2024-11-04 92 瀏覽
夜晚同老公去咗中環街市食呢間刀削麵,之前已經睇咗好多次,今日終於有機會嚟食我哋嗌咗一個酸菜魚米線,魚片無骨絕對加分!酸菜好多,配埋米線食OK 😘一碗份量超多食唔晒,可以分俾老公😂😂另外都嗌咗一份醉雞刀削麵,醉雞嘅雞件好啊,酒味都幾重面有少少青瓜做配菜。另外都麵份量又係好多,食落去好煙靭!個湯底都幾香😆小食叫咗海帶,佢唔會好辣,後面有啲青瓜一齊食好爽口!份量都大嘅,同米線食幾夾豆漿好飲,唔會太甜,有熱有凍,值得嗌!😉
我哋嗌咗一個酸菜魚米線,魚片無骨絕對加分!

另外都麵份量又係好多,食落去好煙靭!個湯底都幾香😆

小食叫咗海帶,佢唔會好辣,後面有啲青瓜一齊食好爽口!
份量都大嘅,同米線食幾夾
豆漿好飲,唔會太甜,有熱有凍,值得嗌!😉
2024-10-29 129 瀏覽
最近我同朋友係中環街市行街,發現左一間唔錯嘅山西餐廳,位於中環街市二樓,環境以青花瓷藍白色嘅設計。🔶砂鍋雲吞雞份量超多,湯底鮮甜,雲吞皮薄餡多,雞肉好嫩滑,墊底嘅椰菜吸晒d湯,好入味,每一啖都令人感受到家常嘅溫暖,非常適合呢排開始轉涼嘅天氣。🔶 糖醋魚藥膳罐湯手擀麵糖醋魚的醬汁酸甜得宜,魚肉炸得外脆內嫩,搭配上新鮮清甜洋蔥青椒,色香味俱全。呢道菜唔會過於油膩,反而令人想再食幾啖。麵條有四種可以選擇,今次就揀左未食過嘅手擀麵,又真系有d特別!手擀麵由傳統嘅手工方式製作,經過多次擀壓,令到麵條的厚度和形狀更均勻,薄得黎但口感非常彈牙,令到麵條更能吸收湯汁嘅味道。而湯底係藥膳湯,非常養生,湯頭濃郁,帶有淡淡嘅中藥香氣,喝完之後成個人都暖笠笠🥰

🔶砂鍋雲吞雞

🔶 糖醋魚藥膳罐湯手擀麵
2024-10-28 165 瀏覽
係中環街市行街見到呢間麵店,藥膳拉麵幾吸引決定試下金菇肥牛藥膳罐湯拉麵 $89湯底融合了淡淡藥膳香氣,唔會太濃郁難以接受。金菇肥牛加上一啖麵一啖湯,感到養生和暖胃。拉麵偏粗,有口感,份量好多,可以兩個女仔一齊share。另外面底可以+4升級至刀削麵/手擀麵/年粒/圓圓米粉,有好多選擇紅油抄手皮薄Q彈,內餡飽滿,搭配野味嘅酸辣汁,好滋味另外職員推薦了小籠包,同樣皮薄肉嫩,咬下瞬間湧出肉汁餐廳環境雅致,服務人員姐姐態度好好,推薦菜式俾我地,無催趕我地落單及離開餐廳
係中環街市行街見到呢間麵店,藥膳拉麵幾吸引決定試下

金菇肥牛藥膳罐湯拉麵 $89

紅油抄手
皮薄Q彈,內餡飽滿,搭配野味嘅酸辣汁,好滋味

另外職員推薦了小籠包,同樣皮薄肉嫩,咬下瞬間湧出肉汁

2024-10-28 102 瀏覽
店舖於中環街市2樓,位置十分方便;環境闊落,燈光光猛,亦有好乾淨嘅感覺,座位坐得好舒服,店舖嘅所有👫職員都好Nice🥰一坐低,店員就遞上餐牌,食物嘅種類亦都算多,而我哋就order咗以下食物👇💁‍♀️大理酸菜魚米線 HK$73-酸菜魚嘅魚好滑,而且份量一啲都唔少😁加 自家磨豆漿(凍)©$7-💁‍♀️上海小籠包(4粒) HK$52-小龍包即叫即蒸,外皮好薄,但夾起無爛👍💁‍♀️酒釀芝麻湯圓 HK$38-我哋攤咗一陣先食嘅,酒味好濃😆💁‍♀️麻辣豬肚HK$72-豬肚好厚身,辣辣地好惹味💁‍♀️自家磨豆漿(熱)HK$10-自家製嘅豆漿,豆味濃郁🥰🩷溫馨提示:餐廳需要加一服務費上菜速度好快, order完之後唔使等好耐就有得食😋可能我哋太夜嚟啦,本身想食雞絲粉皮,點知賣晒🙈,下次要再嚟試吓,同埋試刀削麵😂不過可能就係因為夜,好在唔使排隊🤗

💁‍♀️大理酸菜魚米線 HK$73-
酸菜魚嘅魚好滑,而且份量一啲都唔少😁
加 自家磨豆漿(凍)©$7-
💁‍♀️上海小籠包(4粒) HK$52-
小龍包即叫即蒸,外皮好薄,但夾起無爛👍
💁‍♀️酒釀芝麻湯圓 HK$38-
我哋攤咗一陣先食嘅,酒味好濃😆
💁‍♀️麻辣豬肚HK$72-
豬肚好厚身,辣辣地好惹味
💁‍♀️自家磨豆漿(熱)HK$10-
自家製嘅豆漿,豆味濃郁🥰
🩷溫馨提示:餐廳需要加一服務費
上菜速度好快, order完之後唔使等好耐就有得食😋

不過可能就係因為夜,好在唔使排隊🤗

2024-10-16
2024-10-25 106 瀏覽
今日買外賣試吓中環街市間<青瓜汾> 係一間山東刀削麵 食物款式都唔少 有酸辣湯拉麵、藥膳灌湯拉麵、青花粉飯餐、涼菜、砂鍋藥膳灌湯雲吞水餃等佢哋嘅特色就係砂鍋罐湯 可惜我係外賣 冇得用砂鍋食🙈湯底係藥膳味道啱啱好 特別好飲 呢幾日開始有啲凍 飲返一碗養胃又暖身☺️個人覺得花雕雞嘅酒香味爭小小 唔夠入味 雞肉啖啖肉 肉質嫩滑 每一啖都有藥膳清香味 配埋涼拌青瓜 咬落去好爽脆 夠晒開胃 跟餐有一杯冷/熱豆漿 自家磨豆漿香滑又重豆味 必飲必試如果想品嚐有特色又好味嘅藥膳湯底拉麵 呢間<青花汾>餐廳絕對係一個好選擇😉
佢哋嘅特色就係砂鍋罐湯 可惜我係外賣 冇得用砂鍋食🙈
跟餐有一杯冷/熱豆漿 自家磨豆漿香滑又重豆味 必飲必試
寧波醉雞罐湯米線
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
寧波醉雞罐湯米線
2024-10-22 154 瀏覽
呢間刀削麵我嚟食過兩次,第一次嚟睇見餐牌上有獅子頭,立刻叫嚟試吓,但好可惜1:00嚟已經話賣晒。咁就叫咗醉雞。佢嘅煮食可以叫拉麵或者刀削麵,我係比較鍾意食刀削麵,所以就叫咗。醉雞食落唔係十分夠味,不過肉質好滑,食落唔會起渣。個刀削麵食落有啲煙靭,越照越過癮,照吓照吓居然成碗麵食晒,但係份醉雞居然係食唔晒,其實係因為佢真係好大份。食刀削麵其實個湯底好重要,佢個湯係有幾濃嘅藥材味,算係幾有水準。第二次再去就早咗去,所以食到獅子頭。食物到嘅時候見到個賣相相當唔錯,獅子頭個表面炸得好靚,亦炆得好入味。我會覺得呢間刀削麵整體都唔錯,只係地方較窄,而且侍應打點唔細心,所以個地方有啲唔係咁整潔。如果真係鍾意食刀削麵都可以嚟試吓。見到有其他食客批評食物質素差,我相信係因為廚房出品狀態有參差。
2024-10-10 182 瀏覽
青花汾 地址: 中環皇后大道中93號中環街市2樓201-204號舖電話: =====================呢個星期工作特別忙同多事情煩,今日放工都無力成個人好,趕快買晚餐回家吃休息。吃飯要了咖喱豬扒飯$89,拿點家一打開蓋,咖喱香即飄出來,撈飯食辣得來好開胃,食到個人都精神🤩 $38 五香豆腐乾點多份,慰勞下自己辛苦做野。重五香味,豆腐又夠吸汁!另外呢間都幾出名水餃,下次再來試#yummy #delicious #inner
青花汾

地址: 中環皇后大道中93號中環街市2樓201-204號舖
電話:
=====================

另外呢間都幾出名水餃,下次再來試
#yummy #delicious #inner
2024-10-09 284 瀏覽
經過呢度,決定買個外賣返去食,時間係平日嘅晚市,都幾多人去食,主打上海唔同嘅傳統麵食大理酸菜魚米線這道大理酸菜魚米線選用了鮮嫩的魚片,搭配酸菜,湯底酸辣開胃。米線滑順,能夠充分吸收湯的鮮香,魚肉鮮嫩,酸菜的清爽讓整道菜品口感層次分明,是一道非常適合喜愛酸味的食客的選擇。上海獅子頭罐湯拉麵肉質鮮嫩,湯底濃郁。拉麵彈牙,吸附了湯的香氣,讓每一口都滿足。獅子頭的肉香與湯的滋味交融,帶來家的溫暖感酸辣湯菜肉雲吞每一碟有八隻,而且份量非常多,搭配鮮美的菜肉雲吞。湯品酸辣平衡,雲吞的滑嫩與湯的鮮味相得益彰五香豆腐乾點咗呢度小食,份量非常多,而且好入味,不錯

大理酸菜魚米線

上海獅子頭罐湯拉麵

酸辣湯菜肉雲吞

五香豆腐乾
點咗呢度小食,份量非常多,而且好入味,不錯
位於翻新後嘅中環街市,青花汾係一個不可錯過嘅美食選擇,周圍有好多小店,行完返嚟食啱啱好!呢度嘅價格相對中環其他餐廳嚟講十分平價,適合想享受美食又唔想破產嘅旅客我首先試咗「砂鍋罐湯水餃」,一份有10隻,價格合理。水餃皮薄餡多,餡料鮮美,配合砂鍋裡熱騰騰嘅湯底,湯底有杞子、當歸、沙參、玉竹,好補身❤️家鄉雞絲冷麵搭花生醬:呢道冷麵口感滑順,雞絲鮮嫩,花生醬嘅香味更係提升咗整體味道。冷麵嘅清爽同花生醬嘅濃郁相互交融,十分滿足。我叫咗「豆沙鍋餅」,外脆內軟,豆沙餡料甜而不膩餅嘅口感非常好,咬落去時會感到香脆嘅外皮與柔軟嘅內餡相互碰撞,帶來愉悅嘅口感最後,我點咗「掠拌靑瓜」,呢道菜清新可口,靑瓜爽脆,配上特製嘅醬汁,令人胃口大開。呢道菜令整體餐點更添清爽感,特別啱喺炎熱嘅天氣享用👍🏽

我叫咗「豆沙鍋餅」,外脆內軟,豆沙餡料甜而不膩

2024-09-13 274 瀏覽
今日朋友說想吃想吃上海菜,於是我們便來了這餐廳吃飯。砂鍋雲吞雞($198)砂鍋的使用使得食材的風味更加集中,湯底清爽不膩,完美襯托雲吞的口感和雞肉的鮮美,讓整道菜的味道層次更加豐富。雲吞皮薄有彈性,內餡選用新鮮的豬肉,蝦仁,口感滑嫩,與湯底的融合度高。咬下去時,感受到內餡的鮮甜。搭配的雞肉肉質鮮嫩,經過細火慢燉,肉質軟嫩且入味,和湯底相輔相成,非常好食。上海小籠包($52)小籠包外皮非常薄,不僅能包裹住豐滿餡料,還能在蒸熟後保持餡料的鮮汁。小籠包的靈魂在於內餡中的湯汁。小籠包使用新鮮的豬肉搭配上高湯,經過長時間熬煮後,與肉馅混合,使其充滿香氣。非常好吃。自家磨豆漿($10):自家磨的豆漿更加新鮮,口感滑順且濃郁,豆香味特別突出。
今日朋友說想吃想吃上海菜,於是我們便來了這餐廳吃飯。

砂鍋雲吞雞($198)

上海小籠包($52)

自家磨豆漿($10):

自家磨的豆漿更加新鮮,口感滑順且濃郁,豆香味特別突出。

2024-08-07 455 瀏覽
呢間位於中環街市嘅手工拉麵店,真係好值得一試!我同男朋友今日來到呢度,試左佢哋嘅幾款特色手工拉麵同刀削麵,真係大有滋味!一入門店,就感受到一股獨特嘅氣氛。店鋪裝潢簡約但又設計感十足,寬敞明亮嘅用餐空間,加上店員專業又親切嘅服務態度,令人感到特別舒適。首先上桌嘅就係我哋點嘅「醉雞藥膳手工拉麵」。一碗熱氣騰騰嘅拉麵攞到枱,看到麵條韌性十足,醉雞肉質嫩滑,份量十足。我哋一起試完之後,發現湯頭濃郁滋味,入口回甘,仲有淡淡中藥嘅香氣,配合彈牙嘅麵條,真係完美配搭。緊接著我哋試左「酸辣湯手工刀削麵」。每根手工刀削嘅麵條都有一種粗獷感,同濃郁嘅酸辣湯頭交織一齊,味道獨特而又醒胃。湯頭煮得好到位,酸辣剛好,微帶一絲辣意,麻麻辣辣,令人有一種食慾大開嘅感覺。再加上彈牙有勁嘅手工刀削麵,每一口都充滿層次感。最後,我哋仲點左一份「五香牛𦟌」,肉質鮮嫩多汁,佐以恰到好處嘅五香醬汁,簡直太過癮了!

2024-07-17 363 瀏覽
1- 云南米线出品离谱,货不对版,和餐牌上的图片完全不同。2- 汤底无味,牛肉无味且硬。第一次上菜居然还没煮熟。本人从未吃过如此难吃的云南米线。而且要 73 元一碗,性价比极差。3- 服务态度差,买单要客户用现金,用电子支付立马掉脸。总结,小心伏店!
1- 云南米线出品离谱,货不对版,和餐牌上的图片完全不同。
3- 服务态度差,买单要客户用现金,用电子支付立马掉脸。
总结,小心伏店!

2024-07-16 407 瀏覽
叫外賣又唔知食乜好,諗咗好耐,都係食香辣辣嘅四川野啦,價錢唔平,不過想食下~✨ 口水雞飯有花生碎碎同埋豆豉,同一般嘅口水雞有啲唔同,有青瓜墊底,如果整體味道再辣啲就好了~套餐仲有送凍豆漿,豆漿味道比較甜~

✨ 口水雞飯
套餐仲有送凍豆漿,豆漿味道比較甜~
口水雞飯
口水雞飯
凍豆漿
2024-07-16
30 分鐘 (外賣送餐)
午餐
2024-07-12 412 瀏覽
成日去中環街市都經過呢間【青花汾】,見主打刀削麵同藥膳湯底,仲要次次經過都覺得超級香。所以今次終於去試左。招牌風味鷄絲冷麵:冷麵加上甜豉油、辣醬、沙律醬,搭配鷄絲同青瓜。豉油有少少偏多,有D鹹、口味比較清淡既可以同店員講要少D豉油。冷麵非常適合宜家炎熱既天氣、鷄絲同青瓜都係清涼既,好消暑。不過因爲有辣醬所以有少少偏辣,可以自行選擇撈幾多。加左沙律醬、酸酸甜甜好特別。招牌麻辣口水鷄罐湯拉麵(手擀麵):見個個都係叫呢個套餐,當然要試下。麻辣口水鷄分量超級多,感覺超過1/4隻。肉質嫩滑、不過唔係好夠麻辣。罐湯拉麵加錢轉手擀麵、口感十足、而且藥膳湯底非常香濃。砂鍋罐湯菜肉雲吞:都係用藥膳湯底、餡都算多,但皮未算太薄。五香豆腐乾:五香豉油味香濃、豆腐乾分量都算多。
砂鍋罐湯菜肉雲吞:都係用藥膳湯底、餡都算多,但皮未算太薄。
五香豆腐乾:五香豉油味香濃、豆腐乾分量都算多。
2024-06-27 436 瀏覽
由細到大一向都好鐘意食刀削面,平日午餐時間經過喱間舖總係見到有好多人排隊,今日放工過黎試一試~首先店面名副其實,裝潢都好有青花瓷既感覺,主打係食藥膳養生面,亦有小籠包/雲舌/水餃等小食供應。麻辣牛展罐湯拉面一開始都唔知咩係罐湯,原來罐湯即係用瓦煲仔上菜,確保上菜時湯面仲係熱辣辣。麻辣牛展同個面係分開上菜既,所以都唔洗怕個湯會太辣或者太油。牛展做得夠入味,口感唔柴唔會爛,辣度亦岩岩好,底下舖既配菜剛好可以中和返牛展既辣度,推薦喱個菜式。牛腩罐湯刀削面牛腩刀削面就相對清淡一D,牛腩質地軟腍夠牛味,而刀削麵質地煙韌,掛湯效果幾好。上海小籠包小籠包的等候時間比較長,相信係即叫即蒸,咬落皮薄,豬肉餡料都夠多,肉汁豐富,配合湯面類既菜式都幾夾!寧波醉雞寧波醉雞既雞肉非常軟滑,酒味清新不算特別濃,咬落更加食得出雞本身既味道。雖然醉雞只係小食,但都大大份非常值得一試!

麻辣牛展罐湯拉面

牛腩罐湯刀削面