2022-07-28 1353 瀏覽
事原本人正用餐中,有一男士入到(只1人)已掃針咭在旁等約數分鐘(應該快食快走類),他見阿姐經過說左句"有位未,如沒有就離去不等了",点之阿姐未開口收銀處傳來一男士搶說"吾等得吾好等啦,橫掂我大把客"。我聽入耳難聽過粗口,做生意可以咁嘅咩!你有今日客人助力最大,不要店大欺客,更不要忘本。
2022-07-01 1255 瀏覽
原來晏晝冇煲仔飯架,咁唯有叫粉麵腸粉,但係質素強差人意。服務半好半壞,落單嘅男人亂咁落單,叫特餐冇落特餐,叫走蠔油冇走蠔油,反而上菜嘅女侍應好有禮貌,對我嚟講喺茶記係好少見。*特餐 (叉燒湯意粉、炒蛋、多士) $42叉燒湯意係茶記classic!叉燒望落好似乾柴,但其實叉燒嫩又唔乾,少少鹹,意粉少少韌、滑捋捋,整體係唔錯。炒蛋普通,唔會太乾,但冇蛋香。多士薄過紙,所以烘完乾到🙄鮮靚墨魚丸麵 $34墨魚丸係來貨,普普通通。麵底份量正常。叉燒腸粉 $26叉燒同特餐一樣,質素唔錯,肉質嫩,但腸粉本身就好難食,質地好粉好似漿糊,食落去係一pat一pat咁,太可怕🥺而且完全包唔住入面嘅叉燒。
特餐 (叉燒湯意粉、炒蛋、多士) $42
炒蛋普通,唔會太乾,但冇蛋香。多士薄過紙,所以烘完乾到🙄

鮮靚墨魚丸麵 $34
墨魚丸係來貨,普普通通。麵底份量正常。
鮮製墨魚丸麵

叉燒腸粉 $26
叉燒腸粉

2022-06-25
2022-06-21 804 瀏覽
及第粥加牛肉腸及第粥有魚骨💁🏼‍♀️牛肉腸份量小得可憐牛腩面正常但凍飲加12💁🏼‍♀️帶眼鏡侍應哥哥態度更加無言問多句都唔耐煩💁🏼‍♀️大佬我第一次入黎食,唔係熟客問都好正常💁🏼‍♀️結論:名過於實,偏貴,不會再來
及第粥加牛肉腸
及第粥有魚骨💁🏼‍♀️
牛肉腸份量小得可憐

牛腩面正常
但凍飲加12💁🏼‍♀️

帶眼鏡侍應哥哥態度更加無言
問多句都唔耐煩💁🏼‍♀️

大佬我第一次入黎食,唔係熟客
問都好正常💁🏼‍♀️

結論:名過於實,偏貴,不會再來
2022-05-15 1013 瀏覽
以前食煲仔飯好喜歡到廟街,但發覺近年真係愈做愈差,貴得黎味道一般,地方又唔衞生,所以都好耐冇去,今次同朋友去大埔玩完,記得曾經有朋友介紹過陳漢記,順理成章就去拜訪一下😃陳漢記標榜係粥粉麵專家,但亦都有賣其他小食及勁多款煲仔飯,我哋六人就決定每樣叫少少試多幾樣😍我哋五點半到,人還少即刻有位坐,地方同一般粥粉面茶餐廳冇分別,非常乾淨企理,又可以慢慢食唔怕阻住人做生意,先叫完啤酒及其他飲品後,就開始逐少逐少分開幾次叫野食,正😄🔻炸鯪魚球呢度炸嘅方法同其他店不同,冇咁勁炸至金黃,只係輕輕炸過就算,鯪魚味幾香👍🔻炸大腸個做法又係幾特別,個外皮好薄好脆似乳豬皮咁,切法打斜,同外邊果種炸皮又唔同,幾得意😙🔻豬潤拼魚片腸腸粉皮超薄,睇落都見到好多料,可能勁多豬膶關係,魚片就冇咁突出,但仍好食😋🔻炸墨魚丸又係只係輕輕炸下,墨魚膠好彈好香,送啤酒一流🍻🔻爽滑魚皮可以食到魚皮地方唔多,呢個魚皮灼過後應該冰水泡過,再加入蔥薑絲、炸花生、辣椒絲及醬油,爽口好味呀❤️🔻白鱔咸魚煲仔飯白鱔滿滿鋪喺飯上,薑絲咸魚味飃哂出嚟,見到聞到都流晒口水,白鱔好新鮮美味,成煲飯有埋咸魚好野味,飯我個人口味覺得濕啲,乾身啲仲正😋❤️🔻

🔻炸鯪魚球
炸鯪魚球

🔻炸大腸
炸大腸

🔻豬潤拼魚片腸
豬膶拼魚片腸粉

🔻炸墨魚丸
炸墨魚丸
又係只係輕輕炸下,墨魚膠好彈好香,送啤酒一流🍻

🔻爽滑魚皮
爽滑魚皮

🔻白鱔咸魚煲仔飯
白鱔咸魚煲仔飯

🔻田雞排骨煲仔飯
田雞排骨煲仔飯
又係好多餸,真係好抵食,咁啱天氣落雨又涼番,令到個煲仔飯都特別好味🤣

最後仲叫多個魚腩粥試吓,粥底味道唔錯,好軟綿,鯇魚腩亦好鮮味,可惜冇影相留底,因為見到就想食,太快了😅。整體來講陳漢記出品還算不錯,btw我老婆點左個紅豆冰飲,佢算係紅豆冰粉,佢話味道麻麻,咁你懂的😅,但其他食物大家基本上都好滿意嘅,食到飽連酒水每人都係$90,個人覺得算抵囉👍
2022-05-14
炸鯪魚球
炸大腸
豬膶拼魚片腸粉
爽滑魚皮
白鱔咸魚煲仔飯
田雞排骨煲仔飯
2022-04-11 713 瀏覽
電視介紹話好好食,於是山長水遠由新界南區搭車去試吓。食時真心覺得牛肉腸同及第粥都非常一般,份量又少,咁就$53。食完比錢個收銀呀姐多謝無聲,西口西面,一定唔會再去。
2022-02-19 747 瀏覽
有冇過份左啲 今時今日收20蚊啲齋腸粉可以少到咁 真係吾會再幫襯 煲仔飯又吾好食 其實佢整完個腸粉用咁大個盒真心好慷慨喎! 佢放條腸粉落去果時有冇覺得對吾住個膠盒 吾好再幫襯 !
齋腸粉
2022-02-04 789 瀏覽
去完慈山寺,落到大埔,當然要試埋大埔名人煲仔飯啦。當日,下午五點45分左右到,門口已經有幾個人喺門口排隊等梗。我地等左十分鐘左右,店員喺門口叫我地落單。再等一下,就有位可以入去。整個過程大約十五分鐘。排隊時間可以接受。🍽滑雞白膳煲仔飯,個人認為飯可以再乾身啲,飯焦唔算多。但白膳好爽滑,正!淩魚球,味道ok.
去完慈山寺,落到大埔,當然要試埋大埔名人煲仔飯啦。

淩魚球,味道ok.
早排天氣凍凍地,走左去食煲仔飯🥶煲仔飯下午5點開始供應,第一批入去落單到上菜都差不多要30分鐘呀!如果要食真係早啲到🤣食完出面已經排長龍!陳漢記好多款煲仔飯,今次食臘味滑雞🐓啲雞焗得剛剛好,好嫩滑唔鞋口!焗飯唔會太濕,飯粒粒分明。其實唔洗落曬豉油都已經夠惹味😋等煲仔飯期間悶悶地叫左碟炸兩,佢地既腸粉係即叫叫整,所以好新鮮!炸兩好少食,比較喜歡佢地豉油多啲🤣

2022-01-15 541 瀏覽
大埔人龍麵店煲仔飯和腸粉也是人氣之選。《叉燒腸粉》$25腸粉晶瑩通透,除了皮薄,更十分滑溜!好吃!👍🏻《雲吞》$34彈牙!好味!《牛爽腩飯》$69牛腩啖啖肉,軟淋淋,筋部很爽,腩汁撈飯好美味!👍🏻《金牌牛雜撈麵》$50牛雜每款也大大件✨總結:腸粉必吃!牛腩也出色!
大埔人龍麵店

煲仔飯和腸粉也是人氣之選。

《叉燒腸粉》$25
腸粉晶瑩通透,除了皮薄,更十分滑溜!好吃!👍🏻

《雲吞》$34
彈牙!好味!

《牛爽腩飯》$69
牛腩啖啖肉,軟淋淋,筋部很爽,腩汁撈飯好美味!👍🏻

《金牌牛雜撈麵》$50
牛雜每款也大大件✨

總結:腸粉必吃!牛腩也出色!
2022-01-10 464 瀏覽
大埔陳漢記食煲仔飯同腸粉係好出名,今日早收工過嚟食下煲仔飯,4:45 去到,佢話5:00先有煲仔飯。到左5:00我地入座😊可能仲早,所以唔使排隊。點知坐低點完菜,過左15分鐘左右,出面已經排滿晒人,目測5:30 已經排左8-10 枱人等入座。今次叫左一個咸蛋肉飯煲仔飯同一碟香煎腐皮卷。其實陳漢記我2-3年前已經食過,但唔知點解冇記憶係咩味。今次食完我就知點解冇印象,因為真係一般。先講咸蛋肉餅煲仔飯:唔係用原隻咸蛋蒸熟⋯⋯係用現成嘅咸蛋片,所以隻咸蛋好硬🤦🏻肉餅冇特別,飯粒幾乾身,有飯焦,但太燶,又係偏硬⋯⋯ 成個煲仔飯係: 失望😞!腐皮卷:外表好靚,外皮香脆,但係!內面只係輕微暖身,唔係熱⋯⋯唔知點可以做到內面餡會唔熱?係咪未完全解凍?加上冇服務可言🤦🏻同澳牛一樣,成個過程,一坐低就即刻問你要落單,食完即刻又逐住走🤦🏻呢間咁多人排隊嘅名店,睇嚟都係雷聲大雨點小!

呢間咁多人排隊嘅名店,睇嚟都係雷聲大雨點小!
2022-01-05 338 瀏覽
叫咗碟崩沙腩,即係橫膈膜肚皮個組肌肉,佢煮得好霖。睇落肥,食落糊糊爽爽,會好開心咁o 趙多佢幾啖。軟骨爽爽,口感冇得頂。如果唔係偏鹹咗啲,真係要比佢一百分。個蟹粥係我食咁多次各地蟹粥蟹味最濃郁嘅一次,個匙羹擺到嘴邊未入,蟹香已經撲上個鼻,個粥入口就明顯有蟹嘅鮮味。粥底係綿滑嘅,但係啲米香就唔係好出,同埋感覺仍有少少味精,可惜。黃鱔白鱔煲仔飯,白鱔居然好味過黃鱔,明明黃鱔先係貴野⋯ 個飯冇乜米香,亦都出唔到焦,師傅用料同控制火力嫲嫲。同場幾乎台台都有叫煲仔飯,但下次嚟我絕對唔會再食。

2021-12-31 257 瀏覽
喺大埔墟落車,知道呢度有好多美食。朋友推介一定要試吓呢間煲仔飯,黎到差唔多晚飯嘅時間,接近6點,就快手入去坐咗先。飲品要加錢的,不跟餐。熱奶茶夠熱,好飲👍🏻白鱔臘味煲仔飯($87)佢有分白鱔同黃鱔,黃鱔平$1x白鱔啖啖肉好肥美好滑,亦都好香魚油味。但佢有啲小骨,要小心食用。佢個潤腸都幾好食,好香。冬天食完暖粒粒☺️值得推介!
喺大埔墟落車,知道呢度有好多美食。

飲品要加錢的,不跟餐。

熱奶茶夠熱,好飲👍🏻

白鱔臘味煲仔飯

白鱔臘味煲仔飯($87)
佢有分白鱔同黃鱔,黃鱔平$1x

白鱔啖啖肉好肥美好滑,亦都好香魚油味。

但佢有啲小骨,要小心食用。

佢個潤腸都幾好食,好香。冬天食完暖粒粒☺️

值得推介!
白鱔臘味煲仔飯
2021-12-21 1340 瀏覽
天氣涼涼地,最啱食D熱辣辣嘅野,唔想去九龍或港島咁遠食煲仔飯,近近地係大埔都有個選擇。今次呢間老字號餐廳,我聽就聽得多,食就真係第一次。星期五晚上7點前黎到,門口已經有條隊,好彩最終只係等20分鐘就入得☺️。網上唔少人都推介鱔嘅煲仔飯,但我覺得食材要油少少先好食,所以我揀左北菇滑雞飯😋。屋企人另外揀左窩蛋牛肉飯、鳯爪排骨飯、牛筋撈麵、炸墨魚丸、蝦腸。本身想點埋爽滑魚皮,可惜已經售罄😯。首先送上鮮蝦腸粉 $25一客有三條,鮮蝦共5粒,蝦肉彈牙、有蝦味;不過腸粉就好爛、無彈性。炸墨魚丸啱啱炸出黎,非常辣口,味道正正常常,同平時街市買果D墨丸無太大分別。妙製牛筋撈麵 $50牛筋炆到軟得黎又帶點爽,個人覺得口感唔錯,不過味道就麻麻;至於撈麵個汁其實係蠔油,加上個麵仍然好重鹹水味,所以一定一定要加個辣油先好味。窩蛋牛肉煲仔飯 $53三款煲仔飯中,一致認為最麻麻,一黎無油香,所以底果D飯依然係豉油撈飯,味道單一。北菇滑雞煲仔飯 $53呢個比較好,白飯吸左雞油同菇香,所以即使無豉油嘅位置,都有淡淡雞香。鳯爪排骨煲仔飯 $53呢個最好,底嘅飯好有豉汁香,排骨又有肉。食煲仔飯,最重要緊係食飯焦啦!! 其實

首先送上

北菇滑雞煲仔飯 $53
北菇滑雞煲仔飯

鳯爪排骨煲仔飯 $53
鳳爪排骨煲仔飯

呢個最好,底嘅飯好有豉汁香,排骨又有肉。

食煲仔飯,最重要緊係食飯焦啦!! 其實三個飯嘅飯焦都未如理想,只有少少啡色焦,而且碎濕濕,唔係一整塊。
2021-12-17
鳳爪排骨煲仔飯
2021-12-12 475 瀏覽
今日同老婆突然想食煲仔飯,就諗起兩年前食過的陳漢記。去到依舊要排隊,今次排咗差唔多成個鐘,不過都值嘅(因為呢間啲煲仔飯真係唔錯)。今次分別叫了黃鱔臘鴨脾加膶腸煲仔飯、公司煲仔飯、豬膶腸粉同芥蘭。先講個黃鱔,啲鱔肉好多吓,同埋咬落都幾脆,而臘鴨脾就鹹咗啲,不過撈埋啖飯食都ok。而條膶腸食落有好香玫瑰露味道,正。至於個公司煲仔飯,全部臘味都切到一粒粒,啱晒唔鍾意有骨嘅朋友。但食落個感覺無傳統煲仔飯咁好食。到個豬膶腸粉,呢個真係值得推介,啲豬膶都多,同埋都好香,有一種好似食緊鵝肝嘅感覺,唯獨係碟腸粉可能擺咗好耐先拎出嚟,上枱時已經唔熱,如果熱辣辣上枱應該會正好多。
公司煲仔飯
公司煲仔飯
芥蘭
  • 豬潤腸粉
2021-12-07 340 瀏覽
秋冬季節開始,就特別想食暖粒粒嘅野。今日特登喺九龍區揸車入嚟食煲仔飯,一到步就見到長長嘅人龍。好彩都唔算等好耐就可以入座。煲氣飯即叫即整,所以都要等大約15-20分鐘左右,上台熱辣辣,要焗多一陣先好食如果鐘意食臘腸,都只係加$9,好抵食😆.雙腸白鱔飯 - 呢度嘅臘腸同潤腸都好好食,油脂多又香口。白鱔好肥美,大大嚿好多肉,但係冇乜飯焦。.白鱔臘鴨髀飯 - $87幾抵食,好多餸,不過一家要餸飯食唔係會好咸。
如果鐘意食臘腸,都只係加$9,好抵食😆
2021-12-06