,加茶快
落單好快就有得食,很少漏單........

而且我想此餐廳應該學一下人家日本刺身的擺放
絕對的不合格
就是將次身堆放在碟上面,一點裝飾沒有,層次感沒有.....
一點美感都沒有......雖然不影響味道,但如此的環境看到這樣的擺設實在出乎意料
2010-06-23
2010-06-13 3 瀏覽
每次到荃灣想吃放題,金田都是不二之選。刺身每次水準也不俗,不會太凍,而且挺厚身,鮮味亦足。刺身選擇亦不少。其他的炸物,熟食水準也好特別推介和牛粒,肉汁很多
每次到荃灣想吃放題,金田都是不二之選。

刺身每次水準也不俗,不會太凍,而且挺厚身,鮮味亦足。
刺身選擇亦不少。

其他的炸物,熟食水準也好
特別推介和牛粒,肉汁很多
2010-06-01
2010-06-09 2 瀏覽
前日同左兩個fan同女友去左呢間店到食放題,坐得都幾舒服,唔太迫,而且d小二o既速度好快,會不斷幫你加茶,抵讚.呢度d野食全部都係水準之上,好似魚生,牛柳粒,炸物呀,都好好食魚生好新鮮,而且好有口感,唔似出面果d求其比d野你就算,牛柳粒超多汁,一定要試,其他野都好好,好似泡菜鍋,好足料,而且每人都係$178,抵到爤,人生必去一次!!
前日同左兩個fan同女友去左呢間店到食
放題,坐得都幾舒服,唔太迫,而且d小二o既
速度好快,會不斷幫你加茶,抵讚.
呢度d野食全部都係水準之上,好似魚生,牛
柳粒,炸物呀,都好好食魚生好新鮮,而且好有
口感,唔似出面果d求其比d野你就算,牛柳粒
超多汁,一定要試,其他野都好好,好似泡菜鍋,
好足料,而且每人都係$178,抵到爤,人生必去
一次!!