2019-08-31
呢日個朋友又喺長沙灣返工,所以一齊食晏,其實呢頭好多食肆但唔係成日諗到食乜,諗起天悦附近有間泰國餐廳,之前食過都OK,所以今日就再嚟食下。餐廳喺呢頭嚟講都算大,亦都多人食,附近有唔少🇹🇭泰國菜,但成日都要夜晚先開。阿來就唔同喇,有做埋午市,亦有提供午市套餐平均$4x有一個。我就叫咗泰式冬陰公湯金邊粉配豬頸肉($45)。一開始個店員落錯單落咗清湯,嚟到本身諗住都算啦,但食咗啖個味怪怪地,真係食唔到落去,所以最終都係換咗。好彩店員都即刻肯換完全冇刁難我👍🏻,不過就唔肯認落錯單...。Anyway講返碗粉,個冬蔭公湯底都算唔錯,唔會太辣,朋友唔食辣都話OK,而且有啲菇🍄幾索味幾好食,但有多啲就好啦哈哈。金邊粉唔算好多,對細食咗嘅我嚟講就啱啱好。豬頸肉就有少少失望,唔香口唔算好食。至於朋友就要左泰式炒金邊粉($44),其實我之前就係食過呢個覺得幾好食😋,而今次亦一樣,所以有啲後悔冇叫到。分量唔算好大碟,但炒得幾乾身,個味酸酸地又有少少辣,好食好食。我下次再來的話都係叫返呢個算👍🏻。午餐就包嘢飲,熱飲唔使加錢,凍飲加$2 ,特飲就加$5。我就要咗杯🍋青檸梳打(+$5),好多冰下,但個味正常。本身
午餐就包嘢飲,熱飲唔使加錢,凍飲加$2 ,特飲就加$5。我就要咗杯🍋青檸梳打(+$5),好多冰下,但個味正常。本身驚冬蔭公辣,所以叫凍飲哈哈😂。
總括嚟講,午市套餐$4x係抵食嘅,亦都有成十樣八樣選擇,而且味道都正常,金邊粉仲幾好食添。不過環境就一般啦,雖然望落都算光光猛猛,但周不時都有啲烏蠅飛過😵。店員其實都好禮貌嘅,不過落錯單我又覺得唔係幾好囉,下次如果再嚟一定會check清楚張單。