2024-04-24 167 瀏覽
同朋友喺尖沙咀shopping完 試吓呢間東京米芝蓮一星嘅拉麵店 果然名不虛傳🤩🍜貝汁醬油拉麵 $1282019-2023連續五年獲獎米芝蓮一星三重湯底包括蜆湯,豬骨清湯,魚清湯食落好重黑松露同牛肝菌味 湯頭濃郁而清爽配三層肉同低溫叉燒 好滿足🥰🍜牡蠣白湯拉麵 $138 期間限定牡蠣白湯拉麵用牡蠣白湯做湯底 飲得出濃厚海鮮味道 而拉麵彈牙有咬口配慢煮叉燒 醬漬牡蠣☺️ 🐟比目魚柚庵燒比目魚為搭配柚子庵燒醬汁烤制而成魚肉肉質鮮嫩 好香油脂味 亦帶有柚子嘅清香味🦑鳥皮烏賊揚外層雞皮炸至金黃脆口 配埋墨魚滑外酥內嫩 香脆又彈牙🍖曹揚博多華味鳥經典日式炸雞 肉質嫩滑多汁 表面烤至金黃酥脆 配蜜糖芥末醬好夾🥰🧀一口芝士脆豚日本直送麵包糠包住豚肉同芝士炸到外層酥脆 內部豬肉保持多汁 每一啖都食到濃郁芝士味🤩🍑白桃焙茶帶有清新桃香同淡淡茶香 飲落清爽解油膩🍵

🍜貝汁醬油拉麵 $128
2019-2023連續五年獲獎米芝蓮一星
三重湯底包括蜆湯,豬骨清湯,魚清湯
食落好重黑松露同牛肝菌味 湯頭濃郁而清爽

表面烤至金黃酥脆 配蜜糖芥末醬好夾🥰

🧀一口芝士脆豚

🍑白桃焙茶
帶有清新桃香同淡淡茶香 飲落清爽解油膩🍵
❣️平時好少去尖沙咀H Zentre 今次去食拉麵先會經過來自東京的米芝蓮 佢既湯頭係走清潤而味道好豐富 食後亦唔口乾播歌如果你係想食一碗出色拉麵 + 坐得好舒服。呢度係你既選擇 加上尖沙咀店有落地大玻璃 【牡蠣白湯拉麵 $138】湯底用新鮮牡犡熬製 但你唔會覺得油膩同腥味 反宜係牡犡鮮味配料有慢煮叉燒同醬漬牡蠣 當然牡蠣唔會比得多 但食落好有蠔味 我個人覺得呢碗拉麵係好值得試另加$38 要了一個蟹籽沙拉及冷泡茶【貝汁鹽味拉麵$128】湯頭更清新一點 以大蜆、豚骨、魚介熬製 再加少少白松露油 同牛肝菌醬 湯頭一樣鮮味而你唔會覺得淡味 低溫叉燒有油香【鳥皮烏賊揚$70】呢個係好好好好好味 雞皮超脆 墨魚滑彈牙
❣️平時好少去尖沙咀H Zentre 今次去食拉麵先會經過

湯頭一樣鮮味而你唔會覺得淡味 低溫叉燒有油香

【鳥皮烏賊揚$70】
呢個係好好好好好味 雞皮超脆 墨魚滑彈牙
2024-04-24 164 瀏覽
今日去咗位於尖沙咀舊SOGO附近嘅商場見到有一間喺東京攞米芝蓮嘅蜆肉湯拉麵餐廳,見今日唔係好肚餓就去試吓。餐廳以木系裝修,一入去已經有三個比較私隱度高嘅卡位坐,可以兩個人靜靜地談心。再行入啲樓底非常高,可選擇坐落地玻璃或者Bar枱。大根牛筋味噌煮 美食拉麵先嗌個前菜頂下胃,牛筋同牛腩非常新鮮,燜到好腍,非常入味。份量非常大份。背汁醬油拉麵由牛肝菌油、牛肝菌粉、再以煲成的蜆肉、豬骨同魚湯底混合而成。未撈混牛肝菌油、牛肝菌粉及黑松露醬時,蜆肉味非常濃郁、好清甜帶鮮味。撈晒所有醬後,提升了蜆肉的鮮味更加出。再配上三塊低溫煮成的叉燒,非常滿足。牡蠣白湯拉麵套餐 (新出品)比蜆肉湯拉麵更加濃郁,更加鮮味。湯飲落啖啖蠔肉味,喜歡食蠔嘅人絕對要試試。湯底呈白色,加上牡蠣醬、鮮牡蠣油、喺湯底裏面令湯更加出味。再配上火箭菜、慢煮叉燒及醬漬蠔,唔會覺得滯及膩。套餐可選輕盈蟹籽沙律或者自家製豚肉煎餃(三隻)。另外五款飲品,可自選一款。我個人比較健康,就揀咗白桃焙茶。

大根牛筋味噌煮

背汁醬油拉麵

牡蠣白湯拉麵套餐 (新出品)

套餐可選輕盈蟹籽沙律或者自家製豚肉煎餃(三隻)。
另外五款飲品,可自選一款。我個人比較健康,就揀咗白桃焙茶。
2024-04-11
  • 貝汁醬油拉麵
2024-04-23 99 瀏覽
📍金色不如帰 尖沙咀中間道15號H Zentre 地舖💫金色不如帰 過江龍日本米芝蓮拉麵🍜喺香港都有幾間分店今次我就去咗尖沙咀H Centre分店試試🍜牡蠣白湯拉麵 $138 升級套餐 +$38由主廚由本敦之先生親自監修,首度聯乘牡蠣不如歸推出期間限定牡蠣白湯拉麵🦪夠晒鮮甜嫩滑!升級套餐包三隻自家製豚肉餃子仲有一杯白桃焙茶🍹不過飲落去比較似白桃汁但都唔錯🍜煙熏黑椒豚骨拉麵 $115一上枱已經聞到有少少煙熏味,湯底有淡淡嘅黑椒味道,而且拉麵夠晒掛湯💠一口芝士脆豚 $70雖然只有四件,但佢每一件都熱辣辣即叫即炸,而且能夠保持肉汁,再加上芝士,食落去都唔錯😛。。❤️多謝大家支持 Eyefoodfood喜歡呢個post就記得要like同收藏啦💛。#eyefoodfood#eyefoodfood_尖沙咀#hkfoodie#hkfoodie#hkfood#hkfoodie#hkfoodieshk#hkfoodie
📍金色不如帰
尖沙咀中間道15號H Zentre 地舖

💫金色不如帰 過江龍日本米芝蓮拉麵🍜
喺香港都有幾間分店
今次我就去咗尖沙咀H Centre分店試試

🍜牡蠣白湯拉麵 $138 升級套餐 +$38
🦪夠晒鮮甜嫩滑!
升級套餐包三隻自家製豚肉餃子
仲有一杯白桃焙茶🍹不過飲落去比較似白桃汁但都唔錯

🍜煙熏黑椒豚骨拉麵 $115

💠一口芝士脆豚 $70

❤️多謝大家支持 Eyefoodfood
喜歡呢個post就記得要like同收藏啦💛

2024-04-22 107 瀏覽
金色不如帰嘅拉麵不嬲都好出名,但一路都未有機會試,今日夜晚想食拉麵,所以就決定去尖沙咀試吓🤓牡蠣白湯拉麵近排佢哋聯乘牡蠣不如帰,推出咗期間限定嘅白湯拉麵,呢碗拉麵有慢煮叉燒、醬漬牡蠣🦪同埋牡蠣醬,湯底用新鮮牡蠣熬製儀式,飲落係好鮮甜濃郁🤤貝汁醬油拉麵貝汁醬油拉麵都算係佢哋其中一碗最signature 嘅拉麵,醬油湯底飲落好清甜,最特別嘅係佢哋加咗貝汁同埋牛肝菌油,令到個湯底更加特別,自己好鍾意呢個湯底🥰鳥皮烏賊揚原來呢個係用雞皮包住嘅墨魚滑,墨魚滑混入木耳,食落香脆彈牙🙂‍↕️自家製豚肉煎餃豚肉餃子煎得香脆皮薄,入面多汁,正常發揮😆唐揚博多華味鳥經典嘅日式炸雞,外皮炸到金黃香脆,肉汁鎖晒喺入面😋

貝汁醬油拉麵

自家製豚肉煎餃
豚肉餃子煎得香脆皮薄,入面多汁,正常發揮😆

唐揚博多華味鳥
經典嘅日式炸雞,外皮炸到金黃香脆,肉汁鎖晒喺入面😋
  • 鳥皮烏賊揚
  • 貝汁醬油拉麵
2024-04-22 56 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀,試吓呢間米芝蓮一星拉麵,望落去好似好吸引,原來開咗喺H Zentre, 我都系第一次嚟呢棟樓,整個商場俾我嘅感覺好整潔,好有日本嘅感覺,選址不錯!🐚貝汁醬油拉麵 $128 (另加溏心蛋一隻+$15)連續獲取了四年米芝蓮一星嘅拉麵,原來湯底是結合了三重湯底包括蜆湯、豬骨清湯及魚清湯。低溫叉燒上面放咗黑松露醬,撈埋落湯底攪拌,增加湯底濃郁度。拉麵麵條彈牙有嚼勁,配上鮮嫩的叉燒和其他配料,味道非常美味😋🦪牡蠣白湯拉麵 $138 (另加溏心蛋一隻+$15)期間限定的牡蠣白湯,加上大大粒的醬漬牡蠣及牡蠣醬,賦予了湯底濃郁的海鮮風味。湯底的口感柔滑,與麵條完美融合,牡蠣的鮮甜味道更提升了整體的風味。另外,提醒大家只有呢個拉麵才可以配餐小食及飲品。🐖自家製豚肉煎餃(三隻) 升級套餐連飲品+$38這款豚肉煎餃是店家的自家製品,每隻餃子都包裹著豐富的豬肉餡料。外皮煎至金黃酥脆,內裡的餡料鮮嫩多汁。🦑鳥皮烏賊揚 $70選用野生紋甲墨魚打成滑,用鮮雞皮包著炸,皮薄而酥脆,肉質嫩滑,有濃濃的墨魚味,可配以調味的沙律醬會更加惹味。🐷一口芝士脆豚 $70優質豚肉釀入大量香濃芝士,豚肉片包著芝

🐚貝汁醬油拉麵 $128 (另加溏心蛋一隻+$15)

🦪牡蠣白湯拉麵 $138 (另加溏心蛋一隻+$15)

🐖自家製豚肉煎餃(三隻) 升級套餐連飲品+$38

🦑鳥皮烏賊揚 $70

🐷一口芝士脆豚 $70
優質豚肉釀入大量香濃芝士,豚肉片包著芝士炸至金黃酥脆,芝士的濃郁味道給予了豬肉更多層次的風味,鍾意芝士的你是必試的。

🐣唐揚博多華味鳥 $88
餐牌寫是特選日本走地雞「華味鳥」,赤身鷄肉,汁水充足,炸至金黃並配上蜜糖芥末醬。基本上是拉麵店必試的小食,食落的確是外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。

🐟比目魚柚庵燒 $118
燒魚一向是我最愛的小食,比目魚的肉質鮮嫩,搭配沙律醬汁增添了鮮甜的風味。燒烤口感令魚的油脂感更加美味可口。

🍎蘋果焙茶 $38
🍑白桃焙茶 (套餐)
個人偏向鍾意白桃焙茶,雖然相對飲落較甜,但是感覺相對較濃郁,白桃味是偏向較多果汁,而蘋果焙茶似是梳打較淡的感覺,大家可視乎個人口味而選擇。

📍尖沙咀中間道15號H Zentre 地舖 - 金色不如帰
2024-04-21 50 瀏覽
湊完陳皮妹返學🎒速食金色不如帰,入面得兩成客。叫咗新出既牡蠣🦪白湯拉麵🍜($138)走火箭菜,有醬漬牡蠣🦪、牡蠣🦪白湯、鮮牡蠣🦪油、牡蠣🦪醬同慢煮叉燒,轉餐$38有自家製豚肉煎餃🥟三隻同冷泡烏龍茶。牡蠣🦪拉麵🍜賣相一般,牡蠣🦪比想像中💭細隻,但食落都好有蠔味,但湯好入味好濃,唔似蠔但皓想係咁飲,面🍜同叉燒一般,但pat牡蠣🦪醬就冇特別點,自己沉咗入湯度。餃子🥟好好👍🏻食,好爽口。烏龍茶好清涼。
牡蠣🦪白湯拉麵
  • 自家製豚肉煎餃
  • 牡蠣白湯拉麵
  • 牡蠣拉麵
2024-04-19 46 瀏覽
星期三係H Zentre睇醫生,上去前已經見到開11點,睇完啱啱好11點。落到落下就秒衝入去,超肚餓同媽媽一齊叫咗兩碗牡蠣白湯拉麵,其中一個配餐追一客豚肉餃子牡蠣白湯湯底濃淡度適中,唔會太油膩。拉麵偏硬,個人比較喜歡軟麵。份量嚟講正常。豚肉餃子都好食,餃子皮唔會太厚,豚肉混合椰菜餡料。之前聽同事講話麻麻地,但見到有出咗新牡蠣白湯就唸住試吓。咁啱又係診所樓下,時間又剛剛好。個人覺得呢個新出ge牡蠣白湯拉麵可以一試。
同媽媽一齊叫咗兩碗牡蠣白湯拉麵,其中一個配餐追一客豚肉餃子
豚肉餃子都好食,餃子皮唔會太厚,豚肉混合椰菜餡料。

2024-04-17
  • 豚肉餃子
2024-04-18 21 瀏覽
呢排成日係H Zentre附近浦…成日都經過呢間拉麵店…見到生意唔錯…好鍾意睇到煮拉麵位出煙既畫面。上網check下原來係有星過江龍拉麵店。呢度環境都幾舒服…樓底高…唔會有焗促感覺。裝修都幾型格。望下餐牌…選擇唔會太花多眼亂…good店員強列推介期間限定既牡犡白湯拉麵我地點左都幾多野食…因為驚無飯氣加多碗飯🐽牡犡白湯拉麵 湯底用新鮮牡犡熬製而成。飲一啖好濃厚既牡犡鮮甜味…湯汁厚身好掛麵。配左一隻醬漬牡犡…慢煮叉燒(好軟腍)…火箭菜回甘同個湯好夾。要讚下個湯好夠熱…豚骨辛拉麵 湯底有濃郁豚骨味道…加入辛辣好惹味…豚肉帶少肥…入口好鬆化呢度用左比較細既麵條…麵質幾滑身帶少少爽口…唔錯豚肉餃子 呢個正常發揮一口芝士脆豚 呢個麵衣好薄薄一層…一咬開d耮芝士即刻流出黎…食時記得小心焫襯鳥皮烏賊揚 呢個好好味…雞皮加墨魚就是好味…外皮脆…墨魚滑彈牙有墨魚香味燒豚肉叉燒飯 隊完個麵有d唔夠喉…點多個飯先。呢個有齊炙過同慢煮既肉…都唔錯夾著日本過江龍…服務都好細心…加埋呢個食物質素…價錢好合理。

呢度環境都幾舒服…樓底高…唔會有焗促感覺。裝修都幾型格。

望下餐牌…選擇唔會太花多眼亂…good

店員強列推介期間限定既牡犡白湯拉麵

我地點左都幾多野食…因為驚無飯氣加多碗飯🐽

呢度用左比較細既麵條…麵質幾滑身帶少少爽口…唔錯

豚肉餃子 呢個正常發揮

🌟日本米芝蓮一星過江龍星級拉麵🍜🇯🇵「金色不如歸」首度聯乘「牡蠣不如歸」限定新品又係牡蠣愛好者點可以唔試吓🤤首間采用20公斤嘅牡蠣湯拉麵店❤️.🍜 牡蠣白湯拉麵 ($138)牡蠣雞湯+醬漬牡蠣+慢煮叉燒湯底配上牡蠣醬油 牡蠣醬 微鹹帶濃郁鮮味選用日本醬漬廣島蠔 口感鮮甜 重蠔味!有啲似食緊生蠔🦪勁正啊 勁想食多隻🥹低溫叉燒薄而不肥 仲有洋蔥粒 火箭菜令整體感覺完全冇罪惡感.🍜 煙燻黑椒豚骨拉麵 ($115)湯底帶煙燻香氣 同平時湯底超大分別湯底清 唔會太杰身 相對減少油膩感采用黑椒碎調味 令味道更特別更濃帶有辛香亦加入煙熏豚肉碎及脆炸牛篣條 口感豐富油香三層豚腩肉 肉質軟腍 入口即溶感🤤.🐙 鳥皮烏賊揚 ($70)雞皮包裏住烏賊 炸至金黃色 外層薄脆 內裡墨魚肉混合木耳絲 肉質更爽口又彈牙蘸上特配蜜糖芥末醬汁 非常惹味.🥟 自家製豚肉煎餃 +白桃焙茶(+$38)皮薄餡靚!餃子皮薄而香脆 特選豚肉碎餡嫩白桃焙茶口感清甜 桃味香濃~.米芝蓮一星拉麵店殊榮絕對係實力派( ˶ˊᵕˋ)੭每款拉麵配合各種特製調味 風味與別不同👏🏻
🌟日本米芝蓮一星過江龍星級拉麵🍜🇯🇵
「金色不如歸」首度聯乘「牡蠣不如歸」
限定新品又係牡蠣愛好者點可以唔試吓🤤
首間采用20公斤嘅牡蠣湯拉麵店❤️

🍜 牡蠣白湯拉麵 ($138)
牡蠣雞湯+醬漬牡蠣+慢煮叉燒
湯底配上牡蠣醬油 牡蠣醬 微鹹帶濃郁鮮味
選用日本醬漬廣島蠔 口感鮮甜 重蠔味!
有啲似食緊生蠔🦪勁正啊 勁想食多隻🥹
低溫叉燒薄而不肥 仲有洋蔥粒 火箭菜
令整體感覺完全冇罪惡感
牡蠣白湯拉麵

🍜 煙燻黑椒豚骨拉麵 ($115)
湯底帶煙燻香氣 同平時湯底超大分別
湯底清 唔會太杰身 相對減少油膩感
采用黑椒碎調味 令味道更特別更濃帶有辛香
亦加入煙熏豚肉碎及脆炸牛篣條 口感豐富
油香三層豚腩肉 肉質軟腍 入口即溶感🤤
煙燻黑椒豚骨拉麵
煙燻黑椒豚骨拉麵

🐙 鳥皮烏賊揚 ($70)
雞皮包裏住烏賊 炸至金黃色 外層薄脆
內裡墨魚肉混合木耳絲 肉質更爽口又彈牙
蘸上特配蜜糖芥末醬汁 非常惹味
鳥皮烏賊揚

🥟 自家製豚肉煎餃 +白桃焙茶(+$38)
皮薄餡靚!餃子皮薄而香脆 特選豚肉碎餡嫩
白桃焙茶口感清甜 桃味香濃~

米芝蓮一星拉麵店殊榮絕對係實力派( ˶ˊᵕˋ)੭
每款拉麵配合各種特製調味 風味與別不同👏🏻

• 牡蠣拉麵
  • 煙熏黑椒豚骨拉麵
  • 牡蠣白湯拉麵
2024-03-21 84 瀏覽
今次去左尖沙咀嘅金色不如歸!尼間日本過江龍曾經係東京拎過米芝蓮一星嘅餐廳,喺香港都開左一段時間,我今次終於得閒過尼試下。一入到去,餐廳環境幾有格調,坐位空間寬敞,坐得幾舒服,衛生都做得好好。今次叫左餐廳推薦嘅貝汁醬油拉麵($128)再另加一隻溏心蛋($15)。先講左碗拉麵,一上到尼,就聞到幾香嘅松露同肝菌香。湯底做得好濃厚,以蜆、魚同豬骨湯共同熬製,飲落去個蜆味幾岀,好鮮甜。而配料上有京蔥、牛肝菌醬/油同白松露醬,同個湯幾配合。嗰兩塊叉燒同三層肉肥瘦岩岩好。麵條就正常發揮,軟硬適中。隻蛋生熟程度做得幾好,流心,味道都幾不錯。總結,幾值得過尼一試!
2024-02-09
2024-02-01 159 瀏覽
我比較喜歡環境,訂了7:30,兩人坐卡位,私隱夠,落單選擇不算多,點了一個醬油拉麪,一碟菜,一份餃子。麪比較幼細,不知是否錯覺,麪量看上去很少,吃完也不感到飽。味道不算好特別,餃子也是,沒有令我很有欲望吃完的感覺。我喜歡吃那些菜,材料新鮮,吃上去很爽口,唯有點太大,難放進口。服務尚可,整體感覺是,即使甚麼都是尚可一般,環境也會讓我再光臨,希望餐廳有熱茶提供。(餐廳層沒有洗手間,要去的話要借鎖匙去二層)
(餐廳層沒有洗手間,要去的話要借鎖匙去二層)
2024-01-31
2024-01-18 136 瀏覽
麵質像蝦子麵、全蛋麵,不似日式拉麵,貝汁湯底只覺得好咸,像浸發干瑤柱的水,豬骨湯也只有咸字,沒有鮮味,餃子也不好吃,味千都好食過佢 。我完全唔識欣賞 。裝修好高檔 。
2024-01-17
2023-12-20 127 瀏覽
小編今次同老婆嚟到呢一間位於尖沙咀來自東京嘅拉麵,小編喺朋友介紹吓嗌咗佢幾款特色拉麵,湯底相當美味,拉麵麵嘅質感同掛湯嘅程度相當配合,拉麵嚟到嘅時候飲一啖湯,食一啖拉麵,再食豚肉及配菜,係一件賞心嘅樂事另外喺小食方面,呢一間餐廳亦都烹調得相當好,成件事可以用突圍而出嚟形容,每一道菜式嘅次序亦都相當講究,令到客人有由淡味食到濃味嘅感覺,整體嚟講,本人相當推薦呢一間性價比高嘅過江龍拉麵,大家不妨一試。

2023-12-03 1311 瀏覽
金色不如帰原來喺東京曾屢獲米芝蓮一星殊榮,黎到香港先後有4間分店,分別位處於中環、銅鑼灣、尖沙咀、九龍塘,幾個區同樣系繁華地段,之前食過銅鑼灣嘅牡蠣不如帰覺得高質,今次又再黎尖沙咀分店。比目魚柚庵燒,嚴選野生比目魚🐟配以柚子醬油,清酒、味醂等冷藏醃製後燒烤🔥口感清爽鲜甜。肉質爽口中帶嫩滑,沾上蛋黃沙律醬非常美味💛一口芝士脆豚,香濃芝士🧀加上脆炸豚肉🐷邪惡度十足😈有蛋黃沙律醬同梅子醬,沾上兩種醬汁亦美味💛❤️唐揚博多華味鳥即炸雞🍗選用日本走地雞🐔成功鎖住肉汁,醬汁系蜜糖芥末醬🍯配炸雞向來系天作之合。自家製豚肉煎餃🥟餃皮軟稔,肉質結實。首先試試貝汁醬油拉麵,由牛肝菌粉及牛肝菌油、三重湯底(蜆湯,豬骨清湯,魚清湯)、低溫叉燒、黑松露醬等材料製成,個人好中意個湯底,由豐富材料熬製而成果然鮮味濃厚,有黑松露醬更突顯高級。貝汁鹽味拉麵材料則同醬油味有些少吾同,由香草(翡翠苗,火箭菜,羅勒)、白松露油、煙肉碎製成,但同樣有牛肝菌醬同低溫叉燒🐷香草有多數蔬菜製成,使得香氣十足💚低溫叉燒軟稔易入口,鹽味比醬油味更能食到最原始嘅味道。
自家製豚肉煎餃🥟餃皮軟稔,肉質結實。
2023-11-27