2022-06-15 336 瀏覽
今日來到尖沙咀雞記食晏,唔知大家去開尖沙咀有無試過雞記呢間老字號,佢其實係尖咀好出名既一間潮州麵食店, 佢最出名一定係佢既炸紫菜墨魚丸,其他地方係食唔到架,仲有佢既撈粗來同一定要試!小食拼盤 大$98 小78大既有 炸紫菜墨魚丸、生煎墨魚餅、 炸魚片頭 、炸鮮蝦雲吞呢個拼盤好巨型,幾個人分享會好d,佢既墨丸,咬落去好香炸,多汁,來到一定要試,墨魚餅切開有4件 ,鍾意香口野絕到要試!自創潮式欖菜肉捲 $54呢個都係出面一定食唔到,其實特別係佢出面個皮係勁香脆,咬落去又有 欖菜 加豬肉, 非常特別嘅配搭,食食下,我一個人食左4件炸紫菜墨魚丸配黑醬油撈粗 $46佢個撈粗 個麵係 超通透,食落去爽口,再配佢個黑醬油,甜甜地又唔係太咸,食落同其他出面既撈粗唔同,必叫牛筋腩麵 $?佢其實所有麵都唔錯既,呢個就牛有牛味啦 ,原諒我呢個寫得咁唔foodie ,因為我完全俾佢上面o個幾樣吸引住咸檸七好少地方有鹹檸七叫, 呢個配搭都係好正既,我鍾意飲雞記潮州麵食 網址: https://s.openrice.com/QrbS0nI4000~uogh6Aw地址: 尖沙咀加拿分道15號C地下電話: 23

小食拼盤 大$98 小78
大既有 炸紫菜墨魚丸、生煎墨魚餅、 炸魚片頭 、炸鮮蝦雲吞

自創潮式欖菜肉捲 $54

炸紫菜墨魚丸配黑醬油撈粗 $46

牛筋腩麵 $?
,因為我完全俾佢上面o個幾樣吸引住

咸檸七
好少地方有鹹檸七叫, 呢個配搭都係好正既,我鍾意飲

雞記潮州麵食

地址: 尖沙咀加拿分道15號C地下
電話: 23012099
=====================

#favorite #sharefood #tagsta_food #tagsta #foodshare #foodisfuel #stuffed #foodblogger #foodstagram #foodcoma #foodlover #foodblog #dessert #foodie #love #foodgram #foodphotography #intags #beautiful #foodlove #getinmybelly #foods #foodspotting #foodart #yumyum #fastfood #foodforthought #foodpic #foodies #fooddiary

2022-06-13 217 瀏覽
尖沙咀 - 雞記潮州麵食 話說有日收工經過呢間店舖聞好香嘅味道,由於當時太飽冇沖入去食,第二日依然心掛掛呢種味道,於是lunch 時間即刻叫嚟試下🤤除咗有一碗麵之外,仲有一碗味精蔥湯手打炸紫菜墨丸黑豉油王撈麵(🌟76.89/100)💲46手打炸紫菜墨丸共有四粒,一大個粗麵,下面有幾條白菜,墨丸好爽口彈牙,味道啱啱好,食到一粒粒墨魚粒,咬真啲口腔傳出淡淡嘅紫菜味道,手打嘅果然爽口啲,食出老師傅嘅真功夫🤣🤣粗麵好乾身,吾會太咸,但鹼水味有啲重,一路食到黑豉油同鹼水味兩者交雜🥲炸魚片頭黑豉油王撈麵(🌟72.23/100)💲46炸魚片頭有四大舊,絕對吾係攞貨番嚟整熱就算,重新翻炸過,好爽口吾會過於油膩,邊邊仲有脆卜卜嘅口感,但食多舊開始好咸,有種食吾到落去嘅感覺,味精味好重,需要飲好多水🙃
尖沙咀 - 雞記潮州麵食

手打炸紫菜墨丸黑豉油王撈麵(🌟76.89/100)💲46

炸魚片頭黑豉油王撈麵(🌟72.23/100)💲46

外賣自取
2022-05-04 432 瀏覽
雞記裝修後第一次來到堂食☺️裝修後感覺地方大左,坐位舒服和乾淨,感覺係好地道既香港味🙂🙂🐔🐔🤭🤭👍🏻👍🏻有4部電視,都是用來播他們主打炸物的製作過程🤓🤓🤓⭐️炸魚片頭麵♥️炸魚片頭真是好好食😋而且D麵亦都非常彈牙💕唯一需要改善的是湯底🤭有小小咸⭐️炸墨丸餅是每次都會必嗌的🤓因為真是炸得很出色,會食到好大舊既墨魚,又吾會炸到燶🫶🏻,連埋個汁食一流👍🏻⭐️杯阿華田都好好飲,味道都夠濃💕💕

有4部電視,都是用來播他們主打炸物的製作過程🤓🤓🤓
⭐️炸魚片頭麵♥️

⭐️杯阿華田都好好飲,味道都夠濃💕💕

見到呢間雞記潮州麵食好多好評,都話佢哋嘅墨魚丸好香墨魚味好好食,招牌係墨魚丸同埋撈麵,不過都要$46蚊一個,少少貴,都試吓值唔值得啦!🍴手打炸紫菜墨魚丸 黑豉油王撈麵 $46 (8/10)份量都唔多,墨魚丸有四粒,粗麵得壹個多少少,下面有幾條白菜墊底。手打炸紫菜墨魚丸好好食,一啲都唔會油膩,有少少紫菜碎。有好嘅墨魚粒大粒,非常爽口彈牙,仲有香濃嘅墨魚味,識得出手打同新鮮嘅味道😆撈麵黑豉油係甜甜地,粗麵都幾爽口,但略嫌鹼水味比較重,豉油味都蓋唔住,個湯有好香濃嘅魚味?唔係味精水,少少鹹,都飲得出個香味,但整體來講都係好好食!食完一啲都唔會覺得飽同heavy,女仔食都還好,男仔應該食唔飽🤣🤣🍴自創潮式欖菜肉卷 $54 (7.5/10)肉卷的一條份量好少,得7舊,裏面有欖菜馬蹄,肉質比較鬆散,好似肉餅咁,比較乾身,但都好好食,好香欖菜嘅味道,外脆內軟,加埋醋可以消滯!欣賞佢哋嘅創意同埋手工!唯一缺點就係價錢比較貴,份量少唔算抵食🤣🤣推薦指數: 7.8/10真心想食潮式粉麵可以嚟呢度,雖然價錢貴咗少少,份量都唔算好多,但整體來講都算係好有誠意有質素嘅粉面舖!

🍴手打炸紫菜墨魚丸 黑豉油王撈麵 $46 (8/10)

🍴自創潮式欖菜肉卷 $54 (7.5/10)

推薦指數: 7.8/10
我覺得潮州粉麵嘅地位同譚仔一樣咁重要‼️ Any肥。佢個炸紫菜墨丸真。世一喺尖沙咀唔知食咩嘅時候往往都會去咗雞記次次去基本上都係叫同一樣嘢🥇炸紫菜墨丸撈黑豉油粗麵😋最好食就係呢個組合 (我覺得😆)唔好以為食炸紫菜墨丸就夠 個黑豉油粗麵都係重點之一普通粉面要加錢先可以轉黑豉油撈麵㗎紫菜墨丸一定要炸!炸完之後外邊嗰層有啲煙韌。好彈牙。仲有啲紫菜香味黑豉油撈粗。甜甜地。同炸紫菜墨丸好鬼夾未試過嘅你 經過尖沙咀唔知食咩就去雞記試下
我覺得潮州粉麵嘅地位同譚仔一樣咁重要‼️

Any肥。佢個炸紫菜墨丸真。世一

喺尖沙咀唔知食咩嘅時候往往都會去咗雞記
次次去基本上都係叫同一樣嘢

🥇炸紫菜墨丸撈黑豉油粗麵😋
最好食就係呢個組合 (我覺得😆)
唔好以為食炸紫菜墨丸就夠 個黑豉油粗麵都係重點之一
普通粉面要加錢先可以轉黑豉油撈麵㗎

紫菜墨丸一定要炸!
炸完之後外邊嗰層有啲煙韌。好彈牙。仲有啲紫菜香味
黑豉油撈粗。甜甜地。同炸紫菜墨丸好鬼夾

未試過嘅你 經過尖沙咀唔知食咩就去雞記試下
每次和這位閨蜜吃飯(嗯 是很型格的女生),我們總會去吃「佬嘢」,每次都是充滿驚喜。這次我們去到這間潮州麵店,翻新過後格調提升了,味道依然高質,除了麵食外,很多人都會來買小食,大家有興趣不妨買回家「加餸」。🔹炸魚片頭黑豉油王撈粗 $46皇牌菜單是這個黑豉油王撈粗,用上黑豉油後麵底盡吸醬汁的味道,醬汁質感比較厚身卻不會太鹹,粗麵口感彈牙,會讓人想不斷吃,重點是炸到外脆內滑的魚片頭,完全不會掛油,特別是飛出來的邊邊特別好吃,份量也剛剛好。🔹手打炸紫菜墨魚丸粗麵 $40本身我是不吃墨魚丸的朋友,不過炸紫菜墨魚丸實在太吸引,加上這裡最馳名就是手打丸丸,當然要試!丸的鹹度剛剛好,因為有紫菜所以聞起來或吃起來都多層次了,重點是炸到金黃色放到湯中依然脆口又超~~~彈牙,湯底不會很鹹而麵也沒有鹼水味,麵餅份量對我來說是多了一點,不過因為口感太優質,最後我幾乎吃完😍 還要強烈讚揚是用湯匙盛起蔥,讓我整匙轉移😂

🔹炸魚片頭黑豉油王撈粗 $46

🔹手打炸紫菜墨魚丸粗麵 $40

炸魚片頭黑豉油王撈粗
無晚巿咁就改為午巿,呢間尖沙咀呢間麵家🍜真係飯堂,廿幾年除咗裝修過之外,味道同風味不變,一個人或者諗唔到食乜都可以考慮,位置亦比較方便。———————————————————————————.🍜炸紫菜墨丸黑豉油撈粗💬最愛嘅配搭,炸紫菜墨丸係非常好味😋,即叫即炸,配埋黑豉油撈粗麵,掛晒汁💦,濃味者啱晒🤡.🫔炸欖菜潮式肉卷💬腐皮包住欖菜同肉碎,超香脆可口,蘸埋白醋汁,潮式風味十足,識食一定係咁食🤡
———————————————————————————
🍜炸紫菜墨丸黑豉油撈粗
🫔炸欖菜潮式肉卷
2022-01-03 366 瀏覽
新一年的第二日放假行街街搵好嘢食,行完K11商場有啲肚餓就喺附近睇吓有乜好嘢食,發現一間叫「雞記」潮州麵店,見門口餐牌有個炸紫菜墨魚丸撈粗賣相吸引一於入去試食,店舖不大,店員招呼我坐近門口單邊位,送上熱茶👍🏻及落單,等咗一陣一碗熱辣辣嘅炸紫菜墨魚丸撈粗送到年前,先咬一口墨魚丸是剛剛炸起的熱辣辣,充滿墨魚鮮味,係我暫時來講食到最好味嘅墨魚丸,再試一啖粗麵唔會有鹼水味,粗麵爽口醬油味香濃,雞記係可以返轉頭再食嘅店舖😋
炸紫菜墨魚丸撈粗
炸紫菜墨魚丸撈粗
2021-12-28 242 瀏覽
常常見到雞記的招牌有日本和英文, 直接覺得它是劏旅客的店, 而且又是位於尖沙咀較為中心的地帶, 但原來它的價錢以尖沙咀來說算是抵食, 而且其炸物也得到女友和其他朋友的好評, 於是就來一試究竟. 生煎墨魚餅和炸紫菜墨魚丸同樣外表酥脆, 也沒有油膱味, 內裡有鮮味, 口感爽彈但不死彈, 再咬入一點則有點軟糯, 雖不如夏銘記的魚蛋般有”泥牛入海”之勢, 但也證明沒有落粉, 原汁原味之做法.除了墨魚丸/餅及魚片頭外, 它的欖菜肉卷又是一道經典菜式. 腐皮包著豬肉粒, 欖菜和馬蹄, 然後炸香. 欖菜香而不死鹹, 豬肉粒和馬蹄提供口感上的對比, 腐皮香脆夠薄帶豆香, 一咬就能入去肉餡深處, 肉汁和欖菜就成了自然咸鮮味道的來源.至於基本的菜式如牛腩的質素, 就是一般水準, 沒有之前炸物的高水平, 牛腩厚而有肉味, 但肉質偏向韌, 脂肉層次並不分明, 在炸物種類多而有水準的情況下, 牛腩在這裏顯得不太重要.

2021-12-04 215 瀏覽
本來諗住喺附近買嘢飲🧋,忽然好想食撈粗麵,即刻諗起之前叫過附近外賣嘅麵店。炸魚片頭豉油王撈粗麵。可配飲品或油菜 $57魚片頭好正👍🏻😋即炸,食落口熱辣辣🤪辣親條👅炸紫菜墨魚丸湯河。可配油菜或飲品。$54

炸魚片頭豉油王撈粗麵。可配飲品或油菜 $57
魚片頭好正👍🏻😋即炸,食落口熱辣辣🤪辣親條👅

炸紫菜墨魚丸湯河。可配油菜或飲品。$54
提起尖沙咀粉麵鋪,不得不提專食潮州粉麵既雞記潮州麵食,招牌菜係手打炸紫菜墨丸、墨魚餅同欖菜肉卷,雞記既炸物都係現場即炸,所以一定夠哂熱焫焫。唔係以前喺尖沙咀返過工都唔識。太耐冇食,突然好想食又經開尖沙咀,就走左入去🥢手打炸紫菜墨丸 黑豉油王撈麵手打紫菜墨丸好彈牙,加紫菜多一點風味,入面仲有馬蹄,增加咬口感。粗麵淋上店家秘製黑豉油特別惹味,咸甜度剛剛好,不過個汁可以再香啲🥢炸魚片頭 黑豉油王撈麵魚片頭炸到外皮非常香脆,彈牙得黎juicy,係墨魚丸同墨魚餅以外既另一個好選擇🥢招牌生煎墨魚餅金黃色既墨魚餅比炸墨丸更有咬口,有大大粒既墨魚粒,墨魚味好重,配埋個潮式酸醋汁真係無得彈。我成日都想問點解雞記冇墨魚餅黑豉油王撈麵呢個combination

🥢手打炸紫菜墨丸 黑豉油王撈麵

手打炸紫菜墨丸 黑豉油王撈麵
炸魚片頭 黑豉油王撈麵
招牌生煎墨魚餅
2021-10-25 225 瀏覽
這間店地方比較窄,叫了套餐$52手打炸紫菜墨魚丸米粉配菜,先上菜,但菜上有條曲的頭髮…之後上米粉,炸紫菜墨魚丸熱辣辣,清楚有墨魚肉在,有口感,係幾好味,不過米粉份量比較少,如果唔係D菜有頭髮,評分會高D.
2021-10-20 229 瀏覽
疫情下九點後想搵下野食都唔係咁容易K11 行完街 入面好多鋪都last order左突然諗起雞記 二話不說就衝左入去食🤣去到門口先見到原來雞記新裝修左😂但門口廚房位依然係有d跣Keep返原有(風味)🤣🤣🤣🤣叫左招牌紫菜墨魚丸撈粗水準依舊👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽撈粗醬油唔咸 味道岩岩好🙂墨丸夠彈牙 真材實料 睇menu 見到有個欖菜肉卷睇落似腐皮卷 食落有驚喜😍皮脆肉鬆 沾埋個酸做返中和 岩岩好炸到香脆可口 返踔指數高👌🏽👌🏽
疫情下九點後想搵下野食都唔係咁容易

皮脆肉鬆 沾埋個酸做返中和 岩岩好
炸到香脆可口 返踔指數高👌🏽👌🏽
  • 炸紫菜墨魚丸黑豉油撈麵
  • 欖菜肉卷
尖沙咀雞記,應該好多人都食過啦🤣以前舊舖都有成日食,無食一排返嚟再食翻新左好多,環境仲靚左添👍🏻👍🏻👍🏻——————————————————————————細細份既小食。佢有魚片頭、墨魚餅同埋炸雲吞。熱辣辣,啲食物仲好彈牙,超級正👍🏻👍🏻👍🏻——————————————————————————四寶米粉,樣樣材料有齊,湯底夠清,啲丸彈牙👍🏻——————————————————————————魚片頭牛腩河👍🏻👍🏻👍🏻呢度啲牛腩幾特別,同出面既肉質唔同,甚至連形狀都唔多同,但味道一樣好好味,真係環嚟試下先知🤣——————————————————————————喺尖沙咀食咗咁多年雞記,相信對佢哋嘅支持者一定唔會少。下次等我再食返佢個紫菜墨魚丸先🤫

——————————————————————————

四寶米粉,樣樣材料有齊,湯底夠清,啲丸彈牙👍🏻

魚片頭牛腩河👍🏻👍🏻👍🏻
2021-09-13 308 瀏覽
雞記裝修完開返之後去咗一次,但係上次去竟然無曬炸紫菜墨丸得普通墨丸🥲 所以唯有再去挑戰! 裝修完嘅雞記比之前好坐咗好多,乾淨企理左!! 嘢食方面就冇乜唔同到,係多咗個小食拼盤!之前去親都係晏晝,次次都係食過炸紫菜墨丸撈粗再加個炸雲吞,已經好飽根本試唔到其他嘢。小食拼盤($68)入邊有炸雲吞,炸墨魚餅同魚片頭!一次過滿足晒三個願望🧚🏻🧚🏻‍♂️🧚🏻‍♀️ 魚片頭同炸雲吞都必食!!炸紫菜墨丸之前已經好好味,老闆話依家仲有改良版,再加多啲墨魚頭入個墨丸度令到佢更加有咬口更彈牙,大家可以試吓!今次仲食左個欖菜肉卷,即叫即整!外層既腐皮炸到好香脆,入面捲着啲肉碎馬蹄欖菜,口感非常之豐富!但係一個order成條真係太多喇,下次約啲超級大食嘅朋友同我一齊分享😆

牛三寶麵
炸紫菜墨丸撈粗