2023-11-23 1134 瀏覽
壽司任食放題Omakase,霜瀛好可能係唯一一間,餐廳都好希望每位客人能品嚐到當季最新鮮食材,當日小編試了白子、秋刀魚、筋子等等其他餐廳比較少見嘅食材,就知餐廳用心,今次二訪仍然冇變餐廳在小編心中極高位置。餐廳現進行優惠,Omakase「醍」原價有折之外,第二位仲半價,非常抵食。࿓ 醍࿓ ◇ 3 𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳𝘴 先付。南蠻漬魚、水雲、蟹膏豆腐+三文魚籽◇ 𝘜𝘯𝘪 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨 うに茶碗蒸し。海膽櫻花蝦蒸蛋◇ 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳 日本の生カキ。日本蠔,青檸啫喱,海苔◇ 6 𝘒𝘪𝘯𝘥𝘴 𝘰𝘧 𝘚𝘢𝘴𝘩𝘪𝘮𝘪 本日の刺し身 6品。鯛魚 - 肉質通透雪白,口感爽口,配三星漬,青瓜裝成,香並帶微辣。鱈魚白子 - 白子即是魚嘅精巢,秋季當造,口感綿滑,入口即溶,炙燒同加入酸汁啫喱同洋蔥花,味道提升。秋刀魚 - 秋刀魚剌身真係秋季最適合,肉質爽口鮮甜,師傅將它切成花狀,美極了。鰹魚 - 顏色比較深,I肉質比較結實,炙燒過迫油出本來嚟更香滑,配上由紫菜碎、豉油、高湯同糖調裝嘅紫菜漬,仲加入明河同食用銀泊。鮫鰈魚 - 將鮫鰈魚片包住魚邊位,賣相靚之餘亦提升口感,放一些櫻花木煙燻,發

࿓ 醍࿓

◇ 3 𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳𝘴 先付
。南蠻漬魚、水雲、蟹膏豆腐+三文魚籽

◇ 𝘜𝘯𝘪 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨 うに茶碗蒸し
。海膽櫻花蝦蒸蛋

◇ 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳 日本の生カキ
。日本蠔,青檸啫喱,海苔

。鮫鰈魚 - 將鮫鰈魚片包住魚邊位,賣相靚之餘亦提升口感,放一些櫻花木煙燻,發出陣陣香味
。鮟鱇魚肝 - 將鮟鱇魚肝放入最中餅夾住來食,有解膩效果,如入魚子醬提升鮮味

◇ 1 𝘒𝘪𝘯𝘥 𝘚𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘊𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 季節の料理1品
。鮑魚 - 鮑魚經過慢煮,肉質非常嫩滑,令味道提升就靠鮑魚肝醬,賣相麻麻但味道極濃郁,非常吸引

來到壽司部份,雖然餐牌話6件,其實只要食得落幾乎是任食追加(除咗海膽拖羅),聽師傅講最厲害有食客完成31件,小編只完成13件,差太遠了。
◇ 6 𝘗𝘪𝘦𝘤𝘦𝘴 𝘰𝘧 𝘚𝘶𝘴𝘩𝘪 握り寿し6貫
。葉血引 - 深海魚,出口量少,十分珍貴所以比較少見,肉質偏深結實,配山葵漬
。金目鯛 - 配黑松露醬
。活赤貝 - 配青檸汁
。金線鯛 - 同香港嘅紅衫魚同科,配三星漬
。白蝦 - 一堆細細粒蝦仔,非常鮮甜,每隻蝦仔除殼非常花功夫
。黑睦魚 - 魚皮微炙逼出魚油,口感更香滑,配芥茉籽
。梭子魚 - 又稱竹籤魚,配白松露醬
。銀雪魚 - 銀雪魚一般食法係西京燒銀雪魚,如果夠新鮮原來係可以做刺身,新鮮銀雪魚肉質係綿滑,不會像西京燒一片片,配烏魚子粉
。筋子 - 筋子係冇去除薄膜嘅三文魚籽,冇經過醃漬成一整串,味道清甜不會像醃漬過偏醎嘅三文魚籽粒,小編第一次試,非常喜歡
。大拖羅 - 大拖羅比較肥美,特別在配上淡雪鹽,不像一般死鹹越食越鹹那種鹽
。北海道馬糞海膽
。帆立貝
。赤蝦 - 配魚子醬

◇ 𝘚𝘰𝘶𝘱 吸い物
。舞茸菇

◇ 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵 𝘗𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦𝘳 デザート
。開心果、薑味雪糕 - 雪糕全部來自日本,特別之處係除味道之外仲加入果粒,開心果味係有開心果粒,而小編極力推薦薑味,一定要試呀
南蠻漬魚、水雲、蟹膏豆腐+三文魚籽
帆立貝
赤蝦
舞茸菇
2024-04-21 48 瀏覽
見到社交媒體網站有foodie介紹,見啲相正正常常就同朋友試下,點知就出事。再次印證點解會無端端做優惠?因為真係無質素可言,你話佢平又唔係,貴又唔係起碼食到你飽。首先一到餐廳,就見師傅急急子咁上菜,係咪趕收工?可能我地遲咗開始怕我哋唔夠時間追加?個所謂茶碗蒸只係暖,打開見到有堆海膽諗住有驚喜點知海膽都出事,有陣膠味,個蛋仲要蒸過咗火係一啲都唔滑,想點先?雖然有3款生蠔但係佢用好調味啫喱放係生蠔上面掩蓋生蠔既味到上第一舊壽司,我咬左好耐因為有筋,咬黎咬去好似食香口膠咁。啲飯望落似赤醋飯但係又無咩味,然後啲飯又太熱,成件事好怪。有火灸過既壽司大部分都係燶既。。。其實如果趕時間可以唔做omakase,點解要咁虐待啲客虐待食材。做茶仔都未嚐唔係一個好選擇
雖然有3款生蠔但係佢用好調味啫喱放係生蠔上面掩蓋生蠔既味
啲飯望落似赤醋飯但係又無咩味,然後啲飯又太熱,成件事好怪。
有火灸過既壽司大部分都係燶既。。。
做茶仔都未嚐唔係一個好選擇
$1980 (晚餐)
2024-03-20 289 瀏覽
$1500 3位既omakase 其實本身無乜expectation, 嘢食算okay,有螺、生蠔、蒸蛋、刺身再加6件壽司,有埋海膽。 不過睇返之前嘅comment,都好認同佢地既服務態度真係好差。 首先,Omakase 竟然係無問人有冇食物敏感,我地都冇留意,直到上咗一道有蟹嘅熱盤,我哋有朋友對蟹敏感,所以食唔到,佢哋嗰個廚師個反應大到即刻反哂白眼,好躁。之後佢突然收走我其中一個朋友碗蟹,但其實係另外一位朋友對蟹敏感,所以我以為唔食得所以冚返蓋,跟住佢就仲更加大反應話「你地一個人蟹敏感啫,唔係三個都要換麻」。 跟住我叫佢冷靜啲,話我哋冇諗過要換,只係你攞走咗冇對蟹敏感個個人既嘢食。 當然同一個唔冷靜嘅人,叫佢冷靜啲只會更加turn on 佢,所以佢係鬧返我話佢好冷靜,叫我冷靜啲…之前再話換比番2件壽司我地😅多謝恩賜 從頭到尾佢哋都冇講過一句唔好意思,覺得好似冇問題咁。本身已經一早喺OpenRice俾晒錢,但最後走個時要另外俾返服務費,真係唔係好想比😅只可以講 呢餐飯係貼錢買難受,呢餐係唔貴,但唔代表食「平嘢」就要受你氣,基本嘅禮貌都應該要有。講真,平嘢都要五百幾蚊一餐,最基本omak

只可以講 呢餐飯係貼錢買難受,呢餐係唔貴,但唔代表食「平嘢」就要受你氣,基本嘅禮貌都應該要有。講真,平嘢都要五百幾蚊一餐,最基本omakase 都一定會問客人有冇食物敏感,就算唔記得咗問都應該可以冷靜地處理,而家好似搞到係我哋錯冇同你講食物敏感😅唔講仲以為去左茶餐廳

去完好明白點解佢成個午餐時間其他客都冇,唔好比佢OpenRice入邊嗰194個好評呃咗🙈如果仲想去既人 要有定心理準備啦…
用餐優惠
優惠券
2024-03-01 218 瀏覽
01.03.24My birthday dinner🤤一個超級豐富,食到飽飽嘅晚上第一次食壽司版本嘅阿媽家姐 成日以為食壽司版本一定冇鐵板燒咁飽真係今次唔同晒今次嘅感覺係飽到癲咗真係非常之啱,好似我咁食得嘅朋友一定要過嚟試吓佢嘅壽司版本呢係無限追加你可以瘋狂狂咁樣食鍾意食壽司嘅朋友真係唔可以錯過除咗海膽同埋大拖羅唔可以追加之外,其他你都可以想食幾多就叫幾多我就淨係追加咗兩舊咋,因為本身已經有成13舊壽司食咗落肚所有嘢呢都好新奇好似係你面前表演咁廚師喺面前即場整俾你食有時如果食鐵板燒都要等好耐,但係佢哋嘅手腳真係好快絕對唔係因為你等得耐,所以飽係因為個餐單真係非常之豐富好開心呀個碟仲會寫埋Happy birthday 慶祝生日或者慶祝周年紀念都必推介去到甜品環節,我就最鍾意食嘅薑味雪糕真係好特別未食過呢一個味 鍾意薑嘅朋友真係推介!霜瀛 (上環)上環蘇杭街57號香港嘉賦酒店2樓
01.03.24
My birthday dinner🤤

一個超級豐富,食到飽飽嘅晚上
第一次食壽司版本嘅阿媽家姐
成日以為食壽司版本一定冇鐵板燒咁飽真係今次唔同晒
今次嘅感覺係飽到癲咗
真係非常之啱,好似我咁食得嘅朋友一定要過嚟試吓
佢嘅壽司版本呢係無限追加你可以瘋狂狂咁樣食
我就淨係追加咗兩舊咋,因為本身已經有成13舊壽司食咗落肚

所有嘢呢都好新奇好似係你面前表演咁廚師喺面前即場整俾你食
有時如果食鐵板燒都要等好耐,但係佢哋嘅手腳真係好快
絕對唔係因為你等得耐,所以飽係因為個餐單真係非常之豐富
好開心呀
個碟仲會寫埋Happy birthday
慶祝生日或者慶祝周年紀念都必推介
去到甜品環節,我就最鍾意食嘅薑味雪糕真係好特別
未食過呢一個味 鍾意薑嘅朋友真係推介!

霜瀛 (上環)
上環蘇杭街57號香港嘉賦酒店2樓
  • 海膽杯
  • 薑味雪糕
2024-02-26 183 瀏覽
$1,980一位的「醍」套餐,有:先付海膽茶碗蒸日本生蠔時令刺身6款季節料理1款酒の肴1款手握壽司吸物甜品拼盆omakase晚餐任食手握壽司放題,非常之適合大胃王。刺身新鮮,尤其是日本生蠔,味道鮮美,口感同肉質都好出色,海膽茶碗蒸好鮮甜,雞蛋蒸得好絲滑,每道菜菜式都精緻美味,選擇款式都多,真係食到飽飽離開。餐廳氛圍和風,環境座位舒適,師傅手藝精湛。以價格和品質來說,這是一個值得一試的餐廳。值得推介。
$1,980一位的「醍」套餐,有:

手握壽司
吸物
甜品拼盆

2024-02-26
[ 霜瀛 ]網上見到介紹上環呢間刺身壽司廚師發辦,晚市omakase可以免費追加手握壽司🆓🍣,而且有同行優惠👯‍♂️,2人同行1人半價、3人同行1人免費,值得一試。✿ 醍 $1980/位款式豐富多元化,有3款先付(前菜)、海膽茶碗蒸、日本生蠔、6款時令刺身、煮物、手握壽司(免費追加)、吸物及甜品拼盆。先付當晚開胃前菜係湯葉(日式豆皮)、蟹膏豆腐三文魚籽及瑩光魷魚。海膽茶碗蒸🥚茶碗蒸表面放上日本北海道馬糞海膽,用料高級。日本生蠔🇯🇵🦪岩手縣米崎生蠔,配以柚子檸檬啫喱及沖繩海葡萄,蠔肉爽口肥美,海水味重。時令刺身6款 🇯🇵🐙🐟日本空運時令刺身,視乎貨源款式每日不同。每款刺身都以不同調味配搭,而且擺盤精緻。1.新鮮八爪魚 配柚子鹽2.鱈魚白子3.赤鯥魚 配北海道三升漬4.鰹魚 以日本蘋果木煙燻5.北海道帆立貝 以日式燒汁炙燒6.鮟鱇魚肝最中餅 配魚子醬煮物是日熟食係慢煮鮑魚,煮得入味,配甘香嘅鮑魚肝醬及山椒葉等調味,味道層次分明。手握壽司🇯🇵🍣以日本空運時令刺身即做嘅手握壽司,用料新鮮,調味方面每款壽司各有特式,某啲刺身更係矜貴食材👍。晚上9點前仲可以免費追加壽司(海膽、拖羅除外),食咗十幾款
[ 霜瀛 ]

✿ 醍 $1980/位

先付

海膽茶碗蒸🥚
茶碗蒸表面放上日本北海道馬糞海膽,用料高級。

日本生蠔🇯🇵🦪

5.北海道帆立貝 以日式燒汁炙燒
6.鮟鱇魚肝最中餅 配魚子醬

煮物

手握壽司🇯🇵🍣

晚上9點前仲可以免費追加壽司(海膽、拖羅除外),食咗十幾款壽司超級飽呀😂🤣!

當晚魚壽司有伊佐木、金目鯛、魴鮄魚、赤血引、深海池魚(配白松露)、灸燒黑鯥魚(配黑松露醬)、炙燒銀鱈魚、炙燒梭子魚、拖羅;其餘有活赤貝、新鮮北寄貝、白蝦、北海道馬糞海膽杯。

吸物🥣
舞茸菇清湯,加入日本蓴菜,口感滑嘟嘟好特別。

甜品拼盆🍈🍮
生果有鮮甜多汁嘅日本赤肉蜜瓜。甜品係烘焙茶法式焦糖燉蛋,焦糖脆而不太甜👍。

總結🫦
餐廳以現代和風裝潢,席前有10個座位欣賞師傅手藝,晚市omakase有同行優惠好適合約埋朋友去食餐飯。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
霜瀛
地址:上環蘇杭街57號香港嘉賦酒店2樓
電話:3188 8007
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2024-02-11 130 瀏覽
第一次試呢間餐廳 佢地做緊2人同行 1人半價唔同一般既廚師發辦 遠師傅相當熱情會同食客互相有互動 對食材亦都相當熟悉講解得相當詳細 調味恰到好處 其中煙燻鏗魚令我眼界大開 煙燻前先輕輕燒香魚皮位再煙燻 食入口有魚油香加煙燻香 刺激味蕾火灸新鮮銀鱈魚魚油香相當重另外多謝遠師父送左個鮟鱇魚肝比我地十分好的生日飯體驗
2024-02-09
生日
係睇Foodiegogooo推介先去食 好後悔無睇多啲平台同問埋friend 先去食 真係好惡劣 亦令我咁多年第一次要喺open rice 寫食評 話比大家知道我感覺 大家可以參考下 諗清楚先去食 我同另一半係食1680 第二位半價 服務費無得折 total 3000左右嘅set 一入去個感覺已經好差有個好似啤酒妹咁嘅侍應接應帶位我留左係慶祝生日嘅佢仲喺我同另一半面前講問我要1xxx1xxx定1680餐其實我想講每個餐都有名 你可以唔洗講價錢出黎 一啲都唔識做坐低一陣我地未食完第一樣野 見個師傅已經整左第二第三樣野放晒喺師傅個位 只係差拎到我地前面 唉 感覺即刻好唔新鮮 蒸蛋唔係熱 只係暖暖地 食到白子已經唔想食 係魚嘅精囊 可能我唔識得欣賞 亦無仔細睇過個menu 但我食咁多次omakase 都係第一次食 覺得比較偏門 texture 都唔大眾化 滑脫脫冇咩味 勸大家諗清楚食到銀鱈魚 係超級失望 好腥..個餐當中仲有帶子 佢用紫菜包住帶子俾我哋用手食 但基於衛生問題 我哋用筷子接咗 啤酒妹侍應轉頭就入吧枱同師傅喺度細聲講大聲笑 話我哋乜乜乜 我地覺得好冇禮貌 但都忍 佢仲要成日行入廚

一入去個感覺已經好差
1xxx
定1680餐
其實我想講每個餐都有名 你可以唔洗講價錢出黎
一啲都唔識做

食到銀鱈魚 係超級失望 好腥..

個餐當中仲有帶子 佢用紫菜包住帶子俾我哋用手食 但基於衛生問題 我哋用筷子接咗 啤酒妹侍應轉頭就入吧枱同師傅喺度細聲講大聲笑 話我哋乜乜乜 我地覺得好冇禮貌 但都忍 佢仲要成日行入廚房(廚房喺壽司枱嘅後面 即係要不停喺我哋面前進出廚房) 中途行路都會好大聲 躂躂躂咁 又會發出聲響jip jip聲 仲會喺師傅準備緊嘢食俾我哋嘅時候 不停同師傅講嘢 完全冇omakase 應該要比顧客好專業專心準備食材嘅感覺

之後師傅用火槍燒魚甩左手 火槍跌左落地 佢用抹壽司枱(即係準備食材)塊布抹一抹個火槍身 繼續整件壽司比我地.. 再用手放喺我地面前 我哋其實猶豫左一陣食唔食好..之後佢先去用水沖一沖塊布同手 大概只有5秒左右..完全洗唔乾淨 就繼續用手同塊布整嘢食同抹枱..

基於禮貌 我地都繼續食.. 諗番轉頭真係唔應該忍要即刻同佢講..

同一個侍應加水茶嘅時候 隻手袖仲hi 到我食野對筷子頭..唉

師傅喺入面洗完毛巾 啲水仲Fing 出黎整到我另一半 應該係唔小心嘅 但真係接受唔到..

同時間兩個師傅都要準備嘢食比唔同嘅顧客 我哋個師傅比較靜 另一個師傅就好大聲同其他顧客講嘢其實我覺得好嘈 完全唔可以專心欣賞食物 我覺得同顧客有適當嘅交流係一件好事但係都要照顧其他食客 其他地方omakase都唔會咁樣..

環境方面 最深刻就係除咗我哋同隔離嗰台 其實成間餐廳都冇人.. 播歌有韓文歌超級舊嘅英文歌就係冇日文歌.. 仲會無啦啦轉歌 我會形容係成間餐廳都好古怪嘅感覺..

坦白講 啲野就無好好食.. 而其實咁嘅服務態度同咁嘅環境之下我哋都冇得好好enjoy啲食物

我哋俾咗錢走嘅時候有同返個師傅覺得佢咁樣處理食材(火槍事件) 唔係咁好 諗住叫做提一提佢 希望佢以後對其他顧客嘅時候留意一下 佢淨係講咗一聲好 完全唔覺得唔好意思..

最後俾大家睇吓慶祝生日嗰碟甜品..

奉勸大家去食嘅話三思

個人來講以後都唔會偷懶, 會睇OpenRice詳細食評 估唔到偷懶一次信咗IG 就中大伏

3000蚊我當買個教訓..
2024-01-06
生日
係網上見到廣告呢間omakase做緊第二位半價,而且仲無限追加壽司優惠,想試之前上OpenRice睇下食評,見到百幾個正評心諗應該唔會差得去邊既,所以即刻book左位食。點知食既野無論係刺身,壽司都係‘’爭鮮‘’質素,全部魚都唔新鮮,又冇魚味,見每件壽司都落好多醬料同芥辣同花仲以為好有心機,原來係為左掩蓋魚既唔新鮮同冇味。本來見到優惠無限追加壽司應該係好開心同好抵,但我一舊都冇追加到,你就知係幾差。本身都覺得係自己衰,貪優惠黎左食。但其實最後埋單,每人都成$1500。唔係比d咁既質素我下?呢間餐廳我一定唔會再黎!

點知食既野無論係刺身壽司都係‘’爭鮮‘’質素,全部魚都唔新鮮,又冇魚味,見每件壽司都落好多醬料同芥辣同花仲以為好有心機,原來係為左掩蓋魚既唔新鮮同冇味。

呢間餐廳我一定唔會再黎!
2023-06-18 633 瀏覽
上環霜瀛日本Omakase 五月十四日母親節四人一同 試食 餐廳地方不大 bar 枱一早給人book了我們只能坐窗邊位置遠看寿司師父認真制作食品高質又精緻 值得一試服務人員很貼心
2023-05-14
母親節
2023-06-12 585 瀏覽
上網睇呢間omakase做緊買2人同行1人半價既優惠, 於是就入黎試下同友人叫左個$1,380.位於嘉賦酒店二樓, 當晚為師傅講解十分詳盡,深深明白Omakase 精髓,就係師傅同客人交流,令我地對每種食材搭配同魚類有更深的了解,真係獲益良多。師傅風趣幽默,十分推薦呢間!燒帶子 夾紫菜一齊食 半生熟帶子本身用秘制醬料醃製 咬落帶子帶有絲質口感慢煮八爪魚配上姜花同甜味既醬汁,食落肉質比較淋 吾會韌活北寄貝壽司黑陸魚 燒一燒表面 油脂慢慢滲出來 食落帶有油香味銀雪魚配烏子粉牡丹蝦配蝦膏醬再加上櫻花蝦 食落有特濃既蝦味中拖羅加上盬 吊出油香海膽夠甜吾苦 紫菜夠脆 入口一咬即斷Wasabi 雪糕 用最中餅夾黎食 (糯米制)淡淡既wasabi味 食落少少攻鼻 但吾會令人抗拒既味道 恰道好處
慢煮八爪魚配上姜花同甜味既醬汁,食落肉質比較淋 吾會韌
活北寄貝壽司
黑陸魚 燒一燒表面 油脂慢慢滲出來 食落帶有油香味
銀雪魚配烏子粉
牡丹蝦配蝦膏醬再加上櫻花蝦 食落有特濃既蝦味
中拖羅加上盬 吊出油香
海膽夠甜吾苦 紫菜夠脆 入口一咬即斷
Wasabi 雪糕 用最中餅夾黎食 (糯米制)
朋友介紹吓話呢間位於上環樓上嘅Omakese 好抵食,二人同行第二位半價優惠,今晚同男朋友book咗枱食晚餐$1380set!呢間餐廳位子算多,除咗吧枱仲有四人枱選擇,我哋揀咗吧枱,因為可以同廚師有直接交談。個師傅都好好傾,每上一碟菜都會好詳細解釋吓個味道同款式,獲益良多。前菜: 豆腐皮+海膽豆腐+螢光魷魚, 師傅建議由左到右食, 因為濃味程度係由淡到濃,左邊,水魂 係近海邊既 海澡 食落少少酸 似落左柚子醋味。中間 蟹膏豆腐 頂層配海膽一齊食 濃郁既蟹黃味 豆腐帶少少硬身 吾會好易夾碎右邊 凍食 熟既瑩光魷魚配面豉醬。櫻花複蒸蛋 熱辣辣既蛋 配上乾身櫻花蝦 仲有冬菇岩手縣米奇蠔 海水味重少少 配上面既酸汁一齊食魴鮄魚 肉身帶甜 配帶有少少甜既紫菜醬 爽口鮮甜交疊魚配三文魚籽 食落會有煙燻既木香味然後會慢慢食到魚油既油香。
岩手縣米奇蠔 海水味重少少 配上面既酸汁一齊食
魴鮄魚 肉身帶甜 配帶有少少甜既紫菜醬 爽口鮮甜
早就听朋友说过上环这家omakase不错前几天终于选了午市时间去探店 师傅很有礼貌,每道菜都耐心讲解食材用料配搭新奇又惊喜我们选的是茨这个套餐$780一位现在有优惠2人同行1人半价真的超划算!•♥前菜▶荧光鱿鱼配面豉酱,鱿鱼甘甜,质地爽滑,和面豉酱好配▶芝麻豆腐配海胆好鮮甜▶清酒花螺Q弹 •♥樱花虾蒸蛋蒸蛋内有冬菇,表面撒了大量樱花虾干蒸蛋口感紧实 蛋味格外浓郁 •♥ 日本岩手县生蚝一点都不会腥,而且好鲜甜好滑溜表面铺了酸汁啫喱葱花,味道更提鲜~ •♥时令刺身3款▶︎伊左木鱼配北海道特产三星渍,三星渍令鱼肉味道更鲜,美味再升华 ▶八爪鱼刺身配竹炭盐,肉质嫩滑八爪鱼吸盘爽口,真的好爱~ ▶烟燻鲛蝶鱼配三文鱼子,第一次吃超正师傅用玻璃盅罩住烟雾,烟燻状视觉效果拉满鱼边以卷状呈现,里面包裹住炙烧过的鱼皮鱼脂油香四溢,还有少少脆脆的口感真的惊喜! •♥熟食刺身同寿司之间以白合馒头作为中场的熟食选用新鲜日本白合蓉,配搭蟹肉茨汁非常完美 •♥手握寿司5件▶叶血引︎寿司 第一次吃,搜索后发现是非常稀有鱼类,口感味道很独特︎ 鱼皮附近的鱼肉偏脆口,中间位置就偏软糯,重鱼味但不腥 ▶金线鲷寿司肉质细嫩,味道鲜
早就听朋友说过上环这家omakase不错
前几天终于选了午市时间去探店

师傅很有礼貌,每道菜都耐心讲解
食材用料配搭新奇又惊喜
我们选的是茨这个套餐$780一位
现在有优惠2人同行1人半价
真的超划算!

♥前菜
▶荧光鱿鱼配面豉酱,鱿鱼甘甜,质地爽滑,和面豉酱好配
▶芝麻豆腐配海胆好鮮甜
▶清酒花螺Q弹

♥樱花虾蒸蛋
蒸蛋内有冬菇,表面撒了大量樱花虾干
蒸蛋口感紧实 蛋味格外浓郁

♥ 日本岩手县生蚝
一点都不会腥,而且好鲜甜好滑溜
表面铺了酸汁啫喱葱花,味道更提鲜~

♥时令刺身3款

▶八爪鱼刺身配竹炭盐,肉质嫩滑
八爪鱼吸盘爽口,真的好爱~

▶烟燻鲛蝶鱼配三文鱼子,第一次吃超正
师傅用玻璃盅罩住烟雾,烟燻状视觉效果拉满
鱼边以卷状呈现,里面包裹住炙烧过的鱼皮
鱼脂油香四溢,还有少少脆脆的口感
真的惊喜!

♥熟食
刺身同寿司之间以白合馒头作为中场的熟食
选用新鲜日本白合蓉,配搭蟹肉茨汁非常完美

♥手握寿司5件
▶叶血引︎寿司
第一次吃,搜索后发现是非常稀有鱼类,口感味道很独特︎
鱼皮附近的鱼肉偏脆口,中间位置就偏软糯,重鱼味但不腥

▶金线鲷寿司肉质细嫩,味道鲜美

▶白虾︎寿司鲜甜冰爽,不错~

▶西京银雪鱼寿司配京烧汁好好吃~

▶拖罗寿司配淡雪盐
淡雪盐用米纸压成,轻微的盐味更好带出拖罗的鲜味
淡雪盐慢慢有融雪效果,味道融入鱼肉,咸味刚刚好
氛围感十足舍不得吃
好欣赏师傅的创意!

▶手卷
北海道根室松浦海胆寿司,味道鲜甜
海胆份量好足,师傅给的好慷慨
海胆本身亦非常鲜甜,大满足~~

♥吸物
面豉汤味道香浓,加入啫喱状的莼菜口感新奇
莼菜是一种莲蓬里面的分泌物凝结出的啫喱
类似桃胶,口感特别,清甜又健康~

甜品
雪糕有两种味道
我们分别点了Wasibe味和开心果味

山葵味穿插在奶味里 两者相辅相成︎
宗饼的甘香令雪糕的味道更有层次
好清新特别
为这一餐画上完美句号~

🌟 吃omakase真是了解日本鱼类的好方法
没想到名称这么古灵精怪的鱼居然这么好吃~
师傅调味简约,我们可以吃到鱼肉本身的鲜味
这点很棒!

📍 霜瀛
地址:上环苏杭街57号香港嘉赋酒店2楼全层
(港铁上环站 A2 出口, 步行约2分钟)
营业时间:周一至周六12:00-15:00
18:00-22:00
周日休息
2023-05-14 214 瀏覽
呢個月出bonus係值得對自己好啲,邀請埋屋企人嚟到上環蘇杭街食omakase。舖頭位於酒店3樓,有七至八個位沿着吧枱,另外後邊有間VIP房。晚餐有醐set 同醍 set 嘅選擇,主要分別係前者有四款刺身,sushi六件,後者有六款刺身。最後決定了醐set ,似乎都已經好夠食。刺身交碟魚好有印象,連埋魚皮同魚子一齊食好fresh好香口。另一種刺身有煙燻氣味既櫻花木鏗魚加紫菜甜醬,兩秒食晒。熟食有八爪魚,唔算係全熟,有少少生保持入口質感,上面有木之芽葉 refreshing。sushi包括北海道金綫鯛,葉血引魚,活赤貝,白蝦柚子汁同埋飄雪米鹽 toro。拖羅嘅粒鹽好正,鹽慢慢有融雪效果,睇咯已經唔捨得食。整體壽司好新鮮,活赤貝咬落仲有一絲絲彈牙嘅肉質。最後個湯係舞茸菇,全家人飽到捧住個肚好happy。
雖然我唔識分咩Omakase 流派打咩流派,但我每次食唔同Omakase 嗰陣都係會對師傅某啲用心設計既特色位寧舍有形象🤩今次依餐Omakase(Set:醐/ $1380)令人欣賞之處在於用料配搭有驚喜,例如銀鱈魚竟然唔係燒而係用刺身切片直上(因為條魚本身已經新鮮到可以咁做),係中拖羅壽司🍣上面師傅就揀咗灑上一層薄薄既淡雪鹽來調出拖羅既鮮味,好欣賞師傅既創意!.今次Omakase 仲食咗好多今季當造之物!由大大隻赤崎蠔配白酒啫喱食到來自青森縣既粟蟹,再品嚐鮫鰈魚卷配燒魚邊同師傅自家醃製三文魚子都咪話唔滿足!🤩聽師傅講鮫鰈魚邊就好似左口魚邊既高級肥美版朋友,夾住脂肪比例無咁高既魚肉食別有一番風味😋最後甜品赤肉蜜瓜配wasabi 雪糕為依餐配上完美既句號,個雪糕有wasabi 既辣勁之餘有一份意想不到既清甜,好滿足!