2018-12-31
天氣凍冰冰 最好就係打邊爐 今日同班同事放咗工之後黎到位於佐敦既阿里山台式美人鍋 享用豐富嘅宵夜特價時段下午5時至7時半可享六折優惠宵夜特價時段下午九時至凌晨二時阿里山台式美人鍋營業時間 星期一至日 下午五時至凌晨2時餐廳風格裝修得古色古香 設有木屏障及掛有紅燈籠 猶如置身古代一樣 店內設有卡位 亦有大圓枱 適合三五知己同時也可以大夥兒聚餐嘅好地方醬料及茶價每位20蚊 前菜小食10蚊 另須加一服務費有六種湯底選擇 包括桃膠美人鍋,台式麻辣鍋,酸菜白肉鍋,胡椒豬肚雞鍋,台式三杯雞鍋半隻/一隻今晚我哋揀咗餐廳嘅招牌桃膠美人鍋湯底$188 湯底補而不燥 有大量藥材 一隻烏雞及桃膠湯底清澈但味道濃沃 烏雞嘅鮮甜及藥材嘅獨特味道 非常配合 仲有龍眼肉同桃膠 養顏又補身 飲完之後成個人暖笠笠鹵水大腸$88非常地道嘅台灣小食 大腸滷得非常入味 入口煙韌彈牙 配上白醋一起吃 完全不油膩鹽酥雞粒$68沒有雞骨的雞肉塊 啖啖肉 熱辣辣 好香口外皮炸得酥脆 內裏肉汁豐富 食到粒粒鹽巴 味道層次豐富飲完個湯之後 食埋餐前小食 就瘋狂打邊爐啦 我哋叫到一枱都係嘢食 埋單價只需$1290 確實化算 價錢便宜 食物
特價時段下午5時至7時半可享六折優惠
宵夜特價時段下午九時至凌晨二時
阿里山台式美人鍋營業時間 星期一至日 下午五時至凌晨2時
醬料及茶價每位20蚊 前菜小食10蚊 另須加一服務費
鹵水大腸$88
鹽酥雞粒$68
沒有雞骨的雞肉塊 啖啖肉 熱辣辣 好香口
外皮炸得酥脆 內裏肉汁豐富 食到粒粒鹽巴 味道層次豐富
飲完個湯之後 食埋餐前小食 就瘋狂打邊爐啦 我哋叫到一枱都係嘢食 埋單價只需$1290 確實化算 價錢便宜 食物質素又唔差 選擇又夠多
炸響鈴$58 即叫即炸上枱嘅時候仲係熱辣辣脆卜卜 非常鬆脆
鮮蝦丸$78 新鮮人手打製 每粒都打到起哂膠 口感彈彈的
午餐肉$58 以後設嘅形式呈現 是我喜歡的重點係午餐肉有炸過 特別香口惹味
鮮鵝腸$98 超新鮮的清洗乾淨完全冇騷味 口感爽脆 非常推介
酒香白肉$68 半肥瘦嘅腩肉 肉質非常嫩滑而且多汁 有淡淡嘅酒香