2022-12-28 542 瀏覽
自製淨蝦丸冬蔭湯個冬陰功公湯 偏甜好重椰奶味 蝦丸比得幾多 都彈牙 泰式龍眼冰 正常水平 豬肉碎飯 偏重口味 偏鹹 份量好多 肉同飯既比例係一比一燒豬腩肉飯 驚喜之作 豬腩肉同返嘅比例亦都係一比一 老細話係即叫即燒 所以會等得耐啲 呢碟飯既質素係絕對值得等豬腩肉瘦同埋肥嘅比例啱啱好 唔會成舊都係肥豬肉 豬腩肉燒得非常之香 油脂分布比例啱啱好 而佢個醬汁都係偏甜 我覺得唔需要點醬汁都可以因為佢本身個豬腩肉有醃過 所有食物都係帶甜味
自製淨蝦丸冬蔭湯

份量好多 肉同飯既比例係一比一

燒豬腩肉飯

所有食物都係帶甜味
2022-12-17
20 分鐘 (堂食)
  • 燒豬腩肉飯
2022-12-05 496 瀏覽
已經多次到訪,近排終於試新嘢,同大家開心share~😝.◾️酥炸豬腩肉飯 $55 • 10/10呢個簡直係必叫‼️‼️ 已經成為咗我嘅No.1 🤤炸到脆卜卜嘅外表,又香口又酥脆,送飯一流🍚肉質超嫩滑,又夠juicy,不過略嫌太多肥膏位🫣一定要點佢哋自家嘅秘製泰式醬汁,超級惹味,夠特別!!份量十足,一個人食真係好飽,性價比非常高,推薦👍🏼.◾️泰式燒牛仔骨飯 $65 • 9/10充滿驚喜😻 望落肥瘦適中,份量都幾多🫣超級入味,肉質夠淋身,又夠哂juicy😋😋略嫌筋位較多,又係送飯一流嘅菜式!!
已經多次到訪,近排終於試新嘢,同大家開心share~😝
◾️酥炸豬腩肉飯 $55 • 10/10
呢個簡直係必叫‼️‼️ 已經成為咗我嘅No.1 🤤
炸到脆卜卜嘅外表,又香口又酥脆,送飯一流🍚
肉質超嫩滑,又夠juicy,不過略嫌太多肥膏位🫣
一定要點佢哋自家嘅秘製泰式醬汁,超級惹味,夠特別!!
份量十足,一個人食真係好飽,性價比非常高,推薦👍🏼

◾️泰式燒牛仔骨飯 $65 • 9/10
充滿驚喜😻 望落肥瘦適中,份量都幾多🫣
超級入味,肉質夠淋身,又夠哂juicy😋😋
略嫌筋位較多,又係送飯一流嘅菜式!!

2022-11-15 420 瀏覽
聯和墟多嘢食就相信識食嘅大家都知道。今日就一於入嚟成日食佢嘅泰國嘢食。我點咗一份海南雞同埋一份脆豬飯。一嚟到份量超滿足,海南雞雞味十足,而脆豬脆如其名。佢哋各自各有自己嘅醬汁,點一點醬香味更加昇華。係非常之好食嘅泰國餐廳。
  • 海南雞飯
  • 脆豬飯
用餐日期10月14日 星期五約中午十二點叫咗船麵 同咸檸七七喜竟係室溫一啲都唔凍,雖然有冰底船麵等咗20分鐘先至到食完麵有個頭髮女員工埋黎收碗,想收埋罐七喜我話我未飲完。仲有七喜係個罐内,個姐姐話好多人等緊位。叫我快d飲。隔左5分鐘到個姐姐又黎收汽水罐,我知繁忙時間想做多幾轉生意,但我覺得 ,成個用餐體驗好差。絕對唔會再幫襯
用餐日期10月14日 星期五約中午十二點
叫咗船麵 同咸檸七
七喜竟係室溫一啲都唔凍,雖然有冰底
船麵等咗20分鐘先至到
食完麵有個頭髮女員工埋黎收碗,想收埋罐七喜
絕對唔會再幫襯
2022-10-14
20 分鐘 (堂食)
2022-10-24 597 瀏覽
已經係第2次食雄泰,雖然餐廳加價既速度快,但都無阻前黎排除既人龍。我地12點多黎到,都等左至少20分鐘。對比其他鋪,佢加完價,都重係完勝,皆因佢冇將貨就貨,份量依然十足:雞肉依然嫩滑,配埋油飯,正上次試過了豬手,今次叫左脆豬:個豬係少左D, 但係就真係好脆,醬汁亦都非常特別。重有叫到炒芥蘭,不過冇影相,正正常常。因為星期六日既關係,冇飲品優惠,貴好多,所以就冇叫到佢地既特飲。平日黎可以試下服務同食物都保持水準,值得支持

我地12點多黎到,都等左至少20分鐘。

雞肉依然嫩滑,配埋油飯,正

上次試過了豬手,今次叫左脆豬:

個豬係少左D, 但係就真係好脆,醬汁亦都非常特別。
重有叫到炒芥蘭,不過冇影相,正正常常。

服務同食物都保持水準,值得支持
🥢非常推薦👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽‼️第一次吃到那麼足料的泰式炒粉麵😋❤️‍🔥🥢人流超多👩‍👧‍👦👨‍👨‍👧‍👦長期繁忙時間🥢超多人點海南雞飯:0老闆(?)人很好🤣它看到我朋友有得吃,我得還沒到。「你的快好了,要加辣所以要等多一下」忙忙忙。「要不要喝點東西?」「不用不用了,謝謝」遞上一杯水。🚰還有很多小細節讓我覺得就算這間生意很好人好多,但店員都是很有心!!!💖▪️雄泰炒麵 $58[河粉/金邊粉/粉絲]真的很。足。料😳😳😳‼️有蝦🦐、有雞、有蝦肉餅,還有顆完美·超流汁的半熟蛋✨✨✨💯,只要$58!! 而且食物像是蝦肉餅吃起來很新鮮又彈口,好吃!跟老闆說加辣🌶️,整個味道又再更好吃,金邊粉有Q彈~而且沒有想像中油,吃完不會覺得油膩,盤子底也沒過多的油。超讚的🥹~~!▪️船湯粉(豬)$50這個湯底有驚豔到我🤩🥸!平時喝的味道重,但卻不會有太多層次。但這個一喝,發現它多了個香氣,像是九層塔還是之類的朋友。讓整晚湯不會鹹又很好喝!豬肉也是很多又嫩!!!
🥢非常推薦👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽‼️
第一次吃到那麼足料的泰式炒粉麵😋❤️‍🔥
🥢人流超多👩‍👧‍👦👨‍👨‍👧‍👦長期繁忙時間
🥢超多人點海南雞飯:0

老闆(?)人很好🤣
它看到我朋友有得吃,我得還沒到。
「你的快好了,要加辣所以要等多一下」
忙忙忙。「要不要喝點東西?」
「不用不用了,謝謝」
遞上一杯水。🚰

▪️雄泰炒麵 $58
[河粉/金邊粉/粉絲]
真的很。足。料😳😳😳‼

▪️船湯粉(豬)$50

船湯粉
船湯粉
2022-10-17 259 瀏覽
二訪------------------------------蝦醬空心菜泰炒什錦蔬菜 黃咖哩軟殼蟹 酥炸豬五花尬女婿蛋厚煎海鮮烘蛋泰烤牛小排黃金魚露炸魚摩摩渣渣 傳統辣炒豬泰式五味炸魚炸豬肉餃子蜂蜜炸雞翅------------------------------裝潢走華麗的宮廷風花園路線仙女在華麗麗的餐廳吃飯也是很合理滴🤣🤣🤣標榜清邁泰北料理我覺得蠻適合約會的🤣👍🏻奶爸提醒您口罩戴好謝謝合作 #泰式料理
二訪
我覺得蠻適合約會的🤣👍🏻

奶爸提醒您
口罩戴好謝謝合作

#泰式料理
202210月週日-雄泰地點位於粉嶺和泰街21號地舖經常幫趁雄泰外賣海南雞,皮脆肉嫩配泰式醬格外惹味,記得上一次堂食已是數年前,又去試試堂食週日晩市六時開店,未到六時已見人龍,準時入,店員說外賣客人可直接入內,堂食客人掃安心出行、針咭再內進,場面出現一窩蜂,有點小混亂店內地道裝潢,圓枱圓椅,自行找座位客人陸陸續續自行入座,選了近牆邊圓桌,看見廚房在出外賣單,生意很好,只顧出外賣食物,但堂食已座滿顧客沒員工招呼,因不想等太久,趁機找侍應下單。食物價錢相宜點餐:點餐才知道海南雞已售罄其實主打菜式售罄可在門口貼出告示,給排隊等侯的顧客自行選擇繼續等侯與否。有趣的是,看見其他客人有海南雞飯上桌,大概是熟客預留吧。泰式豬手飯($55)豬手皮腍滑,滿滿的骨膠原,肉嫩去骨啖啖肉,配上秘製泰式醬汁減少了油膩感,白飯軟硬度適中泰式蝦餅($36)蝦餅炸得金金黃黃,大大件彈牙有勁,足料泰式酸辣蝦沙律粉絲($48)材料有蝦、扎肉,肉碎,紫洋蔥,粉絲太腍,味道不夠酸不夠辣,自行加上枱上的調味料:魚露、辣粉冬蔭公湯(蝦)($58)蝦有五、六隻,酸酸辣辣帶點香茅的味道,是雪藏的玻璃蝦,爽脆但沒有鮮甜味,連帶冬蔭公湯
202210月週日-雄泰

地點位於粉嶺和泰街21號地舖

店內地道裝潢,圓枱圓椅,自行找座位
,因不想等太久,趁機找侍應下單。
食物價錢相宜

點餐:
點餐才知道海南雞已售罄

泰式豬手飯($55)

泰式蝦餅($36)
蝦餅炸得金金黃黃,大大件彈牙有勁,足料

泰式酸辣蝦沙律粉絲($48)

冬蔭公湯(蝦)($58)
蝦有五、六隻,酸酸辣辣帶點香茅的味道,是雪藏的玻璃蝦,爽脆但沒有鮮甜味,連帶冬蔭公湯也沒有蝦頭、蝦膏的鮮味,跟沙律粉絲一樣,味道也是一般

埋單: $197,沒有加一服務費

價錢相宜,味道合格

是次堂食體驗不太好,人多嘈雜,座位不舒適,沒有服務可言
晚市一開店也吃不到海南雞

下次還是外賣回家或買到公園吃更好
2022-10-09
2022-10-05 409 瀏覽
╹雄泰 - 粉嶺 Fanling ╹ #tori粉嶺ʅ嚟到粉嶺一定係去聯和墟搵食😛雄泰嘅飯麵款式好多~價錢平民又高質好食餐廳裝潢走舊式香港情懷🇭🇰餐枱側邊有好多懷舊嘅佈置 牆上掛上咗泰式漫畫海報🇹🇭 置身於大排檔嘅門面食住泰菜 真係別有一番風味😂😳ʅ🍛羅勒葉肉碎蛋飯(雞/*豬/蝦) ($55/*55/58) (9/10分)肉碎炒得好香🤤豆角粒爽脆~調味剛剛好 唔會好辣上菜嘅時候仲熱辣辣🔥撈飯簡直一流 加埋完美嘅太陽蛋真係想有一口接一口🤤🥬泰式炒芥蘭 ($45) (6/10分)份量幾足 都算夠鑊氣 但可以更重口味😌芥蘭幼嫩而口感爽脆!(另外亦都可以揀通菜)🐔🐾泰式酸辣鳳爪 ($44) (8/10分)酸尾尾非常開胃👅仲有紅蔥頭🧅、香蔥☘️、紅蘿蔔絲🥕飲品方面就叫咗:🥥椰青奶昔 ($27) (10/10分)出面嘅泰菜真係好少見🤣但好正!好香濃嘅椰奶味 又冰涼😌🆒🇹🇭🥛 泰式奶茶 ($18) (6/10分)茶味較突出 如果多啲奶+甜味會更正🤤ʅ 📍雄泰粉嶺和泰街21號地舖ʅ#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblo
╹雄泰 - 粉嶺 Fanling ╹
#tori粉嶺
嚟到粉嶺一定係去聯和墟搵食😛
雄泰嘅飯麵款式好多~價錢平民又高質好食
餐廳裝潢走舊式香港情懷🇭🇰
餐枱側邊有好多懷舊嘅佈置 牆上掛上咗泰式漫畫海報🇹🇭
置身於大排檔嘅門面食住泰菜 真係別有一番風味😂😳
ʅ
肉碎炒得好香🤤豆角粒爽脆~
調味剛剛好 唔會好辣
上菜嘅時候仲熱辣辣🔥
撈飯簡直一流 加埋完美嘅太陽蛋
真係想有一口接一口🤤

🥬泰式炒芥蘭 ($45) (6/10分)
份量幾足 都算夠鑊氣 但可以更重口味😌
芥蘭幼嫩而口感爽脆!(另外亦都可以揀通菜)

🐔🐾泰式酸辣鳳爪 ($44) (8/10分)
酸尾尾非常開胃👅
仲有紅蔥頭🧅、香蔥☘️、紅蘿蔔絲🥕

飲品方面就叫咗:
🥥椰青奶昔 ($27) (10/10分)
出面嘅泰菜真係好少見🤣
但好正!好香濃嘅椰奶味 又冰涼😌🆒

🇹🇭🥛 泰式奶茶 ($18) (6/10分)
茶味較突出 如果多啲奶+甜味會更正🤤
📍雄泰
粉嶺和泰街21號地舖
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #kowloonfood #ntfood #mongkokfood #mkfood #mkcafe #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #粉嶺餐廳 #新界美食 #粉嶺美食 #旺角cafe #粉嶺 #雄泰 #fanling #泰菜 #泰式餐廳
  • 泰式奶茶
  • 椰子奶昔
2022-10-01 511 瀏覽
平民價,雄泰味道好。剛巧在粉嶺見到openrice食評有讚小彈,行老遠過嚟試吓海南雞飯,碟頭大,雞肉嫩滑,賣相都ok啦!🤤泰式奶茶$18 茶味濃郁,奶香味濃😋船金邊粉(牛),湯底好好味。我兩人食,還叫了什錦沙律(食左先醒起冇影相)材料有菜,肉碎,鳳爪,蝦,惹味又醒胃。人小去唔食得幾多野,下次去粉嶺會再幫襯👍
平民價,雄泰味道好。
剛巧在粉嶺見到openrice食評有讚小彈,行老遠過嚟試吓
海南雞飯,碟頭大,雞肉嫩滑,賣相都ok啦!
🤤泰式奶茶$18 茶味濃郁,奶香味濃
😋船金邊粉(牛),湯底好好味。
人小去唔食得幾多野,下次去粉嶺會再幫襯👍
海南雞飯

船金邊粉(牛)

泰式奶茶

2022-10-01
15 分鐘 (堂食)
海南雞飯
船金邊粉(牛)
泰式奶茶
2022-09-29 210 瀏覽
สวัสดี🥥泰式料理的夜晚拉近彼此的距離一個餐酒館的結合,9點後就只供應酒水有人說海鮮炒飯長的像婚宴的油飯( °v。)?豬肉口感稍硬,沒有很喜歡😮‍💨牛肉調味很爽口,吃起來也鮮嫩推推~最愛的是青木瓜沙拉,清爽解膩真是愛了ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)
สวัสดี🥥
泰式料理的夜晚拉近彼此的距離
一個餐酒館的結合,9點後就只供應酒水
有人說海鮮炒飯長的像婚宴的油飯( °v。)?

豬肉口感稍硬,沒有很喜歡😮‍💨
牛肉調味很爽口,吃起來也鮮嫩推推~
2022-09-26 242 瀏覽
超高質既海南雞飯,好食過坊間好多貴價既海南雞飯,價錢亦都非常親民,希望之後可以keep到水準,有興趣想試既朋友要早小小到,因為都好多識食之人,絕對會再返去再試埋其他菜式,非打手
2022-09-26
  • 海南雞飯
2022-09-16 377 瀏覽
今次經朋友介紹, 去到粉嶺雄泰食泰國菜.假日都幾多人排隊, 今行3 人朝早11點幾去等左10分鐘就入座了.今次第一次食雄泰, 叫左佢幾個招牌菜, 泰式海南雞飯, 泰式豬手飯, 泰式豬頸肉飯, 泰式蝦餅.首先講講海南雞飯, 呢個招牌菜一定要試, 海南雞好滑好有味, 唔洗點醬都夠味, 不過點左泰式酸辣醬會仲好味. 食得出雞新鮮煮同佢切得好幼, 食起上黎更方便.佢海南雞好快會賣曬, 每日限量, 筆者食果日12點幾就賣曬海南雞, 好彩一行人都叫到一碟試.至於豬手飯同豬頸肉飯都做得好有水準, 豬手煮得好軟淋, 豬頸肉都唔粗, 重點係點豬頸肉既醬汁調得好好. 有青檸同香草味, 酸酸地係好開胃.最後黎多個小食蝦餅, 呢個都好好食, 新鮮炸出黎既野食永遠都香口好食, 雖然同出面既蝦餅都大同小異, 不過都推介大家點呢個食.最後其實野飲都要推介, 就係佢既椰青奶昔, 好香既椰青味奶昔, 唔會太甜但好濃味, 值得推介, 不過今次唔記得左影相.座位都算闊落, 不過有機會要搭枱, 因為真係好多人食. 但服務都算唔錯, 雖然點菜既都係得兩至三個人. 整體而言係一間可以再食同可以介紹俾人既泰菜餐廳.
今次經朋友介紹, 去到粉嶺雄泰食泰國菜.

食得出雞新鮮煮同佢切得好幼, 食起上黎更方便.

泰式蝦餅

10 分鐘 (堂食)
泰式蝦餅
2022-09-03 304 瀏覽
雄泰嘅海南雞飯齊集雞髀、雞胸等唔同部位,唔洗靠運氣或者驚分到雞槌雞翼尖,每次都係啖啖肉,就算雞胸都係超滑,連埋富油香嘅雞皮及油飯真係無得輸,而且價錢相宜,去開附近都一定會去食
2022-07-20 706 瀏覽
有日想食泰國野 收工經過粉嶺嗰陣朋友就推介咗呢間雄泰 好食之餘又有良心去到聯和墟嗰陣 周圍都唔會有人係門口等外賣or 排隊等位唯獨係雄泰門外仲有人排隊等位 可想而知佢係粉嶺都幾受歡迎~冬蔭公麪(蝦) HK$47呢碗冬蔭公麪睇落去湯底好似好稀咁仲以為一定好淡 會無咩冬蔭公味點知原來佢嘅冬蔭公味都好濃郁椰汁味都好香 出乎意料之外咁好食金邊粉好入味 而且蝦都好彈牙爽口 泰式海南雞飯 HK$46海南雞份量都算多 分咗上下兩層咁放雞肉食落滑捋捋 唔會有肥膩嘅感覺醬料調味好適合 海南雞點醬食勁加分 油飯香而不膩 整體非常好食~泰式墨魚餅 HK$30墨魚餅一共有五塊呢個就普普通通 唔太油膩食落唔夠彈牙 醬料酸酸甜甜正正常常嘅泰式小食幾好味
有日想食泰國野 收工經過粉嶺嗰陣
朋友就推介咗呢間雄泰 好食之餘又有良心
去到聯和墟嗰陣 周圍都唔會有人係門口等外賣or 排隊等位
唯獨係雄泰門外仲有人排隊等位 可想而知佢係粉嶺都幾受歡迎~

冬蔭公麪(蝦) HK$47

泰式海南雞飯 HK$46
海南雞份量都算多 分咗上下兩層咁放
雞肉食落滑捋捋 唔會有肥膩嘅感覺
醬料調味好適合 海南雞點醬食勁加分
油飯香而不膩 整體非常好食~

泰式墨魚餅 HK$30
墨魚餅一共有五塊