2017-06-15 175 瀏覽
It has been an amazing night with my family.  We enjoyed watching how the chef cooked and of cos enjoyed every bites of the food. All the food that we ordered was just so tasty. While the chef had to deal with 12 customers at the same time, we felt like we were being treated 1:1. Thank you for making our pre father's day dinner so special
2017-06-15
此店名不經傳,麻雀雖小,但老闆身為廚師的店子不失開通生存的血路。 進店看見彈丸的店子,知道可能是就著租金的問題。點了的是安格斯牛二人套餐,先來清新的沙津有個好開始,後來了煎蠔(有煎香煙肉辟腥)、洒煮帶子(食落軟滑有酒香)、干煎大虎蝦(十分爽囗彈牙)、薄煎牛肉卷(可惜牛肉太薄及炸蒜帶苦),不夠喉不要緊的,最後有牛肉炒飯及炒椰菜(炒功可見下面視像),這飽滿鮮美的一餐才六百多元,比市區廉宜一半,唯店子須考慮增加味道變化及加大冷氣,適合入門級欲試鐵板燒的情侶及三兩知己,大夥人就一定要提早訂全廳了。看來吃好東西還是要拒絕在市區吃租,今次冇揀錯。

看來吃好東西還是要拒絕在市區吃租,今次冇揀錯。
煎大虎蝦
酒煮帶子
蒜片安格斯牛肉卷
2014-09-20
煎大虎蝦
酒煮帶子
蒜片安格斯牛肉卷
2012-02-07 1513 瀏覽
其實我一直都很喜歡食鐵板燒的,不過每次都會去旺角一間店食,因為那邊的水準真的不錯今次我朋友生日,就來到元朗一試,每次我朋友經過都說好多人排隊,找次要試下呀...那今次初四就試下先我們四人來試,要了個大約$700/2位的餐1) 簿燒及厚燒牛肉,都不錯。入口即溶2) 銀雪魚,品質不好,所以他喜歡用上很多SALT及胡椒3) "我"肝,用料不好,仍是很喜歡用上很多SALT及胡椒封味4) 蝦: 每個餐,只得一隻,真的不夠。新鮮,不錯整體來說,全個餐是不飽的

那今次初四就試下先

我們四人來試,要了個大約$700/2位的餐

1) 簿燒及厚燒牛肉,都不錯。入口即溶

2) 銀雪魚,品質不好,所以他喜歡用上很多SALT及胡椒

4) 蝦: 每個餐,只得一隻,真的不夠。新鮮,不錯

整體來說,全個餐是不飽的

厚燒M9和牛
厚燒M9和牛
簿燒 M9和牛
蝦,好新鮮
2011-10-12 1011 瀏覽
9-10-2011(Sun)同男友行完屏山同流浮山,就決定出元朗市中心搵o野食兼預祝男友生日o既晚飯,咁就豪少少o黎兩年前已經想試o既呢間.我o地o黎到時就o黎6:00pm未開門,睇睇,佢o地6:00pm會正式營業,我又驚佢又好似兩年前咁fully booking,於是o係門口打電話入去問6:00pm有冇位?男老闆答有.咁我同男友o係門口等兼睇定食咩o野啦.5:58pm男老闆就行出o黎開門喇,佢重問頭先係咪我打o黎添,咁就招呼我o地入去,我o地識趣地走去角落坐,佢就揀o左由埋邊數起第三同四個位畀我o地坐,話呢兩個位最好,唔熱o既.啊,謝謝.J佢亦話畀我o地知枱下面有勾,可以將袋掛o係o個o度,咁就舒舒服服地食o野.整好晒,我就同男友商量叫餐定散叫,最後決定要個$418.00二人海鮮餐,有:1. 前菜係雜菜沙律,雪得凍凍的,沙律汁有芝麻,醋同wasabi,又香又酸酸地但又唔係好辣,配搭得好好,我o地食完啲菜重勺啲汁o黎飲.4. 日本廣島蠔睇住老闆將煙肉條煎香至煎脆,然則將蠔拆肉煎熟同鋪蒜蓉,放上碟就教我o地蘸茄汁食,我o地試吓先唔蘸,已經覺得好夠味,蠔身仍有肉汁,唔過火.2. 珍寶巨虎蝦

1. 前菜
前菜

4. 日本廣島蠔
日本廣島蠔

2. 珍寶巨虎蝦
珍寶巨虎蝦
真係好大隻,老闆用熟練o既技巧將佢去晒殼煎,呢個味道清清地,冇問題.

3. 北海道帆立貝
北海道帆立貝
將兩個帆立貝切成四件,我夾o起o黎食時冇連汁,覺得冇乜o野,但男友話食到酒味,我話我食唔到,佢話可能o係啲汁o度,咁我食第二件時都勺啲汁啦,真係有Sake,重要幾哽,攪到我都有啲wing.

7. 味噌湯
味噌湯
好鬼死熱,要慢慢飲,雖然係沖粉,但味道都較得o岩o岩好,唔鹹唔淡.

5. 海鮮炒飯
海鮮炒飯
由於我專心食o野,攪到我冇睇到老闆整.
我睇到o既時候都開始分兩碗,飯粒炒得分明唔乾唔濕,海鮮呢?我都唔知有咩o野海鮮.

6. 櫻花蝦炒雜菜
櫻花蝦炒雜菜伴虎蝦蝦頭
之前o既虎蝦蝦頭都伴埋上o黎,煎得好香.而雜菜份量唔太多,櫻花蝦煎到出晒味,有啲似蝦米咁香,而我食埋呢個就覺得o岩o岩好.

9. 雖然我覺得夠,但男友好似心思思想食牛,既然一場o黎到,就後加$138.00o既美國安格斯薄燒.
美國安格斯薄燒
老闆問我o地要幾成熟?我o地揸唔到主義,就問佢其實幾多成係最好食?佢答3成,啊,我o地就試3成啦.

拎出o黎,睇到真係好薄,老闆就咁放上鐵板後,即將蒜片同蔥粒放上,卷埋cut成兩件就攪掂.老闆亦叫我o地蘸燒汁食.好,我又試吓先唔蘸,咬一啖牛肉,覺得淡淡的,然後蘸汁食,味道就濃啲,而我亦食到辣味,因為有黑椒加埋冇煎過o既蔥,而薄牛肉呢,我又覺得OK o既.而呢個原來有四片,老闆會留意我o地食完一件至煎另一件,佢亦都有問我o地接唔接受到3成?我o地答接受到,咁佢就繼續煎到3成熟畀我o地.

10. 都係後加$10.00o既鐵板牛油多士.
老闆將煎好o既方包鋪上熔o左o既牛油上索,然後cut成兩件,又脆又熱o既多士,散發出濃濃o既牛油香味,真係好好味.

8. 甜品
甜品
好精緻好靚,係糯米皮卷住栗子同紅豆蓉,食落,佢亦都係凍食,糯米皮煙韌,加埋兩種唔太甜o既餡,成件食埋覺得甜度o岩o岩好,好好食,我想食多件添.

食埋呢個甜品,我深深感受到完美o既晚餐,佢同前菜真係做到首尾呼應.

服務:
女老闆都好勤快地幫客人斟茶.

男老闆o係多客o既情況下,重可以睇住我o地食完後加o既安格斯,先至再燒下一件上碟,如是者三次(共四件);而最後到我o地食完所有o野停水飲吓茶,佢就會o係適當時間請女老闆端出甜品.其實真係好細心.

其實佢都要兼顧好多o野,但都冇黑面兼態度好,而且令我深深感覺到佢o地係真係真心經營,好想人客食得開心.

我重記得兩年前佢o地full晒,我o係另一間o野食o緊晚飯時,佢o地真係有打返電話畀我話有位添呢.

環境:
開頭未有其他客人同未有o野食先,就覺得個位好凍,但有o野食同有幾個客人o黎之後,就覺得o岩o岩好.而室內o既通風設備都唔差,好舒適.
偷影鐵板
2011-10-09
$311.50 (晚餐)
生日
前菜
甜品
偷影鐵板
2011-06-29 615 瀏覽
星期日食過鐵皇, 好好食呀, 價錢大眾化, 今日諗住寫下食評, 不過睇到樓下有幾個鬧爆既留言... 我覺得講得有d 過火囉, 應該係有人有心抹黑哩間餐廳... 嗰晚有3枱客, 個師傅煮野時好專心, 因為冇可能一路煮野一路同我地傾計架嘛, 會有d口水飛落去架嘛... 但到尾聲時, 個鐵板師傅開始同我地有講有笑啦, 原來佢係一個好風趣既人, 引得我地好開心~~要彈既地方, 就係個執野阿姐, 話頭唔識醒尾囉, haha
我覺得講得有d 過火囉, 應該係有人有心抹黑哩間餐廳...
要彈既地方, 就係個執野阿姐, 話頭唔識醒尾囉, haha
2011-06-26
  • 鮑魚
  • 大蝦
2011-06-16 597 瀏覽
失望!服務態度.......落完單就無人再招待,全程黑臉,唔憂做!食物...............嚇死我二人餐 $4XX,前菜 : 普通, 唔知是甚麼 虎蝦 : 得一隻,分兩份,每人得三粒半,太少,無乜特別 魚 : 調味太多,咸 牛肉 : 簿如紙麵豉湯 : 即沖的產品,新鮮豆腐一粒都冇 炒飯 : 唔好食 炒什菜 : 冇特別 抽油煙方面唔多掂wo錯誤選擇
失望!
食物...............嚇死我
二人餐 $4XX,
前菜 : 普通, 唔知是甚麼
虎蝦 : 得一隻,分兩份,每人得三粒半,太少,無乜特別
魚 : 調味太多,咸
牛肉 : 簿如紙

錯誤選擇
2011-06-15
  • 0
2011-05-28 330 瀏覽
其實我真係好少寫食評~ 今次呢間野既推動力好大~事關... 我未食已經比佢既接電話個位感覺到呢間野既服務!我一向如果係約定既飯局~多數會上黎搵資料訂台~今次為左慶祝我DADDY & MUM 結婚周年~諗住上黎搵間好野~睇到呢間有8個好味~諗住都會唔錯~咁就打去訂台啦~對話如下:R= 餐廳 ; M= 我R: 你好~鐵皇M: 唔該~想問今日仲有冇得訂台?R: 有~你幾位?M: 3位~7:30有冇?R: 有~但係我地有最底消費架WOO~ 你知架可?M: 下.... 即係幾多呀?R: $250一位~你有冇問題架?M: 咁幫我訂左先啦~R: 咁你即係食唔食到最底消費架?M: 會唔得架咩? 你地都有最底消費~R: 下... 咁你即係係咪訂台呀?M: 算啦~唔洗啦!!我覺得好有問題~你可以同我講有最底消費~我OK~咁我都話叫訂左先~點解仲要咁問人??係咪覺得人地食唔到~就唔會比返最底消費你?!呢間野... 我唔會去試... D態度實在太差~ 我真係唔介意貴D~野食可能差唔多~但服務態度好D呀~依家係咪唔休做呢?!
其實我真係好少寫食評~ 今次呢間野既推動力好大~
事關... 我未食已經比佢既接電話個位感覺到呢間野既服務!

我一向如果係約定既飯局~多數會上黎搵資料訂台~
今次為左慶祝我DADDY & MUM 結婚周年~
諗住上黎搵間好野~

R= 餐廳 ; M= 我

R: 你好~鐵皇
M: 唔該~想問今日仲有冇得訂台?
R: 有~你幾位?
M: 3位~7:30有冇?
R: 有~但係我地有最底消費架WOO~ 你知架可?
M: 下.... 即係幾多呀?
R: $250一位~你有冇問題架?
M: 咁幫我訂左先啦~
R: 咁你即係食唔食到最底消費架?
M: 會唔得架咩? 你地都有最底消費~
R: 下... 咁你即係係咪訂台呀?
M: 算啦~唔洗啦!!

我覺得好有問題~你可以同我講有最底消費~我OK~
咁我都話叫訂左先~點解仲要咁問人??
係咪覺得人地食唔到~就唔會比返最底消費你?!

呢間野... 我唔會去試... D態度實在太差~

我真係唔介意貴D~野食可能差唔多~但服務態度好D呀~
依家係咪唔休做呢?!
2011-05-28
紀念日
2010-10-24 314 瀏覽
落完單就無人再招待.要大聲叫入去先有人得昺出黎.又唔換碟.食黎食去都係果隻.好多油.又唔知倒去邊落太多醬油去炒.真係太濃.要求佢落小D先入到口.仲有好多...不過唔會再去.本身都想講.不過算啦.唔俾POST
落完單就無人再招待.要大聲叫入去先有人得昺出黎.
又唔換碟.食黎食去都係果隻.好多油.又唔知倒去邊
落太多醬油去炒.真係太濃.要求佢落小D先入到口.

• 無野可推.
2010-03-12 263 瀏覽
二人海鮮餐 $398前菜 : 普通, 唔知是甚麼 虎蝦 : 得一隻,分兩份,每人得三粒半,太少,無乜特別 帆立貝 : 每人得一件,太少,分成五小角,無乜特別 廣島蠔 : 是以煙肉洋蔥做調味,又不是連殼蠔,煮得唔太熟麵豉湯 : 即沖的產品,新鮮豆腐一粒都冇 炒飯 : 又咸得滯,蛋汁炒至好個飯濕,飯發大了,唔好食 炒什菜 : 冇特別 甜品 : 每人兩粒日式Jelly 抽油煙方面唔多掂wo真心話, 你食過就知

二人海鮮餐 $398
前菜 : 普通, 唔知是甚麼
虎蝦 : 得一隻,分兩份,每人得三粒半,太少,無乜特別
帆立貝 : 每人得一件,太少,分成五小角,無乜特別
廣島蠔 : 是以煙肉洋蔥做調味,又不是連殼蠔,煮得唔太熟
麵豉湯 : 即沖的產品,新鮮豆腐一粒都冇
炒飯 : 又咸得滯,蛋汁炒至好個飯濕,飯發大了,唔好食
炒什菜 : 冇特別
甜品 : 每人兩粒日式Jelly
抽油煙方面唔多掂wo

真心話, 你食過就知
2010-02-27
2010-02-26 229 瀏覽
2月14日, 又情人節又初一, 又要拜年但又想同男朋友食第一餐情人節飯… 好想食一餐又好味又非一般既晚餐… 所以我一早book左鐵皇, 仲要夜d先去, 等冇咁多人先丫嘛~~嗰晚同男朋友一齊拜完年之後, 就去過我地既二人世界啦, 鐵板師傅仲好有心思咁, 為我地兩個點左支爉燭, 好浪漫^^ 由於食左d年糕蘿蔔糕, 唔算太肚餓, 就點左以下美食啦:泰國大虎蝦 – 好新鮮好爽口, 又多糕, 我男朋友讚口不絕鐵板鮑魚仔 – 雖然話鮑魚仔, 但都幾大隻下架, 個汁加埋鮮鮑魚, 正~清酒煮大蜆 – 未食過鐵板燒既酒煮蜆, 煮既過程好好睇之餘, 連唔識飲酒既我, 都可以將d湯飲哂, 個湯冇酒味, 而且好甜, 冇得頂!安格斯薄燒 -- 4成熟既牛肉, 包住炸香左既蔥蒜, 點少少汁, 好食到我同男朋友都唔出得聲~~松零燒鰻魚 – 花左成個鐘去制作, 師傅好有心機, 慢慢燒, 我男朋友唔食魚架, 但都食完一舊又一舊, 哩個菜師傅話唔係成日整, 我地嗰日走運啦~~羊肉炒飯 – 望落好似牛肉既肉粒, 對佢冇抱咩祈望, 因為我對羊好高要求… 薯不知, d羊肉好香, 好有羊味, 我食左兩大碗, 哈哈~好滿足既一餐,
由於食左d年糕蘿蔔糕, 唔算太肚餓, 就點左以下美食啦:
泰國大虎蝦 – 好新鮮好爽口, 又多糕, 我男朋友讚口不絕

好滿足既一餐, 食咁多靚野, 埋單都唔使7百蚊, 超值!!
泰國大虎蝦
安格斯薄燒
鰻魚厚燒
羊肉炒飯
2010-01-05 185 瀏覽
聽朋友講了好耐話元朗既然有間高水準的日式鐵板燒,於是我就襯聖誕節就和太太去試下先,但朋友話這店好少坐位叫我最好訂定位先去。不過這裹訂位要每人最低诮費200元。ok 冇問题反正今天也预了食好野。一入到去嘩店裹果然好細只有一張鐵板bar枱可坐11人但就好有日本小店的感覺。看了餐牌我也有些嘩然點解鐵板燒可做到甘平)於是我也問了師傅是不是張貨就價呢?於是師傅也好幽點甘答我話鐵板燒所有食物都會在你面前煮的如果D材料唔新鲜或不靚的話我也怕你拿刀飛我啦於是乎我就叫師傅有セ推介他就話你們可試下我吔既招牌ニ人套餐本月就更有優惠因加多了帆立贝和大虎虾價錢$888這是店裹的招牌菜也擺晒落去了。ok我吔就要這個,首先是食法國鵝肝好香鹅油味煎得外脆內滑和配上香脆既面包一起食;正,之後就銀雪魚和海胆大虎蝦,銀雪魚就皮香肉滑,師傅開蝦的功夫真係好厲害三兩下手勢就將蝦腸拿出,比我用雙手開更快大虎蝦就鮮香肉彈牙有好多肉汁在口裹bit出來還配上海胆一起炒簡直一絕超好味,帆立貝好大隻又鮮甜師傅話食完可飲埋這些湯更是精華。終於到戲肉了神户A5和牛西泠我問師傅幾乘熟最好吃,他說和牛如你吃得生就3乘如熟就7乘已上不要吃5乘因會浪
聽朋友講了好耐話元朗既然有間高水準的日式鐵板燒
。一入到去嘩
我問師傅幾乘熟最好吃,他說和牛如你吃得生就3乘如熟就7乘已上不要吃5乘因會浪费了甘靚既牛肉,於是我要了七成熟,果然是顶级和牛入口即溶冇楂,好香肉味令我立即想起在日本吃和牛既感覺,一個字正
之後我們好似越吃越起勁的問師傅還有セ好介紹他就話可以試下鐵板火焰洒煮蜆
唔試過都唔知原來D蜆可以甘好食,我問師傅點解D洒可以甘清甜以又冇了平時在外面食既苦味呢???他說因煮的時候將洒放了火所以將酒精既苦味燒走晒以只留下清酒既香醇味係到
勁呀!!!最後就食炒反和炒菜這次真的要多謝我朋友介绍間甘有水準既鐵板燒店比我。好耐冇食過甘滿足既大餐啦。這裹食野簡直就是視覺和味覺既享受。這次埋單要$1060好低食呀,這餐如在酒店食我諗最少要$2000才可以。我女友話下次一定要同D朋友來包場食呀
,好啦下次有セ好野再同大家介绍
海胆大虎蝦
法國鹅肝
銀雪魚、大虎下
  • 大虎虾、A5和牛、鵝肝、火焰酒煮蜆
2009-12-24 122 瀏覽
We have not found Teppanyaki in yuen long for long time - more than 10 years. Although as a resident living long enough in Yuen Long, we don’t have any expectation for the food quality! Hence, we decided to give it a try and tuned down our expectation. We have ordered the steak, scallop, cod and prawn, but…. DISAPPOINTEDLY most of them were oily, tasteless and not fresh! It is the worst Teppanyaki I ever had. The scallop told you the real taste of RAW scallop - it was not well cooked! {whe

We have ordered the steak, scallop, cod and prawn, but…. DISAPPOINTEDLY most of them were oily, tasteless and not fresh! It is the worst Teppanyaki I ever had. The scallop told you the real taste of RAW scallop - it was not well cooked! {when I asked the chef to cook it again, of course it became over done!!!!!!!
} The steak is thin, tasteless and over cooked! Again the cod is absolutely tasteless and oily! May be the prawn is the only dish that were in average quality!!!!!!!!

May be they occasionally do some good dishes that’s why some customers wrote them a good comments. If this is the case, the restaurant should make sure the foods are fresh and in good quality always! However, my last experience is awful and disappointed, particularly when you were paying premium for the food! It is definitely not value for money! If possible, I would ask for my money back!!!!!!!!!!

2009-12-08
  • Nil
2009-11-07 113 瀏覽
雖然門面未算吸引,不過見到個大廚o係入面,都想入去一試捧一捧場;又見openrice佢既食評咁好,因此即管一試!本人好鐵板餐,每次到神戶、北海道..都食得流連忘返,有見元朗都有得食,雖明白水準不可與日本相比,不過都期望有不錯的一餐。晚上,與太太選了不$388 的2人套餐,大廚的手勢不錯,可媲美日本的師傅,這是值得欣賞的地方!不過,除此以外,並沒有了....價錢:如果每人只需$100,我不會有任何說話,因為將價就貸。不過每人消費$220,我就 認為不值不值......餐具:使用的是紅色膠碟,像康樂營飯堂一般,事問鐵板料理,豈可如此。食物:選材欠誠意,銀鱈魚不新鮮,肉質差,一夾即散 / 扇貝細,普通 / 和牛未免太薄了....比金茹牛肉卷的還要薄,包了一些蔥、蒜...等配料把牛墊高,吃得你滿口是東西,只欠牛味! / 炒飯,炒的過程不錯、好睇,不過由於之前的食物未能填肚,只好吃飯... / 炒什菜,只是一些很雜很不新鮮的菜,吃了一可也放棄了......總括而言,有好的師傅但欠好的食物,實在很難令人一試回味;當人客願意花費支持,請交出更有誠意的材料。不然,我寧願以3倍價錢吃一餐有水準的,甚或以

總括而言,有好的師傅但欠好的食物,實在很難令人一試回味;當人客願意花費支持,請交出更有誠意的材料。不然,我寧願以3倍價錢吃一餐有水準的,甚或以幾十元去bbq,又或以幾元去街邊串燒...最重要的是吃得痛快!
2009-10-23
2009-09-18 88 瀏覽
一行三人去元朗鐵皇食鐵板燒叫左一個2人套餐 ($388)包括: 雜菜沙律 (元貝) 大帶子2大隻 大蝦2隻 蝦頭另上 日本廣島蠔4隻 炒雜菜 海鮮炒飯 甜品雪糕燸米茲2粒 一客美國安格斯牛排 ($148) 鵝肝一客 ($58)鵝肝好得呀, 個師傅燒到佢脆仆仆, 但一客3人食就會覺得唔夠囉, 下次要一人叫一客呀!唯一唔多鍾意的地方是舖位太細, 坐位太少, 同埋都食得好趕咁呀!
一行三人去元朗鐵皇食鐵板燒

叫左一個2人套餐 ($388)
包括:
雜菜沙律
(元貝) 大帶子2大隻
大蝦2隻 [註: 枱枱叫2人餐的都是得2隻, 唔知係咪老闆見我地三人食,
所以比左3隻我地呀, 好窩心]

蝦頭另上
日本廣島蠔4隻
海鮮炒飯
甜品雪糕燸米茲2粒
一客美國安格斯牛排 ($148)
鵝肝一客 ($58)

元貝
蝦頭
鵝肝
安格斯牛排
2009-08-20 72 瀏覽
好耐無食過咁好食的鐵板燒, 咁嘅價錢, 可以食到一級的料!!!!! 我同屋企人食咗和牛, 煎大蝦, 煎鵝肝, 鮑魚仔, 牛肉薄燒, 炒金菇, 炒飯...多到我都記唔哂!!!A4和牛和牛肉薄燒超香柔柔,入口即溶 OH.再念你想食 WOW....煎大蝦和鮑魚仔超有口感又入味煎鵝肝多士食完要再ORDER...總知好好味啦啦, 我個仔仔勁食...最後LAST PART 個師傅哥哥燒和牛玩淋火, 真個隱! 我個仔已叫再去, 同玩鐵板燒(玩具)呢!
煎大蝦和鮑魚仔超有口感又入味
煎鵝肝多士食完要再ORDER...
總知好好味啦啦, 我個仔仔勁食...

2009-08-15
紀念日