2022-03-29 260 瀏覽
去長洲次次都係掃街 食嚟食去都係大魚蛋同芒果糯米糍?其實長洲仲有好多好餐廳 今次介紹呢間喺長洲熟食檔嘅港式餐廳陳通記真係令人好impressed🤩 啲野食即叫即整熱辣辣!鐘意香港味道嘅人一定要試!★ 沙嗲牛肉米通 ($34)。呢個沙嗲牛肉真係不得了!佢唔係平時一pat醬嗰啲沙嗲牛肉 係成個湯都有好重嘅沙嗲味😍 入面仲有啲花生碎 幾特別~ 至於啲牛肉都有鹹味 唔會淡茂茂同埋唔靱😚 我今次就叫咗米通 另外亦都可以配其他麵類 米通好煙靱 而且份量好多 如果諗住食完之後仲會去掃街嘅話 兩個人share絕對足夠有餘😆。評分:9/10👑★鹹牛肉蛋治 烘底 ($18)。呢個鹹牛肉蛋治食落去有好香嘅牛油味 麵包烘得啱啱好~ 主角鹹牛肉嘅味道啱啱好 唔會太鹹太淡 而且加埋個蛋成件事都幾juicy🤤 好味好味 輕鬆KO🤪。評分:8/10❤️★西多士 ($24)。我揀咗煉奶加花生醬 如果唔鍾意花生醬 佢地仲有咖央㗎✅ 餐廳好唔吝嗇 比咗好多牛油 加埋煉奶花生醬實在係太邪惡喇😈 有時喺出面餐廳食嘅西多會好乾好厚 呢度到就完全冇呢個問題喇😉 不過味道就係你想像到西多士嘅味道 冇特別驚喜~。評分:6.5/10😌★

★ 沙嗲牛肉米通 ($34)

。評分:9/10👑
沙嗲牛肉米通

★鹹牛肉蛋治 烘底 ($18)
。評分:8/10❤️
鹹牛肉蛋治

★西多士 ($24)
。評分:6.5/10😌
西多士

★ 熱奶茶 ($16)
。呢度嘅奶茶茶味相對較重 飲落去都幾滑而且冇苦澀味~ 不過要$16一杯就略嫌有少少貴喇🤔
。評分:6/10😗

☆ 推薦指數:4/5
☆ 回頭指數:5/5
☆ CP值:4/5
2021-02-06
鹹牛肉蛋治
西多士
2022-03-22 142 瀏覽
值得專程入去食嘅湯嗲米通!.雖然應該無人唔識陳通記嘅沙嗲米通,但好嘢係唔會食厭💛見到張相又想去食喇CLS🤤.1️⃣沙嗲肥牛米通($34)先講湯,好少見香港茶餐廳嘅沙嗲湯係有花生碎🥜成件事更加香口有口感!另外平時食湯嗲好怕一pat湯嗲醬pat咗落湯度就變到好鹹同味精濃,但佢湯底係較稀,食起上嚟無咁漏,個人好鍾意🥰唔敢講佢無味精,但會舒服同放心飲個湯底。牛!佢絕對無筋,好易咬得開之餘都好重鮮牛味,睇到米紙條片原來佢哋每日新鮮醃啲牛!最後米通仲煙韌過通粉,每一條都入滿湯汁,個人覺得夾過公仔麵!呢碗粉少咗邊樣麵唔得,每樣都係靈魂👻👻仲要只係$34就食到…救命.2️⃣鹹牛肉蛋治(烘底)($18)簡簡單單嘅蛋牛治,往往最試到廚房佬嘅心機。烘底啱啱好唔會過燶,入面搽咗一層牛油🧈入面層蛋夾鹹牛肉,蛋唔會煎到過乾,仲有濕潤嘅蛋汁同埋鹹牛肉香味,一個字,正🤩.性價比:🌕🌕🌕🌕🌖美味度:🌕🌕🌕🌕🌖獨特性:🌕🌕🌕🌕🌑.📍陳通記 (長洲)🍜長洲海傍街熟食中心13號舖.@chan_tung_kee #陳通記 #通記 #茶餐廳 #沙嗲 #satay #米通 #長洲美食 #長洲黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #美食推
值得專程入去食嘅湯嗲米通!
1️⃣沙嗲肥牛米通($34)
2️⃣鹹牛肉蛋治(烘底)($18)
性價比:🌕🌕🌕🌕🌖
美味度:🌕🌕🌕🌕🌖
獨特性:🌕🌕🌕🌕🌑
📍陳通記 (長洲)
🍜長洲海傍街熟食中心13號舖
@chan_tung_kee #陳通記 #通記 #茶餐廳 #沙嗲 #satay #米通 #長洲美食 #長洲黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #美食推介 #良心小店 #香港好去處 #九龍好去處 #新界好去處 #性價比高 #香港美食指南 #852food #相機食先 #food #foodie #foodporn #hkfoodie #hongkong #食好西 #必食 #人氣美食
2022-03-22 90 瀏覽
沙嗲湯底好濃郁,人情味更濃話說小弟除咗食沙嗲牛肉麵之外,仲叫咗鮮油多,點知將鮮油多拎比朋友食嘅時候,由於隻碟太細,引致鮮油多跌咗落地下。雖然係我嘅錯誤,但姐姐隨即補返一份俾我。下次入嚟要再幫襯
沙嗲湯底好濃郁,人情味更濃
下次入嚟要再幫襯
2022-03-21 66 瀏覽
【長洲系列】難得搭車又搭船咁入到尼長洲🚌⛴ 試間特別野,呢間係港式茶記既風味🇭🇰搵位斟水全部自己尼,大排檔如果大家夏天想尼就自己衡量下喇💦咁有咩特別?其實係上網睇到呢間有野樣叫米通,趕🐷一聽仲以為係脆卜卜果啲,原來係用米做既通粉😅第一次星期日下晝三四點先去到,伙記已經話賣晒🙈第二次趕🐷平日一點幾去到就仲有,開心🥳.🧡沙嗲牛肉豬扒米通 $43雙併要加$9,沙嗲湯底無失望,食之前記得要攪勻碗底啲花生醬,好濃好重花生味,少少杰身,入面仲有啲花生粒🥜牛肉同豬扒份量多,兩樣都唔會好鞋口,食得出無用鬆肉粉,但趕🐷覺得亦唔係特別出色,不過不失啦,最後係個米通,同通粉一樣中間通窿,可以掛到湯,應該係一早煮定係度,浸到口感偏淋,不過仲有少少煙韌感既整體尼講份量都好大,女仔自己一個未必食得晒
【長洲系列】
🧡沙嗲牛肉豬扒米通 $43
整體尼講份量都好大,女仔自己一個未必食得晒
2022-03-18 64 瀏覽
Bookmark咗呢間名物超級耐!終於預啱時間去長洲 一落船就即刻去食😂作為肥牛派嘅我 一見到有得揀沙嗲肥牛就毫不猶豫落單😎另外加錢雙拼揀咗雞翼😆成件事係好啱我口味 沙嗲味濃 但又未至於成個湯杰撻撻 香濃而不膩👍🏻米通嘅口感極好 比起喺出面食到嘅厚身少少 軟滑彈牙 好鍾意!雞翼都醃得好入味 炸得啱啱好 漲卜卜🥰個份量比我想像中多好多 食到勁飽 完全無肚再食其他嘢😂建議兩個人share一碗~烘得香脆唔乾硬 煉奶俾得好多 一路食一路流出嚟🤤好滿足!.*粉麵無跟餐 飲品散叫 凍飲正價$18-21不等~
沙嗲肥牛雞翼米通
奶油多
烘得香脆唔乾硬 煉奶俾得好多 一路食一路流出嚟🤤好滿足!

*粉麵無跟餐 飲品散叫 凍飲正價$18-21不等~
2022-03-12
沙嗲肥牛雞翼米通
奶油多
🍴 陳通記🥄• 今次嚟到位於長洲嘅陳通記✨一直都想食好耐但係咁啱早兩三次去長洲都冇開🥺今次夾啱時間你終於可以試到!!😋聽講佢嘅沙嗲湯底好濃郁!一於試吓係咪真係咁出色🤩————————————————❶ 沙嗲雞翼米通 $34沙嗲湯底的確好濃郁 好香花生味 仲飲到少少一粒粒嘅花生🥜 米通索晒啲湯汁 而且煙煙韌韌 幾特別加上坊間好少見🥺個人覺得米通值得一試‼️ 雞翼大約有四件 有輕微煎香 但普普通通冇咩特別🤣 整體份量好多 而個沙嗲湯都算唔錯 幾出色😋嚟嘅時候好期待會唔會好驚艷🥺 但係覺得有少少過度吹捧 未去到咁誇張地好😂個人覺得都係榮記沙嗲煲仔好食啲🤣🤣❷ 鮮牛蛋治 +烘底 $24麵包烘完之後有點焦香 入面嘅雞蛋和牛肉好嫩滑牛肉首先搗亂再和雞蛋煎成一塊🥪 煎完後夠晒厚實 而且仲有少少蛋汁✨❸ 沙嗲鮮牛肉出前一丁 $40牛肉脂肪唔多 但係入口一啲都唔韌 亦都冇筋🐮會食到牛肉嘅質感😋 同埋米紙訪問時老闆話冇加鬆肉粉 而且用新鮮牛肉👍🏻但個人覺得牛肉同個湯底有啲分離咗🥺可能因為牛肉唔多沙嗲味😢 不過整體性價比都好高 因為牛肉份量非常多✨ ➍ 西多士 $24 可以揀咖央或花生醬 今次我哋揀咗花生醬😋
🍴 陳通記🥄

❶ 沙嗲雞翼米通 $34

❷ 鮮牛蛋治 +烘底 $24

❸ 沙嗲鮮牛肉出前一丁 $40

➍ 西多士 $24

可以揀咖央或花生醬 今次我哋揀咗花生醬😋上面仲有牛油同埋蜜糖🍯炸得幾香 而且啱啱好🤣食嘅時候都幾有罪惡感😋
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10

📍 長洲海傍街熟食中心13號舖

#hkfattyexplorer長洲
#hkfattyexplorer港式
2022-03-14 1450 瀏覽
當日剛剛行完山,食完餃子之後,再繼續食好西~男友帶我來陳通記我黎左咁多之長洲都唔知原來對出粥鋪,再行入黎呢個大排檔有咁多野食可能之前黎o既時候多數都係夏天,所以無諗住選擇去大排檔~男友點左個沙嗲牛肉米通,好可惜當日無牛肉...只好點沙嗲肥牛米通滿滿一大碗,同伙記吹下水,都幾nice!個真係從來都無食過沙嗲湯底係咁濃~平時去普通茶記都係淋少少沙嗲汁就算呢度真係好有熱誠呀~連個湯底都好多花生碎,就算我唔食得辣,但個湯底完全唔辣呀,食完又唔會好口乾,真係好有心機~~肥牛同米通的份量都好多,米通索晒個湯底,再放入口咀嚼,真係超入味呀!!好耐無食過呢種米通,之前在台灣餐廳食過通心米粉.但細細條o既米通就真係無食過~~奶茶好滑,茶味好香濃~~咸牛肉治我都好耐無食過,滿滿的餡料,真係好滿足~~~食完又唔會口乾,唔重味精~~好在我地3點45左右黎到,我地食到差唔多4:15問我地仲有無野加,當我地食到4:30有其他食客想入來食,已經話關門了...我地真係好好彩呀~
當日剛剛行完山,食完餃子之後,

再繼續食好西~男友帶我來陳通記

可能之前黎o既時候多數都係夏天,
所以無諗住選擇去大排檔~

男友點左個
沙嗲牛肉米通,
好可惜當日無牛肉...只好點沙嗲肥牛米通
肥牛沙嗲米通

滿滿一大碗,同伙記吹下水,都幾nice!

呢度真係好有熱誠呀~連個湯底都好多花生碎,

就算我唔食得辣,但個湯底完全唔辣呀,

食完又唔會好口乾,真係好有心機~~
肥牛同米通的份量都好多,

米通索晒個湯底,再放入口咀嚼,真係超入味呀!!

好耐無食過呢種米通,之前在台灣餐廳食過通心米粉.

但細細條o既米通就真係無食過~~

奶茶好滑,茶味好香濃~~

很多餡料的咸牛治

唔重味精~~

當我地食到4:30有其他食客想入來食,已經話關門了...
我地真係好好彩呀~
2022-02-27
肥牛沙嗲米通
很多餡料的咸牛治
  • 沙嗲肥牛米通
2022-03-10 85 瀏覽
嚟長洲除咗掃街,食大魚旦或者食海鮮之外,都可以食下啲長洲地道茶餐廳。陳通記就連長洲嘅街坊都推介,舖頭有啲似大排檔feel,需要自己搵位,衛生環境差少少,但風味十足,冇阻小編食好嘢嘅心情。沙嗲肥牛米通粉(🌟85.34/100)💲34呢個係呢度嘅招牌菜,一嚟到就聞到濃濃嘅沙嗲味,湯底十分濃郁,勁多炸蒜同花生碎,但係吾會太咸;米通粉唔係度度都有得食,小編都係第一次食,食落去好煙韌,好掛湯,而且中間係通窿嘅,可以吸埋啲湯,但係唔知係咪煮得唔夠耐,好多都黐埋一舊舊,好硬☹️;肥牛,軟硬度適中,薄薄嘅一片,唔會煮得太耐而搞到好韌。凍奶茶(🌟12.33/100)💲18嚟到茶記就一定要試吓舖頭沖嘅奶茶,先會睇得出水吧有冇料到🤣🤣飲咗一啖後,即刻甜到嚇死,淨係飲到糖漿味,完全飲唔到奶茶味🙁但係小編嘅朋友叫咗熱奶茶,佢完全冇加糖,好飲好多,但係奶味偏重,值得一試。

沙嗲肥牛米通粉(🌟85.34/100)💲34

凍奶茶(🌟12.33/100)💲18
⛴今個weekend 終於岀左去離島抖抖,番番黎長洲探下啲美食🤤陳通記呢個名近年聽就聽得多,話哂馳名沙嗲牛肉麵喎!可惜對上幾次入去都無機會試,今次一於book mark 左你,無論點都要試下你有幾巴閉🤔陳通記位於長洲海旁路熟食中心入面,十分隱蔽,未黎過嘅朋友真係要捐窿捐隙先搵得到😬睇落就只係一間平平無奇嘅茶餐廳,但所有客人相信都係慕名佢個沙嗲牛肉而來。🍜沙嗲牛肉米通 $➌➍可能你會話:沙嗲牛肉就梗係配公仔麵㗎啦,點解會係米通?我初初都有呢個疑問,但見個個人都介紹,即管試試佢。原來米通係指一款通心米線,口感勁滑。中通嘅米線可以完美地掛到啲沙嗲湯,真係無介紹錯!至於佢個沙嗲湯的確係有料到,用左花生醬同花生粒去煮,已經令到個湯極香!湯雖然煮得好濃味,但稀稠度較得岩岩好唔會稠到飲唔落咁!加上落左適量嘅辣椒碎,令到沙嗲湯微微帶辣,味覺更加立體,真係忍唔住食下飲下成碗清哂😂🥪鮮牛肉蛋治 $➋➍同沙嗲牛通一樣,用上新鮮薄切牛肉製作。牛肉腍身重牛味,無醃製嘅梳打粉味,不惜工本落足料勁多片牛肉🙇🏻‍♂️連埋雞蛋炒香再夾係方包之中,新鮮製作熱辣辣上枱👍🏻下次再黎,希望可以畀我試到今次無哂嘅咖央西多士🥺📍陳通

🍜沙嗲牛肉米通 $➌➍

🥪鮮牛肉蛋治 $➋➍

下次再黎,希望可以畀我試到今次無哂嘅咖央西多士🥺

📍陳通記
長洲海傍街熟食中心13號舖
15 分鐘 (堂食)
2022-03-04 88 瀏覽
入嚟長洲之前,梗係搵定有咩好食啦!我見好多人都推介呢間嘅米通,一預同朋友仔黎試試佢😊😊😊- 沙嗲牛肉米通 $34份量十足,好大兜。牛肉都多,肉質腍唔乾。佢個沙爹醬重花生味🥜🥜🥜仲有埋啲花生粒,所以湯底嘅顏色會比平時嘅偏黃,似花生醬嘅顏色。米通,佢似通粉咁空心嘅,食嘅時候吸埋湯汁,口感彈牙,似食緊米線咁。😋😋😋🙌🏻推- 西多士 $24又係份量十足。口感上,冇外脆內軟。味道上,食到好似用用過嘅油炸出嚟。🙅🏻‍♀️🙌🏻個人唔推

- 沙嗲牛肉米通 $34
🙌🏻推

- 西多士 $24
🙅🏻‍♀️🙌🏻個人唔推
2022-02-25 139 瀏覽
本人十分喜愛沙嗲牛肉,聽說陳通記在場就非常出名,所以星期六特地搭船去長洲一試究竟,由於疫情關係,每枱只可以坐兩個人,大約12:30到達長洲,第一站便是陳通記,位置找了一會兒,然後發現陳通記有多於一個舖位,座位是需要自己輪候的。我與朋友分別等不同的枱,大約等了45分鐘才有位置。分別是了沙嗲牛肉米通,和沙嗲蛋公仔麵,價錢方面是很抵,30多元一碗,牛肉和麵份量也算是很多,本人比較推介米通,米通比較特別,外面不是每一家店也有,米通亦能夠吸收沙嗲汁的味道,不過對沙嗲汁有點失望,裏面沒有吃到花生粒,和湯底偏鹹。而公仔麵煮的時間太久,公仔麵的麵質過淋,導致沒有口感。牛肉方面,軟硬度適中,很容易咬,不會太’un’,如果把價錢也考慮進去,性價比算是很高。如果大家去長洲是希望掃街,比較建議三人吃兩碗,另外再加小食,因為份量很多,這次我和朋友吃完也要等兩個小時消化完,才能掃街。

沙嗲牛肉煎蛋公仔麵
沙嗲牛肉米通
-<<🌞🍜>>只要㩒入 #長洲美食 個tag就一定會見到陳通記💛💛平日去到都非常旺場~姐姐好熱情友善🔥亦見到好多街坊幫襯.1️⃣沙嗲牛肉米通 | $33 | 8.4/10梗係要嗌佢招牌米通😌‼️出邊較少見口感彈牙~好索湯又唔會太淋 沙嗲湯底好濃有花生粒🤩辣辣地超正牛肉就唔算多有啲韌🙈不過牛味重收貨份量好多 細食嘅朋友建議兩份分~.2️⃣鹹牛肉蛋治 | $17 | 7/10炒蛋但都幾滑👏🏼正常茶記質素~唔想淨係食通粉咁齋可以試吓! 記得嗌烘底呀👀.📍 陳通記 長洲海傍街熟食中心13號舖.#jacstomach_長洲#jacstomach_港式
<<🌞🍜>>
只要㩒入 #長洲美食 個tag
就一定會見到陳通記💛💛
平日去到都非常旺場~
姐姐好熱情友善🔥亦見到好多街坊幫襯
1️⃣沙嗲牛肉米通 | $33 | 8.4/10
梗係要嗌佢招牌米通😌‼️出邊較少見
口感彈牙~好索湯又唔會太淋
沙嗲湯底好濃有花生粒🤩辣辣地超正
牛肉就唔算多有啲韌🙈不過牛味重收貨
份量好多 細食嘅朋友建議兩份分~
2️⃣鹹牛肉蛋治 | $17 | 7/10
炒蛋但都幾滑👏🏼正常茶記質素~
唔想淨係食通粉咁齋可以試吓!
記得嗌烘底呀👀
📍 陳通記
長洲海傍街熟食中心13號舖
#jacstomach_長洲
#jacstomach_港式
2022-02-19 96 瀏覽
岩岩落船就去左位於海傍街嘅陳通記,係熟食中心入面,係外圍團團轉係搵唔到的,要行入去~見咁岩有枱客走左我地就坐低😬🔆炸菜肉絲米通$𝟚𝟠 雖然佢最出名沙嗲牛,但朋友唔食牛所以我地黎試下米通😆個米通粉幾好咬,唔係腍啤啤咁,中間空心仲可以吸到湯😋可能揀左炸菜,個湯有啲鹹🙈🔆火腿蛋治$𝟙𝟠 要左烘底,唔洗加錢😳咬落熱辣辣的😚沒有很特別🤣🐰岩岩落船食碗熱野暖下胃係非常推薦👍🏼唔太確定佢營業時間,OpenRice寫4點就關門,所以就放係行程較前位置📌
炸菜肉絲米通

🔆炸菜肉絲米通$𝟚𝟠
火腿蛋治

🔆火腿蛋治$𝟙𝟠
要左烘底,唔洗加錢😳咬落熱辣辣的😚沒有很特別🤣

午餐
•沙嗲牛肉瀨粉牛肉嫩滑 味道同沙嗲豬扒比較起上嚟冇咁濃郁 想食冇咁濃味嘅話 可以就食沙嗲牛肉 可能係佢啲牛肉一早醃好跟住冇另外加沙嗲味道可能比較淡 而且佢嘅瀨粉感覺冇咁入味 但係啲牛肉就真係好嫩滑🤤下次帶咪通可能會比較出色啲!•沙嗲豬扒米通湯汁濃厚 豬扒超入味 嫩口 因為係單叫豬扒再另加沙嗲 咁樣可能就入味啲 呢度嘅米通果然好好食唔同出面普通嘅通心粉!*其實仲嗌左個西多士㗎不過唔記得影相🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 太吸引啦 個西多士我都極力力推薦!*我哋大概食咗total$120左右啦 性價比都幾高👍🏻
•沙嗲牛肉瀨粉
沙嗲牛肉瀨粉

•沙嗲豬扒米通
沙嗲豬扒米通

我哋大概食咗total$120左右啦 性價比都幾高👍🏻
沙嗲豬扒米通
  • 西多士
2022-02-12 70 瀏覽
長洲有勁多出名既野食, 陳通記既沙嗲牛肉應該好多人都聽過, 但食唔食到好似真係睇運數!😏 一向鐘意食沙嗲牛既我, 難得去到長洲, 當然要碰下運氣喇! Yeah! 有開舖, 食得到! 叫左兩碗名物🤣 🍜一碗沙嗲肥牛麵-- 肥牛薄而且肥瘦適中, 麵底超多, 沙嗲味好濃好杰身, 好好味!🍜一碗沙嗲牛肉米通粉!-- 呢碗湯底感覺仲濃郁, 米通粉滑嘟嘟, 撈埋沙嗲湯食, 完全清左成碗! 真係非常滿足!🥰 牛肉厚身但唔鞋唔un, 食幾多都唔夠咁!

叫左兩碗名物🤣
🍜一碗沙嗲肥牛麵

🍜一碗沙嗲牛肉米通粉!
2022-02-11