1K
2023-10-10 70 瀏覽
今晚同朋友去了間超級有鑊氣嘅餐廳食飯,其實之前朋友都推介這裡,以前還有大牌檔時個種感覺確實可以在這裡搵到!兩個人點了個雲耳百合炒勝瓜,出來時陣陣勝瓜香味撲鼻,入口勝瓜軟滑入味,加埋爽口嘅雲耳,綿密鬆軟百合,絕對清新開胃嘅小菜!哩個酸菜京蔥牛仔骨就係一個鑊氣十足選擇,師傅在火爐上將酸菜京蔥爆香後再加上肉質肥腴有筋腱嘅牛仔骨,炒得十分入味之餘,京蔥味道帶甜加上酸菜嘅咸酸,味道層次十分豐富!蜜餞鱔球是今晚個人推介指數最高嘅選擇,鱔球本身用上了新鮮肥美嘅鱔,師傅切成大大件炒,口感十分彈牙紮實,配上三色椒及洋蔥做配菜顏色繽紛奪目,加埋黑椒夠晒惹味香口,味道十分配合之餘,碟上嘅分量十足,喜歡食鱔嘅朋友,對這款菜式大讀不停😊!估不到這裡都有這樣大牌檔口味選擇!在這裡絕對可以找到大牌檔口味!

兩個人點了個雲耳百合炒勝

2023-10-06 106 瀏覽
尋晚得閒又入太和搵朋友仔食飯, 朋友仔帶我去左佢經常食嘅呢間大排檔, 佢話除左呢度嘅小炒有好多選擇, 餐廳內近門口嘅位置仲間左一個區域, 可以食客俾帶埋寵物一齊黎用餐, 佢都成日帶埋狗仔嚟, 對寵物友善嘅中式餐廳確實比較好少見👍🥢蜜餞鱔球 $168呢道鱔球係朋友仔極力推薦, 鱔肉已起到冇晒骨, 厚切非常肥美,  口感好彈牙,蜜餞甜甜地帶有少少黑椒味, 堅好食!🥢梅菜扣肉 $128扣肉唔會好肥膩, 呢度冇芋頭底轉左白菜仔底, 冇左傳統食落好漏嘅感覺, 我個人覺得咁都幾好!🥢雲耳百合炒勝瓜 $98健康D清清地炒多個菜, 勝瓜加埋爽口嘅雲耳百合,  味道都唔錯!總結:有大排檔風味,但比大排檔座位舒適。除左有寵物友善區,裡面仲有好多卡位同大枱,一家人嚟食都唔驚坐好迫。

🥢蜜餞鱔球 $168

🥢梅菜扣肉 $128

🥢雲耳百合炒勝瓜 $98

總結:
蜜餞鱔球
2023-10-05
蜜餞鱔球
近期總有琳琳種種的小事,出沒於大埔區,連帶在這邊用膳的次數亦多了不少。阿三大牌檔正是今天午餐的地方 😄環境乾淨寬敝,氣氛輕鬆舒服!大圓枱適合一家大小,配鮮艷顏色的椅子,氣氛頓時熱鬧起來!亦有小卡位,二人世界最好不過。牆上貼滿菜式的簡介,讓客人對菜式出品,多一些了解!看到牆上介紹的小炒王$108,即忍不住點了一份!果然色香味俱全 😋😋!韮菜花鮮嫩無渣,蝦干大隻鹹香惹味 😋😋鮮魷鬚軟腍,還有爽口蝦仁及香脆腰果,好好食😋,就連平日不喜歡這個餸菜的飯腳,也吃到停不了口 🥰🥰再來了一份蜜餞鱔球 $168鱔球外層香脆,蜜汁甜美;鱔件大大片的,絕無欺場 梅菜扣肉$128,也是必叫項目,因為烹煮過程實在功夫多,自家制對我來說,實在太難吧!扣肉軟腍入味,甚是喜愛中餐菜式;梅菜吸滿了肉汁,伴飯佳品大牌檔的味道、鑊氣,叫人回味 😋😋😋

環境乾淨寬敝,氣氛輕鬆舒服!

大圓枱適合一家大小,配鮮艷顏色的椅子,氣氛頓時熱鬧起來!

亦有小卡位,二人世界最好不過。

牆上貼滿菜式的簡介,讓客人對菜式出品,多一些了解!

看到牆上介紹的小炒王$108,即忍不住點了一份!

再來了一份蜜餞鱔球 $168

鱔球外層香脆,蜜汁甜美;鱔件大大片的,絕無欺場

扣肉軟腍入味,甚是喜愛中餐菜式;梅菜吸滿了肉汁,伴飯佳品

大牌檔的味道、鑊氣,叫人回味 😋😋😋
2023-09-16 83 瀏覽
阿三大牌檔 @ahsem618 在大埔區內頗有名氣環境光猛企理 設寵物友善專區 嘆住冷氣開餐主打鑊氣小炒 懷舊粵菜 燒烤🔥不時推出新品價錢合理 份量多且食物質素高 絕對是街坊美食·🧆蜜餞鱔球鱔片炸得金黃香脆並成鱔球狀 肉質肥美厚身沾上黑椒蜜糖汁後仍然保持脆口🍯非常惹味無骨啖啖肉 而且吃起來爽口彈牙 證明好新鮮·🥩酸菜京葱牛仔骨這個配搭幾特別有驚喜 酸酸地又帶有京蔥香氣酸菜京葱同牛仔骨嘅酯香完美融合 非常開胃肉質鬆軟唔會好韌 牛肉份量多🐮整體惹味下飯·🥒雲耳百合炒勝瓜夏日炎炎 如果沒有胃口 不妨點這道菜代替白飯遇上勝瓜當造 清香脆甜水分多 可以清熱消暑配搭雲耳和百合 再淋上玻璃䇜🥗美味又健康
阿三大牌檔 @ahsem618 在大埔區內頗有名氣
夏日炎炎 如果沒有胃口 不妨點這道菜代替白飯
遇上勝瓜當造 清香脆甜水分多 可以清熱消暑
配搭雲耳和百合 再淋上玻璃䇜🥗美味又健康
2023-09-16 73 瀏覽
老一輩就仲意去大牌檔食野,話夠鑊氣,我今次就帶爸爸媽咪去依間新式大牌檔食飯試下地道鑊氣🤤6個餸都咸香味十足!餸飯一流!list🍽蜜餞鱔球 $168甜甜地又香口!魚肉仲几嫩滑!梅菜扣肉 $128肥瘦層次分明好靚!酸菜京蔥牛仔骨 $108牛仔骨炒得好惹味!豉椒炒鵝腸 $108鵝腸好爽口又入味呢!小炒王 $108韮菜同其他材料一齊炒好鮮甜!要耳百合炒騰瓜 $98清清地既一道菜,食落好舒服好開胃,而且瓜非常清甜!

list🍽

蜜餞鱔球 $168
甜甜地又香口!魚肉仲几嫩滑!

梅菜扣肉 $128
肥瘦層次分明好靚!

酸菜京蔥牛仔骨 $108
牛仔骨炒得好惹味!

豉椒炒鵝腸 $108
鵝腸好爽口又入味呢!

小炒王 $108
韮菜同其他材料一齊炒好鮮甜!

要耳百合炒騰瓜 $98
清清地既一道菜,食落好舒服好開胃,而且瓜非常清甜!
2023-09-05
2023-09-16 73 瀏覽
今日同友人約左去大埔既阿三大排檔食飯,依間新式大牌檔坐得闊落舒服,食物都好味首先嗌左個必點既豉椒炒鵝腸,炒得好入味,鵝腸爽口又香跟住有蜜餞鱔球,白鱔起球炸完再用蜜汁炒,白鱔魚油香加上甜甜地,食完一件又一件京葱酸菜爆炒牛仔骨,呢個最好食,酸菜好香,京葱帶出牛仔骨鮮味客家菜梅菜扣肉必食,肉肥瘦相間,炆到軟淋,脂肪部分入口即溶,充滿油香嗌左幾個餸都係肉,咁就嗌返兩個菜啦,勝瓜木耳炒百合,勝瓜清甜好味小炒王韮菜香甜爽口

首先嗌左個必點既豉椒炒鵝腸,炒得好入味,鵝腸爽口又香

小炒王韮菜香甜爽口
2023-09-05
2023-09-14 53 瀏覽
聽好朋友講,呢間大排檔週末好旺場😲某日見經過就去試試。大排檔的餐排上有好多選擇,煎炒、煲類、香炸小食都好吸引,於是我們選擇了以下3款:🎈梅菜扣肉 $128一排油香軟腍的五花腩,入口即化,味道帶點梅菜的咸酸。煲底有白菜,吃些菜可以平衡胃中的油膩唷🤣🤣🤣🎈豉椒炒鵝腸 $108這道菜顏色繽紛,看了就開胃😂 而且鵝腸口感爽脆,我喜歡。🎈辣子雞 $148是避風塘風味,但加了孜然粉,香口惹味。我要了小辣,但如果再吃,我覺得平時吃小辣的我可以叫中辣😎
聽好朋友講,呢間大排檔週末好旺場😲某日見經過就去試試。

🎈梅菜扣肉 $128

🎈豉椒炒鵝腸 $108

這道菜顏色繽紛,看了就開胃😂 而且鵝腸口感爽脆,我喜歡。

🎈辣子雞 $148
2023-09-14 59 瀏覽
今日去咗位於大埔中心地段嘅阿三大排檔,話就話係大排檔,但同平時街邊大排檔唔同,算係新式大排檔,舖位入邊有冷氣,乾淨企理👍🏻。👉🏼沙拉蝦球去到大排檔一定要叫即炸野食試試個鑊氣😝,蝦球🍤外表麵粉炸得好香口鬆脆,入邊大大隻蝦咬落結實爽口,加埋沙律醬好惹味。👉🏼百合炒勝瓜勝瓜好爽,咬落索索聲,配埋雲耳一齊炒成個感覺好清新。👉🏼梅菜扣肉嚟到大排檔,又點少得梅菜扣肉呢味地道嘅港式餸菜。扣肉肥膏同埋瘦肉分明,唔會煮到爛晒食落口唔知道自己食緊肥定瘦,梅菜都好入味,如果配埋啤酒就一流啦。

👉🏼沙拉蝦球

👉🏼百合炒勝瓜
勝瓜好爽,咬落索索聲,配埋雲耳一齊炒成個感覺好清新。

👉🏼梅菜扣肉
💁‍♀️💁‍♂️ 30/8/2023(Wed), Dinner🍽大埔嘅舊墟直街可以話係大埔嘅食街😋😋😋😋,今晚💁‍♀️為食妙妙同💁A先生又返到大埔主場搵食,目的地就係呢間可以嘆住冷氣😌,又坐得好濶落可以係炎炎夏日,都可以舒舒服服咁食大牌檔嘅小炒。而今晚我地order咗:🔆 豉椒炒鵝腸($108)一上枱時豉椒嘅香氣撲鼻,鵝腸配合三色椒同紫洋蔥🧅一齊炒,鑊氣十足。鵝腸洗得乾淨,但仍保留有少少肥膏,炒得爽脆好食,又唔會有異味,用上豉椒一齊炒就更加惹味,最適合配返杯啤酒🍻。🔆 酸菜京蔥牛仔骨($108)酸菜加京蔥呢個配搭又幾特別,酸酸地又有京蔥嘅香氣,牛仔骨炒得剛好👍👍👍,唔會過熟而韌到咬唔到。咁樣炒法其實酸菜同京蔥吸收咗牛肉味都好好味好吸引,呢碟小菜絕對送飯一流🤤🤤🤤。🔆 雲耳百合炒勝瓜($98)食咗兩個比較濃味嘅小菜,都要叫返碟清清地嘅雲耳百合炒勝瓜去平衡返。勝瓜用上湯煨過,再加入雲耳百合一齊炒,勝瓜煮得軟腍入味,而百合就清新軟糯,入口清甜。🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟👉🏻 餐廳主力食大牌檔小菜,鑊氣夠又惹味,一班朋友嚟邊飲啤酒

而今晚我地order咗:

🔆 豉椒炒鵝腸($108)

🔆 酸菜京蔥牛仔骨($108)

🔆 雲耳百合炒勝瓜($98)

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 餐廳主力食大牌檔小菜,鑊氣夠又惹味,一班朋友嚟邊飲啤酒🍻邊吹水岩晒🥰🥰🥰
👉🏻 餐廳仲特設左一個寵物🐶🐱友善區域,岩晒帶埋寵物一齊黎舒舒服服嘆住冷氣食小炒😋😋😋

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 附近都有唔少錶位🅿️,等一等好快有得泊
👉🏻 太和站或者大埔中心行過嚟都係10分鐘左右路程,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-08-30
⋰ 阿三大牌檔;懷舊粵菜!多款大排檔鑊氣小炒?⋰位於大埔既阿三大牌檔將露天大排檔搬入室內,格局偏新式,同時有pet friendly既位置,涼住冷氣食小炒實在正,當日見到有幾隻狗狗呢。𖦹 雲耳百合炒勝瓜 $ 98𖦹 豉油皇炒鵝腸 $108𖦹 虎皮椒麻辣炒鴨舌 $118 雲耳百合同勝瓜呢個配搭非常合襯,三種材料都好爽口,食落清爽開胃;炒鵝腸煙韌有咬口,底部仲有芽菜增加口感;麻辣炒鴨舌非常惹味,辣勁特強,虎皮椒超脆口。
⋰ 阿三大牌檔;懷舊粵菜!多款大排檔鑊氣小炒?⋰

𖦹 雲耳百合炒勝瓜 $ 98
𖦹 豉油皇炒鵝腸 $108
𖦹 虎皮椒麻辣炒鴨舌 $118

2023-08-24 157 瀏覽
隔咗2日,都覺得要寫食評!實在太失望,叫咗豆腐雞煲同蒸勝瓜(冇影相,因為冇諗過寫食評)雞煲D雞肉少到不得了⋯⋯勝瓜ok 啦⋯⋯但服務態度真係😡😡😡叫佢攞杯水,個女人好串咁話:我哋呢度冇水供應!其實冇水唔緊要,但唔好咁串囉!埋單比八達單,問佢攞收據,個男人就話:冇呀!冇單㗎!我哋邊有單!朋友話,算啦,你去大牌檔食都冇單啦!都係嗰句,冇單唔緊要,但態度唔好咁差!價錢一D都唔平,呢個價錢,周圍都食到,仲唔駛受氣!
朋友話,算啦,你去大牌檔食都冇單啦!
都係嗰句,冇單唔緊要,但態度唔好咁差!

價錢一D都唔平,呢個價錢,周圍都食到,仲唔駛受氣!
2023-08-22
2023-08-23 62 瀏覽
假日屋企人唔想煮飯 出去食爸爸獨愛中菜見舊墟直街開左阿三大排檔好一段日子就一齊去試試佢假日BOOK左位 唔BOOK應該有排先有得入坐估唔到幾FULL內裡如舊式大排檔 但有冷氣 坐得算舒服氣氛好似係大排檔咁好熱鬧 菜式有傳統中菜 亦有創新元素價錢合理 唔算好貴叫左幾樣野 好快上菜 食物都煮得有鑊氣 份量適中 都算係咁沙薑雞 半隻 隻雞都幾滑幾入味 係有D咸豉椒炒蜆 份量唔算好多 如果加D辣會惹味D仲叫左D菜 白飯咁樣可惜係冇茶水俾人飲一定要叫啤酒汽水果D如果可以改善呢樣就好
假日屋企人唔想煮飯 出去食

仲叫左D菜 白飯咁樣

可惜係冇茶水俾人飲
一定要叫啤酒汽水果D
如果可以改善呢樣就好
大埔舊墟直街最近大變身,好多食店都轉了,唯獨是我最愛的街坊美食,阿三大排檔 始終不變,食物看似平凡菜式,但當中功夫了得,食物材料質素很好,水準穩定,所以我久不久都會來品嚐中式晚餐。蜜餞鱔球 $168蜜餞甜甜蜜蜜,非常惹味,鱔球每件厚切,非常肥美,油脂感十足。夠哂鮮甜,味道鮮嫩,食落啖啖肉,大大件食落勁滿足。微微烤過,外脆內軟,入口濕潤軟滑,鮮甜而不腥。彈牙到不得了,食過返尋味。瑤柱金菇扒西蘭花 $98蔬菜有多款任君選擇,當中我最鍾意食西蘭花,值得一讚,真材實料,勁多瑤柱,熱辣辣上枱,味道濃郁,清新健康,食完想要再 encore。西芹腰果牛柳粒 $98接下來,除了蔬菜之外,我們還品嘗了牛柳粒,外酥內軟,非常味道鮮美。特別是西芹腰果,口感豐富,讓人回味無窮。最驚喜的還有牛柳粒肉質和味道,都不比外面的店差。如果想填飽肚,可以配搭白米飯,主菜非常美味,牛肉生熟煮得恰到好處,濃郁鮮美,讓人感到非常滿足。
蜜餞鱔球 $168

瑤柱金菇扒西蘭花 $98
西芹腰果牛柳粒 $98
香港探店|大埔|大排檔|阿三大牌檔我發現了一個絕佳的大排檔,位於大埔的阿三大牌檔!在這裡,你可以享受到舒適的冷氣環境,同時品嚐到地道的即炒大排檔小菜。我點了幾道招牌菜,讓我來和大家分享一下:🐟 燒白鱔 🐟這道燒白鱔絕對是一個令人驚艷的美味!白鱔經過燒烤後,肉質鮮嫩多汁,帶有微微的炭燒香氣,每一口都讓人愛不釋口。搭配著獨特的調味料,這道菜色帶來了滿滿的風味和口感。🍖 皇牌火山骨 🍖這道皇牌火山骨絕對是大排檔的經典之作!骨頭上的肉質軟嫩,搭配著香辣的醬汁,每一口都散發著濃郁的辣椒香氣。咀嚼時,肉汁充滿了口腔,帶來了滿足和激動的感覺。如果你喜歡辣味的菜餚,這道火山骨絕對不能錯過!🥬 咸魚蓉炒白菜仔 🥬這道咸魚蓉炒白菜仔是一道經典的家常菜!白菜仔保持了脆嫩的口感,搭配著咸魚蓉的鮮味,每一口都充滿了豐富的風味。這道菜色既簡單又美味,是一道能夠滿足味蕾的素菜選擇。在阿三大牌檔,你不僅可以品嚐到美味的食物,還能夠享受到舒適的用餐環境。大排檔的氛圍讓人感到輕鬆和愉快,而即炒的小菜更是讓人回味無窮。這裡的菜色豐富多樣,無論你喜歡魚肉、肉類還是蔬菜,都能夠找到合適的選擇。走過路過的朋友們,如果你在大埔附近
香港探店|大埔|大排檔|阿三大牌檔

🐟 燒白鱔 🐟

🍖 皇牌火山骨 🍖

🥬 咸魚蓉炒白菜仔 🥬

走過路過的朋友們,如果你在大埔附近,絕對不能錯過阿三大牌檔!這裡的美食絕對能夠滿足你的胃口,讓你品味到道地的大排檔風味。

快來這個地方,讓你的味蕾沉醉在這些令人驚艷的美食之中吧!💕

——————為食分界線——————
📍 阿三大牌檔 (大埔)
大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B1號舖

人均消費: $150
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-08-02 51 瀏覽
放工諗唔到食咩好,見呢間餐廳提供多款大牌檔小炒小菜選擇🤗有冷氣地方大 坐低試一試上菜快速💨 豉椒炒花甲$98小菜必點最合適不過,呢度既炒花甲醬汁濃郁掛汁。花甲食落無沙,用料新鮮,配有彩椒顏色豐富,如果可以再多啲豆豉😌應該更加惹味,食哂成碟無問題👍🏻招牌黑醋骨$98醬汁味道調得剛好 唔會太酸有喬頭配上 有咬口排骨炸得酥脆 送飯一流南乳齋煲$88忘記影相📸️🤣雜菜配有西蘭花🥦生菜🥬芥蘭 茄子 🍆粉絲唔會太多 有雲耳,菇 豆卜 支竹南乳入味 唔會太咸 整體用料價錢合理 味道唔錯👅📍阿三大牌檔 (大埔)大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B1號舖
放工諗唔到食咩好,見呢間餐廳提供多款大牌檔小炒小菜選擇🤗
有冷氣地方大 坐低試一試

排骨炸得酥脆 送飯一流

南乳齋煲$88
忘記影相📸️🤣
雜菜配有西蘭花🥦生菜🥬芥蘭 茄子 🍆
粉絲唔會太多 有雲耳,菇 豆卜 支竹
南乳入味 唔會太咸

整體用料價錢合理 味道唔錯👅

📍阿三大牌檔 (大埔)
大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B1號舖