2022-11-07 55 瀏覽
今次黎到酒店入面既霜瀛食廚師發辦,果然無失望!一坐低就已經覺得環境好闊落,而且餐具既擺設好傳統,好正式!套餐方面我地就簡佐$1580/位既霜👨🏻‍🍳比較想講既係茶碗蒸🥚呢個唔係普通茶碗蒸,係三文魚籽蒸蛋😋啲蛋蒸到岩岩好,夠晒滑,而且加埋三放魚籽一咬落去就爆汁既口感,好好食好出色!壽司方面包括海膽同埋一啲比較少見既魚,海膽新鮮不在話下,特別啲既魚就有日本赤睦壽司🍣呢隻魚一般比較少食到,原來都好鮮甜好好味!而壽司上面加埋魚子醬,燒香佐既魚皮,入面既魚油慢慢滲入魚身同飯,成件壽司都好香,口感都好正,好好食!湯品都好好,係自家製鯛魚湯🫕奶白色既湯充分表現到係用新鮮既魚煲佐好耐既湯,好香魚味好好飲!🤤

2022-11-03 44 瀏覽
慶祝好姊妹生日緊係要食好啲,今次就黎佐霜瀛試下佢地既廚師發辦!我地係食$1580/位既霜👨🏻‍🍳🥢前菜方面一碟有四樣野,擺盤已經要打卡😝分別有梅酒啫喱蕃茄、水母刺身、北海道白粟米同埋甜黑豆。蕃茄加上梅油啫喱,輕輕既酒味滲入蕃茄,好香🍅水母剌身口感好爽口好特別,加埋少少芝麻咁食好好味😋白粟米我都係第一次食,好清甜🌽而甜黑豆都好好食,少少甜,又有咬口,好正!另外我既至愛都好好食!🐙 新鮮八爪魚配上柚子皮同竹炭鹽,吸盤好脆,其他部位煙韌有口感,味道好清新好好食!壽司方面鮫鰈魚壽司最上面係北海道特產,三升漬,配埋微微燒過既魚皮,好香,口感好好!而海膽壽司更係水準之作!北海道根室松浦水產既海膽口感細滑,十分鮮味🤤🍣
2022-10-28 42 瀏覽
今次就同朋友黎食霜瀛既廚師發辦👨🏻‍🍳一入到黎就已經覺得呢度既裝修好靚,好傳統日式餐廳既擺設。而我地就係食$1580/位既霜 首先係有新鮮八爪魚🐙上碟時配上柚子皮同竹炭鹽,吸盤好脆好爽口,其他部位都煙韌有口感,好鮮味好正!料理方面鵝肝又係好出色!芼菁蘿蔔上面放佐一大舊煎香既鵝肝,上面再加啲紅酒藍莓汁,仲有少少乾辣椒絲,口感好豐富,食落又唔油膩,好好味!😋壽司方面好多都好出色,中意食蝦既我更加被牡丹蝦壽司吸引🍣壽司上面有牡丹蝦蝦頭既蝦膏同埋炒香左的櫻花蝦乾,脆脆既蝦乾加彈牙既蝦肉,超好食!

2022-10-28 38 瀏覽
同男朋友好難得食廚師發辦,今次黎到酒店入面既霜瀛,我地就食$1580/位既霜👨🏻‍🍳一開頭既擺設已經好正宗。食物方面首先蘋果木煙燻鰹魚已經好有驚喜🤩鰹魚用蘋果木煙燻後有好香既煙燻味,再配埋蔥碎同薑蓉,令鰹魚更鮮甜,魚肉又爽,好食!🐟不得不提仲有生蠔🦪北海道出產既鮮鳳日趾生蠔,配上酸汁啫喱,蔥同菊花,生蠔既鮮味出晒黎,而且生蠔好肥美,口感爆好!😋壽司方面所有都好好食,但好難忘竟然係中拖羅壽司🍣壽司上面有魚子醬,中拖羅係清心大間出產既,入口即溶,又好鮮魚味,食完真係好幸福🤤
2022-10-27 45 瀏覽
今次同老公黎到霜瀛食我最愛既omakase,真係物超所值呀!我地食$1580/位既霜👨🏻‍🍳前菜已經好吸睛好好正!梅酒啫喱蕃茄令蕃茄有輕輕既酒味,口感好好又好香🍅水母剌身口感好特別,有淡淡既鮮味😋白粟米都好清甜🌽甜黑豆唔會太甜,但又有咬口,好味!比較少有omakase有得食既生蠔更吸引🦪鮮鳳日趾生蠔,係北海道出產,配上酸汁啫喱,蔥同菊花,好鮮味生蠔又好肥美,好滿足!🤤另外特別啲既仲有太刀魚🐟煎香到微焦既魚皮配埋薑蓉一齊食,好脆口!魚肉又好鮮甜,好好食!🤪壽司方面全部都好出色,包括一定唔少得既海膽。而中拖羅壽司特別正!壽司上面加佐魚子醬,清心大間出產既中拖羅更加係一入口就溶開咁,魚味超濃,食完直情有幸福既感覺!🥰
2022-10-25 36 瀏覽
前幾日生日,終於等到老公帶我食好野,今次我話想食omakase,老公就帶左我黎呢間上環既霜瀛度食🥰❤️呢間餐廳既舖面令人好舒服,好有日式既氣氛,同老公黎好浪漫😚我地叫左個霜既套餐,$1580一位,一共有7個餐目,仲包埋甜品,都幾多野食!我好鍾意呢個蘋果木煙燻鰹魚,煙燻已經好特別,仲要配埋蘋果真係幾特別,上面仲有蔥同薑蓉,估唔到又幾夾,蔥同薑蓉突顯左魚既鮮味,配埋蘋果甜甜地既香味,好夾!🤤❤️中拖羅壽司亦都好好味,上面配左魚子醬,中拖羅係清心大間出產既,果然新鮮!魚子醬既香味滲入飯同魚身,入口有濃濃既魚子醬香😆😚總括黎話,呢間霜瀛環境好好,野食又特別好食,好適合情侶或者夫妻黎食餐浪漫既晚餐❤️🥰

2022-10-24 32 瀏覽
前幾日生日,男朋友帶左我黎呢間霜瀛度食omakase,呢餐生日飯食得好滿足😚❤️餐內好整理,氣氛好好,情侶黎一流,食物都有好多,由前菜到甜品,一共有7個餐目!食完好滿足😍先介紹蘋果木煙燻鰹魚,蘋果同鰹魚既配搭好特別,仲配上左蔥碎及薑蓉,味道組合好特別,食得好夾,唔會怪,口感仲好豐富!搭埋煙燻更上一層次!壽司方面仲令我深刻既係日本赤睦壽司,上面配上左魚子醬,赤睦外皮燒香,魚油滲入魚身及飯,令飯滲滿魚既香味,味道濃郁,一試難忘🤤👍黎到既甜品都好特別,係一個叫最中餅既餅,唔係普通既餅,最中餅入面係開心果口味雪糕,脆脆既外表配上軟滑既雪糕,口感同味道都好豐富,無諗過連甜品都咁特別同好食!

2022-10-21 35 瀏覽
好姊妹生日當然要食返餐好,好姊妹話想食omakase,我見呢間上環既霜瀛評價幾好,即刻book左黎試!先介紹蘋果木煙燻鰹魚,一黎到係計埋個蓋上,打開即刻有煙燻,上面配上蔥碎及薑蓉,食落有蘋果既香甜之餘,其他既配料令口感更加豐富,鰹魚嫩滑,有煙燻既香味,成個配搭好夾!壽司就有牡丹蝦壽司同中拖羅壽司,牡丹蝦壽司上面有牡丹蝦蝦頭的蝦膏,同埋炒香左的櫻花蝦乾,一入口就係濃濃既蝦香味,冇得輸!而中拖羅壽司就配上左魚子醬,入口就有香濃既魚子醬!好好食!最特別既係佢地既鵝肝蘿蔔!鵝肝配上蘿蔔之餘,上面有紅酒藍莓汁同乾的辣椒絲,有多層唔同既口感,味道特別,黎到一定要試下!好滿足!

而中拖羅壽司就配上左魚子醬,入口就有香濃既魚子醬!好好食!

2022-10-20 30 瀏覽
成日都聽到人地去食omakase,今次終於到我!聽朋友介紹開,我就簡左呢間上環既霜瀛黎食,呢間都幾多野食,好豐富😚Omakase當然唔少得壽司,壽司就有鮫鰈魚壽司同中拖羅壽司,鮫鰈魚壽司上面加上左北海道特產既三升漬,令到壽司既味道更濃郁,更帶出鮫鰈魚既鮮味!而中拖羅壽司上面係魚子醬,中拖羅由清心大間出產,果然夠鮮甜,又有魚子醬既香味,好正!最後仲有埋甜品,甜品有最中餅同北海道雷電赤肉蜜瓜,最中餅入面係開心果口味雪糕,蜜瓜亦好甜好多汁,用黎做全餐既總結真係好滿足🤤❤️
Omakase當然唔少得壽司壽司就有鮫鰈魚壽司同中拖羅壽司,鮫鰈魚壽司上面加上左北海道特產既三升漬,令到壽司既味道更濃郁,更帶出鮫鰈魚既鮮味!而中拖羅壽司上面係魚子醬,中拖羅由清心大間出產,果然夠鮮甜,又有魚子醬既香味,好正!
最後仲有埋甜品甜品有最中餅同北海道雷電赤肉蜜瓜,最中餅入面係開心果口味雪糕,蜜瓜亦好甜好多汁,用黎做全餐既總結真係好滿足🤤❤️
2022-10-20 25 瀏覽
琴日媽咪生日,一於帶佢去食好野,去左呢間上環既霜瀛度食omakase,食完之後媽咪都好滿意,仲話下次仲想再食🤭去到就上個個茶碗蒸蛋,蛋上面配上三文魚籽,蛋既滑度啱啱好,唔會老,亦唔會太水,配埋三文魚籽令味道更鮮👍壽司方面就有中拖羅壽司同岩手縣石垣貝壽司等,中拖羅壽司上面配上左魚子醬,加上由清心大間出產的中拖羅,鮮得黎食到魚子醬既香味,令味道更豐富😆另外不得不提佢既鵝肝蘿蔔,呢個組合好特別,我都第一次見!用左芼菁蘿蔔黎整,蘿蔔上面放上鵝肝,再配埋紅酒藍莓汁同乾辣椒絲,口感多層,味道豐富,真係必食!總括黎講,呢間omakase真係幾好食,幾啱生日黎食!今次媽咪都好滿意🤤

上環Omakase首推霜瀛,同幾個同事去慶功都食過好幾次,每次都會有驚喜😋套餐(HK$1580),有前菜、時令刺身四款、季節料理一款、手握壽司六件,所有套餐附上茶碗蒸、湯品及甜點。自家製鯛魚湯鮮味無窮,飲到啖啖鯛魚香味。茶碗蒸是三文魚籽蒸蛋,綿滑順口超正😍八爪魚十分新鮮,配上柚子皮及竹炭鹽,味道鮮之餘,亦有口感~十分彈牙有嚼勁。岩手縣石垣貝壽司肉質厚實爽脆,味道鮮甜😛甜品仲有我最鍾意嘅北海道雷電赤肉蜜瓜,超級消暑解渴又香甜😋由食材、服務到價錢等不同範疇來看,呢間一定係會定期回訪之選👍🏻

自家製鯛魚湯鮮味無窮,飲到啖啖鯛魚香味。

茶碗蒸是三文魚籽蒸蛋,綿滑順口超正😍

岩手縣石垣貝壽司肉質厚實爽脆,味道鮮甜😛
甜品仲有我最鍾意嘅北海道雷電赤肉蜜瓜,超級消暑解渴又香甜😋

2022-10-17 19 瀏覽
香港Omakase日本餐廳愈來愈多,間間都有自己的獨特菜單,各有特色都唔知點揀好。上網search 到上環呢間霜瀛好評眾多,所以決定試呢間。霜瀛套餐SET都叫乜都有齊,分別有前菜、茶碗蒸、時令刺身、季節料理、手握壽司、湯同甜品。今次嘅茶碗蒸係三文魚籽蒸蛋,入口個蛋蛋味香又嫩滑,加埋三文魚籽口感同味道更加level up😋⬆️ 跟著新鮮八爪魚配上柚子皮及竹炭鹽,口感煙煙韌韌十分彈牙,帶點淡淡嘅鹽味同柚子香味好清新。手握壽司就最愛岩手縣石垣貝壽司同牡丹蝦壽司。上面有牡丹蝦蝦頭的蝦膏,同埋炒香左的櫻花蝦乾

手握壽司就最愛岩手縣石垣貝壽司同牡丹蝦壽司
上面有牡丹蝦蝦頭的蝦膏,同埋炒香左的櫻花蝦乾
2022-10-17 18 瀏覽
上環呢間霜瀛絕對係約朋友食Omakase嘅最好選擇,價錢正常價位,但食物水準很好👍🏻今次點Omakase HK$1580一位,,有前菜、茶碗蒸、時令刺身四款、季節料理一款、手握壽司六件、湯同甜品。 今次最令我驚喜嘅係蘋果木煙燻鰹魚🤩本身買相都有啲好靚嘅閃閃金箔做裝飾,鰹魚肉質鮮嫩油脂感滿滿,配上蔥碎及薑蓉,好食! 然後鮫鰈魚壽司係當造嘅魚類之一,所以特別新鮮,再加上係北海道特產,必屬高質。仲有呢個太刀魚廚師將魚皮燒香,傳來陣陣嘅香味🤪然後配合薑蓉一起吃,魚鮮肉嫩又有點薑蓉辣味😝整體嚟講都抵食,因為絕對水準之上,食材嘅用料咁好,性價比真係好高。

2022-10-16 1289 瀏覽
餐廳晚市ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ有霜、瀛、極三款‼️ ➊「霜」以魚類為主、➋「瀛」以貝類為主、➌「極」以當造時材為主 (最好提前2天預定)‼️👅 當晚品嚐了「霜」,料理師傅ᴀʟᴇx和店員對每款食材都作了詳細地介紹,很細心‼️👍🏻👍🏻▫️❥$𝟭𝟱𝟴𝟬 霜~~~~~~~~~~~~~~~~▰先付🥢➊以色列蕃茄水份爆汁‼️底部墊著透明的蕃茄啫喱,酸酸地口感很刺激食慾‼️➋水母刺身爽口,相當清新‼️➌辣汁煮螺有螺肉天然的鮮甜味,又帶一絲絲辣意‼️➍甘露煮黑豆味道甜甜的‼️▫️▰ 蒸蛋🥢滑溜的蒸蛋有三文魚籽、海參和冬菇絲‼️表面加了一點點柚子粉,嫩滑又清新‼️▫️▰ 時令刺身4款🥢➊岩手縣赤崎生蠔蠔味濃郁又鮮甜‼️加了柚子啫喱和海葡萄,味道清新‼️➋秋刀魚的當造季節,只需簡單的蘸點醬油(加薑末和蔥花)便能品嚐到秋刀魚既鮮又爽的口感‼️➌鰹魚加了海苔佃煮醬,甜甜的味道很特別‼️很喜歡鰹魚那種煙燻過的味道‼️➍經過火炙的鱈魚白子綿密滑嫩,入口即化‼️一點腥味都沒有‼️▫️▰ 季節料理1款🥢清甜的日本大根放上了一塊煎得香噴噴的鵝肝‼️加點藍莓紅酒汁和師傳特製的辣椒絲,整體配搭相當清爽‼️▫️▰手握壽司6件🥢➊深海池魚(北海道三升漬)➋ 金目鯛 (柚子)➌ 石
❥$𝟭𝟱𝟴𝟬 霜
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰先付🥢
➋水母刺身爽口,相當清新‼️
➌辣汁煮螺有螺肉天然的鮮甜味,又帶一絲絲辣意‼️
➍甘露煮黑豆味道甜甜的‼️
▰ 蒸蛋🥢
▰ 時令刺身4款🥢
▰ 季節料理1款🥢
▰手握壽司6件🥢
➊深海池魚(北海道三升漬)
➋ 金目鯛 (柚子)
➌ 石垣貝 (竹炭鹽)
➍帆立貝 (烏魚子粉)
➎大拖羅 (淡雪鹽)
➏海膽杯
最喜歡爽口鮮甜的石垣貝‼️師傳撒上一點點竹炭鹽,令其鮮味更加突出‼️
巨大的帆立貝加了不少的烏魚子粉,又鮮又嫩‼️
大拖羅加淡雪鹽第一次試‼️大拖羅天然的魚油脂甘香,入口即融‼️如雪花般的淡雪鹽淡淡的咸味平衡了大拖羅的膩感,相當不錯‼️
▰ 吸物🥢
清甜的魚湯中了爽爽滑滑的蓴菜,口感豐富‼️
甜品🥢
➊雷電蜜瓜又甜又多汁‼️
➋最中餅中間夾著開心果味的雪糕,大滿足‼️
  • 石垣貝
  • 北海道帆立貝
  • 大拖羅
2022-10-14 19 瀏覽
OMAKASE廚師發辦越開越多,但唔係間間質素都同預期中好,失望過好多次終於發掘左上環呢間霜瀛,好高質喎🥳因為OMAKASE係由主廚隨意決定用餐的菜單,所以我都好期待,今次廚師隨意挑選及料理食材和菜色都好令我滿意。蘋果木煙燻鰹魚煙燻後極有鹹香,加上鰹魚係最時令嘅海產,食材十分新鮮,再配上蔥碎及薑蓉,鮮味十足,再加上金箔裝飾,十分精緻。三文魚籽蒸蛋滑蛋超嫩滑,好好食。鮮鳳趾生蠔由北海道出產,隻隻都十分肥美,入口即化,超級吸引。整體而言,其他食物質素都好高,廚師專業食材新鮮,下次想食OMAKASE一定會再嚟過。

三文魚籽蒸蛋滑蛋超嫩滑,好好食。