一直bookmark左哩間餐廳好耐,今日終於同朋友黎食啦!餐廳環境闊落,裏面有多張半圓鐵板燒枱,每張枱唔會太多人(最多八個),仲有一間獨立房間。餐廳會提供信封放口罩,亦會比滕籃我地放袋,非常貼心。餐牌上有唔同既二人餐可以選擇,而且前菜同季節料理會因應時節不同而調整。✨🦞龍蝦鐵板燒 二人前 $2380🔸沙律:酸汁藜麥秋葵沙律沙律菜新鮮爽脆,有藜麥同秋葵喺度更健康,而酸汁酸酸甜甜,非常開胃。🔸前菜:汁煮鮑魚小鮑魚新鮮彈牙,泥芋綿軟黏口,蘿蔔清甜無渣,煮得超腍。🔸汁煮白鱈魚外形超精緻,上面嗰兩塊係香脆既魚皮同魚下脂肪,下面既白鱈魚肉質細緻嫩滑,洋蔥汁非常清甜,洋蔥煮得好腍,兩樣配搭埋一齊非常好食。🔸龍蝦配海膽汁廚師真係原隻龍蝦拎出嚟😍超大隻,所以整出黎既龍蝦肉份量都好多!龍蝦鮮甜爽彈,前面有啲海膽汁,海膽汁味道超濃郁,上面仲配有食用海草同食用花。🔸季節料理:蒜香天白菇天白菇超級厚肉,咬落去非常多汁,好多蒜片,咸香好味。🔸熊本縣產A5 和王牛廚師會問我地要幾成熟,我地揀左五成,食落去真係啱啱好,完全係入口即溶,咬落去超多肉汁,油脂真係口腔爆出黎嗰種🤤唔係講笑,勁好食!!!調味方面配有酸汁、喜馬

✨🦞龍蝦鐵板燒 二人前 $2380
🔸沙律:酸汁藜麥秋葵沙律

🔸前菜:汁煮鮑魚
小鮑魚新鮮彈牙,泥芋綿軟黏口,蘿蔔清甜無渣,煮得超腍。

🔸汁煮白鱈魚

🔸龍蝦配海膽汁

🔸季節料理:蒜香天白菇
天白菇超級厚肉,咬落去非常多汁,好多蒜片,咸香好味。

🔸熊本縣產A5 和王牛

調味方面配有酸汁、喜馬拉雅山粉紅岩鹽、Wasabi同甜甜地,紅酒味突出既櫻桃紅酒汁。配菜有好多羽衣甘藍、自家製蒜片同清甜既番薯仔。

🔸炒飯(日本產米)
炒飯顏色均勻金黃,而且粒粒分明,非常夠味,配埋漬物醃蘿蔔同酸菜,為哩一餐畫上一個完滿既句號。

🔸雞湯:土平蒸清雞湯
先將湯倒出嚟,飲完湯之後再食裏面既餸,湯既雞味突出,但係一啲都唔油,入面有彈牙既海蝦同珊瑚菇。

🔸甜品:靜岡蜜瓜
有幾樣可以選擇,我地就揀左靜岡蜜瓜,超級清甜,非常多汁,係日本既味道。

整體黎講,餐廳環境舒適,食物每一樣都好好食!!!真係食得滿足又滿意,超推薦哩間餐廳,絕對係慶祝既不二之選💕

原本唸住呢間伏伏地,點知有驚喜!!可以親眼睇住廚師製作真係好治療😄🦞龍蝦鐵板燒二人前 $2380前菜:藜麥秋葵沙津同豆腐 🐟汁煮白鱈魚師傅會分開煎魚皮同魚肉,魚皮煎到好似炸一樣,係脆卜卜好正😍魚肉煎得岩岩好,好滑😋洋蔥汁都係即時製作,好霖!🦞龍蝦配海膽汁一煎就睇得佢都仲係未死!啲肉好彈牙🤤鮮味好出😍仲點埋師傅特調既海膽汁真係好正😋😋🐮熊本縣產A5和王牛聽個名就知咩料拉!😄軟霖霖既口感係無敵🤩不過甘岩我有舊係有筋,有啲唔好彩🥲配菜係羽衣甘藍🥬,炒得好香,調味仲要岩岩好🤩🥄🍚炒飯鐵板燒既重點,就係炒飯😍擁有獨特鐵板燒既風味😆炒飯加上香蔥真係好香😍好食!炒飯炒得乾身,粒粒分明!😋🍶🐥雞湯真係要倒出黎飲🤣勁得意!除左好飲真係無咩形容詞🤣🤣湯渣有本菇同大蝦,大蝦好鮮!!季節料理:🍄蒜香花菇 蒜味好重😍🍈靜岡蜜瓜或雪糕🍨不能夠錯過蜜瓜!!超甜!!!!😍雪糕有芝麻、紅豆、綠茶、柚子,都算濃味既😋

🦞龍蝦鐵板燒二人前 $2380
前菜:藜麥秋葵沙津同豆腐

🐟汁煮白鱈魚
洋蔥汁都係即時製作,好霖!

🦞龍蝦配海膽汁

• 汁煮白鱈魚
  • 龍蝦配海膽汁
  • 雞湯
  • 海膽汁煮龍蝦
我非常喜歡吃日式料理,尤其是Omakase(廚師發辦),這種感覺是把自己完全交信任給壽司師傅,由師傅帶領我們進入一場未知美食!師傅會依照當日食材的最佳狀況,以他個人經驗來決定把最好日式料理製作給客人吃。感謝師傅為我們製作美味的Omakase:北海道鮭魚魚子:口感爽到令我難以置信,爽口程度是咬下去會發出声音,咬破外層完全無腥味,咬下去時鮮甜的味道滲入口中,非常多汁。鹿兒島八爪魚:八爪魚口感覺彈牙有嚼勁,師傅加入了在芥茉中添加蜜糖,辣中帶甜,再有酸酸的醋味,令味道層次感豐富。(這是原圖,我手機光度充足,照片清晰)這是近鏡拍清楚八爪魚北海道戶井產天然鰤魚:共有兩件,一件是魚腩,肉質肥美,另一件是近背脊骨的肉,肉味較濃,點一些豉油已激發出魚的鮮味。魚腩的蛋白質分解脂肪肥美,背脊肉有smoky味道。樹葉點綴很美北海道產的帶子:特別之處是廚師製作(一成熟)的吉列帶子,用吉列製作方法把帶子外層炸脆,這食法是我第一次看到。帶子上配有鹹鹹的魚子醬就更加入味。香霜蟹:壽司師傅把蟹包成鰻頭型狀,真的太有創意!把蟹煲熟後,師傅再加上特製汁,加上少量菇條作配搭。用匙羹搞勻吃,可一次過吃到蟹膏和蟹肉的味道,蟹肉非

感謝師傅為我們製作美味的Omakase:

(這是原圖,我手機光度充足,照片清晰)

這是近鏡拍清楚八爪魚

樹葉點綴很美

香霜蟹:壽司師傅把蟹包成鰻頭型狀,真的太有創意!把蟹煲熟後,師傅再加上特製汁,加上少量菇條作配搭。用匙羹搞勻吃,可一次過吃到蟹膏和蟹肉的味道,蟹肉非常鮮嫩,蟹膏不會腥,太滋味!

鹿兒島產深海池魚:魚肉厚,肉質極鮮嫩肥美,吃得出油脂非常厚,魚油甘香細膩,入口質感爽脆,令人齒頰留香的油分,配以姜醬油等可讓鮮味更突出。

大分県產的剝皮魚,醬汁是秘製的,用魚皮的鮮味製成醬汁,我先吃些少魚,再把魚配合飯一起吃,更加惹味。

閖上產活赤貝:活赤貝的顏色呈橘紅色,看得出非常新鮮。 赤貝十分肥厚,但柔軟易入口,顏色明麗的賣相令人充滿期待。

青森大間產的天然吞拿魚:
魚肉特別滑嫩,天然油脂分佈得剛好,師傅在吞拿魚上𠝹開幾刀,令點醬汁更易入味。這種是超拖羅部位,比大拖羅更肥美。

紫菜包拖羅:極脆紫菜包著肥美拖羅,配上極幼細的蔥作配料,能把蔥切得那麼幼細,可見師傅刀功很強,餡料還有一塊薄薄的鱈魚棒,咬下去可一次過滿足多種口感。

三種海膽:

利尻島產的白海膽:
海膽加上一點芥末再淋上特有醬油,這樣簡單的配合,讓海膽更美味。

禮文島的馬糞海膽:我喜歡這種入口即化、底蘊甘甜的味道加上混合海味鹹鮮味,不論是配搭飯還是單吃,都是極品的享受。

根室島的馬糞海膽:

馬糞海膽色澤橙黃鮮艷,味道濃郁,口感嫩滑。我們可先吃之前兩件海膽,再吃魚子,最特別的是連飯也有海膽味鮮味。師傅的擺盤設計很這三件海膽加上魚子及花瓣放在一起,非常精緻。

秋刀魚:
鹽烤秋刀魚再加上醬油作調味,已能發揮出魚的鮮味。醬油的鹹鮮味或檸檬的酸味與魚本身的苦味相結合,是秋刀魚的最佳風味。

牡丹蝦:蝦片很爽脆,蝦片和蝦之間夾有蝦膏,蝦片是採用蝦頭和蝦腳炸脆而成,還有一些蝦子碎粒伴碟,非常吸引。

目光魚:師傅用燒烤方法製作,即食非常香脆,烤後肉質依然能保持鮮嫩,真的很難得!這是在深海中生活的魚,眼會發光,所以有這样的名稱。

日本厚玉子燒:是呈現金黃色,非常美觀,把蛋製作成脆豆腐的模樣,可見師傅很花心思。蛋的口感鬆軟,甜度剛好!

蛤湯:蛤肉非常厚滑,蛤殼很大隻,湯很有海鮮的鮮味,鹹淡度適中!

靜崗蜜瓜甜品:這很受歡迎,把蜜瓜蓉製成冰球狀雪糕,雪糕裡有柑橘碎,咬下去味道層次多元化。蜜瓜清甜,很適合作為餐後甜品

招牌設計美觀

師傅工作認真用心

2021-11-15
  • 拖羅壽司
  • 牡丹蝦壽司
2021-11-16 1599 瀏覽
小編喜歡廚師發辦是因為有滿滿驚喜,亦可以增長知識,因為廚師各自有自己喜歡的食材與做法。今次這店亦帶給我滿溢的驚喜。-🌹北海道鮭魚魚子、鹿兒島八爪魚前菜兩款一齊上,一款係有鮭魚魚子,魚子大大粒,清甜爽,另一款係鹿兒島八爪魚,這個八爪魚特別之處在醬汁,是蜜糖芥末,是日本料理少見,少甜少辣,開一開個胃,讚。~~~~~~-🌹北海道戶井鰤魚(魚腩,背脊骨肉)去不同的日本餐廳有可能試到不同的魚類,今次首遇鰤魚,師傅仲要將兩個不同部位一齊上,有肉質肥美的魚腩,又有肉爽嫩的背脊骨肉,而背脊骨肉亦有微微燒香,一道菜已經有這麼豐富的香味,小編非常難忘,讚。-🌹帆立貝帆立貝是日本料理常客,但用吉列的方法呈現,還是小編第一次見,吉列有脆脆的口感,之後到帆立貝,因只有一成熟,有少許微溫,而汁還是被鎖住並且肉質是爽嫩,這還未夠,再佐以魚子醬與wasabi,那口感沒法形容地豐富,師傅建議小編一口食,真係世間美食,是吉列的終極,讚。-🌹香箱蟹饅頭香箱蟹小編比較少聽,翻查資料原來香箱蟹即是雌性松葉蟹,其精髓在於牠的蟹籽和蟹膏,這樣小編就明白師傅這樣處理。師傅將蟹膏與蟹肉混在一起包成一粒少少饅頭狀,醬汁就用蟹籽製造,這樣

🌹北海道鮭魚魚子、鹿兒島八爪魚

~~~~~~
🌹北海道戶井鰤魚(魚腩,背脊骨肉)

🌹帆立貝

🌹香箱蟹饅頭
香箱蟹小編比較少聽,翻查資料原來香箱蟹即是雌性松葉蟹,其精髓在於牠的蟹籽和蟹膏,這樣小編就明白師傅這樣處理。師傅將蟹膏與蟹肉混在一起包成一粒少少饅頭狀,醬汁就用蟹籽製造,這樣就能一口享受蟹最精華的三部份,粒蟹饅頭肉質鮮美,蟹籽醬汁更是鮮甜,讚。

~~~~~~
🌹鹿兒島深海池魚壽司
深海池魚小編之前已經試過,記得都是那種油脂多又甘香,肉質鮮嫩肥美,這店提供的就是這樣,讚。

🌹大分縣剝皮魚
這個大分縣剝皮魚小編完全沒有聽過,不知大分縣在那裏,不知剝皮魚長什麼樣子,查一查原來剝皮魚冬天特別美味,肉質似河豚但皮的質地近似砂紙,這樣明白師傅為什麼用魚皮做汁而不直接食用,少量米飯佐以魚皮汁,飯都變成美食,讚。

🌹閖上產活赤貝
這個「閖上」應該都比較陌生,原來是日本宮城縣的名取市的一個小漁港。赤貝是比較受歡迎的刺身食材,因為赤貝的血液含有血紅素,所以貝肉呈鮮紅色,而日本料理中,顏色越紅質素越多高,小編看到面前是鮮紅的赤貝喔!還有赤貝含有好的膽固醇,有助降低壞膽固醇和血脂,健康食品喔!

🌹青森大間超拖羅
拖羅不用多說,這次更是超拖羅,是極品中的極品,大家都能想像其中的肥美,讚。

🌹拖羅
這都是拖羅,但食法超創意,用紫菜包住拖羅,再加一塊脆片,小編認為這脆片才是這道菜式的靈魂,不是一般師傅能想得出,是提升口感的關鍵,讚。

🌹海膽拼盤
海膽用拼盤上,是小編第一次見,海膽控真的會失控,小編亦非常驚喜,一次能試足三種海膽。師傅解釋這三種海膽是利尻島的白海膽、根室島的馬糞海膽與禮文島的馬糞海膽。白海膽體積較大,而馬糞海膽就較細小,味道兩種都是清甜,而白海膽略為肥美。這道菜特別之處是提供少量海鹽,師傅說略加鹽進食更覺鮮美,師傅真的非常細心,讚。

🌹秋刀魚壽司
現在是秋天,食秋刀魚就理想不過,因秋天捕獲的秋刀魚質素最高。面前那件秋刀魚壽司,魚皮呈如銀藍亮光,印象好似第一次見那麼多美的顏色,讚。

🌹牡丹蝦
這道菜又是店的另一極至創意作品,牡丹蝦肉當然是主角,但師傅將蝦頭同蝦腳烤焗成的蝦片為蝦肉當食用裝飾,小編好像更喜歡那小小的一塊蝦片,這蝦片非常脆,蝦味又極濃,一點兒不輸給蝦肉,讚。

🌹目光魚
小編沒有聽過目光魚,師傅就簡單介紹,原來目光魚是小型深海魚,因為光照射到眼睛,反射之後像發光ㄧ樣,所以叫「目光」。師傅用醬油醃製再慢慢燒烤,口感皮薄脆,香氣爆表,而魚肉卻多汁又十分細嫩,讚。

🌹玉子燒
玉子燒可能自己都會在家裏自己製造,但師傅做的當然高幾班,有幾多班?大家來試試吧!係好味好味,讚。

🌹蛤蜊湯
最後師傅準備了蛤蜊湯作結尾,湯清甜,蛤蜊亦大大隻,好滿足,讚。

🌹福罔蜜瓜
🌹蜜瓜雪糕
最最後是福罔蜜瓜與蜜瓜雪糕,蜜瓜香甜,蜜瓜雪糕亦香濃,之後整個廚師發辦就完美結束。

2021-11-15 4246 瀏覽
Omakase (旨花) 🌸 $1800實不相瞞,我從來都唔鍾意食魚,無論係生定熟都唔係我杯茶🌚 但鉄人旨花既Omakase 令我改變左對魚既印象,甚至開始愛上依種獨特既鮮味😍鮭魚籽好奢侈既前菜‼️鮭魚籽顏色豔麗,圓潤飽滿,口感紮實唔黏牙,入口爆汁繼而散發住淡淡既魚卵香氣🤤神奈川針魚按照日本人既習慣,食刺身係從相對清淡既魚食起🤓 所以第二道菜就係神奈川縣針魚🐟 口感清爽既美味小魚,魚肉晶瑩剔透,捲著蔥段,伴碟係紫色小花,更顯清新感👍真鯛晶瑩剔透既真鯛刺身捲著海膽,一口咬下,緊實既魚肉除左好彈牙,仲甘爽細嫩😋 海膽既鮮甜對味蕾絕對係一種刺激,兩種海產融合既口感和味道,好正👍九州白象拔蚌九州水質純淨無污染,海水較一般低溫而且無雜質👍象拔蚌十分鮮甜,口感爽脆😬鰤魚拖羅鰤魚拖羅肉質甜美,脂膏豐腴,入口即融化係舌尖之上,超級正呀😍剝皮魚味道較淡,質感紮實。將剝皮魚肉切細同魚肝切碎攪拌既做法叫"肝tataki",在静岡縣伊豆半島既伊東地區好流行🙌🏻 日本人果然識食😌秋刀魚壽司對比上一道剝皮魚,秋刀魚味道的確濃得多👍 鮮紅色既秋刀魚刺身唔係人人接受到,但捲上蔥段同漬物,反而覺得十分清新😻鱈魚白子+香箱
Omakase (旨花) 🌸 $1800

鰤魚拖羅

剝皮魚

秋刀魚壽司

鱈魚白子+香箱蟹
鱈魚白子,又名“雲子”,睇落好似一朵雲☁️☁️ 白子其實係魚既精巢,入口感覺滑膩🧐 外皮薄脆,内裡滑嫩,口感好特別😝

香箱蟹,又名勢子蟹,係雌性松葉蟹,體形雖然細,但蟹膏鮮香、肉質甜美,是唔少饕客最愛😎

香烤目光魚
目光魚有青綠既眼睛,所以又名青目魚🐟 廚師選用香烤既整法,接近係零調味,更突出
鮮味😻 肉質都十分細緻😋 含有相當多既脂肪,超juicy!!

Chutoro + Otoro 壽司
中拖羅係魚腩中部位置,幾乎無筋,入口即溶🤤 而Otoro 係魚腹位置脂肪豐厚既肉,食落油脂感更感誇張,極肥美🐟

鮟鱇魚肝配脆餅
鮟鱇魚肝既嫩滑程度比鵝肝更甚,口感無比幼滑鮮美,香脆既餅配合鮟鱇魚肝做餡料,口感非常特別👍

熊本車海老
終於到我最愛既🦐🦐 仲要係熊本縣產既車海老,肉質飽滿,口感彈滑爽脆,仲好鮮甜👍

北海道馬糞海膽
馬糞海膽產自北海道對南至九州地區一帶,每年12月至2月時較為當造😎 淺橙黃色既色澤,口感奶滑creamy而濃郁,入口即溶,味道鮮甜仲帶點回甘😋

白海膽
紫海膽比馬糞海膽淺色,呈橙黃色,橙中帶白,所以日本人叫佢做白海膽🧐 相比馬糞海膽,佢既甜味無咁濃烈,反而鮮中帶清😋

兩款海膽都係成杯上,放係甜品杯上真係好靚🤩

池魚刺身
日本池魚肉厚刺少,肉質鮮嫩肥美😊 脂厚油香,入口魚油甘香細膩,刺身更能帶出池魚令人齒頰留香的油分。配上香脆既紫菜,口感豐富👍

鉄人旨花 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓

北海道牡丹蝦
新鮮既牡丹蝦🦐配上蝦膏蝦籽,係一個鮮味💯既組合☺️ 滿滿的蝦膏蝦籽,一啖放曬入口,好正‼️

赤目魚
廚師發辦既吸引之處在於食每一道菜都唔會估到係咩味道😙 依道赤目魚係煙薰味,加上用火槍噴過表面,表面微微燒焦,但魚肉保持到好鮮嫩😋

海鰻配玉子
超厚肉既海鰻😍 本身怕腥,都一般鐘意食鰻魚,依個醬燒海鰻一啲都唔腥,仲超級juicy😋 玉子入口即化,口感好鬆化🙂

海膽鮭魚籽吞拿魚手卷
全晚廚師都好細心,不停問我地食物啱唔啱食,夠唔夠飽☺️ 到甜品前最後一道菜,師傅知我地個胃仲有位🙊 特登整多個手卷俾我地食😎 海膽、鮭魚籽、吞拿魚,依個組合真係令人超滿足😆

龍蝦麵豉湯
大大舊🦞肉煮既麵豉湯真係好鮮味,食左咁多刺身可以幫助清一清味雷🤓

甜品: 夕張蜜瓜, 抹茶/芝麻雪糕
飲飽食醉當然要召喚甜品胃😎 食件超甜既夕張蜜瓜,再食啖雪糕🍨 今餐真係十分滿足😁

整體來說,今次既Omakase體驗超高質😌 食完一道菜就好期待下一道食咩,好有新鮮感😆 我平時食野都係超級快,食餐飯可能只會用20分鐘😂 但今餐我食左接近3個鐘,學下慢慢去品嚐美食,慢活一下😉
2021-11-04
紀念日
  • Omakase (旨花)
  • 拖羅壽司
  • 金目鯛壽司
  • 海膽壽司
2021-11-15 340 瀏覽
慶祝生日的餐廳環境OK,但係食物質素就一般。當日買單都要$3000幾for 2👫🏼當日生日就book咗一間日式鐵板燒,我order左龍蝦鐵板燒!汁煮白鱈魚白雪魚新鮮嫩口,魚皮用鐵板燒至最薄,再配上洋蔥汁鐵板澳洲龍蝦🦞師傅在鐵板處理,新鮮龍蝦再加上海膽龍蝦汁作配搭!賣相吸引。蒜蓉汁煮蓮藕賣相精緻吸引,蓮藕脆脆卜卜,再加上紫蘇葉作點綴櫻蝦🦐發蛋炒飯香菇雞湯A5黃牛A5黃牛嘅油花分布均勻,睇到都流口水,師傅已五成熟左右遞上客人,再配上獨特嘅旋片香脆美味食物味道一般但係價錢偏貴

汁煮白鱈魚
白雪魚新鮮嫩口,魚皮用鐵板燒至最薄,再配上洋蔥汁
汁煮白雪魚

鐵板澳洲龍蝦🦞
師傅在鐵板處理,新鮮龍蝦再加上海膽龍蝦汁作配搭!賣相吸引。
鐵板澳洲龍蝦

蒜蓉汁煮蓮藕
賣相精緻吸引,蓮藕脆脆卜卜,再加上紫蘇葉作點綴

櫻蝦🦐發蛋炒飯

香菇雞湯

A5黃牛

食物味道一般但係價錢偏貴
A5黃牛
2021-11-12 2549 瀏覽
想食這間人氣鐵板燒很久,趁紀念日便選了在這間餐廳慶祝。最喜歡是可以一路看着是師傅烹煮的過程,一路品嚐美食,和看着師傅充滿藝術的擺盤,簡直係視覺級的享受!我們選了龍蝦鐵板燒二人前 ($2380)。.前菜 和 沙律:醬油龍蝦豆腐 和 秋葵沙律豆腐豆味香濃又嫩滑,上面鋪滿龍蝦肉,龍蝦肉鮮甜;秋葵藜麥沙律清新開胃。.汁煮白鱈魚師傅將肉同魚皮分開處理,先煮魚肉,魚肉燒得外面微脆,肉質嫩滑,而且厚切,啖啖肉。配上即煮的洋蔥汁,令魚肉更鮮甜美味。師傅將魚皮壓住煎香,食落口感好酥脆。.龍蝦配海膽汁 大隻又新鮮的澳洲龍蝦,肉身很厚很飽滿,肉質細嫩滑脆鮮甜,配以海膽汁同檸檬汁更增添鮮味。.蒜蓉炒天白菇這個是季節限定菜式,用上日本菇種,口感夠腍,菇味香濃,配上濃濃的蒜香,好惹味。 .熊本縣產A5和王牛用上來自熊本縣的頂級品種「和王」。因為我們不吃太生,所以叫了七成熟,但依然有入口即溶的感覺,口感十分軟嫩,油脂豐腴,基本上都不用配其他調味料都好好味。.雞湯用土瓶裝住,需要倒出黎飲用,一開蓋已經聞到勁濃雞湯味,雞湯好鮮甜,而且裡放滿了海蝦和松茸。.瑤柱絲炒飯 (日本產米)炒飯炒得夠鑊氣,而且粒粒分明,充滿蛋香和
前菜 和 沙律:醬油龍蝦豆腐 和 秋葵沙律

蒜蓉炒天白菇

雞湯

瑤柱絲炒飯 (日本產米)
炒飯炒得夠鑊氣,而且粒粒分明,充滿蛋香和瑤柱香氣,口感層次分明,還附上日式漬物解油膩。

甜品 : 靜岡蜜瓜 和 柚子雪葩
靜岡蜜瓜好新鮮,味道清甜又多汁;柚子雪葩,味道酸酸甜甜,感覺好醒神。
  • 龍蝦配海膽汁
  • 熊本縣產A5和牛王
  • 汁煮白鱈魚
2021-11-12 2052 瀏覽
女朋友同事經常跟她說這間鉄人旨花好好味,一早便想帶她來吃,終於等到紀念日可討她的歡喜。龍蝦鐵板燒二人前 - $2380前菜 - 醬油豆腐龍蝦肉豆腐好紮實,好重黃豆香,鋪面的龍蝦肉絲好鮮甜多汁。沙律 - 秋葵藜麥沙律微酸溜溜的沙律醋及有點wasabi的刺激感,完全不覺秋葵那滑潺潺的感覺,又有藜麥一粒粒的煙韌感。汁煮白鱈魚雪白厚身的鱈魚肉好鮮甜細膩,那魚香幾近入口即化,好清香;本身的魚皮分開壓成薄薄的煎香,好酥脆;配即煮的洋蔥汁有淡雅的甜味。鱈魚乾片由於製作龍蝦需時,侍應送上小食予客人等待。魚乾片超酥脆,配七味粉沙律醬。龍蝦配海膽汁大隻又新鮮的澳洲龍蝦,即使已經開邊一分為二,那些腳仔還會活動;比起波士頓龍蝦更加好食,肉身更厚更多飽滿,細嫩滑脆更加香甜;同樣甘甜的海膽汁更增添鮮味;配碟的雞冠草和紫蘇花好美觀,整體打卡度最高。季節料理 - 蒜香天白花菇頂級的日本菇種,口感細緻香醇的菇味,入口好軟滑,包裹著炒香的蒜香好惹味。熊本縣產A5和王牛顧名思義來自熊本縣的頂級品種「和王」,肉質軟嫩得來,味道又溫和,油花遍佈均勻、鮮嫩且入口即;不蘸任何東西已經好美味,侍應建議先吃原味,再蘸車厘子紅酒汁,或者

龍蝦鐵板燒二人前 - $2380
醬油豆腐龍蝦肉 & 秋葵藜麥沙律
醬油豆腐龍蝦肉

前菜 - 醬油豆腐龍蝦肉
豆腐好紮實,好重黃豆香,鋪面的龍蝦肉絲好鮮甜多汁。
醬油豆腐龍蝦肉 & 秋葵藜麥沙律

沙律 - 秋葵藜麥沙律

蒜香天白花菇
蒜香天白花菇

季節料理 - 蒜香天白花菇

熊本縣產A5和王牛
顧名思義來自熊本縣的頂級品種「和王」,肉質軟嫩得來,味道又溫和,油花遍佈均勻、鮮嫩且入口即;不蘸任何東西已經好美味,侍應建議先吃原味,再蘸車厘子紅酒汁,或者加一點Wasabi及蘸點酸汁,解膩提鮮,還有岩鹽和蒜片,層次變化多樣化。
瑤柱絲炒飯
瑤柱絲炒飯

炒飯(日本產米) - 瑤柱絲炒飯
師傅盡顯功力,把瑤柱絲、雞蛋和米飯三者炒得好均勻,粒粒分明又充滿鑊氣;最後會詢問加不加蔥,更鮮味,還附上一些日式漬物。

雞湯
日本人於秋冬必吃的「土瓶蒸」,裡放滿了秋冬的美味食材如海蝦和松茸等等,熬出精華的雞湯好鮮甜。(太好喝,喝了兩三杯才忘記打開拍照)

甜品
柚子和抹茶雪糕,柚子雪糕質地像雪葩,還有一條條柚子皮在裡面,而抹茶則濃郁,又有脆米花。
澳洲龍蝦
2021-11-12
2021-11-08 430 瀏覽
餐廳👨🏻‍🍳📝 鉄人旨花 📍 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓Celebrate mommy’s bday❤️服務超讚😆原本bk左7點,但系我地6點幾到都安排我地入座🙈建議早D去🙈因為大廚會攰的🤫今次揀左龍蝦鐵板燒 二人前🍽前菜龍蝦肉豆腐醒胃🍽沙律有驚喜😳平時我地都麻麻秋葵,但系呢個煮法,我地食😳成個都好有口感同好食❤️🍽汁煮白鱈魚啖啖肉,好新鮮🤤魚皮煎到卜卜脆🤣🍽西澳龍蝦配海膽汁龍蝦煮到岩岩好,不會老,好鮮好嫩🤤(如果遲去就。。)(老了)(😹)下面D海藻點海膽汁👍🏻上面?花,好香口🤤🍽季節料理?蒜汁冬菇以為會好咸,但系食落又okay😆爆蒜過程都好好睇🙈🍽熊本縣產 A5和王牛7成 medium well🥩超讚!!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻入口即溶,就咁食都好好味🙈第二塊沾燒肉汁,第三塊沾紅酒櫻桃汁 (邊邊的汁),第4塊與羽衣甘藍一齊食,第5塊與蒜片一齊食。羽衣甘藍整得勁好食😭🍽雞湯與炒飯雞湯食gimmick🤣mom既雞湯世一!!!炒飯好香口。🍽mom生日有birthday cake🤤cheessecake🤤不是tiramisu喔🤤🍽甜品 (有時令水果和雪糕可選擇)我地都揀左靜岡蜜瓜🤤比
餐廳👨🏻‍🍳

龍蝦肉豆腐
醒胃

🍽沙律
有驚喜😳
平時我地都麻麻秋葵,但系呢個煮法,我地食😳
成個都好有口感同好食❤️

🍽汁煮白鱈魚
啖啖肉,好新鮮🤤
魚皮煎到卜卜脆🤣

🍽西澳龍蝦配海膽汁
龍蝦煮到岩岩好,不會老,好鮮好嫩🤤
(如果遲去就。。)(老了)(😹)
下面D海藻點海膽汁👍🏻
上面?花,好香口🤤

🍽季節料理
?蒜汁冬菇
以為會好咸,但系食落又okay😆
爆蒜過程都好好睇🙈

🍽熊本縣產 A5和王牛
7成 medium well🥩
超讚!!!
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
入口即溶,就咁食都好好味🙈
第二塊沾燒肉汁,
第三塊沾紅酒櫻桃汁 (邊邊的汁),
第4塊與羽衣甘藍一齊食,
第5塊與蒜片一齊食。
羽衣甘藍整得勁好食😭

🍽雞湯與炒飯
雞湯食gimmick🤣
mom既雞湯世一!!!
炒飯好香口。

🍽mom生日有birthday cake🤤
cheessecake🤤
不是tiramisu喔🤤

🍽甜品
(有時令水果和雪糕可選擇)
我地都揀左靜岡蜜瓜🤤
比圖看起來細🙈
大約女性手掌大🙈
甜,但不會太甜
mom like🤣❤️

總括🤤
不錯🤤❤️
再強調一次服務很讚!!!
早去早享受🙈

雞湯與炒飯
Bday  cake
靜岡蜜瓜
2021-11-03 265 瀏覽
最近都幾流行食Omakase之前不停搵左幾間去試但因為本身唔太鍾意食生冷野差唔多價錢之下其實鐵板燒都係一個唔錯嘅選擇最主要係天氣開始涼食完個人唔使凍冰冰今次食有預先book到位去到個擺位就一個師傅對四pair客人因為我地大概19:00到師傅就先處理我哋兩位嘅食物後來先慢慢多人而我就開始戥佢緊張覺得佢係個好既時間管理者先可以處理好啲先後次序咁多個客人望住佢佢都冇裝絲毫一下停低諗過下一步需要做啲咩每一個客人都要順住上菜既次序我明白哩一點係師傅必須有既技能但真係覺得好專業同埋佩服我地叫咗個龍蝦鐵板燒食物方面冇咩好挑剔我個人黎講覺得幾岩我口味上菜方面係真係比起一般嘅需時耐一啲但係因為都有表演睇住所以時間過得還可以至於甜品我叫左多人推介既柚子味雪芭同埋哈密瓜雪糕我就唔太岩覺得好似係平時要黎沖嘢飲嗰隻柚子蜜變左做雪糕至於哈密瓜就又甜又多汁下次都係會叫返哈密瓜整體覺得呢個價錢食到呢個食材再加睇埋師傅表演係值得可以再去
最近都幾流行食Omakase

下次都係會叫返哈密瓜

整體覺得呢個價錢
食到呢個食材再加睇埋師傅表演係值得
可以再去

慶祝生日必選地方👍🏽 環境清靜 二人好好享受師傅既精細廚藝。 叫左一個鐵板燒餐 ,和牛,蠔一個omakase set 1.鐵板燒 海鮮 ,蝦煮得十分juicy , 一啲都唔乾 回味無窮和牛包住蒜片同蔥 點小小鹽 味道好出眾!值得一試另外叫左 一塊和牛 擺盤已經係好吸引,羽衣甘藍包住蒜片加一塊和牛 冇諗過咁夾,有唔同調味可以試 每款都各有特色。不得不說既係日本蕃薯 值伴碟 好好食 好甜好香👍🏽鐵板燒蠔好新鮮 Omakase 壽司同剌身 有唔同既魚類 一啲都唔腥,部份魚師傅用左薑/檸檬 作配搭整體來講 食物質素高 對得起價格 服務員態度都好好 好細心睇到客人既需要👍🏽
叫左一個鐵板燒餐 ,和牛,蠔
一個omakase set

1.鐵板燒
海鮮 ,蝦煮得十分juicy , 一啲都唔乾 回味無窮
和牛包住蒜片同蔥 點小小鹽 味道好出眾!值得一試

另外叫左 一塊和牛

鐵板燒蠔好新鮮

Omakase 壽司同剌身
有唔同既魚類 一啲都唔腥,部份魚師傅用左薑/檸檬 作配搭

2021-09-30
生日
  • 熊本縣產A5和牛王
  • 金目鯛壽司
今日又有開心事,當然就要食翻啲好野賀下距啦❤️❤️日本野一向我最愛🚀 一於食翻餐鐵人旨花嘅鐵板燒😎😎龍蝦和牛餐🦞 龍蝦仲要新鮮即開,拎出黎果陣仲見到蝦肉係度抽動🤣🤣 果然係見得到的新鮮❤️🥳 而和牛係來自日本熊本嘅A5級和王,淨係見到啲油脂都feel到一定會入口即化的感覺😎睇完菜品,廚師👨🏻‍🍳即刻黎個前菜,龍蝦肉豆腐同日式沙律,開胃首選食完前菜,再黎個汁煮銀鱈魚,汁係洋蔥汁,鮮甜味美。銀鱈魚兩面煎香,魚皮煎脆,點汁先食魚皮,再食魚肉,魚肉鮮嫩,正❤️食完銀雪魚下一步就到我哋嘅主菜龍蝦啦,龍蝦一開二,兩面輕輕煎熱,拆肉,撒上調味料,加上湯,蓋蓋焗10秒。一打開,香味撲鼻,配埋個海膽汁,爽🥳🥳食完龍蝦,再食翻個蔬菜借下膩,今次個季節限定係天白菇,煎香再配上炸蒜,蒜香天白菇🥳🥳好快又到最最最重要嘅A5和牛拉❤️❤️ 有四種食法,岩鹽,黑椒,酸汁同埋山葵😍😍 牛肉煎到5成熟,係我最愛的熟度🤟🏻🤟🏻 一入口,果然係A5,有融化的感覺,再配埋不同調味料,一道菜食出5道菜嘅感覺,賺了喔🥰🥰最後食埋個日式炒飯同雞湯,飽到差啲食唔落甜品🤩但為左解解濟,都食埋左個柚子雪芭🥳

2021-10-30 240 瀏覽
男友是日帶我食好西~佢話食鐵板燒🎯鉄人旨花🎯一入到去個格局好靚😍💓行入去仲有棵樹🙈其實我好想影相不過勁多人🙈(害羞)我哋叫咗龍蝦鐵板燒🦞☺︎︎二人前☺︎︎$2380❥沙律🥗菜好新鮮好爽口🌟份量啱啱好✨❥汁煮白鱈魚🐟Omg好靚啊😂然後魚皮知道脆卜卜~白鱈魚好鮮嫩~好正❥龍蝦配海膽汁🦞海膽就食得多,海膽汁第一次試~新鮮嘅龍蝦🦞睇住師傅料理佢🙈隻腳仔仲識郁omg~證明好新鮮,配上龍蝦汁真係冇得頂💕❥季節料理🍄um..冇記錯係食同類🙈冬菇,不過呢個冬菇好出色,睇落無咩特別,食落味道10分滿意!❥A5和王牛🥩呢個龍蝦套餐你以為龍蝦係主菜,真係估唔到佢個牛肉勁出色,100分我會比200分😍痴咗線咁好味😋 脂肪分佈好均勻,感覺係入口溶化咁,啲肉質我都唔識形容,但係呢個牛係我食過最好味嘅和牛😋❥抄飯🍚食完啲咁正嘅野~再食個炒飯很不錯😋❥雞湯🥣呢個雞湯好特別🤣好似用個茶壺倒啲湯出嚟咁😁影相又係10分一流,湯亦都好清甜。❥甜品🤩 十分驚喜呀~料理師傅言談間知道我哋嚟食生日飯,竟然送咗個蛋糕俾我😍超級窩心,雖然見到隔離枱都有,我諗師傅係專登傾計問起🥰好sweet♡︎搞到我完全唔記得咗影佢餐甜品😆總結嚟講,開頭我心諗鐵
男友是日帶我食好西~佢話食鐵板燒🎯鉄人旨花🎯

我哋叫咗龍蝦鐵板燒🦞☺︎︎二人前☺︎︎$2380
❥沙律🥗菜好新鮮好爽口🌟份量啱啱好✨

❥抄飯🍚食完啲咁正嘅野~再食個炒飯很不錯😋

總結嚟講,開頭我心諗鐵板燒使唔使2千幾啊?
不過佢哋嘅服務態度,食物質素,細心位都拎哂分👍🏻👍🏻👍🏻2千幾完全物超所值😻💕💓
要試嘅朋友快啲去✨😘超級滿意嘅一餐🥰💓
喺呢個平台有1000個好評,絕對唔容易,但係當你品嚐完呢一餐飯之後,就會好明白點解評價咁高!👍🏻南非鮑魚鐵板燒(二人前)🤍前菜食大餐前,先黎清洗一下味蕾,食點開胃菜。秋葵藜麥沙律淡口而清新。豆腐滑嘟嘟,配上新鮮嘅龍蝦肉,清甜無比。🤍汁煮白鱈魚一道好考功夫既菜式,師傅將魚皮同魚肉分開烹調,魚皮燒至薄脆,逼出油份,食落好似薄切薯片咁,香脆可口;白鱈魚魚肉較厚實,皮下脂肪亦比較多,食落鮮甜。🤍鮑魚未食之前已經端上四大隻新鮮活鮑魚,大隻到眼都凸埋,仲要郁緊。師傅手起刀落就移除晒啲唔食得嘅部份,烹調嘅時候加入適當嘅調味同淋上煎熟咗嘅牛油。上枱時配埋青海苔忌廉汁,配搭幾特別。鮑魚爽甜彈牙!🤍季節料理:蒜香天白菇菇菌味好好好香濃,加上陣陣嘅牛油香,配埋蒜蓉同香蔥粒,食落非常惹味(不過季節料理幾個月就會轉一次)🤍熊本縣產𝐀𝟓和牛日本牛既魅力所在,叫咗五成熟,肉質粉嫩,食落口感軟淋,油脂豐腴,口腔充滿住澎湃既牛脂香。外配香脆可口既蒜片,仲可以按個人喜好加以調味 : 岩鹽/黑椒/酸汁/𝐰𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢/櫻桃紅酒汁。(日式食法:夾上蒜片同𝐰𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢沾上酸汁,食落相對解膩!)🤍雞湯雞湯用壺端上,色澤清澈,上台既

👍🏻南非鮑魚鐵板燒(二人前)

🤍前菜

🤍汁煮白鱈魚

🤍鮑魚

🤍季節料理:蒜香天白菇

🤍熊本縣產𝐀𝟓和牛

🤍雞湯
雞湯用壺端上,色澤清澈,上台既時候剛好用黎中和剛才既每道菜式,配上靈芝菇同蝦仁,雞湯味鮮甜濃郁。

🤍炒飯
米飯粒粒分明,珍珠米帶點咬口,瑤柱絲非常香口,整碟炒得相當夠鑊氣。師傅上菜之前仲會自己先試吓味,再調整調味,外配漬物。

🤍甜品
有蜜瓜同雪糕選擇,雪糕有味道可以選:抹茶、黑糖雲呢拿、柚子。小編揀咗黑糖雲呢拿,食落好滑,不過最經驗嘅一定係個蜜瓜,甜到好高,滿滿嘅水果汁同果香,係一餐飯最完美嘅作結。

👍🏻👍🏻一路食就會覺得廚師侍應嘅合作度好高,全程好似睇緊藝術表演咁。
2021-10-19 3266 瀏覽
無論幾多年都好,紀念日都要重視慶祝一下🎉撞正風球下,難免擔心已預約餐廳會唔會開🤔幸好在最壞天氣情況下,都能如期食飯仲有一個非常愉快用餐經驗💯呢次係第二次幫襯,今次試埋佢哋嘅teppanyaki 🥩🥩店員提及由於天氣關係能安排人手比平日少,只有一位師傅而我哋又早到咗少少,竟然細心安排小食同飲品比我哋🥃絕對加哂分⬆️叫咗鮑魚鐵扒燒 二人前 $2680兩款前菜沙律都好清新、開胃:秋葵藜麥沙律醬油凍豆腐龍蝦肉汁煮白鱈魚魚皮煎得非常香口,脆片一樣咁crispy‼️白鱈魚煎得外脆內軟啱啱好嘅熟成度好juicy呀🤤🤤主角:鮑魚新鮮鮑魚整齊排列喺鐵板上,煮好依然保持爽口彈牙口感,配以鮮海苔忌廉汁冇半點膩感之餘仲幾夾,更提鮮✅季節料理:蒜香天白花菇花菇煮得好腍,加入蒜頭惹味非常👍🏻熊本縣產A5和牛入口會融化嘅A5和牛攞哂證書😋😋雪花❄️分佈均勻,五成熟-重油香、軟滑粉嫩,非常誘人👅可以根據個人喜好蘸點岩鹽/wasabi/車厘子紅酒汁/配蒜片+柚子醋酸汁,個人認為岩鹽同𝐰𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢更能帶出和牛本身嘅味,已經好完美👏🏻👏🏻炒飯細心嘅師傅會問客人要唔要蔥,照顧到唔食蔥嘅朋友,每顆飯粒亦均勻地沾上蛋,炒得粒粒分明💯雞
無論幾多年都好,紀念日都要重視慶祝一下🎉
叫咗鮑魚鐵扒燒 二人前 $2680
兩款前菜沙律都好清新、開胃:
秋葵藜麥沙律
醬油凍豆腐龍蝦肉
主角:鮑魚
季節料理:蒜香天白花菇
花菇煮得好腍,加入蒜頭惹味非常👍🏻
熊本縣產A5和牛
炒飯
雞湯
雞湯真材實料,好香濃以茶壺上保持溫度
甜品:靜岡蜜瓜

除咗食物,食teppanyaki更能用👀享受師傅烹煮過程,純熟細緻擺盤、而奉上嘅每一道菜都有店員細心講解,值得推介唔單止食物、環境同服務都好好嘅一家餐廳🔝
2021-10-12