2018-05-20 563 瀏覽
呢間地方唔大叫咗酸辣米線,中辣餸方面叫左蘿蔔,金菇,腩肉,肥牛!肥牛同蘿蔔都幾好食,蘿蔔又無渣唔錯腩肉就一般,佢個樣似火腩甘既款,麻麻!佢個碗真係好大,份量都多不過中辣都係唔辣的不過味道都OK啦!另外叫咗小食,麻辣牛肚,估唔到咁多好滷水好有味,幾好食拍青瓜就正常,冇乜特別
呢間地方唔大
叫咗酸辣米線,中辣
餸方面叫左蘿蔔,金菇,腩肉,肥牛!
肥牛同蘿蔔都幾好食,蘿蔔又無渣
唔錯
腩肉就一般,佢個樣似火腩甘既款,
麻麻!
佢個碗真係好大,份量都多
不過中辣都係唔辣的
不過味道都OK啦!
另外叫咗小食,麻辣牛肚,估唔到咁多
好滷水好有味,幾好食
拍青瓜就正常,冇乜特別
2018-03-19 562 瀏覽
很有懷舊氣色的小店,門口都冇乜裝修, 啲野都係舊舊地, 入面燈光都係暗暗地, 有個大電視比客人睇. 12點半入到去都冇客人, 即刻嗌咗碗秘制醬汁撈紅薯粉條,  冇加其他食物喇.嘩, 個碟好大, 大過我塊面, 本來諗住咁平會好細碗,  好鐘意個碟!我叫咗少少辣, 但係對我黎講辣咗D,  紅薯粉條太煙UN, 咬唔開, 吞晒,~~D 一粒粒花生好奇怪, 係反光的, 唔係一般花生.整體黎講個醬汁唔特別, 就似係一般撈汁
D 一粒粒花生好奇怪, 係反光的, 唔係一般花生.
整體黎講個醬汁唔特別, 就似係一般撈汁
「秘制醬汁撈紅薯幼粉」
2018-03-17
2018-03-14 455 瀏覽
成日經過呢間充滿懷舊氣色小店,都想入去試一試,趁前排天氣凍冰冰行左入去試,估唔到帶黎驚喜。懷舊老店門面,裝修充滿舊式風格,店內整潔,但座位很少,繁忙時間大多都要排隊。一入座嗌左兩碗「秘制醬汁撈拉麵」,同埋「北菇滑雞煲仔飯」。秘製醬汁味道濃醇,拉麵軟硬度適中,份量十足,細胃口既兩個人食都足夠,但醬汁份量略少,可以向店員拿取額外既醬油,如果同我一樣咁重口味,記得攞多碗汁啦,哈哈!!!店員仲提醒我地等兩分鐘,一打開蓋,已經聞到陣陣香噴噴既飯香味,雞肉肉質嫩滑,飯粒軟硬度適中,食到煲底仲有脆脆飯焦,可以成塊整出黎食添,正呀!整體而言,冇令我失望,價格尚算合理,可以一試,尤其適合天氣凍冰冰個陣去幫襯呢!

一入座嗌左兩碗「秘制醬汁撈拉麵」,同埋「北菇滑雞煲仔飯」。

秘製醬汁撈拉麵

北菇滑雞煲仔飯

2018-01-24
北菇滑雞煲仔飯
2018-03-13 355 瀏覽
小妹對於雲南米線一類食物非常喜愛,適逢最近去長沙灣多咗,發掘一下周邊美食,不難發現呢間雲南老巷。門口淺窄,店員正正安排我坐腿都不能伸直的巷口位。為了吃,我能屈能伸!(笑)叫了個紅薯寬粉麻小辣,配鴨血豬軟骨。首先份量是大的,猶如一個面盆,這個份量我很滿意,因為我食得晒(笑)呷一口湯,花椒香麻味突出,紅薯粉甚有嚼勁和彈性,而且掛湯。有什麼比紅薯粉配麻辣更惹味的呢?抱歉,寶寶暫時想不到。至於鴨血,其實好少粉麵店有得食,作為鴨血lover, 一見好投緣,即嗌唔洗諗。這裡的鴨血未算特別出色,不過都算新鮮好味,口感不錯。豬軟骨亦夠腍夠入味。最終一大碗粉只是$43,食完忍唔住即刻whatsapp住長沙灣既朋友,叫佢去食。同時見到呢間嘢居然咁少正評,太過分了!要推介一下!

叫了個紅薯寬粉麻小辣,配鴨血豬軟骨。

呷一口湯,花椒香麻味突出,紅薯粉甚有嚼勁和彈性,而且掛湯。

有什麼比紅薯粉配麻辣更惹味的呢?抱歉,寶寶暫時想不到。

2018-03-08
2018-01-03 1548 瀏覽
本來沒有想到要走那麼遠,打算去到興華街那間「雲南風味館」,打算外賣一試,怎料到,七時許,裏面已經差不多關燈,好像準備打烊,只好下次再試。但是為了在本年度內再添一點新意,於是就差不多,由西九龍中心,走到來明愛醫院,橫跨很多個街口🚶🏿‍♂️。之前經過這間店舖,都已經覺得非常之有風味,看餐廳裏面,又是那一種看似舊式的裝修,或是古早風味。但是外面又有幾個煲,好像在煮港式煲仔飯,融會幾種特色。由於走到過來都已經有點炎熱,餐廳裏面又好像有點焗,於是也外賣🥡了。點了個本人最喜歡的撈米線,然後加了個13味雞肉,還有腩肉,之後想想,反正這麼遙遠走到來,就一次過試多啲吧,反正再來的機會也不高,再加了大腸。不算等得太久,期間也看到少女,只點了一個外賣便離開,難道這兒的麻辣小食也這麼吸引🤔?米線那邊的選項,也有很多其他不同款式,就連涼拌的菜色,或是煲仔飯,也可以吃到。餐牌上已經列明,撈米線裏面有炸醬、芽菜、花生、芹菜、蔥花、芫茜。店員一開口就問要多少辣,我認為它可能很難,就叫了店員小小辣就可以了。打開碗子,發覺和普通的川味賣相好像差不多,米線份量也差不多,不會太少。雞肉的味道亦非常之多元化,與其名稱差不多,名稱

但是為了在本年度內再添一點新意

店員一開口就問要多少辣,我認為它可能很難,就叫了店員小小辣
就可以了。

雲南老巷撈米線

打開碗子,發覺和普通的川味賣相好像差不多,
米線份量也差不多,不會太少。

雞肉的味道亦非常之多元化,與其名稱差不多,名稱好像叫做
13味雞肉。但是其實雞肉本身沒有什麼味道,
只是沾有醬汁,沾有孜然粉的那些雞肉,就富有濃郁香味

腩肉也賣相相當不錯,上面一層皮完全沒有毛,下面有些腩肉就比較肥膩,半肥瘦的腩肉相對可口
豬大腸本身已經醃過,有種滷水味

像擔擔麵,或川味米線,這家撈米線也包括花生🥜。其實,如果沒有比較的情況下,花生用來拌米線,味道也不錯,可以多了一叢發生的香味
。但是在比較之下,你就會覺得,花生,一小粒也非常濃味,已經蓋過了米線天然的味道,可能不太搭配。但是,從上圖所見,可見除了蔥花、花生之外,還有其他小圓球
。那是什麼呢🤔?

筆者之前去過深水埗的誠記吃擔擔麵,而誠記的擔擔麵內裏亦有這種小圓球,當時,筆者已經覺得味道不錯,不算太濃,但是連吃幾顆,饒有味道,深感趣味。於是問店員,那是什麼,就發現那個是
炸黃豆!原來,在面料內容炸黃豆拌麵,更加搭調,味道沒有那麼搶風頭,但又充滿口感。

但是總括而言,可能由於這個叫做秘製醬汁撈米線,如果其他餸料,沾到這種秘製醬汁,又會被混入這種醬汁,形成一體,所以整碗麵都是這個秘製醬汁的味道
外賣自取
雲南老巷撈米線
基本上所有小食都係辣既,但唔係死辣,夠辣又唔會辣到食唔到,平時食開都好油膩,食多點都無罪惡感,今日叫左尖椒皮蛋,口水雞絲粉皮,看似一樣,但食味一點都唔同,好似我唔識揸筷子,粉皮一塊塊實在難攪,平時芫荽我唔食,食材新鮮唔會有臭草味個超級腊味飯又係無得頂,真正煲仔飯睇住係門口整,無得呃人,有少少飯焦超香,腊腸有拖過水,唔會油笠笠,個腊肉唔係平時果d,好似义燒咁,雖然係半肥瘦,肥肉金香,個甜豉油都校得唔錯 (我又撞親個腦唔記得影相)三個小女生主理,真係值喝采,叫多2支豆漿,2個人都係162蚊埋單,抵食! 係坐得迫點

2017-11-17
2017-10-24 373 瀏覽
是日經過長沙灣,想話快快手食碗麵翻屋企食物種類唔算話特別多勝在價格不高,店的重心似乎在於"秘制醬汁"老實講環境真係唔係好得,一入到去聞到陣雞欄味。而且唔知點解好嘈,想快D食完拿拿聲離開柏葉豬紅撈河粉 中辣甜醬油,辣油,花椒等作為醬汁味道香辣帶甜,相當不錯。柏業爽口,可是豬紅一夾就散而且份量蠻多的。十三香雞肉腩肉湯粗薯粉 中辣湯底普通,有微微酸菜味,不夠辣腩肉不入味,肉質偏實。應該是未煮淋,上色度都不夠十三香雞肉好重八角味,仲食到好多香料係雞肉外面薯粉真係好粗好大條非常有咬口,好似食緊大條蒟蒻但我覺得撈既粗薯粉會比較好吃薯粉本身冇味,撈的話較易掛汁希望能夠改善貴店環境情況否則下次都係外賣就算😂😂
是日經過長沙灣,
想話快快手食碗麵翻屋企

食物種類唔算話特別多
勝在價格不高,店的重心似乎在於"秘制醬汁"

老實講環境真係唔係好得,
一入到去聞到陣雞欄味。
而且唔知點解好嘈,
想快D食完拿拿聲離開

柏葉豬紅撈河粉 中辣
甜醬油,辣油,花椒等作為醬汁
味道香辣帶甜,相當不錯。
柏業爽口,可是豬紅一夾就散
而且份量蠻多的。

十三香雞肉腩肉湯粗薯粉 中辣
湯底普通,有微微酸菜味,不夠辣

腩肉不入味,肉質偏實。
應該是未煮淋,上色度都不夠

十三香雞肉好重八角味,
仲食到好多香料係雞肉外面

薯粉真係好粗好大條
非常有咬口,好似食緊大條蒟蒻
但我覺得撈既粗薯粉會比較好吃
薯粉本身冇味,撈的話較易掛汁

希望能夠改善貴店環境情況
否則下次都係外賣就算😂😂
2017-10-22
2017-08-27 437 瀏覽
第二次來這間店,今次吃的是寬薯粉,一碗是酸辣湯的,另一碗是秘製醬汁撈的。先說湯的,酸辣夠濃,雖然只是小辣,但已十分惹味,配料點了雞翼、蟹柳及雞肉,除了蟹柳味道淡外,另外的都好食,因為湯底夠味👍🏻👍🏻而且寬薯粉口感不錯,又夠飽肚感。另一碗撈的,醬汁也很惹味,也是小辣,但比湯的辣得多🌶,但依然不減美味。這碗配料有豬軟骨、牛栢葉和墨魚丸,三款都不錯👍不太吃到辣的建議點小小辣就好兩大碗加兩杯飲品不用一百元,而且質素高,值得一試!唯一不足的就是店內冷氣太弱...吃辣時邊吃邊流汗...

兩大碗加兩杯飲品不用一百元,而且質素高,值得一試!

唯一不足的就是店內冷氣太弱...吃辣時邊吃邊流汗...
2017-06-06 635 瀏覽
真心推介平靚正小小店!😈裝潢好古色古香,木枱木凳,就連個餐牌都成本武林秘笈咁!😂好想帶走佢d碗碟番屋企😍「鳳爪排骨煲仔飯」即叫即整,有飯焦🤡⚡️ $58最最最抵食係信鑼咁大盆嘅「秘製醬汁撈米線」$22😍有辣有唔辣,個秘制醬汁濃郁得來甜甜地,好野味~ 總括嚟講其實個米線同煲仔飯份量都幾大,兩個人食哂真係幾飽都!!!好抵食~-👅請俾分:7.5/10-🎏雲南老巷 (長沙灣)長沙灣元州街473號地舖🍳YouTube: Happy Amy👉🏻Facebook: Happy Amy👉🏻Instagram: Amylaceous
真心推介平靚正小小店!😈
裝潢好古色古香,木枱木凳,就連個餐牌都成本武林秘笈咁!😂

好想帶走佢d碗碟番屋企😍
鳳爪排骨煲仔飯

「鳳爪排骨煲仔飯」即叫即整,有飯焦🤡⚡️ $58
秘製醬汁撈米線

最最最抵食係信鑼咁大盆嘅「秘製醬汁撈米線」$22😍
有辣有唔辣,個秘制醬汁濃郁得來甜甜地,好野味~

好抵食~
👅請俾分:7.5/10
🎏雲南老巷 (長沙灣)
長沙灣元州街473號地舖

🍳YouTube: Happy Amy
👉🏻Facebook: Happy Amy
👉🏻Instagram: Amylaceous
秘製醬汁撈米線
2017-04-23 539 瀏覽
係facebook度見到介紹呢間店,就由荔枝角行過黎試下叫左個酸辣炸醬拉面 豬軟骨同蘿蔔 唔好睇少豬軟骨同蘿蔔 睇一間店做得好唔好 就係睇呢2樣整得好唔好小妹係唔食得好辣但想試下,所以叫左「小小辣」個碗勁大 大約比一個籃球再大啲啲見到咁紅 心諗今次大煲啦 唔理啦食左先講啲面一食就食到鹼水味 唉~~~~~2舊蘿蔔 硬既 個心仲係白色 唔係透透地 3細舊豬軟骨 啲骨硬既 同食雞翼無咩分別(中間果3舊)雖然個碗變哂紅色 但無辣味 酸味都無好多油呢度除左湯面仲有撈面食 有機會就再黎試下啲裝飾都唔錯既坐既位置睇落已經有好多年歷史
係facebook度見到介紹呢間店,就由荔枝角行過黎試下

叫左個酸辣炸醬拉面 豬軟骨同蘿蔔

小妹係唔食得好辣但想試下,所以叫左「小小辣」
酸辣炸醬拉面  小小辣
個碗勁大 大約比一個籃球再大啲啲

見到咁紅 心諗今次大煲啦 唔理啦食左先講

啲面一食就食到鹼水味 唉~~~~~

2舊蘿蔔 硬既 個心仲係白色 唔係透透地

3細舊豬軟骨 啲骨硬既 同食雞翼無咩分別(中間果3舊)

雖然個碗變哂紅色 但無辣味 酸味都無

好多油

呢度除左湯面仲有撈面食 有機會就再黎試下
啲裝飾都唔錯既
坐既位置
睇落已經有好多年歷史
2017-04-20
2017-04-17 371 瀏覽
叫左碗酸辣湯米線,湯底根本係滾水加酸菜同炸醬所混合而成,加辣只不過係將辣油加上面,求其至極。隨便一間雲南米線都好食百倍。本來諗住支持小店,但點知比集團式米線更加難吃。裝修更保留舊舖的一部份沒有任何翻新及新配置令人覺得無心經營,寧願食返舊舖的牛腩河。
2017-04-17
2017-04-15 346 瀏覽
平時甚少寫食評。不過見友人FB有提過呢間鋪頭, 而今日咁啱路經果頭, 所以即管去試一試。本人對食物要求唔高,只要唔難食就得。我點左麻辣的米線,配以魚旦,腩肉,肥牛,牛丸。各款配菜都唔錯,至少係食唔到雪味。其次係湯底, 呢個真係要讚.因為佢個碗係超大,我飲左大半碗,都無口渴. 我唔肯定講有冇味精, 但至少個湯底係用料唔係差先。價錢,真係平。普通餸都係$4, 係D肥牛其他肉類先$6。而家講梗出面食普普通通車仔麵都甚難有呢D價位。唯有要彈就係冷氣唔夠,食到汗流浹背
各款配菜都唔錯,至少係食唔到雪味。

唯有要彈就係冷氣唔夠,食到汗流浹背
2017-04-15
2017-03-20 543 瀏覽
雲南老巷開左唔係好耐,有一次同事買左碗撈拉麵黎食,一試就鍾意左,我地都食得幾頻密下,好味到上左癮咁樣。不過撈拉麵食得多好油膩,近排轉左叫湯薯粉唔辣,一樣好味。究竟好味在邊度?我覺得係因為佢落左好多香菜芫荽,好有風味;D配菜我叫得最多既係雞翼,因為佢既雞翼係非常入味,完全食到老抽既味道;第二就係海帶喇,海帶煮完都好有彈性,幾好咬口;湯呢,雲南湯底就一定油D架喇,尤奇是叫辣,真係落好多辣油,所以怕油叫唔辣啦,都OK

外賣送餐
2017-01-08 539 瀏覽
呢間舖先前係新之城粉麵都開左好耐,日前行過知道轉左新食店,打算揾日來試。由於估計食物水準不會太差,沒想過寫食評,所以沒有影相。店內裝修保留上手地磚,牆上裝了木的設計突顯舊店,不錯! 换了木枱木椅是新的,不過排得太密,根本起身座底撞到後面。點了一個撈米線,如果大家有食開長沙灣另一間川味,應該基本上有秘制佐料,點了小小辣及3樣餸。很失望,辣只不過是加辣椒油,而不是雲南的辣,餸料份量很少,大腸切得薄薄冇咬口,牙菜煮得不透。店員不太熱誠招呼顧客,有改善空間!
2017-01-07
2017-01-04 1473 瀏覽
今天新開張,見店前門頂有很多越南斗笠的燈,以為是越南菜,細看店名是雲南老巷,是雲南菜。店前的煲仔飯香氣樸鼻很想試試,但店內真的小巷格局,加上新開張,人多爆滿,店員說需等10分鐘,可惜天氣冷唯有放棄…今次先叫外賣,秘製醬汁撈紅薯粉條配腩肉,薯粉柔軟,富有嚼勁,撈勻其他佐料(炸醬、芽菜、葱花、花生、芫茜等),每條薯粉也沾滿肉燥,辣中帶鹹,加上配菜腩肉軟腍惹味,口感豐富。 美中不足是花生好似焗熟左,不夠香脆。整體味道不錯,份量十足,但個人還是喜歡四川/重慶的酸辣粉,酸辣中帶麻的風味。
今天新開張,見店前門頂有很多越南斗笠的燈,
以為是越南菜,細看店名是雲南老巷,是雲南菜。

店前的煲仔飯香氣樸鼻很想試試,
今次先叫外賣,秘製醬汁撈紅薯粉條配腩肉
秘製醬汁撈紅薯粉條配腩肉
 美中不足是花生好似焗熟左,不夠香脆。

2017-01-03
4 分鐘 (外賣自取)
  • 秘製醬汁撈紅薯粉條配腩肉