2012-09-02 43 瀏覽
藍藍愛食羊 睇食評blog介紹呢度 一於黎試下一入店就聞到好大陣羊味 正我地叫左兩個小碗連皮羊肉米線羊肉都幾薄幾碎下 無咩羶味但都有d羊味 而且都嫩皮有咬口 不過真係太細塊 同埋有幾塊得肉無皮酸菜另上比你自己加 不過佢比得好少所以落左都無酸湯很清 有淡淡羊味 我覺得好易入口雖然我鍾意食重口味既羊 但係呢度既味道又係另一番體會如果我係呢頭返工 應該會成日黎食因為都幾抵 賣相係普通d 但係有特色係香港搵好食既羊好難 所以去食之前期望不大 咁就唔會有失望當晚所見都係得十幾人 希望小店捱得住另外仲叫左口水雞雞係普通左d 不過麻辣味好正多多麻少少辣 將d椒加入米線度食 成碗野好味好多食到好飽 有機會會encore 絕對好過食快餐
藍藍愛食羊 睇食評blog介紹呢度 一於黎試下
多多麻少少辣 將d椒加入米線度食 成碗野好味好多
食到好飽 有機會會encore 絕對好過食快餐
2012-08-31
2012-07-22 13 瀏覽
在觀塘廣場大門而入,雲南阿老表黑羊真是較為隠蔽,真係又越過一灣又越過灣、觀塘廣場屬於舊式廣場,沒有進化下、地面商舖,較為雜亂...一些賣雜質、一些便是熟食,幸好還有號數可尋、終在一消間找到了,跟廣告牌上一樣,企在樓面正正是一個外藉中年老闆、而老闆則在厨房內埋頭工作専門店當然是専門售賣一樣為主,黒羊正正是他們打正旗號之出品、一入門淡淡的羊香味而直撲鼻兒...價錢則有兩種,有皮或淨廋、亦可另加丸類品種小碗淨廋之羊肉米線$29.湯底羊肉味來得淡而薄、一口渴下略欠失色,淨廋之薄薄羊肉碎、看來亦有六、七件,淨廋之下雖沒有【韌】,但卻有點兒【嚡】、羊肉味也頗薄,致於米線、入口順滑,浸在淡淡的羊湯同吃、倒是合格的好(配角)這頓特意覓食,可惜未能留下絲絲美好記憶、有點兒失落。
價錢則有兩種,有皮或淨廋、亦可另加丸類品種
這頓特意覓食,可惜未能留下絲絲美好記憶、有點兒失落。
2012-07-21
2012-05-10 5 瀏覽
我也是看到這兒的食評來試試~ 果然有驚喜....觀塘APM這一帶的食肆都己食到悶...而且粉面類的店鋪選擇也不多.點了一碗大, 一碗小的羊肉帶皮的再加了個蟹籽丸 ... 小的那碗先來, 還以為那是大的...小的也不小, 我吃完已經很滿足了, 大的更不用說.... 羊肉是小片的小片的, 沒有羶味, 唔講唔知係羊...湯底也不錯...起初沒有加酸菜吃, 原汁原味也好吃....加了酸菜吊起D味更惹味... 那個蟹籽丸也好味...只是外面也吃得到, 所以來這來還是應該吃羊

題外話/補充資料: 門外寫住收9PM, 我差不多9PM才到, 她還招呼我們入去, 而且還陸續有客人...HEHE:)
2012-05-09
  • 羊肉連皮米線
2012-05-10 15 瀏覽
喜愛食羊, 不嬲都係大野, 一係重型羊腩煲, 或者据扖.. 不過今次試下輕食湯麵做野經過觀過, 唔想去apm0個邊, 一黎多人, 二黎懶得行, 三黎之前經過佢地休息, 都想試一次入到鋪頭, ok wor, 比想像中整潔.菜式選擇得羊麵, 清or酸辣, 湯大小size, 有無連皮選擇, 望下四周, 個個碗都大ka wo之後先發現小size已經係好大個碗, 大size係巨碗, 勁誇.我諗夠兩個女仔食... 最後我選擇酸辣小size米線連皮, 酸辣既酸係酸菜, 勁鐘意酸菜, 所以叫阿姐加多d俾我, 開頭擔心係酸辣粉0個酸辣..覺得酸辣粉唔知咩mix哂加d紅色......我唔太受到0個隻辣...加5蚊有檸茶, ummm... 都係茶餐廳0個d檸茶law...先飲湯, 有d羶味, 唔太重, 食得羊既都接受到... 不過d羊肉好清味, 薄薄地, 好想要多d, 整體好味!想要size, 不過加多d肉...想試羊尾, 不過話賣哂...阿姐話要預訂p.s. 收銀個老闆樣係西人, 諗緊會係新彊人? 不過間野話雲南...唔太明...haha..speak English ka wo..next time

想要size, 不過加多d肉...

想試羊尾, 不過話賣哂...阿姐話要預訂

p.s. 收銀個老闆樣係西人, 諗緊會係新彊人? 不過間野話雲南...唔太明...haha..speak English ka wo..next time i should talk to him
羊肉連皮小size米線, 加凍檸茶
2012-05-03
羊肉連皮小size米線, 加凍檸茶
  • 羊肉連皮米線
2012-04-29 16 瀏覽
說起米線, 必定會想到現在分店遍佈港九的譚仔.不過最近觀塘出現了家真正由一雲南女子開的米線店,賣的只是獨沽一味 - 羊肉. 如果喜歡羊肉的朋友, 就會知道想找做得好吃的羊肉是十分之難,所以今天決定去試試.下午過了午飯時間進去, 人沒幾個, 只見老闆娘在忙著煮面, 笑容欠奉但樣子確實是標緻.而她的老外丈夫則在店內打點一切, 收銀, 抹枱, 落單什麼都做.店子環境跟普通粉面店無異, 隨便先找了個位子坐.餐牌確實是簡單到極, 只有羊肉米線, 頂多是有分帶皮或淨瘦選擇.可能也有照顧不吃羊的朋友, 也有2,3款丸類配料可以選. 不過來到這裡, 如果不吃羊只吃丸就實在是太浪費了.所以點了個小的, 帶皮的羊肉米線 (HKD$29)碗頗大, 不過其實米線份量不太多, 起碼少譚仔一半. 湯很清的, 有少許油浮面但不覺油膩的, 帶點甜味, 但說是羊湯就不太能嘗出來. 羊肉看起來很碎的一片片的切得很薄, 連皮吃下去, 肉質十分柔軟!!很少可以吃到那麼嫩的羊肉, 鮮而不羶, 皮的部份很彈牙, 實在是好吃!!!米線比較粗身一點, 尚算彈牙.加HKD$5有飲品, 要了個凍檸蜜都幾大杯, 但糖漿下得太重手, 太甜了
說起米線, 必定會想到現在分店遍佈港九的譚仔.
不過最近觀塘出現了家真正由一雲南女子開的米線店,
賣的只是獨沽一味 - 羊肉.
所以今天決定去試試.
店子環境跟普通粉面店無異, 隨便先找了個位子坐.

所以點了個小的, 帶皮的羊肉米線 (HKD$29)
羊肉看起來很碎的
米線比較粗身一點, 尚算彈牙.
加HKD$5有飲品, 要了個凍檸蜜
都幾大杯, 但糖漿下得太重手, 太甜了.

埋單HKD$34, 午餐來說是可接受的價格.
羊肉確實是值得吃, 不過份量太小了, 一碗只有那麼一點點, 實在是不夠喉.
而且眼看店子人流較少, 同時段但外邊的車仔面跟大排檔仍比它多一倍客人, 或者店主也是時候要想辦法宣傳一下了.
  • 連皮羊肉
2012-04-26 13 瀏覽
兩個多月前看過雜誌有介紹這家店,是一個外國人開的,他好像是娶了一個中國女子做老婆,所以就在香港落地生根,開了這家米線店。其實這家店前身是吃四川菜的,上一次來的時候本來想試的,可是剛巧那天沒開店,最後未嚐到就已經結業了。周末的觀塘廣場人流不多,最多人的地方是馬會,所以晚飯時間只有幾檯客。 餐牌上面的選擇不多,所以我們也沒打算叫別的,只點了一碗大的羊肉有帶皮的米線。 不要看小這個大碗,碗真的很大,直徑可能有超過20cm,上檯的時候我們也被嚇到。羊肉米線的湯底很清,有淡淡的羊肉味,不過我比較喜歡濃味一點的清湯羊肉,好像上一次在有緣小聚吃到的那碗簡直是極品,清澈的湯底卻是那麼濃郁。至於有帶皮的羊肉還不錯,皮的部份彈牙,只是肉質不怎麼嫰,而且也是沒有羶味的。整體味道還可以,經過的話可以一試,又或者你本身很喜歡吃羊肉湯米線才可以一來,不過這羊湯未能在我心中留下深刻印象。

2012-03-16 27 瀏覽
上次中午時經過此其貌不揚的小店,見門口很多人等位,唔通有好嘢食?今日專程在12時到,只有數枱客,我們2人要了大細碗各一的羊肉米線,其實細碗的不細,大碗的真是很大,隻碗花款漂亮,很有中國民間式彩。大碗的是有皮羊肉,皮爽肉不肥,細碗的是無皮瘦羊肉,雖是瘦,薄薄一片片,入口嫩滑不覺羶,湯是清上湯,湯面少許油花,喝多兩口都不覺油膩。枱上有一碗深色芝麻辣油,服務姐姐說很辣,一般廣東人接受不了,雲南人就大匙大匙地拌麵吃,她其後拿給我們一小碟辣椒鹹酸菜,她說加在湯內便成酸辣湯麵,我放了一半吃,果然味道不同,湯味濃烈些。不提食物,這裡的服務員待客態度就直加分。焯焯最後取小小芝麻辣油拌湯入口,他說辣椒香但不是太辣。聽有客人叫羊尾,於是我們也來一碟,2小件羊尾,肉不多,羊味比羊肉片重,亦不羶,主要吃羊皮和小小脂肪,另外一枱客也想吃羊尾,服務員說售罄,每日出售的羊尾都不多,我們吃的是最後的一碟。
$39大碗
$29細碗
內有芝麻的辣椒油
辣椒鹹酸菜
$5羊尾
2012-03-16
$36.5 (午餐)
2012-02-07 9 瀏覽
又一間於漫遊開飯網下茵緣際會找到的小店, 食評不多, 只有兩篇, 評價正面在香港, 除了雙冬羊腩煲, 要品嚐連皮的羊肉不易小弟不理健康, 什麼羊皮雞皮鴨皮通通皆嗜, 如有地方提供雙冬羊皮煲定必經常幫襯反正就腳, 亦被"帶皮羊肉"所吸引, 決定一試是夜七時三刻, 正直開飯的黃金時間, 但見此店三十餘個座位只被霸佔了幾個, 場面相當冷清打量了一下四週牆上的推介及桌上的餐牌, 發現基本上只有三個選擇:1 大碗/細碗2 帶皮/淨瘦3 清湯/酸辣(貢丸牛丸墨魚丸不當作是選擇之一)之前食家所推薦的羊雜欠奉, 是夜心情不佳亦無再向店員查問, 隨便點了細碗帶皮的羊肉清湯米線三分鐘之後, 一碗熱騰騰的米線已經送上先呷一口湯, 清之餘帶有濃烈既羊油香味, 口味跟普通的湯底很不同, 不錯最令人感動的是一片片的羊肉都連著薄薄的皮, 夾雜油香, 有咬口之餘肉亦不過老,米線就跟大家的感覺一樣, 正常而普通不過但這碗細的其實份量非常之多, 加上無論湯底本身及羊肉都比較油膩, 吃了三份二時已經有點飽的感覺, 為了不浪費食物才堅持吃光胃口不大的朋友請勿點大碗哦
在香港, 除了雙冬羊腩煲, 要品嚐連皮的羊肉不易
反正就腳, 亦被"帶皮羊肉"所吸引, 決定一試

1 大碗/細碗
2 帶皮/淨瘦
3 清湯/酸辣
(貢丸牛丸墨魚丸不當作是選擇之一)
三分鐘之後, 一碗熱騰騰的米線已經送上
米線就跟大家的感覺一樣, 正常而普通不過

胃口不大的朋友請勿點大碗哦

題外話/補充資料: 綜觀食物環境價錢, 其實是相當滿意, 但是夜駐足半小時, 前後也不到十個客人, 實在擔心此店能守業多久, 在附近上班的愛羊一族不妨來支持一下
2012-02-06
  • 帶皮羊肉
2012-02-04 11 瀏覽
成日行觀塘廣場都唔知道開左呢間食店佢開喺地下樓層較唔起眼既位置行過已經畀啲羊既香味吸引因為之後要食晚飯 所以只係叫左一碗細既羊肉米線試下我地叫既係清湯羊肉連皮只係叫左細既但都幾大碗而且好多肉啲羊肉好香 當然有羊羶味佢味道同一舨打邊爐既羊肉片唔同 真係值得一試個湯都係同一陣味啲米線其實只係普通但主角羊肉已經夠我畀正評就咁睇餐牌 選擇唔多 有雞有豬有丸類之類特別啲佢有羊雜叫 下次一定要試下希望各位鍾意食羊既朋友去支持下
成日行觀塘廣場都唔知道開左呢間食店

特別啲佢有羊雜叫 下次一定要試下
希望各位鍾意食羊既朋友去支持下
2012-02-02
2011-11-09 18 瀏覽
依間野係我男朋友介紹我去既,因為佢話有間野主要係食羊肉米線,而個老闆係一個鬼佬(唔識聽同講中文的),於是今日我決定去食。大概8:00p.m 到達餐廳,餐廳裡面有幾台客同埋老闆一個員工裡面環境相比起其他餐廳都乾淨得多,老闆都不時清潔台面至於食物方面,果度選擇真係唔算多,主要都係食羊,有羊雜、羊腸、羊肺...羊眼睛,客人仲可以加多4蚊要多樣餱(貢丸,牛丸..)當我地叫野食既時候,我地等了一段時間,但當時其實唔係好忙原因老闆唔識聽中文。當同佢講英文時,佢都係要我地等陣,點都要叫個員工出來幫我地落order.....(dislike)所以中午去食可能等得仲耐...見到個員工又要係廚房煮麵,整野飲,又要落order 同聽電話就覺得辛苦了。由於羊雜賣哂,所以最後我地叫左兩碗細既羊肉米線(一厚皮一薄皮)同一杯檸茶(冷熱價錢統一)食物唔洗等好耐就到了.......(like)雖然碗米線賣相唔係好吸引,但係個湯底充滿濃郁的羊味,一點都不"show" 至於D羊肉,唔係一舊舊上的,而係一早切到一條條,都算"林"米線同羊肉既份量都唔係好少,食完我地都覺得好滿足.........(like)一碗麵才不過20多元
依間野係我男朋友介紹我去既,
因為佢話有間野主要係食羊肉米線,而個老闆係一個鬼佬
(唔識聽同講中文的),於是今日我決定去食。
裡面環境相比起其他餐廳都乾淨得多,老闆都不時清潔台面
,客人仲可以加多4蚊要多樣餱(貢丸,牛丸..)
當我地叫野食既時候,我地等了一段時間,但當時其實唔係好忙
所以中午去食可能等得仲耐...

食物唔洗等好耐就到了.......(like)
至於D羊肉,唔係一舊舊上的,而係一早切到一條條,都算"林"
一碗麵才不過20多元,又唔多地方以羊肉為賣點......所以都值得去試下食啦!!!
2011-11-04
$25.5 (晚餐)