2021-10-13 506 瀏覽
今日去咗銅鑼灣同朋友行街街 之後有又攰又肚餓就決定去食飯 見到呢間鐵人旨花感覺好高級 好豪華 而且仲有專業嘅廚師喺你面前整野畀你食 夫復何求呢首先有個前菜 青瓜非常之爽脆可口 加上煙韌嘅營養藜麥 口感一流又清新蟹肉豆腐用上份量十足嘅蟹肉 加上日本嘅豆腐 豆味香濃 為今餐揭開完美嘅序幕呢個餐簡直係可以用極上高貴嚟形容 有白鱈魚 西澳龍蝦同a5和牛等等汁煮白鱈魚 由廚師親自熬製嘅洋蔥汁加上魚油豐富嘅白鱈魚 再加上另外特別煎香嘅香煎魚皮 成個配搭又清新 富魚油 又脆口 令人食指大動西澳龍蝦配海膽汁 煙韌嘅龍蝦肉新鮮彈牙 加上甘香嘅海膽汁 成個菜式都有豐富嘅海水味道熊本縣產A5級和王牛 就咁聽個名都想像得到有幾好食 牛嘅油脂非常豐富 一煎就已經滲曬出嚟 加上牛肉味本身極之香濃 就算有少少油膩都照食啦日本產米炒飯 呢個炒飯嘅米質感比普通嘅炒飯彈牙 味道亦都比較香 加上海鮮等等嘅配料 令到呢餐飯十分之滿足之後仲有一個雞湯 比較清淡 但都有啲雞味最後嚟多一個黑芝麻雪糕 黑芝麻嘅味道十分香 為今餐劃上完美句號

之後仲有一個雞湯 比較清淡 但都有啲雞味

2021-10-12 2513 瀏覽
星期二同男朋友齊齊放下午假,睇完《007: 生死有時》,係八號風球底下去食鐵板燒。我地食龍蝦鐵板燒二人前$2380+1。餐廳食物高質之餘,服務態度亦好好,特別係個後生仔侍應,好細心。前菜: 醬油豆腐龍蝦肉豆腐豆味香濃又嫩滑,龍蝦肉鮮甜。秋葵藜麥沙律新鮮。汁煮白鱈魚魚皮煎到好脆,食緊脆片甘。白鱈魚外脆內嫩,好好食。龍蝦配海膽汁食得出好新鮮,原汁原味,配以海膽汁同檸檬汁更正。季節料理: 蒜香天白花菇花菇夠腍,落左勁多蒜蓉。熊本縣產A5和牛王呢個勁啦,有證書添架。叫左五成熟,入口即化,十分軟嫩,油脂味好香口,好似刺身個種入口即化既感覺,就算唔蘸岩鹽/wasabi/車厘子紅酒汁/配蒜片食,都已經好好食。炒飯(日本產米)廚師會問你要唔要落蔥,對於唔食蔥既我黎講好好。炒飯粒粒分明,重蛋味,一碗夠飽肚,仲附上漬物。雞湯用土瓶黎裝住,要倒出黎飲,仲有啲菇同隻蝦,雞湯幾好飲,唔會好油膩。甜品揀左靜岡蜜瓜同豆腐雪糕。靜岡蜜瓜清甜。豆腐雪糕豆腐味濃郁,正。
前菜: 醬油豆腐龍蝦肉
豆腐豆味香濃又嫩滑,龍蝦肉鮮甜。
醬油豆腐龍蝦肉
秋葵藜麥沙律新鮮。
秋葵藜麥沙律
汁煮白鱈魚
魚皮煎到好脆,食緊脆片甘。白鱈魚外脆內嫩,好好食。
龍蝦配海膽汁
食得出好新鮮,原汁原味,配以海膽汁同檸檬汁更正。
季節料理: 蒜香天白花菇
花菇夠腍,落左勁多蒜蓉。
蒜香天白花菇
熊本縣產A5和牛王
呢個勁啦,有證書添架。
雞湯
甜品揀左靜岡蜜瓜同豆腐雪糕。
靜岡蜜瓜清甜。
靜岡蜜瓜
豆腐雪糕豆腐味濃郁,正。
豆腐雪糕
2021-10-12
醬油豆腐龍蝦肉
豆腐雪糕
叫左個龍蝦鐵板燒套餐 價錢係二千幾 會期望食物係會令我有驚喜 但點知呢個套餐冇卑到我驚喜都算 只係一般餐廳水準 仲要啲食材完全冇鮮味🙂有幾道餸更加係令人失望 絕對吾值呢個價🥲1. 前菜: 普通沙律加豆腐😶‍🌫️2. 魚: 個師傅分開煎魚肉同皮 我以為一定好好食啦 點知皮係煎到苦既 魚肉係食得出普通街貨 冇咩魚味 出面普通香煎既魚都好食過呢個魚😅3. 龍蝦: 失望!雖然質感算係彈牙 但龍蝦味吾重 要加埋海膽汁先有味🥲4. 菇: 普通正常既菇😀5. A5和牛: 只可以講出面有更靚既A5和牛😅出面既A5和牛係入口即化 但呢個只係較嫩口😂絕對去吾到入口會融化既水平最令我無奈既係個師傅加左勁多鹽係碟菜到 份羽衣甘藍鹹到傻🙂6. 炒飯: 普通酒樓水準7. 湯: ok 有菇味8. 甜品: 柚子味雪糕算係成餐最令人驚喜😅幾淡香幾好食🤣蜜瓜正常總結: 吾值呢個價☹️擺碟係好睇嘅 打卡ok 但食物質素真係差😌另外 我見個師傅有時會抹一抹成隻碟 先上野食 但其實塊布係就甘放係後面張枱到(抹碟果一面係掂住張枱) 好似吾多衛生😪

1. 前菜: 普通沙律加豆腐😶‍🌫️
4. 菇: 普通正常既菇😀
最令我無奈既係個師傅加左勁多鹽係碟菜到 份羽衣甘藍鹹到傻🙂
6. 炒飯: 普通酒樓水準
7. 湯: ok 有菇味

總結: 吾值呢個價☹️
擺碟係好睇嘅 打卡ok 但食物質素真係差😌

2021-10-03 1924 瀏覽
上一次來已經是4年前,上次食omakase時已經留意到旁邊的鐵板燒。最近好想係香港食到日本的味道,所以預早book定臺同女朋友試呢到一流的日式鐵板燒,師傅介紹我地揀左Fresh Lobster Set for 2,話係性價比最高😋😋😋前菜 秋葵沙律、醬油豆腐配蟹肉加了沙律醋,酸酸甜甜,秋葵清爽開胃醬油味偏淡,配上蟹肉能夠吃到啖啖的豆香汁煮白鱈魚師傅用上洋蔥汁煮白鱈魚,魚皮用鐵板燒至薄脆,店員亦向我們介紹南極犬牙鱈魚肉質爽口彈牙,有別於一般市面上吃到的。主角 — 澳洲龍蝦🦞首次親眼目睹,師傅如何處理新鮮生猛龍蝦。澳洲龍蝦爽口彈牙、海膽龍蝦汁作點綴,配菜有雞冠草、紫蘇花,賣相吸睛可口🤩季節料理 — 蒜蓉汁煮日本花菇剛好昨天是中秋節,師傅提早準備了日本花菇,事前已炆煮5、6小時。簡簡單單用蒜蓉汁煮,入口是濃郁的菇香,口感軟林林,而唔會韌。熊本縣產A5和牛王A5黑毛和牛王的魅力,就在於完美的油花分部以及入口即化的口感,光看就令人口水直流。油花勝過一般草飼牛,口感更為軟嫩,厚度約1.5cm,個人口味喜歡5分熟左右的熟度,上台時香氣撲鼻,配菜的獨子蒜片亦香脆可口。炒飯粒粒分明、蛋香濃郁香菇蝦肉雞湯

前菜 秋葵沙律、醬油豆腐配蟹肉

加了沙律醋,酸酸甜甜,秋葵清爽開胃
醬油味偏淡,配上蟹肉能夠吃到啖啖的豆香

主角 — 澳洲龍蝦🦞

首次親眼目睹,師傅如何處理新鮮生猛龍蝦。

季節料理 — 蒜蓉汁煮日本花菇

炒飯

粒粒分明、蛋香濃郁

香菇蝦肉雞湯,清甜解膩,回味無窮!

甜品 — 靜岡蜜瓜

果肉軟滑,果汁特別多😋

總括而言,鐵板燒考的是心機,無論是調味,到挑選食材都是經細心思考、配搭,食材新鮮、服務一流。

2021-09-20
  • 海膽汁煮龍蝦
  • 熊本縣產A5和王牛
2021-10-03 426 瀏覽
上星期去食咗一頓好美味嘅omakasa一共二十三道菜 每款都好滋味😋師傳利用當季嘅、天然產(非養殖)嘅魚做食材非常新鮮!當晚試咗三款唔同嘅海膽,亦有我從未食過嘅魚比如Sawara(鰆魚)、淡路島野生赤海膽感覺好特別,有驚喜!❤️師傅料理嘅物食相當出色食到最後仲有美味嘅蠔湯、靜岡蜜瓜🍈令我哋非常滿足,我覺得物有所值!(Btw佢哋自家製嘅梅酒都好好飲,梅香而唔會太甜,酒味濃厚👍🏻)Omakase menu:🔸海膽三文魚子笋菜直凍湯🔸真鯛🔸深海池魚🔸天然產石桓貝🔸Sawara 鰆 藍點馬膠 十日熟成 禾稈草煙薰🔸鹿兒島白魷魚🔸千葉地金目🔸蝦膏牡丹蝦🔸北海道新秋刀🔸北海道炸帆立貝🔸鯖魚 🔸鮟鱇魚肝🔸北海道天然獅魚🔸宮城縣鹽古大拖羅 🔸北海道白海膽、淡路島野生赤海膽🔸北海道馬糞海膽、三文魚子壽司🔸沙甸魚壽司🔸拖羅腹膜🔸北海道北寄貝🔸燒穴子壽司🔸手卷🔸鮮蠔湯🔸靜岡蜜瓜、柚子雪芭|💲2080/位|
上星期去食咗一頓好美味嘅omakasa
一共二十三道菜 每款都好滋味😋
師傳利用當季嘅、天然產(非養殖)嘅魚做食材
非常新鮮!
當晚試咗三款唔同嘅海膽,亦有我從未食過嘅魚
比如Sawara(鰆魚)、淡路島野生赤海膽
感覺好特別,有驚喜!❤️
師傅料理嘅物食相當出色
食到最後仲有美味嘅蠔湯、靜岡蜜瓜🍈
令我哋非常滿足,我覺得物有所值!

Omakase menu:
🔸鯖魚
🔸鮟鱇魚肝
🔸北海道天然獅魚
🔸宮城縣鹽古大拖羅
🔸北海道白海膽、淡路島野生赤海膽
🔸北海道馬糞海膽、三文魚子壽司
🔸沙甸魚壽司
🔸拖羅腹膜
🔸北海道北寄貝
🔸燒穴子壽司
🔸手卷
🔸鮮蠔湯
🔸靜岡蜜瓜、柚子雪芭

|💲2080/位|
2021-10-02 470 瀏覽
銅鑼灣有很多高質的美食餐廳,一說起日本料理,就會想起這家鉄人旨花,有omakase和鐵板燒,美味令人一吃難忘。於是今晚訂了位和朋友再來吃晚餐,回味一下。餐廳環境寬落舒適,富有日式風格。我們選了旨花套餐,食材十分豐富。前菜蜆湯配順菜和北海道海膽,賣相美觀,色澤鮮艷,順菜有啫喱般的包住,爽脆滑溜,蜆湯鮮甜美味,海膽新鮮香濃。白金鯛和地目金鯛白金鯛是用5日熟成加7日昆布漬,口感更結實而滑身,魚香味突出。千葉的地金目鯛用7日熟成,魚肉彈牙爽口。北海道仙鳳趾生蠔生蠔大隻厚肉,滑溜爽脆,有入口即溶的感覺,口感好creamy, 帶有淡淡的海水味。鮫魚用禾稈草煙薰,很入味,入口香氣散發。有薄燒一下,逼出魚油的香味,魚肉彈牙鮮甜,配河豚蔥蔥蓉一起吃,味道很配搭。岩手縣石桓貝新鮮即劏,十分彈牙爽身,肉質厚身,咬下香脆鮮甜,清甜多汁。北海道黑鮑魚加毛蟹可以點鮑魚肝醬一起吃,香濃美味。毛蟹鮮甜軟稔,蟹味濃郁,黑鮑魚用料珍貴,嫩滑鮮甜,口感爽滑。關鯖魚用紫菜包住關鯖魚吃,紫菜很爽脆,配上魚肉嫩滑口感,層次很豐富。深海池魚壽司池魚是鹿兒島產,經7日熟成,口感細緻,嫩滑鮮甜,飯粒煙韌香甜,軟滑可口。 牡丹蝦壽司北海

前菜

白金鯛和地目金鯛

北海道仙鳳趾生蠔

鮫魚

岩手縣石桓貝
新鮮即劏,十分彈牙爽身,肉質厚身,咬下香脆鮮甜,清甜多汁。

北海道黑鮑魚加毛蟹

關鯖魚

深海池魚壽司

牡丹蝦壽司
北海道羅教產牡丹蝦,大隻厚肉,蝦味濃郁,嫩滑肥美。

北海道溏心炸帶子
用香脆紫菜包㒓吃,炸帶子外脆內軟,炸粉夠薄,帶子厚肉鮮甜而多汁。

熟成超拖羅壽司
用波士頓產的吞拿魚,超拖羅,經過熟成方法處理,入口即溶,魚香味濃。

熟成赤身醬油漬壽司
顏色鮮艷,赤身肉質較清新爽甜,魚香味散發,油漬做法令鮮味更突出。

熟成大拖羅壽司
雪花油脂分佈平均,肥美嫩滑,口感細緻滑溜,鮮甜美味。

鮟鱇魚肝
煮得剛好熟,十分軟稔,鮮甜嫩滑,入口即溶,豐腴油香,魚香味濃郁。

小肌魚
小肌在日本被視為江戶前壽司的代表壽司料,傳統而美味,魚肉較薄身,嫩滑鮮甜,魚皮纖薄光亮,煙韌香甜。

北寄貝壽司
用上北海道 長萬部產的北寄貝,爽脆鮮甜,咬下鮮甜美味。

海膽刺身
右面是北海道 利尻島的白海膽,左面是淡路島 的赤海膽。白海膽味道更鮮甜清新,入口即溶,鮮甜無比,赤海膽味道較濃郁,口感一樣濃滑美味。

北海道馬糞海膽壽司配魚籽
海膽新鮮嫩滑,口感幼滑,魚籽飽满多汁。

北海道天然鰤魚
經過20日乾式熟成處理,刺身面鮮亮而有光澤,油脂豐富,入口即溶。

車海老壽司
用熊本 天草產的車海老,很大隻厚肉,鮮甜多汁,蝦味濃郁。

鱗燒赤鯥魚
用對馬產的赤鯥魚,魚鱗燒得很香脆,入口卜卜脆,魚肉鮮甜多汁。

關池魚壽司
用豐後水道產的關池魚,經過熟成,魚香味濃,嫩滑美味

秋刀魚壽司
魚皮呈銀色,秋刀魚味道較濃味,入口鮮甜。

穴子壽司
用對馬產的穴子,穴子軟稔鮮甜。

江戶前 壽司
做法傳統而花心思,十分鬆軟香甜,蛋味濃郁。

龍蝦麵豉湯
龍蝦肉鮮甜美,滲在麵豉湯中,味道香甜。

靜岡蜜瓜
蜜瓜甜度很高,咬下香甜多汁,香氣撲鼻。

2021-10-02 299 瀏覽
今晚是慶祝朋友升職的大日子, 慶祝地點絕對是精心挑選, 由於大家也喜歡吃廚師發辦, 所以早前便決定預訂了這間在銅鑼灣的鉄人旨花。一坐了下來, 侍應馬上端上熱茶, 師傅介紹了他做的是比較傳統的江戶前omakase, 主要是吃熟成魚, 有別於市面上大多數較現代化的omakase。前菜通常去吃廚師發辦, 前菜一般都是開胃醒神的沙律, 但這裡的竟然別出心裁地用蜆湯, 魚籽, 順菜及北海道海膽拼湊出這清甜甘香的小碗, 上面還加了幾小顆紫蘇花, 令賣相呈現出七彩繽紛的吸引。白金鯛這片白金鯛師傅說用了5日來熟成, 濃郁的鮮甜香味被逼了出來, 口感鮮嫩香滑無比。千葉縣地金目鯛用昆布漬了7日的熟成地金目鯛, 顏色鮮艷, 粉嫩的魚肉與雪白的油脂分佈均勻, 每一口均充滿濃郁的魚味, 刺身上面擺放了一片海鹽青檸來調味。北海道 仙鳳趾 生蠔仙鳳趾生蠔以獨特的濃郁奶油味而聞名, 食落口感肥美腍滑而不膩, 吃過後仍留有清新海水餘韻, 令人再三回味。鮫魚鮫魚本身肉質比較肥美, 經師傅用禾稈草煙薰及薄燒後, 油份揮發了少許, 令香味更濃厚, 加入河豚蔥蔥蓉令鮮度提昇。 石垣貝來自岩手縣的石垣貝, 口感較脆, 味道甘甜,
前菜
白金鯛
千葉縣地金目鯛
北海道 仙鳳趾 生蠔
鮫魚
石垣貝
來自岩手縣的石垣貝, 口感較脆, 味道甘甜, 口感和香味十分獨特。
北海道黑鮑魚&毛蟹
北海道黑鮑魚其肉非常實厚美味, 生吃時那脆實的口感是它的一大特徵, 有別於其他鮑魚, 特有的細嫩海味及單純鮮美的北海道鮑魚, 口感柔滑且富彈性, 另外配上鮑魚肝醬, 令濃厚的味道更上一層樓。毛蟹清甜美味, 加了紫蘇花令其鮮味更突出。
關鯖魚
關鯖魚是日本知名鯖魚之一, 是大分縣的知名特產, 魚肉相當有彈性, 美味新鮮。
深海池魚壽司
來自鹿兒島, 用了7日熟成的深海池魚, 生吃時厚潤脂香, 熟成後濃縮風味, 更勝新鮮時的味道。
北海道牡丹蝦壽司
牡丹蝦是北海道三大名蝦之一, 來自北海道及俄羅斯一帶低溫海域蝦肉甜美細滑, 肉質綿軟中帶彈性, 肉的甜美在口齒間逐漸散開, 爽脆而鮮味亦十足。
北海道溏心炸帶子
炸帶子風味十足, 鮮甜的帶子被炸至金黃色, 外脆內滑。
超拖羅壽司
來自波士頓產的熟成吞拿, 超拖羅是魚腹的位置, 魚肉爽口彈牙, 魚油十足。
赤身醬油漬壽司
赤身脂肪比例較少, 質感較腍, 魚味最濃。
大拖羅壽司
大拖羅脂肪分佈如雪花般, 富天然魚油脂肪的甘香味, 入口即溶。
鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝屬日本貴級食材, 有「海中肥鵝肝」美譽, 鮟鱇魚肝口感滑嫩細滑﹑入口即化。
小肌魚壽司
小肌魚是江戶前壽司光身魚的代表, 油脂豐富, 經過師傅用塩及醋漬過, 平衡了醋香亦令肉質更鮮嫩。
北海道北寄貝壽司
來自北海道長萬部町產的活北寄貝, 該處海域海水沒污染, 北寄貝吃落鮮甜爽口。
左: 淡路島赤海膽 右: 北海道 利尻島 白海膽
淡路島就全年都可採得海膽, 當地不放明礬(多被加入以保持海膽形狀), 鮮甜味更原汁原味, 吃過一瓣海膽, 就知這種鮮味, 是沒有其他產地能及。北紫海膽因為海膽黃顏色較淡, 也被稱為白海膽, 表面顆粒感強, 剝離度較高, 通常呈現淡黃色, 口感濃郁, 甘甜度中高。
北海道馬糞海膽魚籽壽司
馬糞海膽本身的味道十分鮮美, 海膽味較濃郁, 口感較豐腴, 入口即溶。
北海道天然鰤魚
師傅說用了20日乾式熟成, 鰤魚的味道略淡偏甜, 有油脂的香味, 但又不會像秋刀魚和沙丁魚等銀身魚那麼腥, 天然野生的, 肉質會比較韌, 顏色也更紅一些。
車海老壽司
來自熊本天草市產的車海老, 蝦肉厚實而彈牙, 又甜又鮮。
赤鯥魚
對馬市產的赤鯥魚, 師傅用鱗燒, 令魚皮香脆無比, 同時亦能保持魚肉嫩滑。
關池魚壽司
豐後水道產的熟成關池魚, 關池魚不帶腥味, 所以是池魚中最高級、最美味的。
秋刀魚壽司
秋天到來, 必食正值當造的秋刀魚, 大量脂肪, 相當肥美, 新鮮的秋刀魚不但沒有腥味, 而且鮮甜油潤。
穴子壽司, 江戶前玉子燒
最後一件壽司是這件對馬市產的穴子壽司, 無法人工養殖的星鰻又稱穴子, 是除了白鰻之外, 日本人最常食用的鰻魚, 且肉質更為細嫩軟綿, 適中的油脂度, 搭配醋飯做成壽司最受歡迎。說到席前壽司, 師傅做到最後, 會給客人獻上一道結尾菜式, 就是這款蛋糕即是江戶前玉子燒。
龍蝦麵豉湯
麵豉湯竟然裡面還有半隻新鮮的龍蝦, 真的是一個大驚喜。
靜岡蜜瓜
這件蜜瓜是大家也熟悉的靜岡縣蜜瓜, 水份糖度也很高, 而且香味絕對比一般蜜瓜香濃得多。
2021-09-30 310 瀏覽
今日男朋友生日我同佢去咗 位於銅鑼灣嘅鐵人旨花到食鐵板燒晚餐餐廳裝修好靚 每張鐵板燒枱只係招呼幾位客人 啱曬小圈子聚會叫咗個龍蝦鐵板燒二人前 $2380已經包曬所有 龍蝦和牛等嘅貴價食材 真係好抵食前菜係龍蝦肉豆腐 田園沙律 沙律醋酸酸甜甜又帶點芥茉味道 好清新喺南極水域生活嘅深海白鱈魚 味道比一般銀雪魚鮮味濃郁 肉質嫩滑得黎更加緊實 同時魚油味香濃 師傅近將外皮煎得脆卜卜 一魚兩食 澳洲龍蝦超級巨型 放落鐵板時候仲喐下喐下好新鮮呀 肉質夠曬鮮甜彈牙 配上師傅特製嘅海膽汁 令龍蝦嘅鮮甜度更上一層樓 令人回味無窮季節小食係用咗日本嘅巨型花菇 花菇先經過炆煮再用蒜頭炒香 非常有咬口仲有花菇嘅獨特香氣 用嚟送酒一流重頭戲係日本熊本a5黑毛和牛肉眼扒 肉眼扒係厚切有成寸厚 煎得五成熟啱啱好 睇油花都知係靚嘢 做到入口即溶嘅感覺而且不失牛肉味鮮雞湯 油膩嘅一餐 做一個休止符瑤柱鐵板炒飯 炒得粒粒分明材料十足甜品叫咗抹茶雪糕 抹茶味香濃質地幼滑
餐廳裝修好靚 每張鐵板燒枱只係招呼幾位客人 啱曬小圈子聚會

前菜係龍蝦肉豆腐
田園沙律 沙律醋酸酸甜甜又帶點芥茉味道 好清新

鮮雞湯 油膩嘅一餐 做一個休止符

瑤柱鐵板炒飯 炒得粒粒分明材料十足

甜品叫咗抹茶雪糕 抹茶味香濃質地幼滑

2021-09-29 274 瀏覽
今天是跟男朋友在週年紀念的日子,去了銅鑼灣很有名的鐵板燒餐廳 - 鉄人旨花,而早在幾星期前男友已經靜悄悄地打電話book位。我地點了一個二人龍蝦鐵板燒套餐($2380),當中有前菜、沙律、主菜、雞湯、炒飯。用餐過程大約兩小時或以上,要預留足夠時間,好好享受~汁燒白鱈魚這是來自南半球深海的大魚,師傅採用了半煎半煮的方法,用牛油、洋蔥煮成醬汁,特別清甜,肉質嫩滑。而魚皮分開處理,煎到又脆又薄。龍蝦配海膽汁師傅將新鮮的龍蝦切半,在鐵板上煎熟,再直接拆肉。然後淋上事前準備的海膽汁。龍蝦肉爽口彈牙,滴上檸檬汁,更特出蝦肉的鮮味!熊本縣A5和牛這是攞了獎牌認證的A5和牛,油脂極豐富,到達了入口即溶的境界。師傅準備了幾種食法,可以點海鹽、櫻桃紅酒汁、柚子酸汁、炸蒜片。最後尾聲,準備了雞湯和炒飯。雞湯好滋補,內面有香菇和蝦。而炒飯加入了瑤柱、蛋粒等炒到粒粒分明。

汁燒白鱈魚

熊本縣A5和牛

📍銅鑼灣上乘食材omakase🍣 • 拖羅海膽生蠔大滿足🤤 -- 鉄人旨花🌸😍·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_日本菜=====================今日介紹呢間omakase同鐵板燒專門店位於銅鑼灣,店舖裝修明亮雅致,服務好好👍食物採用時令食材,保證新鮮🥰今次同朋友就試呢個omakase有齊刺身、壽司、炸物等等,總共有成二十幾道菜,食到好飽🤣👍------------------------------⭐️師傅精選(旨花) $2080/位🐟刺身•金目雕 •深海池魚小編最中意池魚,肉質嫩滑無筋,味道非常鮮甜!------------------------------🦪前菜•北海道生蠔 生蠔厚肉,質感creamy,加埋醋同蔥調味好正!🤤•油煮八爪魚味道鹹鹹哋,八爪魚煮得腍身入味!•北海道毛蟹毛蟹肉只係用水烚過,無多餘嘅調味,保留最天然嘅味道~蟹肉一絲絲,味道非常鮮甜🤤------------------------------🍣壽司•魷魚 •石元貝 •牡丹蝦•赤貝 •秋刀魚
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_日本菜
=====================
今日介紹呢間omakase同鐵板燒專門店位於銅鑼灣,店舖裝修明亮雅致,服務好好👍食物採用時令食材,保證新鮮🥰今次同朋友就試呢個omakase有齊刺身壽司、炸物等等,總共有成二十幾道菜,食到好飽🤣👍
⭐️師傅精選(旨花) $2080/位

🐟刺身

•金目雕 •深海池魚

小編最中意池魚,肉質嫩滑無筋,味道非常鮮甜!
🦪前菜

•北海道生蠔

生蠔厚肉,質感creamy,加埋醋同蔥調味好正!🤤

•油煮八爪魚
味道鹹鹹哋,八爪魚煮得腍身入味!

•北海道毛蟹

🍣壽司
•魷魚 •石元貝 •牡丹蝦
•赤貝 •秋刀魚 •北寄貝
•池魚 •醬油赤身 •野生三文魚
•大拖羅 •北海道赤海膽
·燒海鰻 ·熟蝦

接下嚟就係一連串嘅壽司!!!🤤🤤

當中小編最中意嘅係牡丹蝦、醬油赤身、大拖羅同埋北海道赤海膽!

牡丹蝦面頭仲放上左蝦膏同蟹子,香氣十足,牡丹蝦味道新鮮,好鮮甜😆

醬油赤身充滿鹹香,肉質緊緻👍

大拖羅油脂味濃,入口即融~😍

北海道赤海膽質感creamy,味道濃郁,甘甘甜甜,好鮮味🤤

師傅將燒熟嘅大蝦剝殼開邊再放上壽司飯~蝦肉爽甜,仲有陣陣香氣🤤
🍢燒物

·鰤魚鮫

上檯嘅時候仲係熱辣辣!魚油香濃郁,肉質嫩滑🤤

·北海道炸帶子卷

呢個好好食‼️😍為咗保留帶子外脆內軟嘅口感,師傅話炸10幾秒就ok🤤👍包埋紫菜一齊食好match!!!

·山椒鰻魚
鰻魚外皮燒得係好脆!鰻魚甘甜,魚油香濃郁😆

•鮟鱇魚肝

鮟鱇魚肝有「海中鵝肝」嘅美譽,食落口感好滑溜,味道鮮甜,好正😛

·利尻海膽

呢個超級正‼️‼️海膽滑溜,入口即融,味道鮮甜濃郁!!🤤

·燒海鰻壽司配燒玉子蛋糕

燒海鰻食落甜甜哋,油脂香更為豐腴🤤
玉子蛋糕好得意,味道甜甜哋,口感fluffy~😛

·吞拿魚手卷

吞拿魚蓉加入醬油、蔥花調味,魚香味濃又帶醬油嘅鹹香😆
🥣湯物

龍蝦麵豉湯

食完咁多壽司飲返碗麵豉湯真係好暖胃😍入面仲有隻龍蝦,好鮮味😛
🍨甜品

·靜岡蜜瓜

香甜多汁,解膩一流💓

·豆腐雪糕

豆味清香,好似食緊豆腐花咁!🤤

·芝麻雪糕

芝麻味濃郁到好似芝麻糊咁🤤質感香滑~
整體嚟講用料上乘新鮮,師傅製作用心👍中意食日本嘢嘅朋友仔值得一試😙
賣相:7.5/10
前往方法:銅鑼灣站C出口
2021-09-20
  • 拖羅壽司
2021-09-25 1396 瀏覽
去銅鑼灣食鐵板燒第一時間就會諗起呢間鐵人旨花喇~ 除左鐵板燒佢地其實仲有得食omakase 架~~~ 作為龍蝦控,就梗係要叫個龍蝦餐啦😍 $2380/2人前 📍前菜:醬油龍蝦豆腐+秋葵沙律凍豆腐上面鋪滿龍蝦肉,兩者好夾~至於秋葵沙律就夠哂清新開胃📍汁煮白鱈魚:師傅將肉同魚皮分開處理,先煮魚肉,煮既時候加入洋蔥汁嚟烹調,令魚肉更鮮甜美味~ 之後魚皮師傅煎香成脆皮勁卜卜脆!📍海膽汁煮龍蝦:終於到我最愛既龍蝦上場,上鐵板嗰時佢仲郁緊架~~師傅喺我地拖展切龍蝦高超技術,三兩下手勢就將成隻龍蝦起肉,勁! 龍蝦咁新鮮肉質就梗係鮮甜彈牙啦,最後加埋海膽醬汁黎食,好好味呀📍蒜蓉炒天白菇:季節限定item ,師傳用蒜蓉黎煮,令到個天白菇超級惹味!📍熊本縣產A5和牛王:嚟自熊本嘅A5和牛,油脂豐腴,完全做到入口即溶嘅感覺~~📍椰子雞湯:一開蓋已經聞到勁濃雞湯味,味道不得了勁鮮甜📍炒飯:師傅炒得夠哂鑊氣📍甜品:我地一人一樣,分別試左靜岡蜜瓜,味道夠哂清甜;柚子雪葩酸酸甜甜好味道~

作為龍蝦控,就梗係要叫個龍蝦餐啦😍 $2380/2人前

📍前菜:醬油龍蝦豆腐+秋葵沙律
凍豆腐上面鋪滿龍蝦肉,兩者好夾~至於秋葵沙律就夠哂清新開胃

之後魚皮師傅煎香成脆皮勁卜卜脆!

📍椰子雞湯:一開蓋已經聞到勁濃雞湯味,味道不得了勁鮮甜

📍炒飯:師傅炒得夠哂鑊氣

• 海膽汁煮龍蝦
老字號嘅鐵板燒店鉄人旨花位於銅鑼灣,佢哋用料上乘,食材特別新鮮,呢次終於有機會去試吓啦!我哋今次係叫左龍蝦鐵板餐二人前。前菜分別有醬油龍蝦豆腐同埋秋葵沙律。醬油龍蝦豆腐:喺清新嘅凍豆腐上面鋪左啖啖鮮甜嘅龍蝦肉,好滿足。秋葵沙律:夠哂清新,調味得宜。汁煮白鱈魚:用左超甜嘅日本洋蔥所煮嘅汁嚟烹調,能夠完美帶出白鱈魚嘅鮮味,再加埋經過鐵板嘅香煎,令魚肉都帶有陣陣嘅焦香,而師傳仲將白鱈魚嘅魚皮燒成脆片,香脆可口,配埋白鱈魚食口感層次變得更豐富。海膽汁煮龍蝦:主菜之一大大隻嘅新鮮龍蝦,上鐵板嘅時候佢仲識郁㗎,證明佢極為新鮮,龍蝦肉鮮甜彈牙,加埋佢嘅秘製海膽醬汁,鮮甜嘅味道足足多左兩倍嘅感覺。蒜蓉炒天白菇:呢個係季節限定,係秋季專屬,天白菇可算係日本嘅香菇,但係佢哋size夠哂大隻,又厚肉。師傳加埋濃郁嘅蒜蓉去煮,帶出天白菇獨有嘅香味,變得更加好味。熊本縣產A5和王牛:主菜之一嚟自熊本嘅A5和王牛,油脂豐腴,完全能夠做到入口即化嘅感覺,牛味又夠濃,蘸埋佢哋秘製醬汁,醬汁帶點酸味,更能突出和牛牛肉嘅肉味。配菜有羽衣甘藍同埋日本甜番薯,羽衣甘藍索哂和牛嘅肉汁,啖啖都食到和牛嘅精華。椰子雞湯:雞湯嘅雞味
我哋今次係叫左龍蝦鐵板餐二人前。
前菜分別有醬油龍蝦豆腐同埋秋葵沙律。
秋葵沙律:夠哂清新,調味得宜。
椰子雞湯:雞湯嘅雞味經已濃郁鮮甜,除左有陣陣嘅椰子清香之外,仲有菇菌獨特嘅香味散發出嚟添。
炒飯:用左嚟自日本嘅香米,師傅炒得夠哂鑊氣同埋夠乾身,仲用左好多嘅乾瑤柱絲,可以為炒飯增添口感外,仲有為炒飯增添不少海鮮嘅鮮甜味。
靜岡蜜瓜:靜岡縣出產嘅蜜瓜夠哂清甜。
柚子雪葩:用左新鮮嘅柚子汁所製,果味夠哂濃,又夠清涼。
兩款甜品都係好啱喺食完啲較為熱氣嘅鐵板燒所享用。
之前食過鉄人旨花的鉄板燒食過翻尋味,水準超好,加上好妹妹請食飯,所以再來光顧。店裝潢充滿著濃濃日式風情,非常RELAX, 可似置身於日本。這店有Omakase及鐵板燒等選擇。..朋友決定選【白象拔鉄板燒 2人份量】  $2,680這款鉄板燒餐 有前菜、 沙律 、汁煮白鱈魚、白象拔、白汁白蘆筍、和牛、炒飯、雞湯及甜品。..前菜及沙律前菜是豆腐配龍蝦肉,豆腐超滑可口,配上鮮甜彈龍蝦肉。以新鮮菜、秋葵及藜麥制成沙律,加上山葵醬,十分開胃。....<汁煮白鱈魚>這鱈魚呈現金黃色,魚皮脆口,而魚肉嫩滑清甜,沾上香甜大洋蔥甜汁味道更加美味。..<象拔蚌>象拔蚌入口極之彈牙及清甜,可自行灑上檸檬汁或沾點山葵忌廉汁,令味道更加鮮甜,而底下海草混合山葵忌廉汁也好妹味。..季節料理<白汁白蘆筍>白蘆筍吃一點不老不苦口感,清爽多汁,配上濃濃白汁,令味道生色不少。......<熊本縣產A5和王牛>五成熟的和牛一口咬下的細嫩口感,甜味油脂慢慢在口腔中溶化,令人無法抗拒的好吃。另外可按人喜好,沾點鹽或芥,加蒜片可解油膩,另別有風味。..<雞湯

這店有Omakase及鐵板燒等選擇。
朋友決定選【白象拔鉄板燒 2人份量】  $2,680
這款鉄板燒餐 有前菜、 沙律 、汁煮白鱈魚、
白象拔、白汁白蘆筍、和牛、炒飯、雞湯及甜品

前菜及沙律

前菜是豆腐配龍蝦肉,豆腐超滑可口,配上鮮甜彈龍蝦肉。
以新鮮菜、秋葵及藜麥制成沙律,
加上山葵醬,十分開胃。
<汁煮白鱈魚>
這鱈魚呈現金黃色,魚皮脆口,而魚肉嫩滑清甜,
沾上香甜大洋蔥甜汁味道更加美味。
<象拔蚌>
象拔蚌入口極之彈牙及清甜,
可自行灑上檸檬汁或沾點山葵忌廉汁,
令味道更加鮮甜,而底下海草混合山葵忌廉汁也好妹味。
季節料理
<白汁白蘆筍>
白蘆筍吃一點不老不苦口感,清爽多汁,
配上濃濃白汁,令味道生色不少。
<熊本縣產A5和王牛>
五成熟的和牛一口咬下的細嫩口感,
甜味油脂慢慢在口腔中溶化,令人無法抗拒的好吃。
另外可按人喜好,沾點鹽或芥,加蒜片可解油膩,另別有風味。
<雞湯>

這雞湯飲上去好濃郁,湯內還蝦及菇菌呢!
<炒飯(日本產米)>
這炒飯粒粒金黃色,入口乾身不油膩,
配上元貝乾及其他配料,
不知不覺好快食完呢!
最後以甜品
靜崗蜜瓜皮簿香甜多汁,
充滿幸福感,作晚飯完美句號。
2021-09-18 402 瀏覽
為咗慰勞一下自己,一於食餐平時唔捨得食嘅🤣 鐵人旨花🌸 出晒名嘅高級日本料理,有鐵板燒同埋Omakase🤤 今日一於豪氣啲,食2080蚊一位嘅Omakase❤️靚仔師傅非常平易近人,一路食一路同我哋介紹,師傅淨係Service我哋,好貼心真係爽歪歪🥳先來一個海膽蜆湯前菜,超級creamy嘅海膽配上鮮味十足嘅蜆湯🤤 少少凍,開胃一流!食完個前菜,就直入正題。刺身來了😍😍😍 首先嚟嘅係真鯛魚同鰤魚刺身🤤 鯛魚肉質嫩滑,魚油甘香!鰤魚厚實彈牙,口感超好❤️ 仲有雜技一樣要噠出黎嘅新鮮即開岩手縣石桓貝🤤 師傅哥哥灑上小小嘅柚子皮,食落完全無貝類嘅腥味之餘仲有淡淡嘅柚子香味,非常易入口~仲好爽脆🤤至於壽司,最吸引我嘅當然就係拖羅🤩🤩而且今日呢一個拖羅仲要唔係一般野😉😉師傅哥哥仔話係喺魚較位,屬於超拖羅同大拖羅之間,魚肉爽口彈牙,魚油十足,仲有幾分似和牛嘅口感🤤 其他諸如新秋刀魚,金目鯛,赤貝,北寄貝,泥漿魷魚,師傅哥哥特別用昆布豉油漬過嘅北海道牡丹蝦配蝦膏🤤而且仲有出邊已經超級罕見嘅日本葫蘆瓜乾壽司🙌🏻🙌🏻聽講呢個葫蘆瓜乾係由日本空運黎港,再經過佢哋煮過調味🙈 瓜肉爽脆,醬油味濃,一個好好嘅體驗👍🏻
為咗慰勞一下自己,一於食餐平時唔捨得食嘅🤣

鯛魚肉質嫩滑,魚油甘香!
鰤魚厚實彈牙,口感超好❤️

仲好爽脆🤤

至於壽司,最吸引我嘅當然就係拖羅🤩🤩
而且今日呢一個拖羅仲要唔係一般野😉😉

仲有店家秘製海鰻魚,經過廚師哥哥親手剝骨,一啖咬落去魚肉嫩滑,醬香味濃,仲要冇骨。飽到反艇都要食埋佢啊👅👅

之後嚟咗個北海道炸帶子🤩🤩師傅哥哥話炸幾十秒之餘仲要好好控制溫度先得架🥰
咬落去外脆內軟 之餘一入口係熱啦啦咬多幾啖就feel到凍凍地👅 真係多重口感~ 加埋紫菜更加更哂分🥰🥰

食完咁多凍嘢,師傅哥哥再比多個安康魚肝我哋。呢個有海底鵝肝之稱嘅安康魚肝超級滑,真係好似鵝肝,但係冇鵝肝咁肥膩😚😚食完一啲都唔滯🥰😍

Woooooooow ~ 黎到無得輸既海膽啦👍🏻👍🏻
呢個真係不!得!了! 海膽味道極濃郁~
迷你海膽飯上層鋪滿了大量海膽🤩🤩
真係好新鮮,食落去仲好香甜👅👅

然後飲埋最後個麵豉湯,一打開一大個蟹鉗突出湯面,麵豉湯加咗蟹,多咗海鮮嘅甜味,更加好飲👅👅

最後食埋個甜品得,我哋就揀咗柚子雪芭同埋芝麻雪糕🤤 雪芭柚子味香濃,微酸口感果然打開咗我食甜品嘅第二個胃🙈 而芝麻雪糕都好好味,係真係食到芝麻嘅香味👍🏻
果然物超所值啊呢一餐😎😎😎

2021-09-17 878 瀏覽
每月都會跟感情要好的大姊約食飯,今晚大姊話想食鐵板燒,二話不說就book了鐵人旨花點了象拔蚌鐵板燒 (二人前) 豆腐配龍蝦肉簡單的豆腐配了鮮味龍蝦肉,鮮甜突出秋葵沙律秋葵沙律混了點wasabi, 食落清爽汁煮白鱈魚 看著廚師準備食材跟烹調,又是另一種視覺享受,廚師很用心的把鱈魚皮切開,另外處理特別簿脆,看到廚師特地用牛油煎香,所以鱈魚也處理得特別金黃色的,入口香口,鱈魚肉質嫩滑,而碗中有也汁可以點配,醬汁是甜味,再配以洋蔥煮左一起,份外清甜象拔蚌象拔蚌已預先切條處理,廚師十分純熟的烹調手法處理恰當,這個有wasabi忌廉汁配點,以原味來吃相當鮮味,但蘸了忌廉汁發覺味道更有層次,相當好味道白露荀忌廉汁季節性的白露荀是日本當造,以忌廉汁烹調,露荀清甜,而十分有份量,而且沒有一點渣,十分嫩的白露荀熊本縣黑牛和牛廚師按照客人喜好來煮這和牛生熟程度,我就點了三成,姐姐的那客就五成。 和牛入口在口腔溶化,牛味濃郁,配獨子蒜更香濃,另有柚子汁跟紅酒汁可蘸,可減去油膩感雞湯以茶壺形式倒出壺內的湯,雞湯味濃,飲完湯壺內還有菇類和蝦可以食用炒飯廚師以鐵板形式把飯炒好, 份量也是滿滿,經過之前的豐富食物。
點了象拔蚌鐵板燒 (二人前)
豆腐配龍蝦肉
簡單的豆腐配了鮮味龍蝦肉,鮮甜突出
秋葵沙律
秋葵沙律混了點wasabi, 食落清爽
象拔蚌
白露荀忌廉汁
熊本縣黑牛和牛
炒飯
廚師以鐵板形式把飯炒好, 份量也是滿滿,經過之前的豐富食物。 這碗飯要完成要相當有食力才行
柚子雪芭 靜崗蜜瓜
柚子雪芭入口十分清新,帶有點柚皮,十分喜喜歡而蜜瓜十分多汁清甜,這就完美過了一個豐富晚餐