2023-03-24 42 瀏覽
隱世高質Omakase㊙️ ,位於上環香港嘉賦酒店2樓,鄰近港鐵站完全唔難搵💯,和式裝潢💮配上🈳運時令食材,令每一道菜都是充滿著驚喜❗️晚市最平唔使$1000一位😲,暫時有三個價錢,可以根據個人需要選擇,依家仲做緊第二位半價優惠🤫,有興趣既朋友記得快啲黎試下啦!!🔜✨先付 🥢新鮮日本腐皮🥢海膽豆腐🥢螢光魷魚🦑建議係由左到右食,濃味程度係由淡到濃逐漸遞增😋,腐皮好滑溜好新鮮,因為佢本身好滑加埋豆味夠濃郁,有少少似飲緊豆漿😆; 而海膽豆腐亦都好鮮甜, 綠色嘅蟹膏豆腐✳️係來自北海道嘅蟹🦀,蟹味非常濃郁; 螢光魷魚🦑加埋麵豉醬食落去既有鹹香既味道,又帶少許甘甜,螢光魷魚爽口彈牙唔會韌,個人覺得蟹膏豆腐最有驚喜,蟹味濃郁但食落滑溜😚✨茶碗蒸し 🥚🥢師傅計住時間蒸,連細微的地方也不馬虎出品當然有保證啦! 茶碗蒸果然夠晒滑身,上面仲加左少少櫻花蝦🦐,食落去可以感受到櫻花蝦同雞蛋既味道相輔相成,令到成個茶碗蒸既鮮味提升到另一個層次😳✨本日の刺し身4品🥢岩手縣生蠔🦪當日好好彩食緊前菜既時候就有生蠔到貨🙌🏻,師傅即刻開一隻比我試,睇落好大隻💪🏻食落好creamy🤤,完全唔覺得腥!! 而且好鮮甜,上面既柚子啫喱

✨先付
🥢新鮮日本腐皮
🥢海膽豆腐
🥢螢光魷魚🦑

✨茶碗蒸し 🥚

✨本日の刺し身4品
🥢岩手縣生蠔🦪
當日好好彩食緊前菜既時候就有生蠔到貨🙌🏻,師傅即刻開一隻比我試,睇落好大隻💪🏻食落好creamy🤤,完全唔覺得腥!! 而且好鮮甜,上面既柚子啫喱好清新🤭, 唔使好似平時咁要落檸檬汁或者tabasco 😬

🥢薄切伊左木
魚味比較淡唔算特別突出,但配埋海苔醬一齊食味道就特別得多!

🥢火炙北海道帆立貝
唔係一般既急凍生食級帆立貝🫢,係新鮮既生食級帆立貝🙀, 師傅輕輕用火炙帆立貝表面,而裡面呈半生熟狀態,😯仲可以食到一絲絲紋理,再配埋新鮮脆口既紫菜簡直係完美😋

🥢櫻花木煙燻鮫鰈魚
打卡必備煙燻鮫鰈魚,師傅好細心等我食完上一道菜先開始整,等我可以味覺享受之餘仲滿足埋我視覺享受😎,師傅特別選用鮫鰈魚嘴邊既肉,貪佢有魚油得黎又有魚肉食,唔會淨係得成口油又或者淨係品嘗佢比較淡味嘅肉,鮫鰈魚好軟腍🤗,入口會先品嚐到櫻花🌸木香味,再來鮫鰈魚慢慢滲出黎嘅滿口魚油香🤪,越嚼越發覺櫻花木既香味已經滲入左魚身之中,絕對係雙重享受☺️

✨季節の料理1品
🥢慢煮八爪魚🐙
食落夠軟腍但又 好有嚼勁🥰, 完全唔覺得硬! 聽師傅分享佢地每次只會煮一隻八爪魚腳,因為咁先保持到慢煮既精粹👍🏻,如果一次過煮太多就會導致煮既時間拉長左,而且所需要既溫度都要提高,咁就做唔到最好既效果,八爪魚再配埋師傅秘製甜醬汁😍,上面更放左山椒葉為八爪魚添上左一種特別既風味!☺️

✨握り寿し6貫 🍣
🥢深海池魚配烏魚子粉
魚肉夠新鮮油份都足,配上烏魚子粉,食落有陣陣鹹香都幾特別❤️

🥢活赤貝
師傅好細心輕拍一下赤貝,令佢神經組織收縮,咁樣食落赤貝會再脆口啲😯,赤貝上面加左青檸汁成個味道更加清新融洽🫶🏻

🥢牡丹蝦🦐
蝦肉彈牙,師傅會將牡丹蝦頭膏刮出再加以炙燒🔥製成醬汁加係蝦肉上面,之後再放上少少櫻花蝦減少生蝦獨有既黏口情況😊,成個口腔都充滿蝦既味道😚! 記得影完相就即刻食左佢,唔係凍咗蝦膏會腥😬

🥢梭子魚
梭子魚燒完之後會逼出油脂,食落會香脆得多

🥢醬油潰吞拿魚赤身配黑魚子醬
赤身🍣原本含脂量少肉質實,所以用左醬油潰既方法去增添佢既風味,加埋魚子醬完全係Perfect 🫰🏻

🥢淡雪鹽大拖羅
魚油甘香入口即融上面灑左用米壓成如雪花般嘅淡雪鹽❄️,淡淡咸鹽更突顯出大拖羅本身嘅魚鮮味,亦平衡到油膩感👍🏻,跟赤身唔同大拖羅並唔適合做醬油潰,因為大拖羅用醬油潰既話只會係一件好多筋&勁鹹既魚肉!大拖羅因為油脂高,所以要用淡啲調味吊返個魚味出嚟,兩種食法完美襯托出不同嘅吞拿魚部位,等你可品嚐到截然不同既味道

🥢北海道馬糞海膽
海膽非常新鮮,入口鮮甜無比,最重要係配埋脆身既紫菜‼️唔係海膽溶嘅時候咬唔斷紫菜就浪費左靚既海膽啦🈲

所有壽司都唔需要蘸醬油就已經相當夠味,值得一讚!

✨吸い物
🥢麵豉湯 🥘
麵豉湯清得黎夠濃郁,最岩用黎清一清口腔,入面仲加左日本獨有既蓴菜🥬,蓴菜本人無味但就含有豐富的膠質😸,非常適合一眾貪靚嘅女士😍

✨デザート🍦
🥢焙茶雪糕🍨配士多啤梨🍓
雪糕好重茶味,配上少少甘味既最中餅🧇就最適合不過啦,加埋士多啤梨可以一齊搭配食用呈現出不同層次

真心推薦呢間omakase☺️除左食材新鮮,都感受到師傅既用心,師傅仲會好詳細介紹每一樣菜❤️! Omakase同食客既交流係好重要👍🏻
2023-03-23 62 瀏覽
見到Openrice上環呢間高級廚師發辦有優惠,第一時間約埋好姊妹食好野。前菜京都湯葉:好滑溜,質感似腐皮。蟹膏豆腐伴海膽:味道濃郁。玉麵豉醬螢光魷魚:很惹味。蒸蛋櫻花蝦茶碗蒸,有冬菇在底部,倍添風味。季節料理兵庫縣米崎蠔,自家製白酒啫喱,沖繩海葡萄,肉厚肥美。時令刺身1)鮫鲽魚、燒過既鮫鰈魚邊、灑上海鹽、汁醃過既三文魚子、菊花口感,魚邊燒過,魚油滲番入魚度,所以好香。2)伊佐木魚卷、新鮮海草、烏魚子粉、紫蘇花穗,又係另一種食法。3)燒北海道新鮮帆立貝,新鮮同急凍既分別係,撕到出嚟一絲絲既。4)慢煮新鮮八爪魚、煮左4小時,腍身得嚟又有煙韌既口感。手握壽司1)深海池魚、三升漬2)金目鯛、柚子3)牡丹蝦、牡丹蝦膏、蝦子,很罕有。4)北海道新鮮銀鱈魚、西京麵豉醬,燒過之後D油滲番入飯度,好香。5)新鮮大拖羅,配淡雪鹽(米造),有溶雪既效果,好靚。6)北海道根室松浦海膽卷物,鮮甜。吸物湯既配料有自家製松茸新丈、舞茸菇、蓴菜(啫喱口感)。甜品山葵磨既wasabi雪糕、用最中餅夾住食。總結,師傅精心製作,食材質優,水準極高。

前菜
京都湯葉:好滑溜,質感似腐皮。
蟹膏豆腐伴海膽:味道濃郁。
玉麵豉醬螢光魷魚:很惹味。

蒸蛋
櫻花蝦茶碗蒸,有冬菇在底部,倍添風味。

季節料理
兵庫縣米崎蠔,自家製白酒啫喱,沖繩海葡萄,肉厚肥美。

時令刺身
4)慢煮新鮮八爪魚、煮左4小時,腍身得嚟又有煙韌既口感。

手握壽司
1)深海池魚、三升漬
2)金目鯛、柚子
3)牡丹蝦、牡丹蝦膏、蝦子,很罕有。
5)新鮮大拖羅,配淡雪鹽(米造),有溶雪既效果,好靚。
6)北海道根室松浦海膽卷物,鮮甜。

吸物
湯既配料有自家製松茸新丈、舞茸菇、蓴菜(啫喱口感)。

甜品
山葵磨既wasabi雪糕、用最中餅夾住食。

總結,師傅精心製作,食材質優,水準極高。

• 兵庫縣米崎蠔
  • 鮫鰈魚
  • 北海道帆立貝
2023-03-23 42 瀏覽
今晚朋友帶我去上環嘉賦酒店一間極有水準又高質嘅日本餐廳食omakase。環境骨子,清靜幽雅,有吧枱亦有靠𥦬位4人坐。點左個$1380set前菜有蟹膏豆腐伴海膽、京都湯葉、玉麵豉醬螢光魷魚蟹膏同豆腐融為一體,軟綿綿又有蟹膏嘅鮮甜,魷魚加左玉麵鼓,更加帶出魷魚嘅味道。櫻花蝦茶碗蒸蛋有好多櫻花蝦,仲有香菇,好足料,令到成個碗蒸蛋都好香甜。浜庫縣米崎蠔蠔好肥美,用自家制白酒加左啫喱及沖繩海葡萄起面,都係第一次食蠔係甘樣配搭,好特別,好新鮮。鮫鰈魚卷,魚油份好重,鮫鰈魚邊燒過好香,加埋自家制嘅醬汁去醃製三文魚子,卷埋一食,更加層次豐富。伊佐木卷裡面有新鮮海草,面係有烏魚子粉,可以加埋花穗落去食,會帶出有好香紫蘇味,廚師更細心地為我哋灑上花穗起壽司面。燒北海道新鮮帆立貝配紫菜,紫菜好脆,加埋燒過暖暖地嘅帆立貝,外脆內暖。慢煮八爪魚,因為慢煮,煮到好似肉甘腍身,平時厚身嘅八爪魚一定會好韌,呢個一啲都唔會。上面有片山椒葉,有種麻辣味,令到八爪魚冇甘單調。手握壽司6件1. 深海池魚壽司面鋪上三升漬 2. 金目鯛壽司配柚子,好清新3. 牡丹蝦壽司鋪滿蝦膏、蝦子,蝦子脆卜卜4. 北海道銀雪魚配西京麵鼓,銀雪
環境骨子,清靜幽雅,有吧枱亦有靠𥦬位4人坐。

點左個$1380set

前菜有蟹膏豆腐伴海膽、京都湯葉、
玉麵豉醬螢光魷魚

櫻花蝦茶碗蒸蛋
有好多櫻花蝦,仲有香菇,好足料,令到成個碗蒸蛋都好香甜。

浜庫縣米崎蠔

手握壽司6件
1. 深海池魚壽司面鋪上三升漬
2. 金目鯛壽司配柚子,好清新
3. 牡丹蝦壽司鋪滿蝦膏、蝦子,蝦子脆卜卜

4. 北海道銀雪魚配西京麵鼓,銀雪魚燒過後油份入晒落啲飯,配埋麵鼓醬好好食
5.拖羅灑上淡雪鹽,打造飄雪效果,鹽慢慢容化,唔使點鼓油都夠味,但又唔會太鹹。
6. 海膽壽司夠新鮮
仲有個茸湯,有種好特別嘅材料,就係“蓴菜”望落係一絲絲,食落係似粒粒苟弱嘅質地。

最愛佢個雪糕,我哋叫左wasabi及培茶味,wasabi係手磨架,好有wasabi辣味,但又唔會太搶,恰到好處,側邊兩塊叫“最中餅”用糯米做,夾埋雪糕一齊食,真係好有幸福嘅感覺

位於上環既霜瀛主打omakase😍朋友介紹同其他不同,款式設計等充滿大量打卡位,決定試試前菜:海膽豆腐/海草/螢光魷魚海草酸酸甜甜相當醒胃,然後以豆腐同魷魚,味道一層層加上去😛為之後既食物鋪墊岩手縣生蠔師傅教落要一啖食哂,肉質爽口而且厚肉😚以柚子醬汁帶出蠔既鮮味慢煮八爪魚與其他不同,熬煮接近3個鐘,目的保持口感之外,令醬汁徹底滲入食材伊左木薄片配以海苔醬芝麻素建議先食生魚片,感受淡淡魚香味☺️再配以醬汁食,會有另一種魚味感受芝麻素提升口感鮫鰈魚卷 (打卡必備)以木頭煙燻魚卷,將木香溶入魚肉,又不會似炙燒令魚肉變熟慢慢咀嚼會感受到魚油充滿口腔深海池魚超級厚切😋魚味較出面既濃郁得多,再加上烏魚子粉活北寄貝師傅會好細心拍打,令到刺身組織緊致,入口彈牙鮮甜牡丹蝦充滿利用整隻蝦,以蝦頭既膏整熱後一齊食蝦味重到一個點!黑松露銀鱈魚呢個係出面omakase之中比較少見,燒到魚肉勁香,令到入口即溶淡雪中拖羅第一次以鹽去配搭,感覺好新奇有種即釣以海水食既感覺海膽紫菜卷最後以巨量海膽收尾,令到整個旅程好滿足😊

前菜:海膽豆腐/海草/螢光魷魚

岩手縣生蠔

慢煮八爪魚

伊左木薄片配以海苔醬芝麻素
芝麻素提升口感

鮫鰈魚卷 (打卡必備)
以木頭煙燻魚卷,將木香溶入魚肉,又不會似炙燒令魚肉變熟
慢慢咀嚼會感受到魚油充滿口腔

深海池魚
超級厚切😋魚味較出面既濃郁得多,再加上烏魚子粉

活北寄貝
師傅會好細心拍打,令到刺身組織緊致,入口彈牙鮮甜

牡丹蝦
充滿利用整隻蝦,以蝦頭既膏整熱後一齊食
蝦味重到一個點!

黑松露銀鱈魚

淡雪中拖羅
第一次以鹽去配搭,感覺好新奇
有種即釣以海水食既感覺
海膽紫菜卷
最後以巨量海膽收尾,令到整個旅程好滿足😊

2023-03-14 40 瀏覽
香港Omakase 必試👍🏼師傅好有心機 每道菜都好有特色晚市最平竟然唔使$1000一位 抵食😍 暫時有三個價錢可以根據個人需要選擇呢到環境舒適👍🏼非常適合打卡 女士們🥰海草沙律🥗 酸酸地好開胃第一道菜有螢光魷魚🦑賣相精緻有心機時令刺身~ 嗰日啱啱到貨師傅即場起骨好正 新鮮😋慢煮三個鐘嘅八爪魚~ 味道鮮甜一啲唔會靭好好食出面好少見到可以食用級數嘅BB比目魚油脂非常豐富~ 真係入口即溶,回味無窮深海池魚🍣師傅已經調味過基本上成餐飯都冇用過豉油~正🙂呢個非常適合打卡~因為師傅會煙燻過再打開我掛住拍片就冇影相📸️超有驚喜 👍🏼聽師傅講午餐除咗Omakase 之外都有壽司套餐適合附近返工打工仔👍🏼🍣一定會再返嚟食
香港Omakase 必試👍🏼

第一道菜有螢光魷魚🦑
賣相精緻有心機

時令刺身~ 嗰日啱啱到貨師傅即場起骨

好正 新鮮😋

慢煮三個鐘嘅八爪魚~
味道鮮甜
一啲唔會靭
好好食

出面好少見到可以食用級數嘅BB比目魚
油脂非常豐富~ 真係入口即溶,回味無窮

深海池魚🍣
師傅已經調味過
基本上成餐飯都冇用過豉油~正🙂

呢個非常適合打卡~
因為師傅會煙燻過再打開
我掛住拍片就冇影相📸️
超有驚喜 👍🏼

聽師傅講午餐除咗Omakase 之外都有壽司套餐
適合附近返工打工仔👍🏼🍣
一定會再返嚟食

2023-03-14 42 瀏覽
今次嚟到上環一間穩世嘅omakasae,係酒店入面的日本餐廳,估唔到好有驚喜。我揀咗中價位嘅廚師發板,廚師非常好人,一路講解食物一路都有同我哋傾偈,唔錯嘅體驗!首先係前菜新鮮腐皮/海膽蟹膏豆腐/螢光魷魚前菜已經有海膽🤣擺盤非常靚,綠色嘅蟹膏豆腐師傅話原來係來自北海道嘅蟹,蟹味非常濃郁。腐皮好似飲緊豆漿咁,好濃郁嘅豆味🥹。而魷魚非常爽口彈牙,唔會好韌,加埋面頭嘅麵豉醬真係好開胃🥹櫻花蝦蒸蛋加咗柚子粉嘅蒸蛋食落更加清新,蒸蛋非常滑👍🏻岩手縣生蠔日本嘅生蠔唔算太重海水味,好大隻好creamy,即磨柚子粉就令生蠔冇咁漏爐魚 甜紫菜汁白身魚相較之下就較失色,魚味較淡,冇乜口感,但甜紫菜汁幾特別鱈魚白子炙燒過嘅白子加埋辣蘿蔔蓉一啲都唔腥,好鍾意佢加咗海葡萄,令口感更豐富,食完滑潺潺嘅嘢就有啲脆卜卜嘅嘢🥰玫瑰木薰鰹魚第一次煙燻嘅過程,睇廚師準備食材都係視覺嘅享受😍。鰹魚燒到皮脆,再加埋玫瑰木嘅香味,嚟多兩塊吖師傅🤣慢煮八爪魚食壽司之前最後一道菜,本身真係好怕八爪魚好韌,擦子膠嘅口感,原來慢煮又幾好食喎,仲有餐廳秘製嘅醬汁,令我對八爪魚嘅印象改觀終於到壽司喇😍深海池魚with烏魚子粉非常新鮮,好彈牙活

首先係前菜

新鮮腐皮/海膽蟹膏豆腐/螢光魷魚

櫻花蝦蒸蛋
加咗柚子粉嘅蒸蛋食落更加清新,蒸蛋非常滑👍🏻

岩手縣生蠔

終於到壽司喇😍

深海池魚with烏魚子粉
非常新鮮,好彈牙

活北寄貝 同 活赤貝 配青檸汁
平時紅色北寄貝就唔會食啦,好韌🥲 活北寄貝就好食好多🤣師傅話原來整完壽司之後拍一拍佢會令佢神經收縮,令佢彈牙爽口好多

牡丹蝦
彈牙黏黏地嘅牡丹蝦,加埋勁香濃嘅蝦膏,仲有脆卜卜嘅櫻花蝦,簡直係味蕾嘅享受。

新鮮銀鱈魚
我會揀佢為是日MVP,第一次食新鮮銀鱈魚,原來口感係咁軟淋淋,啖啖魚油再加面頭嘅黑松露,唔捨得呑🥹

大拖羅
師傅同我講唔用豉油,用淡雪鹽真係驚好鹹,仲落到雪山咁😂 出嚟效果有幾夾,真係冇掩蓋到大拖羅嘅魚香🥰

馬糞海膽
甜到爆炸,好想食多幾舊🤭

麵豉湯暖胃作結

最後唔少得甜品,開心果雪糕配福岡士多啤梨。雪糕上面嗰塊餅叫最終餅,就咁食淡口帶甘,但同雪糕一齊食就可以中和雪糕嘅甜。順帶一提雪糕碗雪凍過,非常細心!

成餐飯都食到師傅嘅心機,每個配搭同埋餐具都有背後原因,食咗好多嘢又學到好多嘢嘅一餐😍😍👍🏻
呢日同男朋友慶祝Anniversary🙈 專登食好d搵左間Omakase🍣~~ 呢間係上環酒店入面Omakase 貪佢夠靜 可以慢慢食 師傅又好用心介紹👍🏻餐廳裝修好日系 一入門口就有一個大bar area 岩晒鐘意飲酒既人!聽師傅講好多人都會嚟呢到business lunch tim !我地今次簡「醐」set~ 溫提:呢間份量好多 兩個人最後都食到飽晒🤤• 首先前菜前菜有腐竹、海膽蟹凍、螢光魷魚之後有茶碗蒸同4款刺身🐠• 薄片配紫菜醬 • 生蠔🦪 好大隻仲好鮮甜 一d海水味都冇~ • 櫻花木煙燻膠碟魚👍🏻應該係呢到既signature! 用膠碟魚既魚肉包住魚旗肉 油脂超豐富!再配埋櫻花木煙燻既味道同魚子 真係好夾🤤 • 燒帶子刺身:新鮮到係食得到一絲絲既帶子肉🤤重點係塊紫菜仲係脆!食完刺身師傅上左個熟料理🐙係慢煮八爪魚~慢火煮左3個鐘 令到八爪魚入味得嚟又超軟冧 一啲都唔會韌! 食到呢到其實都已經5成飽😳之後仲有6款壽司🍣依然都係出色!印象最深係中拖羅 淡雪鹽配中拖真係好夾!原全食得出個中拖鮮味• 深海池魚 、燒銀鱈魚、鮮北寄貝、蝦膏赤海蝦、淡雪鹽中拖羅、北海道海膽最後有個湯品清一清

• 首先前菜前菜有腐竹、海膽蟹凍、螢光魷魚

之後有茶碗蒸同4款刺身🐠
• 薄片配紫菜醬

• 生蠔🦪 好大隻仲好鮮甜 一d海水味都冇~

最後有個湯品清一清~ 甜品仲唔會馬虎!
• 山葵味雪糕🍨配福崗士多啤梨🍓:第一次食Wasabi味雪糕 入口會有小小辣 但食落會係好香既奶味 一啖接一啖 好快就完!

呢間omakase真心推薦👍🏻除左身材新鮮 都感受到師傅既用心 師傅仲會好詳細介紹每一樣菜tim! 同食客既交流都好重要👍🏻 會再encore 呢~~
2023-03-12 938 瀏覽
上網睇呢間omakase做緊買2人同行1人半價既優惠,  於是就入黎試下同友人叫左個$1,380既 set前菜: 豆腐皮+海膽豆腐+螢光魷魚, 師傅建議由左到右食, 因為濃味程度係由淡到濃, 豆腐皮好滑溜好新鮮, 而海膽豆腐亦都好鮮甜, 個人最好食覺得係螢光魷魚, 食落去有少量甘甜味道茶碗蒸: 蒸蛋都幾滑身, 上面落左少少櫻花蝦, 食落去幾濃香既蝦味岩手縣生蠔: 食落去居然一D都唔覺得腥!! 而且好鮮甜好滑溜, 上面落左少少柚子醬, 味道更鮮!伊左木刺身: 上面落左少少海苔醬, 第1次食呢道菜, 一開始魚味唔係特別突出, 再配埋海苔醬一齊食, 鮮味更突出!燒北海道帆立貝: 新鮮帶子黎, 唔係急凍, 師傅輕輕用火燒燒過帶子表面, 而裡面呈半生熟狀態, 再配埋新鮮脆口既紫菜, 絕對!慢煮八爪魚: 食落去非常嫩, 好有嚼勁, 但一D都唔覺得硬! 再配埋甜甜地醬汁, 食物更為入口!深海池魚: 亦都係第一次食, 食落去都係好新鮮, 有少少嚼勁! 北寄貝壽司: 食落去好新鮮, 而且好彈牙, 完全同出面食紅色既北寄貝有天壤之別既距離北海道蝦壽司: 蝦身彈牙, 再絕上少量甘甜既蝦頭膏, 上面再放上少少
同友人叫左個$1,380既 set
北海道蝦壽司: 蝦身彈牙, 再絕上少量甘甜既蝦頭膏, 上面再放上少少蝦乾, 成個口賦都充滿鮮蝦味道!
黑松露銀鱈魚壽司: 食落去絕對係入口即融! 黑松露既鮮味令銀鱈魚既鮮味更顯突出!
淡雪鹽中拖羅: 中拖羅本身已經好好味, 師傅話上面配上淡雪鹽, 味精估唔到更為突出!
最後甜品係wasabi雪糕, 一開始以為好刺鼻, 但估唔到完全無呢個問題, 仲要甜甜地, 絕對為呢餐飯畫上完美句號!

2023-03-11
2023-03-11 28 瀏覽
朋友生日飯最後揀左霜瀛,環境舒適,高質omakase,食材新鮮而且煮法配搭各方面都好好,好滿意嘅一餐主理大廚Alex好nice,每款食材都會好仔細介紹,會有建議食法,有問有答,最後仲好好咁free多兩款甜品俾我地(變左每人有3款甜品,包括開心果雪糕+椰子奶凍配抹茶醬汁+烘焙茶creme brulee),超滿足有機會會再食有3種價錢omakase餐牌,中高價的兩款第二位客人可享半價優惠,更加抵食啊啊啊
朋友生日飯

有機會會再食

2023-03-11
生日
霜瀛喺上環一間酒店入面,結合現代和風裝潢,魚料高質非常鮮味,加上廚師👨🏼‍🍳用心製作和介紹每道料理,用餐體驗十分稱心滿意!💖💖☺️ ✨前菜 有日本腐皮、海膽蟹膏豆腐、螢光魷魚配麪豉醬,擺盤精緻。✨茶碗蒸🥚✨時令刺身4款🦪岩手縣米崎生蠔係眾多日本生蠔中最為爽身之一,肥大肉厚鮮味十足,加左柚子啫喱,味道更加清新!🌈火炙鱈魚白子上面放左柚子粉,底層係海葡萄同酸汁。鱈魚白子綿密滑嫩,入口融化,一點腥味都無!👍🏻🐟櫻花木煙鮫鰈魚鮫鰈魚爽脆彈牙,先食到櫻花木煙熏香味,再來鮫鰈魚慢慢滲出黎嘅滿口魚油香,絕對係雙重享受。🐚火灸帆立貝 帆立貝好厚肉,伴紫菜同吃味道爽甜鮮味。✨季節料理1款🐙慢煮八爪魚慢煮八爪魚以秘製醬汁及蘿蔔慢煮4小時再浸一晚,肉質份外柔軟。配以柚子胡椒同山椒葉,為味蕾帶來新嘅衝擊!🍣手握壽司6件🔸深海池魚配烏魚子粉 - 肉質鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩。🔸金目鯛配三星漬 - 金目鯛油份多,魚肉光澤亮麗。火炙過嘅金目鯛將魚油逼哂出黎,令魚更香、更濃,光看著已讓人垂涎欲滴。🤤🔸活赤貝 - 非常爽口,配上少許青檸汁味道更加鮮甜。🔸牡丹蝦 - 加左牡丹蝦嘅蝦頭膏同櫻花蝦,蝦味濃烈,令味道更上一層樓

✨前菜
有日本腐皮、海膽蟹膏豆腐、螢光魷魚配麪豉醬,擺盤精緻。

✨茶碗蒸🥚

✨時令刺身4款
🦪岩手縣米崎生蠔

🌈火炙鱈魚白子

🐟櫻花木煙鮫鰈魚

🐚火灸帆立貝
帆立貝好厚肉,伴紫菜同吃味道爽甜鮮味。

✨季節料理1款
🐙慢煮八爪魚

🍣手握壽司6件
🔸深海池魚配烏魚子粉 - 肉質鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩。

🔸活赤貝 - 非常爽口,配上少許青檸汁味道更加鮮甜。

🔸牡丹蝦 - 加左牡丹蝦嘅蝦頭膏同櫻花蝦,蝦味濃烈,令味道更上一層樓!😋👍🏻

🔸 銀鱈魚配黑松露醬 - 銀鱈魚相當肥美,滿口散發油香。

🔸大拖羅 - 魚油脂甘香,入口即融!上面灑左用米漿紙做成如雪花般嘅淡雪鹽,淡淡咸鹽更突顯出大拖羅本身嘅魚鮮味,亦平衡到油膩感,第一次咁食法,確實比只蘸醬油更為鮮味,相當唔錯!😚👏🏻

🔸北海道馬糞海膽 - 海膽非常新鮮,入口鮮甜無比,實在讓我吃得如痴如醉!☺️🥰🫶🏻

🥣吸物
清湯內有舞茸同用左松茸同魚肉做成嘅魚蛋,別具心思!

🍨甜品
北海道雷電赤肉蜜瓜香甜多汁,加埋焙茶雪糕配最中餅,大滿足!💓💓🥰🥰

味道:4.6/5

• 金目鯛
  • 深海池魚
  • 大拖羅
2022-12-29 79 瀏覽
最近見呢度嘅Omakase做緊promotion又咁多好評,就先試試個lunch。坐bar枱Lunch menu - prepaid offer買一送一,連埋加一每人都唔洗$600感覺好抵前菜 - 由左食到右茶碗蒸刺身季節料理壽司+吸物甜品呢個價錢當然唔expect會有好特別嘅食材,不過蠻喜歡食物的配搭,presentation也很好,每道菜有細心介紹,service也令人滿意,環境舒適,所以整體來說還是不錯的。

坐bar枱

前菜 - 由左食到右

刺身

季節料理

壽司+吸物

2022-12-08 59 瀏覽
臨近年尾有唔少慶祝節日今次試咗上環一間Omakase! 環境幾舒適,而且師傅好好傾 交流咗唔少~ 試咗幾款特別食材: 彷彿魚 金線鯛 樽菜!.霜 $1580先付沖繩水雲、蟹膏豆腐、松葉蟹肉啫喱.茶碗蒸: 大量三文魚籽 好過癮😍 加柚子粉更開胃😊.時令刺身4款 1. 🦪生蠔肥美 酸汁啫喱可醒胃!2. 🐙活八爪魚 第一次食吸管,口感爽脆 配柚子鹽好清新~3. 櫻花木煙熏鰹魚 (睇片效果好吸引👌🏼4. 灸法燒帶子 帶子好鮮甜厚肉 伴紫菜香脆內嫩!.季節料理1款: 鵝肝煎得香脆 伴藍莓紅酒汁 可減低膩度! 蘿蔔放在下層可平衡濃味👍🏼.手握壽司6件1. 彷彿魚 配薯蔔蓉更清新~2. 金線鯛 皮燒過香脆 魚油豐富😍3. 牡丹蝦 配蝦頭膏 令爽口鮮甜嘅味道添上色彩!4. 北海道銀鱈魚 配烏魚子粉及西京燒醬汁 魚油香肉厚😋5. 拖羅 配淡雪鹽 畫面好似落雪一樣好夢幻,拖羅之油份令淡雪鹽溶化於口中😆6. 北海道海膽 鮮甜入口即溶 份量堆得滿滿🥹.吸物自家製魚湯樽菜: 樽菜有一層啫喱包住葉桿 遇熱之後會縮少! 原來樽菜有美容功效 配埋魚湯非常滋補暖胃~.甜品最中餅配開心果雪糕 及哈蜜瓜Wasabi雪糕:

霜 $1580

先付
沖繩水雲、蟹膏豆腐、松葉蟹肉啫喱
: 大量三文魚籽 好過癮😍 加柚子粉更開胃😊
時令刺身4款
1. 🦪生蠔肥美 酸汁啫喱可醒胃!
2. 🐙活八爪魚 第一次食吸管,口感爽脆 配柚子鹽好清新~
3. 櫻花木煙熏鰹魚 (睇片效果好吸引👌🏼
4. 灸法燒帶子 帶子好鮮甜厚肉 伴紫菜香脆內嫩!
季節料理1款
手握壽司6件

1. 彷彿魚 配薯蔔蓉更清新~

2. 金線鯛 皮燒過香脆 魚油豐富😍

3. 牡丹蝦 配蝦頭膏 令爽口鮮甜嘅味道添上色彩!

4. 北海道銀鱈魚 配烏魚子粉及西京燒醬汁 魚油香肉厚😋

6. 北海道海膽 鮮甜入口即溶 份量堆得滿滿🥹

吸物
自家製魚湯樽菜

最中餅配開心果雪糕 及哈蜜瓜
Wasabi雪糕: Wasabi味突出而唔攻鼻 同奶味平衡得好!

2022-12-05 61 瀏覽
最近有優惠 同爸媽黎一齊食個Omakase~地點都好方便~ 地鐵站都好近!weekend午餐 Omakase 地方唔係好大 不過都有坐左幾張臺wor!前菜 3款好清新~ 蟹豆腐+馬糞海膽沖繩海草(酸酸地 好開胃)秋葵 蟹果凍(好清淡 其實應該第一個食呢個)茶碗蒸刺身 拼盤 3款都好鮮美冇腥味 配菜都好match蟹肉蟹膏紫菜天婦羅 好驚喜啊 最鐘意牛肉都好嫩滑壽司 款款都好新鮮 鮮甜甜品開心果 雪糕服務好細心 又輕鬆傾下計碟子 都好用心 好喜歡細節!
最近有優惠 同爸媽黎一齊食個Omakase~
地點都好方便~ 地鐵站都好近!

weekend午餐 Omakase
地方唔係好大 不過都有坐左幾張臺wor!

前菜 3款好清新~
蟹豆腐+馬糞海膽
沖繩海草(酸酸地 好開胃)
秋葵 蟹果凍(好清淡 其實應該第一個食呢個)

刺身 拼盤 3款都好鮮美
冇腥味 配菜都好match

蟹肉蟹膏紫菜天婦羅 好驚喜啊 最鐘意
牛肉都好嫩滑

壽司 款款都好新鮮 鮮甜

開心果 雪糕

服務好細心 又輕鬆傾下計

碟子 都好用心 好喜歡細節!
2022-12-04 38 瀏覽
📍 SHEUNG WAN - HONG KONG 📍之前生日食嘅一間omakase餐廳,忍唔住都想同大家分享下🤪前菜由蕃茄啫喱開始,酸酸地。上面嘅水雲冇咩太多味道,都係酸酸地同姜中和左件事。重有個蟹嘅啫喱,入面有有秋葵,淡淡地之後到柚子粉飽魚茶碗蒸,勁滑勁香,鮑魚本身整過有少少味重要勁好淋。對於好鍾意食茶碗蒸嘅我想encore🥺到煙鮫碟魚圈配魚子,一上黎一定開個蓋fancy下,佢係卷左兩條魚腩上面放魚子,但佢魚本身無咩味得有魚香,所以就要夾一夾魚子,幾好🥰之後嘅南瓜雞肉丸子,南瓜包住少少雞肉同夾左鏗魚芡到壽司環節啦,但呢度要講一講,佢第一舊飯我覺得太黐,個之後好d嘅😳#鱲魚 夾胡椒柚子,係硬身少少魚🥰#松露銀鱈魚 勁軟身好重魚油香,同黑松露好夾,又想encore..#帆立貝青檸汁 脆身都幾鮮🐚#北海道海膽紫菜杯 好正啊,海膽好濃,一啖食哂😜甜品係#開心果最中餅,皮少少苦夾埋開心果雪糕,重有少少開心果粒同奶香,平時唔食開心果嘅我都覺得好好食😝掛住食無影晒所有相😛但真係幾正,師傅一路講都比時間影相
📍 SHEUNG WAN - HONG KONG 📍

重有個蟹嘅啫喱,入面有有秋葵,淡淡地

之後嘅南瓜雞肉丸子,南瓜包住少少雞肉同夾左鏗魚芡

#鱲魚 夾胡椒柚子,係硬身少少魚🥰
#帆立貝青檸汁 脆身都幾鮮🐚
#北海道海膽紫菜杯 好正啊,海膽好濃,一啖食哂😜

掛住食無影晒所有相😛但真係幾正,師傅一路講都比時間影相
2022-11-08 57 瀏覽
霜瀛係上環一間酒店入面,一入到去已經被精緻既裝修吸引,牆上既裝飾都好有日本風。而我地今次就簡佐$1580/位既霜👨🏻‍🍳首先最令我回味係生蠔🦪通常都要好貴既omakase先會有,呢個價錢都有生蠔食好正!用既係北海道出產既鮮鳳日趾生蠔,生蠔配埋酸汁啫喱,蔥同菊花,鮮味好突出,而且生蠔好肥,好好有質感,口感超正超好味😋湯品都好用心,自家製鯛魚湯🫕奶白色既湯好濃魚味好好飲!🤤唔可以唔提既仲有前菜,一碟有4樣食物,淨係擺盤已經好有心思,第一樣梅酒啫喱蕃茄🍅蕃茄加上輕輕酒味既啫喱一齊食,口感淋淋地而啫喱又有啲咬口,好香。之後水母剌身好少食,原來好爽口好鮮味😋仲有好清甜既白粟米同埋甜黑豆,味道都係好特別!
湯品都好用心,自家製鯛魚湯🫕奶白色既湯好濃魚味好好飲!🤤