2022-04-16
𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝗜𝗰𝗵𝗶 鐵板•壹 🇯🇵上次試完位於𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻 𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲嘅割烹料理,今次試埋旁邊嘅鐵板燒餐廳 - 𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝗜𝗰𝗵𝗶。餐廳面積唔算大,格局有啲似樓上嘅𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗜𝗸𝗶,都係有兩間私用廂房組成,每間房有𝟴-𝟭𝟬個位。如果人多包場,有絕對嘅私隱度👍🏻當日到達餐廳,剛好有一間廂房無人,去到好似包場咁🤣🤣 但座位安排有少少失望,被安排坐到去其中一邊邊。原本以為晏少少可能有大𝗽𝗮𝗿𝘁𝘆所以先無得坐中間🥲 點知食完都係多左兩位客人😛然後到食物,食物十分有驚喜,同一般鐵板燒好唔同😍😍😍 全部都超級精緻‼️廚師會好細心設計好個擺盤再上枱。就算你叫一人份量,食物份量比較少,佢都會好用心咁設計🥰🥰 我哋分別都係點咗『𝗜𝗖𝗛𝗜精選午餐 𝗛𝗞$𝟰𝟵𝟴 🍴🍖』,另外再追加左其他食物。首先介紹𝗣𝗮𝗿𝘁 𝗢𝗻𝗲菜式俾大家🙆🏻♀️『𝗜𝗖𝗛𝗜精選午餐 𝗛𝗞$𝟰𝟵𝟴 🍴』沙律 + 是日前菜🥗銀鱈魚🐟大虎蝦🦐𝗔𝟰和牛柳 🥩𝗔𝟰和牛肉眼 🥩🥩炒飯、漬物、味噌湯🍲日式雪糕🍨追加:煙燻吞拿魚腦天 +𝗛𝗸$𝟴𝟴 🐡追加:鵝肝 +𝗛𝗸$𝟳𝟴 🦆前菜係肉質嫩滑嘅『鴨胸沙律🥗』,同層次豐富嘅『黑松露蒸蛋🥚』😋主菜方面
𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝗜𝗰𝗵𝗶 鐵板•壹 🇯🇵
『𝗜𝗖𝗛𝗜精選午餐 𝗛𝗞$𝟰𝟵𝟴 🍴』
沙律 + 是日前菜🥗
銀鱈魚🐟
大虎蝦🦐
𝗔𝟰和牛柳 🥩
𝗔𝟰和牛肉眼 🥩🥩
炒飯、漬物、味噌湯🍲
日式雪糕🍨
追加:煙燻吞拿魚腦天 +𝗛𝗸$𝟴𝟴 🐡
追加:鵝肝 +𝗛𝗸$𝟳𝟴 🦆
主菜方面,當日冇北海道帆立貝,轉左『大虎蝦🦐🦐』❗️睇圖就知超級大隻‼️見到廚師花咗好多心機,除咗整到個蝦頭脆卜卜之外,細炒蝦膏,慢調醬汁,蝦肉鮮嫩,超級好食😋😋😋 加埋個擺碟,係個𝟭𝟬𝟬分嘅佳作❣️
🐟『銀鱈魚』同樣都係十分出色❗️擺盤同樣精緻,呈現出另一個主題。肉質嫩滑,插喺上面嘅魚皮十分香脆。魚同醬汁嘅配搭好夾,調味亦都啱啱好,突出到食材嘅鮮味🥰🥰🥰
🐡『煙燻吞拿魚腦天』,不枉我有追加到🤩🤩🤩❣️ 見我拍咗咁多條短片,就知係一個表演黎😍每一個步驟做絕對唔馬虎🤩🤩 燒吖燒吖~仙氣啊仙氣啊~~ 好香好好食🥰🥰 一啲都唔油膩,回味無窮🥰🥰🥰🥰
𝗢𝗿𝗱𝗲𝗿咗一份『鵝肝🦆』,𝗖𝗵𝗲𝗳好細心幫我哋分成兩份,流心鵝肝加上精緻擺盤😍😍 無得輸💯
和牛方面,我哋同樣都係𝗿𝗲𝗾𝘂𝗲𝘀𝘁咗𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲,不過介乎於𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲同𝗿𝗮𝗿𝗲就更好😜 𝗖𝗵𝗲𝗳無令我失望🤩 真係𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲再生少少🥰🥰🥰
🥩『𝗔𝟰和牛柳』十分鮮嫩,滿滿濃郁嘅牛味充斥於口腔🤩🤩❗️食到和牛其實已經𝟵成飽🥲但依個和牛柳一點油膩感都無🤩🤩 超正‼️
🥩🥩『𝗔𝟰和牛肉眼 』油份多少少,一樣重牛味,入口好飽滿好滿足🥰🥰🥰 但由於已經食到好飽,所以有覺得有少少膩。但亦都係𝟭𝟬𝟬分嘅𝗔𝟰和牛肉眼🤩🤩
兩種和牛皆配有岩鹽、鹽昆布作調味。個人好喜歡鹽昆布,可以解油膩,同兩種和牛都好夾❗️
最後有炒飯、湯、甜品。炒飯同其他鐵板燒餐廳唔同,廚師用嘅係日本煎蛋🍳並非炒蛋。廚師👩🏻🍳首先會問下我哋食唔食煎蛋再準備,十分貼心🥰。而炒飯加入咗好多魚仔,飯質偏黏身,係我個人鍾意嘅𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗿𝗲😜
所有食材都極之新鮮。由魚、蝦、到牛肉,每一道菜式我都十分之滿意,分唔到高低🤣🤣
已經計劃緊幾時再去食🤣🤣 𝗪𝗶𝗹𝗹 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 v𝗶𝘀𝗶𝘁 𝗮𝗴𝗮𝗶𝗻 💯💯❣️