2018-04-04 52 瀏覽
一直都好想食烤魚,有時返大陸食又太遠😅我個同事就介紹左我去銅鑼灣一間食烤魚火鍋嘅餐廳,我男朋友就在附近上班,真係幾方便,食完飯仲可以去睇戲行街!餐廳裝修都幾時尚☺️環境坐位都舒服我地就選擇左銅魚食90分鐘~先上前菜,手撕包菜,係調味左嘅菜,有辣味但好開胃!仲有健康嘅沙律菜☺️當然主菜鐵魚麻辣烤魚啦!我地就選擇福壽魚🐟估唔到都幾大條,肉質好嫩滑,夠曬厚肉,仲要烤魚鍋勁多配菜,有曬我最喜歡食嘅材料,例如有莞茜、紫洋蔥、金菇等,隻麻辣味好正,好重口味,越食越爽食完烤魚,再上火鍋配料,牛腰脊好好食,肉質好有口感!我仲選擇左鵝腸、雲吞、黑豚腩片和芝士雙響,食物都好新鮮!最後,再上一個菜籃,都有好多款蔬菜!我地都左兩杯飲品,一杯菊花薑蜜菊同紅桑莓蜜茶,味道都ok☺️我同男朋友食條烤魚都有d飽😂食埋火鍋配料更加滿足☺️

餐廳裝修都幾時尚☺️環境坐位都舒服

我地就選擇左銅魚食90分鐘~

食完烤魚,再上火鍋配料,牛腰脊好好食,肉質好有口感!

我仲選擇左鵝腸、雲吞、黑豚腩片和芝士雙響,食物都好新鮮!

最後,再上一個菜籃,都有好多款蔬菜!

我同男朋友食條烤魚都有d飽😂食埋火鍋配料更加滿足☺️
2018-03-31 60 瀏覽
我係一個非常之鍾意食四川菜嘅人 所以基本上我一同一個可以食辣嘅人出街就都會想揀川菜嚟食 今日男朋友突然之間提議話不如食烤魚 但其實佢不嬲都唔食辣嘅 咁既然佢提議咁我就話好啦 行到嚟呢個商場見到入邊有好多嘢食 有放題又有烤魚 跟住佢就話不如試吓呢間啦 我就即刻上OpenRice睇到都幾多好評 所以就決定入嚟試吓啦一坐低嘅時候先發現 原來佢係一個放題形式嘅烤魚 即係你俾一個指定價錢就會有唔同嘅食物可以比到你 有三款套餐有分銅銀金由於今日係星期五所以我哋就唔可以嗌銅 淨係可以帶或銀或者金 見到金嘅價錢真係太貴而且我哋兩個食量都唔係話好勁所以就決定銀佢會跟左一碟刺身有兩款 刺身唔係話特別新鮮所以都唔使期望咁多之後嗰餐會有四個任食嘅小食 個人應為覺得芽菜同埋椰菜係最好食 因為辣辣地咁幾開胃 大概等左半個鐘左右個烤魚終於嚟到 其實我哋呢個銀魚套餐 用餐時間只有150分鐘 而佢個魚未嚟到嘅時候其實已經開始計緊 所以其實去到夠鐘嘅時候我哋都未食晒啲食物 講返個魚先!呢個魚係冬陰公湯底 但事實上佢一啲辣味都無 我淨係食到一陣好勁嘅酸味 但係魚方面都幾滑嘅 不過就係好多骨 另外係個魚側邊都會有番茄金菇同
有三款套餐有分銅銀金

大概等左半個鐘左右個烤魚終於嚟到 其實我哋呢個銀魚套餐 用餐時間只有150分鐘 而佢個魚未嚟到嘅時候其實已經開始計緊 所以其實去到夠鐘嘅時候我哋都未食晒啲食物 講返個魚先!呢個魚係冬陰公湯底 但事實上佢一啲辣味都無 我淨係食到一陣好勁嘅酸味 但係魚方面都幾滑嘅 不過就係好多骨 另外係個魚側邊都會有番茄金菇同埋菜等等嘅配料

係我哋呢個套餐入邊仲會跟一碟安格斯牛肉 個牛肉其實都幾好食 不過就得幾塊咁樣如果想再食嘅話就要再另外加錢 另外隔離嗰個豚肉呢 就可以免費任加嘅

最後總會有一盤海鮮 海鮮其實麻麻哋新鮮而且入邊好多沙 尤其是係貝殼類好似做吐沙做得唔夠 喺呢度即刻扣晒分
總括嚟講呢間野價錢有啲貴 而且性價比唔高 所以我都係覺得黎一次就好夠
2018-03-30 47 瀏覽
有朋友試過呢間鐵魚,極力推薦,今日就約埋幾個朋友去試下!一坐低,店員就拿出前菜來招待我地,全部都係醒胃菜式,醃製過嘅芽菜同青瓜食落辣辣地好過癮,味道不錯,木耳好爽口,令人胃口大開。一口氣啪曬成堆前菜!由於我地都吾太食得辣,我地叫左青檸越式烤魚,湯底酸酸maymay好開胃,魚肉先兩邊煎香再上鍋,食落好鮮甜同嫩滑,而且條魚份量還很大,足夠二三人的份量。食完魚肉,我們仲叫左牛肉同不同海鮮,都很高質,牛肉脂肪同肉分佈平均,又吾肥膩,牛味十足!而海鮮盤都好新鮮,鮮味十足吾會腥。
有朋友試過呢間鐵魚,極力推薦,今日就約埋幾個朋友去試下!

而海鮮盤都好新鮮,鮮味十足吾會腥。
2018-03-28 1668 瀏覽
之前番大陸食過烤魚 食過就心思思好想再食所以就係openrice搵下有咩烤魚好食 見到哩間鐵魚川式食堂評價唔錯 就同班朋友約定星期五放工試下🤤地方唔算大 但設計唔錯 比人感覺空間感好好 唔會太逼狹👧🏻 坐低無耐店員好熱情推介我地原來有分3個餐:銅魚 銀魚 金魚 主要係時限同食物款式既配搭有所不同 我地唔算大食就簡銅魚 限時90分鐘💁🏻‍♀️店員推介江團魚 話無魚鱗 但魚肉就比較實 我地唔洗多諗齊聲話好 川魚就試得多 今次就簡個比較特別既青檸越式烤魚🐟🐟🐟有個朋友麻麻地食魚 店員提議開第二個鍋叫埋雞煲🐔 等待烤魚期間⏳ 店員拎左4碟前菜比我地食住先 2碟係微辣既 2碟係唔辣既 陳醋木耳我最鍾意食 酸酸尾尾 木耳好爽口 好開胃😌烤魚到啦 先開爐焗一焗 之後店員會主動走埋黎分魚 再幫手淋上湯底 分便我地食😼 江團魚已經預先烤過 魚皮帶少少脆 雖然有少少骨 但魚肉飽滿豐厚 好正 我都忍唔住食左好多舊魚 越式湯底有大量既莞茜 青檸味好出 湯滲哂入配料到好入味 估唔到咁夾咁好食🤤食完烤魚就可以加水打邊爐 蔬菜盆好新鮮 🥦海鮮係睇當日有咩新鮮海鮮 大蜆海蝦🦐大大隻 好鮮味肉爽 牛腰脊牛好正 肉味濃入口

食完烤魚就可以加水打邊爐 蔬菜盆好新鮮 🥦海鮮係睇當日有咩新鮮海鮮 大蜆海蝦🦐大大隻 好鮮味肉爽 牛腰脊牛好正 肉味濃入口嫰滑 打邊爐既配料可以自選4款 我簡左水栢葉 午餐肉 貢丸同台灣黑椒腸 我推介水栢葉 水栢葉比一般牛栢葉薄 洗得好乾淨 好爽口入味😗

不得不提佢地自家製特飲 菊花薑蜜茶入口很順 薑帶少少既微辣 甜甜辣辣 好得意既味覺沖擊👻
90分鐘對唔太大食既女仔黎講好足夠 如果大食d既男仔可以食銀魚/金魚 睇自己既需要啦 魚既質素係幾高 約定朋友下次再黎食 我地終於唔洗下下番大陸食烤魚啦🐟🐟🐟
  • 海鮮拼盤
2018-03-27 811 瀏覽
魚 不是人人都鍾意食,而我本身係個愛魚之人,任何魚我都來者不拒,妹妹前晚提議食烤魚,今晚就同屋企人去銅鑼灣試試烤魚,想起來我未曾在香港食過套餐早已分了銅魚、銀魚、金魚三款,食物的款式及時限有少許不同,價錢由$198-$398不等,魚、辣度、麻度都可以按自己喜好自由選擇💓我們選定銅餐,先來前菜四小碟,份量都不少,最特別是改的名有趣抵死,「嫰七八草」就是沙律菜🥗,「跳水木耳」「手撕包菜」而我就最鍾意「魚情味豆牙」,豆芽爽脆多汁,帶少少麻辣,令人開胃刺激!!!我們叫了兩個鍋,一邊是香辣土雞鍋(小麻),而另一邊由於媽媽感冒未清,就無簡到店的招牌鐵魚麻辣烤魚,最後就簡左店員推介福壽魚配青檸越式湯底,他說這樣搭配起來會更出色這個湯底偏清淡,湯底中有滿滿的芫茜,索哂湯的肉碎和金菇調味,青檸味愈滾愈出,酸酸的,很開胃!到烤魚的部分,全條魚早已烤至全熟,上枱時再滾一會使其更入味,之後店員都幫忙把魚拆骨起肉,魚肉結實,肉質嫰滑鮮味,重點是沒有魚腥,連怕魚腥的妹妹都敢大吃🐟 雞鍋很有水準,跟出面雞煲專門店沒大分別,雞件嫰滑,湯底濃郁帶麻,加入配料一起滾,超!入!味!牛腰脊油花不算多,燙至五成熟的牛肉,入口軟

牛腰脊油花不算多,燙至五成熟的牛肉,入口軟綿嫰滑、充滿豐盈的肉汁🥓

自選配料的黑豚腩片屬驚喜之作,色澤呈少女粉紅,一圈又一圈的邪惡油花像呼喚緊我的肚子,豐厚的豬腩片肉質卻鮮嫰,即使放在濃郁的雞煲湯底仍食到其清甜的肉汁,口感紮實多汁,愈嚼愈是大滿足!

鵝腸同牛根丸等配料同樣有質素,絕非行貨

銅餐的海鮮有三款,有大花甲、海蝦及加錢轉了爸爸最鍾意的聖子皇,每款海鮮都極有分量,而且質素甚高,為這頓烤魚餐生色不少😊

大花甲飽滿鮮甜,新鮮爽彈,口感極為討好,肉質吸附青檸湯汁後更為入味好吃😋

飲品就叫左紅桑莓蜜茶同菊花薑蜜茶,兩款同是1L的自家製特飲,我比較鍾意飲前者,味道有點似利賓納,淡淡的紅桑莓果香,開胃解膩🍇

我覺得菊花薑蜜茶的薑味有點嗆,但朋友就好鍾意,覺得好特別,而且有帶甜的蜜糖,很易入口,菊花清熱健康,好過飲汽水🥤

走既時候見到原來鐵魚一周年生日,推出左不同的優惠,計番上黎價錢不貴,鍾意食魚既你不妨一試❤️🐟
2018-03-19 68 瀏覽
一坐低店員就同我地介紹唔同魚既分別同埋適合配咩湯底。最後我地揀左銅魚90分鐘,魚就揀左江團魚,店員話肉質比較實正d。因為我地唔係食得好辣,所以揀左冬蔭湯底。好快就上左前菜😍覺得芽菜包菜辣得好過癮,越食越辣但就越上癮,好彩有菊花薑蜜茶,解下辣。平時菊花茶就飲得多,mix薑蜜原來幾夾,清涼又帶點辣,最緊要係唔係死甜,剛剛好。湯底加左好多蕃茄同蔬菜,所以酸辣得黎帶點甜,開胃惹味而且唔係重味精死鹹味😋魚都幾滑嫩,好快就比我地食曬。個人特別中意食黑豚腩片同手切牛腰脊。牛腰脊肉質嫩滑偏爽,牛味好出👍🏻牛根丸都好掂😍😍又係牛味好出,會爆牛汁,爽口彈牙,食得出係真材實料,啖啖牛汁,大推😋 芝士雙響都幾特別,係出面應該食唔到,同平時既芝心丸唔同。最後想一讚店員服務,超級細心,見我地食完d空碟會幫我地定期收起,又會幫我地切魚,過多陣又會幫我地隔渣好滿意阿!!!

魚都幾滑嫩,好快就比我地食曬。

好滿意阿!!!

2018-03-16 58 瀏覽
在四川有吃過超級好吃的烤魚,麻辣湯底又辣又麻又香。我在香港其實很少找得到辣得來又香的烤魚,上次在Facebook上見到銅鑼灣有一間打着四川正宗名號的四川烤魚,而且賣相看上去紅通通也十分吸引。今天下班就決定來這裏再次找回一下四川風烤魚。餐廳可以以放題形式點單,亦都可以以特定一個價錢已經預訂份量的食物。一開始先上了前菜三小碟,有麻辣豆芽,麻辣白菜和芝麻醬沙律。一吃到麻辣白菜我就知道這種味道對了,三款前菜雖然是冷盤,但是已經可以感受到那些麻辣的後勁。之後烤魚上來了放在一個大鐵盆上再放在一個爐子上一邊煮一邊吃。我這次點了麻辣江團魚,中辣小麻但之後一去發現保守了呢,其實我覺得我可以挑戰更高。不過其實我喜愛的麻辣不是要很辣,而是要有一種辣椒的香和花椒香料的味道。這條烤魚絕對符合我的要求。值得一讚的是魚其實幾大條,兩個人吃十分飽。海鮮盤有蜆,聖子和扇貝,蜆和聖子非常好吃,肉質厚實。扇貝可能我們煮太久,肉質已經有點韌,有點可惜呢。海鮮全部都幾新鮮,不錯。之後就到萬眾期待的肉類盤了,肉類盤裏有手切安格斯牛,黑豚腩片,麻辣鱈魚湯圓,芝士雙響和雙色湯圓。首先說一說安格斯牛,看相片已經知他油花漂亮,放在麻辣湯

之後就到萬眾期待的肉類盤了,肉類盤裏有手切安格斯牛,黑豚腩片,麻辣鱈魚湯圓,芝士雙響和雙色湯圓。首先說一說安格斯牛,看相片已經知他油花漂亮,放在麻辣湯底裏輕輕一熨,嫩滑超重牛味,就算是要加$38也非常值得,性價比十分高。黑豚腩片一層瘦肉一層脂肪的一圈圈,較安格斯牛肉質彈牙,但是不會覺得滿口油花,另外鱈魚湯圓彈牙,餡料也特別。另外一樣就是我們萬萬想不到的配料雙色湯圓原來是四粒花生湯圓,放在麻辣鍋裏,糯米皮吸滿了麻辣湯的精華,再配上甜甜的花生餡,想不到竟然如此配合,餐廳的創意為這餐飯添了一個驚喜的甜點。大家一定要點湯圓吃。
2018-03-01
10 分鐘 (堂食)
  • 手切安格斯牛肉
  • 雙色湯圓
2018-03-16 63 瀏覽
前排先食完麻辣雞煲,嗰日見到隔離枱食酸魚之後都即刻好想試下! 所以即刻好快就去約朋友食喇,佢上網search咗之後就帶左我嚟銅鑼灣呢一間食川菜既地方,搭lift差唔多到個一層既時候,已經聞到一陣陣好香既麻辣味。入到嚟見價錢都算合理,最平個隻魚喺$198一位,有得揀返指定數量既前菜、海鮮、肉同埋菜,而其他套餐就會喺可以揀多啲甚至喺無限添加既配料。而我哋第一次上嚟就決定揀個最平既嚟試下先,魚就揀左江團魚同最小既麻辣味。條魚好快就嚟到,而熟左之後會有一個職員特登過嚟幫你分魚,服務加分 條魚都唔算少骨,所以食既時候要小心啲,不過勝左魚肉又肥又滑,因為條魚本身應該有煮過,所以連魚皮都好好食前菜有沙律、雲耳、豆牙同埋有啲似泡菜味道既辣菜,開胃之用,最鐘意喺個沙津!肉類就有豚肉、安格斯牛(加$38),啲肉食落去都幾新鮮,特別喺啲牛,吸埋啲麻辣湯好正,而且份量又唔少,抵加$38!海鮮就揀左蝦、聖子同埋大蜆,都喺好新鮮同肥美,特別喺隻蝦!因為兩個人都食唔到太多,所以就叫左個生菜同一個涷豆腐就夠,涷豆腐用嚟打邊爐真喺好正,完全吸晒個湯啲味而飲品我哋就想試啲新嘢,所以就叫左職員推介佢哋自家既特飲 - 菊花薑

江團魚

海鮮就揀左蝦、聖子同埋大蜆,都喺好新鮮同肥美,特別喺隻蝦!

而飲品我哋就想試啲新嘢,所以就叫左職員推介佢哋自家既特飲 - 菊花薑蜜茶同埋紅桑莓蜜茶,因為唔鐘意薑味,所以我自己就喺叫紅桑個嗰,食落去甜甜地,都幾特別! 而朋友都話個菊花薑蜜茶好好飲!

食完~
  • 手切安格斯牛肉
2018-03-16 32 瀏覽
今日小編同老婆行銅鑼灣,天氣又涼所以想搵啲熱辣辣嘅晚餐來食。食雞煲又食到有點悶,所以試下新嘅烤魚火鍋!一入到鋪頭已經聞到香噴噴,馬上食指大動,那那林叫個銅魚set 90分鐘開餐!叫咗個阿來冬陰烤魚做湯底,入邊有金菇,有蕃茄,仲要成條福壽魚係入邊。小編叫咗小辣小麻,個湯底味道又酸又辣,忍唔住飲左幾啖湯暖下個肚先!前菜包括有四款,睇個名都唔係好估到係咩!原來係豆芽,木耳,沙律同椰菜!碟豆芽同椰菜仲要係麻辣,好鬼刺激!另外海鮮拼盤有海蝦有大蜆同聖子皇,你睇我張相都知道好新鮮。打邊爐一定唔可以無牛肉啦,碟手切安格斯牛嫩到不得了,正!最好配埋杯生啤,今次真係大滿足
最好配埋杯生啤,今次真係大滿足
  • 海鮮拼盤
2018-03-12 30 瀏覽
無論咩天氣都想打邊爐,所以同朋友黎左鐵魚川式食堂食煲,順便打埋邊爐。一鍋兩味!睇左餐牌一陣,太多野揀,吾知叫咩好,好彩侍應行黎同我地介紹,服務一流!餐牌有3個set,我同朋友比較細食,所以叫左銅魚set。再者朋友比較鐘意食雞,所以就揀左香辣土雞鍋,小辣。落左order冇耐,就有前菜食,分別係魚情味豆牙、跳水木耳、嫩七八草同手撕包菜。四款前菜都好開胃,其中我最鐘意係手撕包菜,川辣味,正!鐘意食辣既人一定會愛上!之後重叫左紅桑梅蜂蜜茶同菊花薑蜂蜜茶,前者酸酸甜甜好開胃,後者就暖胃,飲完好舒服。同朋友傾左十分鐘計,雞煲就黎啦!見到個份量嚇一嚇,兩個女仔點食得哂呀?下次真係要帶個男仔黎,哈哈!我地今次叫左小辣,辣味適中,但鐘意食辣既人,可以挑戰一下中辣,甚至大辣。啲雞食落幾入味,而且幾嫩,重有雲耳,好豐富。果然不出所料,我地係食吾哂,所以侍應就幫我地將雞盛上碟,然後加湯打邊爐,好貼心。配料方面,我地叫左手切安格斯牛同四款肉類,有沙律蟹子丸、芝士雙響、牛根丸同麻辣鱈魚湯丸。芝士雙響非常特別,入面有濃濃既芝士,好味道,而牛根丸亦好重牛味。海鮮方面,我地叫左聖子皇,非常鮮甜,好適合打邊爐,海蝦亦好彈
鐘意食辣既人一定會愛上!
同朋友傾左十分鐘計,雞煲就黎啦!
海鮮方面,我地叫左聖子皇,非常鮮甜,好適合打邊爐,海蝦亦好彈牙。
今日同朋友食得好滿足,環境又乾淨,侍應服務又好,搞到我地帶住個大肚腩出去。
2018-03-12
2018-03-11 87 瀏覽
經過銅鑼灣,見到這家以烤魚煲作招徠的食店,火鍋是以半放題形式的,剛好肚餓就決定坐底試試價格合理由百幾至三百幾,環境裝修好新淨,坐得舒舒服服打邊爐雞煲就食得多,烤魚第二次食。烤魚煲有唔同辣度既程度提供,少辣令烤魚更加惹味。食到一半加返d 湯就可以打邊爐,的確方便,烤魚都唔錯,魚肉夠嫩滑同新鮮冇雪味,份量很多坐下,先來一渣菊蜜薑,是店內自家製的,入囗甜甜之後薑味由喉嚨滲出,清涼解渴又超級好飲,是打邊爐必備的先來一點前菜小食,豆芽,手撕菜麻香惹味,木耳清爽易入口海鮮其中大蜆大隻!質量肉質好鮮甜安格斯牛肉肉類盤其中,鵝腸很爽口很彈牙,輕輕一碌,讓部份油脂溶掉,爽脆中帶點油香,果然好吃!是日推薦刺身蔬菜及粉面,薯粉放入鍋中非常入味
價格合理由百幾至三百幾,環境裝修好新淨,坐得舒舒服服打邊爐

先來一點前菜小食,豆芽,手撕菜麻香惹味,木耳清爽易入口
海鮮其中大蜆大隻!質量肉質好鮮甜

安格斯牛肉

是日推薦刺身
蔬菜及粉面,薯粉放入鍋中非常入味
2018-03-11 31 瀏覽
天氣又凍,打邊爐已經食到無新意,咁岩就見到有間以烤魚做主題既火鍋店,見裝潢幾新,座椅都算幾濶,菜式選擇都唔少,魚鍋都有幾種選擇,大火煲滾等左一陣就食得啦,食落明顯條魚係先煎一次先,令到魚身係火鍋內唔易煮爛,食落魚肉唔會靭,味道好鮮味,唔會有魚腥味。價格合理一次性安格斯牛肉好靚,食落完全唔會靭,又唔會過肥,好靚既牛,豚肉就咁睇都好靚,即點即起的刺身幾新鮮,打邊爐嘅海鮮盤有蟶子,紐西蘭大蛽,大花甲,大蝦廣島蠔等好吸引,大蝦蝦肉紮實有咬口,午餐肉,金菇,娃娃菜,麻辣鱈魚湯圓,芝士腸,薯粉完全索了那湯汁,牛丸口感非常爽彈,沙律蟹子丸有種流心口感好滿意,仲有雙色湯圓係芝麻同花生,又咸又甜,芝麻會易d接受,食材整體新鮮度OK,偶爾一試新鍋是值得推薦,假日閒時來食特色烤魚火煱也是一個節目
價格合理
2018-03-07 72 瀏覽
一到春天個人就濕到爆,緊係要食吓啲辣嘢去吓濕!今日就去咗"鐵魚川式食堂"試下佢個銅魚麻辣雞餐都係講緊唔洗200蚊就可以落樓!首先嚟個4小碟酸菜先,好醒胃。之後就叫揀咗兩杯特飲,紅色嗰支係洛神花做出嚟味道酸酸甜甜!簡直係解辣好朋友。見到呢個香噴噴嘅雞鍋就忍唔住一嘢夾咗落去勁食!雞肉件勁多,唔會得啲頭頭尾尾。麻香都ok~越滾越好食,食到上癮海鮮就揀咗大聖子/海蝦/黃金蜆加埋落去滾又麻辣又鮮甜!豬肉片真係唔好睇佢肥到咁,原來食落口係咁爽口最後就緊係叫冬瓜片蘿蔔片芋絲同雲吞,完全吸收晒鍋入面嘅精髓!

首先嚟個4小碟酸菜先,好醒胃。
4小碟

特飲

麻辣雞鍋

海鮮就揀咗大聖子/海蝦/黃金蜆加埋落去滾又麻辣又鮮甜!

豬肉片真係唔好睇佢肥到咁,原來食落口係咁爽口

4小碟
麻辣雞鍋
2018-03-04 1041 瀏覽
第一次食川式烤魚火鍋,店員介紹江團魚給我們,由於喉嚨痛所以揀左唔辣,(辣味麻味可自選)心裡認為唔辣應該冇乜味道,可能香料配菜多烤魚大條魚肉好嫩滑而且入味,魚食完後加湯準備打邊爐,不過先食▪️是日推薦刺身▪️火煱配料好多元化,我地㨂銀魚餐$268▪️前菜(四款免費追加)個人特別喜歡手撕包菜的甜酸麻油香味▪️海鮮(六款一次性)聖子皇、海蝦、廣島蠔、白鱔片、紐西蘭大蛽、大花甲海鮮整體鮮甜新鮮▪️安格斯牛肉(一次性)滿佈雪花紋的安格斯牛肉好靚而且脂香重▪️肉類盤(免費追加)黑豚腩片、豬皮、豬紅、午餐肉、牛舌、水百葉、雲吞、沙律蟹子丸等追加黑豚腩片及沙律蟹子丸等,黑豚肉肉質柔軟味道甘甜,沙律蟹子丸裡的沙律甜甜加上粒粒蟹子的口感,十分過癮▪️蔬菜及粉面(免費追加)茄子、雞肶菇、金菇、黑木耳、豆腐、粟米、娃娃菜、韮菜、蕃茄、椰菜等蔬菜吸收了湯汁變得濃厚美味三個女人一個墟,今晚聚會又傾到別人收工,自覺十分抱歉,店員沒有趕我們走還服務有禮,也不時走過來幫忙更換碟子。雞煲外又多一個不錯的選擇

▪️是日推薦刺身
▪️火煱配料好多元化,我地㨂銀魚餐$268
▪️前菜(四款免費追加)個人特別喜歡手撕包菜的甜酸麻油香味
▪️海鮮(六款一次性)
聖子皇、海蝦、廣島蠔、白鱔片、紐西蘭大蛽、大花甲
海鮮整體鮮甜新鮮
▪️安格斯牛肉(一次性)
滿佈雪花紋的安格斯牛肉好靚而且脂香重
▪️肉類盤(免費追加)
▪️蔬菜及粉面(免費追加)
蔬菜吸收了湯汁變得濃厚美味
海鮮拼盤
安格斯牛肉及黑豚肉
刺身拼盤
黑豚肉及沙律蟹子丸

2018-02-28 67 瀏覽
之前朋友介紹過銅鑼灣有間叫鐵魚嘅川式烤魚食堂好味。見網上都有唔少人推介過。今次就約埋friend 黎試一試。我地開頭以為主要淨係食烤魚,但估唔到烤魚以外仲有好多選擇。魚可以轉雞(人多可以各半),原來仲有前菜、海鮮、肉類同蔬菜選擇。本身都唔貴,原來仲有咁多野食。其實都幾超值。食親辣野緊有朋友同你講佢唔係好食得辣,點知我個friend 去先同我講佢病完冇耐,唔想食太辣(😭我好想食麻辣)。好彩佢除左麻辣烤魚,仲有青檸越式同冬陰功選擇,問過店員,冬陰功都係小小辣。咁就好啱我地。於是我地選左冬陰功湯底同江團魚。海鮮我地就叫左貴妃蚌、海蝦同聖子皇。肉我地叫左牛腰脊、牛舌、黑豚腩片、台灣黑椒腸、手切安格斯牛。選左d 蔬菜。飲品就叫左杯菊花薑蜜同紅桑梅蜜。落左單冇耐好快就黎前菜同飲品。前菜佢有兩碟係麻辣嫁!實在太好。食唔到麻辣魚都可以頂下麻辣癮。麻辣味牙菜嘅好夠味。我飲左紅桑梅蜜,佢係比較濃嘅紅桑梅汁,唔係好悕嗰d ,幾好! 同朋友食住前菜吹左兩句水,好快烤魚同其他野都一一送上。上完我地影左枱上食物做紀念。實在 太. 豐. 富 啦!先試烤魚,魚係店員推介嘅江團魚,食落果然係肉質比較滑,仲有d 油香。冬

菊花薑蜜同紅桑梅蜜。

先試烤魚,魚係店員推介嘅江團魚,食落果然係肉質比較滑,仲有d 油香。冬陰功湯佢真係好少辣,但就有冬陰功湯香茅香味同酸味。夾埋呢個魚我就覺得好好味。(愛辣我諗叫麻辣好d ) 。其它料全部都好新鮮,肉我覺得最好係手切安格斯牛。肉同脂肪均衡。食起先香口。牛舌不嬲我個人最愛。薄薄幾片,滾幾下就食得,夠晒過癮。海鮮只要新鮮通常都好食,所以海鮮都好美味。我就覺得冬陰功湯少少酸夾埋海鮮,令到d 海鮮會更好味。貴妃蚌同聖子都好彈牙。

其本上佢烤魚都有唔少金菇同蕃茄。另上其實都唔少蔬菜。但實在太豐富,最後我地都食淨少少野。

食完成餐超滿足。大家抱住個肚咁走。遲d 要再黎,下次我一定要試佢個麻辣魚先!