2K
2009-05-30 9 瀏覽
29-5-2009到銅記食快 lunch, 想去的勤記放大假, 求其入了呢間米線店搞掂. 叫了豬耳 + 豬膶薯粉 ($30)「小麻辣」湯底, 加杯豆漿 ($5) 以備不時之需.知道呢度供應的辣湯分「酸辣」及「麻辣」, order 時已對伙計再三提醒阿叔要「麻辣」, 最後仍然0黎錯了酸辣, 真係... 不過既然未試過, 加上 lunch hour 頗多人, 都費事叫佢換了:- 湯底: 當然無想要的「麻」, 幾酸, 好辣, 不過就係一味辣, 唔香 -- 歸咎 d 肉碎 (a.k.a. 疑似炸醬) 及酸菜太少又太 hea?- 薯粉: 叫薯粉明顯貪佢 Q , 但呢度的淥得好腍, 似「灰色版河粉」多 d, 掃興! - 豬膶: 0鞋口, 硬實,「可幸」份量較少.- 豬耳: 呢個多 d, 夠爽口, 好在...凍豆漿亦唔得 -- 無豆味, 無甜味, 仲要好稀, 咁樣收人 $5 一杯? 早知過人和飲算數!唔滿意, 唔飽 (已勉強食晒 d 粉!), 放低 $35, 速閃.
29-5-2009

- 豬膶: 0鞋口, 硬實,「可幸」份量較少.
- 豬耳: 呢個多 d, 夠爽口, 好在...

2009-05-29
2009-04-18 11 瀏覽
本身都okay.但服務就差到我想俾-5分!小鍋米線我叫左小鍋米線唔辣+魚餃.因為自己怕辣所以都唔會叫辣, 只會落辣椒油.辣椒油酸酸辣辣都唔錯, 落少少已經幾好.魚餃都okay, 唔會話煮過龍.服務就好唔掂喇, 雖然d野食好快上.但係成間店d服務員都冇"服務"可言!一開始我朋友(下稱a)叫左小鍋薯粉好似話要酸辣, 但佢黎左既時候就冇辣.咁a就搵個服務員(下稱b)黎同佢講冇辣.點知b同返a講: 可能佢冇落, 咁你想點?大佬, 你地做錯係要我地顧客諗想點?你即刻拎返入去左整我覺得我應該做既事!之後a食到就食完既時候, 發現d粉有字!咁佢又搵另一個服務員(下稱c)黎同佢講.c就話可能d芽菜既包裝紙冇甩晒佢, 跟住就丟左個匙.又問我a駛唔駛再煮過, 但a已經食完, 你再煮過有咩用?再者c既態度好差, 而且一句道歉既說話都冇!收銀既時候我地同佢講a個碗我地唔會俾錢.c就話: 你唔講我地都唔會收你錢囉..又話我地要脅佢, 仲講埋粗口!所以話, 我唔會再黎食.
本身都okay.
但服務就差到我想俾-5分!

小鍋米線
我叫左小鍋米線唔辣+魚餃.
因為自己怕辣所以都唔會叫辣, 只會落辣椒油.
辣椒油酸酸辣辣都唔錯, 落少少已經幾好.
魚餃都okay, 唔會話煮過龍.

服務就好唔掂喇, 雖然d野食好快上.
但係成間店d服務員都冇"服務"可言!
咁a就搵個服務員(下稱b)黎同佢講冇辣.
點知b同返a講: 可能佢冇落, 咁你想點?

大佬, 你地做錯係要我地顧客諗想點?
你即刻拎返入去左整我覺得我應該做既事!

之後a食到就食完既時候, 發現d粉有字!
咁佢又搵另一個服務員(下稱c)黎同佢講.
c就話可能d芽菜既包裝紙冇甩晒佢, 跟住就丟左個匙.
又問我a駛唔駛再煮過, 但a已經食完, 你再煮過有咩用?
再者c既態度好差, 而且一句道歉既說話都冇!

收銀既時候我地同佢講a個碗我地唔會俾錢.
c就話: 你唔講我地都唔會收你錢囉..
又話我地要脅佢, 仲講埋粗口!

所以話, 我唔會再黎食.
2009-04-17
無意中試過一次這家的過橋米線,湯底唔太差酸酸甜甜,幾開胃架叫了牛丸、雞肉做米線的配搭,用料不過不失埋單計數,一碗質素普通的過橋米線,盛惠三十個大洋價錢偏貴,但尚可接受 這家食店最特別之處,電視直播的不是本地無線或收費台,而是台灣的東森亞洲台另外,我見收銀的老闆娘帶有點國語口音,相信這家是由台灣人開的 還可能是綠營的支持者來的!
無意中試過一次這家的過橋米線,湯底唔太差
酸酸甜甜,幾開胃架
叫了牛丸、雞肉做米線的配搭,用料不過不失
埋單計數,一碗質素普通的過橋米線,盛惠三十個大洋
價錢偏貴,但尚可接受

還可能是綠營的支持者來的!
2008-11-10 2 瀏覽
想吃得清淡一點, 走到渣甸街本來想吃潮苑或車仔面, 卻無意中行到這間米線店前, 不知何解竟然入了去! 唉真後悔!先看到一間叫"米線大王"的地方竟然有碟頭飯賣, 心感不妙... 再看米線的選擇, 為甚麼配料有芝士腸揀?! 已經知道一定不會好吃到那裡... 結果叫了 豬軟骨+金菇三寶米線不能多評, 當自己去了茶餐廳好了酥炸肉唉, 乾柴烈火之作... 所謂酥炸肉也不過是炸豬扒吧.. 又乾又沒有肉味, 這樣的質素收$28一碟也真過份玫瑰木瓜水店牌寫是飲品, 但我怎看也是甜品吧?! 還好味道ok, 有蜜糖味, 但木瓜籽也太像啫喱吧? 還是大救駕的較好原來這店如此多喊面! 早知如此就不必浪費我一餐晚飯的quota!

結果叫了
豬軟骨+金菇三寶米線
不能多評, 當自己去了茶餐廳好了

酥炸肉

玫瑰木瓜水

飲品還是甜品?
上星期六1:00見佢有位咪入咗去囖,叫咗碟薯仔蚊雞飯$30佢話星期六冇湯送要加錢叫野飲(餐牌冇寫星期六冇湯),我話咁唔該比杯水我,碟飯送到黎我就知道大鑊勒,只係得幾粒又硬又冇味嘅雞翼粒,薯仔只有4大粒(骰仔咁大),唔掛之得星期六食晏時間會有咁多位剩啦...我食咗半碟飯都冇人比杯水我,我總共叫咗佢四次先有個呀姐比我,佢地跟本唔忙(因為冇乜客),服務態度可想而知,個碟飯跟本同豉油勞飯冇分別
上星期六1:00見佢有位咪入咗去囖,
叫咗碟薯仔蚊雞飯$30佢話星期六冇湯送要加錢叫野飲
只係得幾粒又硬又冇味嘅雞翼粒,薯仔只有4大粒(骰仔咁大),
唔掛之得星期六食晏時間會有咁多位剩啦...
佢地跟本唔忙(因為冇乜客),服務態度可想而知,
個碟飯跟本同豉油勞飯冇分別
2008-07-26 6 瀏覽
尋日晏晝因有個人事務, 所以就必須去銅鑼灣, 做完私事就順便喺呢頭搵下野食, 行到呢頭見到呢間食店, 於是盲中中咁又去, 到左今日上黎睇下先知劣評如潮, 係咪真係咁得人驚呀?入到去地方唔算大, 師傅自己求其搵個位坐底, 跟住即刻睇下有咩好食; 最後師傅要左個小鍋米線, 而要左三樣餸, 炸醬, 醬爆沙魚丸同埋五香肉丁, 再要個麻中辣, 另加多杯凍檸茶!等左唔使好耐小鍋米線就有得食, 師傅第一時間就試下個湯底, 湯底幾辣而且都幾麻, 唔錯喎; 再試下炸醬, 炸醬份量幾多, 空口食都幾鬼咸, 味道一般; 醬爆沙魚丸得兩粒, 咬口好腍唔爽口, 加上咬開一刻都唔覺佢爆, 有d搵笨; 而五香肉丁就勁韌, 都唔明點解罐頭貨都可以咁差; 米線咬口都幾煙韌, 口感都幾好, 可以啦; 而凍檸茶就幾大杯, 味道就普普通通, 可以啦!總括黎講米線質素普普通通, 環境就一般, 但最衰係冷氣唔夠, 服務都係一般, 價錢就偏貴喇, 廿蚊碗小鍋米線, 五蚊一個餸, 加多杯凍飲又五蚊, 埋單四兜野, 以一碗米線黎講就幾貴, 唔算抵食; 師傅覺得呢間食店又唔係咁差, 但咁嘅價錢又有點兒搵笨, 食過今次之後師傅明白點解咁多

總括黎講米線質素普普通通, 環境就一般, 但最衰係冷氣唔夠, 服務都係一般, 價錢就偏貴喇, 廿蚊碗小鍋米線, 五蚊一個餸, 加多杯凍飲又五蚊, 埋單四兜野, 以一碗米線黎講就幾貴, 唔算抵食; 師傅覺得呢間食店又唔係咁差, 但咁嘅價錢又有點兒搵笨, 食過今次之後師傅明白點解咁多人比喊臉, 皆因一定唔會再黎, 再加上呢碗高價米線貴夾唔抵, 所以一次就夠, 喊臉真係要比!
餐牌
賑單
凍檸茶
小鍋米線
2008-06-04 18 瀏覽
最好食既米線當然在荃灣! 而呢間就No comment啦! 不過, 佢地卻有一樣少人知既"雲南之寶" <-- (我自己改既!).....登登登登.....就係涼透心的 **玫瑰木瓜水**記得數年前來光顧, menu有呢樣野都幾好奇, 一試就難忘!! 平時行開CWB, 會專登去食一碗, 夏天尤甚! 有時仲外賣2杯返屋企添! 佢地用d雲南天然木瓜粉整成Jelly狀, 另外有d草本植物煮成既"涼水", 再加玫瑰花香, 一碗清甜冰涼既木瓜涼水就誕生了! 味道真係很特別, 夏天熱熱地, 真係一要試啦! ^^

味道真係很特別, 夏天熱熱地, 真係一要試啦! ^^

• 玫瑰木瓜水
2008-05-25 1 瀏覽
今日3:30 黎食, 人唔多, 落單時已感受到呢間野的不知所謂! 講每個字都要好大聲、好慢同repeat 幾次,個 waitress 先明! 問佢酸辣係咪少辣, 佢話佢未食過唔知! 我叫左黃鱔小鍋米線, 男朋友叫左香酥肉小鍋米線。 黃鱔勁咸勁多骨, 超難食, 食左2舊已經放棄左 男朋友個香酥肉 (同米線分開另上的) 仲"勁", 簡直係一碟香酥炸粉, 得2舊仔係真係肉問個waitress 點解我地碟香酥肉淨係得d粉, 佢話呢d野佢唔知, 叫我地問老板娘 (我地坐收銀台磅), 跟住個waitress 就叫老板娘, 老板娘即時9秒9走左出外面, 完全扮聽唔到!!!我地見到都費事再問佢, 當買個教訓, 下次唔好再黎就算!!

我叫左黃鱔小鍋米線, 男朋友叫左香酥肉小鍋米線。

黃鱔勁咸勁多骨, 超難食, 食左2舊已經放棄左

我地見到都費事再問佢, 當買個教訓, 下次唔好再黎就算!!
一堆炸粉!
今日去叫左碗豬大腸 + 肉醬 + 雞中翼紅薯粉.紅薯粉好似同我o係第二度食過 o個d個樣同味道有d出入, 不過都唔算難食呀.豬大腸鹵得幾入味, 肉醬合格 (但以前o係第二度食過d更好食o既), 雞中翼味道OK, 不過凍凍地.睇左其他網友的大部份評語, 都話間野衛生唔好, 員工服務態度差. 而我就發現唔到有小強同大強o既出現, 亦無蚊同烏蠅.至於服務態度方面, 有個貌似老世 (相信應該係老世) o既人坐收銀位, 幫我地落單同埋單, 服務態度都好好, 多謝前多謝後, 又好笑容. 而送野黎o既阿姐又唔覺有乜唔妥, 可能我遇唔到有問題o既員工啦.
今日去叫左碗豬大腸 + 肉醬 + 雞中翼紅薯粉.

而我就發現唔到有小強同大強o既出現, 亦無蚊同烏蠅.

(非會員)
2008-05-12 5 瀏覽
星期五放工行過,見到佢個名咁扮野寫住米線"大王"寫到咁巴閉,就叫男友部我入去食入到去,個侍應就是但指張檯俾我地坐無餐牌睇喎!都唔拎一張俾我地,攪到我地要問其他食客拎!(間店又唔係多食客喎!)之後點菜,叫個小鍋米線,禮貌上問個阿姐可唔可以"多芽多酸"(好多米線店都可以!),點知佢即刻皺眉同黑面話:唔係唔得,可能要加錢囉!...咁我就話咁無就算la...我叫左:小鍋米線+豬軟骨+蘿蔔 & 凍檸水茶男友叫左:小鍋米線+豬軟骨+秘制燜肉+雞翼好喇,米線到喇...哇!唔同左樣既!?我男友d雞翼變左雞翼尖既!?!?!?點知個侍應只係輕輕一句,無晒雞翼呀~雞翼尖都ok啦?!(對唔住都無聲!!!)我男友就話ok la~算la~好喇~d食物唔同左都算喇~哇~駛唔駛無味呀!?真係一d味到無!!!淡如水呀陰公!!我話叫多芽多酸(係佢自己話小鍋米線係包括酸菜+芽菜+韮菜!)佢淨係俾番normal份量我,我都算la,點知一條酸菜都無!!!我男友個碗都無呀!!!咩事呀?係你地自己話包有酸菜,一條都無?唔係路下話!?好喇~算~咁其他"食送"又點呢?豬軟骨....正正常常,無特別蘿蔔...哇!硬到丫!有無煮過架!?又
星期五放工行過,見到佢個名咁扮野寫住米線"大王"
寫到咁巴閉,就叫男友部我入去食
入到去,個侍應就是但指張檯俾我地坐
我叫左:小鍋米線+豬軟骨+蘿蔔 & 凍檸水茶
男友叫左:小鍋米線+豬軟骨+秘制燜肉+雞翼
好喇,米線到喇...哇!唔同左樣既!?
我男友d雞翼變左雞翼尖既!?!?!?
我男友就話ok la~算la~
好喇~d食物唔同左都算喇~哇~駛唔駛無味呀!?
真係一d味到無!!!淡如水呀陰公!!
咩事呀?係你地自己話包有酸菜,一條都無?唔係路下話!?
好喇~算~咁其他"食送"又點呢?
豬軟骨....正正常常,無特別
蘿蔔...哇!硬到丫!有無煮過架!?又無味!想點呀?!
真係無啖好食!!倒人胃口~食左幾啖就唔想食喇
男友就話佢個碗都係無特別,無味...難食!佢叫左小辣都無味!!!!
想點呀!
杯凍檸茶d檸檬又得幾小片,一d檸檬味都無,又得幾粒冰...一d都唔凍!!!
大熱天時真係飲完都仲會中暑
好喇~講完食物,d侍應態度又奇差!
點菜時態度差不在講,我食野其間又不停行來行去!!
你地自己問舖頭細,無人點菜時,你又唔好行來行去la!!不停撞到我!!
我一路食,你就一路撞!!想點呀~我勁坐埋d都無用!!根本就無位俾我避!!
真係食左幾啖就食唔落了!!
成30蚊一碗野,真係普普通通既十蚊大大碗都好食過佢多多聲!!!!!
之後食完,我同男友都心情唔好,咁就浪費左一個happy friday!!!
真係之後請我都唔會黎食呀!!!!!!!!!!!!

$30-50
2008-05-01 2 瀏覽
男朋友話想食下佢個勞米線,咪試下囉...點知...個米線一堆堆勞堆一齊,賣相就真係失色左點了.味道酸酸地,還可以接受,我就叫了一個大腸雲吞米線,雲吞又係得個二粒.真係比較小了點啊,最不喜歡是坐在芝toilet附近的位置..總覺得有點氣味的!!
2008-04-28 2 瀏覽
2008年3月31日,金隆今天路過, 吃了小鍋酸辣豬軟骨番薯粉, 有以下感想:1.店裏有好幾隻小蚊蠅飛來飛去,很討厭。2.伙記很生手,我重複了幾次我叫的東西,老闆娘站在我身邊較她落單3.伙記很生手,忘了給我匙羹,後來旁座的客人也是要問才有。4.餐牌上明明寫著有韭菜、芽菜和酸菜,但我的碗內沒有韭菜和芽菜。已經吃到一半,算了吧。5.番薯粉很粗很滑,要很小心要住和嘴嚼,不然會正條吞下去,胃會受苦。胃痛人士要小心。雖然如此,其實番薯粉口感算不錯。6.個豬軟骨和湯底味道不差,差在錯漏百出。
2008年3月31日,金隆

今天路過, 吃了小鍋酸辣豬軟骨番薯粉, 有以下感想:
1.店裏有好幾隻小蚊蠅飛來飛去,很討厭。
3.伙記很生手,忘了給我匙羹,後來旁座的客人也是要問才有。
6.個豬軟骨和湯底味道不差,差在錯漏百出。
2008-02-28 3 瀏覽
記得以前成日自己一個食反時就到這裡.下午餐很抵的.(不過現在好像沒有下午餐了)過了一會沒食.我又返黎了.見到他有個薯粉.之前沒有的..就try try 吧.叫了個水餃小酸辣薯粉.點知原本是比米線細碗的.我叫了小酸辣.點知.一食上口..嘩..勁辣.唔知係咪個阿姐聽錯左呢?食到我好激呀.但水餃得2隻囉.勁小.唉..早知叫豬肚好過.$18一碗薯粉,$20一碗米線,要送就再加錢.水餃要加$6呀.得個2粒.
2008-02-22 1 瀏覽
前幾日o係銅鑼灣行街, 行到地,就諗住求其入去間食店醫飽個肚先,咁見到呢間食店個門面好似幾掂咁, 就入黎試試啦,一坐低我就叫碗黃鱔酸辣米線, 小竦o既,碗米線一黎到,我就急不及待夾起我至愛o既黃鱔o黎食先,點知係好失望, 黃鱔好硬身, 無鮮味, 又切得大舊,湯底一般, 酸辣味又唔夠下次唔會再黎~
前幾日o係銅鑼灣行街, 行到地,
就諗住求其入去間食店醫飽個肚先,
咁見到呢間食店個門面好似幾掂咁, 就入黎試試啦,
一坐低我就叫碗黃鱔酸辣米線, 小竦o既,
碗米線一黎到,
我就急不及待夾起我至愛o既黃鱔o黎食先,
點知係好失望, 黃鱔好硬身, 無鮮味, 又切得大舊,
湯底一般, 酸辣味又唔夠
下次唔會再黎~
1K
2008-02-08 1 瀏覽
2月1日,20:30因為2月2日要接大魔怪機(回港渡歲),衹好提早南下(放大假)。本想到蛇王二試炖湯套餐,可惜人龍太長。便到渣甸街搵食,被店外的過橋米線樣辦吸引著。數小碟配料,加上米線一湯碗,貌似正宗。店近全滿,要了雞湯過橋米線。過了5分鐘米線到,貨不對辦,配料全被放進去,貌似一般雜錦米線。配料湯底:算鮮甜腐皮:滑和有豆香豬潤:薄切,非化學一族火腿:雪味重雲腿:夠鹹香腩肉:薄切,有層次。豬頸肉:幼切,太小家。日式魚蛋:雲南過橋米線竟有這配料>m<扎肉:又是出位配料鮮冬菇:幾鮮味芽菜:爽甜菜:香辛唐生菜:清鮮真想知道在香港,那裡有食法正宗的過橋米線。
2月1日,20:30
本想到蛇王二試炖湯套餐,可惜人龍太長。
便到渣甸街搵食,被店外的過橋米線樣辦吸引著。
數小碟配料,加上米線一湯碗,貌似正宗。

店近全滿,要了雞湯過橋米線。
配料
湯底:算鮮甜
腐皮:滑和有豆香
豬潤:薄切,非化學一族
火腿:雪味重
雲腿:夠鹹香
腩肉:薄切,有層次。
豬頸肉:幼切,太小家。
日式魚蛋:雲南過橋米線竟有這配料>m<
扎肉:又是出位配料
鮮冬菇:幾鮮味
芽菜:爽甜
菜:香辛
唐生菜:清鮮

真想知道在香港,那裡有食法正宗的過橋米線。