餐廳: 靠得住粥麵小館 (克街)
資訊:

2008-07-24 15 瀏覽
一定要講佢地個"拆肉"泥鯭粥呀, 點解佢地要做"拆肉", 而唔做全條"泥鯭粥呢, 一試過佢地的泥鯭粥便知道, 泥鯭粥的所謂泥鯭肉, 雖然未到霉既階段, 但咬落淋謝謝, 好明顯放雪櫃隔夜, 只要係愛吃泥鯭人士都食得出, 基本上, 市場上大部份有泥鯭粥供應的粥鋪都係全條架啦, 買唔晒就要掉啦, 攪些甚麼"拆肉"... 明顯就係鏗成本啦, 另外, 叫了碟魚皮, 算是好味, 與其他平價粥鋪無異, 但價錢貴了一節...
2008-07-24 12 瀏覽
我叫開係泥猛粥或豬潤粥,搭一兩隻糉食,無論粥定糉都好好味,尤其係隻糉唔膩o岩o岩好,d女士都受落~!!不過我承認我唔太願意入去食,咁係因為老板成日(明明冇需要都)叫d客調 木台,好騰出空間比新客人,同一個客可以調兩三次,我明白你個場旺要整多d空間容納新客,但我覺得d已經坐左o係度既客人唔受到尊重(人地食緊熱粥滿頭大汗,你仲好意思叫人調位?),彷彿老板認為"有咁平咁好味既粥食,你地d客調幾次 木台 都好應該"對打算前往本食店既人既建議 : 不建議情侶黎此店,除左因為光線太光猛冇情調,成日調位會令到男士覺得好冇面

對打算前往本食店既人既建議 :
  • 泥猛粥
  • 豬潤粥
2008-06-26 27 瀏覽
阿媽病了,要吃粥,於是拺了這間。粥雖然綿,但很咸,豬潤粥,勉強吃了。泥鯭粥咸到卑,頂唔順,叫伙記加些沒味的白粥,但仍很咸。不落味精,卻落加倍多的鹽,一樣難食。這個時候,想有杯水飲下,但那麽貴的粥店,水都無杯。那些伙記阿嬸,太盡責了,時常check住我們有沒有叫野食,叫少D,又問幾次還有沒有,還有沒有,很煩。貼錢買難受。之後,我們很快埋單,去了吃雲吞麵。
  • 不推介:泥鯭粥,料碎少到好像無野
2008-06-19 60 瀏覽
今日天朗氣清, 於是師傅就繼續展開克街之旅第四站, 而今次嘅目的地就係呢間食店! 本以為冇咩機會黎呢間食店, 因師傅一向覺得粥水呢類食品係頂唔到肚餓, 加上昨晨一役後更加對粥類食品提唔起興趣, 但奈何師傅病倒, 唯有以粥渡日, 所以就黎呢間食店順便試下佢得唔得!入到去, 店內地方唔算大, 師傅一條友正想埋去卡位之際, 有位好友善嘅哥仔就問師傅幾位, 於是師傅就豎起一隻手指示意, 而佢就帶師傅去另一邊坐! 師傅心想咁樣都好正常, 冇道理一個人坐四個人嘅位! 坐底後, 就梗係睇下有咩好食啦, 睇左好耐師傅都未決定, 但呢度嘅伙計從未有催促半句, 態度非常之好!最後師傅柯打左一碗豬腰豬潤粥, 再加一隻咸肉糭! 等左一陣咸肉糭就到, 之後碗豬腰豬潤粥到黎埋! 師傅第一時間試下個粥先, 粥底真係好香好綿, 冇味精, 好正; 再夾起件豬腰, 發覺幾大件下, 放入口仍然爽口, 口感一流, 少少韌嘅感覺都冇, 正; 而豬潤亦幾大件下, 入口鬆軟, 又唔老又唔鞋, 掂呀!然後師傅再試下隻咸肉糭, 咸肉糭嘅體積比預其中細, 而糯米同綠豆份量啱啱好, 食起上黎覺得好鬆軟, 有”化”呢個感覺, 而蛋黃都幾靚,

然後師傅再試下隻咸肉糭, 咸肉糭嘅體積比預其中細, 而糯米同綠豆份量啱啱好, 食起上黎覺得好鬆軟, 有”化”呢個感覺, 而蛋黃都幾靚, 唔會太乾身, 加上肥豬肉嘅份量不多不少, 能夠帶出糭嘅香味, 係好好味! 食晒成隻糭後, 師傅又再將粥回到口裡, 而豬腰同豬潤一直放喺粥裡, 並冇夾出黎, 該知道豬腰同豬潤最怕就係灼得太耐, 浸得太久, 但呢度嘅豬腰同豬潤依然冇變, 冇老冇韌, 食到最後口感依然一流!

總括而言食物質素真係好掂, 昨日師傅先話好難搵到間好味而乾淨嘅粥店, 而今日就比師傅搵到, 呢個世界真係妙不可言! 服務態度友善, 環境尚可, 冷氣開放; 價錢唔平, 豬腰豬潤粥賣三十八, 咸肉糭就十五蚊隻, 但如果有咁嘅質素, 師傅覺得都抵食, 一定好過附近嗰間李景多多聲!

食到一半開始多人, 咁啱又有一位單身靚女坐於師傅對面, 難得有美相伴, 胃口相對大增; 果然店舖名字同食物質素絕對成正比, 靠得住果然靠得住, 如果下次又有靚女相伴, 就一定會仲靠得住, 而笑臉又點走得甩!
餐牌
豬腰豬潤
豬腰豬潤粥
咸肉糭
豬腰豬潤
豬腰豬潤粥
咸肉糭
2008-06-08 16 瀏覽
一家也很喜歡吃糭,是端午節的必備節目。以往媽子總會包上好多的糉子,吃完蒸的吃煎的再吃炸的,很開心。由舊年開始,就要吃出面的糭了,水準當然不及以往的好,但有得吃,總好過無,誰叫自己來不及去學?在這裡買了好幾隻鹼水糉及鹹肉糭,每隻15蚊,幾便宜的。鹼水糭太腍身,上了滾水已經是腍得拿不住的。鹼水份量下得剛好,不澀口而又軟熟,下了蓮蓉餡,甜美,加上楓葉糖漿,不錯;鹹肉糭的糯米及綠豆的份量也是剛好,吃起來鬆軟。蛋黃紅紅的,靚得出油,比不少的名店更好。肉夠肥,糉自然香,道理簡單之至。細細隻的,一人一隻,份量恰可。我覺得是幾合心意的。

在這裡買了好幾隻鹼水糉及鹹肉糭,每隻15蚊,幾便宜的。

我覺得是幾合心意的。
不錯的鹹肉糉
鹼水糉太軟身
咁講又誇左dd...
$15 (其他)
不錯的鹹肉糉
  • 鹹肉糉
2008-06-06 8 瀏覽
我叫左個豬潤雞絲粥 $38, 朋友叫左個雞絲粥 $28。都真係幾貴架, 不過好好食, 得閒食下都好既。d豬潤冇上面果幅相咁大舊, 都係薄既, 咬落去好彈牙勁唔實在咁以為仲生, 原來熟晒喎都!! d雞絲係估唔到既彈牙!!!! 係勁彈牙!! haha可能食得正野少, 係我食過最彈牙既雞-v- 粥底好香好綿, 食完真係唔多覺口渴! 呢個質素$38都值既。會再食!星期四8點半又冇乜人喎, 勁多位, 2個人可以坐卡位。可能d呀姐態度唔算好好啦諗耐d都有面色睇, 不過都可以既, 係佢recommend我食豬潤雞絲粥的!! 話menu冇喎!!環境都好乾淨, 呀姐會o係張檯下面既drawer拎chopsticks同餐巾出黎!

• 豬潤雞絲粥
2008-05-18 14 瀏覽
與友人到銅鑼灣閒逛,心血來潮想吃碗熱騰騰的粥,一於來這邊探探虛實,看看"靠得住"是否真的如此靠得住自問對魚類粥品著實沒什麼興趣,要了碗手撕雞粥($28),友人則要了皮蛋瘦($28),另加一碟菜心($12)分著吃該店的效率什高,兩碗不消5分鐘便雙雙呈上雞粥沒有被手絲雞弄到油光滿面,靚靚仔仔的粥底夠綿,粥身足料夠濃,雞亦有雞味少量味精是一定有的,但吃完也沒有很渴,收貨友人亦對他的皮蛋瘦感到滿意如果粥底能下多點生菜便更好了有機會的話會再來來到灣仔想吃碗像樣點的粥,這裡是個不錯的選擇
與友人到銅鑼灣閒逛,心血來潮想吃碗熱騰騰的粥,
一於來這邊探探虛實,看看"靠得住"是否真的如此靠得住

自問對魚類粥品著實沒什麼興趣,

該店的效率什高,兩碗不消5分鐘便雙雙呈上

雞粥沒有被手絲雞弄到油光滿面,靚靚仔仔的
粥底夠綿,粥身足料夠濃,雞亦有雞味
少量味精是一定有的,但吃完也沒有很渴,收貨
友人亦對他的皮蛋瘦感到滿意
如果粥底能下多點生菜便更好了

有機會的話會再來
來到灣仔想吃碗像樣點的粥,這裡是個不錯的選擇
2008-05-16 12 瀏覽
自從舊舖搬左新舖之后都好未有幫襯過, 今日咁岩係openrice度見到呢間野于是今日就去呢度食lunch, 叫左個泥猛粥 + 咸肉稷 依然都係咁靠得住, 咸肉稷 入面粒粒米都精形通透加上大大粒咸旦黃好味到不得了…
  • 泥猛粥 + 咸肉稷
2008-03-15 22 瀏覽
有一日要到灣仔處理一些私務,之前有些空檔。在寒風下,肚子總覺得空空的。一想,便來了這裡。入到店內,叫了一碗魚腩粥。等了一會便來了。熱騰騰的粥,蒸汽一直升上來。吃一口粥,鮮甜的粥底,配上新鮮的魚腩,感覺很溫暖。附上的豉油,裡面有薑蔥,跟魚腩一起吃,十分美味。在寒冬下能吃到這種幸福的感覺,應該感到慶幸。

入到店內,叫了一碗魚腩粥。等了一會便來了。

在寒冬下能吃到這種幸福的感覺,應該感到慶幸。
2008-03-04 10 瀏覽
Every once in a while, I come back to have congee. We went to have dinner today again.I like the fact that they don't use MSG to make soup. Their 猪潤is always thick and delicious.Eel congee with eels that are fresh and cooked right.Glutinous rice tamale that makes you feel homely.They maybe slightly more expensive than average congee shop, but the extra that we paid for are compensated by its quality.

(非會員)
2008-02-16 9 瀏覽
店內寫明沒有用味精但我吃完好口渴令我好懷疑泥鯭粥似乎唔係泥鯭肉
店內寫明沒有用味精
但我吃完好口渴
令我好懷疑

泥鯭粥似乎唔係泥鯭肉
2008-02-01 10 瀏覽
之前買過一客爽脘魚皮,$35.00!!!回公司打開............以我估計,佢個鋪位起碼要陸拾捌萬玖仟陸佰伍拾壹個叁毫半租一個月,如果唔係,無理由價錢同份量完全不成正比?!
2008-01-17 12 瀏覽
那碟炒面$12細碟到你唔信,無$60-70找數都食唔飽
那碟炒面$12細碟到你唔信,無$60-70找數都食唔飽
2008-01-04 11 瀏覽
今日下午黎左靠得住食lunch,叫左魚片滑牛粥($30),以一碗粥黎講,30蚊都算幾貴。魚片滑牛粥:真係靠得住,粥底唔係話好綿,佢自稱粥底全部用魚湯餚製,食落又係幾鮮甜,食得出無落味精,牛肉唔係鬆粉牛,都仲有牛味。魚片不值一提,普通到唔普通。環境方面我覺得好逼,我去果陣已經算少人,想像唔到坐爆果陣會點。如果唔係禁貴既話,一定會成日幫襯

如果唔係禁貴既話,一定會成日幫襯
2007-12-21 10 瀏覽
本人自少不喜歡食粥,總認為病人才吃粥的。一年前到過利東街舊舖試過泥粥後,便愛上這裏的粥。其後一個人食晏多來這裏。因為地方太少,一個人很容易有位,人多除搵位難外,大家吃完的時間不一樣,吃完唔走又左住人D位,比較麻煩。新舖離寫字樓較遠,近期以少光顧。不過,那裏的粥的確好味,豬肝及魚雲都可靠。至出出名的咸肉粽則普普通通。我絶不同意將海皇粥麵的質素與此店相比,大家價錢相差太遠,海皇的粥品不可能跟這裏比較。不過,此店的招呼真的不理想。本人當時因光顧多了,老板Peter哥對我有多少印象,加上我通常一個人光顧,因此,即使在煩忙時間,老板都會主動搵位比我。證明祇要是熟客,即使不是名人都會有好招呼的。當然,服務行業,不應祗招呼熟客的。