2022-01-08 12 瀏覽
咁啱去開西九龍中心,就去8樓美食廣場睇吓有咩好食,今晚食台灣野柯仔麵線,同大腸麵線差唔多,入邊有花生,味道酸酸地好開胃,而且個味道同台灣地道嘅麵線好相似,冇得去旅行,都可以食到台灣味道招牌肉操拌麵,揀咗芝麻醬撈花生醬做醬汁,旁邊仲有三舊豆腐,原來仲有一隻糖心蛋,肉醬好足料,用嚟撈麵一流生煎包,一口一個啱啱好,肉嘅味道都唔錯台灣魚蛋要咗兩隻口味,一個係麻辣一個係沙茶醬,魚蛋好彈牙,我自己就鍾意沙茶醬多啲

柯仔麵線,同大腸麵線差唔多,入邊有花生,味道酸酸地好開胃,

招牌肉操拌麵,
揀咗芝麻醬撈花生醬做醬汁,旁邊仲有三舊豆腐,
原來仲有一隻糖心蛋,肉醬好足料,
用嚟撈麵一流
生煎包,一口一個啱啱好,
肉嘅味道都唔錯

台灣魚蛋要咗兩隻口味,一個係麻辣一個係沙茶醬,魚蛋好彈牙,
我自己就鍾意沙茶醬多啲
外賣自取
最近疫情嚴峻, lunch都鍾意買嘢返公司食。 阿佳拌麵有好多台灣美食,可以去唔到台灣都享受到台灣嘅風味!以下款式全部都係$35 鹽水雞拌麵(原味)裏面有好多鹽水雞,都算係鹹香香滑,仲蘿蔔漬物及豆干,分量十足完全夠飽。台灣牛肉伴麵(麻辣)牛肉款都好入味,比較鬆化,加咗麻辣味令層次更香,麵質比較彈,豆干充足鹹香口感有趣。拌麵款有得自選原味、麻辣、沙茶、芝麻醬,選擇多多!蚵仔面線大腸面線都加左小辣大家一齊分享啲餸菜,咁就更加豐富!蚵仔粒粒飽滿表面滑,食落去比較新鮮唔腥;大腸同樣乾淨入味,加上小辣刺激味蕾。面線較細滑,似食碗仔翅!仲有好多芫荽,勁香! 我哋仲加多款魷魚,就更加多餸啦

以下款式全部都係$35

拌麵款有得自選原味、麻辣、沙茶、芝麻醬,選擇多多!

蚵仔面線
大腸面線

都加左小辣
2022-01-06 16 瀏覽
話說好耐有一段時間都無黎深水埗長沙灣呢頭食野lu,適逢政府又就嚟實施晚上六點後禁止堂食,於是乎今日就趁住呢幾日食多啲晚飯,唔係之後就要捱外賣。今日就嚟咗深水埗最多食肆嘅西九龍food court,又咁啱好耐冇食台灣嘢,見到呢間阿佳拌麵都多人排隊於是就試試佢~我地叫咗個鹽水雞拌麵同埋一個牛肉飯,仲有三個小食,食物嘅份量都好多,而且價錢又平,我哋睇住佢即叫即整,好新鮮,味道黎講係好接近台灣嗰邊嘅夜市風味,喺呢啲時候唯有食完都去咗啦~

2022-01-04 14 瀏覽
台灣美食真的很多,在香港也很受歡迎,今日和朋友來到深水埗西九龍中心Food Court 這家台灣拌麵的美食小店一嚐美味拌麵。門店由一人打理,真的很忙,光顧的客人很多。招牌肉燥拌麵即點即煮,拌麵很豐富,份量多,麵質軟稔彈牙,很吸汁,味道惹味香濃。有肉燥和溏心蛋等,味道層次豐富。貴妃雞卷拌麵拌麵濕潤滑溜,醬汁惹味。貴紀雞卷厚肉嫩滑,煮得很入味,鮮甜可口。古早現燙魷魚魷魚爽脆鮮甜,煮得剛好熟,醬汁濃郁,滲入魷魚當中。台南生煎包外脆內軟,豬肉鮮甜多汁,不肥膩,包香甜煙韌。夜市魚蛋魚蛋大大粒,香甜美味,很彈牙。

門店由一人打理,真的很忙,光顧的客人很多。

貴妃雞卷拌麵

古早現燙魷魚
魷魚爽脆鮮甜,煮得剛好熟,醬汁濃郁,滲入魷魚當中。

台南生煎包
外脆內軟,豬肉鮮甜多汁,不肥膩,包香甜煙韌。

夜市魚蛋
魚蛋大大粒,香甜美味,很彈牙。
2021-12-30 23 瀏覽
今日黎到西九龍中心 行街 順便上去8樓睇下有乜好食!行左好多間花多眼亂,最後比阿佳伴麵台灣野吸引到 就試試佢喇!我叫左個雞伴麵加魷魚 加豆腐,等左十幾分中到喇!因為見入面等一個姐姐做 所以都要d時間。麵質幾好 有台灣feel。豆腐正常。現燙魷魚好食阿!真係要讚 如果大家食呢個麵都加份魷魚 爽口 味道有台灣風味。雞肉正正常常喇 冇乜特別。我見佢仲有好多唔同款式既,下次有機會再試下。幾十蚊冇野飲食到好耐冇去過既台灣味道 都算叫做抵既
麵質幾好 有台灣feel。
豆腐正常。
雞肉正正常常喇 冇乜特別。
我見佢仲有好多唔同款式既,下次有機會再試下。
幾十蚊冇野飲食到好耐冇去過既台灣味道 都算叫做抵既
算起來有接近兩年沒去台灣,不只想念當地的風土人情,食物亦是一大重點,今次來到這間小食店,就是為了與朋友重溫地道台灣味!——————————🔹爆汁貴妃雞肉卷 $22人人必點~此雞卷其實就是雞皮裹著雞肉捲成,外皮烘烤得香脆,與內層嫩滑的雞肉成強烈對比,香口得來又juicy!🔸蚵仔麵線 $35 第一次去台灣吃的食物,非最愛但卻留下深刻印象。蚵仔細細粒,雖然數量不算多,但搭配麵線湯食亦算鮮美。🔹大腸麵線 $35家人最愛食大腸,今次的大腸麵線就選了麻辣,重口味爆燈,蒜味加辣味就是惹味~不過大腸略嫌煮得過稔,有點嚼勁會更好。🔸鹽水雞拌飯 $35原以為鹽水雞是會撈辣粉蒜末那種,但這裏的卻是鹹香的雞絲,配菜有醃蘿蔔及滷百頁豆腐,加上醬油及油蔥酥,很有台灣風味。但就整體偏乾身。🔹古早現燙魷魚 $30魷魚現燙熱辣辣,爽口清脆,秘製麻辣醬加上醬油,鹹鹹辣辣,惹味但又不會辣到流汗那種,好食😊唯一缺點是太細碗,吃幾塊就沒了~
——————————

🔹古早現燙魷魚 $30

爆汁貴妃雞肉卷
蚵仔麵線
古早現燙魷魚
阿佳拌麵在深水埗的西九龍中心foodcourt開分店了~不用到葵廣也可以來掃街!店面招牌充滿台灣古早味,有小食有麵有飯,而且價錢合理🔸貴妃烤雞卷這個是台灣人氣夜市小食,入口啖啖肉,一咬爆汁💦 吃的時候可以灑一點海苔和椒鹽提味🔹五香糯米雞卷兩款雞卷都現點現烤,熱騰騰又美味🐥 這款五香糯米雞卷的味道更香口,外層烤得酥脆酥脆,配合軟糯的糯米飯,口感一流🔸古早現燙魷魚🦑選了沙茶醬,味道超級濃郁!跟爽口的魷魚好合拍🔹蚵仔麵線這裡的麵線均配香菜、紅蔥酥和花生~ 點了經典的蚵仔麵線,蚵仔份量大方,粒粒飽滿,麵線滑順,濃厚的台灣味道!🔸搖滾四品拌麵拌麵醬汁可原味、沙茶、芝麻、麻辣四選一,我就選了惹味的麻辣🔥 四品有花枝條、貢肉條、蔥魚條和豆腐,蠻豐富的😋

🔸貴妃烤雞卷

🔹五香糯米雞卷

🔸古早現燙魷魚🦑
選了沙茶醬,味道超級濃郁!跟爽口的魷魚好合拍

🔹蚵仔麵線

🔸搖滾四品拌麵
  • 五香糯米雞卷
2021-12-18 10 瀏覽
我本身試過葵芳廣場果一間,嚟到西九見到,又來試吓呢一間先。今次叫咗唔同嘅嘢食。員工都係台灣人嚟㗎。🐔鹽水雞拌麵- $35雞肉偏瘦,主要應該係雞胸肉。個拌麵好夠味,同埋個雞食都幾夾。🍢爆汁貴妃雞肉卷 - $22一咬開真係好多汁,而且好實用,雞肉又夠入味。🍡烏來烤肉腸 - $22 好耐冇食台灣腸,都幾掛住佢個味道,個皮脆脆地,入面嘅肉就甜甜地。🦑古早現燙魷魚 - $30正常嘅燙魷魚,食得多炸嘅魷魚,依個都係唔錯嘅選擇。🐮台灣牛肉拌麵 - $35牛肉一咬就開,而且入味。執鞭仲有啲配菜,唔使剩係得牛肉咁單調。
員工都係台灣人嚟㗎。

🐔鹽水雞拌麵- $35

🍢爆汁貴妃雞肉卷 - $22
一咬開真係好多汁,而且好實用,雞肉又夠入味。

🍡烏來烤肉腸 - $22

🦑古早現燙魷魚 - $30
正常嘅燙魷魚,食得多炸嘅魷魚,依個都係唔錯嘅選擇。

🐮台灣牛肉拌麵 - $35
2021-12-11 27 瀏覽
去了西九龍中心的foodcourt 買外賣返去同屋企人食,今次就揀了台灣菜-阿佳拌麵。台南生煎包一口一粒,入口juicy又帶點鬆脆。夜市魚蛋用了白魚蛋,加了沙茶醬,十分彈牙。貴妃烤雞卷燒至表面香脆,雞肉保持嫩滑juicy。招牌肉燥拌麵加千頁豆腐配沙茶醬,拌麵配上醬汁十分惹味,加上肉燥滷汁味道,十分香口。台醬牛肉拌麵配麻辣汁的牛肉都是一口一粒,牛肉帶點咬口,炆得很入味,麻辣汁很香但不算很辣。大腸麵線濃稠適中,加了點辣汁令味道更添風味,大腸有咬口。

台南生煎包一口一粒,入口juicy又帶點鬆脆。

夜市魚蛋用了白魚蛋,加了沙茶醬,十分彈牙。

貴妃烤雞卷燒至表面香脆,雞肉保持嫩滑juicy。

大腸麵線濃稠適中,加了點辣汁令味道更添風味,大腸有咬口。
2021-12-05 18 瀏覽
阿佳拌麵新開左喺西九龍中心嘅foodcourt,食飯又多個選擇啦~餐牌方面,拌麵款式都幾多,而且有共有四種醬汁可以選擇,包括原味、沙茶、芝麻同麻辣,而小食方面都係一啲台灣夜市比較常見嘅小食,除此之外仲有麵線同埋飯等,價錢親民。台南生煎包 生煎包細細個,幾方便食,生煎包厚薄適中,外皮煎得好脆,唔會好油膩,餡料飽滿,豬肉新鮮有咬口,而且juicy。現燙魷魚原味拌麵魷魚爽口彈牙,夠鮮味,原味拌麵軟硬適中,份量多,而且醬汁味道調配幾好,甜咸甜咸幾濃郁。烏來烤豬肉腸沙茶拌麵豬肉腸肥瘦均勻,切成片厚薄適中,入口Q彈,肉汁豐盈, 肥而不膩。拌麵揀咗沙茶味,醬汁味道鹹香及微甜,配撈麵幾夾。五香糯米雞卷芝麻拌麵係一個花技巧既雞卷,將糯米釀入雞卷,糯米口感軟糯,雞肉多汁又入味,整體層次更豐富,芝麻醬拌麵食到芝麻嘅香氣同甘甜,而且芝麻醬嘅質感夠濃稠,令拌麵容易掛汁。貴妃雞卷麻辣拌麵雞卷表皮燒得夠焦脆,而入面嘅肉幾嫩,食落唔會好油膩,而麻辣拌麵香氣十足,食到花椒油嘅香味,麻辣汁唔算好辣,後勁有少少麻,唔錯!

台南生煎包

現燙魷魚原味拌麵

烏來烤豬肉腸沙茶拌麵

五香糯米雞卷芝麻拌麵

貴妃雞卷麻辣拌麵
位於西九龍中心美食廣場的阿佳伴麵,平民價錢,但有著台南的風味美食伴麵可自選原味 / 沙茶 / 麻辣 / 芝麻招牌肉燥伴麵 $35 麻辣肉燥劋得較細碎,而且足夠撈麵,每一口都有肉燥掛著滷水溏心蛋出色,流心之作鹽水雞伴麵 $35 沙茶原來是雞絲伴麵,本來以為是炸雞,不過也好吃~醬汁方面,比較之下麻辣較濃味,出色,相反沙茶有點點沙嗲味的感覺雞肉卷 $20本身在想:「一個麵都是$35,為什麼一條腸要$20呢」但是一試便知龍與鳳了外層脆脆的雞皮包著餡料,肉汁鎖住了,裡面有超多肉,勁juicy絕對要推薦給大家台南生煎包 $10/ 3個是迷你的生煎包 ,一口吃掉,不過沒什麼肉汁,反而這細小的生煎包以它的體積來說算是餡料豐富

伴麵可自選原味 / 沙茶 / 麻辣 / 芝麻

招牌肉燥伴麵 $35 麻辣
肉燥劋得較細碎,而且足夠撈麵,每一口都有肉燥掛著
滷水溏心蛋出色,流心之作

鹽水雞伴麵 $35 沙茶
原來是雞絲伴麵,本來以為是炸雞,不過也好吃~

雞肉卷 $20
本身在想:「一個麵都是$35,為什麼一條腸要$20呢」
但是一試便知龍與鳳了
外層脆脆的雞皮包著餡料,
肉汁鎖住了,裡面有超多肉,勁juicy
絕對要推薦給大家

台南生煎包 $10/ 3個
是迷你的生煎包 ,一口吃掉,
2021-12-04 236 瀏覽
落咗深水埗,睇吓電腦配件,行到攰攰哋,又唔想返屋企煮飯食,決定外賣算。走去西九food court ,貪佢平靚正,乜嘢都有得食,選擇多,又可以順便幫襯超平雪糕檔。行到呢間阿佳拌麵,賣台灣夜市美食,好想食麵線添,既然冇得外遊,就食佢啦。點咗 好耐無食嘅台式「花枝丸麵線」幼細麵線加上少酸稠度適中,食食吓還會咬到花生同香菜,花枝丸食到魷魚粒,呢碗麵線同我係台灣夜市食嘅差不多,估佢唔到,正正!「招牌肉燥拌麵」味道唔錯,麵質軟硬適中彈牙,台灣食嘅肉燥比較多肥豬肉粒,呢度的肉燥唔肥又夠味,撈麵剛好,仲有三片挺入味的鹵水豆腐和醃蘿蔔絲,有台灣味道。「古早燙魷魚」很夠味,爽口彈牙,醬汁幾正,假如份量多返d 更好。「夜市魚蛋」幾彈牙,唔會有一舊舊粉嘅感覺,辣辣哋,同平時食嘅魚蛋有d 唔同。「貴妃雞卷」用雞皮包住嫩滑雞肉烤香,皮脆肉嫩又有肉汁,唔怕邪惡嘅,食埋雞皮更正,為食嘅我,現場襯熱食埋呀,正。「台南山煎包」十蚊三粒迷你生煎包,幾cute。size大概1.5個 $5蚊銀,唔怕熱可以一啖食一個,皮唔算薄,煎得脆口, 帶微微肉汁。

點咗

2021-11-28
2021-12-04 9 瀏覽
疫情期間無得去旅行,突然好懷念台灣夜市嘅味道。同朋友嚟到西九龍美食廣場兜個圈,見到門口熱辣辣嘅雞卷好吸引,二話不說一人一個拌面買上去朋友屋企開餐。個雞卷好香,熱辣辣,返去食咗先知出面嗰層好似係雞皮包住,邪惡到極致但係好食拌面有四個醬汁,貪心嘅我哋梗係一人叫一個返去share,試勻晒唔同味道。本身想另加豆腐,但店員提醒本身每盒已經配有豆腐,所以轉加魚蛋,又幾好,配菜都好食。我地叫左糯米雞卷,普通雞卷,台灣腸同肉燥。拌面份量唔錯,面啱啱吸晒啲汁。唔同醬都各有特式,可以一試。

2021-11-30 19 瀏覽
西九龍中心八樓好多美食,見到呢間阿佳拌麵好似夜市小攤檔,於是外賣返屋企和家人品嚐。拌麵可以選原味、沙茶、芝麻或麻辣醬汁,更可文青加配料。麻辣味招牌肉燥拌麵$35:配料有肉燥、溏心蛋同百頁豆腐同酸黃蘿蔔絲在表面,配去料十分豐富。溏心蛋飽滿流心,自己好鐘意食台灣百頁豆腐,滷得入味,口味彈牙似魚蛋般!麻辣味有不少辣椒中片,拌麵撈得好均勻,不算好辣,拌麵掛上肉燥碎,一啖又一啖食唔停。沙茶味台醬牛肉拌麵 $35 :台醬牛肉粒有不少,同沙茶味好夾,相當惹味!其實一盒拌麵份量十足,夠晒飽!貴妃烤雞卷:入面雞肉嫰滑, 好大一條,份量十足。烏來烤豬肉腸 :較雞卷長身,烤得香脆惹味,感覺似去了台灣般~麻辣味古早現燙魷魚$30:魷魚燙得好入味,香口惹味,而且咬起來彈牙爽口!

拌麵可以選原味、沙茶、芝麻或麻辣醬汁,更可文青加配料。

貴妃烤雞卷
貴妃烤雞卷:入面雞肉嫰滑, 好大一條,份量十足。

2021-11-30 20 瀏覽
今日去了西九龍美食廣場朝聖,呢度既種類真係花多眼亂,最後選了這間台灣小店,因為聽講是從葵廣那邊過來的,加上價錢很平宜,外賣了拌麵和小食回家慢慢嘆。每款拌麵都有配菜,另外有四個醬汁選擇。原本想食招牌肉燥拌麵,點知已經售罄了,最後選了台醬牛肉麵。牛肉軟腍很入味,最喜歡就是這裏的麵很有彈性,因為是拌麵,所以質地很重要。五香糯米雞卷拌麻辣麵這個非常有趣,糯米再加拌面,非常飽肚滿足,外面是脆的雞皮,入邊包着糯米,口感一流。No.1貴妃烤雞卷 毫無疑問,這個味道真的很一流,外脆內軟,雞肉十分嫩滑,而且香味十足。總括而言,這裏的食物都是以便宜美味為主,絕對是非常推介的小店,他做的台灣味道和種類是香港比較少有的。

台醬牛肉拌沙茶麵

五香糯米雞卷拌麻辣麵

No.1貴妃烤雞卷
毫無疑問,這個味道真的很一流,
外脆內軟,雞肉十分嫩滑,而且香味十足。