2019-09-24 852 瀏覽
今晚同個客去到銅鑼灣謝斐道(鉄人旨花)日本餐廳食鐵板燒, 餐廳設計十分裝潢,店員的服務都好親切,食鐵板燒可以一邊食,一邊看到廚師精湛的廚藝。蕎麥沙律,蔬菜新鮮,色彩繽紛.加上蕎麥同醬汁,非常開胃。食鐵板燒最好就係有味覺之餘,仲有埋視覺享受,就係睇到廚師將每種美味的食材即刻在你面前烹調後,將熱呼呼的菜式逐樣上菜。白鱈魚,將魚皮煎至微焦,白雪魚慢煎到肉質保持嫩滑 ,師傅果然是用心烹調。 海膽汁煮龍蝦,將一隻新鮮生猛猛的龍蝦,經過廚師一輪時間烹調後,在我面前就係一碟鮮甜美味爽肉的海膽汁煮龍蝦。日本熊本縣產A5和王牛我覺得食優質和牛,叫三至五成熟便可,因本身和牛食材已很優質再加上廚師的廚藝.令到這A5和牛成為入口即溶, 店員介紹三種食法,先試原味,再試岩鹽及燒汁,最後夾上炸蒜片及即磨山葵一起食。法國白蘆筍、波仔椰菜。清酒帶子雞湯,啖啖肉新鮮的帶子加埋酒香味,十分配合。炒飯加配菜,看似簡簡單單的炒飯,但食時吃到粒粒金香分明,果然有水準。甜品,冰凍的生果杯,分別有鋪面的紅石榴、中間的血橙肉、底層係哈密瓜,三種口感,十分有特色。

蕎麥沙律,蔬菜新鮮,色彩繽紛.加上蕎麥同醬汁,非常開胃。

法國白蘆筍、波仔椰菜。

清酒帶子雞湯,啖啖肉新鮮的帶子加埋酒香味,十分配合。

2019-09-24 401 瀏覽
朋友早前生日,我已請她來過銅鑼灣(鉄人旨花),今日到我的生日,她就禮尚往來地,請我到這間日本餐廳再次享受 一餐高質的鐵板燒美食。餐前蕎麥沙律新鮮,五顏綠色,再配上酸甜的醋汁,十分醒胃。白鱈魚,廚師烹飪手藝真是出神入化,將魚皮煎至硬身 插在外脆內嫩的白雪魚,賣相十分精緻。海膽汁煮龍蝦,單看賣相已經不捨得食,龍蝦肉新鮮爽口彈牙,再配上海膽汁,簡直無得彈。日本熊日本縣產A5和王牛, 廚師問我哋要幾成熟,並即場在鐵板上烹調這件肉嫩色紅,油脂分佈平均優質和牛,叫左5成熟剛好,入口即溶,有幾種種食法,先食原味、可點岩鹽、即磨的山葵、夾上炸蒜片等,分別食到不同的口味。清酒雞湯,廚師將雞湯放在錫紙煮滾後,再放入新鮮肉厚的日本帶子,令到雞湯更加洒香味甜。法國白蘆筍再配上波仔椰菜 ,味道十分鮮嫩清新。別小看這碗炒飯,廚師精心在鐵板上用咗和牛粒及蛋絲 ,將飯炒至粒粒分明,爽口乾身。甜品,芝麻雪糕。

餐前蕎麥沙律新鮮,五顏綠色,再配上酸甜的醋汁,十分醒胃。

法國白蘆筍再配上波仔椰菜 ,味道十分鮮嫩清新。

甜品,芝麻雪糕。
2019-09-24 106 瀏覽
店內裝潢簡約優雅,燈光溫和,播放柔和的音樂。一邊食,一邊欣賞廚師直接係面前表演一場廚藝秀,覺得一切簡單而寧靜,望著眼前既人,覺得很美很美,it’s definitely Quality of Life!☝🏻就由進食次序順序講啦!#🗣 #itadakimasu #🙏🏻 *伊勢海老鉄板燒*1.沙律 就咁睇沙律菜既色彩配搭已經係視覺享受, 沙律仲加咗啲藜麥,同埋有少少芥末,係酸酸甜甜的醋汁襯托之下十分開胃。2.汁煮白鱈魚白鱈魚比銀鱈魚更加高級矜貴,廚師將魚肉同埋魚皮分開煎,鱈魚皮反覆地煎,將魚油迫左出來,形成脆卜卜薄薄一片,魚肉外脆內軟🤤再配合埋佢濃烈嘅汁👍🏻👍🏻👍🏻真係完美。3.海膽汁煮龍蝦望住隻龍蝦由生變熟再被起肉,腦海只有一個字🗣鮮❗️。龍蝦肉好新鮮同彈牙,海膽汁將成個味道昇華左!4.季節料理(法國白蘆筍配菠子椰菜)廚師簡單地用法國白蘆筍加上菠子椰菜在鐵板上拌以奶油炒香👨🏻‍🍳🔥,菜式濃郁Creamy,亦不失白蘆筍既清甜爽口🤤🥦。 5.熊本A5和王牛客人可選擇想要既生熟程度,五成熟既牛肉,口感肉質鬆化,表面煎得微脆!而和牛亦有幾種食法😜🐮😋1️⃣初嘗可先原汁原味成舊放入口慢慢嗒真牛香鮮味🤤🐮

☝🏻就由進食次序順序講啦!
#🗣 #itadakimasu #🙏🏻

*伊勢海老鉄板燒*

1.沙律

2.汁煮白鱈魚

3.海膽汁煮龍蝦

4.季節料理(法國白蘆筍配菠子椰菜)

5.熊本A5和王牛
而和牛亦有幾種食法😜🐮😋1️⃣初嘗可先原汁原味成舊放入口慢慢嗒真牛香鮮味🤤🐮🥩2️⃣之後可沾些少喜馬拉雅岩鹽及燒汁一齊食😋3️⃣又可以夾上又香又脆既炸蒜片及即蘑的山葵一齊食4️⃣仲可以配蔬菜,蔬菜既菇味濃郁,南瓜甜軟,茄子入味!

6.黑毛和牛鵝肝高菜燒飯
炒飯粒粒分明,又唔會太油膩!日本米飯粒粒飽滿晶瑩,混合了嫩滑的牛肉更是美味,每粒飯都有鵝肝既油香,👀👀神奇在食到碗底都唔見有一點油跡。

7.清酒雞湯
雞湯清甜而且唔油膩,👏🏻👏🏻湯內有鮮甜肉厚既日本帶子。

8.甜品(紅豆雪糕/柚子雪葩)
簡簡單單既紅豆雪糕&柚子雪葩,吃了一晚熱辣濃郁的食物,此時來一點涼快的甜品,🤤確實是令人受落不已。

呢個晚餐真係好滿意,的確物有所值!店員服務一流,親切有禮。加上環境寧靜舒適,十分值得一試。Great sense of satisfaction and relaxation! 😋Arigatou🙏🏻
因為朋友生日,而佢一直都好想omakase (廚師發板),我見OpenRice呢間勁多like,所以就決定試下呢間。先來係前菜,師傅擺盤擺得好靚,左上嗰個係蟹肉配上酸味味嘅汁,食落勁開胃。刺身-呢個係吞拿魚,左邊係吞拿魚BB,右邊係吞拿魚腩,兩個唔同嘅質感,吞拿魚腩食落會相對肥美啲,但我覺得兩個都好好食!👍🏾👍🏾🤤呢個係右口魚,入面包住海膽同黑松露汁,呢個係我覺得成晚最最最好食既!👍🏾🤤😍💕左上係炙燒新鮮北寄貝,勁新鮮,見師傅切嘅時候佢都仲郁緊。右下係和牛他他,配上啲蔥幾好食!🥰其實omakase 餐牌$1580同$1280最大嘅分別就係呢個龍蝦刺身,$1580最少要兩位起食先會有龍蝦刺身。師傅會先俾你睇下個龍蝦同埋可以影下相,之後就會拎去處理。個龍蝦🦞勁生猛!呢個龍蝦刺身有兩個食法,一係就咁加少少青檸汁食,或者係沾上右邊粉紅色既鹽塊食。我個人就鍾意乜都唔點直接食,雪白透明嘅肉,質感爽口,好新鮮!燒物-呢個係白鱈魚,同平時食嘅銀鱈魚有少少分別,係比較多脂肪,食落個口質會更加滑同香。左上係有兩種唔同既海膽,配上埋淮山蓉同酸草幾特別。壽司-右下個個壽司卷都唔錯,係池魚卷入面包住紫蘇葉。左下

左上係炙燒新鮮北寄貝,勁新鮮,見師傅切嘅時候佢都仲郁緊。
右下係和牛他他,配上啲蔥幾好食!🥰

個龍蝦🦞勁生猛!

左上係有兩種唔同既海膽,配上埋淮山蓉同酸草幾特別。
壽司-右下個個壽司卷都唔錯,係池魚卷入面包住紫蘇葉。
左下個個蝦壽司我就覺得麻麻地,唔係太啱我口味。

左下係吞拿魚腩飯配蔥油,好味👍🏾
右下係龍蝦湯,好鮮甜。

最後個甜品係密瓜🥰🥰🥰

總括來說,呢間野啲刺身好新鮮,服務態度都好好,師傅會逐一介紹每樣食物係啲咩同埋個食法,係略嫌貴左少少,性價比唔算好高。
2019-09-18
慶祝紀念
生日
2019-09-21 134 瀏覽
今晚極有口福,友人豪請食鐵板燒, 拿拿臨book位近近哋去咗銅鑼灣《鐵人旨花》。餐廳提供高質素鐵板燒,另一邊做刺身壽司廚師發辦。餐廳提供多款套餐, 揀揀吓見到一款<日本白象拔套餐($2688 二人)>, 大家都鍾意食象拔蚌 ~~ 就揀呢個餐非常期待!先來藜麥芥末沙律, 有機食材特別清甜, 芥末汁帶少少嘅辣, 而酸度都比較強勁, 完全開了胃醒了神!白象拔蚌切條,唔會太幼,保持口感, 牛油炒得極香。 一啖咬落,夠爽唔韌又鮮甜, 感覺完全唔似平時食嘅象拔蚌,一点腥味都沒有。 旁邊還有三文魚子和淋上芥末忌廉汁, 個汁係鐵板上即煮, 完全感覺到食材嘅新鮮和即製嘅過程活現眼前。芥末忌廉汁味道新穎, 唔會攻鼻有少少嘅芥末香。香煎鵝肝配意大利黑醋邪惡嘅鵝肝總係惹人喜愛, 鵝肝外皮煎得脆脆的, 內裏仲係好滑,油香回甘, 完全融化於口腔。白蘆筍和小椰菜, 間場嘅季節小品蔬菜都處理得非常精彩, 白蘆筍又爽又甜, 直情可以用juice來形容。 即席煮嘅忌廉汁更非常美味。熊本縣產A5和王牛另一主角出場, 夾起嘅時候比一般嘅牛柳粒特別輕型, 好像夾起棉花糖一樣, 肉質柔軟, order 了五成熟,

餐廳提供高質素鐵板燒,另一邊做刺身壽司廚師發辦。

芥末忌廉汁味道新穎, 唔會攻鼻有少少嘅芥末香。

熊本縣產A5和王牛
另一主角出場, 夾起嘅時候比一般嘅牛柳粒特別輕型, 好像夾起棉花糖一樣, 肉質柔軟, order 了五成熟, 呈現粉嫩嘅紅色, 先試原味, 牛嘅味道極濃, 肉汁豐盛, 那種不經醃製天然嘅肉香 和鬆軟口感令人一試難忘。

想轉口味可以夾著炸蒜片同吃, 帶出另一層次。 旁邊仲有一些岩鹽, 可以試一點點畢竟和牛輕煎嘅時候已經下了輕量鹽。 至於生磨嘅芥末, 反而覺得不太夾, 還是覺得原汁原味係最正!

清酒雞湯
趁熱飲,清酒嘅味道冇咁濃烈, 配搭特別,清酒配雞湯畀清酒煮海鮮更傳統,味道更豐富。 配上帶子, 特別美味。

選了和牛炒飯, 當然是日本產米使用。 米粒乾身有飯香, 佈滿日本香蔥與和和牛粒, 矜貴而實在, 既飽肚又美味~
柚子雪葩

甜品柚子雪葩。 超濃郁嘅柚子味, 原來雪葩裏面仲有絲絲嘅柚子肉, 難怪柚子味極為突出濃郁。
清新冰凍嘅雪葩正好減低 幾款味道濃郁嘅菜式。

平時都係我煮畀屋企人食多, 來到鐵板燒枱,這項重任就落喺師傅手上, 我只需要坐喺度等食,欣賞吓佢嘅廚藝~~ 可以專心品嚐美食~~

柚子雪葩
2019-09-21 585 瀏覽
在日本料理之中較喜歡吃鐵板燒的其中一個原因, 就是因為簡單直接, 廚師直接在食客面前表演一場廚藝秀,以各種形式燒出不同的食物,味道是首要做好之外, 廚師也要兼顧食物的賣相, 所以廚師要有一定的功架。是晚來到一間鐵板燒店, 名字叫「鉄人旨花」, 看看水準如何。鉄人旨花位於銅鑼灣區, 餐廳主要分為兩部份,一邊是鐵板燒, 另一邊是壽司吧枱。一直想試試師傅的功架如何, 是晚選擇了鐵板燒, 有鐵板燒吧枱位之外,也有獨立貴賓房。要近距離欣賞師傅的功架, 當然要坐吧枱位, 坐在吧枱可以清楚的看著師傅在工作。先來個沙律去打開胃口, 簡簡單單的幾款沙律菜擺在碗子中放得整整齊齊的,單看其不用的色彩配搭已經是享受, 在酸酸甜甜的醋汁襯托之下很討好。此時師傅準備了貝殼類食材日本白象拔, 白象拔已給處理好兼已解體, 只見師傅大廚將白象拔的肉切成條狀,炒好再砌回殼中, 是日的脆口帶爽,味道甜美,也足證是新鮮無比,吃得滿意。再來的就是紅酒煎鵝肝,將一片鵝肝放在鈇板上煎,快手猛火燒得兩面焦香就成了,外脆內嫩做出來效果相當好,用上酸甜俱備的紅酒調味, 跟煎鵝肝十分配合, 鵝肝配上烘得脆口的麵包,好吃。海鮮和肉類之後,
海鮮和肉類之後, 當然要有些菜類食物來清清腸胃, 送上的是季節料理, 廚師用簡簡單單的法國白露荀加上波子椰菜在鉄板上來炒, 吃起來味道也不錯。
到了最期待的牛肉項目, 用上的是熊本縣產A5和王牛,客人可選擇想要的生熟程度, 個人選了五成熟, 牛肉煎得外層焦香,內裡還可見到嫩紅色,牛肉味道濃郁,肉質鬆化配合表面煎得微脆的口感,是我喜歡的, 可以用岩鹽或酸汁去調味, 還可以夾上又香又脆的炸蒜片及即蘑的山葵一起吃,當然是美味的。
吃鐵板燒真的不能缺少炒飯環節,只見廚師先在鉄板上下油,下白飯,再下蔥和醬油去調味, 然後炒和牛及蛋絲, 最後與白飯混合起來, 炒至乾身, 炒得粒粒分明,又唔會太油膩, 用上了粒粒飽滿晶瑩的日本米飯,混合了嫩滑的牛肉更是美味,吃罷後碟底也不見有一點油跡。
還有清酒雞湯,師傅把雞湯放在錫紙中加熱, 同場加映「玩火表演」, 雞湯本身好清甜而且唔油膩,湯內有日本帶子, 鮮甜而肉厚。
餐後甜點就是簡簡單單的柚子雪葩,吃了一晚熱辣濃郁的食物,此時來一點涼快的甜品,確實是令人受落不已。
這次晚餐吃得滿意之極, 以這裡的消費及食物水準計,是物有所值的,而另一原因就是服務, 這裡的店員非常用心, 照顧到客人的需要, 主動幫客人加水和收碟, 加上這裡環境也是寧靜舒適,值得一試。
2019-09-18 120 瀏覽
近日心情有點沉重,要吃餐大餐來慰藉一下心靈,今晚便與女朋友來銅鑼灣這家可以選擇廚師發辦或者鐵板燒的鉄人旨花,今晚想吃一下刺身壽司,便選擇了廚師發辦。餐廳內周圍的佈置十分精美。前菜先吃些前菜暖暖胃,松葉蟹碎浸住土藻醋,味道又鮮甜又開胃,鯖魚用了醋醃昆布蓋上,賣相精美又好味,日本新鮮蕃茄,酸酸甜甜好開胃清新,可以刺激一下味蕾。白蝦,中拖羅來自日本富山灣的白蝦,飽滿鮮甜又爽口,晶瑩剔透的蝦肉很吸睛,旁邊的中拖羅,淋上沙律汁蛋黃醬更能進一步提鮮。刺身首先是刺身部分,𩶘魚薄切卷入海膽及黑松露,各具特式,味道互相配搭,然後食石垣貝,粒貝,金目鯛,非常鮮甜美味。鹽燒犬牙白鱈魚白鱈魚比銀鱈魚高級,吃起來魚脂味更濃郁,經過輕輕火炙後,把少許魚脂逼出,口感更佳。A5和牛餅乾A5和牛一般會比較肥膩,所以放在威化餅上面,能夠去除一點膩感,及增加了口感層次。深海池魚壽司,北海道帶子壽司,秋刀魚壽司配三升漬,北海道赤海膽壽司,北海道牡丹蝦 蝦籽,黑鯥壽司,赤鯥壽司,右口魚壽司師傅手握飯團的力度拿捏得很準確,令壽司飯的空氣感十足,飯粒不會過於擠壓,其中右口魚壽司最為香,又稱沙鰈魚,經火炙後,放入口有一種入口即溶的口
餐廳內周圍的佈置十分精美。

前菜

白蝦,中拖羅

刺身

鹽燒犬牙白鱈魚

A5和牛餅乾

師傅手握飯團的力度拿捏得很準確,令壽司飯的空氣感十足,飯粒不會過於擠壓,其中右口魚壽司最為香,又稱沙鰈魚,經火炙後,放入口有一種入口即溶的口感。

燒拖羅配拖羅飯

燒拖羅令魚肉變得硬身一點,魚油脂香盡鎖在裡面,配以拖羅粒飯令魚鮮味在口腔內濃濃不散。
龍蝦湯

用了整個龍蝦頭,蝦味很濃很重。
最後的鮮果杯也很精美可口呢。
2019-09-18 650 瀏覽
話說我要幫個朋友慶祝生日,喺度諗緊究竟同佢食咩好呢,就醒起之前都有朋友介紹過鉄人旨花,話好好食嘅🤔咁我梗係上網Search下先啦,見到啲相我就覺得應該值得一試!😍👅我同個朋友揀左個伊勢海老鉄板燒 二人前🙆🏻‍♀首先係個前菜沙律🥗,唔好以為佢同其他沙律一樣,佢加咗啲藜麥,同埋有少少芥末,所以已經比個前菜搞到好開胃👍🏻👅之後就係個汁煮白鱈魚🐟,個廚師好好咁講解俾我哋聽,呢個係比銀鱈魚更加高級,佢係將魚肉同埋魚皮分開煎👍🏻食落去魚肉外脆內軟🤤再配合埋佢濃烈嘅汁,一試難忘👏🏻👅然後就係個海膽汁煮龍蝦🦞👍🏻先唔好講龍蝦肉好新鮮同彈牙,佢嗰個海膽汁嘅味道,將成個味道昇華左!👅接着呢個季節料理🤔就係法國嘅白露荀加埋波子椰菜,佢個奶油味好重!口感格外特別👍🏻👅接下來梗係呢個熊本縣產A5和王牛肉!淨係聽個名已經流晒口水,入口即溶嘅,然之後可以再點下岩鹽,或者其他調味料試吓搵啱自己嘅口味👍🏻我就覺得原味已經好好食🤤👅然之後再食咗雪菜炒飯!炒飯唔會好乾身,再加埋啲炒蛋🤤好豐富!👅然之後個清酒雞湯,本身未食嗰陣會喺度諗會唔會好油膩呢,但係唔會佢味道好清甜,仲加埋啲日本帶子👍🏻更加帶出嗰個鮮味!👅食到最後梗係上

👅

食到最後梗係上埋個甜品😚,係一個生果杯,佢連甜品都設計得好特別,有紅石榴血橙同埋哈密瓜🍈將成餐畫上一個完美句號❤

好開心呀我生日個朋友仔食完都大贊🤤👏🏻好多謝呢度啲人啲服務態度超級好👍🏻最後送上一個Happy birthday俾我個朋友開心到佢傻咗❤

• 海膽汁煮龍蝦
早前晚跟朋友出來食飯, 就是慶祝朋友職加薪請食飯, 相約到銅鑼灣區 ~鐵人旨花食晚飯來慶祝。 店裝潢充滿著日式風格, 有兩區鐵板燒及分別食Omakase位置。**我們選坐在吧枱前,可睇到師傅細心製作料理。***選了 Shika Omakase 一人前  $1580 /位 x2 **首先送來開胃前菜 由酸清甜的熊本縣蕃茄食先,接著爽口赤貝, 最接著食和牛海膽卷,入口嫩滑的和牛與鮮甜滑溜的海膽, 確是滿滿邪惡鮮味,回味無窮!**刺身 由淡至濃來食 晶瑩剔透的白色一片片就是真名鰹肉質爽口,味道較清淡甜。 檸檬片上放了石垣貝,入口爽口,肉質彈牙,鮮甜十足。 金目鯛入口緊緻,有濃濃魚脂香味。 切厚的池魚被火輕灸,魚肉質香滑肥美,脂香吸引迷人。**生猛鮮活的龍蝦刺身 (赤龍蝦) 這龍蝦好生生猛猛,好新鮮。 是生猛鮮活的龍蝦宰殺切片成刺身, 能保留鮮甜的口感。 上枱時觸鬚有微動緊,顯示出十分新鮮, 連蝦頭及尾作伴碟,顯現出非常有氣派。 龍蝦刺身肉呈現晶瑩剔透, 厚切肉質爽口結實嚼勁得來又彈牙,味道清甜, 灑上青檸汁或沾上鹽板,更加鮮味。**拖羅魚卷 厚切拖羅魚腩
早前晚跟朋友出來食飯,
就是慶祝朋友職加薪請食飯,
相約到銅鑼灣區 ~鐵人旨花食晚飯來慶祝。

店裝潢充滿著日式風格,
有兩區鐵板燒及分別食Omakase位置。
我們選坐在吧枱前,可睇到師傅細心製作料理。
選了
首先送來開胃前菜
由酸清甜的熊本縣蕃茄食先,接著爽口赤貝,
最接著食和牛海膽卷,入口嫩滑的和牛與鮮甜滑溜的海膽,
確是滿滿邪惡鮮味,回味無窮!
刺身
由淡至濃來食
晶瑩剔透的白色一片片就是真名鰹肉質爽口,味道較清淡甜。
檸檬片上放了石垣貝,入口爽口,肉質彈牙,鮮甜十足。
金目鯛入口緊緻,有濃濃魚脂香味。
切厚的池魚被火輕灸,魚肉質香滑肥美,脂香吸引迷人。
生猛鮮活的龍蝦刺身 (赤龍蝦)
這龍蝦好生生猛猛,好新鮮。
是生猛鮮活的龍蝦宰殺切片成刺身,
能保留鮮甜的口感。
上枱時觸鬚有微動緊,顯示出十分新鮮,
連蝦頭及尾作伴碟,顯現出非常有氣派。
龍蝦刺身肉呈現晶瑩剔透,
厚切肉質爽口結實嚼勁得來又彈牙,味道清甜,
灑上青檸汁或沾上鹽板,更加鮮味。
拖羅魚卷
厚切拖羅魚腩上點綴芥末子夾住紫菜,
由鮮味吃到油香,入口即溶,配上芥末子有粒粒咬口感,
令口感更豐富, 令人回味無窮。
燒白鱈
厚身白鱈肉質結實有咬口,
魚味香濃帶豐富油脂,
味道有點似銀雪魚。
壽司
白蝦壽司,好多晶瑩剔透的白蝦配上赤海膽,
口感軟綿綿,味道鮮甜。
深海池魚壽司,魚肉質感很嫩,口感豐富魚油潤感。
靜魚壽司, 魚有爽口口感,有清甜味道,真的似油甘魚。
太刀魚壽司,魚經炙,魚質油脂豐富,肉質細緻滑彈牙,具鮮甜油潤。
黑陸魚壽司,魚部份被輕炙,魚肉質香滑肥美,脂香吸引迷人。
拖羅壽司,拖羅好香魚油脂,入口即溶的口感。
青魚壽司, 魚淋上酸汁可帶出有肥美豐腴的魚香,
有好柔軟的口感。
赤海膽配拖羅油脂撈飯
將拖羅油脂撈珍珠醋米飯,米質煙韌夠香 ,
同時有魚油香味,配有好多甘甜鮮美赤海膽,
盡是滿足美味。
龍蝦湯
將龍蝦刺身餘下的頭來製成湯,
有來好濃龍蝦湯味,非常清甜鮮好味。
最後以甜品
水果來自澳洲蜜瓜,非常新鮮清甜可口,作晚飯完美句號。
2019-09-17 106 瀏覽
為左慶祝男友的生日,月前已預訂左鉄人旨花的鐵板燒,「鉄人」係 Openrice 的評價似乎好高,希望男友喜歡~我地班 961 出發後因為西隧封左,巴士轉行紅隧,令我地直接到達銅鑼灣。 早到左 5 分鐘,店員先帶我地就坐,叫我地飲住茶,慢慢唸食咩,又細心咁送上籃子,等我地可以將隨身物品放好。貼心我地唸左一段時間,最後點左鮑魚套餐 ($2688):(一) 芥末醋黎麥沙津酸味醒胃,配上點點芥末刺激一下味蕾,話你知師傅要開始表演啦!(二) 紐西䔵鮑魚Joe 師傅話呢隻飽魚連殻有一斤重,都成十幾歲,我地今日比較 Lucky,今日呢隻鮑魚殻比較輕肉就多,上枱時仲要好生猛,成隻蝸牛咁郁下郁下。牛油炒飽魚我比較少見,配上生紫菜忌廉汁,完全沒有違和感,加上三文魚子又能提鮮,真係有想法的師傅!(三) 鵝肝多士呢個基本上係每次鐵板燒的必食菜式,師傅對自己煎的鵝肝非常有信心,佢話佢對鵝肝的厚度有要求,店內的鵝肝都係佢負責切好。我見佢煎完一面,一反已經係金黃色,火侯控制得好準,就知道有口福啦。食落脆口唔膩,我用手攞住食都無油流出黎,輕輕用紙巾一抹手已經乾淨灑。我仲跳皮咁用掂過鵝肝的手,掂一掂男友的手䏿,話佢知真

貼心

我地唸左一段時間,最後點左鮑魚套餐 ($2688):

(一) 芥末醋黎麥沙津

(二) 紐西䔵鮑魚

(三) 鵝肝多士

食落脆口唔膩,
我用手攞住食都無油流出黎,輕輕用紙巾一抹手已經乾淨灑。我仲跳皮咁用掂過鵝肝的手,掂一掂男友的手䏿,話佢知真係無油剩低。

(四)法國白蘆筍棷菜仔配忌廉汁

第一次食白蘆筍,味度係清甜的,食落纖維較粗,網上查過係呢種食物嘅特質, 長知識了。
記得有一次食泰國菜嘅椰菜仔, 太有咬口食到咀都攰,今次師傅將棷菜仔煮得比較淋身,啱啱好適合我同男友嘅要求。

(五) 熊本和牛

師傅花左我地食一道菜嘅時間, 非常用心咁煮好茄子,大啡菇,南瓜。然後再煎主角和牛,配上栗子蒜,山葵,紫蘇葉,喜馬拉雅鹽,教我地和牛的數個食法。其中一個一定要講,師傅教我地將和牛浸落日本醋,搣少少紫蘇葉包住和牛食用,和牛即刻變身成吞拿魚。
我非常之鍾意呢個食法,因為我本身就係一個吞拿魚迷!

(六)和牛炒飯

師傅炒飯嘅時候加左水,佢刻意用水蒸氣包住飯粒,令炒飯除左粒粒分明嘅感覺,依然濕潤唔乾。其實係食呢碗飯嘅時候,我已經有七成飽,但呢個口感太有趣,最後都食到乾淨晒!

(七)清酒帶子雞湯

呢個湯用料簡單,但非常清甜, 又有酒香,令我好滿足,好幸福哈哈。

(八)水果盤

水果盤每日限量供應,係師傅花成個鐘頭, 慢慢幫啲新奇士橙去衣去皮,整出嚟嘅。其實我本身唔鍾意食橙,但今次嘅橙肉非常甜,一啲酸味都冇,我一口接一口,非常喜歡!

睇得出呢位師父真正喜歡自己做嘅事,對食物嘅處理都好有要求,非常細緻,喜歡同時尊重自己嘅工作,先會做到呢個水準,真係難能可貴!
2019-09-15
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
  • 紅酒煎鵝肝
  • 熊本縣產A5和王牛
2019-09-16 78 瀏覽
今日放工男朋友帶左我黎銅鑼灣既呢間鐵板燒專門店,整個餐廳充滿和風感覺,而且特別之處在於餐桌前安排位置都有師傅近距離係客人面前即燒即食!前菜-沙律前菜先黎一客藜麥沙律,新鮮沙律菜,開胃又醒神!汁煮白鱈魚呢個洋蔥汁煮白鱈魚,望見師傅燒及擺盤已經花盡心思,而且用上食材也很珍貴,白鱈魚比起銀鱈魚已經係好一個等級!真係食得出,魚肉質帶出既鮮味,而且面頭燒到脆口金黃色既魚皮,索索聲,好好食!碟上更係食用花瓣,蘸上醬汁食也很特別!海膽汁龍蝦原條鐵板燒龍蝦,燒既同時加入牛油,所以特別香口。最後仲要好貼心地拆曬所有肉。醬汁方面用上了海膽汁,海膽汁配龍蝦,望見已經急不及待想食曬。龍蝦肉質好挺身,充滿鮮味,配合濃厚稠稠既海膽汁,齒頰留香,想不斷食!季節料理今次呢個季節料理,係由白松露汁波子菜配露荀,整個感覺好西式,特別鍾愛波子菜,配合醬汁食用很入味!熊本縣A5和牛王終於等到呢個A5熊本和牛出場!呢個和牛又真係似係日本食到個種感覺!牛味好出,而且juicy到一個點,但又唔會過膩,蘸上秘製和牛食用既wasabi和粗鹽味道更出!鵝肝炒飯鵝肝炒飯好香口,粒粒分明,炒到金黃色,而且份量多多!清酒雞湯食完和牛過後,品嚐

前菜-沙律

前菜先黎一客藜麥沙律,新鮮沙律菜,開胃又醒神!

汁煮白鱈魚

海膽汁龍蝦

季節料理

熊本縣A5和牛王

鵝肝炒飯

鵝肝炒飯好香口,粒粒分明,炒到金黃色,而且份量多多!

清酒雞湯

食完和牛過後,品嚐呢一碗清酒雞湯中和下!清酒味好出,更加入幾片鮮甜帶子。

甜品:水果杯

甜品仲有呢個水果杯,呢個柑橘/橙真係甜得誇張,忍唔住食曬所有,底層仲有哈密瓜!

整體而言,呢餐鐵板燒真係豐富到好滿足!特別欣賞師傅鐵板燒ing既技術同超有心思擺盤,絕對係高級鐵板燒體驗!
2019-09-16 98 瀏覽
有弟弟的姐姐最幸福 細佬帶左我去銅鑼灣鐵人旨花食廚司發板。今次我地就揀左 發板。餐廳既環境都幾有日本感覺,廚師發板區主要以粉紅色同白色花做裝飾。另一區仲有鐵板燒可以品嚐Tim 前菜拼盤赤貝配以生蝦 口感豐富 赤貝爽口 生蝦鮮甜 加以青瓜醋做配搭 即刻提升鮮味 酸甜開胃日本蕃茄非常清甜 配以少少海鹽 松葉蟹(推介) 用蛋黃醋調味 重蟹味之外 仲有啖啖蛋黃醬味———拖羅 (大推)師傅特登拎左成舊拖羅比我地睇 超粉紅色 食慾大增 呢個拖羅超級推介 重魚油香 做到入口即溶感覺 回味無窮怕膩仲配左日本白玉粟米 似甘庶味解膩 ———黑松露廣島蠔(推介)蠔大大粒 夠creamy 弟很喜歡上面黑松露醬 我就覺太濃 有少少搶左味———A5和牛他他配餅底(推介)牛味香濃 同餅底都夾 ———原隻龍蝦刺身(現場表演即切) 大推以前都有食過龍蝦刺身,但冇咁厚肉彈牙,係一口一啖龍蝦肉,放左係鹽板上可以稍微拎少少調味————汁煮金目鯛(推介)魚肉好滑又入味 食得最係靚魚 個汁調得岩岩好 唔會太鹼大淡—————海膽 配以淮山蓉同魚子 海膽新鮮 creamy————-鮑魚 旁邊啡色係鮑魚肝食落似蟹膏 稍嫌鮑魚硬左少少
有弟弟的姐姐最幸福 細佬帶左我去銅鑼灣鐵人旨花食廚司發板。

今次我地就揀左[旨花] 發板。餐廳既環境都幾有日本感覺,廚師發板區主要以粉紅色同白色花做裝飾。另一區仲有鐵板燒可以品嚐Tim

前菜拼盤

師傅特登拎左成舊拖羅比我地睇 超粉紅色 食慾大增

呢個拖羅超級推介 重魚油香 做到入口即溶感覺 回味無窮
怕膩仲配左日本白玉粟米 似甘庶味解膩
———
黑松露廣島蠔(推介)

———
A5和牛他他配餅底(推介)
牛味香濃 同餅底都夾

原隻龍蝦刺身(現場表演即切) 大推

————
汁煮金目鯛(推介)
魚肉好滑又入味 食得最係靚魚 個汁調得岩岩好 唔會太鹼大淡

深海池魚
赤鯥魚
鰈魚邊 入口即溶

鵝肝吞拿魚茸飯
呑拿魚蓉係即dok 新鮮 鵝肝油脂重 一口 鵝肝一口呑拿魚飯正

甜品 柚子雪ba
酸甜清爽 完美作結
2019-09-15 640 瀏覽
鉄人旨花,係我一個朋友係一年前介紹我去。話非常好食,咁我梗係即刻去~睇吓openrice d人點講先啦😂好多好多好評之外,見到d相就已經流哂口水啦!不過再望吓個價錢,掙扎左好耐。終於一年後嘅今日先去所以我既期望係好高,希望唔會令我失望啦!我地簡咗 伊勢海老鐵板燒 二人前 $2288前菜沙律新鮮既沙律菜加咗沙律汁同小小芥末,仲有我最愛既藜麥,非常開胃呀!汁煮白鱈魚聽廚師講比銀雪魚高級,魚肉同魚皮分開煎,魚皮煎香脆過薯片,再放係魚肉上面 魚肉外脆內嫩,非常鮮甜!個汁更加係濃烈至極 正!海膽汁煮龍蝦廚師即場煮,非常熟手!龍蝦肉爽口同彈牙好新鮮加埋海膽汁味道變得更濃郁 昇華到另一個層次季節料理法國白露荀配波子椰菜,奶油味好重又creamy一齊食又中和翻個甜度!配合得好好熊本縣產A5和王牛肉五成熟A5和牛賣相已經好吸引,油脂同雪花分布均勻,肉質嫩滑入口即溶 食過翻唔至轉頭!建議試咗原味先,之後先點岩鹽,芥末同其他調味料和牛炒飯炒飯粒粒分明,乾身得黎又唔油膩又加咗和牛粒,炒蛋、洋蔥粒呢啲配料口感同味道都好豐富!好想寫多碗呀清酒雞湯味道都算幾清甜,日本帶子拌煮更加有鮮味!甜品,生果杯最後甜品都唔馬虎
所以我既期望係好高,希望唔會令我失望啦!

我地簡咗 伊勢海老鐵板燒 二人前 $2288

前菜沙律

汁煮白鱈魚

海膽汁煮龍蝦
廚師即場煮,非常熟手!龍蝦肉爽口同彈牙好新鮮
加埋海膽汁味道變得更濃郁 昇華到另一個層次

季節料理
法國白露荀配波子椰菜,奶油味好重又creamy
一齊食又中和翻個甜度!配合得好好

熊本縣產A5和王牛肉
建議試咗原味先,之後先點岩鹽,芥末同其他調味料

和牛炒飯
炒飯粒粒分明,乾身得黎又唔油膩
又加咗和牛粒,炒蛋、洋蔥粒呢啲配料
口感同味道都好豐富!好想寫多碗呀

清酒雞湯
味道都算幾清甜,日本帶子拌煮更加有鮮味!

甜品,生果杯
最後甜品都唔馬虎,有紅石榴血橙同哈密瓜
為呢一餐飯作一個完美既結束!

總結,環境味道服務都係一等一 唔怪得咁多人黎食啦!個人覺得無論點都要都黎試一次!大大力推薦俾大家
2019-09-10
  • 清酒雞湯
  • 和牛炒飯
  • 熊本縣產A5和王牛
  • 沙律
  • 汁煮白鱈魚
  • 海膽汁煮龍蝦
2019-09-15 83 瀏覽
好開心!又有人請我嚟呢度食晚飯!無來好耐了,來到門口,感覺仍然係咁親切!仲好似加多咗好多花花裝飾,好靚!今次我地點左象拔蚌和牛鐵板燒套餐!第一次用象拔蚌鐵板燒。前菜沙律好開胃,加咗少少藜麥,感覺好健康!象拔蚌好大隻,肉質又厚又甜!味道好鮮甜,唔會過韌!塊和牛見到都已經口水流!和牛入口即溶,好重牛味,牛脂豐香!之後仲有鵝肝多士,鵝肝一啲都唔油膩,配埋塊脆多士簡直係Perfect match!但個湯今次唔係我杯茶,係sake帶子湯,略嫌酒味較濃,因為我本身唔飲酒嘅所以覺得麻麻。最尾選咗和牛炒飯,好香!但其實已經好飽!芝麻味雪糕做甜品,完成滿足嘅一餐!

今次我地點左象拔蚌和牛鐵板燒套餐!第一次用象拔蚌鐵板燒。

前菜沙律好開胃,加咗少少藜麥,感覺好健康!

象拔蚌好大隻,肉質又厚又甜!味道好鮮甜,唔會過韌!

塊和牛見到都已經口水流!

和牛入口即溶,好重牛味,牛脂豐香!

最尾選咗和牛炒飯,好香!但其實已經好飽!

芝麻味雪糕做甜品,完成滿足嘅一餐!

2019-09-13 107 瀏覽
今日老公安排了廚師發板既鐵板燒二人前。其實菜單內每種海鮮都想食,廚師說今日龍蝦新鮮。那就龍蝦吧。。餐廳內播放柔和的音樂,望住廚師煮食的動作,覺得很美。魚很滑,油份足,煮到似帶子很爽口。魚皮拆開另煎,很脆口魚味足。形成3D既擺盤很賞心悅目。龍蝦來了,仲在動的龍蝦,廚師幾下手拆肉加海膽汁煮。肉飽滿味美,果然冇介紹錯牛:油份香甜,牛質感冇得頂。加左空運到港既配菜,食到天然新鮮原汁原味。套餐仲有沙律,清酒雞湯,和牛炒飯,白露荀和甜品。每道都是精心炮製,滿滿的誠意令人很寫意。
今日老公安排了廚師發板既鐵板燒二人前。

餐廳內播放柔和的音樂,望住廚師煮食的動作,覺得很美。

套餐仲有沙律,清酒雞湯,和牛炒飯,白露荀和甜品

每道都是精心炮製,滿滿的誠意令人很寫意。