2022-10-14 13 瀏覽
本身自己好鍾意食日本嘢但係從來都未試過食OMAKASE,男朋友見我哋拍拖一周年紀念靜雞雞book咗呢間日本餐廳同我慶祝🥹好期待因為OMAKASE係廚師發板,我哋都未知道實質上有啲咩嘢食😂但係就會知道有前菜、茶碗蒸、時令刺身、季節料理、手握壽司、湯同甜品😍好鍾意佢哋嘅自家製鯛魚湯,飲落去唔重味精味,習慣咗食嘢之前飲碗湯☺️好好飲❗️跟住最鍾意就係佢哋嘅手握壽司,一共會有六件,牡丹蝦壽司同日本赤睦壽司超級有驚喜。-牡丹蝦壽司勁香同超多蟹膏,另外仲加咗櫻花蝦乾  ,櫻花蝦乾佢特登炒過,所以食落口感更加香脆同埋味道更加突顯。-日本赤睦壽司仲正,上面係滿滿嘅魚子醬,外皮燒到香味撲鼻,而入口其魚油更加滲入魚身及飯,好正🥰

跟住最鍾意就係佢哋嘅手握壽司,一共會有六件,
牡丹蝦壽司同日本赤睦壽司超級有驚喜。

2022-10-14 29 瀏覽
上環呢間霜瀛 OMAKASE聽朋友大讚話質素好正叫我一定要嚟試下,果然真係名不虛傳😍超高質❗️基本上$1580一位就包哂前菜、茶碗蒸、四款時令刺身、一款季節料理、六件手握壽司、湯同甜品。最想推介鮫鰈魚壽司🐟係北海道特產,肉質比豐潤嫩滑,好肥美。跟著新鮮八爪魚🐙都入口煙韌有口感,而吸盤就好脆,口感豐富,另外配上柚子皮及竹炭鹽調味。甜品就不得不提北海道雷電赤肉蜜瓜🥰超級甜❗️跟著最中餅入面係開心果口味雪糕,大滿足。
最想推介鮫鰈魚壽司🐟係北海道特產,肉質比豐潤嫩滑,好肥美。
2022-10-14 14 瀏覽
識咗10幾年嘅好姊妹就快要移民去外國🥲超級唔捨得佢❗️唯有係佢走之前同佢食佢最鍾意食嘅OMAKASE🥹今次就揀咗呢間上環嘅霜瀛,套餐包咗好多唔同嘅嘢食,前菜、茶碗蒸、時令刺身、季節料理、手握壽司、湯同甜品都有齊。北海道根室松浦水產嘅海膽真係好正,海膽超級新鮮,入口鮮甜味滿滿,真係會令人好滿足🤩見佢哋啲海膽咁正仲有埋海膽壽司😍真係食完都唔夠喉。跟住壽司方面都唔錯,最鍾意食佢哋牡丹蝦壽司,壽司飯啦唔會太濕唔會太硬啱啱好,配上牡丹蝦蝦頭嘅蝦膏,蝦膏味道好濃郁,另外仲有好香脆嘅櫻花蝦乾,除咗令到賣相更加靚之餘食落都好夾。之後日本赤睦壽司上面係鋪左魚子醬,而外皮被燒香,燒香後其魚油滲入魚身及飯,魚油香味滿滿☺️

見佢哋啲海膽咁正仲有埋海膽壽司😍真係食完都唔夠喉。

跟住壽司方面都唔錯,最鍾意食佢哋牡丹蝦壽司壽司飯啦唔會太濕唔會太硬啱啱好,配上牡丹蝦蝦頭嘅蝦膏,蝦膏味道好濃郁,另外仲有好香脆嘅櫻花蝦乾,除咗令到賣相更加靚之餘食落都好夾。
2022-10-12 12 瀏覽
踏入九月份就係男朋友生日嘅大日子🎂知道佢好鍾意食日本嘢所以就豪啲帶佢嚟食OMAKASE🥳未黎之前都做足功課見到呢間好評好多❗️價錢方面就係$1580一位,前菜、茶碗蒸、時令刺身四款、季節料理一款、手握壽司六件、湯同甜品都有齊😆好豐富好鍾意呢個蘋果木煙燻鰹魚,佢配上蔥碎及薑蓉,令到鰹魚嘅鮮味更加惹味,加上厚切令到口感好豐富。之後呢個梅酒啫喱蕃茄酸酸甜甜咁都幾開胃🥰水母刺身十分之新鮮。北海道白粟米同甜黑豆香甜好味道。 手握壽司入面超級推介牡丹蝦壽司😍口感好豐富!因為入口有好香嘅蝦膏味,咬個時炒香左的櫻花蝦乾又香脆,口感層次好多變化。

而家去唔到日本,咁就唯有去食日本高級料理餐廳當去咗旅行!咁就當然要食OMAKASE,今次就去左上環嘅霜瀛。呢個套餐會包左前菜、茶碗蒸、時令刺身四款、季節料理一款、手握壽司六件、湯同甜品🥰因為係廚師發板所以每日嘅款式可能都有啲唔同,手握壽司入面我最鍾意食牡丹蝦壽司🍣,壽司上面有牡丹蝦蝦頭的蝦膏,再加上啲櫻花蝦乾放喺面頭,賣相好靚,食落味道都有香嘅蝦膏味同埋有啲脆脆地嘅蝦乾口感。跟住鮮鳳趾生蠔🦪由北海道出產,生蠔十分之肥美大隻,配上酸汁啫喱,蔥及菊花,正。仲有三文魚籽蒸蛋,雞蛋冇破壞三文魚籽本身的味道,兩者配合得好好👍🏻之後北海道雷電赤肉蜜瓜都好香甜🥰

之後北海道雷電赤肉蜜瓜都好香甜🥰
今日剛剛試完呢間覺得都ok,隨筆寫下食評。隨意book咗上環一間做omakase嘅霜瀛,叫咗“霜”呢個餐。以下我覺得幾值得一讚嘅:🦪仙鳳趾生蠔係非常大隻。食落去真係充滿creamy似牛奶嗰種滑度,當然亦都係十分鮮美。本身帶有點點海水嘅清甜,再配上酸汁啫喱,蔥及菊花,更沾上一點涼意。🐟鮫鰈魚壽司本身魚肉夠爽脆彈牙。而最上面用左北海道特產,三升漬係幾特別。呢種三升漬係要經過發酵嘅一種配料。呢種香醇嘅味道令到魚嘅鮮係可以提升得好好。🥣自家製鯛魚湯夠白夠鮮夠香夠濃。入口非常鮮甜不腥,喺經過長時間餚製嘅心思。附上啖啖肉嘅鯛魚,比較少骨,亦保持到鮮味。🥚三文魚籽蒸蛋蛋夠香濃細滑,生熟度剛剛好。配埋上面三文魚籽大大粒,魚籽喺口入面爆開加埋蛋一齊食,兩者融為一體,係一種說不出的韻味。
今日剛剛試完呢間覺得都ok,隨筆寫下食評。

以下我覺得幾值得一讚嘅:

🦪仙鳳趾生蠔

🐟鮫鰈魚壽司

🥣自家製鯛魚湯

🥚三文魚籽蒸蛋

2022-10-11 20 瀏覽
估唔到omakase嘅甜品都可以咁好食🧁所以今次一定要介紹下。呢個餐嘅甜品係“北海道雷電赤肉蜜瓜配最中餅”🍈🍘哈密瓜真係超甜,咬落去juicy充滿果汁,非常新鮮。最中餅脆脆地軟軟地,入面係開心果口味雪糕,真係有開心果碎,而且個雪糕質地係非常creamy幼滑,唔係死甜。真係令人一再回味。講返正題壽司同料理啦🤣牡丹蝦壽司🤞🏻係大推。首先牡丹蝦係夠大隻,晶瑩剔透;上面係牡丹蝦蝦頭的蝦膏,同埋炒香左的櫻花蝦乾。所以佢主體係蝦,配料都係蝦,可以話係蝦蝦蝦🦐壽司。成嚿食落去就會有主體牡丹蝦嘅鮮味、蝦膏同埋蝦乾嘅鹹香、壽司飯淡淡醋嘅微酸清香。鵝肝蘿蔔👐🏻係充滿驚喜。鵝肝質素不出所望,綿密、入口即化、香氣幽微。特別之處係佢下面用咗芼菁蘿蔔,係比較鬆軟嘅口感,而且會吸曬上面嘅肉汁,係幾好嘅做法。而鵝肝上面係紅酒藍莓汁同甜味辣椒絲,所以食落去會喺酒香之中帶有少少甜味。海膽壽司🤘🏻係可遇不可求。唔乾唔腥當然係基本。呢度嘅海膽新鮮得嚟亦甘甜味十足,仲要係北海道根室松浦水產嘅海膽,難得。自家製鯛魚湯👋🏻係有水準。一般鯛魚湯都係鮮甜為主。佢呢度唔止鮮甜咁簡單仲有少少creamy濃郁感覺。加上入面仲有一大嚿鯛魚可以

呢個餐嘅甜品係“北海道雷電赤肉蜜瓜配最中餅”🍈🍘

講返正題壽司同料理啦🤣

自家製鯛魚湯👋🏻係有水準。一般鯛魚湯都係鮮甜為主。佢呢度唔止鮮甜咁簡單仲有少少creamy濃郁感覺。加上入面仲有一大嚿鯛魚可以食到,啖啖肉仲保持新鮮。
2022-10-10 17 瀏覽
一如既往間中食下Omakase,今次試呢間霜瀛都幾值得講下。今次係試“霜”呢個餐。❄️一set有曬前菜、刺身、蒸蛋、壽司、湯、甜品、料理等等。刺身當中我最鍾意太刀魚,佢係最香口。魚皮小小煎香,整嚿肉質亦都爽脆,鮮甜可口。再配合薑蓉一齊食,更加帶出嗰種香味。🌿壽司之中我就鍾意中拖羅壽司同海膽壽司。中拖羅軟綿綿又無筋,新鮮魚脂味入口即溶,油而不膩。加上魚子醬,微咸微甜新鮮嘅海腥味,彷如身處清森大海。🌊 海膽濃郁夠甘甜,鮮味十足,不腥不乾,每口細膩回味無窮。🤤料及方面係鵝肝蘿蔔亦十分吸引。鵝肝下面係芼菁蘿蔔,上面係紅酒藍莓汁同乾辣椒,所以當食塊鵝肝嘅時候會有紅酒同藍莓嘅清新,亦有甜辣椒嘅甜度衝擊;連同本身高質嘅鵝肝一齊食好夾。最後食埋個蘿蔔,質感比較鬆軟,仲吸收曬啲肉汁精華所在。🦆

一set有曬前菜、刺身、蒸蛋、壽司、湯、甜品、料理等等。
好開心男朋友book左呢間霜瀛😍 話想一齊食豪啲。今餐真係好高質想介紹下😝🇯🇵前菜方面有呢啲:梅酒啫喱蕃茄、水母刺身、北海道白粟米、甜黑豆。其實齋睇擺盤已經覺得好吸引好精緻。然後每一樣嘢都好好味。而當中北海道白粟米好特別,因為味道真係好鮮嫩,比一般粟米仲更加甜添。🇯🇵仙鳳趾生蠔係我幾鍾意嘅菜式。佢真係好大隻,食落去啖啖肉夠曬creamy又唔會好腥好漏。加埋酸汁啫喱,蔥及菊花,作為中和就啱曬啦。🇯🇵另外都幾鍾意煙燻鰹魚。佢有淡淡嘅蘋果木香,無論嗅覺上定味覺上都feel到。色澤十分鮮紅sharp醒, 食落新鮮清爽,脂肪不多,連同蔥碎同薑蓉,點亮整個味道。🇯🇵自家製鯛魚湯真係有淡淡魚肉,肉質堅實有彈性,少細骨最啱做湯。成個湯感覺到魚係經過長時間嘅淆製,濃郁鮮香。今次真係食得好開心,想間中食得高質啲呢間唔錯。

今次真係食得好開心,想間中食得高質啲呢間唔錯。
2022-10-09 30 瀏覽
The Omakase boom is unstoppable! However the quality varies greatly. This time we booked Shimoumi that is located inside AKVO Hotel. As I'm a small eater, I picked the economical $1680 menu.The tsunami was plentiful and well plated. Jellyfish in ponzu and white corn were some of the appetizing starters. Some dishes were more like fusion cuisine that combined Japanese ingredients with Western elements. The seasonal pacific saury was fresh and fatty. I personally would like it without dipping any

The seasonal pacific saury was fresh and fatty. I personally would like it without dipping any soy sauce.

🥢イスラエルトマト、クラゲ、白いとうもろこし、黒豆の蜜煮 Israel Tomato, Jellyfish, White Corn, Sweetened Black Beans
🥢茶碗蒸し アワビ、イクラ Steamed Egg Custard w/ Abalone & Salmon Roe
🥢仙鳳趾牡蠣 白ワインゼリー、海ぶどう Senposhi Oyster w/ White Wine Jelly & Sea Grapes
🥢白いとうもろこしのムース 牡丹海老、キャビア White Corn Mousse with Botan Shrimp & Caviar
🥢秋刀魚 Pacific Saury
🥢鱈白子 Cod Fish Milt

Fois gras was topped with blueberry red wine sauce, that neutralized the greasiness of the liver. The fois gras was seared perfectly.

🍽️フォアグラ、大根 Foie Gras, Raddish

Each sushi had a different topping. Generous thick cuts of neta. All finely prepared by chef Alex. Most of the fish had a high fat content.

🍣金目鯛 すだち Golden Eye Snapper, Sudachi Peel
🍣石垣貝 炭塩 Bering Sea Cockle, Charcoal Salt
🍣銀鱈の炙り 唐墨 Seared Cod Fish, Mullet Roe
🍣赤鯥 キャビア Blackthroat Seaperch, Caviar
🍣大トロ 雪塩 Fatty Tuna, Snow Salt
🍣バフンウニ Bafun Sea Urchin

Towards the end of the meal was a bowl of fish broth. Not too intense that warmed my stomach. Dessert platter marked an end of this scrumptious meal.

🥣あら汁 Fish Broth
🍈赤メーロ、ピスタチオアイスの最中 Musk Melon, Pistachio Ice Cream in Monaka

Great hospitality. Cozy and intimate atmosphere. Absolutely a reasonable price for this quality and quantity.
今日想清清哋食下日本嘢,咁啱人在上環,住喺附近嘅朋友就話呢間“霜瀛”係唔錯,所以我哋就一齊去試咗啦。坐低之後我哋就叫咗“霜”呢個おまかせ套餐 $1580/位。師傅係現場即製,而且都好用心講解每一道菜。💁就好似岩手縣石垣貝壽司🐚,師傅將石垣貝用手一拍,師傅解釋係貝類一般離殼後不會即時死去,拍打一下可以讓肉質收縮。我哋一試,真係分外清甜同埋爽脆。味道有啲似象拔蚌。蘋果木煙燻鰹魚🍎亦都係幾特別。食落去有淡淡蘋果嘅味道但又唔會蓋過鰹魚嘅鮮味。上面有蔥碎及薑蓉,除咗令外觀更美之外,對味道方面亦都有提升嘅效果。即製嘅薑蓉同蔥碎係少少微辣,令新鮮嘅刺身有一種中和嘅感覺。仲有仙鳳趾生蠔🦪師傅話係北海道出產。首先外觀係非常大隻,口感好creamy但都十分清爽,帶有啲水礦物嘅甜味,所以都唔會話好漏。另外我都好鍾意赤睦壽司🍣因為外皮燒過所以有陣陣香味,呢種魚魚脂十分豐富亦有種獨特嘅甜味,魚油滲入魚身及飯,非常正。再加埋上面魚子醬簡直更佳。

2022-10-07 20 瀏覽
今日終於都試咗男朋友之前book嘅高質餐廳😌淨係睇Menu都覺得有種儀式感,係厚身一本書咁。📕“霜”呢一個omakase餐,包括前菜、刺身、壽司、湯、甜品等,$1580/位。當中有幾樣刺身同壽司確係幾想講下。🥢太刀魚上碟時充滿詩意,躺係一片綠草上,旁邊有朵小菊花。未食先聞到香味,因為魚皮燒香過,食落就有點甜魚脂香。整體爽脆,鮮甜味十足。配合埋薑蓉就更加提升香味。🥢中拖羅壽司有點似孤芳自賞,站在黑圓碟上,旁邊有wasabi 配菜點綴。清森大間嘅中拖羅,軟綿無筋,入口即溶,魚脂甘甜芳香。加埋上面魚子醬,帶有魚鮮咸甜嘅精華,令整個魚更充滿魚鮮滋味。🥢蘋果木煙燻鰹魚係充滿貴氣,上面似有點點金箔翡翠,其實係蔥碎同薑蓉。食落去感覺係有新鮮鰹魚嗰種清新,但帶有淡淡蘋果木香、蔥同薑嘅微辣,造成一種衝擊。
今日終於都試咗男朋友之前book嘅高質餐廳😌
淨係睇Menu都覺得有種儀式感,係厚身一本書咁。📕

“霜”呢一個omakase餐,包括前菜、刺身壽司、湯、甜品等,$1580/位。當中有幾樣刺身壽司確係幾想講下。
網上好多人都介紹呢間“霜瀛”,今次我就嚟實測下到底有幾高質啦👍🖊️環境環境方面其實都好闊落寧靜,裝修舒適,佢仲有個酒櫃放滿日本sake,成個氣氛立刻高級曬。🌟重點推介🌟🖊️八爪魚刺身八爪魚本身畀我嘅感覺係淡而無味,但原來新鮮嘅真係唔同啲,真係會有好新鮮嘅鮮甜味道,同埋好煙煙靭靭,吸盤亦好脆。而呢度再加埋柚子皮同竹炭鹽,令到鮮味有一層清新嘅酸味同清新嘅鹹味,帶出個層次。🖊️中拖羅壽司清森大間出產。食落去軟綿綿得黎有實在感,充滿鮮味之餘有魚脂香,餘韻久久不散。上面魚子醬更加入口有彈性,質地細膩,充滿海鮮味,鹹鹹地又有回甘。🖊️牡丹蝦壽司牡丹蝦晶瑩剔透,夠大隻。上面橙色嘅配料非常特別,佢係牡丹蝦頭嘅蝦膏同埋埋櫻花蝦乾。即係話成舊蝦連埋配料都係蝦嚟嘅。而蝦膏嘅鹹味再加上蝦乾炒過嘅香味,配合埋牡丹蝦係非常夾。霜瀛Omakase“霜” $1580/位
🖊️環境

🌟重點推介🌟
🖊️八爪魚刺身
🖊️中拖羅壽司
🖊️牡丹蝦壽司

霜瀛Omakase
“霜” $1580/位
2022-10-06 14 瀏覽
今日好姊妹同我慶祝生日,就book咗呢間一齊食🥰🥰❤️前菜首先呢個前菜組合一定要講下,擺盤真係非常精緻,黃色嘅圓形碟上,顯示出三個主角分別係梅酒啫喱蕃茄、水母刺身、北海道白粟米。而中間就有甜黑豆作為點綴。特別想講下啫喱番茄比較少有,啫喱充滿住清清甜甜梅酒嘅味道,而番茄就住喺入面,吸收哂梅酒嘅味道。成嚿蕃茄就變咗清甜得黎微微酸咁樣。🍅❤️刺身太刀魚同樣係精緻嘅擺盤,藍色嘅花花碟上面鋪上綠色嘅草裝飾,上面仲有朵小菊花。兩大片太刀魚就係主角。肉質柔軟嘅太刀魚用黎煎香真係非常適合。呢度係燒香咗個魚皮,所以食落去個皮脆卜卜好香口,配合埋薑蓉一齊食,少少辛辣又可以辟腥,正。❤️中拖羅壽司魚油脂恰到好處,非常甘香。軟得嚟又有口感,鮮得嚟又唔會好大海水味。配埋上面魚子醬,鹹中帶甜咁樣,令拖羅嘅味道更加提升。❤️海膽壽司師傅話海膽係黎自北海道根室松浦水產。入口味道濃郁,甘甜度好高,淡淡嘅鮮香又唔會好漏。今餐生日飯真係非常滿足,下次同男朋友都可以試呢間🥰
今日好姊妹同我慶祝生日,就book咗呢間一齊食🥰🥰
❤️前菜
❤️刺身太刀魚
❤️中拖羅壽司
❤️海膽壽司

今餐生日飯真係非常滿足,下次同男朋友都可以試呢間🥰
2022-10-05 10 瀏覽
好耐冇見鐘意食日本料理嘅朋友突然相約,問我有咩想食,心諗串燒、居酒屋同燒肉成日食,建議不如食下Omakase🍣。耐冇見就揾間好D餐廳試下,約定日期同地方之後上網就搵到哩度。餐廳位於蘇杭街AKVO酒店二樓,開業冇耐裝修新淨光猛,一入鋪就見到U型吧枱,窗邊兩張枱,隔離仲有VIP房可以三五知己有個私人空間。訂咗吧枱位坐定定等食先。Omakase有度好唔使諗乜都有,揀選自己食物偏好同份量,講低自己有冇食物敏感就可以。😋不過隔離組客人就好有要求,又話自己成日食開乜食開物講到成個食神咁款,要求師傅要厘樣轉嗰樣成個menu轉曬咁濟🙅‍♂️🙅‍♂️🙅‍♂️,我心諗你都自己發板曬唔使嚟食Omakase 啦!🤣🤣🤣食物分兩部分,上半部冷盤前菜賣相精緻,日本白粟米,水母刺身同以色列蕃茄,味道清甜開胃。刺身蠔新鮮肥美,仲有濃濃味道嘅當造秋刀魚正👍🏻。茶碗蒸熱辣辣夠香滑。另外熱食仲有鵝肝,燒鱈魚白子,同埋有一樣唔記得左哈哈哈😂😂😂,不過味道清甜可以清清口。第二部份開始壽司,不過食到呢度已經飽飽地,好在揀咗最少嗰個。😆金目鯛腩位、銀鱈魚、赤鯥、大Toro新鮮肥美 ,石垣貝爽彈鮮甜,海膽香濃好味道。 最後魚湯雪糕同果物飽

金目鯛腩位、銀鱈魚、赤鯥、大Toro新鮮肥美 ,石垣貝爽彈鮮甜,海膽香濃好味道。 最後魚湯雪糕同果物飽曬!😅

P.S.其實一路食師傅都有介紹菜名,然而隔離組客人就仍然沉醉於自己輝煌嘅食歷,大聲細數乜乜名店,集齊幾多粒星,之後就次次都要師傅重覆介紹,一D都唔識尊重人,師傅唔覺得厭其他客人都煩啦!😔😔😔😔😔