2018-08-17 700 瀏覽
絕對值得一試!!!開業已有9年,路邊小店一間,一直都係經過,今日終於試咗一個二人套餐$888(兩位價錢),有鮑魚,有大蝦,有和牛薄燒,帶子,和牛炒飯,炒雜菜,雪糕,紫菜湯,比起連鎖店也不會差太多,除了個甜品,其他都一樣,蝦好大隻好爽,鮑魚好入味,黃牛炒飯好好味,不會太油膩,雖然不會切公仔,也不會有噴火表演,美食真的不差,價錢真的太化算了,喺出面食起碼七百幾蚊一個人,但這裡最平的套餐是七百幾兩個人,味道不錯,大家可以去試試!
2018-08-14 586 瀏覽
元朗隱世鐵板小店🔥 高質海鮮宴近排專登搵咗好多海鮮試☺️ 又俾我發現呢間元朗鐵皮小店🤩 唔講唔知已經進駐元朗9年咁耐,係實力嘅表現👍🏻 個人特別欣賞佢啲海鮮夠晒新鮮生猛,做法色香味視覺嘅享受!1. 🦀阿拉斯加皇帝蟹新鮮生猛一隻約3kg夠6個人食,蟹腳粗長多肉,蟹肉爽口鮮甜,仲有邪惡蟹膏不得了💯2. 🐡喜知次:日本三大名魚之一香港唔多地方有得食,用火槍鎖住香濃魚油同肉汁😋3. 🍶鐵板火焰酒煮蜆清酒用火燒後揮發走酒苦味,湯底清香帶甜味,花甲新鮮飽滿冇沙粒👍🏻4. 🐟鐵板活鰻魚生鰻魚不停轉換兩面,燒至外脆內嫩,加上饅魚骨淆成的醬汁,惹味十足🤤5. 🐮安格斯牛肉丼每碗都有三大塊牛肉,加埋洋蔥汁、牛肉汁和忌廉芥辣醬,配香軟日本產米飯一流 !
元朗隱世鐵板小店🔥 高質海鮮宴

1. 🦀阿拉斯加皇帝蟹

2. 🐡喜知次:日本三大名魚之一

香港唔多地方有得食,用火槍鎖住香濃魚油同肉汁😋

3. 🍶鐵板火焰酒煮蜆

4. 🐟鐵板活鰻魚

5. 🐮安格斯牛肉丼

• 鐵板安格斯牛肉丼
  • 鐵板活鰻魚
2018-07-30 1759 瀏覽
今天朋友說要帶我到元朗試試一間鐵板燒在我印象中,日式鐵板燒就像是文字燒、御好燒那種的,跟朋友來到後,我發現自己誤會了原來鐵板燒的菜式千變萬化!其實我有時在元朗逛逛也會經過這兒,不過卻未有留意這間隱世鐵板燒,直到朋友帶我來,才發現這裡驚喜滿滿日本產米使用留意營業時間喔不過聽說有機會加開午市時段,希望之後可以帶朋友來Lunch六人份極尚豪華海鮮和牛薈很適合聚會的地方欣賞大廚做鐵板燒也很精彩雖然是燒板燒,油煙是必然的,但這塊板抽油煙也很快,不致令我離開時滿滿油煙味。準備大幹一架的感覺。超大隻阿拉斯加長腳蟹!還在揮動它的大蟹鉗厚肉的蟹腳!經過一番工序新鮮的大蟹腳味道非常鮮甜,非常Juicy!加上蟹膏,不得了日本喜之次,又名一夜干,是數量比較稀少的魚類,比較矜貴先用鹽水浸一小時,再封乾一日,鹹鮮味很突出。又經過一番功夫火槍令魚油更突出。肉質非常彈牙!鹹鮮味真的很突出,魚脂、魚油四溢。好新鮮的鰻魚!鐵板活鰻魚很考功夫,火候要控制得剛好,而且很考耐性,大概十多二十分鐘才能上菜,不過,吃過以後就知道非常值得!蜜蜜又惹味的鰻魚汁!大廚真的控制得剛好OMG!好大火!因為正在準備鐵板火焰酒煮蜆!火焰揮發了酒
今天朋友說要帶我到元朗試試一間鐵板燒
原來鐵板燒的菜式千變萬化!

日本產米使用

留意營業時間喔
不過聽說有機會加開午市時段,希望之後可以帶朋友來Lunch

六人份極尚豪華海鮮和牛薈

很適合聚會的地方
欣賞大廚做鐵板燒也很精彩

準備大幹一架的感覺。

超大隻阿拉斯加長腳蟹!還在揮動它的大蟹鉗

厚肉的蟹腳!

經過一番工序

新鮮的大蟹腳味道非常鮮甜,非常Juicy!加上蟹膏,不得了

日本喜之次,又名一夜干,是數量比較稀少的魚類,比較矜貴
先用鹽水浸一小時,再封乾一日,鹹鮮味很突出。

又經過一番功夫
火槍令魚油更突出。
肉質非常彈牙!鹹鮮味真的很突出,魚脂、魚油四溢。
好新鮮的鰻魚!
蜜蜜又惹味的鰻魚汁!大廚真的控制得剛好

OMG!好大火!因為正在準備鐵板火焰酒煮蜆!
火焰揮發了酒精的苦味,淨下了酒香
蜆煮得十分鮮甜。
準備最後一道菜
先煮洋蔥汁。
再烤牛肉

洋蔥汁、牛肉,淋上忌廉芥末醬,加上炸蒜,配搭得非常好

今天真是超滿足!多謝朋友帶我覓食
期待下次再來!
2018-07-02
  • 日本喜之次(一夜干)
  • 鐵板活鰻魚
  • 阿拉斯加長腿蟹
  • 鐵板火焰酒煮蜆
適逢假期嘅傍晚,元朗朋友仔帶左我黎呢間鐵皇日式鐵板燒食好野。鐵皇鐵板燒小店今年已經開業9周年。店內位置容納10-12人左右。店內由有20多年鐵板燒經驗嘅ken酒店名廚主理。餐牌上:精選商務套餐2人份起都唔算貴!收現金或eps, like 佢地page 拎番9折優惠先。當我地坐定定時等食時,大廚師傅就拎左隻活生生嘅亞拉斯加長腳蟹係我地面前,甘好機會,姊妹們梗係相機食先啦。長腳蟹蟹腳望落水份充足,色澤鮮明。size 長過隻手板,粗過兩隻併埋嘅手指。大廚輕輕撒左胡椒提下味,醬汁用番長腳蟹本身嘅蟹膏調味舖上面。蟹肉鮮甜啖啖肉,加埋蟹膏醬完美配合,好鮮味ar!鐵板活鰻魚 係香港從未食過生燒鰻魚,而且都唔係甘易可以搵到。 眼見大廚燒左接近30分鐘,果然係一道功夫菜。燒嘅過程中,師傅無停過地按壓住活鰻魚,目的要燒到皮脆肉彈。鰻魚醬汁用左鰻魚骨熬煮4小時而成,濃郁魚香,有別於一般蒲燒汁甜膩感覺。鰻魚肉厚QQ口感,外皮燒到勁香脆。日本喜之次(一夜干)超矜貴食材,又係香港好少地方可以食到。日本空運到港時已經要用鹽水浸一小時再封乾表面。燒完嘅喜之次外皮好香脆,鹹香口味。魚肉味道有點似銀鱈魚,但魚肉口感比銀鱈

店內由有20多年鐵板燒經驗嘅ken酒店名廚主理。

餐牌上:精選商務套餐2人份起都唔算貴!
收現金或eps, like 佢地page 拎番9折優惠先。

鐵板活鰻魚

燒嘅過程中,師傅無停過地按壓住活鰻魚,
目的要燒到皮脆肉彈。

鰻魚肉厚QQ口感,外皮燒到勁香脆。

日本喜之次(一夜干)
超矜貴食材,又係香港好少地方可以食到。

日本空運到港時已經要用鹽水浸一小時再封乾表面。

燒完嘅喜之次外皮好香脆,鹹香口味。
魚肉味道有點似銀鱈魚,但魚肉口感比銀鱈更彈牙、魚味更濃郁。

鐵板火焰酒煮蜆

高濃度清酒經高溫火焰燃燒過後,酒精會揮發,剩下清酒香同甜。

蜆肉多、無沙,湯底係我從來無飲過嘅甜。
超濃酒香,湯底好清甜,值得一試。

鐵皇為慶祝開業9周年,安格斯牛肉丼將似優惠價$88發售。

牛肉丼用上3整塊安格斯牛肩胛肉,米飯全是日產米。

牛肉丼飯分別用上三重醬汁(洋蔥汁、牛肉汁、芥末忌廉汁)

牛肉堆到滿滿,肉味濃而不韌。配上特調芥末忌廉汁真係有種神來之筆嘅感覺。

• 鐵板安格斯牛肉丼
  • 日本喜之次
  • 亞拉斯加長腳蟹
2018-07-02 813 瀏覽
<元朗隱世鐵板燒>🔥呢間鐵板燒 其實條路係大路黎 但點解甘隱世? 😂 係因為d人一係 去又新街 一係去西菁街食野 好少去中間 甘近鳳琴街體育館既鳳攸北街。 真係估佢唔到有間甘正既鐵板燒😈 師傅有20 年經驗 食物用料好新鮮 時不時都會有d特別野 好似喜之次 長腳蟹 🐟🦀 所有貨材料好新鮮 但坐位有限 叫能坐12 人 . 所以大家記得打去book位 (聽講8月會做埋lunch set , 若有再同大家讀者update 😃)<鐵板燒>🍴阿拉斯加皇帝蟹 🦀 1 磅1000 蚊通常一隻蟹就3kg 6 個人食 😍 一上枱隻蟹仲郁緊 忍唔住同佢影相 蟹腳又粗又長 當然師傅燒得好 但蟹肉都好新鮮 彈牙又夠鮮甜 最正係即席見到師傅煮左牛油加上蟹膏既醬汁 淋喺蟹腳肉上面😍 多重口感無得輸 連日本都冇食過呢種醬 推介😈<鐵板燒>🔥🍴喜之次(一夜干) 780 蚊🐟喜之次呢種喺hk極少機會食到既魚 仲要一夜干 我食到真係好彩😄 用左鹽浸1 個鐘再放過夜成條魚經過師傅用火槍燒後🔥 除左鎖住肉汁外 d魚油出哂黎 超香濃😌 魚肉有d似銀鱈魚 肉質飽滿 點埋秘製酸汁
<元朗隱世鐵板燒>🔥

<鐵板燒>
🍴阿拉斯加皇帝蟹 🦀 1 磅1000 蚊

🍴喜之次(一夜干) 780 蚊🐟
喜之次呢種喺hk極少機會食到既魚 仲要一夜干 我食到真係好彩😄 用左鹽浸1 個鐘再放過夜成條魚經過師傅用火槍燒後🔥 除左鎖住肉汁外 d魚油出哂黎 超香濃😌 魚肉有d似銀鱈魚 肉質飽滿 點埋秘製酸汁 中和番肥膩真係無敵 好正呀😍

鐵板火焰酒煮蜆 138 蚊🍶🐚
只見師傅將好多清酒放入錫紙兜上面點火 消除多餘既酒精 再將花甲放入去 😄 首先飲啖湯 d湯充滿住清酒既香甜 仲有d洋葱同昆布 而蜆肉其實係大大隻既花甲 鮮甜又吸哂甜清酒🍶 普通一個花甲都整得甘正用心 抵讚!

鐵板活鰻魚(3 人份) 208 蚊🐟
聽師傅講 而家越黎越少人做呢味野 一來難燒到甘皮脆肉滑 二來要多時間 , 只見佢將條魚肉 轉黎轉去又撳實佢幾次 整成20 幾分鐘後 再喺鐵板上既鰻魚放上鰻魚汁先大功告成🐟😍 魚肉外表層皮又薄又香脆 無敵 肉質juicy有口感 真係燒得恰到好處 再加上甜酸醬汁 好好食 推介!!

<鐵板燒>🔥
🍴安格斯牛肉丼飯🐂🍚 (88 蚊暫定)
呢味牛肉飯晚市有得點 但遲d話新加lunch set預計8月份開始😃 大大碗既軟熟白飯 上面有成三種醬 juicy香濃既洋葱汁 牛肉煮成既醬汁🐂 仲有我覺得最正既忌廉芥辣醬 辣味適中夠香滑 唔會搶左其它醬 同牛肉既香味 牛肉 夠哂油花 同夠薄身 咬落外脆 入面帶少少軟熟🐮 撈埋醬汁同白飯食 十分美味😛

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#鐵皇日式鐵板燒
元朗鳳攸北街1 號地下
~~~~~~~~~~~~
2018-06-18 307 瀏覽
今年父親節,爸爸一早表明想食鐵板燒,所以選了鐵皇,去到餐廳,發覺貼上"慶祝9週年"標貼,原來它在元朗都有不短日子。我和爸爸、弟弟點了三人份美國(Prime)級牛肉餐,同枱還有另外兩家分別五人和四人家庭,剛好座滿12座位,由一位廚師主理。1. 前菜: 沙律新鮮,還有火龍果。2. 北海道帆立貝: 帆立貝又大又軟熟,配合醬汁,一流!3. 泰國大虎蝦: 好大隻,由蝦頭到蝦尾都好好肉。4. 美國(Prime)級牛肉薄燒: 主廚問我們牛肉要幾熟,弟弟要生啲,爸爸要熟啲,我要兩者中間,其實我和爸爸的沒有大分別,對我來說,熟度剛好,我不吃葱蒜,只吃了牛肉,點上帶甜的豉油汁,味道不錯。5. 青島活鮑魚 (忘記影相):每人一隻,鮑魚中心部份有少少韌。6. 蒜香牛肉炒飯: 每人一碗,份量不少,除了牛肉,還有葱洋和紅蘿蔔粒,炒時更加了蛋汁,好食。7. 櫻花蝦炒雜菜: 坊間很多時炒菜都會偏鹹,這間味道剛好。8. 甜品是雪糕,沒有問我們選擇味道,店員分三碗上,有兩碗是荔枝味,一碗紅豆味,我食紅豆味,食到紅豆粒但雪糕的紅豆味卻偏淡,試了爸爸的荔枝味雪糕,荔枝味好濃郁。9. 飲品: 套餐包括味噌湯,可以加$10轉罐裝
1. 前菜: 沙律新鮮,還有火龍果。
前菜

2. 北海道帆立貝: 帆立貝又大又軟熟,配合醬汁,一流!
北海道帆立貝

3. 泰國大虎蝦: 好大隻,由蝦頭到蝦尾都好好肉。

美國(Prime)級牛肉薄燒

蒜香牛肉炒飯

櫻花蝦炒雜菜

甜品
9. 飲品: 套餐包括味噌湯,可以加$10轉罐裝飲品,我們三人都轉了,我要了雀巢蜂蜜雪梨茶,用冰涼飲品替熱辣辣的鐵板燒降溫,令這餐更加完美。
雀巢蜂蜜雪梨茶

整體來說,食物鮮味,調味剛好,最緊要父親大人都好滿意
2018-06-17
慶祝紀念
父親節
北海道帆立貝
美國(Prime)級牛肉薄燒
蒜香牛肉炒飯
櫻花蝦炒雜菜
2017-07-26 795 瀏覽
走到大西北飲食對我來說已經不是新鮮事,全因我對食物的執著吧!元朗是一個比較多不同有名食店林立的地方,假日更加是我的好去處的地方。是日相約一班好友前來吃「鐵皇」的鐵板燒,吃得鐵板燒定必會有海鮮、肉類等。「鐵皇」的地方不算大,我想大約只擁納12人左右,是日猶如包場似的。我不是發板的那一個只會等食比較好。師傅在你面前利用他的巧手去製作美食完全目不暇給。泰國巨虎蝦 $188 原隻巨型虎蝦呈現眼前相當吸晴,師傅用他的一雙巧手由灰色的蝦身弄至橙黃色。在上枱的一刻並配上牛油汁,滋味無窮鮮味十足,蝦肉新鮮而且彈牙。 青島活鮑魚 $148 (3-4隻) 原隻大頭活鮑魚,即場燒製的關係並配有秘製醬汁,切至一小件不會太韌而且彈牙。$148有3-4隻也是抵食之選,原隻青島活鮑魚不俗。 加拿大A級桂花蚌 $148 另一樣頂級之物莫過於這個A級桂花蚌,相比平常的桂花蚌足足大過我的手掌位,長身的桂花蚌切至條狀及幼身;秘製醬汁令人過味無窮。 鐵板火焰酒煮蜆 $128 利用銀色的賜紙製作紅紅的火焰,猶如置身於小馬戲團一樣。清酒搶火紅燒在鐵板之上,睇到當堂木定口呆煮出的蜆肉清甜可口,清酒的味道酒精濃度不太高,可能經過蒸發

泰國巨虎蝦 $188
泰國巨虎蝦
青島活鮑魚 $148 (3-4隻)
加拿大A級桂花蚌 $148
鐵板火焰酒煮蜆 $128
利用銀色的賜紙製作紅紅的火焰,猶如置身於小馬戲團一樣。清酒搶火紅燒在鐵板之上,睇到當堂木定口呆煮出的蜆肉清甜可口,清酒的味道酒精濃度不太高,可能經過蒸發過後不錯。
美國牛肉薄燒 $168
美國牛肉薄燒,完全考功夫之一。大蒜與蔥花混合快速捲合,牛肉外層薄身油脂度高;入口嫩滑無比,混合香蒜及蔥花的確美味又可口,完全想追加多一客的理由。
美國牛肉薄燒 $
鐵板安格斯牛肉丼 $88
安格斯牛肉飯,師傅真係好勁!牛肉的肉質鮮嫩多蔥多蔥,重點係加上芥末醬令人愈食愈想食。飯粒是利用珍珠米,完全與安格斯牛肉非常匹配。
鐵板安格斯牛肉丼
是日的鐵板燒之旅,完全有一種隱秘而帶驚喜。區區有伙元朗區的「鐵皇」的確分外不同,難怪八週年仍舊佔領在元朗區域。
2017-06-25
美國牛肉薄燒 $
2017-07-25 348 瀏覽
今天跟朋友來到元朗吃鐵板燒,這間小小的店子毫不起眼,原來已經開業八周年了。 店內有一個大鐵板爐,所有客人都會圍着廚師,座位大約只有12個,所以要包場的話也很容易。 店內除了有散叫的Menu外,還有一個豐富的套餐,套餐材料亦可根據客人需要而制定。 泰國大虎蝦超大隻的虎蝦,比手掌還要大,師傅三兩下手勢就拆開大蝦,在旁邊都聞到香噴噴,另外大蝦加上自家制香草牛油汁,令其更加惹味 蝦肉彈牙爽口,質感亦夠實身,而且脆卜卜的蝦頭還可以吃。 青島活鮑魚新鮮的鮑魚被即場燒熟,再淋上秘製醬汁,鮑魚鮮甜爽口。 加拿大A級貴花蚌以秘製醬汁一起煮的貴花蚌,都是份量超巨型,被煎成金黃色,入口爽口而且鮮甜。 鐵板火焰酒煮蜆錫紙盤放上蜆肉,之後再加上清酒,因為酒精揮發作用令到場面好壯觀,蜆肉好大粒而且充滿清酒的香氣。 美國牛肉薄燒美國prime牛肉充滿雪花,肥瘦均稱,師傅好快就把牛肉包上蔥及蒜等調味料,燒成微紅色,半生熟的樣子,入口好嫩又惹味。 美國安格斯牛肉飯師傅即場燒製牛肉,然後鋪上飯及蔥粒,秘製醬汁十分濃郁,混上白飯好好吃,牛肉油脂充足,帶有點點Wasabi味。小小的店子內充滿人情味,一班朋

泰國大虎蝦

蝦肉彈牙爽口,質感亦夠實身,而且脆卜卜的蝦頭還可以吃。

青島活鮑魚
新鮮的鮑魚被即場燒熟,再淋上秘製醬汁,鮑魚鮮甜爽口。

加拿大A級貴花蚌

美國安格斯牛肉飯

小小的店子內充滿人情味,一班朋友可以聚首一堂欣賞師傅的美食,實在是一個不錯的地方。
下午茶
  • 美國安格斯牛肉飯
  • 泰國大虎蝦
  • 美國牛肉薄燒
2017-07-19 527 瀏覽
家住新界西的Kawai,成日都覺得屯門無啖好食。不過,好彩叫做元朗o係附近,搭幾個站就有得食都未至於會餓死!平時入元朗都係食Omakase同拉麵最多,今次卻同朋友來這吃鐵板燒。嗯!呢間餐廳我成日都經過,睇門外裝修都應該有返一段時日,但,我都是這天才知賣的是日式鐵板燒,果然,已經8周年了。。。。。。。。鐵皇日式鐵板燒 成個門面有大量已發黃的剪報,看來是少做宣傳的小店吧。云云當中最令我留意的是以下這張紙,主廚KEN師傅曾在千登世松菱等有名的鐵板燒熱店工作,經驗足以令人我期待。打開門,小店只有12個位圍住鐵板坐。環境唔算大,都叫坐得舒適,食鐵板燒食材是重要,但最重要的一環是客人可以近距離欣賞師傅不慌不忙的功架。泰國大虎蝦真係超巨型!!隻隻都近乎手臂的長度,睇住師傅係鐵板上面快如閃電咁就輕易劏開咗隻大蝦, 仲去殼去腸,加秘製牛油再蓋住,一開蓋濃濃的香草味湧出,令人食指大動!~大大隻蝦肉夠彈牙又鮮甜,加上自家製香草牛油汁更添惹味,火喉控制得宜,食得出的肥美,成件事不得了!至於多食會膽固醇超標的蝦頭,就要燒多一陣,外殼燒到脆卜卜,咬下發現羔量驚人,不能放棄但又夠邪惡。加拿大A級桂花蚌桂花蚌又係成隻

鐵皇日式鐵板燒

加拿大A級桂花蚌
桂花蚌又係成隻手臂咁長,已劏好及清洗好,白雪雪的外觀就是吸引。薄身的桂花蚌好快就煎熟, 金黃色包裹著白色的蚌肉,口感嫩滑帶點爽口,雖然加了醬汁,但都食到海鮮獨有的鮮甜。

鐵板火焰酒煮蜆
師傅拎左四個用錫紙摺成的兜,入面放著已吐沙的蜆,之後在我們面前將成枝清酒倒進錫紙兜中,再即場點火令酒精揮法,火光熊熊下大家都立即起身影相。同平時食到酒煮蛻最大分別係,蜆肉充滿酒香但唔會有酒精的苦澀味,而且蜆肉好肥美,份量唔多但食得滿足!

美國牛肉薄燒
選用美國prime牛肉,舖滿雪花的生牛肉令人垂涎三尺。師傅好快手在牛肉上放上蔥蒜再捲起來,因為牛肉薄身太快又會太生,這下是要看師傅的技術了,而我地食到的都係剛剛好,入面都仲係粉嫩的Pink Pink 色,牛油脂在口中溶化,加上脆口蒜粒和蔥花,更添香口!

孜然羊肉炒飯
羊肉炒飯係鐵板燒料理中並不常見,因為好多人怕羊肉羶味,師傅用孜然粉令到味道更香濃,啖啖都食到羊肉獨特既香味,飯炒得乾身不油,不過整體上口味就有點重,所以自己覺得麻麻啦。
孜然羊肉炒飯

睇返價錢都唔算太貴,如果有十個人以上包場,飲飲食食都不錯!但,提提大家,店家只收現金或EPS,信用卡係唔收架。
2017-07-15 1674 瀏覽
食鐵板燒最開心係睇師傅表演,可以同時享受到視覺同味覺既滿足,之前就去左元朗一間開業八年嘅鐵板燒店-鐵皇,來慰勞一下自己平時辛苦工作。泰國大虎蝦師傅係鐵板上面,三兩下手勢就劏開咗隻大蝦, 仲去埋殼, 然後淋上秘製醬汁, 好快就食得。 果然係巨蝦啖啖肉, 而且肉質鮮甜彈牙, 加埋醬汁好惹味, 蝦頭仲有好多蝦膏, 口感好充實。青島活鮑魚用咗非常新鮮嘅活鮑魚, 喺鐵板上面即時處理 ,去殼切件師傅又係非常乾淨俐落, 同樣淋上秘製醬汁, 令爽口彈牙嘅鮑魚更有鮮味。桂花蚌桂花蚌有成隻手臂咁長, 好誇張 ,而且劏好又清洗好, 係鐵板上面好快就煎熟, 肉質好嫩滑爽口,味道鮮甜, 點埋師傅嘅秘製醬汁,令人一食到口接一口。美國牛肉薄燒選用美國prime牛肉,牛味濃郁。師傅好快手煎到五成熟就可以上碟,令到口感更加嫩口,而且牛肉本身既肉汁再加上師傅嘅秘製醬汁,令味道更上一層樓,好食。孜然羊肉炒飯同平時食開牛肉炒飯唔同,師傅改左用羊肉配上孜然粉,令到味道更香濃,啖啖都食到羊肉獨特既香味,絕對係重口味人仕之選。

桂花蚌

2017-07-09 239 瀏覽
近年元朗的確發展得好快,樓越起越多,人煙稠密。食肆一樣多不勝數,而且種類多,不過鐵板料理還是寥寥可數。係元朗由細住到大既朋友介紹下,來到一家歷史悠久的鐵板料理。係呢度八年的時間,可以話係陪住元朗成長。門外的低調為餐廳添加了幾分神秘感,打開門口一眼睇晒,12個位圍住鐵板坐。雖然環境唔大,但抽氣同空調都唔錯,冇咩油煙味,又夠唔會食到身水身汗。餐牌上單點的食物選擇豐富,當然也有套餐。珍寳老虎蝦 師傅先以刀功將蝦頭蝦身分離,分開烹煮。再界開蝦身,然後調制秘制醬汁,灑到蝦上。老虎蝦身肉質彈牙,又夠大隻多肉,在秘制醬汁的襯托下,十分惹味。至於蝦頭同樣大隻,而且羔量驚人,一啖咬落去已經滿口羔,十分邪惡。鮑魚 睇住鮑魚在鐵板上收縮,是非常新鮮既鮑魚。然後師傅迅速將內臟切開再切片,加人各種配料(牛油,蔥花,蒜)去調配醬汁。醬汁能夠充分帶出鮑魚的鮮味,又不會蓋過它。鮑魚爽口彈牙,入口稍有嚼勁。鐵板火焰酒煮蜆個人認為一定要試的食物,因為很少餐廳會用這個煮法。一般餐廳的酒煮蜆大多是酒溝水然後在廚房煮熱,而今次望住師傅在我們面前將成枝酒倒進錫紙兜中,再即場加熱,火光熊熊具欣賞性。雖然這樣做會令師傅多了一重功夫,

餐牌上單點的食物選擇豐富,當然也有套餐。
鐵板火焰酒煮蜆
個人認為一定要試的食物,因為很少餐廳會用這個煮法。一般餐廳的酒煮蜆大多是酒溝水然後在廚房煮熱,而今次望住師傅在我們面前將成枝酒倒進錫紙兜中,再即場加熱,火光熊熊具欣賞性。雖然這樣做會令師傅多了一重功夫,但點火加熱能令酒精揮法,所以煮出來的酒煮蜆已去除"酒精味",真正的酒煮蜆,和平常吃自到的味道截然不同。
和牛薄燒
雖然和牛是薄身,但並不代"短身",長身的牛肉上放上蔥蒜再捲起,其實好大件。而製作和牛薄燒講求師傅的技術,太快捲起牛肉會太生,太遲捲起牛肉又會太熟, 老練的師傅在這方面當然控制得好好。
牛肉丼
即場在鐵板上炮製牛肉和醬汁,然後放上飯口。丼飯上鋪滿牛肉和蔥蒜,醬汁稍稠夠多,令丼飯有黏口的感覺,味道香濃。

在元朗能夠開業八年,餐廳的質素的確毋庸置疑。其實我更喜歡的是師傅的態度,認真製作之餘,又會主動和客人交談,令客人更享受用餐。
2017-07-09
2017-07-07 1164 瀏覽
元朗鐵皇鐵板燒餐廳為慶祝開業8週年推出8折優惠,我地一行十人搵日包場去食。餐廳只有十幾個座位,客人可以近距離欣賞師傅嘅功架。Menu有套餐或單點,我地人人口味唔同所以決定單點。泰國巨虎蝦真係超巨型!!隻隻長過手臂架!師傅技巧非常純熟,三兩下功夫就將大蝦去殼切件。蝦肉新鮮肥美,肉質爽彈,加埋自家製香草牛油汁更惹味!鐵板火焰酒煮蜆同平時食到嘅有少少分別,師傅會即場倒清酒再點火,令到蜆肉充滿酒香但唔會有苦澀味。羊肉炒飯係鐵板燒料理中並不常見,炒飯加入孜然粉減輕羊肉羶味,連唔食羊嘅朋友都接受到,仲食晒成碗!鐵板燒安格斯牛丼加左大量蔥蒜同洋蔥超香薄切牛肉嫩滑多汁,肉味濃郁,油脂大爆發!最後唧少少wasabi蛋黃醬,有畫龍點睛之效,感覺清新不膩。最欣賞珍珠米煙韌飽滿,配上牛肉更滋味!香港地做飲食業真係唔簡單,可以係元朗呢個競争咁激烈嘅地區站上8個年頭,要有返咁上下實力至得。

Menu有套餐或單點,我地人人口味唔同所以決定單點。
泰國巨虎蝦

泰國巨虎蝦真係超巨型!!隻隻長過手臂架!

師傅技巧非常純熟,三兩下功夫就將大蝦去殼切件。

蝦肉新鮮肥美,肉質爽彈,加埋自家製香草牛油汁更惹味!

鐵板燒安格斯牛丼加左大量蔥蒜同洋蔥超香
薄切牛肉嫩滑多汁,肉味濃郁,油脂大爆發!

2017-06-28 936 瀏覽
元朗區可以吃到主打日式鐵板燒店,十隻手指也數得出,可說是寥寥可數,而位於鳳攸北街轉角處的 - 鐵皇日式鐵板燒就是其中一間。 從街外面看,鐵板燒店其實有點不起眼,清玻璃與磨砂玻璃相間的趟摺門,更帶點神祕。小店內裡佔地不大,陳設簡單,置中設有一大塊鐵板,圍爐而座,只可容納12個位,未算坐得很舒適。空間雖少,但抽風做得不錯,至少吃罷沒有沾上一身濃烈鐵板燒味,而且冷氣夠強橫,近距離對著鐵板也沒有吃到身水身汗。 鐵板燒店有套餐提供亦可以散叫;套餐有三款,分為二人份和三人份量的價錢,由$728起跳至最貴的$1572。而散叫則有海鮮、肉類和炒飯的選擇,價錢以鐵板燒類來說,都算是平價至中價的水平。一行多人各人口味不同,套餐並未能滿足各人所需,因此討論完後最後達成共識 - 散叫。 先吃海鮮類: 泰國巨虎蝦 $188非常大隻的虎蝦,比手掌還要長呢,而且十分肥美,叫人急不及待了。 師傅手勢純熟地把蝦頭和蝦身分開, 三兩下動作就可以把蝦殼完全起了出來,一輪快炒後加入調味和醬汁就可上碟。 蝦肉剛好熟透的程度, 肉質爽滑彈牙,加上自家製香草牛油汁,香濃中更能帶出蝦肉的鮮味,不過所加的黑椒粒稍微多了一
先吃海鮮類: 泰國巨虎蝦 $188
泰國巨虎蝦
蝦肉剛好熟透的程度, 肉質爽滑彈牙,加上自家製香草牛油汁,香濃中更能帶出蝦肉的鮮味,不過所加的黑椒粒稍微多了一點,令蝦肉頗為辛辣。蝦頭因為要燒得熟一點,所以比蝦身再燒多會,蝦頭內的蝦膏也是不少,燒過後更加惹味香口。
泰國巨虎蝦
青島活鮑魚 $148 (3-4隻)
青島活鮑魚 (3-4隻)
鮑魚十分新鮮,放在熱燙燙的鐵板上還在蠕動。從起殼、去內臟、切片,師傅全部動作都是在電光火石之間,動作亦十分流暢。
當鮑魚蓋上蓋子焗製的時候,師傅於另一旁預備醬汁: 乾蒜、蒜蓉、蔥花、牛油、小魚乾等,邊調較邊飄來陣陣的濃郁香氣,簡直令人垂涎!
鮑魚火喉控制得很不錯,肉質入口鮮甜彈牙,醬汁中的魚乾更能增加當中的嚼口感。不過伴隨的自家醬汁頗為濃郁,有點搶去鮑魚應有的鮮甜味,如果濃稠度可以再調整一下,相信更能與鮑魚配合,發揮更理想的效果。

加拿大A級桂花蚌 $148

預先清洗處理好的桂花蚌整齊的排列在盤上,因為切得薄身關係,放在鐵板上不一會就已捲曲起來,快刀切開後加入師傅的祕製醬汁。
加拿大A級桂花蚌
桂花蚌肉質十分爽口彈牙,同樣是控制得準繩的熟度,醬汁入口味道有點似帶有沙嗲味的海鮮醬,微微的辛口,令本身味淡的桂花蚌非常惹味,不過醬汁同樣味道偏濃郁,有點蓋過了主角的鮮甜,看來師傅也是重口味之人呢~~哈哈!
加拿大A級桂花蚌
接下來是一場玩火的表演,令我們都不禁相機手機齊出動。
鐵板火焰酒煮蜆 $128
於鐵板面放上預先調較好載有高湯的錫紙兜,然後灌入日本清酒和蜆,繼而點上火焰,熊熊烈火將剛才注入的清酒燃燒揮發,空氣中旋即瀰漫清酒的香氣,先來讓嗅覺上得到誘惑,當然這視覺表演令在座的官能上亦得到滿足。
鐵板火焰酒煮蜆
直至把清酒燃燒完,蜆殼全張開口後,連同湯汁放入碗中呈上。
蜆完全吐清了沙,沒有沙沙的阻礙進食口感。蜆肉彈牙,而且充滿酒香,令人一隻接一隻地吃上。湯汁因蜆肉的精華滲出而顯得清甜鮮美,而且沒有清酒一般的苦澀味,蜆肉跟湯汁同食非常美味呢,假如再加上幾片日本大蔥花就能更完美了。
一輪海鮮過後便到肉類上場: 美國牛肉薄燒 $168
美國牛肉薄燒

先把大量蒜片蔥花於一旁加熱混合,然後師傅如閃電般的速度,把蔥蒜放到牛肉片上再包捲起來。
事前師傅詢問我們所要的熟成度,由於我不可以吃得太生,所以著師傅燒熟一點給我。較熟的那片由外到內都充滿牛肉的油脂,香口到不得了,牛肉入口柔軟香濃,加上中間捲著的蒜粒和蔥花,香口美味度幾乎無可匹敵,滿足!唯獨份量實在太不夠喉呢!
最後一道是: 鐵板安格斯牛肉丼 $88
一開始時師傅已經準備煮這個牛肉丼的醬汁,同樣是師傅自行調配的自家醬汁,內有煮透了的洋蔥絲,味道非常濃郁,然後淋到預先準備好的白飯上,讓飯粒吸收精華。
鐵板安格斯牛肉丼
平常這最後一道的炒飯,牛肉通常都會切碎切粒,而這家則是切成片狀,在鐵板上翻來覆去,接著放到飯上,然後灑上炒飯的靈魂: 蒜粒,還有蔥花和wasabi醬。
鐵板安格斯牛肉丼
秘製醬汁十分濃郁,令沒有經過修飾的白飯十分美味;牛肉更不用多說,燒過後所迫出的油花當然是美味的,但最意想不到的是: wasabi醬竟然沒有搶鏡,反而令牛肉更加惹味,若然要挑剔的話,只是蒜粒可以再多添點吧。
鐵板安格斯牛肉丼
本地的鐵板燒店已發展到平至幾百貴至幾千,價錢豐儉由人的地步,有些是賣弄師傅的技巧、有些是標榜食材的新鮮度、有些則講究醬汁的運用,而小店是屬於後者。
鐵板燒店開幕已有8個年頭,將日式鐵板燒文化帶入元朗,於這小小的社區為街坊服務。用餐期間播放的K歌令大家都想一展歌喉,加上師傅的全神演譯,逗得我們邊吃邊笑,愉快用餐氣氛,令高級日本料理都變得非常親民。
2017-06-26 192 瀏覽
鐵板燒除咗好味之外,更加係師傅一個精心嘅演出,每道菜式都可以話係近距離與食客的交流。手執鐵鏟,一推一鏟已經係一個視覺嘅加分,而今次就去到元朗已有8年歷史嘅鐵皇日式鐵板燒。餐廳為慶賀8週年,所以推出8折優惠。而老闆更加為咗食物質數,樣樣都親力親為。手掌咁大嘅鮮蝦。老闆手藝純熟,三兩下手勢就攪惦咗大蝦。鐵板燒大蝦肉質爽口,而且非常多膏,食落隻蝦好似係個口游來游去。鐵板燒鮮鮑魚鮑魚用料新解,師傅由去殼、切件全都乾脆俐落,最重要師傅加左個秘製醬汁,令鮑魚除了彈牙之外更加惹味。加拿A大級桂花蚌咁大隻桂花蚌真係小見,呎寸足足成隻手掌咁大,而且桂花蚌相當厚身做鐵板燒真係一流,而蚌身肉質嫩滑,加埋秘製醬汁一齊真係多多都食得哂。清酒煮蜆師傅真係用成支清酒去煮,一滴水都無用到非常足料,而且更加多會燒去酒精嘅苦味,每煮蜆更為清甜。安格斯牛肉飯由洋蔥醬汁去到燒牛肉都係即叫即整,最鐘意佢加左個芥末醬汁,令味道更加豐富,每一啖飯都有滿足嘅感覺。
餐廳為慶賀8週年,所以推出8折優惠。
而老闆更加為咗食物質數,樣樣都親力親為。

手掌咁大嘅鮮蝦。

老闆手藝純熟,三兩下手勢就攪惦咗大蝦。

鐵板燒大蝦
肉質爽口,而且非常多膏,食落隻蝦好似係個口游來游去。

鐵板燒鮮鮑魚
鮑魚用料新解,師傅由去殼、切件全都乾脆俐落,
最重要師傅加左個秘製醬汁,令鮑魚除了彈牙之外更加惹味。

加拿A大級桂花蚌
清酒煮蜆
安格斯牛肉飯
2017-06-26 513 瀏覽
位於元朗的鐵皇,是一間鐵板燒專門店。時日和多位吃貨朋友包場吃午餐,一次過見到多位朋友,非常開心呢。泰國珍寶巨虎蝦$268率先呈上的珍寶巨虎蝦,為時日午餐打響頭陣。巨虎蝦果然超級大隻,蝦殼燒煎後,蝦香充滿整間餐廳,令人食脂大動。蝦肉厚肉肥美美,彈牙不已,味濃特出,很好吃哦。日本A5 級和牛薄燒$520最愛吃鐵板燒的牛肉薄燒,牛肉薄燒會包著香蔥蒜片,囗感豐富,甘香惹味師博快速把牛肉微煎,保留微生質感,入囗軟嫩無比,油脂度高令滿咀油香,令人回味呢。青島活鮑魚$148大大隻的活鮑魚,放上鐵板上的時侯,依然在不斷的動呢。鮑魚一分為二,肥美厚肉,質感彈牙,調味充足,味道可好哦。蒜香牛肉炒飯$78除羊肉炒飯外,大廚看我們還餓的樣子,追加幾碗牛肉飯給我們。牛肉片是安格斯牛肉,薄切微透,煎後油脂溢出,入囗軟腍。牛肉丼中內藏調味的洋蔥絲,配以飽滿煙靭珍珠米,令減肥的姐姐也吃了不少哦。孜然羊肉炒飯$88有不少同場吃貨不愛好羊肉,但大廚笑指不愛好羊肉的朋友也會愛上此飯呢。羊肉炒飯除加入一般的調味料,更加入孜然粉去除羊肉羶味。炒時羊肉羶味強勁,孜然粉令米飯帶點異國風情,好像在蒙古吃炒飯呢。炒飯較重囗味,香氣沖擊
位於元朗的鐵皇,是一間鐵板燒專門店。

泰國珍寶巨虎蝦$268

率先呈上的珍寶巨虎蝦,為時日午餐打響頭陣。

日本A5 級和牛薄燒$520

青島活鮑魚$148

蒜香牛肉炒飯$78

除羊肉炒飯外,大廚看我們還餓的樣子,追加幾碗牛肉飯給我們。

孜然羊肉炒飯$88

羊肉炒飯除加入一般的調味料,更加入孜然粉去除羊肉羶味。炒時羊肉羶味強勁,孜然粉令米飯帶點異國風情,好像在蒙古吃炒飯呢。炒飯較重囗味,香氣沖擊鼻腔,味道特別哦。
2017-06-25