餐廳: 陶源酒家
資訊:

餐廳: 陶源酒家
資訊:

2022-10-08 1924 瀏覽
早晚開始有d涼意,又係時候開始食大閘蟹😋😋作為今年第一餐,當然揀任食,一於食個痛快😍🦀大閘蟹放題 $528大閘蟹可以揀清蒸、太雕蒸或者油鹽焗👍🏻三款煮飯都各有特色,不過我都係最鍾意食清蒸😋😋大閘蟹size正常,而且隻隻都爆膏,蟹膏味道濃郁回甘🤤🤤▫️特盛三式(位上)-鮑汁扣原隻鮑魚伴百靈菇-金湯小米燴遼參-蟹粉扒豆苗鮑魚又淋又入味👍🏻係賣相爭舊西蘭花或者小棠菜會靚d🤣🤣我最鍾意就就係個蟹粉扒豆苗,2人份有一大碟都食晒😋▫️片皮鴨片皮鴨d皮非常飽滿,食落鬆化,師傅密密片我地就密密食😂😂仲可以一塊餅皮包勁多鴨片,爽😆▫️小菜及主食驚淨係食蟹唔夠,仲有多款主食同小菜可以揀😋我就推介干煸四季豆同埋脆滷豆腐👍🏻👍🏻仲有糯米飯都係入秋之選🥰 不過專注食蟹,都食唔到幾多小菜🤣▫️甜品甜品款式好多,有驅寒暖胃薑湯蕃薯糖水、芒果布甸、楊枝甘露、脆麻花、千層糕、紅棗糕,仲有杏仁茶 🥰🥰

🦀大閘蟹放題 $528

▫️特盛三式(位上)
-鮑汁扣原隻鮑魚伴百靈菇
-金湯小米燴遼參
-蟹粉扒豆苗

▫️片皮鴨

▫️小菜及主食

▫️甜品
2022-10-06
2022-10-03 432 瀏覽
-又到左一年一度 大閘蟹 嘅季節啦🦀🦀🦀🤭膽固醇之夜 我來啦!過咗一年又再來食大閘蟹放題今次book嘅呢間位於尖沙咀既陶源酒家(價錢$528up💰 另加附加費)⭐️⭐️⭐️兩小時大閘蟹放題⭐️⭐️⭐️鮑汁扣原隻鮑魚伴百靈菇 一份金湯小米燴遼參 一份蟹粉扒豆苗 一份有三款唔同既任食大閘蟹✅ #清蒸大閘蟹 🦀✅ #太雕蒸大閘蟹 🦀✅ #鹽油焗大閘蟹 🦀大閘蟹size唔會太大但 8-9成都系有明顯 #蟹黃 好 creamy見越來越多餐廳做大閘蟹放題有機會都會想試多間😝除左蟹 仲有我最愛既 #片皮鴨 🔥🔥🔥仲有 #臘味糯米飯、上海菜肉包、朱古力鴛鴦奶皇包、蟠桃大壽包 如果都係唔夠食 有5款小菜可以點✅椒鹽豬扒、椒鹽海蝦、乾扁四季豆、脆滷豆腐、手拍青瓜有主食有小菜 當然唔少得甜品啦🤪#甜品 都係自助 #任食 🤤楊枝甘露、杏仁茶、紅棗糕、薑茶等
又到左一年一度 大閘蟹 嘅季節啦🦀🦀🦀
🤭膽固醇之夜 我來啦!過咗一年又再來食大閘蟹放題
今次book嘅呢間位於尖沙咀既陶源酒家
(價錢$528up💰 另加附加費)

⭐️⭐️⭐️兩小時大閘蟹放題⭐️⭐️⭐️

見越來越多餐廳做大閘蟹放題
有機會都會想試多間😝

除左蟹 仲有我最愛既 #片皮鴨 🔥🔥🔥
如果都係唔夠食 有5款小菜可以點✅

椒鹽豬扒、椒鹽海蝦、乾扁四季豆、
脆滷豆腐、手拍青瓜
有主食有小菜 當然唔少得甜品啦🤪
#甜品 都係自助 #任食
🤤楊枝甘露、杏仁茶、紅棗糕、薑茶等
🧡花鳥聚陶源($268/set)用雀籠三層架裝住,擺盤靚靚,打卡一流!一共有8款點心,每款有2粒,兩人食用啱啱好! 🔸頂層:【朱古力鴛鴦奶皇包】咬入去滿滿奶皇,香甜好食!【養顏紅棗糕 】咬落幾煙韌,唔會過甜,紅棗味幾香! 🔸中層:【安格斯和牛天鵝酥】賣相精緻,內餡足料,味道唔錯!【小梨子咸水角 】外型得意,皮脆料足! 🔸底層:【原隻鮑魚燒賣 】原隻鮑魚蓋住燒賣,味道好過癮!【嫩滑鮮蝦菜苗餃 】口感好,足料,唔錯!【姬松茸遼參粉果 】菇味香,口感好!【金箔原隻鮮蝦餃 】加咗金箔喺面多咗一份貴氣,蝦肉新鮮,皮夠薄! 🧡西班牙叉燒($168)原條叉燒勁大份,叉燒半肥瘦,口感軟淋!色水好靚,要脆脆燶邊有燶邊,有甜甜蜜汁有蜜汁,讚! 🧡鮑汁鳳爪($58)鮑汁味道香濃,鳳爪入口滿滿骨膠原,花生都吸哂個鮑汁嘅味道,唔錯! 🧡鮮芒腸粉($38)腸粉勁滑,入面滿滿香甜鮮芒,係甜品嘅好選擇!
🧡花鳥聚陶源($268/set)

🔸頂層:
【朱古力鴛鴦奶皇包】咬入去滿滿奶皇,香甜好食!
【養顏紅棗糕 】咬落幾煙韌,唔會過甜,紅棗味幾香!

🔸中層:
【安格斯和牛天鵝酥】賣相精緻,內餡足料,味道唔錯!

【小梨子咸水角 】外型得意,皮脆料足!

🔸底層:
【原隻鮑魚燒賣 】原隻鮑魚蓋住燒賣,味道好過癮!

【嫩滑鮮蝦菜苗餃 】口感好,足料,唔錯!
【姬松茸遼參粉果 】菇味香,口感好!

🧡西班牙叉燒($168)

🧡鮑汁鳳爪($58)

🧡鮮芒腸粉($38)
腸粉勁滑,入面滿滿香甜鮮芒,係甜品嘅好選擇!
2022-09-27 145 瀏覽
✨奢華美點薈萃以鳥籠三層架奉上 賣相唔錯底層有四款蒸點 中間有兩款鹹點 頂層兩款甜點 共八款點心金箔原隻鮮蝦餃 用左金箔作點綴 貴氣十足餃皮厚薄適中有少少韌性 蝦鮮味爽彈極品原隻鮑魚燒賣有隻迷你鮑魚仔 腍滑惹味燒賣 蝦同豬肉比例唔錯 鮮味彈牙姫松茸遼參粉果餃皮帶少少煙韌 内餡有濃濃菌香 口感豐富嫩滑鮮蝦菜苗餃餃皮厚薄適中 蝦爽 菜苗夠新鮮安格斯和牛天鵝酥賣相幾靚 外層酥脆鬆化 肉餡安格斯和牛軟腍 帶淡淡黑椒香味小梨子咸水角造型有趣 外層夠薄香脆 內餡惹味朱古力鴛鴦奶皇包 包夠鬆軟 帶少少朱古力味 奶皇餡流心養顏紅棗糕 紅棗味清香 口感軟糯彈牙✨碳燒西班牙黑豚腩叉叉燒用上西班牙腩叉 肥瘦相間肉質軟腍鬆化 滿滿油脂甘香 蜜甲邊位帶啲焦脆 又唔會好油膩 唔錯✨鮑汁扣鳳爪鮑汁濃厚 有大量花生鳳爪入味夠腍 又唔會軟爛✨鮮芒腸粉外層椰汁造成嘅腸粉皮包住香甜芒果布甸 幾有趣食物都唔錯 環境正常 坐得舒服服務唔錯價錢合理
✨奢華美點薈萃

包住香甜芒果布甸 幾有趣

食物都唔錯
環境正常 坐得舒服
服務唔錯價錢合理
奢華的點心✨陶源酒家近期推出了一個豪華的點心set💕以烏籠盛載滿精緻的點心,很有心思!《奢華美點薈萃》$268/set二人份量的點心set,點心共有八款,每款各有兩件。點心包括有:安格斯和牛天鵝酥、原隻鮑魚燒賣 、嫩滑鮮蝦菜苗餃 、姬松茸遼參粉果 、金箔原隻鮮蝦餃 、小梨子咸水角 、朱古力鴛鴦奶皇包 及養顏紅棗糕 。全部點心也是既豪華,又精緻,用上了優質的食材,有鮑魚,又有和牛,還有姬松茸等等。除了點心set外,其他小食和燒味也好吃!《西班牙叉燒(例) 》$168超大件的叉燒,半肥瘦,外層烤烘得很香口,而肉質更是鮮嫩。《鮑汁鳳爪(份)》 $58鮑汁非常入味,膠質濃厚,雞腳軟腍,好吃!《鮮芒腸粉 》$38特色的中式甜品,裝成腸粉一樣的甜點,吃起來像芒果布甸,很有趣!總點:豪華又豐富的點心充滿驚喜!
奢華的點心✨

《奢華美點薈萃》$268/set
二人份量的點心set,點心共有八款,每款各有兩件。

點心包括有:安格斯和牛天鵝酥、

除了點心set外,其他小食和燒味也好吃!

《西班牙叉燒(例) 》$168
超大件的叉燒,半肥瘦,外層烤烘得很香口,而肉質更是鮮嫩。

《鮑汁鳳爪(份)》 $58
鮑汁非常入味,膠質濃厚,雞腳軟腍,好吃!

《鮮芒腸粉 》$38

總點:豪華又豐富的點心充滿驚喜!
到左星期五梗係放個半日同fd high tea 輕鬆下~ 陶源酒家最近出左(中式茶點3層架)兩人去酒樓食點心樣樣都想試,呢個3層架每樣都有兩件就岩晒喇奢華美點薈萃 $268/2人 (每款2件)安格斯和牛天鵝酥 可愛天鵝外型好打卡,安格斯和牛餡帶黑椒調味,特別又香口原隻鮑魚燒賣 加左鮑魚仔增貴氣,打卡用嫩滑鮮蝦菜苗餃 菜苗量多,口感唔錯姬松茸遼參粉果 什菌炒得香比傳统粉果煙韌薄皮金箔原隻鮮蝦餃 有金箔點綴,正常發揮小梨子咸水角 外皮夠薄,內餡多好惹味朱古力鴛鴦奶皇包 奶皇餡夠流心,細細包岩晒養顏紅棗糕 煙韌香甜!另點左鮑汁鳳爪$58鳳爪份量幾多,質地亦唔會太硬或過份軟爛,鮑魚汁調味惹味!甜品鮮芒腸粉 $38滑滑椰汁外皮包裹住香甜芒果布甸又幾好味
到左星期五梗係放個半日同fd high tea 輕鬆下~

陶源酒家最近出左(中式茶點3層架)

兩人去酒樓食點心樣樣都想試,呢個3層架每樣都有兩件就岩晒喇

奢華美點薈萃
$268/2人 (每款2件)

安格斯和牛天鵝酥

可愛天鵝外型好打卡,安格斯和牛餡帶黑椒調味,特別又香口

原隻鮑魚燒賣
加左鮑魚仔增貴氣,打卡用

嫩滑鮮蝦菜苗餃
菜苗量多,口感唔錯

姬松茸遼參粉果
什菌炒得香比傳统粉果煙韌薄皮

金箔原隻鮮蝦餃
有金箔點綴,正常發揮

小梨子咸水角
外皮夠薄,內餡多好惹味

朱古力鴛鴦奶皇包

奶皇餡夠流心,細細包岩晒

養顏紅棗糕
煙韌香甜!

另點左
鮑汁鳳爪

鳳爪份量幾多,質地亦唔會太硬或過份軟爛,鮑魚汁調味惹味!

甜品
鮮芒腸粉

滑滑椰汁外皮包裹住香甜芒果布甸又幾好味
2022-09-23
2022-09-22 132 瀏覽
假日同屋企人飲茶,佢哋揀咗老字號嘅陶源酒家。 中午時段唔算好多人,可能附近多商業大廈又少住宅,假期少啲人,唔嘈雜幾好!諗住都係食普通點心,點知有唔少精緻嘅創意點心,味道同埋賣相有驚喜。先叫咗個「奢華美點薈萃」用雀籠盛載,八款點心,每款有兩件,咁鬼靚用嚟打卡一流。由雀籠底層嘅鹹點開始食起,食到最上面就係甜品喇!底層:原隻鮑魚燒賣、嫩滑鮮蝦菜苗餃、金箔原隻鮮蝦餃、姬松茸遼參粉果,頭三款都都係我飲茶必點嘅點心,不過呢啲係高級版。 燒賣上面有原隻鮑魚、菜苗餃皮薄夠晶瑩,而蝦餃上面就用咗金箔裝飾。內餡漲卜卜,足料! 粉果我平時好少食,一般都好厚皮餡料又唔太啱食,呢款姬松茸遼參粉果做得薄皮,餡料香軟清新,我比較鍾意呢款。中層:小梨子咸水角、安格斯和牛天鵝酥 又係造型一流嘅創意點心,天鵝酥外皮係好多層嘅酥皮,好用心。上層:食到最後,點心已經凍咗,有啲可惜。 朱古力鴛鴦奶皇包面頭有朱古力旋轉紋,入面奶皇有吉士香味但就無朱古力嘅。 養顏紅棗糕一般凍咗係會好硬,但呢個做得唔錯,凍咗都做係軟身好食。碳燒西班牙黑豚腩叉呢個叉燒真係好好食,外層微焦,一夾起就望到半肥瘦,啲蜜汁半黐住舊叉燒,一滴一滴咁掛汁~鮑汁扣

由雀籠底層嘅鹹點開始食起,食到最上面就係甜品喇!

底層:
中層:
上層:
碳燒西班牙黑豚腩叉
鮑汁扣鳳爪
鳳爪炆得好腍夠入味,鮑汁鮮味又唔會太咸,屋企人勁鍾意! !
鮮芒腸粉
我自己最鍾意就係甜品,額外點咗呢個滑滑透心涼嘅腸粉,入面係有新鮮芒果嘅芒果布甸,出面係少少椰香味嘅嫩滑腸粉皮,面頭再淋咗啲新鮮芒果汁,低甜度,口味清新。
趁住Weekend唔洗返工,出嚟飲茶之前都嚟過食晚飯,原來午市嘅點心咁有質數。✨花鳥聚陶源 有8款唔同口味嘅點心同甜點鳥籠賣相好靚呀,忍唔住影多幾張相🔴安格斯和牛天鵝酥 天鵝嘅賣相,大人小朋友都覺得好靚外層酥脆,裡面係安格斯和牛夠肉汁,令整個酥唔會太乾🟠原隻鮑魚燒賣 呢度係鮑魚專門店,燒賣都加上原隻鮑魚,相當精緻🟡嫩滑鮮蝦菜苗餃 薄薄嘅餃皮晶瑩通透,裡面菜苗夠新鮮嫩綠🟢姬松茸遼參粉果 呢款粉果比平日食開嘅好食得多,裡面材料切成粒粒,配埋粉果外皮煙煙靭靭,好味🔵金箔原隻鮮蝦餃 蝦肉新鮮爽口,好足料,上面加咗金箔更貴麗🟣小梨子咸水角 目測以為係甜品,原來係咸水角好有驚喜,呢款唔單只外表得睇,入口真係好有內涵,仲唔會油淰淰🟤朱古力鴛鴦奶皇包 朱古力扭螺紋外表,裡面流出金黃色熱辣辣軟綿綿嘅奶皇,口感鬆脆⚪️養顏紅棗糕 平日食到嘅紅棗糕多數都係死實實,呢度嘅紅棗糕,超軟彈,煙煙靭靭又唔會太甜🟥西班牙叉燒強烈推介,必食西班牙叉燒,除咗厚切之外,靚叉燒一定要帶點肥先夠好食,外皮燒到香脆,肉質口感Juicy, 淋上蜜糖超好食🟨鮑汁鳳爪 鳳爪食得多,咁肥美咁多肉真係好少有,配埋鮑汁好香口🟩鮮芒腸粉 忍唔住
趁住Weekend唔洗返工,出嚟飲茶
之前都嚟過食晚飯,原來午市嘅點心咁有質數。

✨花鳥聚陶源

有8款唔同口味嘅點心同甜點
鳥籠賣相好靚呀,忍唔住影多幾張相

🔴安格斯和牛天鵝酥

天鵝嘅賣相,大人小朋友都覺得好靚
外層酥脆,裡面係安格斯和牛夠肉汁,令整個酥唔會太乾

🟠原隻鮑魚燒賣

呢度係鮑魚專門店,燒賣都加上原隻鮑魚,
相當精緻

🟡嫩滑鮮蝦菜苗餃

薄薄嘅餃皮晶瑩通透,裡面菜苗夠新鮮嫩綠

🟢姬松茸遼參粉果

呢款粉果比平日食開嘅好食得多,
裡面材料切成粒粒,配埋粉果外皮煙煙靭靭,好味

🔵金箔原隻鮮蝦餃

蝦肉新鮮爽口,好足料,上面加咗金箔更貴麗

🟣小梨子咸水角

目測以為係甜品,原來係咸水角好有驚喜,
呢款唔單只外表得睇,入口真係好有內涵,
仲唔會油淰淰

🟤朱古力鴛鴦奶皇包

⚪️養顏紅棗糕
平日食到嘅紅棗糕多數都係死實實,
呢度嘅紅棗糕,超軟彈,煙煙靭靭又唔會太甜

🟥西班牙叉燒

強烈推介,必食西班牙叉燒,
除咗厚切之外,靚叉燒一定要帶點肥先夠好食,
外皮燒到香脆,肉質口感Juicy, 淋上蜜糖超好食

🟨鮑汁鳳爪

鳳爪食得多,咁肥美咁多肉真係好少有,
配埋鮑汁好香口

🟩鮮芒腸粉

忍唔住加多個甜品
腸粉皮超勁滑,連筷子夾住都會溜走,
裡面係芒果布甸,好鮮甜

下次一定要再Encore
入秋喇...仲可以訂埋大閘蟹添
2022-09-17
午餐
本人第一次寫食評,真心唔想有人再上檔,尤其長輩生日!落訂時主動話可以俾間房我,按餐比例我加多兩位$, 佢有俾discount 我因為有d菜如乳豬雞都加大唔到本來都算公道,可惜係一場惡夢!因餐牌吸引而誤墮陷阱,上菜超慢(食足3小時),乳豬全肥豬肉,所有餸都係微溫,花膠燉雞湯似胡椒豬肚湯,所有菜都偏油兼味道欠佳,係得個鮑魚同條魚係正常,份量細賣相差,圍菜居然上隻春雞😓,第一次要食壽包先夠飽,最慘重要係冷壽包可以掟死狗,利是已俾都要出去搵侍應上菜分飯麵!一定唔會再回頭😡⋯⋯
本人第一次寫食評,真心唔想有人再上檔,尤其長輩生日!
一定唔會再回頭😡⋯⋯
2022-07-17
慶祝紀念
生日
2022-07-03 585 瀏覽
初嘗陶源記哈 其實一開始我哋去前都以為係桃園酒樓😂不過,去到嘅環境都係具中式酒樓嘅格局,傳統,以紫黃色設計為主,因我哋係自己獨有嘅房間,所以場地方面有啲婚禮feel~不過,洗手間就比較唔方便…食物方面,尚算可以嘅,除咗伊麵嘅口感就太濕外,其他味道上都正宗。尤其冬瓜盅、菜同燒賣係非常好味又足料。😋一圍8個人食嘅一餐飯,啱啱好。傾吓計、打下機都幾開心架 都係一個幾難忘嘅回憶,大家有機會可以同親朋好友一齊去下
初嘗陶源記

哈 其實一開始我哋去前都以為係桃園酒樓😂

不過,洗手間就比較唔方便…

一圍8個人食嘅一餐飯,啱啱好。
2022-07-01
2022-06-21 466 瀏覽
同同學匯報完一行六人搵間酒樓賀一賀佢🤣🤣行過見到有陶源酒家就走咗入去飲茶一入酒樓就係幾個大魚缸入邊有龍蝦 帝王蟹 長腳蟹 龍躉 東星班…淨係睇下都覺得開心🥳入嚟過咗早茶時間午市有優惠套餐我哋叫咗個海皇冬瓜盅同櫻花蝦蛋白炒飯($198)個冬瓜盅一嚟到好有誠意每人飲到兩碗 入邊亦好足料炒飯入邊除咗櫻花蝦同蛋白仲有瑤柱元貝炒得有鑊氣同乾身 份量亦足夠如果同幾位朋友一齊嚟可以考慮呢個套餐額外再叫咗啲點心同小食有幾款創意點心味道都唔錯小梨子🍐鹹水角流心冬菇包黑白鴛鴦腸粉冰燒三層肉椰汁紅棗糕懷舊馬拉糕潮州粉果山竹牛肉球鮮蝦菜苗餃蠔皇鮮竹卷……樣樣味道都幾好如果午市有埋精選優惠點心就更好啦🤣下次同屋企人去開附近都會帶佢哋去飲個茶😉
同同學匯報完
一行六人搵間酒樓賀一賀佢🤣🤣
行過見到有陶源酒家
就走咗入去飲茶
一入酒樓就係幾個大魚缸
入邊有龍蝦 帝王蟹 長腳蟹 龍躉 東星班…
淨係睇下都覺得開心🥳

入嚟過咗早茶時間
午市有優惠套餐
我哋叫咗個海皇冬瓜盅同櫻花蝦蛋白炒飯($198)
個冬瓜盅一嚟到好有誠意

樣樣味道都幾好
如果午市有埋精選優惠點心就更好啦🤣

下次同屋企人去開附近都會帶佢哋去飲個茶😉
2021-10-23 1218 瀏覽
任食價$600 落樓,總括不過不失!雖然蟹細,但都算多膏,服務亦好好,其他任食嘅食物都算正常,食兩個鐘,就啱啱好蟹有三款煮法,除咗鹽焗無試外,其餘兩隻味道都差不多,所以最後都係叫返清蒸算!餐牌上有其他主食任叫,原來係飽點。。。甜品就好多款揀,有D都無叫到,最好美就係薑茶湯圓。。因為。。。夠薑。。可以驅驅寒!
2021-09-22 848 瀏覽
中秋節晚飯,服務人員很盡心,服務質素到位,食物味道也不錯,特別推薦黃金蒜香雞及海味雜菜煲 ,這裡環境舒服不嘈雜,枱與枱之間嘅間距足夠,就算有輪椅,也不會坐得逼, 。

2021-09-22
  • 黃金蒜香雞
  • 濃湯海味雜菜煲
2020-11-27 1263 瀏覽
尖沙咀東海商業中心陶源酒家大閘蟹放題🤬🤬🤬未試過的,可以唔使試,服務態度劣劣劣👎🏼👎🏼👎🏼,坐低一嚟四個人叫咗十二隻蟹, 等咗半個鐘頭先至有蟹出,食物方面十隻蟹有兩隻黑色嘅,乳豬話任食,但係八點幾先上四片比我哋,一路吹個樓面一路話隻豬🔥燒緊,每枱都問乳豬幾時到,答案都係「🔥燒緊」😡點嘅野食又漏單,樓面全場得兩個😓未夠九點已有人走黎叫埋單,但又冇同我哋講係last order, 等我哋想叫甜品時先話唔可以再落單!🤬未夠十點熄咗天花燈,其中一個樓面仲要話熄燈熄冷氣🤬🤬🤬,完全冇人走埋嚟講一聲要關門,除了我哋,其實還有兩枱客!總括來說,不要試,重要埋單$477一位,已經折咗!😤冇諗過咁嘅價錢有咁「好」質素嘅服務,貼錢買難受!
點嘅野食又漏單,樓面全場得兩個😓
2020-11-24 811 瀏覽
每年大閘蟹季節,都至少要食—次,今年便來光顧了陶源,有三種口味可供選擇有油鹽焗,花雕,清蒸,隻隻也爆膏,我最爱食油鹽焗非常入味,還有楊枝甘露也令我—食再食,真是仼食兩小時,絶無冷埸,哈哈三個人共食了四十隻大閘蟹呢,真盡興!這個價錢真是非常超值
!這個價錢真是非常超值
2020-11-06
5 分鐘 (堂食)