2023-02-10 161 瀏覽
是日屋企冇煮飯,周圍行下睇下有冇啲中菜食下。行到直街經過幾間酒樓又唔係好啱,有啲鋪頭直頭冇人,唉,生意難做,見到哩間有雞煲又有酸菜魚水煮魚,又有小炒,都有啲人氣,一於入尼試試。睇過餐牌後,決定叫酸菜魚,咕嚕雞球,咕嚕蝦球,濃湯津香氣,炒土豆絲,炸饅頭及兩杯大大杯特飲。味道尼講真係算唔錯,酸菜魚都夠辣魚都夠多,不過薯粉就少啲,其他食物都幾好,都算夠鑊氣。價錢尼講都唔貴,3個人都係$600左右,有興趣食辣野嘅街坊可以試試。
2023-01-14 152 瀏覽
經過入開,大埔見到試吓,點知有意外驚喜,食得辣,驚我同朋友,叫咗個泡椒大腸同埋麻婆鴛鴦豆腐。係一間門口冇乜特別嘅普通餐廳。但係呢兩個餸一上到枱坐令我地另眼相看。個泡椒大腸………泡椒非常之辣…..啲大腸食極都有。越食越好味越食越辣,…………..另外個麻婆鴛鴦豆腐…………..夠晒特別………一次過可以食到豬紅同埋豆腐嘅混合版………………………原本想叫埋其他辣嘢食,但係我哋得兩個人食唔到咁多,呢間嘢值得…推介

2023-01-13
2022-12-08 165 瀏覽
與朋友相約晚飯,由於朋友帶着狗狗,要去有室外座位的餐廳,朋友就帶我來到金龍冰室。間中有經過此店,但從來沒駐足看看它的餐牌。這次才發現這店除了供應一般茶餐廳有的菜式外,還有酸菜魚、水煮魚、烤魚等菜式。雖然夏日熱焫焫,還要坐室外,我和朋友都一致決定要吃烤魚!烤魚有三款魚可選,價錢由$158至$398,豐儉由人。我們就選了中價的那款淩波魚,$228/兩斤。由於大家都未試過這家烤魚,湯底先選小辣試一試,並追加少量配菜。烤魚的外皮煎得香脆,魚肉嫩滑,細骨不多。小辣湯底完全不辣,拜托侍應幫我們加辣一點才吃得過癮些~~酸菜、大豆芽的份量多,酸中帶辣,幾開胃。追加了寬薯粉、千頁豆腐、萵筍、午餐肉等配菜,質素正常,而朋友覺得配菜的份量稍為少了一點。飲品我選了雜果賓治,大大杯的,雜果份量OK,但不夠汽!雖然只加了少量配菜,但魚的份量充足,我們三人吃都夠飽,加上每人一杯飲品 ,埋單都不太貴。區內人想過一過口癮,尚可一試。

烤魚
雜果賓治
飲品我選了雜果賓治,大大杯的,雜果份量OK,但不夠汽!

2022-08-22
2022-11-06 171 瀏覽
服務員招呼非常差 黑口黑面 已經冇乜生意晚市 也留住啲卡位訂座 唔通留返自己坐咩 講到食物 四川菜點會係甜的 非常難食 最近也靜靜雞加了價 奉勸各位不要去這一家 招呼又差 明明大把吉枱 也要你要指定坐邊一張 如果你唔坐 服務員不會睬你 一句講曬招呼差服務差 奉勸各位食友 不要給其他好評吸引 後悔莫及
2022-11-04 118 瀏覽
原來這邊這間金龍的早餐有這麼大份,本身那塊煎雞扒份量已經夠大,而且保留肉汁,雞扒不算太乾,夠大塊,上面的皮亦都煎到香脆,早餐來說,算是品質一流。除了這個煎雞扒之外,還有茄汁豆,另外還有幾塊炸薯格,薯格份量亦都夠多夠大呀,其實一個人來吃,可以吃到相當飽肚。另外炒蛋的份量都不太少,都滑溜,早餐吃到這種炒蛋,感覺非常滿足。咖啡亦都是即磨的咖啡,細細杯,保留溫度夠熱,相當可口。所以話金龍服務的確一時一樣,上次試過推嬰兒車,你叫佢(女士)出嚟幫你落單叫極都唔郁;這次可能換了人,她見我們帶著嬰兒,即安排卡位,非常有禮
原來這邊這間金龍的早餐有這麼大份,本身那塊
除了這個
煎雞扒之外,還有茄汁豆,另外還有幾塊
另外
咖啡亦都是即磨的咖啡,細細杯,保留溫度夠熱,相當可口。

所以話
早餐
2022-04-27 511 瀏覽
第一次外賣茶餐,唔明個餐牌裡面其中一項,請教下個待應姐姐,黑晒口面咁答我,唔緊要,我咪唔再問就直接叫左 《卡邦尼意粉,炸雞翼,熱柚子蜜 👈🏻 +$3》,返到屋企就變左肉醬意粉,熱菜蜜,唯一係炸雞翼無錯,如果唔係太過肚餓,我一定拎返去換。呢間一定唔會再有下次🤬🤬🤬,要睇待應姐姐面色 no way

呢間一定唔會再有下次🤬🤬🤬,要睇待應姐姐面色 no way
2022-04-27
外賣自取
2021-12-11 530 瀏覽
每次到金龍只是食早餐, 常常看到餐牌上的川菜都想嘗試一下。🍳🍞🍜☕️嗜辣的我,今天經過就外賣了水煮牛肉飯午餐 $58 + 凍OT$3 外賣再加$1💰, 等了不久, 外賣就打包好, 餐廳外面還放了幾張椅, 讓客人可以坐著等外賣。外賣拿到家, 打開膠袋, 重重的麻香已經從膠袋裡洩漏出來。如圖所見, 用料是很足, 有芽菜、芫茜、西芹、花辣八角辣椒麻香撲鼻🐽 牛肉滑份量合理底下還有一些薯粉, 薯粉吸收了湯底的精華十分好送飯。

外賣拿到家, 打開膠袋, 重重的麻香已經從膠袋裡洩漏出來。

底下還有一些薯粉, 薯粉吸收了湯底的精華
十分好送飯。

外賣自取
2021-11-19 395 瀏覽
这个鱼太好吃了,没有办法又跑来,主要是香港吃鱼的地方太少了。所以今天提前了5点就跑来吃了。因为他们家的鱼蒸的味道可以。要不然真的不来了。那鱼太好吃了。所以很早很早很早就来了。
2021-11-07 254 瀏覽
走出门了之后还是一肚子的火。想一下真的好不开心。吃饭的时候,别人在你的那个面前扫地拖地抹桌子。明明给那么多的钱吃个饭。还要搞得自己那么不开心。当时就很想骂,你不想做生意你就别接进来吗,你想早收工,你9:00你就说收工了不要接进来吗?你把人接进来了,你是不是应该有一点好的服务态度啊?你就在我面前我饭都没吃完就在那里搞卫生抹桌子。还碎碎念都说老板叫你的,你老板有病吧。换了谁谁也不高兴啊。你要找收工没问题啊,你都不要接人家进来啊。本来我吃的快还没所谓,我的朋友本来吃东西都不快,我的他一直要疯疯狂的吃才可以。真的吃了一肚子的火。这么赶着收工就八点不要接人,快点关门搞卫生不就好啦。凭什么收了我的钱又在我面前搞卫生啊,我是来吃灰尘的呀。让大家8点之后千万不要去。不然烦都烦死。
2021-10-28 460 瀏覽
原來呢間金龍嘅分店,喺呢邊變咗好似食水煮魚辣野店子一般,但是在廣福道那一間,一向都是早茶餐、下午茶的。這天氣推著嬰兒車,店員又叫我內進落單,都不肯走出兩步落單。然之後取餐時,又粗鄙的說「等一等先,炒飯未到」,但我其實沒有叫炒飯之前在這間金龍的廣福道分店進食,曾經叫豬扒、雞髀、卡邦尼意粉等等,想不到這次叫吉列豬扒以及紅豆朱古力西多士,反而更飽。吉列豬扒,看似不多,其實很大塊,厚炸的,本身豬扒夠大塊,外表包上的炸粉亦都夠厚身,熱食其實相當不錯,夠厚身,豬扒不像香茅豬扒那般有點酸,反而比較鮮味,又有肉汁。朱古力紅豆西多士,雖然看似只有幾舊,但原來體積不太少,加上紅豆以及朱古力有點甜,因此吃完,好像比吃意粉更加飽肚。畢竟大熱天時或是下雨天要行出去廣福道買外賣回家都有點遠,因此在榮輝這邊開設分店,也容易吸引食客,不過似乎店員亦都要多多改善態度。

之前在這間金龍的廣福道分店進食,曾經叫

10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2021-10-06 363 瀏覽
每次途經,不難發現坐滿食客,看似平平無奇的茶餐廳, 為何如此多人光顧呢🤔,所以特意和媽前來品嚐一下。點了二人餐,價錢大約236,包括有前菜選一/酸菜或麻辣魚類別選一/小菜選一,合共三款,每款都有幾種菜式選擇,另有兩個白飯及甜品(冰粉)。份量十分夠,最重要係好食。 估唔到呢個價錢會有呢個質素👍👍👍 當然唔可以同高級川菜館比較, 但我覺得佢嘅性價比係好高。酸菜魚魚身夠滑,唔算多油,酸菜味道 恰到好處,真係幾好食。前菜我選擇了麻辣蓮藕,減少少咸更理想,麻香辣夠👍。另小菜點了醬油肉碎茄子四季豆,夠鑊氣, 濃味得黎唔會死鹹👍 個甜品有少少意外驚喜,幾特別!會再來光顧,試其他餸菜,希望一直保持水準💪
2021-10-02 301 瀏覽
今日嚟到大埔想試吓呢度嘅川菜。呢間冰室係專做川菜嘅,位置唔算偏僻,裝修類似一般茶餐廳嘅風格,但係乾淨企理。餐廳全部都係川菜,招牌菜係酸菜魚同水煮魚仲有其他烤魚選擇,因為係川菜所以大部份以辣為主,但係都可以就返口味揀唔辣或者小辣。而且都有少少平時餐廳會有嘅小菜揀。叫左個二人套餐($238)。招牌菜試咗個水煮魚,上枱已經大大碟,非常香濃,落咗唔少嘅配料。魚肉亦都好多,咬落唔腥,肉質嫩滑又無骨,非常之開胃!而且配嘅紅薯粉好好食,以呢個價錢來講非常抵食,值得推介。另外仲叫左一個口水雞。呢個係涼食嚟嘅,調味來講係唔錯,唔會太辣或者太鹹,不過隻雞有啲仲係生生地,如果呢一樣嘢做得好啲應該會更加好食。仲有一碟餸係雜菜炒腩肉。呢一味菜一般,腩肉偏鹹,而且麻味落得重咗啲,蓋過咗其他味道。但總括嚟講個價錢係抵嘅性價比非常唔錯,招牌水魚魚好好食,以一間專做川菜嘅小店來講係用得出佢既特色。不過調味可以再控制多少少。可以再試!

2021-09-20
2021-09-06 641 瀏覽
位於大埔新開張金龍冰室為川湘菜成主打,以酸菜魚、口水雞等為主打菜式。餐廳菜式眾多及價錢平民化,故此一到晚市非常旺場,大家想試的記得提早到場。餐廳裝修格局類似茶餐廳小菜店,由於主開張所以環境非常新淨企理,燈光鮮明。座位大多以卡位形式,非常寬敞又可以自成一角,整體感覺環境非常舒服。🌟 砂鍋雲吞雞 $98砂鍋雲吞雞非常足料,雞湯以黃油雞淆製,湯頭鮮甜,雞油嘅香味非常濃厚。 雞湯滲透哂入去雲吞及蔬菜,要飲多幾碗先夠喉。🌟 雜果糖醋鱸魚 $138糖醋鱸魚賣相精美,炸得香脆。酸酸甜甜嘅醬汁味道恰當好處,而且鱸魚份量十足,好食又抵食。🌟 招牌酸菜魚 $138酸菜魚湯底好鮮甜,魚肉滑身入口溶化。魚肉無骨,啖啖肉食得過癮。而酸菜分量適中亦令到湯底酸道保持合適水平。另外亦可以按自己需要加配料,而今次就加配咗鴨血及豬大腸,配料吸收湯底精華,美咪之餘亦令整碟菜式份量提升。🌟 乾扁四季豆 $68四季豆炒得乾爽,不油不膩,烹調時間唔會過火,顏色保持翠綠,食落無渣。味道辣辣非常惹味,配埋大量肉碎,送飯一流。

🌟 砂鍋雲吞雞 $98

🌟 雜果糖醋鱸魚 $138

🌟 招牌酸菜魚 $138

🌟 乾扁四季豆 $68
2021-09-02
2021-09-01 213 瀏覽
今日放工突然好想食辣野,之前同事介紹左一間川菜,於是就決定來試下招牌菜。招牌菜酸辣魚$138今次揀左小辣,魚肉嫩滑,沒有骨,香濃的湯底搭配酸菜、八角花椒等調味,麻辣、香辣、酸辣層次多端,入口酸辣分明,非常開胃;配料及暑粉「索晒」湯底,惹味十足。重慶辣子雞$98雖然望上去有超多辣椒,但食落岩岩好味道,d雞炸到金黃外焦內嫩,仲有花生做配搭,如果飲酒既朋友就可以試下,超正d下酒餸。熗炒土豆絲$58土豆絲色澤透亮,口感酸脆,非常適合下飯,酸辣度岩岩好,對於唔係好食得辣既朋友就非常友好啦*d份量真係好大份,兩個人食三樣餸都超飽了,想食酸菜魚湯泡飯都已經食唔落了。下次再來試其他菜試。📍 金龍冰室。 川湘菜 (大埔)大埔汀角路29-35號榮暉商場地下28號舖
招牌菜酸辣魚$138
重慶辣子雞$98
熗炒土豆絲$58
*d份量真係好大份,兩個人食三樣餸

📍 金龍冰室。 川湘菜 (大埔)
大埔汀角路29-35號榮暉商場地下28號舖
2021-08-23 180 瀏覽
金龍 有好幾間冰室分店 今次係一間湘菜 當晚接近七點嚟到 舖頭已經滿座我哋都等咗大概10分鐘先至有位七點至七點半期間 就非常熱鬧都有幾台人要等位 見到佢哋都有一兩台留位所以建議大家有需要時可以先預訂枱金湯酸菜魚 7/10🐠👍🏻👍🏻酸味唔算好濃 辣味亦算可接受魚肉都好多 比較彈牙 而且冇骨我哋另外加咗三款配料 大豆芽 蓮藕 闊薯粉每樣$20 都唔算平但分量十足 食極都仲有欖菜肉碎炒四季豆 8/10 👍🏻👍🏻👍🏻呢個餸炒得好香勁好送飯
金龍 有好幾間冰室分店
今次係一間湘菜