2019-01-23 66 瀏覽
天氣轉冷,又是火鍋的季節,今晚便到了佐敦新開的台式火鍋。裝修有點古色古香的風味,設有圓枱及卡位。湯底要了台式麻辣湯拼酸菜白肉鍋$128,台式麻辣湯底比四川的麻辣淡了些,而藥材香味比較濃郁。酸菜白肉鍋,內附白肉一碟,酸菜帶著酸辣味,開胃又好味。吃白肉都不會肥膩。美國桶蠔$168,桶蠔肥美而味道濃郁,是非常配合火鍋之選。安格斯肉眼肥牛$188,肉質偏腍,牛肉味十足,雖然不能和本地牛頸脊相比,不過已經很肥美。 龍躉班肉$168,採用新鮮切開的龍躉班片造成,肉質鮮甜爽口,是推薦之選。手打五寶丸拼盤丸(10粒)$108,有鯪魚丸、豬肉丸、牛肉丸、蝦丸、墨魚丸,其中以蝦丸、豬肉丸最為好味。日式油豆腐$38,雖然外表有點像中國的豆腐卜,不過吃落鬆軟而且入味。炸厚切午餐肉$58,午餐肉是我每次火鍋必點的,午餐肉吸收了湯底味道夠豐富。萵筍$58,這個萵筍我比較喜歡放湯時間長一點,因為又腍又鮮甜。
天氣轉冷,又是火鍋的季節,今晚便到了佐敦新開的台式火鍋

裝修有點古色古香的風味,設有圓枱及卡位。

美國桶蠔$168,桶蠔肥美而味道濃郁,是非常配合火鍋之選。

2019-01-23 19 瀏覽
又係星期六呢個出行好日子,本身係廟街行行下見到呢間主打養生嘅邊爐店,而且價錢又唔太貴,就決定入去試一試。湯底必定要揀美人煱,用料狠,味道濃。有成隻烏雞係煲入面,而且仲有其他湯料,好花膠膠咁。呢度啲員工都好好,會簡單介紹一下唔同湯底有咩特點。咁我地除左養生美人湯,仲揀左個麻辣煱。個麻辣煱初時食都唔覺得好辣,食到後期真係愈食愈辣鐘意食辣嘅朋友一定會非常喜歡。至於食材方面,我都係極之滿意,由牛肉,豬肉,去到各款魚丸,都係上乘又新鮮嘅食材,絕對對得住佢嘅價錢而且佢都仲會有啲小食比大家揀,包括炸雲吞同花枝丸咁,都係好好味嘅小食。食飽之後,老闆仲帶我地去左後面嘅vip 房睇下,空間都好大,啱哂一家大細嚟食野總結而言,我都係十分推薦呢間阿里山台式美人煱!

鐘意食辣嘅朋友一定會非常喜歡。

食飽之後,老闆仲帶我地去左後面嘅vip 房睇下,
空間都好大,啱哂一家大細嚟食野

總結而言,我都係十分推薦呢間阿里山台式美人煱!
湯底
牛柏葉
精選牛肉
豬肉
炸雲吞
五色手打 丸
2019-01-06
5 分鐘 (堂食)
湯底
牛柏葉
精選牛肉
豬肉
炸雲吞
五色手打 丸
2019-01-21 29 瀏覽
今天跟女友放工又去覓食,在OpenRice 找到一家在佐敦,新開的台式火鍋店,剛好,已隔了一段時間没有打邊爐,正好找這家餐廳過過癮。餐廳位於油麻地與佐敦之間,離地鐵站不太遠,還算好找;餐廳外觀就是一家普通的火鍋店,但在它簡潔、實而不華的包裝下,藏著的卻是讓人驚艷的食物。因為是單點的火鍋,我們恆量再三,没有點得太多食物,但選了一邊是桃膠美人鍋,一邊是台式麻辣鍋的鴛鴦鍋,美人鍋我是久仰大名,在台灣没有機會品嚐,這次當然不會放過。我們點了雜錦蔬菜籃、日式蟹棒、手打五寶丸拼盤、炸響鈴卷、墨魚滑。食物没有等太久便很快上枱,還加送一碗鴨血膏,份量正常,剛好是兩人的量,所有食物入口都是一個字,「鮮」,果然一分錢一分貨,與街邊坊間任吃的火鍋店不是非一般的有差,特別是手打五寶丸及墨魚滑,鮮味十足之餘,肉質又彈牙可口,我是難以忘懷,強烈推薦。不過重點還是那個台式美人鍋,這是一個没有味精,完全可以喝到底的火鍋湯底,我整整喝了三大碗,可能有烏雞和桃膠,及一些中草藥的關係,湯水入口鮮甜濃郁,卻不膩不咸,喝後也不會感到口乾舌燥,大推。

2019-01-17
10 分鐘 (堂食)
  • 桃膠美人鍋
2019-01-20 37 瀏覽
響佐敦油麻地呢一帶經常好多好味嘅食店,今次見到一間新開嘅台式火鍋!裝修同食物都充滿台灣嘅風味,就約埋朋友一齊嚟試吓!我哋選擇咗一個會越食越靚嘅美人鍋,職員話呢一個係呢度嘅招牌菜!果然材料好豐富!入面有一大隻烏雞,感覺已經好滋補!另外好輕易已經撈到非常多嘅桃膠,聽講桃膠含豐富嘅膠原蛋白,而且吸收左湯底嘅鮮甜,味道好似啫喱嘅質感!好味。另外圓肉亦都非常之多!所以個湯好鮮甜!我飲咗幾碗先再開始打邊爐!調味料冇咩特別。但睇落幾新鮮,唔知準備左好耐。我哋要左一份手切肥牛,肥牛厚薄適中,肉味好濃,有𡁻口,有肉汁!好吃!粟米好甜!每一粒都好飽滿多汁!最特別嘅係呢度嘅薯粉,好煙韌好滑!吸入湯底嘅清甜十分美味!最後職員送上一份蔬果!係台灣嘅著名生果芭樂!我之前一路冇買過,第一次食!好爽好清甜!

調味料冇咩特別。但睇落幾新鮮,唔知準備左好耐。

粟米好甜!每一粒都好飽滿多汁!

最特別嘅係呢度嘅薯粉,好煙韌好滑!吸入湯底嘅清甜十分美味!

廟街附近多好嘢食就係人都知 但今次呢個美人鍋都幾有驚喜😛 晚市時間book咗唔使等位 裝修幾雅緻 有啲中式屏風同燈籠 卡位都相當闊落 隔離枱都有人係嚟慶祝生日🤓朋友話之前試過酸菜白肉鍋 幾好味 但舖名叫阿里山台式美人鍋喎 無理由唔試下個桃膠美人鍋啦🤣 落完單好快就到 上個湯嘅姨姨好熱情咁介紹話煲湯煲咗好耐好靚 叫我哋飲多兩碗😳 點知上配料個叔叔又叫我哋唔好係咁飲 飽哂就無位食餸😂 各有各道理啦 但個湯真係幾正 所以最多我聽咗姨姨講 係咁飲又食咗好多桃膠🙊👻 其實全程啲叔叔姨姨都服務得好好好 好留意我哋嘅需要 又讚我哋靚仔靚女😏 好友善😳個湯底真係超足料除咗桃膠整個仲有成隻烏雞 淮山 枸杞 紅棗 煮出嚟嘅湯感覺係超多骨膠原😂😂😂 即係嗰種有少少黏黏張張咁嘅質地 但絕對唔係黐立立 唔怪得知叫美人鍋🥰 同埋我好肯定佢真係煲咗好耐 因為誇張啲講句 連啲紅棗都差唔多入口即溶餸我地就揀咗羊仔肩捲肉 同兩款特別啲嘅丸 - 鵝肝墨魚丸同芝士牛肉丸😛 羊肉好有味(好羶?) 啱晒我🤤 我以為兩款都係會食到一大粒鵝肝或者芝士係入邊 點知原來唔係 係你會食到個味多過見到中間有一大粒餡🧐 鵝肝墨魚丸啲後勁幾勁

桃膠美人鍋

餸我地就揀咗羊仔肩捲肉 同兩款特別啲嘅丸 - 鵝肝墨魚丸同芝士牛肉丸😛 羊肉好有味(好羶?) 啱晒我🤤 我以為兩款都係會食到一大粒鵝肝或者芝士係入邊 點知原來唔係 係你會食到個味多過見到中間有一大粒餡🧐 鵝肝墨魚丸啲後勁幾勁 食完真係feel到有鵝肝味係口腔 芝士牛肉丸呢就冇咁濃味😆 但都好食 同埋兩款丸都係手打 一食就食到個口感唔一樣 墨魚丸仲食到一粒粒墨魚粒嘅口感添😚

其他餸我哋都係叫咗啲普通打邊爐會食到嘅嘢 正常發揮😛

食咗陣我哋又食埋啲烏雞 又係煲得非常之稔 用筷子輕輕一挑就可以撕開 仲keep到啲肉幾滑 超級好味👍🏻👍🏻👍🏻

埋單700多少少 食完之後反省咗 其實我哋唔應該叫咁多餸 因為本身個鍋底已經勁足料 眼闊肚窄咗🤯 我哋仲叫咗一jar酸梅湯 飲咁多湯加飲品 都已經頂住晒個胃 最後食到勁飽 不過餐廳有送飯後果 (番石榴) 又稍為清一清喉嚨🤣

桃膠美人鍋
2019-01-19 36 瀏覽
廟街附近有間特色火鍋店員熱情 環境都好舒適酸菜白肉鍋 台式麻辣鍋 $128+$30(鴛鴦鍋底 )酸菜白肉鍋採用高級蘋果醋配上酒香五花腩同醃制大白菜更可免費追加白肉一份麻辣鍋可選唔同辣度湯料有丁香肉桂同多種名貴香料藥材 認真惹味配上台灣鴨血同冷凍豆腐 用料非常豐富安格斯雪花肥牛 $198雪花紋非常靚 肥瘦均勻食落牛味十足 但略嫌份量較少手打五寶丸拼盤10粒 $108拼盤包五種丸 有墨魚丸 蝦丸 鯪魚丸 牛丸 豬肉丸全部都係手打 唔係機打最推介嘅係墨丸同蝦丸 食落好彈牙 鮮炸響鈴卷$58好香脆 索左麻辣汁食一流什錦蔬菜籃$68內有菜心苗 唐生菜 白菜份量係見過嘅蔬菜籃中最多 抵食台式番石榴食完之後仲有甜品送番石榴沾上酸梅粉 清新解膩
廟街附近有間特色火鍋
店員熱情 環境都好舒適
酸菜白肉鍋 台式麻辣鍋 $128+$30(鴛鴦鍋底 )

酸菜白肉鍋採用高級蘋果醋

份量係見過嘅蔬菜籃中最多 抵食

台式番石榴
食完之後仲有甜品
番石榴沾上酸梅粉 清新解膩

火鍋控的我是的自願是把每一家的火鍋店都嚐光光,今天就挑了在佐敦的一家養顏美人鍋~本來以為名為美人鍋應該只有美人鍋供選擇,誰知道太還有我大愛的麻辣湯底,還可以鴛鴦鍋,那就既可以清足我對辣的慾望又可以同時美肌了呵呵呵~它家的湯底都是足料得讓人驚訝!美人湯底裡面居然有完整大大的半隻烏雞,再配上過十種中藥藥材而成;麻辣鍋則是有很多好好吃的豬血(老闆非常不吝嗇的再額外多一盤豬血)和豆腐(這豆腐的忘了名字是什麼)但就是很會把麻辣湯的精華吸進去的豆腐,超級好吃!!!!配料也都很新鮮很足料,最誇張是手打丸,它一顆的大小可以做別家的兩顆了,老闆真的很客氣很大方~最後吃完以後,有一位姐姐就跟我們聊天,很好聊也很加善,整個感覺就很舒服有禮貌,光是服務態度就勝過很多大牌名的店鋪了,所以說,小店真的要支持一下。

2019-01-17
10 分鐘 (堂食)
2019-01-17 28 瀏覽
天氣寒冷,最好梗係去打邊爐啦!今次同美人共進晚餐,食返個美人鍋就再好不過了!餐廳係樓上,不過樓下已經見到大大隻字,好顯眼好想打邊爐啊!!呢度環境幾好架,唔會太嘈,地方示正,不錯醬料可以自己選擇,基本上你想要既材料都有哂有d口渴既關係,所以先叫左一榨酸梅湯飲下先。不過最後飲唔哂,因為原來有靚湯飲!$48 一榨,幾抵架!先揀湯底,當然係美人鍋啦!!有桃膠,杞子,烏雞等等,非常足料!除左作為湯底,仲可以當湯飲,食野之前忍唔住飲左兩大碗,爭d飽得滯!烏雞好入味好淋,我地兩個人爭d就食哂成隻!配料大概就係叫左咁多有魚皮,芝士腸,羊肉,手打墨魚鵝肝同牛肉芝士,油墨菜同烏冬不過我覺得最正都係幾湯底!其他配料可以參考下圖:最後仲有番石榴做飯後果今餐真係好滿足,食到飽飽,爭d落唔到樓呀!下次要再試下其他鍋!
天氣寒冷,最好梗係去打邊爐啦!

今次同美人共進晚餐,食返個美人鍋就再好不過了!

餐廳係樓上,不過樓下已經見到大大隻字,好顯眼

好想打邊爐啊!!

呢度環境幾好架,唔會太嘈,地方示正,不錯

醬料可以自己選擇,基本上你想要既材料都有哂

$48 一榨,幾抵架!

先揀湯底,當然係美人鍋啦!!

有桃膠,杞子,烏雞等等,非常足料!

烏雞好入味好淋,我地兩個人爭d就食哂成隻!

配料大概就係叫左咁多
有魚皮,芝士腸,羊肉,手打墨魚鵝肝同牛肉芝士
,油墨菜同烏冬

不過我覺得最正都係幾湯底!
其他配料可以參考下圖:

最後仲有番石榴做飯後果

2019-01-15
  • 美人鍋
2019-01-17 36 瀏覽
火鍋成日都係食豬骨,麻辣, 鴛鴦煲,豬肚雞煲好似無試過,所知今次決定試下。胡椒豬肚雞窩: 第一彈試下啲豬肚有冇洗乾淨, 因為洗豬肚出名好煩, 如果洗得唔乾淨點煮都會唔好食, 估唔到食落去真係好乾淨, 雞肉佢唔係斬件咁樣上, 只係半隻原好嘅雞放落去, 足以證明佢係好足料,味道都好好。安格斯肉眼肥牛: 肥牛中專登叫一隻最平嘅, 想試下佢會畀啲咩牛我, 估唔到係真係比安格斯牛我,好有牛肉味。鵝肝墨魚丸,芝士牛肉丸,鹹蛋黃蝦丸 : 三種丸都好大隻, 彈牙, 但係啲鵝肝、芝士同鹹蛋黃感覺唔係好夠, 如果份量多啲就會更加好啦。
2019-01-15
2019-01-17 33 瀏覽
朋友叫我try下呢間火鍋店。地方吾算好大,好在卡位坐得好舒服👍🏻.我地冇揀美人鍋,而揀左台式麻辣鍋 $128哇!小辣已經好辣了!!呢個鍋底附送鴨血!正呀!原來仲可以無限refill!打邊爐除左會食丸,我多數會必叫鮮蝦滑$88 同墨魚滑 $88!呢間既呢兩種滑都好出色👍🏻.梅菜豬肉丸 4粒$40好似第一次食呢個口味既丸,幾特別,吾錯呀!下次試下其他丸。.炸芋頭件 $48芋頭炸得一邊呈金黃色,香口美味🤤油麥菜 $48夠新鮮同嫩。.雞骨草 $48好飲,岩晒打邊爐飲,不過好多冰,啲冰佔左一半😂

朋友叫我try下呢間火鍋店。
地方吾算好大,好在卡位坐得好舒服👍🏻

我地冇揀美人鍋,而揀左台式麻辣鍋 $128

梅菜豬肉丸 4粒$40

好似第一次食呢個口味既丸,幾特別,
吾錯呀!下次試下其他丸。
炸芋頭件 $48

芋頭炸得一邊呈金黃色,香口美味🤤
油麥菜 $48
夠新鮮同嫩。
雞骨草 $48
好飲,岩晒打邊爐飲,不過好多冰,啲冰佔左一半😂
2019-01-15 43 瀏覽
打邊爐從來都係四季既,今日試新野, 路過見到樓下個餐牌,覺得價錢都幾抵, 百頭就一個湯底!我都係被胡椒豬肚雞所吸引, 個湯都好夠胡椒味, 而且用無切開既雞原上, 甘樣就證明到足半隻,豬肚都有大約十塊, 足料無花巧魚皮好脆口, 菜亦好新鮮要贊一下呢度有D特別既丸, 鴨肝墨魚丸, 芝士牛肉丸 & 咸蛋蝦丸, 全部都好大粒, 而我最愛就係咸蛋蝦, 好彈牙 肥牛我地點了安格斯, 份量都好大, 而且可能個雞滾耐左帶點甜, 所以陸完既牛都有陣甜甜既味道! 仲要提一提這裡服務員很有禮貌, 餐後有水果送

魚皮好脆口, 菜亦好新鮮

仲要提一提這裡服務員很有禮貌, 餐後有水果送
2019-01-14
  • 咸蛋蝦丸
2019-01-14 33 瀏覽
位於廟街附近 樓上雅座萬事還有不同優惠 最近仲有私房菜鴛鴦鍋底:酸菜白肉鍋+台式麻辣鍋 $128+30酸菜白肉鍋採用高級蘋果醋,再加入醃制大白菜及酒香五花腩,非常開胃。而且更可免費追加白肉一份,份外優惠。至於麻辣鍋,則可選不同辣度。湯底配料有丁香、肉桂及多種名貴香料藥材,並加入台灣鴨血及冷凍豆腐,味道香麻不膩而且越吃越辣,認真不得了。安格斯雪花肥牛 $198肥牛分量雖然略少,但係品質確是不錯。肥牛油脂分布平均,入口牛味亦相當香濃。手打五寶丸拼盤10粒 $108五款手打丸包括墨魚丸、蝦丸、鯪魚、牛丸及豬肉丸,絕對是一次過試盡不同口味的好選擇。手打丸口感十分彈牙,新鮮度十足。鮮炸響鈴卷 $58鮮炸響鈴卷則讓人有點小失望。說食鮮炸,但是進食是不太香脆,不過份量甚多,若然能夠改善就更好了。埋單後店員更附上台灣芭樂果作小食,加入了梅子粉清新香甜。

位於廟街附近 樓上雅座
萬事還有不同優惠 最近仲有私房菜

鴛鴦鍋底:酸菜白肉鍋+台式麻辣鍋 $128+30

安格斯雪花肥牛 $198

手打五寶丸拼盤10粒 $108

鮮炸響鈴卷 $58

埋單後店員更附上台灣芭樂果作小食,加入了梅子粉清新香甜。
2K
2019-01-14 44 瀏覽
今晚放左工同朋友去左新開的阿里山台式美人鍋,真材實料台式 #美人鍋 👅😋👍🏻令我們非常深刻,忍唔住邊打邊爐邊飲湯。 推介 #桃膠美人鍋 🍲 打邊爐前一定要飲湯😍 配料新鮮大份♥️ 食到lum lum 脷👅 ‪‬====—====—====—====— 💃🏻桃膠美人鍋🍲 ($188) 🐥烏雞含豐富蛋白質、骨膠原、滋陰補不燥,桃膠高纖養腸胃、抗皺嫩膚 美人鍋超足料,有半大隻烏雞、桃膠、桂圓、杞子、及其他材料熬製而成,店員強烈建議我們打邊爐前一定要飲湯😍 🌶台式麻辣鍋🍲 ($128) 丁香、肉桂、及多種名貴香料、藥材配製湯底,配以台灣鴨血、冷凍豆腐,味道香麻不膩😋 ❤️改鴛鴦鍋加$30💛 🆓麻辣鍋可免費追加鴨血一客 配料方面亦相當新鮮,先點了2款海鮮,新鮮大隻,厚肉鮮甜,回味無窮! 🐟鮑魚($58/隻) 🐚扇貝($48/隻) 🐄手切肥牛($238/細) 平日甚少吃牛的我,看到這碟手切肥牛實在停不到口。肥牛色澤通紅,紋理清晰,輕輕煮幾秒,肉質嫩滑。 丸類都是自家製,釀入精萃,粒粒驚喜 🐙鵝肝墨魚

推介 #桃膠美人鍋 🍲 打邊爐前一定要飲湯😍

配料新鮮大份♥️ 食到lum lum 脷👅

‪‬====—====—====—====—

💃🏻桃膠美人鍋🍲 ($188)

🌶台式麻辣鍋🍲 ($128)

❤️改鴛鴦鍋加$30💛

🆓麻辣鍋可免費追加鴨血一客

🐟鮑魚($58/隻)

🐚扇貝($48/隻)

🐄手切肥牛($238/細)

丸類都是自家製,釀入精萃,粒粒驚喜

🐙鵝肝墨魚丸($48/4粒)

🦐鹹蛋黃蝦丸($48/4粒)

🐄芝士牛肉丸($48/4粒)

🐟白魚蛋($48/8粒)

雲吞也是自家製的,大大粒,超足料👍🏻

🥟自家製鮮蝦雲吞($40/4粒)

🦀日式蟹棒($48)

🌯鮮炸響鈴卷($58)

🍠寬薯條($48)

🖤黑木耳($58)

🌱日本金菇菜($48)

🍄鮮什菌($68)

🍀油麥菜($48)

最後還有水果吃...

‪‬====—====—====—====—

店內還設有房間,朋友聚會可預早致電預約,環境、服務和食物水準也相當不錯呢!

2019-01-10
未想過茶水40和小食10都要加錢,明明係一上來已經端出來,未提前講。兩個人食左600蚊好唔抵。湯底好失望,未入味。算了,感覺好失望😞價格真的有點貴,一份肉要成200蚊
2019-01-11 32 瀏覽
專程陪亞婆去買廖孖記腐乳;行過附近上海街見有間阿里山台式火鍋,門口Menu好吸引,同佢老人家一齊上去試試。上到一樓天花頂掛著多盞紅燈爖,更顯台灣民族色彩;凍櫃內放滿啤酒、有多間獨立房間,適合節日親人團聚、朋友聚舊,麻雀耍樂,房間有大細size,可任君選擇。美人鍋係主打鍋之一,鍋底有成隻烏雞,配料有養顏桃膠,保氣嘅黨芯、北芪同藍棗等等,當然要非試不可;湯入口陣陣保健藥材香味,有多舊桃膠,囗感滑流,我倆連烏雞肉都清到一乾二淨。西班牙黑豚肉,色澤光鮮,甘香肉味。亞婆最鐘意食韮菜,所以點咗手打韮菜餃子,韮菜餡脹爆;味道唔錯,但餃皮厚咗啲,口感一般。有多纖維素菜之一嘅爽口野生竹笙,可幫助㹘動腸胃,索咗濃湯仲好味。食完仲送埋台灣石榴盤,淸甜香口。農曆年即將快到,一於預早book 定房,約定屋企人嚟食餐團年飯👏🏻。

西班牙黑豚肉,色澤光鮮,甘香肉味

食完仲送埋台灣石榴盤,淸甜香口