2021-06-24 766 瀏覽
大大小小的會議一浪接一浪,本來只係一個簡簡單單嘅workshop,比起一個過千人嘅conference 仲要複雜😪 #小秘書 嘅EQ跌到落谷底👉🏻👈🏻 不過最忙嘅日子終於過去,過埋聽日我又可以重新喇😉 見咁高興,今晚一於去做個treatment補補佢😙本來諗住夜晚叫埋 #首領 一齊食飯,點知佢公事繁忙,我唯有搵住喺附近嘅朋友仔陪我😮‍💨 最衰第二日又要返早,所以只可以簡簡單單去商場搵間餐廳醫飽個肚就返屋企。朋友見我想食 #中餐,建議我哋可以去「金記冰室 - 1967」試吓佢哋嘅 #小菜套裝,估唔到麻雀雖小,但係小菜嘅選擇都幾多🤩 我哋揀咗個 #京都肉排,同埋 #韭黃蝦球炒滑蛋,因為我晚餐唔習慣食太多飯,所以只係另加$15要碗 #白飯、#例湯,同 #凍檸茶 兩份分🍋 不過點都冇諗過 #冰室 煲出嚟嘅 #西洋菜煲豬骨湯 飲落口都幾甜、有種家的感覺❤️ 講到兩碟小菜,#滑蛋 上嘅 #蝦球 唔係講笑,真係幾乎有乒乓波咁大,咬落仲幾爽口添😋 至於個京都肉排甜甜酸酸咁,都幾送飯㗎😋以冰室嚟講,#金記 都算係做得有板有眼,除咗 #中式小炒,#

以冰室嚟講,#金記 都算係做得有板有眼,除咗 #中式小炒,#鐵板餐、#咖喱、#通粉、#炸髀… 通通有齊。加上地方整潔,唔似一啲餐廳咁擠迫,而且呢間店啲員工都算幾有禮貌㗎👍🏻 確係一個平靚正之選!
2021-06-24
2021-06-18 239 瀏覽
第一次幫襯金記 以為同普通茶餐廳差不多 點知水準高太多 無論在食物 環境以及服務方面都令人感到滿意我地叫左一個鐵板美式雜扒$98 熱辣辣嘅鐵板上有齊雞扒 豬扒 牛扒 腸仔 煙肉 仲有海量波浪薯條 鐵板嘅熱度好足 keep住薯條外脆內軟🤤 講下份量十足嘅三款扒 雞、牛、豬 全部都係原汁原味 食得出原本肉應有嘅鮮嫩又不會韌 最有驚喜係塊雞扒 滑得黎帶點煙肉嘅煙燻味另外叫了一個 xo 醬蝦球炒西蘭花 $68蝦嘅份量都幾多 重點係全部都係大大隻 新鮮彈牙 xo 醬調味也是適中 唔會油膩 我地仲叫左個當日嘅晚餐套餐 雜菜金姑肥牛堡菜本身嘅爽脆再加上佢索曬肥牛嘅湯汁 仲好味過肉呀!同樣地佢一d都唔油膩 個汁送飯一流呀!兩個餐本身有跟湯 我地就要左一個老火湯同一個羅宋湯 仲跟埋嘢飲 好抵食我地要左一個椰汁紅豆冰同和尚跳海,充滿兒時回憶兩杯都甜度啱啱好 粒粒紅豆同椰汁好夾 和尚跳海即係滾水雞蛋 可以根據個人口味加上白砂糖 飲落好似液體嘅燉蛋 整體而言呢度好適合同家人一齊食 食物質素同性價比都好高 店員也是很貼心 下次想食呢度嘅西多士同蛋撻呀

我地叫左一個鐵板美式雜扒$98

另外叫了一個 xo 醬蝦球炒西蘭花 $68

我地仲叫左個當日嘅晚餐套餐 雜菜金姑肥牛堡

我地要左一個椰汁紅豆冰同和尚跳海,充滿兒時回憶

下次想食呢度嘅西多士同蛋撻呀
2021-06-11 203 瀏覽
今日放假行過間金記冰室,下午茶14:30開始,岩岩好就坐左入去,見到佢餐牌有招牌乾炒牛河,心血來潮下就叫左個乾炒牛河,50蚊一個快炒價錢尚可接受😎😎,快炒傳菜都算係快,10分鐘內都有得食啦,河粉底有光澤,河粉有爽口感覺,牛肉唔會太過熟令咬口太無口感,可能個時下午餐時間,人數尚可接受,無咩太人山人海的感覺,所以感覺還好。
2021-06-09
10 分鐘 (堂食)
2021-05-30 191 瀏覽
又到食Lunch時候,今日突然歎返件酥皮蛋撻,記得新都城二期間金記冰室,下午會有新鮮熱辣出爐,即刻上去醫肚先蛋撻酥皮一層層,又香蛋味午餐我要食飯,番茄蛋鮮牛肉湯飯 ,聽到個名都知夠哂營養有碗湯飯裡面有番茄、牛肉同雞蛋,營養成分豐富,無偏食酸酸美味羅宋湯,醒胃朋友就話午餐想据扒,鐵板西冷牛扒配黑椒汁仲有薯菜,店小二同我哋講鐵板熱辣辣要小心自己淋黑椒汁個感覺好正,泎泎聲......,好香呀牛扒幾淋,又有牛肉味,最緊要係juice 食完份咁正ge鐵板,當然配返杯凍飲,呢度竟然有咁特別~檸檬利賓納用自助點餐幾方便店舖環境寬敞好彩今日唔洗等位

蛋撻酥皮一層層,又香蛋味

酥皮蛋撻

午餐我要食飯,番茄蛋鮮牛肉湯飯 ,聽到個名都知夠哂營養
番茄蛋鮮牛肉湯飯

有碗湯飯裡面有番茄、牛肉同雞蛋,營養成分豐富,無偏食

番茄蛋鮮牛肉湯飯

酸酸美味羅宋湯,醒胃
羅宋湯

鐵板西冷牛扒

自己淋黑椒汁個感覺好正,泎泎聲......,好香呀

黑椒鐵板西冷牛扒

牛扒幾淋,又有牛肉味,最緊要係juice

檸檬利賓納

下午茶
羅宋湯
檸檬利賓納
2021-05-29 116 瀏覽
大概11:00到達,冇得攞飛,要直接排隊,排咗5分鐘就入得,餐廳實行自助手機落單,落單程序都算簡單,落完單,嘢食好快就上枱,但係個多士有啲凍,已經唔香口,個炒滑蛋幾好食,唔乾身,仲好多汁。個沙嗲牛肉麵湯底略嫌量少,牛肉份量適中,好冧身,但係好大塊,如果可以切細塊啲比較好,個湯底幾正宗,啲麵都軟硬適中,杯凍奶茶有半杯都係冰,下次要嗌少冰。整體上食物嘅速度都比較快,環境寬闊,枱與枱之間有一定距離,水要自己另外叫,餐具喺枱嘅暗格櫃桶,有紙巾提供。

沙嗲牛肉公仔麵
多士炒滑蛋
2021-05-29
5 分鐘 (堂食)
早餐
沙嗲牛肉公仔麵
2021-05-19 124 瀏覽
是次午餐 令我好難忘 員工態度很差 事情是當日被安排位置太大冷氣我見旁邊的位置剛好吉了我就同一位長髮年輕的女員工要求換位 因為位置太凍 但她拒絕 她同我講 已較細冷氣 之後我因為太凍 堅持換去旁邊吉的位置 沒有佔用過多位置 是四人位換四人位但這位員工仍然態度惡劣 問我地已經點餐未 ~我地已點餐 但食物未黎而我剛好聽到她用hand free 同其他員工講 「佢地坐晒啦⋯佢地坐晒啦」之後食物全部黎錯去另一張枱 餐後感~不可以換位 冷病都要照坐就算換位都要自己逐一逐一同每個員工講因為呢度員工係無預期客人會換位 亦無處理過這類情況 所以客人你唔好預期佢地會幫你講「客人枱號15已換位」全部去錯晒旁邊枱 最重要一點 依家疫情 食物去錯枱號 容易在途中受感染~(因其他人可能無戴口罩)就算食物再好食 唔好食 都唔會再光顧 因為這餐廳完全沒有基本對待客人的態度。
是次午餐 令我好難忘 員工態度很差

之後食物全部黎錯去另一張枱

餐後感~不可以換位 冷病都要照坐
就算換位都要自己逐一逐一同每個員工講

就算食物再好食 唔好食 都唔會再光顧
因為這餐廳完全沒有基本對待客人的態度。

2021-05-19
15 分鐘 (堂食)
2021-05-13 150 瀏覽
今日的晚餐在將軍澳新都城2期地下的金記冰室✌️叫咗1個2人套餐(有2個小菜,2個白飯,2碗例湯,2杯飲品)再加多個清炒時蔬😋😋粟米魚柳~份量足夠👍炸漿薄脆👍魚柳夠滑粟米夠甜😋入口香脆鬆化椒鹽豬扒~香噴噴,非常惹味,啖啖肉,唔會太油,又唔會柴✌️欖菜雞粒炒飯~有鑊氣👍料夠多,米粒粒分明,可能太好味的關係,個人覺得份量比較少😜金粒西多配雪糕~其實即係西多士😂非常滿足✌️細細粒軟硬適中再加埋雲呢拿雪糕就👍👍👍

椒鹽豬扒~香噴噴,非常惹味,啖啖肉,唔會太油,又唔會柴✌️

2021-04-25 159 瀏覽
茶餐廳文化在香港源遠流長,陪伴大家成長。這間茶記位於新都城二期,地方闊落,清潔舒適,店員也很有禮貌。正值下午茶時間,歡聚休閒,茶餐也有頗多選擇。干炒牛河鑊氣唔錯,河粉沾滿豉油王,調味恰當,不咸不膩,份量也足夠,好味之作。星洲炒米辣度適中,米粉炒得通透,蝦仁也很大隻,口感唔錯。牛油西多士也很有水準,外層充滿蛋香,中間夾著香口花生醬,塗上牛油和糖膠,甜而不腻,如果可以加厚多士,則更為滿足。茶記當然少不了蛋撻,這裡嘅蛋撻也不錯,酥皮夠鬆化,蛋香足夠,不會有肥滯感覺。來一杯冰凍奶茶,品味休閒嘅下午茶。

正值下午茶時間,歡聚休閒,茶餐也有頗多選擇。

星洲炒米辣度適中,米粉炒得通透,蝦仁也很大隻,口感唔錯。

來一杯冰凍奶茶,品味休閒嘅下午茶。

2021-04-25 124 瀏覽
晚飯時間未到又餓餓地,入金記醫下肚先。生炸雞脾配即食麵。雞脾炸到啱啱好,香脆肉嫩。公仔麵麵質偏硬身,但我本身就鍾意食生啲。所以啱啱好,再配上最愛辣椒油,完美配搭。原本以為得公仔麵,點知仲有配烚蛋火腿沙律份量十足。朋友食雜扒餐,鐵板上熱辣辣。入面有雞扒、豬扒、牛扒、煙肉、腸仔。揀咗黑椒汁同薯菜。特別要提一提雞扒,表皮香脆,肉質嫩。正。滿足咗鹹嘅胃,係時間到甜品。金粒西多配雪糕一口一粒嘅西多,配上糖漿。外脆內軟,甜甜嘅味道。呍呢拿雪糕亦非常夾。
晚飯時間未到又餓餓地,入金記醫下肚先。
炸雞脾配即食麵。

朋友食雜扒餐,

滿足咗鹹嘅胃,係時間到甜品
金粒西多配雪糕
一口一粒嘅西多,
配上糖漿。外脆內軟,甜甜嘅味道。呍呢拿雪糕亦非常夾。
2021-04-21
下午茶
2021-04-01 160 瀏覽
喜歡呢間餐廳食物多元化,中西合璧的金記,有時晚上唔想食得咁heavy, 可以叫下牛肉米粉餐配雙蛋☺️。今晚想食小菜我就叫左個2人餐🍲。#二人餐 可自選2個小菜,包餐湯、白飯同餐飲,非常之抵食😚。#韭黃叉燒炒蛋蛋炒得很嫩滑,加上叉燒的醬汁,撈飯食很正。#XO醬蝦球炒西蘭花🥦西蘭花炒得翠綠爽脆,蝦🦐都大隻夠鮮味,咸淡度剛好。另外加點了半隻#地道霸王雞雞肉很滑滑的,平時唔食雞皮的我都唔覺意食左2舊,而雞胸部位都唔會鞋。小菜份量都不小,夠晒份量,價錢親民👍。

今晚想食小菜我就叫左個2人餐🍲。

#二人餐
可自選2個小菜,包餐湯、白飯同餐飲,非常之抵食😚。
#韭黃叉燒炒蛋
蛋炒得很嫩滑,加上叉燒的醬汁,
撈飯食很正。

#XO醬蝦球炒西蘭花🥦
西蘭花炒得翠綠爽脆,蝦🦐都大隻夠鮮味,咸淡度剛好。

另外加點了半隻#地道霸王雞

小菜份量都不小,夠晒份量,價錢親民👍。
2021-03-31
2021-03-29 119 瀏覽
餐廳位於商場內,商場設有時租停車場,消費200元可享有兩小時泊車優惠。餐廳環境清潔,座位舒適。顧客自行利用手機落單,方便簡單。紅青蘿蔔豬骨湯,熱辣辣,味清甜。地道霸王雞半隻,舖上大量青葱和少量紅椒絲,雞肉嫩滑,醬汁不太咸帶少少甜味,很滋味。豉汁蒸倉魚,大條多肉,豆豉少量帶咸味,豉汁惹味。燒汁茄子扒豆腐,茄子鮮嫩,豆腐吸收了燒汁味道,配上雜菌、冬菇、雲耳和紅蘿蔔,是一碟健康又美味的素菜。綿滑蛋白杏仁茶,熱辣辣,杏仁香,蛋白滑,甜味適中。總結:小菜美味。

紅青蘿蔔豬骨湯,熱辣辣,味清甜。

豉汁蒸倉魚,大條多肉,豆豉少量帶咸味,豉汁惹味。

綿滑蛋白杏仁茶,熱辣辣,杏仁香,蛋白滑,甜味適中。

總結:小菜美味。
2021-03-28
2021-03-19 210 瀏覽
星期日放假去食個下午茶,係商場見到呢間冰室比佢個西多士吸引住,於是立刻拎位試一試佢先!店舖座位幾闊落,員工好有禮貌甘帶我地去座位,感覺好舒服!鐵板西冷牛扒牛扒叫左7成熟,熟度超岩岩好,肉質好鮮嫩,可以講話係有入口即溶既感覺,完全超出對茶餐廳既水準,絕對可以encore再encore!薯條係我最鍾意既大size薯條,咬落去啖啖肉,滿足哂最鐘意食薯條既我!呢個餐仲有跟個羅宋湯,辣辣地不過不失!炸雞翼配沙律雞翼好出色,完全唔油膩,因為佢的炸粉好薄,完全冇油炸的感覺,亦都好入味!Salad好清爽,蜜桃同菠蘿令到成個沙律好開胃爽甜!雪山西多士見個餐牌已經比佢吸引住,賣相同餐牌一樣,見到已好想食!細細塊西多士可以一啖放入口,唔使自己切超方便,配埋雪糕一冷一熱,感覺好過引!西多士亦香脆而不油膩,搭配朱古力醬同蜜糖又有另一番風味!絕對會再黎食多次!飲品方面叫左雪山菠蘿冰同雪山紅豆冰。紅豆冰唔太甜,紅豆煮得好冧,我好怕飲到紅豆冰好奶,但呢個唔會岩岩好,搭配埋vanilla雪糕一流!雪山菠蘿冰一般般,普通既雪碧汽水配菠蘿,推介大家飲紅豆冰,下次黎會試吓佢另外一款雪山什果冰!

炸雞翼配沙律

雪山西多士

2021-03-17 126 瀏覽
晚飯想食小菜,叫左2個餸。韭黃蝦球炒滑蛋,韭黃香,蛋夠滑,蝦球份量出奇地多,一碟幾乎有7、8隻。另一個XO醬蝦球炒西蘭花,自家製XO醬香辣惹味,蝦球亦夠爽夠彈牙,西蘭花爽口新鮮。可以加套會有一碗白飯同一個例湯。飲品叫左杯鹹檸七,鹹檸概鹹且酸。另外亦試咗佢一個牛扒鐵板餐,好少冰室會煎牛扒煎到5、6成熟,好耐冇試過將蒜蓉汁倒係鐵板上,炸炸聲熱辣辣嘅感覺,真係好好味,加上懷舊粗薯條,十分滿足。有個侍應十分之醒目,當我拎起紙巾去擋住牛扒汁,佢馬上幫忙倒汁,估唔到茶記都有服務!

晚飯想食小菜,叫左2個餸。

2021-03-15 98 瀏覽
有一段時間沒有吃港式的餐廳了。今次我們二人來到金記冰室,一間地道的港式冰室。我們點了xo醬蝦球炒西蘭花,魚香茄子魚柳煲,川味口水雞,另外每人加15元就可以有例湯白飯,加多5元就可以有無冰奶茶。第一樣小菜是xo醬蝦球炒西蘭花,餐廳的用料非常大方,用了很多xo醬炒這道小菜,而且蝦球和西蘭花都十分之新鮮,蝦球沒有冷藏雪味,吃得出是新鮮的蝦。配上其他惹味的香料即炒即上,十分之推介!第二樣是魚香茄子魚柳煲, 同樣這一道菜也是熱辣辣即叫即製的, 一打開煲蓋那一瞬間, 那濃烈的香味已經撲鼻而來。 茄子雖然煮得非常軟熟但仍然能夠保持紫色的外皮, 而且很入味, 配上香口的魚柳, 是一道經典而且美味的菜式, 很介紹大家去試一試~最後就是川味口水雞, 在普通的冰室比較會少見到這一個菜式, 但在這間餐廳就可以品嘗到,而且烹調的技巧也不輸蝕其他正宗的川菜餐廳。 餐廳自家調配的口水汁,非常惹味也不會太辣, 很適合不是太能夠吃辣的朋友, 而且雞肉煮得很滑不會太老太柴, 配上香口的川味口水汁,很好吃~套餐有老火湯白飯, 中式的老火湯喝得出是用時間餚製的湯而且沒有加味精。 另外無冰奶茶, 茶和奶奶的比例剛剛好, 茶味非

套餐有老火湯白飯, 中式的老火湯喝得出是用時間餚製的湯而且沒有加味精。 另外無冰奶茶, 茶和奶奶的比例剛剛好, 茶味非常之濃而且甜度適中, 很推介給各位朋友。
今日嚟咗新都城行街,行行吓好肚餓,見到呢間金記冰室,食物外相幾吸引,價錢又親民,於是就入咗去食😍鐵板西冷牛扒配薯菜 (黑椒汁) ($102)- 西冷牛扒一見到就好震撼,超級大塊又香噴噴,非常厚身- 鐵板都好夠熱,牛扒都有七成熟,對我嚟講啱啱好,肉質咬落軟身嫩口,好juicy💛雪山菠蘿冰 ($13)- 雪碧同菠蘿冰嘅配搭好夾,好解渴;雪糕冰甜,溶入去啲嘢飲都好正😚麻辣雞片米線 ($38) 連凍檸檬茶 (+$3)- 呢個米線好有驚喜,質素唔錯;麻辣味都幾足同突出,但唔會話好辣- 雞片雪白厚身,超級嫩身,口感超正☺️兒童餐B飯 ($52)- 兒童餐嘅嘢食都好多元化,有雞扒、薯格、粟米、雞翼同腸仔,各式各樣都有,超級豐富- 兒童餐仲包埋一杯橙汁仲有甜品(棉花糖),配搭超貼心,食得非常滿足口水豆腐 ($28)- 豆腐好大磚,而且夠晒凍身,又唔會太軟身;口水醬汁好有水準,微辣惹味,將成道菜嘅風味升級🤤餐廳設計都幾雅致,坐得幾舒服,食得又開心,用餐經驗正👍🏻

鐵板西冷牛扒配薯菜 (黑椒汁) ($102)
- 西冷牛扒一見到就好震撼,超級大塊又香噴噴,非常厚身
鐵板西冷牛扒配薯菜

雪山菠蘿冰 ($13)
雪山菠蘿冰

麻辣雞片米線 ($38) 連凍檸檬茶 (+$3)
- 雞片雪白厚身,超級嫩身,口感超正☺️
麻辣雞片米線

兒童餐B飯 ($52)
兒童餐橙汁、甜品
兒童餐B餐

口水豆腐 ($28)
口水豆腐

餐廳設計都幾雅致,坐得幾舒服,食得又開心,用餐經驗正👍🏻
2021-03-13
5 分鐘 (堂食)
雪山菠蘿冰
兒童餐橙汁、甜品