2019-01-11 42 瀏覽
香港近年開了不少台式火鍋店,這間位於佐敦。特價時段會及宵夜時段也會有折扣優惠。 店的面積不算大,但裝修古色古香,座位用屏風隔開,令客人坐得舒適。火鍋選擇有桃膠美人鍋、酸菜白肉鍋、台式麻辣鍋、胡椒豬肚雞鍋、台式三杯雞鍋。 配料選擇有肉類、海鮮、丸類、餃類、麵食、蔬菜等。由於這次一人獨食,選自己喜歡的酸菜白肉鍋,其味道比麻辣鍋溫和。大大鍋的酸菜白肉鍋,比起其他幾款湯底,質素不俗,絕不遜色。大白菜以蘋果醋醃製,配上酒香五花腩,還有粟米、蕃茄、特式粉條。開胃湯頭酸度適中,清甜足料。 食完不夠,更可以免費追加酸菜白肉一客。 配料選了自家製鮮蝦雲吞、 新竹米粉及油麥菜。鮮蝦雲吞真很有水準,爽口鮮甜。 這餐一人火鍋消費有折扣優惠,性價比很高。

大大鍋的酸菜白肉鍋,比起其他幾款湯底,質素不俗,絕不遜色。

這餐一人火鍋消費有折扣優惠,性價比很高。
2019-01-10 70 瀏覽
冬天最愛打邊爐,在雜誌看到這裡有桃膠烏雞湯底,就同朋友去試下叫左最想試的桃膠烏雞湯+麻辣湯底,可以飲湯,又可以食麻辣鍋我第一次試桃膠烏雞湯!味道好好藥材味不會蓋過雞湯,桃膠好多,好足料!飲左兩大碗,然後先加湯打邊爐。烏雞肉煲完湯都唔會好老,好好味叫左大碟的手切牛肉,好靚!口感好好。之前試過其他火鍋店,手切牛熟左會縮到好細片。呢間的牛肉唔會有點可惜紫山藥賣曬試唔到。叫左日本山藥、大根(蘿蔔)、蒿荀。店員推介的枝竹好岩打邊爐,好入味!埋單覺得價錢OK,d野又新鮮!會再Encore!

叫左最想試的桃膠烏雞湯+麻辣湯底,可以飲湯,又可以食麻辣鍋

我第一次試桃膠烏雞湯!味道好好

埋單覺得價錢OK,d野又新鮮!會再Encore!

手切牛肉

鮮枝竹

2019-01-04
手切牛肉
鮮枝竹
2019-01-10 23 瀏覽
呢間火鍋店好似新開的🤔果日係佐敦行過見到就揀左食佢🤣.店子主打美人鍋,不過當日我地都想食麻辣火鍋,所以都冇揀到美人鍋哈哈。台式麻辣鍋 $128好多配料!見到咁多辣椒🌶️都feel到火辣辣🔥我地叫左小辣,其實愈食就愈覺得係中辣🙈可能係因為店員所講,愈滾就愈辣,我地之後辣到差吾多就噴火😂.鮮蝦滑 $88同墨魚滑 $88都好新鮮彈牙!.梅菜豬肉丸 4粒$40大大粒!梅菜味幾惹味👍🏻仲叫左自家製韮菜餃 $40魚皮餃$36同炸厚切午餐肉 $58,呢個味道不過不失,如果大件啲會更好🤣蔬菜方面揀左炸芋頭件 $48同油麥菜 $48個炸芋頭好食呀!又夠粉🤤

呢間火鍋店好似新開的🤔果日係佐敦行過見到就揀左食佢🤣

大大粒!梅菜味幾惹味👍🏻

蔬菜方面揀左炸芋頭件 $48同油麥菜 $48
個炸芋頭好食呀!又夠粉🤤

2019-01-09 27 瀏覽
今天約了一位外國回來的老朋友食飯,他指定要打邊爐,還要求要啲特別湯底,所以左揾右揾就決定未這問有美人鍋的火鍋店。湯裡有整隻竹絲鷄和很多桃膠,可以有很多骨膠原。其他都有很多火鍋料由於得兩個人,所以只叫了雲吞,蝦丸,鯪魚球,白鱔,最後一定不可缺少的牛肉啲丸和雲吞有隻湯勺咁大,食得好飽,因只得2人,不能叫得太多,下次要約埋班朋友,訂間房再食過

其他都有很多火鍋

啲丸和雲吞有隻湯勺咁大,

2019-01-09
  • 雲吞,牛肉
2019-01-09 43 瀏覽
湯底揀左桃膠美人鍋同酸菜白肉鍋,覺得係一個幾適合既配搭。美人鍋入面有半隻烏雞,份量真係好多。味道非常鮮甜,飲落好滋潤。建議大家要飲多幾啖湯,同埋快啲食雞肉。酸菜白肉鍋可以免費追加酸菜白肉一客,湯底幾酸好開胃,白肉有少少酒味。安格斯肉眼肥牛: 牛味都幾濃,肉質有咬口,性價比高。叫左兩款海鮮,有蘇格蘭聖子同南海貴妃蚌,兩款都幾鮮甜,唔會有腥味。特別中意聖子,大隻彈牙,吸到湯既味道。鵝肝墨魚丸: 墨魚丸好彈牙,鵝肝味道唔係太食到。薯粉: 係好煙韌嗰款粗薯粉,同兩個湯底既味道都好夾,但個人會中意放係酸菜鍋。生菜: 菜類係必定要放係美人鍋,吸哂湯汁好好味。整體食物質素好,價錢合理。
安格斯肉眼肥牛: 牛味都幾濃,肉質有咬口,性價比高。
鵝肝墨魚丸: 墨魚丸好彈牙,鵝肝味道唔係太食到。
生菜: 菜類係必定要放係美人鍋,吸哂湯汁好好味。
整體食物質素好,價錢合理。
2018-12-27
2019-01-08 671 瀏覽
天寒地凍, 又係時候打返個熱辣辣既邊爐喇!朋友帶左我去平時好少去既油麻地, 出地鐵行一陣就到喇, 都算方便...食店叫"阿里山台式美人鍋", 個名好特別喔!不過一睇就知係台式打邊爐, 科科店舖好闊落, CAR位, 圓台都有, 好適合親朋好友相聚一齊十下十下~我地2個人坐大大張枱好有私人空間火鍋湯底同配料種類豐富!亦有餐前小食選擇...任加既調味料~我地叫左店員推介既桃膠美人鍋一上枱嚇呆了.....好大個鍋好足料丫!!入面有一整隻烏雞, 又有好多桃膠!未食已經覺得呢餐一定夠晒滋補!!未打邊爐之前我地先飲湯!湯水好清甜好濃...安格斯雪花肥牛 $198超正既肥牛!! 必點!好甘香好重牛味, 而且夠軟腍!!好少食到咁好味既肥牛丫!!墨魚丸 $40有粒粒墨魚....爽口彈牙!鮮炸響鈴卷 $58即叫即炸, 好鬆脆!寬粉條 $48煮完之後係透明架, 好滑好煙靭~而且份量超多喔!!魚皮餃 $36外皮煙靭, 餡料新鮮水果盤有菠蘿, 橙, 士多啤梨同提子...飯後食到幾款水果好滿足喔!!想暖暖地打個邊爐既可以黎試下, 大大既鍋底好吸引呢!!
天寒地凍, 又係時候打返個熱辣辣既邊爐喇!
食店叫"阿里山台式美人鍋", 個名好特別喔!
不過一睇就知係台式打邊爐, 科科

我地2個人坐大大張枱好有私人空間

火鍋湯底同配料種類豐富!
亦有餐前小食選擇...
任加既調味料~
我地叫左店員推介既桃膠美人鍋

一上枱嚇呆了.....好大個鍋好足料丫!!
入面有一整隻烏雞, 又有好多桃膠!
未食已經覺得呢餐一定夠晒滋補!!

未打邊爐之前我地先飲湯!
湯水好清甜好濃...
安格斯雪花肥牛 $198
超正既肥牛!! 必點!
好甘香好重牛味, 而且夠軟腍!!
好少食到咁好味既肥牛丫!!
墨魚丸 $40
有粒粒墨魚....爽口彈牙!
鮮炸響鈴卷 $58
即叫即炸, 好鬆脆!

寬粉條 $48
煮完之後係透明架, 好滑好煙靭~
而且份量超多喔!!

魚皮餃 $36
外皮煙靭, 餡料新鮮

水果盤

有菠蘿, 橙, 士多啤梨同提子...
飯後食到幾款水果好滿足喔!!

想暖暖地打個邊爐既可以黎試下, 大大既鍋底好吸引呢!!
  • 安格斯雪花肥牛
  • 桃膠美人鍋
去左間位於佐敦同柯士甸附近嘅一間台式打邊爐食飯,四個人買咗好多嘢食呀。個個都話唔想食得咁油膩,所以嗌咗個酸菜白肉鍋仲附送多一碟肉添。入邊嘅裝修都幾古色古香㗎😋 佢嘅湯底煲愈煲愈酸,算係正宗嘅酸菜白肉鍋,而且佢加湯嘅時候唔係就咁加清水而係加湯底落去所以唔會有越嚟越淡嘅味道!一行四人嗌咗唔少嘢食有牛肉羊肉,午餐肉鳳城水餃墨魚滑等等仲帶咗滷水拼盤添真係超好食!滷水拼盤上枱嘅時候暖笠笠而且份量好多,裏面有豆腐牛肚豬腸雞蛋等等手打五寶丸拼盤都係呢度嘅特色招牌菜有五種唔同嘅遠任君選擇而且價錢都好平,一粒分量都可以同隔離位嗰個share嚟食。安格斯肉眼肥牛脂肪同肉嘅分布均勻色澤鮮明,咬落好有肉味雖然有少少雪藏嘅感覺,不過仲維持到牛肉應有嘅鮮味同口感

2019-01-07 39 瀏覽
冬天手腳凍冰冰,打邊爐烚吓烚吓就最啱了!同朋友決定試下最近好hit 嘅養生火鍋,睇下係咪真係咁補!首先呢間火鍋唔係一定價錢任食嗰種,而係逐碟叫嘅,餐牌如下:首先揀左個湯底先!黎到點可以唔試美人鍋,另外本身仲想試下胡椒豬肚鍋,不過留意係1,2,3號湯底先可以+30蚊改做鴛鴦鍋的~所以最後揀左美人鍋+麻辣鍋店內裝修都好中式feel~湯底到了!可以見到都幾足料,美人鍋係標準嘅雞湯材料,有成隻烏雞,再加淮生、沙参、肉竹、杞子等,飲落去亦有d 漿口嘅感覺!飲一碗已經即刻出汗!至於麻辣鍋,我地叫左少辣,因為我係唔係好食得辣的,湯底除左花椒等仲放左鴨血同凍豆腐。整體而言我覺得小辣就唔算好辣,唔食得辣嘅人都可以試下,但千其唔好食到凍豆腐同落菜,因為吸左辣就真係好辣haha 食得辣嘅你就直接挑戰中/大辣吧!一開始都另外送左一碗鴨血,其實食落好似豬紅,都係類似嘅東西,少少辣幾好味,唔會腥。叫左個小食墨魚脆,以為係炸魷魚嗰啲,但原來係有d 似炸雲吞。之後我地再叫左牛柏葉,一碟牛一碟豬,再加10粒丸拼盤,同埋一個蔬菜籃10粒丸拼盤嘅丸睇落好似粒粒形狀不一咁,我地估計係手打丸黎!非常爽口彈牙,唔係一般出面食到嘅

首先呢間火鍋唔係一定價錢任食嗰種,而係逐碟叫嘅,餐牌如下:

店內裝修都好中式feel~

10粒丸拼盤嘅丸睇落好似粒粒形狀不一咁,我地估計係手打丸黎!非常爽口彈牙,唔係一般出面食到嘅丸!

牛肉同豬肉都已經切好小塊,雖然未去到入口即溶嗰種,但都好夠鮮味👍🏻

最後老闆娘仲拎黎左一碟芭樂,酸酸甜甜可以中和返火鍋嘅油膩~

除左火鍋呢到仲有私房菜食,可以book private 嘅房添,都影低左個菜單,有興趣可以睇下

整體而言呢到服務及各樣都好周到,老闆娘亦好nice👍🏻👍🏻值得一讚👍🏻
2019-01-07 326 瀏覽
節日過後,意猶未盡,再約朋友嚟打個邊爐餐具、豉油配料、花生依啲都正路餐牌選擇都幾多我地今次就揀左酸菜白肉鍋一上枱既時候有少少嚇親😂😂😂個鍋好大個仲有一碟附送既白肉個白肉真心好味酸酸地,調味調得幾好加上肥瘦均勻,好食滷水拼盤($128)依個餐前小食不得了$128嚟講,份量都幾多,質素中上每樣嘢都滷得好入味,我地都覺得最好食係豬腸滷水味濃,又無臭味,洗得幾乾淨次次同佢地食飯都會嗌到成枱嘢食,好滿足本身都驚會食唔晒,但我地戰鬥力都唔弱,清晒打邊爐都要扮下健康人生,所以今晚都嗌左唔少蔬菜仲嗌左鮮雜菌,不過我唔食,所以就無影到蘿蔔、粟米同娃娃菜都係打邊爐既好朋友,吸晒湯既精華,加上本身既鮮甜不禁再提,依到既份量真係幾多下個娃娃菜成籃咁上,真係少少驚訝第一次試依個日本菠菜,都幾特別丸同餃都各自嗌左少少手打五寶丸拼盤 (10粒) $108魚皮餃 (半份) $36凰城水餃 (半份) $45依到既丸同餃都可以揀半份或者全份人少都唔怕,嗌半份都可以試到唔同選擇炸厚切午餐肉 $58午餐肉用黎打邊爐真係無得輸墨魚滑 $88 爽口彈牙肉類方面,今次就淨係試左牛同羊安格斯肉眼肥牛 $188打邊爐真係一定要食肥牛羊
節日過後,意猶未盡,再約朋友嚟打個邊爐

餐具、豉油配料、花生依啲都正路

餐牌選擇都幾多

我地今次就揀左酸菜白肉鍋

一上枱既時候有少少嚇親😂😂😂個鍋好大個
仲有一碟附送既白肉
個白肉真心好味
酸酸地,調味調得幾好
加上肥瘦均勻,好食

滷水拼盤($128)

依個餐前小食不得了
$128嚟講,份量都幾多,質素中上
每樣嘢都滷得好入味,我地都覺得最好食係豬腸
滷水味濃,又無臭味,洗得幾乾淨

次次同佢地食飯都會嗌到成枱嘢食,好滿足
本身都驚會食唔晒,但我地戰鬥力都唔弱,清晒

打邊爐都要扮下健康人生,所以今晚都嗌左唔少蔬菜

仲嗌左鮮雜菌,不過我唔食,所以就無影到

不禁再提,依到既份量真係幾多下
個娃娃菜成籃咁上,真係少少驚訝

第一次試依個日本菠菜,都幾特別

丸同餃都各自嗌左少少

手打五寶丸拼盤 (10粒) $108
魚皮餃 (半份) $36

凰城水餃 (半份) $45
依到既丸同餃都可以揀半份或者全份
人少都唔怕,嗌半份都可以試到唔同選擇

炸厚切午餐肉 $58
午餐肉用黎打邊爐真係無得輸

墨魚滑 $88
爽口彈牙

肉類方面,今次就淨係試左牛同羊

安格斯肉眼肥牛 $188

打邊爐真係一定要食肥牛

羊仔肩捲肉 $128

食到最後,竟然仲有生果盤送

又擺得幾精美,幾有心思喎

埋單大概每人三百幾左右
座位坐得幾舒服,張枱又夠大,可以擺好多嘢食
服務都幾好,幾有耐性同禮貌
最後送嗰個生果盤真係有驚喜
2018-12-27
2019-01-06 53 瀏覽
天寒地凍,約三五知己最好當然食火鍋。。朋友介绍食佐敦上海街阿里山台式美人鍋!於是上去試試,環境需小但好有台feel鍋底選了桃膠烏雞湯底!用料十足,裹面放了勁多桃膠,紅棗,圓肉,准山配以一大隻烏雞及小排骨。。湯清甜,肉質軟,真係滋補養顔。。正喜歡食牛嘅我。。當然要點呢個安格斯牛粒啦!脂肪比例平均,肉質軟滑,入口即溶。。一啲都吾靱,仲好juice添你,鮮鹅腸好新鮮。。好彈,好爽口。。就算時間灼耐一點,都不會縮到變B B腸而揾吾到!這,因人少又想食多幾款火鍋料,最欣賞就係手打丸有半份order 叫。。所以點了蝦丸及墨丸各半份試試!大大粒又新鮮。。用料十足沒有粉漿感覺,好彈牙!除了火鍋吸引好味。。小食亦不錯!台式炸雞鬆化脆口。。配合甜酸酱簡直絶配!
最近蔡瀾在電視節目所說火鍋是沒文化的飲食,只是把一堆食材涮煮,沒有技巧可言,火鍋應該消失,個人可不同意。火鍋湯底亦可反映各地飲食文化,香港有沙嗲湯和羅宋湯,四川有麻辣湯,韓國有人蔘雞湯及牛骨湯,台灣美人湯跟酸菜白肉湯,食材熬煮湯頭大不同。早前和朋友吃金鶴拉麵時,發現阿里山台式美人鍋,且晚上九時後有七折優惠,昨晚去花墟買花,交收美戰,取悠遊卡及永恆飾物盒,時間剛好九時多,天冷也沒有不吃火鍋的藉口,哈哈。我們都沒嚐過桃膠美人鍋,蠻有興趣知曉它是甚麼味道,另外雙拼酸菜白肉鍋,一次過嚐遍兩種火鍋湯底。桃膠美人鍋慢熬烏雞湯,再添加瘦肉,桃膠,紅棗,桂圓等藥材熬,上桌時先喝桃膠美人湯的原味,好不鮮甜,桃膠甘香,烏雞肉嫩,我不客氣先喝兩碗。酸菜白肉鍋上來時瞬間香氣撲鼻,裡頭除了醃製大白菜,還有朋友最愛吃的特式粉條和蕃茄,酸香開胃。酒香五花腩微微脆度,每口五花腩均嚐到酒芳,不用沾醬吃已很棒。朋友想吃日本扇貝,於是點了兩隻,一人一隻試試看。扇貝大顆飽滿又飽水,如半個掌心一樣大,紮實嫩彈的口感,鮮美細緻,我們果然沒選錯。雪白的墨魚滑都是手工製作的,用料非常實在,都可以吃到墨魚本身擁有的彈性。墨魚滑表面不手

桃膠美人鍋,酸菜白肉鍋
酒香五花腩

日本扇貝

墨魚滑

雪白的墨魚滑都是手工製作的,用料非常實在,都可以吃到墨魚本身擁有的彈性。墨魚滑表面不手軟撒上滿滿的蟹籽,使嚼感更豐富。
日式油豆腐

日式油豆腐即是豆卜,豆卜素來是火鍋的好朋友,把它放入酸菜白肉鍋和桃膠美人鍋,讓它吸收湯汁精華,整個軟軟的入味極致,我超愛這豆卜呢。
蜂巢牛肚

蜂巢牛肚又一火鍋必吃的配料,咬起來爽口彈牙,細細咀嚼吸附火鍋湯頭的蜂巢牛肚,釋放出酸美與清甜的滋味,濃香味美,令人一口接一口吃過不停。
鹹蛋黃蝦丸

鹹蛋黃蝦丸真是宇宙無敵超好吃,朋友直說是他吃到最好吃的火鍋配料之一,一口咬下去,滿嘴鮮蝦的美味,彈力十足。蝦丸裡還有一整顆鹹蛋黃,挺鹹香的,愛吃蝦的勿錯過這鹹蛋黃蝦丸。
安格斯雪花肥牛

安格斯雪花肥牛雪花肥瘦相間,議稍微涮一下便可以往嘴裡送,不會浪費這好肥牛。雪花肥牛口感嫩滑,肥而不膩,入口即化,有著濃濃的牛肉香,超讚的。
自家製鳳城水餃

自家製鳳城水餃餡料豐盛,蝦肉,筍絲,木耳絲和半肥瘦豬肉,用料講究,餃皮薄薄的,輕輕咬下,水餃香氣竄出不絕,汁液橫流,果然自家製的不同凡響。
桃膠美人鍋,酸菜白肉鍋
酒香五花腩
日本扇貝
日式油豆腐
蜂巢牛肚
安格斯雪花肥牛
自家製鳳城水餃
2019-01-04 39 瀏覽
同好姊妹喺佐敦做完運動,搵地方醫肚,見天氣突然轉凍,即刻諗起暖笠笠嘅打邊爐,一落樓下望向對面就見到尼間台式火鍋店,於是就入去試試先叫個桃膠美人湯底,裏面D料好豐富,有烏雞,桃膠,龍眼,紅棗,淮山,滋陰補氣,養顏嫩膚鹽酥雞粒, 炸漿唔厚,炸得外層鬆軟,但雞肉保持肉汁鮮味鹵水大腸,鹵得恰到好處,大腸洗得乾乾淨淨,沒有肥膏,點上蒜頭白醋更加好味 鹹蛋黃蝦丸、一咬落好香鹹蛋黃味,蝦丸大大粒鴨血無腥味,咬落煙un黑豚肉,爽口唔油膩,好香豬肉味嚮鈴炸得金黃脆口,放入湯淥一秒就可以食墨魚丸爽口彈牙,淡淡墨魚味牛肉粒牛味濃,肉質柔軟,就算淥耐左都唔會un天氣凍,食D暖胃野,最後叫左個烏冬, 份量足夠二個人食、烏冬加上吸哂精華嘅湯,十分美味

鹽酥雞粒, 炸漿唔厚,炸得外層鬆軟,但雞肉保持肉汁鮮味

鹹蛋黃蝦丸、一咬落好香鹹蛋黃味,蝦丸大大粒

鴨血無腥味,咬落煙un

黑豚肉,爽口唔油膩,好香豬肉味

嚮鈴炸得金黃脆口,放入湯淥一秒就可以食

墨魚丸爽口彈牙,淡淡墨魚味
牛肉粒牛味濃,肉質柔軟,就算淥耐左都唔會un

2019-01-03 39 瀏覽
天氣突然轉又撞正小朋友未放完假期,一家四囗就去了呢間同事介紹台式火鍋有指定時段有特價優惠這裏地方較為寛敞,卡位座位坐得好舒服😌湯底已經有六款,款款吸引,最吸引就係呢個桃膠美人鍋,大人小朋友好岩飲岩食😋湯入面材料豐富,有成隻烏雞,桃膠,紅棗桂圓等多種材料,非常鮮甜,飲左兩大碗😋😋😋鹽酥雞-炸得脆卜卜,好香口配埋甜酸醬味道一流👍新鮮鵝腸-不會太多油脂,超爽口安格斯牛柳粒-油脂分佈平衡,咬落多汁,牛肉味濃👍新鮮自家制蝦丸-蝦肉新鮮爽口弾牙。午餐肉煎得岩岩好,即食都已經好好食👍打邊爐點小得響玲,吸入濃湯,簡直食到停吾到口👍👍👍
有指定時段有特價優惠
這裏地方較為寛敞,卡位座位坐得好舒服😌
鹽酥雞-炸得脆卜卜,好香口配埋甜酸醬味道一流👍
新鮮鵝腸-不會太多油脂,超爽口
安格斯牛柳粒-油脂分佈平衡,咬落多汁,牛肉味濃👍
新鮮自家制蝦丸-蝦肉新鮮爽口弾牙。
午餐肉煎得岩岩好,即食都已經好好食👍
打邊爐點小得響玲,吸入濃湯,簡直食到停吾到口👍👍👍
2019-01-02 21 瀏覽
同泳友游完暖水池後,佢提意啲幾日咁冬,食火鍋補身最好不過,我哋去附近上海街一間台式火鍋店食美人火鍋,上到一樓見週圍有屏風隔住每圍枱,感覺有私人空間。美人鍋湯底有成隻鳥雞、補氣血嘅黨參、北芪、多粒藍棗,仲有養顔嘅桃膠,啖湯飲落有香濃藥材味,確係一鍋滋補美顏湯。泳友點左個安格斯雪花肥牛,雪花均勻;放喺滾湯拖兩拖就得,甘香肉味入口即溶👍。鳳城水餃餡料豐滿,有好多木耳同蝦肉,皮薄餡靚。炸響鈴一般,稍為過火一啲同卷得唔夠實🤗炸芋頭切番厚啲口感會好啲。整體嚟講啲餐主角之一美人鍋,總算無令我失望。

鳳城水餃餡料豐滿,有好多木耳同蝦肉,皮薄餡靚

炸響鈴一般,稍為過火一啲同卷得唔夠實🤗

炸芋頭切番厚啲口感會好啲。

整體嚟講啲餐主角之一美人鍋,總算無令我失望

• 美人鍋  安格斯雪花肥牛 鳳城水餃
2019-01-02 19 瀏覽
最近天氣轉凍,所以就約左個朋友黎打邊爐。平時成日食得多麻辣火鍋,見到呢間有養生鍋就想黎食啦!一坐低職員就好親切咁比醬料我地撈,然後我地都好快就簡好湯底:桃膠美人鍋同埋酸菜白肉鍋。桃膠美人鍋係好滋補嘅感覺,有淡淡藥材味,好似老火湯感,仲要有原隻烏雞,夠肉地同嫩,有驚喜!酸菜白肉鍋係偏酸嘅,所以食落就好開胃,同埋本身鍋嘅配料都好多,好夠味。因為得兩個人,所以唔係叫左好多野。火鍋配料有南海貴妃蚌、蘇格蘭聖子、安格斯肉眼肥牛、墨魚丸、薯粉、生菜。海鮮夠鮮味,牛重肉味嘅而且算大碟、墨魚丸夠彈牙、火鍋配料都新鮮,所以加埋感補身嘅湯底就十分之滿足,建議大家點都加個薯粉結尾吸哂精華真係好正