餐廳: 陶源酒家
資訊:

餐廳: 陶源酒家
資訊:

2020-11-04 1027 瀏覽
又係大閘蟹🦀時間。。繼10月份瘋狂食了一輪蟹主題自助餐。大閘蟹套餐。。亦食咗蟹放題。。。剛踏入11月又要再去大閘蟹放題。。今次我哋試陶源。。。我哋揀咗尖東噴水池附近嘅分店差不多6:00我們到達已經有幾台食客開始。。。當時人客就不多。。。我們當然快快脆脆就落單食大閘蟹啦。。依間酒家比較特別除了一般的清蒸外。。還有花雕和鹽焗大閘蟹🦀🦀🦀🦀🦀另外還有一張只可以比我們自選其他任點任食。。。當然還有幾款指定菜式每人一份啦。。當中還有一隻鮑魚。。和海參羹。。。第一輪嘅蟹好快就上枱啦我們每樣都叫咗兩隻來試一試。。。最普通當然係花雕啦味道很清淡。。。但係估唔到最好味又最爆膏。。。竟然是鹽焗大閘蟹🦀。。非常鹹香野味。。但係食到中段就突然停頓了20多分鐘。。。唔知點解其他台也有追單。。。後來好多人再有加單我哋都加咗啲清蒸大閘蟹。。當然最後全部都有上枱🙈🙈🙈。。只不過可能太多人選擇鹽焗廚房製作不及。。。差唔多兩個鐘就要埋單啦。。。當然幾台食客都有投訴啦因為追加的大閘蟹根本未出。。。幸好是應話唔會趕我哋走。。。。最後我哋明明寫住食兩個鐘變相食咗三個多小時。。。可能係呢間分店冇下一輪客所以就冇咁緊張啲位。。。當

差唔多兩個鐘就要埋單啦。。。當然幾台食客都有投訴啦因為追加的大閘蟹根本未出。。。幸好是應話唔會趕我哋走。。。。最後我哋明明寫住食兩個鐘變相食咗三個多小時。。。可能係呢間分店冇下一輪客所以就冇咁緊張啲位。。。當然最後一定要叫返一兩碗薑茶湯圓作完結啦

整體評論:。。花雕大閘蟹可以唔食因為真係麻麻哋。。清蒸就正常味道。。。最估唔到原來鹽焗大閘蟹係最好食

價錢💰💰💰係每位$488。。。星期一至四係有八五折在正價+1。。。如果你係會員仲有額外嘅九五折㗎。。

另外呢間酒家我覺得最值得一讚嘅地方係每次不限隻數點選大閘蟹🦀。。出面啲放題好多規定每次只能落兩隻(當然大前提係食得晒先好order。。咪做大嘥鬼)
小米燴海參
鹽焗大閘蟹
蟹粉小籠包
2020-11-03
鹽焗大閘蟹
2019-10-03 1502 瀏覽
和老公食了皇牌鮑魚餐,買一送一,好抵食。鮑魚保持水準,鮑汁濃度恰到好處,鮑魚也夠入味,遼參燴小米嘅小米汁有驚喜,魚子醬少一些,建議要至少多一倍份量,但魚確是煎得很香,也脆口,但不油膩。羊架伴天使面也算美味,羊肉質一般般,幸好羊架汁夠香,天使面可能給多點,畢竟全個餐沒其他飯面飽肚的,大食的可能覺得這個餐唔夠飽。部分螺片有點過硬。反而最後的蛋白杏仁茶太甜了,蛋白太少。美中不足。整體有八十五分。可能客人少了,店長親自招呼,介紹菜式。
可能客人少了,店長親自招呼,介紹菜式。
2019-09-22
  • 遼參燴小米
2019-06-01 1482 瀏覽
又一年同嫲嫲喺呢度慶祝生日Book咗一間房成班親戚同阿嫲嫲慶祝其實都幾好一家人自己一間房啲小朋友又可以喺房度自己玩又有電視睇裝修又好唔錯唔錯叫咗一圍賀壽宴鴻運乳豬隻豬好好食有脆又唔肥水準之作鮑魚扣鵝掌個鮑魚好香好有咬口 鵝掌我就一向唔食澳洲龍蝦上湯燴伊面龍蝦啖啖肉爽甜 彈牙 個伊面好索味鮮帶子炒雙蚌正常發揮幾鮮味腐皮花菇扒豆苗啲豆苗都幾清嫩炸子雞瑤柱蛋白炒飯炒得幾乾身幾香食咗兩碗杏汁燉燕窩真係好鍾意食杏汁好似好滋陰咁紅棗三層糕雖然冇利苑嗰個咁好食但係都唔差壽包我冇食到俾個size嚇親超級大個
又一年同嫲嫲喺呢度慶祝生日

雖然冇利苑嗰個咁好食但係都唔差
壽包

我冇食到俾個size嚇親超級大個

2019-01-04 1803 瀏覽
接近兩點,走下地庫試試這間,可能已過午膳時間,沒太多顧客。開了茶,拿起點菜紙看看,嘩……午巿的套餐、點心都頗貴。想問侍應有沒有下午茶的點菜紙,但侍應是不隨便現身的,好不容易找到一個,她在抽屜裡左找右尋,拿來一張,出乎意料,價錢超抵。落單15分鐘後送來點心,立即起動。剛剛蒸好的豆苗餃,熱騰騰,皮薄又晶瑩剔透,咬落去豆苗非常清甜。這個點心拼--千層糕、紅棗糕、遼參粉果 & 燒賣,四款不同,咸甜都有,最為讚賞,好味!粥裡有少許西洋菜,粥底滑,很甜。蘿蔔糕,以為普普通通,但很香口,吃了1.5件都不膩口。牛肉腸,食落有懷舊茶樓的味道,腸粉拉得薄薄,包著很多牛肉。這餐誤打誤撞,享受到美味,有水準的點心,沒想過咁超值!

原味豆苗餃 $15.8

四福全點拼 $19.8

豐料靚粥 $13.8
粥裡有少許西洋菜,粥底滑,很甜。
常滿蘿蔔糕 $13.8

蘿蔔糕,以為普普通通,但很香口,吃了1.5件都不膩口。
香茜牛肉腸 $15.8
牛肉腸,食落有懷舊茶樓的味道,腸粉拉得薄薄,包著很多牛肉。

這餐誤打誤撞,享受到美味,有水準的點心,沒想過咁超值!
原味豆苗餃 $15.8
四福全點拼 $19.8
常滿蘿蔔糕 $13.8
香茜牛肉腸 $15.8
2018-11-14 1124 瀏覽
So regret to choose this restaurant when there are so many restaurants in TST East. I chose the abalone set menu. Not cheap. I had to go find other places to it after it. The food quality is by using a lot of msg. Dont talk about service. They tried very hard but a lot of temps screwing it up. I dont think this space have enough place for me to write the comments. I for sure not come again and will tell all my friends too. I really dont understand how people run a chain restaurant. God bless them.

2018-09-02 1216 瀏覽
Very disappointed with the food and services. 1. The teapot and teacup have strong chlorine smell this is very dangerous and poisonous 2. The crab was not fresh and it smells bad, they don’t even check before serving us 3. The staffs were not friendly and helpful even after we complained 4. only three dining tables on 1 sept 2018 around 830pm when we arrived the staffs were seen sitting around and not serving us, I had to walk up to ask for refill of my tea pot 5. the staffs were rude and loud swearing and speaking foul languages in Cantonese 6. I heard that the group chairman of this restaurant was at the restaurant when we were there dining, he should walk to the main dining hall to check it out himself. There was only 3 tables yet the service can’t be better. We are paying for restaurant price but road side food stall service.

2018-09-01
2018-08-14 955 瀏覽
自己結婚擺3圍晚宴, 食物超好食,有水準 ,侍應服務態度良好 ,地方寬敞華麗, 家人食後讚不絕口 , 非常滿意 ,尤其是雞燉排翅, 鮑魚, 芝士龍蝦 ,芝麻雞等等,食得非常愉快的晚, 之後家人也去幫襯生日宴。
2018-02-20 1010 瀏覽
年30晚,原來是不提供單點食物,一定要點套餐,而他的套餐是4人,但我們只有3人,所以問侍應是否有其他餐牌,他說沒有,那我門只好叫了4人餐,過了一會,隔桌客人一坐下就問部長拿餐牌,部長二話不說就拿給他,我們聽到立刻問部長說剛才那位侍應說沒有,還沒說完,那部長很不客氣的說: 人地已經點左套餐,現在只是加餸。有必要用這樣的態度嗎? 相信這餐廳會列入永不考慮名單。說回食物,只有那個魚翅不錯, 其他真係一般過一般, 絕對不值$1880
雞煲翅
鮑魚炆鵝掌
大吉大利
2018-02-15
雞煲翅
2018-02-14 680 瀏覽
來到呢到為一樣野豪既象徵性👍🏻大大隻鮑魚不過好坦白去講喺呢度食嘅鮑魚真係同第二度唔同因為佢個汁調得好好同埋鮑魚的確煮得10分彈牙🤭鮑魚既為中國傳統的名貴食材,也是宴請、筵席及過節餐桌上必備的慶節菜餚之一, 當然已有不少研究,了解鮑魚的營養成分及食療功效。但近年,人們不斷以中醫及科學角度出發,亦發現了鮑魚含有很多營養成分,對身體健康有很好的幫助。如果唔係有朋友對鮑魚好有研究我都唔知道原來食鮑魚係咁好食同埋咁有正面嘅影響

來到呢到
為一樣野
豪既象徵性👍🏻大大隻鮑魚
最近去了一個悠長旅行,回來後有些個人問題很久沒有跟家人一同吃飯,難得是晚終於有空一同晚餐,滋味在心頭環境一派豪華且寬敞舒適先來滬江素鵝外炸得香脆可口,但不油膩,口感外脆內軟冰燒三層肉味道不鹹不油,皮脆,平常不愛吃肥肉的我也全部吃掉,口感脆滑,十分好吃而這個黑松露高湯三金勾翅更是超棒勾翅份量好足,口感滑滑,味道鮮甜,入口口感滿載古法扣三十一頭吉品鮑魚伴玉掌主角鮑魚入口有嚼勁,醬汁完全滲入,玉掌雖是配角,但同樣入味,而且不韌,好吃魚子醬蛋白蝦球魚子醬令蛋白更香,而蝦球肉質彈牙,加上露筍,味道適中恰到好處,入口既滑且香,美味秘制小欖乳鴿更係外皮脆,入口甘香,肉夠新鮮,沒有冰鮮雪味,單吃已味美滿載響螺盞泡田園蔬響螺口感煙韌鮮味,加上湯鮮甜,令蔬菜更鮮,口感好爽脆最後來個我至愛貢品葛仙米杏仁茶,賣相美美杏仁味香濃,口感香滑,而仙米及蛋白令杏仁茶口感更豐富更好吃食物精緻,份量適中,不會造成浪費,而且味道討好,令人回味!

環境一派豪華且寬敞舒適

先來滬江素鵝

外炸得香脆可口,但不油膩,口感外脆內軟

而這個黑松露高湯三金勾翅更是超棒

勾翅份量好足,口感滑滑,味道鮮甜,入口口感滿載

響螺盞泡田園蔬
響螺口感煙韌鮮味,加上湯鮮甜,令蔬菜更鮮,口感好爽脆

最後來個我至愛貢品葛仙米杏仁茶,賣相美美

杏仁味香濃,口感香滑,而仙米及蛋白令杏仁茶口感更豐富更好吃

食物精緻,份量適中,不會造成浪費,而且味道討好,令人回味!

2017-12-03 442 瀏覽
服務態度差劣食品一般以飲宴的準則來說, 完全失望。先說服務:換碟, 待應在轉盤上飛碟要杯熱水都要等20分鐘飲宴去到一半已經無哂可樂提供整晚黑面態度較差 (例子: d待應想收左碟魚, 已經有人話想要埋剩低果d, 佢都收起左, 要嗌停佢, 嗌停完就咁擺低左, 無夾埋果少少魚比個客)飲宴尾上果碟飯同伊面, 無分埋落碗, 要我地自己舀, 仲要無"匙跟"舀飯食物:乳豬: 正常發揮, 大家都肚餓竟然有碟 "西蘭花炒西蘭花"條魚有人食到仲有魚鱗鮑魚: 用剪刀剪完都難咬開海皇羹: 蛋花湯+生粉水??????炸子雞: 一般正常干燒伊面: 份量少, 同包公仔面差唔多荷葉飯: 過鹹, 老抽豉油炒飯??
服務態度差劣
食品一般

以飲宴的準則來說, 完全失望。

先說服務:
換碟, 待應在轉盤上飛碟

要杯熱水都要等20分鐘

飲宴去到一半已經無哂可樂提供

整晚黑面

食物:
乳豬: 正常發揮, 大家都肚餓
竟然有碟 "西蘭花炒西蘭花"

條魚有人食到仲有魚鱗

鮑魚: 用剪刀剪完都難咬開

海皇羹: 蛋花湯+生粉水??????

炸子雞: 一般正常
干燒伊面: 份量少, 同包公仔面差唔多

荷葉飯: 過鹹, 老抽豉油炒飯??
2017-12-03
1K
2017-11-07 443 瀏覽
今晚約了兩個舊同學吃晚飯,  她們都是過境旅客, 移居波士頓及意大利多年, 現住在尖東富豪酒店,  我盡地主之誼, 請她們吃個晚飯大家聚舊,  我選了尖東位於東海商業中心的  陶源酒家.  因為地點適中, 往返酒店容易.酒家在地庫一樓, 有扶手電梯直達.  這兩位舊同學, 對中式食品頗懷舊,  特別欣賞中國茶葉, 所以到此酒家吃飯, 好適合.                                                    陶源酒家 是連鎖式經營酒家,  装修環境不錯, 食品多款式, 品質有保証. 酒家內座位闊落, 裝修華麗高雅, 適合晚飯, 聚餐和宴会.侍應招呼親切, 先開茶, 送來花生小食和餐牌, 價錢合理. 参考餐牌, 名貴及普通食品有很多款, 豐儉由人.酒家內設有多個魚缸, 生猛活魚, 海鮮也不少.我提議叫現正推廣的 “松露皇牌吉品鮑魚套餐” 每位 @688-, 因為這套餐, 共有六道菜, 甜品. 又有陶源酒家的主打鮑魚, 是最佳組合.點餐後, 侍應依餐牌及每人選擇, 贈送橙汁/紅酒一杯, 我們都點了鮮橙汁.第一道头盤:  滬江素鵝, 冰燒三層肉侍應送上檯時
酒家在地庫一樓, 有扶手電梯直達.
酒家內座位闊落, 裝修華麗高雅,
適合晚飯, 聚餐和宴会.
侍應招呼親切, 先開茶, 送來花生小食和餐牌, 價錢合理.
参考餐牌, 名貴及普通食品有很多款,
豐儉由人.
酒家內設有多個魚缸, 生猛活魚, 海鮮也不少.
第一道头盤:  滬江素鵝, 冰燒三層肉
侍應送上檯時, 大家都聞到燒烤的香氣.  長形碟內分別載有滬江素鵝, 冰燒三層肉, 擺設好美, 提升了我們吃的氣氛.

冰燒三層肉, 賣相精緻, 表層皮很薄脆, 冰燒肉肥瘦好平均, 肉質細嫩, 很好食!
素鵝外皮不厚, 炸得鬆脆, 內饀料有肉碎、冬菇粒和馬蹄粒, 好香口.
第二道湯:  黑松露高湯金勾翅
每人一盅, 打開蓋, 便見豐富黑松露, 湯底很鮮味,
金勾翅份量夠多, 入口滿足.
第三道主菜:  古法扣五頭吉品鮑魚拌玉掌 .
鮑魚大隻肉厚, 有光澤, 用鮑汁炆稔, 好入味,   玉掌軟稔好肉, 富膠原及疍白豐富,  廚師果然煮得出色.

第四道菜:  魚子醬蛋白蝦球
魚子醬配蝦球, 鮮味清新,  蝦肉大隻, 肉質爽脆彈牙, 蛋白蒸得很香滑, 多吃有美顏作用.
第五道:  秘製小欖乳鴿
每人半隻, 上枱仍帶溫熱, 金黃皮脆, 肉嫩滑而多汁, 味道鮮香, 皮都烤得脆口.
第六道:  響螺盞泡田園蔬菜
田園蔬菜用了上等翡翠苗, 入口很滑, 伴有薄切響螺片, 有咬口, 泡於上湯內, 湯底清甜, 越食越滿意.
甜品:  貢品葛仙米杏仁茶
打開盅蓋, 聞得濃濃的杏汁味, 奶白色杏仁茶內有蛋白, 又香又滑.
裡面有粒粒貢品葛仙米, 健康美食, 配搭得很好.
葛仙米, 口感咬下去有點像吃魚子, 外皮脆脆, 好特別.
食物水準不錯, 酒家環境氣氛與食物配合得好好, 請客及和家人晚飯好合適.
侍應, 部長服務態度亦相當不錯,  去陶源酒家 是一個不錯既選擇.
  • 冰燒三層肉
  • 黑松露高湯金勾翅
  • 古法扣五頭吉品鮑魚拌玉掌
  • 魚子醬蛋白蝦球.
2017-10-24 392 瀏覽
一家人喺尖東行完永安去搵食,無無聊聊經過就入去食飯,點知又幾驚喜喎,小朋友仲被魚缸裡面既一條魚係咁跳,吸引到唔捨得走🤣✨素鵝好食過去齋舖✨金勾翅超頂又好味✨乳鴿多汁好入味✨葛仙米真係好特別既貢品1/ 滬江素鵝、冰燒三層肉... 夠滋味😍2/ 黑松露高湯三金勾翅... 好品味🤤3/ 古法扣三十一頭吉品鮑魚伴玉掌... 超高貴😎4/ 魚子醬蛋白蝦球... 滑滑流🙃5/ 秘制小欖乳鴿... 好野味😝6/ 響螺盞泡田園蔬... 幾清淡🙂7/ 貢品葛仙米杏仁茶... 好香濃😌8/ 餐飲&水果... 超滿足🤗
✨素鵝好食過去齋舖

5/ 秘制小欖乳鴿... 好野味😝
6/ 響螺盞泡田園蔬... 幾清淡🙂
7/ 貢品葛仙米杏仁茶... 好香濃😌
8/ 餐飲&水果... 超滿足🤗
同A姐識咗咁耐,我諗咗好耐,終於鼓起勇氣,作出一次好重要嘅決定!(娶佢?) 哈哈,無咁快!只係見吓A爸同A媽,睇吓佢哋俾唔俾我合格先啦!話晒第一次見面,所以我喺尖東搵咗間中高檔次嘅陶源酒家,希望留下一個好印象!A爸同A媽望住個餐牌,就話唔好破費喇,求其叫啲就得架喇。我知A爸同A媽都係想慳住我個荷包,但講真點求其都唔可以失禮,所以就叫咗呢個松露皇牌吉品鮑魚套餐啦。滬江素鵝、冰燒三層肉素鵝夠晒香脆,而且餡料好豐富;冰燒三層肉嘅外皮非常香口,一陣又一陣,一啲都唔覺得肥膩。黑松露高湯三金勾翅湯底夠晒濃,最重要係一啲都唔生粉水,而且翅粗身又爽口。古法扣三十一頭吉品鮑魚伴玉掌其實鮑魚同鵝掌由幾時開始friend架呢?鮑魚汁好香濃,真係好想叫個白飯撈撈!鮑魚大隻又軟腍;而鵝掌就好入味,唔錯架!魚子醬蛋白蝦球其實更似沙拉蝦球嘅蝦好大隻又彈牙,好開胃呀!秘制小欖乳鴿乳鴿唔係炸,而係豉油+秘制造成,講明秘制就唔俾得我哋知啦!乳鴿嘅肉質鮮嫩,又滑又多汁。響螺盞泡田園蔬食咗咁多濃味嘅食物,點都要有個菜嘅。除咗鮮嫩無渣嘅菜苗,仲有爽口彈牙嘅響螺片。貢品葛仙米杏仁茶奶白味好香濃,仲有好多葛仙米,好彈牙架。法國紅酒

滬江素鵝、冰燒三層肉
冰燒三層肉
滬江素鵝

黑松露高湯三金勾翅

湯底夠晒濃,最重要係一啲都唔生粉水,而且翅粗身又爽口。

魚子醬蛋白蝦球

其實更似沙拉蝦球嘅蝦好大隻又彈牙,好開胃呀!

貢品葛仙米杏仁茶

奶白味好香濃,仲有好多葛仙米,好彈牙架。

法國紅酒或鮮橙汁一杯
法國紅酒, 鮮橙汁

最後,A爸A媽都好滿意,一定要飲番杯啦!
2017-10-20
2017-10-20 308 瀏覽
跟家人慶生,總會想想去那裡吃飯曾在陶源酒家晚膳有感食物質素不錯,這晚便過來吧! 不想煩惱,直接點套餐先嚐小食,打開胃口滬江素鵝、冰燒三層肉香脆的三層肉,肉質鬆化素鵝香脆,出奇的,一點膩感也沒有黑松露高湯三金勾翅湯底濃而不膩,而且翅的份量蠻多的古法扣三十一頭吉品鮑魚伴玉掌濃度合適的鮑汁、炆得軟腍入味的鮑魚跟鵝掌有驚喜!魚子醬蛋白蝦球魚子醬富鹹香,配上滑嫩蛋白絕對是清而不寡秘制小欖乳鴿醃得夠味,不蘸淮鹽同吃也可肉質細嫩具嚼勁響螺盞泡田園蔬響螺片爽口彈牙,配上翠綠無渣的菜苗清甜鮮甜融為一體貢品葛仙米杏仁茶杏仁茶不是我杯茶,全都給家人食了尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地庫一樓宣傳你的專頁
跟家人慶生,總會想想去那裡吃飯
曾在陶源酒家晚膳
有感食物質素不錯,這晚便過來吧!
不想煩惱,直接點套餐

先嚐小食,打開胃口
滬江素鵝、冰燒三層肉
香脆的三層肉,肉質鬆化

素鵝香脆,出奇的,一點膩感也沒有

黑松露高湯三金勾翅
湯底濃而不膩,而且翅的份量蠻多的

古法扣三十一頭吉品鮑魚伴玉掌

濃度合適的鮑汁、炆得軟腍入味的鮑魚跟鵝掌
有驚喜!

魚子醬蛋白蝦球

魚子醬富鹹香,配上滑嫩蛋白
絕對是清而不寡

秘制小欖乳鴿

醃得夠味,不蘸淮鹽同吃也可
肉質細嫩具嚼勁

響螺盞泡田園蔬

響螺片爽口彈牙,配上翠綠無渣的菜苗
清甜鮮甜融為一體

貢品葛仙米杏仁茶

杏仁茶不是我杯茶,全都給家人食了

尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地庫一樓

宣傳你的專頁
2017-10-19
5 分鐘 (堂食)
  • 秘制小欖乳鴿