2020-10-30 159 瀏覽
這陣子經常光顧地道小店,希望能發掘多些可能將被消失的美食,尖沙咀這間傳統有條長走廊的麵食店,內裡有款美食:生煎墨魚餅是值得推介的。墨魚餅火喉十足,外層煎到金黃色脆脆的,內層是估不到的煙韌,墨魚肉用料絕不手軟,咀嚼時更有多粒大大粒的墨魚粒,十分彈牙美味,加點酸汁更能提升鮮味。咖哩牛腩飯則不過不失,始終是牛腩麵食店,牛腩水準總不太差,入味且軟林林的,可是咖哩汁有點失色,辣度足夠但味道偏淡,如果加多點咖哩粉味道會更濃更佳。另外連絕跡的杏仁霜也有提供,但淡到不能接受,奶水一樣,需要改善一下。
2020-10-30
  • 生煎墨魚餅
2020-10-23 170 瀏覽
今次黎左尖沙嘴食潮式粉麵,呢間雞記係朋友介紹,話好好食。試左呢款炸紫菜墨魚丸撈麵,唔算大碗,但我食完都飽飽地炸紫菜墨魚丸佢係即炸熱辣辣,裡面真係有紫菜撈埋左好有咬口,然後裡面仲有一粒粒墨魚滑同墨魚粒,好爽滑又彈牙,超級好食呀撈麵個麵底普通,無乜味,得個色,比較差,但麵好彈牙,係衰在個汁唔夠好味汁好多,但真係無味😂 好似係老抽 都唔知想點 係得個墨魚丸好食另外仲見到有人叫牛筋飯,好大碟咁,好想食,下次再試先
今次黎左尖沙嘴食潮式粉麵,呢間雞記係朋友介紹,話好好食。

試左呢款炸紫菜墨魚丸撈麵,唔算大碗,但我食完都飽飽地

炸紫菜墨魚丸撈麵

另外仲見到有人叫牛筋飯,好大碟咁,好想食,下次再試先
2020-10-23
  • 炸紫菜墨魚丸黑豉油撈麵
2020-06-03 717 瀏覽
小妹有鋪撈麵癮!間唔中就會癮起想食下撈麵☺️自從男朋友同我講話,尖沙咀“雞記潮州麵食”嘅撈麵唔錯之後,我就心心念念想去試一次。點知去咗三次都摸門釘😭😭琴日出去尖沙咀做嘢,諗住係平日,就去碰下運氣睇吓佢有冇開啦!😤終於終於比我食到啦!🤩🤩🤩炸紫菜墨魚丸(黑豉油王撈麵)$39彈牙嘅墨魚丸,有淡淡的紫菜香,加埋黑豉油王撈麵嘅鮮香豉油味,齒頰留香😋😋😋個撈麵底亦非常出色,粗麵煮得啱啱好,又爽又滑,不過份量偏小,大食嘅小妹表示食完仲有啲餓👉🏻👈🏻所以嗌多左一份生煎墨魚餅$42佢同墨魚丸一樣非常彈牙,仲要係厚切呀!咬落去仲有粒粒墨魚肉,好足料既呢!配埋自家製嘅醬汁,酸酸辣辣,非常惹味👍🏻👍🏻👍🏻
小妹有鋪撈麵癮!
間唔中就會癮起想食下撈麵☺️
自從男朋友同我講話,
尖沙咀“雞記潮州麵食”嘅撈麵唔錯之後,
我就心心念念想去試一次。
點知去咗三次都摸門釘😭😭

琴日出去尖沙咀做嘢,
諗住係平日,
就去碰下運氣睇吓佢有冇開啦!😤
終於終於比我食到啦!🤩🤩🤩

炸紫菜墨魚丸(黑豉油王撈麵)$39
個撈麵底亦非常出色,粗麵煮得啱啱好,
又爽又滑,不過份量偏小,
大食嘅小妹表示食完仲有啲餓👉🏻👈🏻

所以嗌多左一份生煎墨魚餅$42
佢同墨魚丸一樣非常彈牙,仲要係厚切呀!

2020-06-01 305 瀏覽
每次去都係食炸魚片頭幼麵。今次同友人就叫埋炸紫菜墨魚丸做小食,主餐就試牛腩麵。牛腩一啲都唔‘騷’,而且好咬口,一啲都唔韌。最怕係咀嚼成分鐘都咬唔到。呢個啱啱好。炸魚片頭唔會有魚腥味,而且好香口,肉質鮮而又唔會油淰淰。炸紫菜墨魚丸喺墨魚丸入面加埋紫菜,幾特別,同樣香口而唔會食到成咀油。分開叫當小食真係唔錯。

炸魚片頭
唔會有魚腥味,而且好香口,肉質鮮而又唔會油淰淰。

炸紫菜墨魚丸

茶包對墨魚丸🦑都可說是極度著迷的人,每次有朋友介紹,都會特意前往購買,一嚐真假 ⠀⠀上年與同事於k11 art mall開夜,到半夜一點先醒覺可以停一停,有時間食個夜晚。身旁的尖沙咀地膽同事,即介紹平靚正既=|| 雞記 ||=⠀⠀❤️🦑炸紫菜墨魚丸黑豉油王撈麵🦑❤️炸紫菜墨魚丸口感非常好!新鮮炸起的墨魚丸,皮脆內彈,每咬一小口都嚐到有混入新鮮的墨魚碎在內。所以嚐到一種超級彈牙的口感!💗💞喜歡彈彈彈的你絕對不能錯過💞💗⠀⠀🥢黑豉油王撈麵🥡茶包覺得不過不失,不會因為這碟撈粗而直奔雞記。粗麵爽身,略嫌咸水味有點重。就算黑豉油也不能拯救這個弊處。⠀⠀不過,至今茶包一到尖沙咀,偶然也會癮起要會會=|| 雞記 ||=⠀⠀⠀⠀🔆食物分數率:8分(10分為滿分)💖comfort food:炸紫菜墨魚丸
❤️🦑炸紫菜墨魚丸黑豉油王撈麵🦑❤️

💗💞喜歡彈彈彈的你絕對不能錯過💞💗
🥢黑豉油王撈麵🥡
茶包覺得不過不失,不會因為這碟撈粗而直奔雞記。

粗麵爽身,略嫌咸水味有點重。就算黑豉油也不能拯救這個弊處。

⠀⠀
🔆食物分數率:8分(10分為滿分)
💖comfort food:炸紫菜墨魚丸
2020-05-23 215 瀏覽
已經有3年幾冇食過雞記,今日咁啱路過就再決定再幫襯,好彩仲保持到水準,魚片頭外皮脆卜卜,內裡爽口彈牙,豉油撈粗雖然黑麻麻但唔會太鹹,有豉油既香味,至於粗麵亦唔會有好重既鹼水味,值得再次捧場
  • 炸魚片頭撈粗
2020-05-22 200 瀏覽
今日下午去了尖沙咀,午餐吃了一間叫雞記的麵店,環境一家普通麵店,不算大間。入到店後店員立刻叫我們落order,叫了一碗五香牛肚湯麵。可以叫撈面!我叫了湯面!牛肚幾夠味,另到清湯也很好飲,我成碗湯都飲了!可以再去!推介!
2020-03-24 350 瀏覽
這天忽然想吃潮州粉麵路過尖沙咀的雞記潮州麵食,被那紫菜墨魚丸吸引了進去可惜整餐也未盡潮意吃得很失望! 小夫慣例吃牛肚河點套餐包熱飲$49,價位不便宜也算了湯頭一點誠意也沒有腩汁更淡而無味!還幸牛肚炆得夠淋身未至於一文不值! 小夫吃不了紫菜所以放棄了紫菜墨魚丸!改為手打墨魚丸河粉餐配凍飲承惠$51味道更是不堪一提!那墨魚丸基本跟我在街市買的磅裝丸沒分別,加上淡茂茂的湯頭吃得我很不爽! 碗粉不好吃來一客炸魚皮$19試試看,確實我真的不應有期望,硬掘掘的死實魚皮不知浸多久才入到口!這店我必定記得......不能了!! 唯一可接受的竟是飲品!凍檸茶走甜有茶味檸檬亦香熱奶茶亦夠香滑,付出這百多元總算有點安慰!

2020-02-26
2020-03-05 226 瀏覽
晚上八點幾 一個人 就入去睇下有咩食 見到個名雞記 以為有雞食 原來佢出名係 炸墨魚丸 魚蛋, 炸魚角,因為得一個人 所以叫咗個炸紫菜墨魚撈粗 ,湯是送的, 墨魚丸食得出有 好大粒碎墨魚肉, 都嘗算新鮮, 粗麵撈得幾好 爽口味道唔錯, 埋單39蚊抵食
, 埋單39蚊抵食
炸紫菜墨魚丸撈粗麵
2019-11-27 526 瀏覽
鷄記最正一定係真正墨魚丸👍🏻👍🏻👍🏻無粉唔多肥豬肉,有墨魚嘅鮮甜,彈牙,無得呃人,足料好過某d火鍋店手打墨丸,呢度又有紫菜墨丸,又可以炸,而且粉麵價錢都抵食,湯麵既湯底,正常
鷄記最正一定係真正墨魚丸
👍🏻👍🏻👍🏻
又可以炸,
而且粉麵價錢都抵食,湯麵既湯底,正常
2019-11-27
  • 墨魚丸
2019-09-28 600 瀏覽
香港地食嘢越嚟越貴,尖沙咀就更加唔洗講, 閒閒地到百幾二百蚊。想食平啲嘅就要去快餐店 。咁如果唔想食快餐店 ,雞記咁嘅潮式粉麵店就係沙漠中嘅綠洲。今次我就嗌咗魚蛋河,炸紫菜墨魚丸撈幼,一碟蝦籽芥蘭,同埋炸墨魚餅。 魚蛋河不過不失,紫菜墨魚丸同墨魚餅就唔錯,食得出係新鮮墨魚手打,彈牙爽口。黑豉油撈麵亦都好入味。芥蘭新鮮,蝦籽更加好少地方有。美中不足嘅係舖頭真係幾污糟。我唔期望你有商場酒店咁乾淨, 但係雞記嘅衛生環境真係要改善一下。如果你想做遊客生意就更加要企理啲。
2019-09-12 442 瀏覽
聽講話有好多港島人專登坐車過嚟食嘅雞嘅,咁我就去試一試啦,叫咗墨魚丸撈麵同埋牛三寶面。不過不失,牛三寶到炆到好林,但係又唔算好夠味。撈麵偏甜,但係整體來說都算好味。
2019-08-22 542 瀏覽
雞記——(一D都唔雞)吳只係值得一試,係直情要去食😂全部自家制,好味道👍我最鐘意食魚,凡係同魚有關既食物我都甘鐘意食(隨左好瘀唔會鐘意之外,又係搞笑爛gap😂)望到個餐牌就乜都想食😆自家制彈牙炸紫菜墨丸,魚片頭👍一咬滿滿彈牙墨魚😋😋😋😋😋😋魚片頭炸得脆卜卜,正➕好味😋😋😋配埋自家制(老闆自己親手調整的辣椒油)更加好味道。🦐籽介蘭,芥蘭嫩,灼得翠綠又不過火👍自家制辣醬,👍✌️🍋☕️都特別香濃😋😋😋
雞記——(一D都唔雞)
吳只係值得一試,係直情要去食😂

全部自家制,好味道👍
望到個餐牌就乜都想食😆

自家制彈牙炸紫菜墨丸,魚片頭👍

一咬滿滿彈牙墨魚😋😋😋😋😋😋

魚片頭炸得脆卜卜,正➕好味😋😋😋

配埋自家制(老闆自己親手調整的辣椒油)更加好味道。

🦐籽介蘭,芥蘭嫩,灼得翠綠又不過火👍
自家制辣醬,👍✌️

🍋☕️都特別香濃😋😋😋
2019-08-06 426 瀏覽
差唔多日日都嗌外賣,聽電話個阿姐態度已經勁差, 算數,但係日日叫嘅嘢一樣,洋蔥豬扒飯加可樂,啲價錢日日都唔同,勁海鮮價,幾個月裏面$50/$51/$52/$53都試過,都算!嗰幾蚊雞,最重點係啲態度勁差,明明尋日收$50, 今日無啦啦跳到52,只係打去查詢一下,聽電話嗰個係😵勁惡既女人,一句答:係呀加價(其實預咗甘答)只不過都係想問一問,我問幾時加,佢話上個禮拜,我話尋日先至收完$50,跟住佢就好惡咁樣話「咁收小左你囉,快啲俾返兩蚊我添啊」😨😨😨😨😨之後我淨係答左句「下!」,因為實在太無奈,之後個阿姐竟然話「你唔好再打嚟啦,再打嚟我收返你嗰兩蚊」,我只係打咗一次叫外賣,查詢打咗一次。真係超級無奈,呢個外賣聽電話嘅阿姐咩態度,即係叫我以後唔使黎幫襯,以後唔使叫外賣,得!冇問題,即刻幫你宣傳開去😡😡😡😡其實我俾返你唔係一個問題,你餐牌冇寫,打電話落單你又唔講加咗,其實都持續左好多次,一時51一時52,一時又50我哋都算,持續左幾個月,今次忍唔住先出聲,打去查詢返究竟幾錢,竟然得到呢個答案!(更新)過左一個星期有同事再叫外賣(竟然收$50)所以覺得呢間唔老實

2019-04-28 1010 瀏覽
好鮮甜,好鮮甜,好鮮甜呀! (可能講100次都唔夠形容有幾咁好食) 朋友呢邊返工介絕既雞記,無令我失望,潮式既飲食,正。# 紫菜墨丸撈面 # ***** ***** 10/10無野好彈。面既冧度非常適中,甜豉油汁好香,面好掛汁。紫菜墨魚丸超級極度彈牙,十級正! 好鮮甜! 面既份量可以多返少少就perfect la!# 墨魚餅 # ***** ***** 10/10好Q彈好正,所以係好正! 好鮮甜。仲洗解釋點好食?以後想食撈粗或者墨魚餅,仲洗揀既? 雞記完勝! 估唔到尖沙咀有呢啲咁正既潮州野食。下次會試多幾款呢度既面同小食。

# 紫菜墨丸撈面 # ***** ***** 10/10

# 墨魚餅 # ***** ***** 10/10
好Q彈好正,所以係好正! 好鮮甜。仲洗解釋點好食?

撈粗面
墨魚餅