2017-03-11 233 瀏覽
想來試很久,可惜不但失望而且大怒,本身叫左個意粉,點知一入口咸到苦,不禁即時吐出來,再叫朋友試一啖,他平常很重口味也覚得接受不到,我相信可能下了5次鹽之後立刻要求換,叫左個all day breakfast ,一心諗住穩陣,我食之前映左張好靚嘅相...點知一入口兩件包勁硬,連pat牛油都難食過人,個菇完全冇味有d腥,食左一片有小小反胃,其實野勁多油,個唔知乜野嘅薯角嘩,唔知係乜來!勁難食,個菇隔離pat黑色野唔知乜來,勁怪味!最正常是火腿及香腸,但腸太咸食得一半,最後成件餐每款食物只淨大半,成個餐似食得兩成,真係頂唔順,嬲到噴火,埋單仲唔係平,只係all day breakfast 已經$138,兩個人食左成$300一個lunch,太嬲了,第一次衝上來寫食評,希望唔好有人中招,另我最唔明白嘅係點解仲未𢴇笠!
2017-03-05 310 瀏覽
永久黑名單 & 提醒所有朋友 & 朋友既朋友不要到這間店。原因 : 同時間叫 3 個餐, 意粉到左, 雞肉漢堡到左, 但牛肉漢堡未到, 當頭 2 份餐都食完, 再問牛肉漢堡點解未到時, 回覆是因為牛肉要煮耐 D , 我問牛肉要煮耐過雞肉 ?過多 10 分鐘, 終於到喇, 小朋友滿心歡喜以為有得食, 點知, 內裡不只生, 還凍既, 如果你一開始坦坦白白話未解凍, 咁我咪轉另一樣野食囉, 唔係話我知.....牛肉要煮耐 D !!!! what a terrible Valentine's lunch !!!!!!
永久黑名單 & 提醒所有朋友 & 朋友既朋友不要到這間店。

2017-02-14
5 分鐘 (堂食)
2017-03-05 153 瀏覽
首先本人係第一次寫食評,昨天上網介紹元朗呢間西餐廳,打算去試下啦,點知非常非常失望。首先款式非常少,無豬、雞類食物,飲品超級甜x10倍,果汁飲料好難飲,菇包好淡,意粉材料太少,味道一般,另外個pizza一啲都唔似Pizza,只是似甜餅一件,非常失望,價錢唔算平,最後只有個忌廉湯好飲及個餐包好食少少。以後都唔會再係你一間嘢食。
以後都唔會再係你一間嘢食。

2017-03-04
呢間Achacha Cafe & Bistro晌車路盡頭同泊車位嘅旁邊,車輛出入都幾繁忙。不過入到去之後,又係另一番景象。落玻璃窗透入唔少光線,牆上仲畫咗唔同嘅圖畫。有聞佢哋以法式薄煎餅馳名,而且仲有鹹甜之分。我就晌數款tea set之中試咗雜莓甜奶法式煎薄餅,薄餅面積好大,外型就似一把中式紙扇咁。邊位煎得非常薄脆,被餡料沾濕嘅部份就比較煙韌。除咗鋪面之外,中間亦夾咗唔少士多啤梨果肉,另外仲有鮮忌廉同質感好似煉奶嘅甜奶一齊食,味道酸香醒胃冇負擔。榛子鮮奶咖啡有淡淡嘅榛子甜香,咖啡味就甘香平衡。

車輛出入都幾繁忙。
不過入到去之後,

又係另一番景象。
落玻璃窗透入唔少光線,

牆上仲畫咗唔同嘅圖畫。
有聞佢哋以法式薄煎餅馳名,

而且仲有鹹甜之分。
雜莓甜奶法式煎薄餅
我就晌數款tea set之中試咗雜莓甜奶法式煎薄餅,

薄餅面積好大,

外型就似一把中式紙扇咁。

邊位煎得非常薄脆,

被餡料沾濕嘅部份就比較煙韌。
雜莓甜奶法式煎薄餅
除咗鋪面之外,

中間亦夾咗唔少士多啤梨果肉,

另外仲有鮮忌廉同質感好似煉奶嘅甜奶一齊食,

味道酸香醒胃冇負擔。
榛子鮮奶咖啡
榛子鮮奶咖啡有淡淡嘅榛子甜香,

咖啡味就甘香平衡。
榛子鮮奶咖啡
2017-03-01 244 瀏覽
情人節book左枱食飯,全晚都係得一個set dinner可以揀,想散叫下其他野食都冇。starter揀左煙三文魚 都好難唔好食 我相信都係現成買既之後到餐湯 + 餐包個包係冇味道 ,餐湯聽講食西蘭花+忌廉湯?!都係冇味 一碗水主菜一 : 油封鴨腿淋左既臘鴨脾,完。主菜二 : 牛膈肌扒在下孤陋寡聞,唔知道咩係牛膈肌,但味道過得去,略嫌細舊左d順帶一提,d薯角炸得太乾甜品 : 士多啤梨撻味道還可,餅底好淋,唔脆身另外叫左焦糖燉蛋,係全餐飯唯一值得安慰既地方,不太甜,好味。補充 : 佳節食客偏多,餐廳人手不足。另外餐飲點了兩杯咖啡(hazelnut + 焦糖),都係兩杯水,完。
之後到餐湯 + 餐包

主菜一 : 油封鴨腿

淋左既臘鴨脾,完。
主菜二 : 牛膈肌扒

在下孤陋寡聞,唔知道咩係牛膈肌,但味道過得去,略嫌細舊左d

順帶一提,d薯角炸得太乾
甜品 : 士多啤梨撻

味道還可,餅底好淋,唔脆身

補充 :

佳節食客偏多,餐廳人手不足。

2017-02-19 204 瀏覽
今日黎到元朗食cafe 係康樂路左近 行一陣就到啦 岀面仲有位可以泊車 不過係違規嗰啲🙈小店位置唔多 大概六 七張 所以如果多人都係打定電話 就唔會搞到人 又搞到自己10oz 美國肉眼肉眼真係超大塊 拎開薯條 起碼大半碟都係塊扒 薯條又多 感覺真係好似肥仔餐 😹牛肉牛味頗重 食落口仲好juicy 唔會好乾 同時廚師煮得好啱 5成真係5成 無over cook 到 旁邊仲有牛肉汁 可以加重牛味 不過個人覺得唔加都得薯條即炸 好香脆 如果有herb 落去炸應該仲好食😋

10oz 美國肉眼
薯條即炸 好香脆 如果有herb 落去炸應該仲好食😋
2017-02-15
2017-02-15 2066 瀏覽
平時去元朗好多時都係食日本菜,但同行朋友仔唔食得,所以就去左食西餐啦位處於大街轉入的街道,唔算難搵,而且呢個位置比較寧靜店鋪唔算好大,但舒服就好了,呢張相係臨走前影的,我地傾計傾到所有人走晒我地都未走套餐又得,散叫又得,甚至ALL DAY BREAKFAST同CREPE都有,總有一款岩心水餐湯及麵包 (加$15)如果叫晚餐係會包埋餐湯同麵包,我地散叫要加$15一D都唔過份,麵包軟熟好味,可以沾上黑醋同OLIVE OIL一齊食,是日餐湯係忌廉雜菜湯美國肉眼牛扒 ($218)肉眼牛扒有10OZ,我地揀左7成熟,可配薯條或紫薯,薯條成日有得食,當然要揀紫薯啦,肉眼牛扒超過365日穀飼,牛味會較豐富,而且肉質嫩滑芝士菠菜焗雞胸 ($124)呢個係DINNER SET之一,同樣地配紫薯,雞胸開頭我都擔心肉質會鞋,食左第一啖就知過慮了,雞肉很嫩,而且面層有濃濃芝士加菠菜,配搭得宜黑松露雜菌意粉 ($98)用上了扁意粉,口感很好,份量大碟,每一口都充滿黑松露的香,而且雜菌都有不少我地掛住傾計,傾計好夜都唔知道,真係要同店員講聲唔好意思喔
位處於大街轉入的街道,唔算難搵,而且呢個位置比較寧靜
餐湯及麵包 (加$15)
美國肉眼牛扒 ($218)
芝士菠菜焗雞胸 ($124)
黑松露雜菌意粉 ($98)

我地掛住傾計,傾計好夜都唔知道,真係要同店員講聲唔好意思喔
2017-02-11
2017-02-08 246 瀏覽
今日喺元朗lunch突然想食牛扒, 本身去開applegreen或chef stage都好有水準, 諗住揾間未食過嘅試吓Lunch set 叫咗"Beef of the day"係肉眼,跟咖啡餐湯,塊扒點咗五成熟,要所謂特别D嘅紫薯蓉,出嚟即係燴蕃薯..... 塊扒又dry又無味,似7-8成熟但係凍嘅,大大條筋又多肥肉,食咗五分一食唔落去(如圖所示),埋單走人午餐8折後連10%service charge 收我$108, 完全唔值, 唔會再嚟
2017-02-01 344 瀏覽
對上一次到阿茶茶。館用膳,已經是阿茶茶。館的開張初期。總覺得位於教育路中段的阿茶茶是一家魔幻廚房,走多兩步,便與阿茶茶。館錯過。因為茶館處於豪大大後側,令人易於錯過。餐廳的光線由室外的陽光射入餐廳各角落,令人用餐時更歡愉,享受冬時的一絲陽光。餐館之中,亦帶有一點西歐小館的味道。食物方面,沒有選擇推薦的全日早餐,選了漢堡中的巴西梅花豬肉漢堡,加配薯條(補15元)和特飲培茶咖啡。雖然中午食快餐可能比較有罪惡感,但主菜上枱前,一份餐湯餐包下來,令人有所驚喜。因為白湯不同平常餐廳的蘑菇濃湯,而是較為淡味的薯仔湯,比較水身,湯身不太厚重,留有空間給後面的主菜。不得不提圖中的面包。餐包有機會是自家制的,而是口感偏似白饅頭,外面有點乾,焙烤過的口感令人有些少驚喜,沾上湯,濕潤的口感入口不俗,不加單單吃包也不錯。久等一時的主菜終於上枱。光澤的包面,夾著新鮮的蕃茄,芝士,混有香料的肉餡,雖然漢堡一手難以拿起,但亦可自己切細,慢慢味嚐。而且薯條新鮮炸起,如果再稍為加上黑椒/椒鹽/粗鹽,味道更為出眾。份量真的很大!漢堡已經比我手大!薯條份量更大!(標準女仔手)飲品方面的培茶咖啡,茶味軟淡,沒有驚喜,略爲有點
對上一次到阿茶茶。館用膳,已經是阿茶茶。館的開張初期。
份量真的很大!漢堡已經比我手大!薯條份量更大!(標準女仔手
飲品方面的培茶咖啡,茶味軟淡,沒有驚喜,略爲有點失色。

不過距離與客人相約的交收時間有點緊湊,只好外帶還未動過一半的薯條,等過後找個公園再慢慢吃,本以為餐廳人會給一個面包袋/一次性外賣盒,豈料給了一個鮮青綠的膠盒子,看起來真不像一家餐廳外帶的盒子!顏值非常高!餐廳的細微之處亦令人有所驚喜~希望其餘地方亦越做越好
2017-01-18 507 瀏覽
今日生日,喺屯門元朗玩完一輪,晚上時段就黎到呢間阿茶茶館鋸扒。我哋都有預先book定,本身係為咗個羊架慕名而來,但係見佢個餐牌有好多野都刪除咗,包括羊架,所以有啲失望。B,C,D餐都冇野食嚟到之前,呢個餅乾條作為前菜,開頭仲以為會食完好飽,但其實幾開胃,因為佢幾鬆脆,點少少忌廉,味道幾清新。我哋加左$30轉餐,多咗個餐湯、麵包同埋餐飲,個湯幾足料嘅,但個麵包就冇乜味好乾。我哋叫咗個美國肉眼牛扒,餐牌上寫着經過365日穀飼,肉質鮮嫩,叫咗六成熟,但係食落去,會有渣,同埋都會有少少韌。而薯條都幾好味嘅,裏面淡淡的薯仔肉,炸得幾香!但呢個價錢,個人覺得有啲貴。64度慢煮雞蛋、煙肉、拉客雷特芝士意粉,味幾香,意粉嘅軟硬度,調味都整得幾好幾夾,值得試試!蜜糖香蕉法式薄餅,整得幾靚,外皮幾脆,裏面嘅香蕉蓉亦都好豐富, 20幾蚊來講,做到色香味俱全嘅甜品,真係好抵!另一推介係呢個法式焦糖燉蛋,唔同出邊嘅甜品舖,咁呢個係用碟裝嘅,份量絕對足夠兩個人食,燉蛋整得幾香滑,價錢亦都係20幾蚊,亦都係超低價,高質素,絕對推介!跟餐飲品我哋叫咗榛子牛奶,幾清甜,又香滑,都係唔錯嘅!呢餐兩個人夾埋食咗四百幾蚊,以
B,C,D餐都冇
餅乾條
忌廉湯加麵包
肉眼扒配薯菜餐
64度慢煮意粉
蜜糖香蕉法式薄餅(跟餐)
法式焦糖燉蛋(跟餐)
跟餐飲品我哋叫咗榛子牛奶,幾清甜,又香滑,都係唔錯嘅!
榛子牛奶(跟餐)
呢餐兩個人夾埋食咗四百幾蚊,以呢個份量來計,絕對係貴,嘢食嘅味道大部份都幾好嘅,只係餐牌上面有好多野都冇得揀,同埋呢餐飯既重點落咗係兩個甜品上面,而唔係主菜上。
餐廳嘅服務態度唔錯嘅,價錢雖然貴,但都食得飽飽嘅,所以整體來講都OK嘅!
2016-12-12
慶祝紀念
生日
餅乾條
肉眼扒配薯菜餐
64度慢煮意粉
蜜糖香蕉法式薄餅(跟餐)
法式焦糖燉蛋(跟餐)
榛子牛奶(跟餐)
  • 法式焦糖燉蛋
  • 蜜糖香蕉法式薄餅
2017-01-12 202 瀏覽
提早一天在OPENRICE預訂,點知見到7:30及8:00都已經滿了無得訂,所以唯有預訂8:30。怎料我大約8:00去到見到其實跟本只有一枱人吃,什多空位,早知道就早點去。另外其實下午該餐廳亦有人打過電話給我CONFIRM BOOKING, 亦見到我REMARK生日跟我說可能有甜品,問了我甜品上要不要寫名,我問她是否免費店員說不知道,所以我就告訴店員如果是免費的就要,要收費的就不用了。當到達時我亦有跟店員說是OPENRICE訂座的,但店員完全沒有理會我只有自顧自幾個店員在吹水,店裡的餐牌十分殘舊,看完後店員才跟我說有鉛筆劃了的是沒有的,其實在一份十分殘舊的餐牌上要找鉛筆跡是十分困難。最後我們叫了一個牛扒及一個炸魚薯條。先說牛扒,很細份但都算有點牛味,比較特別的是紫薯蓉,味道不錯。但炸魚薯條就真的普通得很, 魚很細已經只是普通的魚並沒有什麼特別, 炸得很硬,口感一般, 反而薯條更好吃。總括來說很失望的, 一來店員好像什麼都不知道, 連我問是否可以加薯條都沒有人答到我, 最後她們在餐牌找不到就說不能加, 不太專業。食物質素跟價錢不合比例, 雖然不算是難吃, 但也沒什麼驚喜, 只是貴價的普通食物。
炸魚薯條
牛肩扒配紫薯蓉
餐湯
2017-01-11
慶祝紀念
生日
2017-01-11 157 瀏覽
Honestly, a pretty horrible experience at this restaurant. I didn't have extremely high expectations at the first place, but seeing it has so many good reviews on Openrice I expected it at least to be normal.To begin with, the environment of the place is very mediocre. Floor was slippery, corridor a bit too narrow. The washroom is completely unacceptable, worst I have seen in a cafe restaurant.The menus were dirty, torn and wet. My friends and I ordered either the Traditional All Day Breakfast,

The menus were dirty, torn and wet. My friends and I ordered either the Traditional All Day Breakfast, Scottist-Irish Blend or the Lunch F. Linguini with slow-cooked egg. The Linguini, albeit very blend and tasteless, was already the best. The breakfasts were really really bad. It seems to me that the chef has not really tried actual British all day breakfasts. The Portabello was dry, stale and sour. Black pudding was too soft it is disgusting. The scrambled eggs were overcooked.
Coffee was watery, and spilled to the saucer.

In all seriousness, this is nothing personal, but I don't think this restaurant should continue serving people.
題外話/補充資料: Cannot believe the toilets really
2017-01-08
30 分鐘 (堂食)
  • Nothing
2017-01-09 101 瀏覽
餐廳風格簡約寧靜,最適合我呢啲妹豬同閨蜜喺度傾心事。我嗌咗個64度慢煮雞蛋煙肉拉格雷特芝士意粉,只係加多30蚊就可以有埋餐湯麵包同埋餐飲喇。嗌完嘢食之後侍應就放低咗一杯麵包條同埋一個 sour cream 醬,因為個 sour cream 同個碟仔一樣都係白色,所以影到張相出嚟黐哂地,個醬酸酸地,勁開胃。今日嘅餐湯係忌廉西蘭花湯,西蘭花已經一早被煮到軟淋淋, 飲得到一粒粒切到好細碎嘅西蘭花蓉,面頭仲有少少香草,配合埋忌廉嘅香味,真材實料, 塊 panini 一上枱仲有少少辣手架,超感動啊,有熱嘅麵包伴住個湯一齊飲,好滋味。64度慢煮雞蛋煙肉拉格雷特芝士意粉, 一上枱見到隻滑捋捋嘅雞蛋,令我食指大動,即刻將個蛋撈勻啲意粉一齊食先,蛋黃嘅香味滲入意粉每一吋嘅肌膚之上,加埋溶化掉嘅格雷特芝士,煙肉同埋蘑菇,碟意粉好快就俾我 ko 哂。
餐廳風格簡約寧靜,最適合我呢啲妹豬同閨蜜喺度傾心事。
2017-01-06 208 瀏覽
6有次經過教育路嘅香香雞見到有間叫《阿茶茶。館》嘅cafe幾多人食心思思就入去試下呢度除咗有基本cafe嘅飲品之外仲有啤酒,同埋法國嘅Crepe食見到門口有個粉紅色象仔draft beer 幾得意原來係黎自比利時嘅愛爾蘭啤酒 Delirium Tremens,$49由於有成8.5%酒精咁高 所以飲一杯已經有少少醉意未飲先聞出一陣花果香飲落又唔會太苦 被譽為最佳啤酒 果然冇錯另一支啤酒係九龍灣Weizen 4.8%, $49呢啲係香港本地手功啤酒苦味較重 但麥味較濃餐前小吃麵包條配酸忌廉麵包條脆卜卜 點埋酸忌廉簡直令人開胃餐湯係芝士西蘭花湯配Penini包大廚張西蘭花打碎後再拌入芝士煮湯每一口都充滿芝士嘅咸香Penini包 熱辣辣脆卜卜 正前菜係鵝肝拌青蘋果,$54鵝肝煎得非常騷香伴以青蘋果嘅酸味除咗可以減少油膩感之外亦都同鵝肝嘅香氣非常匹配64度慢煮雞蛋煙肉芝士意粉,$88呢個意粉有點似carbonara蛋黃混和忌廉變得異常嘅滑溜 非常creamy煎香嘅煙肉佈滿香氣令人食到停唔到口最期待嘅食物就係法式crepe叫咗煙三文魚菠菜法式薄餅薄餅非常crispy上面 嘅煙三文魚非常足料而菠菜混
6有次經過教育路嘅香香雞
見到有間叫《阿茶茶。館》嘅cafe幾多人食
心思思就入去試下
呢度除咗有基本cafe嘅飲品之外
仲有啤酒,同埋法國嘅Crepe食
見到門口有個粉紅色象仔draft beer 幾得意
日式焙茶latte,餐飲加$9
焙茶味非常香濃
加埋奶泡口感細滑 好喝
2016-12-27 115 瀏覽
今晚陪媽子去元朗逛逛, 途經ACHACHA時都幾多人排隊, 睇黎都應該幾好食啦, 我地又加入排隊行列先!等左15分鐘終入得, LUNCH SET由66蚊到100蚊都有, LUNCH我地吾食咁HEAVY, 就點個意粉輕食啦餐湯係忌廉湯配個白麵包, 忌廉湯湯頭好CREAMY, 又夠熱, 口感幼滑, 裏面綠色係爽脆既青芹, 加強口感, 無咁單調, 白麵包賣相吾錯, 焗得又好香, 咬落好SOFT, 幾好食我對黑松露特別偏愛, 所以意粉我點左黑松露雜菌忌廉意大利麵, 黑松露蘑菇忌廉醬汁份量剛好掛在每條意粉上,香濃的黑松露做出來的意粉,感覺特別鮮,特別香, 用黎伴意粉好美味,