2023-02-15 89 瀏覽
經過佐敦有間新開餐廳鐵堂,大多主打食物為日本串燒,煮食等,見到有套餐12:30-17:30午市套餐第二位有半價,set套賣賣相幾靚靚。金套餐,枝豆,螺肉都幾啖啖肉月見飯,蛋黃夠橙紅靚日本蛋!撈埋珍珠米幾正。明太子雞翼煎炸得夠脆身,雞肉幾嫩滑餡料帶明太子微微辣感,非常惹味而且夠飽滿。鐵套餐芥末八爪魚粒粒幾惹明,越食越開胃。紅酒牛助肉,比例相當大,肉質幾嫩肉味幾濃!幾好送飯既菜式,味道幾好幾獨特。黑松露醬吉列炸蝦夠酥脆但又唔會太油膩,松露醬幾開胃鮮明,層次感幾好!
金套餐,枝豆,螺肉都幾啖啖肉
月見飯,蛋黃夠橙紅靚日本蛋!撈埋珍珠米幾正。

鐵套餐

芥末八爪魚粒粒幾惹明,越食越開胃。

餐廳:鐵堂 (佐敦)地址:佐敦白加士街127號地舖今次去咗佐敦白加士街呢間開咗一個月多啲嘅日式餐廳——鐵堂,餐廳唔算好大,同一時間大概容納到20人,中午主打日式午市套餐,而夜晚就提供燒肉同串燒🍢,午市同晚市過嚟有截然不同嘅菜式同氣氛我今次主要喺比佢哋嘅$88午市套餐第二位半價優惠吸引咗而去😍,午市仲無加一服務費,即喺$132就有兩個豐富嘅日式午餐,分別有「金」、「銀」、「銅」、「鐵」4個套餐選擇,最適合就喺同你嘅親朋好友叫兩個餐開心share🥰。午市附送麵豉湯,仲可以以優惠價加配四款刺身,難怪2點左右過到嚟都依然多人到坐滿晒成間餐廳🙈✝️「銀」套餐 $88呢個套餐包括紫菜飯、牛肉壽喜燒、蟹肉可樂餅、唐揚炸雞同枝豆,牛肉壽喜燒嘅份量都唔少,牛肉有4-5片,另外仲有冬菇、紅蘿蔔🥕、椰菜、娃娃菜同洋蔥🧅,壽喜燒湯底有少少鹹🤏,不過將牛肉蘸落攪勻嘅生雞蛋漿入面一齊食就中和咗鹹味;蟹肉可樂餅香脆可口,中間仲有濃郁流心芝士,幾滋味😋✝️「鐵」套餐 $44 (第二個餐半價)呢個套餐嘅食物combination個人幾鍾意❤️,當中有月見飯、紅酒牛肋肉、唐揚炸雞、黑松露吉列炸蝦同芥末八爪魚,本身以為得好少,點
餐廳:鐵堂 (佐敦)
地址:佐敦白加士街127號地舖

今次去咗佐敦白加士街呢間開咗一個月多啲嘅日式餐廳——鐵堂,

✝️「銀」套餐 $88
呢個套餐包括紫菜飯、牛肉壽喜燒、蟹肉可樂餅、唐揚炸雞
枝豆,
不過將牛肉蘸落攪勻嘅生雞蛋漿入面一齊食就中和咗鹹味;
蟹肉可樂餅香脆可口,中間仲有濃郁流心芝士,幾滋味😋

✝️「鐵」套餐 $44 (第二個餐半價)
芥末八爪魚,本身以為得好少,點知翻開原來啲牛肋肉都有10舊8舊,炆得好腍有香濃牛肉香同輕輕紅酒🍷,撈飯食真心唔錯👍;
碗飯仲有日本雞蛋黃同日式醬油,食落更加香口同有口感,
吉列炸蝦雖然唔重黑松露香,但就烤得鬆脆鮮香🍤;唐揚炸雞比較粉同皮厚;芥末八爪魚切成碎粒,辛辣過癮🐙,食落好開胃
2023-02-12
10 分鐘 (堂食)
2023-02-08 214 瀏覽
今日去開佐敦做物理治療,就馬上去「開飯喇」搵吓附近有咩好推介,就發現到呢間抵食的日本店。$88一個set,指定時段仲要第二位半價,雖然我同男朋友唔能夠在指定時段用餐,但睇落$88一個set都好抵。店子和風設計,簡約舒適。有圓枱和方枱,仲有單人吧枱位,座位唔算多,但枱同枱都有距離。睇吓IPad餐牌,有套餐外,還有壽司、卷物、主食、時令海鮮、燒肉、蔬菜、丼飯、串燒等等,估唔到都幾多嘢揀。四款套餐「金」、「銀」、「銅」和「鐡」,每款有五道菜,我哋一人揀一款,擺得好精美。我要「銀」套餐($88),但因為部份菜式好好賣,所以已經無啦,師傅就按情況更動套餐的項目。「銀」套餐有枝豆、味咐螺肉、明太子雞翼、紫菜飯和牛肉壽喜燒。枝豆半腍,色澤青綠,仍有咬口,簡單灑上少許幼鹽提味;味咐螺肉彈牙入味,辣辣地;明太子雞翼超正,外皮又薄又香口,內藏滿辣辣地明太子,好喜歡!牛肉壽喜燒有幾片肥牛,肉嫩肥美,幾有牛味,仲有椰菜、洋蔥、冬菇、秀真菇、大蒜和甘荀,鮮嫩爽口。甜甜地的壽喜燒湯底加埋鮮香的生蛋,用來撈紫菜飯好好味,如果一路食一路保持溫度就更佳。男朋友揀了「銅」套餐($88),有鷄皮餃子、 黑松露芝士炸蝦、豬骨
「銅」套餐
男朋友揀了「銅」套餐($88),有鷄皮餃子、 黑松露芝士炸蝦、豬骨湯烏冬、牛油帆立貝和芝麻八爪魚。兩款炸物都好金黃,香脆又唔油膩,正!較鍾意鷄皮餃子,外皮薄脆,包住啖啖肉,加埋沙律醬,好食!黑松露吉列炸蝦也不錯,蝦肉爽彈,唯獨是黑松露唔突出,可惜! 芝麻八爪魚沾滿醬汁,爽口入味。
「銅」套餐
牛油帆立貝肉厚肥大,鮮嫩彈牙,群邊位就有啲煙韌。豬骨湯烏冬滑嘟嘟,加了木魚碎,令鹹香的豬骨湯底加咗啲鮮味。
2023-02-08
2023-02-06 165 瀏覽
見到呢間新開既餐廳,有燒肉食同日式便當鐵呢個套餐包月光飯、紅酒牛肋肉、唐揚炸雞、黑松露吉列炸雞同芥末八爪魚牛肋肉炆得好淋又入味😋😋同埋完全無骨啖啖肉好足料😙配月見飯好惹味,啲飯粒粒分明夠晒煙um🤤唐揚炸雞炸得香脆,加埋辣辣地,好開胃朋友點左銀係紫菜飯跟牛肉壽喜燒,牛肉好滑嫩,仲有好多配菜,同樣跟一隻蛋😋蟹肉可樂餅炸得香脆,同唐揚炸雞一樣咁惹味🥳最有驚喜係枝豆,好鮮甜下次要試下燒肉先!😍
見到呢間新開既餐廳,有燒肉食同日式便當

朋友點左銀

下次要試下燒肉先!😍
2023-02-02 289 瀏覽
今日真係錯有錯著, 本來約咗朋友喺另一間餐廳食飯, 點知去到餐廳話full咗, 咁唯有喺同一條街搵野食啦~~見到呢間叫鐵堂嘅餐廳, 個門面幾靚而餐牌又幾經濟實惠咁就入去開餐喇原來呢間餐廳係新開嘅......入面環境好新淨, 裝修都唔錯呢度嘅餐牌好特別, 每一個餐都有個名, 叫金銀銅鐵我同朋友就每人叫個餐啦~~銀: 紫菜飯+牛肉壽喜燒,+蟹肉可樂餅+唐揚炸雞+麵豉湯 $88一個set都幾豐富~~ $88都算抵食!! 壽喜燒個汁都幾濃味, 牛肉分量都算多炸雞炸得非常香脆!! 外脆內軟, 雞肉juicy薯餅亦都好鬆脆, 內裏creamy~~鐵: 紅酒牛肋肉+唐揚炸雞+芥末八爪魚+黑松露吉列炸蝦+月見飯+麵豉湯 $88 一大碗紅酒牛肋肉, 畀佢個份量嚇親 牛肋肉入晒味又軟腍 芥辣魷魚做前菜小食好開胃呢~~炸蝦炸得夠乾身, 蝦肉爽彈!!
呢度嘅餐牌好特別, 每一個餐都有個名, 叫金銀銅鐵

我同朋友就每人叫個餐啦~~
一個set都幾豐富~~ $88都算抵食!!
壽喜燒個汁都幾濃味, 牛肉分量都算多

炸雞炸得非常香脆!! 外脆內軟, 雞肉juicy

薯餅亦都好鬆脆, 內裏creamy~~
一大碗紅酒牛肋肉, 畀佢個份量嚇親
牛肋肉入晒味又軟腍

芥辣魷魚做前菜小食好開胃呢~~
炸蝦炸得夠乾身, 蝦肉爽彈!!

2023-01-29 317 瀏覽
鐵堂😘😘😘抵食午餐之選佐敦白加士街新開曰式飯堂、店內以木系列、配合曰式風味…菜單以金、銀、銅、鐵套餐、并有主食、小食、串燒、壽司、刺身等等!銀套餐$88:紫菜飯牛肉壽喜燒、牛肉味濃又唔會太肥、仲有満滿菜底、壽喜燒汁湯底、巧滋味!蟹肉可樂餅、薯蓉內有蟹肉粒、炸得脆口不油膩!唐揚炸雞、雞肉巧juicy 、香脆可口!和風牛蒡、有益嘅前菜、清爽脆口!䥫套餐$88:月見飯...日本珍珠米、飯香軟綿綿、濃濃旦香味😋紅酒牛肋肉...紅酒香濃味、牛肋肉腍、yummy yummy 😋唐掦炸雞...肉嫩、脆口好滋味😋黑松露吉列炸蝦...蝦味清甜、炸物脆口不油膩😋芥末八爪魚...小食配菜、開胃😋#曰式#抵食午餐#鐵堂佐敦白加士街127號地舖
鐵堂

😘😘😘
抵食午餐之選

佐敦白加士街新開曰式飯堂、店內以木系列、配合曰式風味…
菜單以金、銀、銅、鐵套餐、并有主食、小食、串燒、壽司刺身等等!
銀套餐$88:
紫菜飯
蟹肉可樂餅、薯蓉內有蟹肉粒、炸得脆口不油膩!
唐揚炸雞、雞肉巧juicy 、香脆可口!
和風牛蒡、有益嘅前菜、清爽脆口!
䥫套餐$88:
月見飯...日本珍珠米、飯香軟綿綿、濃濃旦香味😋
唐掦炸雞...肉嫩、脆口好滋味😋
黑松露吉列炸蝦...蝦味清甜、炸物脆口不油膩😋
芥末八爪魚...小食配菜、開胃😋
#曰式#抵食午餐#
鐵堂
佐敦白加士街127號地舖
銀套餐
2023-01-29
10 分鐘 (堂食)
銀套餐
鐵套餐
店鋪主打四款套餐,而且每款套餐都係統一$88一款,同一張單據第二個套餐仲可以有半價,所以約埋朋友一齊去真係好抵食。鐵套餐,有紅酒牛肋肉、炸蝦、唐揚雞、芥末八爪魚、月見飯,先食芥末八爪魚小食開一開胃,炸蝦好酥脆一d都唔油膩,店主仲自創沙律醬混合黑松露,配炸物非常夾,牛肋肉切成小粒狀,方便一口一粒食用,而且紅酒味道更容易滲入牛肉,個飯用左日本生蛋黃,攪拌之後粒粒飯都金黃色,好滑溜,蛋香味濃。銅套餐,有帆立貝、炸蝦、雞皮餃子、芝麻八爪魚、烏冬,帆立貝超大粒,而且去除晒內臟部位,將雞皮當餃子皮包住餡料拎去炸,雞皮脆口餡料軟淋,兩者有互相輝映作用。

銅套餐
佐敦新開親民日餐,有4個套餐選擇,另外仲可以加配刺身😋----------銅套餐 $88雞皮餃子用雞皮代替餃子皮,幾特別,出面比較少見 芝麻八爪魚食落中規中矩,同出面差不多 黑松露芝士炸蝦吉列蝦,旁邊附上黑松露芝士醬🧀 牛油帆立貝3粒都大大隻,煎到金黃色 豬骨湯烏冬豬骨湯感覺上有落味噌,食落亦好香麻油味,烏冬好滑 鐵套餐 $88唐揚炸雞可惜當日賣曬,轉咗雞皮餃子😥 芥末八爪魚八爪魚切成粒,再加咗芥末醬,可以衝擊一下味蕾 蔥燒牛小排帶油脂甘香,想食完再食 薄燒牛舌芯比出面牛舌薄,但係都好有咬口 月見飯除左蛋黃同米飯,仲配左少少炒香左既白芝麻
佐敦新開親民日餐,有4個套餐選擇,另外仲可以加配刺身😋
----------
銅套餐 $88
雞皮餃子
用雞皮代替餃子皮,幾特別,出面比較少見

芝麻八爪魚
食落中規中矩,同出面差不多

黑松露芝士炸蝦
吉列蝦,旁邊附上黑松露芝士醬🧀

牛油帆立貝
3粒都大大隻,煎到金黃色

豬骨湯烏冬
豬骨湯感覺上有落味噌,食落亦好香麻油味,烏冬好滑

鐵套餐 $88
唐揚炸雞
可惜當日賣曬,轉咗雞皮餃子😥

芥末八爪魚
八爪魚切成粒,再加咗芥末醬,可以衝擊一下味蕾

蔥燒牛小排
帶油脂甘香,想食完再食

薄燒牛舌芯
比出面牛舌薄,但係都好有咬口

月見飯
除左蛋黃同米飯,仲配左少少炒香左既白芝麻

今日同準人妻👰🏻‍♀️姊妹食飯,諗緊有咩賣相靚嘅輕食,豐富得嚟又冇咁肥🤣;喺Openrice搵到呢間📍鐵堂!佢嘅午市套餐有金、銀、銅、鐵4大選擇 (新年流流好意頭呀🧧🤣) ,一律$88,第二位仲有半價添,價錢嚟講真係好抵食呀🫶🏻!我哋揀咗銅&金餐食!🥉《銅》豬骨湯烏冬、牛油帆立貝黑松露芝士炸蝦、芝麻八爪魚、雞皮餃子咁凍天氣食啲麵食暖一暖🔥佢個烏冬比我想像中算大份,湯底唔會太咸啱啱好👌🏻最好食係個炸蝦🍤同餃子,新鮮炸出嚟脆卜卜,每樣兩件份量啱啱好而個八爪魚都出奇的大隻🐙整體嚟講都唔錯,幾好食!係個帆立貝有少少硬🤏🏻🤏🏻🥇《金》照燒雞腿肉、明太子雞翼芝麻八爪魚、枝豆、月見飯見到咁大隻蛋🍳,賣相好吸引呀!朋友話最正係個雞翼,個餡係明太子好特別又夠入味👍🏻幾鍾意呢啲便當類Set,份量好啱女仔食,每樣嘢都可以淺嘗吓,感覺又冇咁肥啦哈哈!而且賣相擺出嚟都幾精緻,影出嚟好靚,好和風🇯🇵!睇返Menu 唔夠食仲有得追加刺身,三文魚刺身都只係$20/3件,好抵呀,嗌多啲都唔肉痛!下次再過嚟食都試吓啲刺身先🤘🏻🤘🏻!

我哋揀咗銅&金餐食!

🥉《銅》
豬骨湯烏冬、牛油帆立貝
黑松露芝士炸蝦、芝麻八爪魚、雞皮餃子

咁凍天氣食啲麵食暖一暖🔥

佢個烏冬比我想像中算大份,湯底唔會太咸啱啱好👌🏻
而個八爪魚都出奇的大隻🐙
整體嚟講都唔錯,幾好食!係個帆立貝有少少硬🤏🏻🤏🏻

🥇《金》
照燒雞腿肉、明太子雞翼
芝麻八爪魚、枝豆、月見飯

見到咁大隻蛋🍳,賣相好吸引呀!
朋友話最正係個雞翼,個餡係明太子好特別又夠入味👍🏻

2023-01-28
2023-01-28 74 瀏覽
午市lunch set幾豐富,🥰有齊前菜,主食,同小食,✨精緻出品,非常有心思,🥳環境同服務都滿意。月見飯,🥚刺開蛋黃,更有香濃蛋香,香滑吸引。牛肉壽喜燒,🐮肥牛肥美濃郁,配上香甜的湯汁,紅蘿蔔、洋蔥片,🍄香菇等配料,口感多層次。🦀蟹肉可樂餅,🥔香脆而且份量幾足,配上蟹肉更鮮甜。海膽魷魚,🇯🇵和風牛蒡,簡單配菜帶出地道日本feel.#jordan #japaneserestaurant

月見飯,🥚刺開蛋黃,更有香濃蛋香,香滑吸引。

#jordan #japaneserestaurant
鐵堂😆|佐敦 新開 日式食堂 豐富日式套餐🥈🥉|《佐敦食記》☺️最近鍾情於日式菜式,今次嚟咗佐敦一間新開嘅日式餐廳,位於小巷內,雖然餐廳比較少位置不多,但坐落都幾舒服。我哋今次就試咗佢嘅午市套餐,午市套餐$88, 第二位半價🥉銅芝麻八爪魚黑松露芝士炸蝦雞皮餃子牛油帆立貝豬骨湯烏冬🥈銀枝豆蟹肉可樂餅雞皮餃子牛肉壽喜燒紫菜飯✅整體來講,如果晏晝食到咁豐富嘅午餐,都真係幾滿足,營養仲要好豐富。我最鍾意佢哋嘅雞皮餃子,外脆,內軟,味道好足。雖然話係雞皮包住,但係都唔會話好油膩。另外佢哋嘅烏冬都好夠彈牙,湯底都好溫和,所以食落去好舒服
鐵堂😆

蟹肉可樂餅
牛肉壽喜燒
紫菜飯

2023-01-23 86 瀏覽
經過門面咁新咁乾淨,又去食過午餐😋金銀銅鐵任你揀..富貴榮華一齊來😁新年新希望.. 祝願大家身體健康,世界和平,長搵長有.✌️✌️✌️✌️✌️銅餐:🐷豬骨湯烏冬🍜:🫓牛油帆立貝:🦐黑松露芝士炸蝦:🐙芝麻八爪魚:🥟雞皮餃子:烏冬滑溜溜.. 豬骨湯底又夠味😃牛油帆立貝.. 鮮嫩好吃夠滋味😋黑松露.芝士蝦. 皮脆饀靚笑「蝦哈」😁芝麻八爪魚.. 前菜小食開胃下😄雞皮餃子脆卜卜.. 財源滾滾笑呵呵🤭———————-鐵餐:🍚月見飯:🍷 🐮紅酒牛肋肉:🍗唐揚炸雞:🍤黑松露吉列炸蝦:🐙芥末八爪魚:月見飯.. 飯香軟熟珍珠米✌️紅酒牛肋肉滋味😋唐揚炸雞夠曬脆👍黑松露蝦好滋味😉芥末八爪魚小食. 金銀銅鐵好好食🥰———————-隨遇而安人歡樂..食極唔肥好簡單🤣其實開心🥳簡…單就在你身邊..食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美食的回憶😝—————————
經過門面咁新咁乾淨,又去食過午餐😋
金銀銅鐵任你揀..富貴榮華一齊來😁

黑松露蝦好滋味😉
芥末八爪魚小食. 金銀銅鐵好好食🥰

———————-
隨遇而安人歡樂..食極唔肥好簡單🤣
其實開心🥳簡…單就在你身邊..
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美食的回憶😝
—————————
2023-01-21 71 瀏覽
今日去佐敦辦啲事,行行吓街咁都見到一間新開嘅日本菜😁正值午飯時間,lunch set第2位半價,送麵豉湯,加配$20~$30就可以享用數款刺身。✿ 「金」套餐 $88金套餐有枝豆(枝豆冇曬轉左醃蘿蔔)、味咐螺肉、明太子雞翼、照燒雞腿肉🐔月見飯。味咐螺肉爽口,系日本餐廳set常見之選。明太子雞翼明太子好多,照燒雞腿肉嫩滑,照燒味明顯,月見飯即蛋黃加飯,一啖雞腿肉一啖飯正😋✿ 「銅」套餐 $88銅套餐有唐揚炸雞🍗蟹肉可樂餅🦀牛油帆立貝、豬骨湯烏冬。炸雞脆卜卜吾油膩,蟹肉可樂餅蟹肉連忌廉部分一食戈陣漏曬出黎🤤牛油帆立貝超大粒!

✿ 「金」套餐 $88

✿ 「銅」套餐 $88
2023-01-15
下午茶
2023-01-20 57 瀏覽
今日同朋友相約食lunch 發現附近新開左一間日式嘅鐵板燒,所以特別去睇下有咩好食😋餐廳裝修都幾闊落,似日式嘅小店🤩睇下餐牌入面有唔少抵食嘅午市套餐😍都幾特別,以金,銀,銅,鐵命名🤭🌺銀套餐有前菜有芥末八爪魚,炸物有黑松露吉列炸蝦,雞皮餃子,主食紅酒牛肋肉配月見飯☺️炸蝦一咬落去已經勁脆同埋個蝦都幾大隻😍紅酒牛肋肉份量都多,食落有香香嘅紅酒味🤓配埋月見飯一齊食,好滿足🥰🌺鐵套餐有前菜係枝豆,炸物有蟹肉薯餅,雞皮餃子,主食牛肉壽喜燒☺️牛肉壽喜燒入面好多蔬菜,上面係滿滿嘅牛肉,食落好香牛味又唔會太肥,份量剛好😊

2023-01-17 72 瀏覽
星期日約咗仔仔三點零出佐敦食午餐連下午茶,心思思繼續因為未去到日本,所以又要食住日本菜頂下癮先。見到呢間新張日式小店,位於佐敦白加士街。門口木系裝修,感覺企理,所以就決定試吓。小店地方不算很大,近門口位置有人出入時會比較通風,如果怕大風建議坐較入面位置會更好。不過餐廳供應食物種類都算多,有小食、串燒、燒肉、刺身、壽司、飯丼等。飲品方面亦有酒類供應,而且亦提供有多款套餐,分別為金、銀、銅、鐵供客人選擇。午市第二份套餐更可享半價優惠,相對更加抵食。《鐵餐》($88),套餐包括月見飯、紅酒牛肋肉、唐揚炸雞、黑松露吉列炸蝦及芥末八爪魚。本人尤其喜歡紅酒牛肋肉,十分好味。至於唐揚炸雞味道亦都不錯。《銀餐》($88),有紫菜飯、牛肉壽喜燒、蟹肉可樂餅、唐揚炸雞翼、技豆(因售罄轉了醃蘿蔔)。牛肉壽喜燒配菜有冬菇、紅蘿蔔、紫洋葱、京蔥等。另配有生蛋,牛肉沾上蛋汁一起吃,可以令口感會更滑。至於蟹肉可樂餅就幾得意,入口係一些很滑的白醬,勝在炸得夠熱辣辣及香脆。留意番食物跟餐牌有機會略有不同,要視乎當天食材供應而有機會改變。小店用心製作,尤其繁忙時段,食物需時,請耐心等候。

小店地方不算很大,近門口位置有人出入時會比較通風,如果怕大風建議坐較入面位置會更好。不過餐廳供應食物種類都算多,有小食、串燒、燒肉、刺身壽司、飯丼等。飲品方面亦有酒類供應,而且亦提供有多款套餐,分別為金、銀、銅、鐵供客人選擇。午市第二份套餐更可享半價優惠,相對更加抵食。

鐵餐
唐揚炸雞/黑松露吉列蝦