2021-09-23 55 瀏覽
今日出香港大會堂聽concert,咁一定要搵野食先架啦!朋友介紹,就黎左金鶴拉麵食野啦。原本都覺得都應該係普通日式野,應該無咩特別啦,點知唔食唔覺,食完嚇一跳,真係好好食我哋兩個人黎食,點左兩個拉麵。一個人氣No. 1嘅極濃雞白湯拉麵一個限定嘅北海道極濃蟹湯拉麵仲有兩份串燒,一份明太子雞翼同埋一份五花腩串整體食完,我哋點嘅都好評,好好食!個人覺得最驚艷嘅係五花腩串,係我暫時食過最好食嘅食之前覺得好貴,食完覺得係值得嘅!

我哋兩個人黎食,點左兩個拉麵。
一個人氣No. 1嘅極濃雞白湯拉麵

一個限定嘅北海道極濃蟹湯拉麵

仲有兩份串燒,一份明太子雞翼同埋一份五花腩串

食之前覺得好貴,食完覺得係值得嘅!

• 五花腩串
2021-09-22 18 瀏覽
呢間拉麵我bookmark左勁耐 但平時又唔想行到甘遠🤣不過早兩日去大館happy hour 見好近就即刻衝去試🤩🤩好興奮‼️一入去見到有個極濃雞白湯拉麵同金鶴雞白湯 差成$40 不過見甘難得一去就叫左個極濃雞白湯!🔸極濃雞白湯拉麵佢被喻為史上最濃雞白湯😍配料有一塊叉燒 兩塊雞肉 半隻溏心蛋🥚同炸牛蒡~上枱個時店員有提提炸牛蒡襯熱食會好味好多 試一試的確係 因為好脆口❗️但淋左就難咬好多😂個湯真係不得了 好濃味 好似飲緊濃縮雞湯好有骨膠原既感覺☺️因為個湯夠濃夠稠身 所以好掛到係拉麵到 食落就更加正💯👍🏻真係無得頂!🔸金鶴雞白湯沾麵沾麵上枱既時候微冷 麵條更加彈牙~而且麵既份量都唔少 朋友都食唔晒😄配料就同拉麵差唔多 有兩塊叉燒 兩塊雞肉 一隻溏心蛋🥚 個湯順滑而又唔會鹹膩☺️

🔸極濃雞白湯拉麵

🔸金鶴雞白湯沾麵
這家拉麵店的店面十分神秘,給人一種深不可測的感覺。黑色鶴畫牆壁、黑色石製麵碗、黑色石製檯面,好像為餐廳披上了一層暗沉的黑紗,讓人彷彿置身於另一個秘密的國度⋯⋯然而這個深沉的格調,卻因為一隻毛茸茸的巨型泰迪熊而變得活潑起來!!!🐻🐻🐻🥰 我這個平常打扮成熟的小姐姐也馬上變回了智商只有三歲的小孩子!!!見到可愛的毛公仔當然要抱緊處理!!!😆😆😆😍😍😍😙😙😙❤️❤️❤️😛😛😛🙈🙈🙈 (天啊 怎麼每當我一看見可愛東西 我的氣質形象就不知道去了哪裡⋯⋯ 幸好那個時段剛剛碰到餐廳沒有太多客人⋯⋯ 否則他們應該會以為我是甚麼怪姐姐🤦🏻‍♀️😅).﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆我們點了:🤎招牌極濃雞白湯拉麵 Non-mainstream Chicken White Soup Ramen $78 (原價$98)🤎醬油叉燒拉麵 $78 (原價$98)兩種湯底相比之下,醬油湯底充滿麻油的芝麻香味,不過比較普通。雞白湯湯底的味道明顯略勝一籌!所以大家下次過來,一定要選雞白湯呢!奶白色的湯底是從日本東京🇯🇵空運過來,並非在拉麵店裡面烹調,以日本赤雞、素菜等材料熬製。湯底打到起泡,濃郁香滑,有

我們點了:
🤎醬油叉燒拉麵 $78 (原價$98)

奶白色的湯底是從日本東京🇯🇵空運過來,並非在拉麵店裡面烹調,以日本赤雞、素菜等材料熬製。湯底打到起泡,濃郁香滑,有點像忌廉湯的質感。雖然雞湯的香味不算是太突出,不過還是能喝到一點雞肉的脂香~

炸牛蒡的賣相非常吸引,不知道是不是因為炸得有點燶,所以味道有點兒苦苦的。不過香脆可口,沒有積聚太多油份。半熟雞蛋的流心程度掌握得很好,半凝固的蛋黃汁與雞白湯這個組合十分匹配!
拉麵本身會奉上兩塊慢煮雞肉和一塊豚肉叉燒。赤雞肉經過低溫慢煮,入口柔軟嫩滑。黑豚肉叉燒層次分明,帶有脂香。唯獨是沒有火炙既焦香,感覺會比較像是在吃厚切豬肉。
麵條來說個人覺得比較一般啦,質感雖然實在,不過入口缺了一種煙韌的感覺。建議大家不要顧著當foodie,如果拍照拍太久,麵條會變得更腍更不好吃哦。🙈🙈🙈
推介程度:🐰🐰🐰🐰/5
P.S. 跪求熊啤啤的心理陰影面積🤦🏻‍♀️🤣 希望熊啤啤遇到的下一位客人會是一個比我更加成熟理智正常的人類。🥲🥲🥲
金鶴拉麵 KaneTsuru Ramen
中環荷李活道39號地舖
2021-09-12 47 瀏覽
仲未有得去日本,但係又掛住日本嘅拉麵?荷李活道呢間拉麵店就啱晒你啦!〖 金鶴雞白湯拉麵 〗HKD98極之入味嘅拉麵,配上嫩滑嘅雞胸同豬肉,再加上炸牛蒡,好食得來睇落都好有特色!牛蒡炸得好脆,幾有驚喜。〖 金鶴雞白湯沾麵 〗HKD138沾麵嘅湯底都係雞白湯,但係除咗味道更加濃郁之餘,口感其實好唔同!假如湯底太稀嘅話就黐唔實拉麵,但係呢碗啱啱好,有返日本沾麵嘅特色。〖 醬燒鰻魚串 〗HKD68實不相瞞,鰻魚串可能係最有驚喜嘅一碟!肉質嫩得來,汁醬又好入味,呢個價錢一串係好值嘅!〖 慢煮雞肉 〗HKD48唔使點任何醬都好有味道嘅慢煮雞肉!啱晒渴求蛋白質嘅朋友。金鶴拉麵
仲未有得去日本,但係又掛住日本嘅拉麵?

荷李活道呢間拉麵店就啱晒你啦!

〖 金鶴雞白湯拉麵 〗HKD98

〖 金鶴雞白湯沾麵 〗HKD138

〖 醬燒鰻魚串 〗HKD68

〖 慢煮雞肉 〗HKD48
唔使點任何醬都好有味道嘅慢煮雞肉!啱晒渴求蛋白質嘅朋友。

金鶴拉麵
2021-09-09 30 瀏覽
食物質素佳 價錢在中環區仍相當合理 CP值高😛黑蒜醬油拉麵 $98湯底用上自家製黑蒜油 口感香稠而味道濃郁 拉麵有彈牙有口感👍🏻👍🏻醬油拉麵 $88呢款湯底比較清淡順口 更食得出食物本來既味道 嫩滑既雞肉用黑椒簡單調味 再配上呈現綿密狀態的溏心蛋 中心係液狀 一口落十心流心💯雞中翼4隻 $48串燒即叫即燒 兩面燒到焦脆 保留入面肉汁 再係表面加上少許調味料 香口惹味🤤飲品有汽水同不同款式既手工啤酒 我地就叫左:可口可樂 $12/罐勝獅梳打水 $18/支
食物質素佳 價錢在中環區仍相當合理 CP值高😛

黑蒜醬油拉麵 $98

醬油拉麵 $88

雞中翼4隻 $48

飲品有汽水同不同款式既手工啤酒 我地就叫左:
可口可樂 $12/罐
勝獅梳打水 $18/支
2021-09-09 18 瀏覽
Lunch Time都要食拉麵🐷黑蒜醬油拉麵,好濃郁!有兩塊雞肉超嫩!仲有塊厚叉燒 絕對份量十足👍 食完忍唔住飲哂成碗湯😛 #金鶴拉麵白湯濃郁,黑蒜油湯底味濃。加上配料十足,絕對對得住個價錢🥰
Lunch Time都要食拉麵🐷
白湯濃郁,黑蒜油湯底味濃。加上配料十足,絕對對得住個價錢🥰
2021-09-07 31 瀏覽
金鶴拉麵 極濃雞白湯拉麵 $138⭐️⭐️⭐️ ⭐湯底極濃郁 味道似忌廉雞湯😋😋拉麵幾有咬口 仲掛到湯汁炸牛蒡十分之香脆 味道很特別雞白湯沾麵 $138⭐️⭐️⭐️⭐️️ 沾麵的湯底亦很濃郁 拉麵能夠掛湯🍜沾麵既配料份量一啲都唔孤寒 有兩塊豚肉兩塊雞胸肉同一隻糖心蛋除咗拉麵之外 我哋仲叫2杯嘢飲分別係日本既craft beer COEDO Beniaka同菠蘿味嘅波子汽水支Craft beer係用金時番薯釀造👍🏼👍🏼帶有焦糖, 甘薯同啤酒花既香味
金鶴拉麵

沾麵既配料份量一啲都唔孤寒
有兩塊豚肉兩塊雞胸肉同一隻糖心蛋

除咗拉麵之外 我哋仲叫2杯嘢飲
支Craft beer係用金時番薯釀造👍🏼👍🏼
帶有焦糖, 甘薯同啤酒花既香味

2021-09-03 17 瀏覽
之前Lunch 已經試過佐敦分店,真係好回味😊今次去完淺水灣之後就決定去中環分店🥢雞白湯拉麵湯底好濃郁,拉麵嘅份量都好多😋而且仲好掛湯,每食一啖都覺得好似食埋d 湯入面仲有其他配料,好似葱,木耳,牛蒡,溏心蛋🥢日式餃子另外佢個炸餃子個皮脆,可惜入面啲料少左d,口感差啲🥺我地仲叫左三得利啤酒添,依家做緊買一送一🍻
之前Lunch 已經試過佐敦分店,真係好回味😊
今次去完淺水灣之後就決定去中環分店

🥢雞白湯拉麵
湯底好濃郁,拉麵嘅份量都好多😋
而且仲好掛湯,每食一啖都覺得好似食埋d 湯
入面仲有其他配料,好似葱,木耳,牛蒡,溏心蛋

🥢日式餃子
另外佢個炸餃子個皮脆,可惜入面啲料少左d,口感差啲🥺

我地仲叫左三得利啤酒添,依家做緊買一送一🍻

2021-09-03 13 瀏覽
呢排多咗一個人食飯 拉麵癮又嚟了前日經過見到唔洗等位 決定一試🤍極濃雞白湯拉麵($138) | Rating: 6/10賣相同另一間拉麵店有啲相似所以幻想係差唔多嘅味 但原來係兩回事😐拉麵偏粗身 比較有咬口 啱我呢啲平時圈”超硬麵”嘅人雞湯底飲落順滑 杰身但就…唔太有雞味🥲淨係得夠”厚”食食下會開始唔知自己食緊咩湯…配料正常發揮 塊薄叉燒帶微微甜味同肉香 肉質軟稔 幾唔錯另外仲有兩塊慢煮雞胸肉 都幾厚下個人覺得有少少too much in 一碗拉麵🥲相比下都係薄叉燒同拉麵會夾啲
呢排多咗一個人食飯 拉麵癮又嚟了
前日經過見到唔洗等位 決定一試

🤍極濃雞白湯拉麵($138) | Rating: 6/10
賣相同另一間拉麵店有啲相似
所以幻想係差唔多嘅味 但原來係兩回事😐

拉麵偏粗身 比較有咬口
啱我呢啲平時圈”超硬麵”嘅人
雞湯底飲落順滑 杰身
但就…唔太有雞味🥲淨係得夠”厚”
食食下會開始唔知自己食緊咩湯…

配料正常發揮 塊薄叉燒帶微微甜味同肉香 肉質軟稔 幾唔錯
另外仲有兩塊慢煮雞胸肉 都幾厚下
個人覺得有少少too much in 一碗拉麵🥲
相比下都係薄叉燒同拉麵會夾啲
2021-09-02 68 瀏覽
拉麵癮起,收工又搵地方食拉麵,之前去中環食飯,見到附近開左間金鶴,今晚趁機去試試。環境不是很大,蠻多人放工暢談飲酒食串燒,所以和朋友說話時音量需要放大🤣黑蒜醬油拉麵面身有咬口,湯底口味濃,強烈的黑蒜油令整碗拉麵呈黑色,實在好看,引我喝了許多湯,實在味美。配料也不遜,有芝麻青蔥紫菜溏心旦荀片木耳,最美味是叉燒和雞胸,肉質鬆軟,健康有營。辛味拉面夏日胃口少少欠奉,吃這個帶有微辛,辣辣的有些刺激,拉面湯底是豬骨,味道沒被辛辣掩蓋,反而更加突出。其他食材包括露荀溏心旦叉燒雞胸本菇荀片都不錯,面質軟硬恰好,吃完很滿足。日式唐揚炸雞即叫即炸熱辣辣,雞肉炸得不油膩,炸粉薄,皮好嫩,三兩下就吃清光,超推介。黑豚肉腸啖啖肉,腸皮脆薄而腸衣不難嚼,調味適中,豚肉沾上沙律醬,酸甜醒胃很彈牙。食後感:冷氣很大,和吃熱騰拉麵成強烈對比。

黑蒜醬油拉麵

辛味拉面

日式唐揚炸雞

黑豚肉腸

食後感:冷氣很大,和吃熱騰拉麵成強烈對比。

• 黑蒜醬油拉麵
  • 唐揚炸赤雞
2021-09-01 13 瀏覽
🍜😋🥟🍺🍻去完去淺水灣玩返到中環搵野食由自動手扶梯上差唔多去到最高就見唔依間餐廳#金鶴拉麵 環境佈置充滿日式餐廳 signature 雞白湯拉麵🍜湯底濃厚🥣味道濃厚但唔會有一種死咸同膩嘅味道配有慢煮雞胸日式餃子🥟外皮香脆 有炸過嘅口感肉餡足依家仲有三得利啤酒買一送一🍺🍻
🍜😋🥟🍺🍻

依家仲有三得利啤酒買一送一
🍺🍻

• 雞白湯拉麵
2021-08-29 15 瀏覽
放工Happy Hour想去中環飲返杯🥂飲野之前緊係醫下肚先啦🤤荷里活道就有間金鶴拉麵🍜主打極濃雞白湯😳 同一般拉麵湯底好唔同🤔極濃雞白湯拉麵套餐🍜 ($148)湯底成碗奶白色 另外仲有溏心蛋🥚同埋兩塊慢煮雞胸🐓 好嫩滑👍炸牛蒡好脆口 味道都唔錯入口真係好濃雞湯味👍 我覺得個味有D似蒸雞個雞汁味🥲我自己會比較鍾意傳統食到嘅拉麵湯底多D😂 但無疑個湯底係好足料嘅金鶴雞白湯沾麵套餐🍜 ($148)兩者比較 我會鍾意食呢個沾麵多D麵質較硬身 食沾麵一流👍湯底比極濃雞白湯更濃 而且比較鹹🤤沾麵形式配上雞白湯會較適合💛唐揚炸雞🍗 (跟餐小食)有三大舊!好脆!咬落好多汁😳以跟餐小食黎講 真係超水準😂
放工Happy Hour想去中環飲返杯🥂
飲野之前緊係醫下肚先啦🤤
荷里活道就有間金鶴拉麵🍜
主打極濃雞白湯😳
同一般拉麵湯底好唔同🤔
極濃雞白湯拉麵套餐🍜

極濃雞白湯拉麵套餐🍜 ($148)
湯底成碗奶白色 另外仲有溏心蛋🥚
同埋兩塊慢煮雞胸🐓 好嫩滑👍
炸牛蒡好脆口 味道都唔錯
入口真係好濃雞湯味👍
我覺得個味有D似蒸雞個雞汁味🥲
我自己會比較鍾意傳統食到嘅
拉麵湯底多D😂 但無疑個湯底係好足料嘅

金鶴雞白湯沾麵套餐🍜 ($148)
兩者比較 我會鍾意食呢個沾麵多D
麵質較硬身 食沾麵一流👍
湯底比極濃雞白湯更濃 而且比較鹹🤤
沾麵形式配上雞白湯會較適合💛

唐揚炸雞🍗 (跟餐小食)
有三大舊!好脆!咬落好多汁😳
以跟餐小食黎講 真係超水準😂
極濃雞白湯拉麵套餐🍜
2021-08-23 13 瀏覽
雖然我唔係食果個 係幫客落單果個但都想讚一讚聽電話嘅果位女員工早幾日幫班客嗌依間有成廿個拉麪又多小食因為班客係咁催我我就不停打電話去餐廳個女員工都冇厭我煩 仲好好禮貌咁答我啲問題真係好好嘅服務態度同埋麻煩哂餐廳要喺咁短時間出廿人份量嘅餐比我地唔該哂🥲🙇🏻‍♂️
雖然我唔係食果個 係幫客落單果個

同埋麻煩哂餐廳要喺咁短時間出廿人份量嘅餐比我地
唔該哂🥲🙇🏻‍♂️
外賣送餐
2021-08-23 20 瀏覽
金鶴拉麵一早已經唔陌生啦,今日早咗放工,途經中環原來都有金鶴拉麵!二話不說就衝左入去😆叫咗兩個拉麵,一客餃子,一個炸雞,買單$200幾白雞湯拉麵一向都係我嘅推介!佢有一個濃湯版本,一個正常版本,正常版本對我來講都已經夠晒味道,而且價錢相宜啲💕朋友係叫咗呢碗,不得不讚佢嘅雞肉片 (白色嗰兩片),真係做得好好!平時有減開肥嘅朋友都知,雞胸一定係比較「鞋恰恰」,而佢呢個雞胸,就做到慢煮嘅感覺,好軟滑識落feel到仲係好有水份☺️一定要encore呢個炸雞!中環分店係我食過兩間分店之中,最大嚿,炸得最吸引的,希望下次再食嘅分店都一樣啦!
金鶴拉麵一早已經唔陌生啦,
今日早咗放工,
途經中環原來都有金鶴拉麵!
二話不說就衝左入去😆

叫咗兩個拉麵,一客餃子,一個炸雞
買單$200幾

2021-08-22 24 瀏覽
工作過後 路過見到門前的圖案十分吸引.進入店內,環境比較暗 。點了一碗黑蒜醬油拉麵🍜未起🥢筷已香味撲鼻.入口味道濃烈令我食唔停口味道同日本個D冇咩分別 以為自己去左旅遊✈️可惜越食越口乾.有個女仔waitress主動添茶倒水我要飲既時候 茶既溫度亦剛剛好不會太熱服務態度良好總之食物質素高 店員態度好 期待下次再回頭食呢間
工作過後 路過見到門前的圖案十分吸引.
進入店內,環境比較暗 。
點了一碗黑蒜醬油拉麵🍜
未起🥢筷已香味撲鼻.入口味道濃烈令我食唔停口