餐廳: 靠得住粥麵小館 (克街)
資訊:

2007-12-16 22 瀏覽
與食友談開魚皮,和味與靠得住各有所好,自己仍堅持靠得住的魚皮是最好的,北上前北風凜冽,抽身來吃碗魚粥暖胃,又看看魚皮是否仍舊「靠得住」?放下大褸吃碗暖和的豬腰.魚卜.魚湯粥,珍珠米依舊的綿而帶著魚鮮味,豬腰啤水處理得宜,對邊切了斜紋花,沒下多餘調味,片片大小均一,入口爽而不羶,有水準,魚卜沒有贊酒炒過,配粥是原汁原味,已難尋一味白灼而不腥的魚卜粥了,除了黃沙潤外,此品也是小店的強項。魚皮用的大鯇魚背的位置,呈深黑色的魚皮,吃落夠厚而嚼勁十足,配合切得仔細的薑蔥絲,收三十五元,不平宜,但大部分都是黑色的背位非白色的腩位,已值回票價,此外,也沒吃過較這裡更厚身更爽的魚皮了。走前埋了兩隻綠豆粽作手信,朋友吃得不亦樂乎,很有心的製作,真的「靠得住」。

2007-10-25 22 瀏覽
好耐無去靠得住, 同事今日話想食粥, 於是去啦!!!但點解隻粽縮左水呀!!!!!????? 雖然好似仲比以前好味, 比以前鬆化, 但大縮水呀!!! 連D肥豬肉都剩番丁丁, 唔係, 係淨番丁咁多... 唔通我真係好耐冇黎過??? 不過粥的份量同味道和以前一樣不變都係咁好味。雖然次次lunch都要排隊, 都係食得過!!
好耐無去靠得住, 同事今日話想食粥, 於是去啦!!!

2007-10-07 46 瀏覽
due to its high-sounding name and decor, i've missed this shop for such a long time despite i'm a fishy freak and congee lover...once you've stepped into the entrance, the stinky smell of spring onion flooded into your nose, so u are pretty sure u haven't got it wrong...want to have sth watery, so i had a tail and fin soup with rice vermicelli (to fill me up). proper and prompt service. milky soup with reasonable amount of fish. the soup tasted so-so, not oily. definitely fresh fish, and enjoyed

definitely fresh fish, and enjoyed a good time in de-boning...a small bowl with densely packed vermicelli, very good for value for just $5.

$40, not cheap when compare to other fishy congee shop in HK. yet it's the price in order to survive in wanchai.

btw, could anybody tell me why all the fishy shops would come with a dip of soya-sauce? coz i find most of the soup/congee are tasty/salty enough. does it help to enlighten the taste or,,,what for?
2007-08-28 15 瀏覽
以魚粥自居的「靠得住」, 門內外都貼滿好評的報導,試過了其艇仔粥($25), 魚皮($35)和至出名的咸肉粽($15), 卻覺得不過矣矣。不算難吃, 價錢也不便宜, 沒什麼理由再來吃, 算吧! 去「海皇粥店」還不是一樣.....
以魚粥自居的「靠得住」, 門內外都貼滿好評的報導,
2007-07-18 21 瀏覽
都黎食過幾次,前幾日同一大班朋友想黎,知道佢地經常有留座,為未無位要等,就打電話留座啦。結果是自取其辱... 電話中一位中年女人,猶猶豫豫咁問我貴姓,確定我唔係熟客(或名人)後,就一句無得留嫁喎,收左我線......我下次會話我係幫長實李生留位... 再或者到我變左李生再黎... 係咁先!!!!

2007-07-07 11 瀏覽
打從利東街開業至今,靠得住都以靚粥皇自居,有根有據,可参 考此店英文名字;Congee King是也! 據聞老闆未涉足飲食前,是廣告人一名.對於外行入越界而有此成績,實屬異數.最難得新舊舖附近,都有一間江湖傳頌的高手,早前在利東街,隔街大王東街,有新九記肥佬,現在克街新舖,灣仔道就有以前上環畢街生記的大粒墨李景.但靠得住依然旺場.幾日前,宿醉未醒,跑到克街食碗整腸回魂粥,踏入店內,剛好有一對男女埋單,正想放下屁股在卡位之際,說時遲,那時快;一樓面阿姐猶如武打片俠女從店的一角,一躍而起,左手拿着 祝君早安抹檯布,右手不知從那裡擲出一透明三角体小座,小座長三吋,高一吋六分,重一両 半,材料乳白色阿加力精制;三角兩邊客寫着 兩個大字“留座”啪的一聲拍在檯上,隔晚宿醉馬上清空,脊後有一道冰水似的泠汗由後腦滑過背門,直達股溝.在w咀型稍為平服後,馬上問阿姐“我喺 唔喺 造錯咩事?”阿姐閉咀無話,良久;冷冰冰的在咀丫角吐出“你一個人呀? 嗰 便…”遙指店中另一檯,檯的另一邊有一中年單身漢正在口中含着他的魚咀,他淡淡然地觀看着 整個過程,眼神深處彷彿在嘲弄小弟不識抬舉,自把自為.但眼神更深處卻帶着

幾日前,宿醉未醒,跑到克街食碗整腸回魂粥,踏入店內,剛好有一對男女埋單,正想放下屁股在卡位之際,說時遲,那時快;一樓面阿姐猶如武打片俠女從店的一角,一躍而起,左手拿着 祝君早安抹檯布,右手不知從那裡擲出一透明三角体小座,小座長三吋,高一吋六分,重一両 半,材料乳白色阿加力精制;三角兩邊客寫着 兩個大字“留座”啪的一聲拍在檯上,隔晚宿醉馬上清空,脊後有一道冰水似的泠汗由後腦滑過背門,直達股溝.在w咀型稍為平服後,馬上問阿姐“我喺 唔喺 造錯咩事?”阿姐閉咀無話,良久;冷冰冰的在咀丫角吐出“你一個人呀? 嗰 便…”遙指店中另一檯,檯的另一邊有一中年單身漢正在口中含着他的魚咀,他淡淡然地觀看着 整個過程,眼神深處彷彿在嘲弄小弟不識抬舉,自把自為.但眼神更深處卻帶着 三分的同情.驚魂甫定,定眼四瞄,需則尚有三四張吉檯,無一沒有留座小牌放着.四方客官均規規矩矩敘在一檯,無一例外馬上如鵪鶉的移步坐下與中年漢靦腆對座.

不知何解,今夜碗及第粥,豬膶 無起黄沙,豬肚無味,揾 極揾唔到肉丸……一定剛才被阿姐一嚇破膽,腦袋失效.稍稍平靜後;記憶體從腦葉幔慢回帶,霍然記起從來靠得住的豬膶 無用黃沙膶,豬肚是先涫水焯熟才放粥,肉丸更從來欠奉.以前, 粥底的魚骨皮粥米分家精細,但今夜竟見魚皮小黑點及一小段魚骨針.油條是烟 烟 靱 靱的………總之;周身唔老黎!急忙半吞帶灌的幹掉那碗熱騰騰的及第,結賬後奪門而出,望着 招牌,感慨良多,空有一身好功夫,但服務軟件不濟,配不上粥皇稱號.成皇稱帝之期日漸疏遠.

唉!大家都明白香港寸金尺土;店小客多,理應雙互體恤.但店主往往本着 寸土必爭,務求爭取客人填滿店内任何一空間,店員接收老闆指令,無顧客人感受,指東劃西的喝令客人入座的舉措.實是各店老闆深思客人才是閣下的真正老闆.
2007-06-28 24 瀏覽
去完298, 未夠鐘上堂, 就來食個粥。想過叫泥猛粥或者豬膶粥, 不過始終是滑牛粥C硬派, 所以最後都係叫左滑牛仔肉粥。牛仔肉大大片, 但真係唔覺特別滑, 同埋得3幾片, 我會鍾意size細小小多幾片,可以用匙羹連粥食埋, 唔使用筷子幫。整體一般,可能真係要叫招牌3隻手指的粥會好好多。跟住再食隻咸肉糭, 見佢牆上貼左好多讚隻糭的報導。不過都係覺得隻糭裡面鬆鬆的, 其實都幾細隻, 普通左d。不過阿姐服務都唔錯, 好幫忙。
去完298, 未夠鐘上堂, 就來食個粥。

不過阿姐服務都唔錯, 好幫忙。
1K
2007-06-24 12 瀏覽
6月19日19:45在一國兩制是日要開工(去年11月派遣到深圳公司)。難得準時收工,便南下回家,小魔怪來電,是晚家中不開飯。便想趁機試再興,可惜"端午節休息一天"便再試這店,要了拆肉泥蜢粥。新店比老店大,但四處貼滿了,有點點浮誇的產品推介。粥底:夠綿夠厚(我的至愛),可惜偏鹹。泥蜢:肉實而甜美,夠質感。服務:不會太差,我淨食最便宜的粥,我拒絕推介的,但其後仍算禮待;上時嬸嬸不忘說句"小心碎骨"。樓下數位"面"友:,我當晚是身穿牛仔褲,腳踏破皮鞋,帶著個殘破電腦袋。但仍可安安樂樂地,吃完這碗粥。題外話:同行如敵國,是因人而異;對面茶餐廳的店員,到這店買碗白粥,要淡的,嬸嬸說有難度(因粥底已混入魚湯),結果老闆照辦,並免費奉送。
6月19日19:45
在一國兩制是日要開工(去年11月派遣到深圳公司)。
難得準時收工,便南下回家,小魔怪來電,是晚家中不開飯。
便想趁機試再興,可惜"端午節休息一天"

便再試這店,要了拆肉泥蜢粥。

新店比老店大,但四處貼滿了,有點點浮誇的產品推介。

粥底:夠綿夠厚(我的至愛),可惜偏鹹。
泥蜢:肉實而甜美,夠質感。

2007-06-06 9 瀏覽
又話係魚湯底, 其實加左大量豬骨, 呃人!
又話係魚湯底, 其實加左大量豬骨, 呃人!
2007-06-03 14 瀏覽
下面位人兄唔駛唔火滾,你應該留意下出邊等緊位既係咩人,就唔會(或唔敢)火滾了。一句講哂黎間野係「名人飯堂、閒人未進」。下次係黎間野食粥記得要當去五星級酒店咁,著到身光頸靚,最好當然要開間靚車啦,就算住灣仔都要,如果你唔係係人都認得出既名人既話,唔係恐怕你又要比人趕多幾次!!一般人切記,男食粥起碼要打呔著西裝,女既唔該著番條裙啦!! 但係要名牌呀,唔到比佢地以為你係sale,咁就無運係啦。

2007-05-23 28 瀏覽
聽講話”靠得住”粥幾出名, 食過一次後, 今日一大班人又去靠得住食lunch. 原本一大班人係好開心咁食野, 點知我地都未全部食晒野, 只係有三四個人食完粥, 阿姐就拿拿聲過來收晒我地碗, 過一陣個阿哥就過來同我地講: 唔好意思, 出面有好多人排隊, 你地食完可唔可以讓D位出來. 聽完之後全部人霎時間O晒嘴. 你地話啦, 邊有咁樣趕客架, 原本開開心心食野, 俾佢咁樣講完之後, 咩mood都無晒. 我地又唔係無幫襯, 即使你地粥有幾好味, 都唔係咁樣係嘛.之後我地嬲還嬲, 都好識做, 食完幾個人就先行離去, 讓D位俾出面排隊人. 剩返兩個人係度, 因為我地真係未食完野. 點知轉頭阿姐過來, 問我地可唔可以轉去第二張, 我真係覺得D阿姐離晒大譜, 食緊叫人轉, 做生意都唔係咁做啦, 阿姐應該問下出面排隊人介唔介意分開坐, 等我地兩個食完後, 再搬返過來坐, 咁至係做生意架嘛. 離晒大譜, 食完靠得住成肚氣. 我話靠唔住就真. 返來忍唔住手係度同大家分享下. 今時今日咁服務態度唔係未夠, 簡直係離譜!仲有, 食完後口好乾, 全部人都係咁樣, 原來D粥都落左味精, 最後我地個個去7仔買野飲.

仲有, 食完後口好乾, 全部人都係咁樣, 原來D粥都落左味精, 最後我地個個去7仔買野飲. =.="
2007-04-22 10 瀏覽
因為係灣仔返工, 如果唔係, 真係無乜機會去克街呢頭~ 上星期lunch時間, 同事提意0黎克街呢間試試~ 舖地方唔算太大, 但午市人流亦唔算少~ 好彩早0黎到同事要左雞皇粥($25), 入面有生菜同雞絲, 同事無講好亦無講唔好, 我諗味道一般而己. 而我就要左豬潤牛肉粥($35) 同事同我都覺得有0的貴, 牛肉ok豬潤都幾爽口幾新鮮, 而我地都share 一糉($15), 反而我覺得0的糉食完之後有0的口喝呢度服務都ok, 午市時間個老細都企係門口安排位, 同埋都好有禮貌, 見到0的人order 完野一陣仲未0黎到0既話佢會好主動去同佢地追, 好少等到0的人出聲嘈先去追單, 幾好

2007-04-17 29 瀏覽
一星期前,洋洋耍耍的寫了千文,再加逢星期二要交的數千字功課在不知就裡的情況下不見了,這篇是事後重灌之文。話明是「重灌」,味道多多少少打了折扣,黃沙潤拼魚卜粥,杰身開花的粥底依舊的甜美,只是欠缺了黃沙潤應有的黃油,入口亦沒有柔潤的感覺,變成一味過火的白灼厚切豬潤。而雙拼的魚卜,皮層膠質與內裡的彈性組織抽離得緊,吃不到膠質黏著富彈性組織產生的雙重口感,不算差,但與和味生滾粥的一比之下,自然不會留下深刻回憶。

2007-04-08 19 瀏覽
號稱香港第一粥店o既,的確好整理。同店名有d唔襯。(通想d名咁亮o既食肆都係走超廉價,而且衛生情況好恐怖o個種)。坐低叫左碗鯪魚球粥,同炒麵。鯪魚球好滑,炒麵都ok啦。但係..........兩樣食物都唔係太熱...驟忌。服務還可以啦。但係『第一粥店』個名號要得人認同,佢應該仲有一路漫長路要走。
號稱香港第一粥店o既,的確好整理。同店名有d唔襯。
(通想d名咁亮o既食肆都係走超廉價,而且衛生情況好
恐怖o個種)。

坐低叫左碗鯪魚球粥,同炒麵。
鯪魚球好滑,炒麵都ok啦。
但係..........兩樣食物都唔係太熱...驟忌。

服務還可以啦。

但係『第一粥店』個名號要得人認同,佢應該仲有一
路漫長路要走。
(非會員)
睇左下面評論, 我都忍唔住要寫番個劣評比佢。個d白鴿眼阿姐真係超惡頂, d野食完都想嘔番出黎!!我同女友有次去食糭, 我女友一向鐘意落糖, 但係落單時唔記得講。到個瘦瘦地既阿姐比個糭我地時, 我女友同佢講:「唔好意思,可唔可以比d糖我地?」(咁好禮貌係因為我地見過佢地欺客既場面!!),點知個阿姐唔領情不得止,好寸咁「車」左一聲,頭一擰,話:「又唔早講」,不情不願走左去,之後就掉碟糖落我地台,個樣有幾衰得幾衰, 個款要幾寸得有幾寸。當時又唔係好多客人,得幾台客,請你行多轉要碟糖,講埋唔好意思都要受你氣,黎D鋪真係等摺埋啦。下面位人兄仲咁有品話佢地野好食,我就話食左都背脊骨落,全部一分算啦。想做香港第一粥店? 學下點招呼客先啦,開粥鋪都咁寸,唔好係灣仔開啦,去開係中環文華東方隔黎啦。唔駛做我地街坊生意,大家唔駛督眼督鼻咪幾好,諗下啦。永世唔會再幫襯,有錢$$$$$$$$$都唔會!!!!!

永世唔會再幫襯,有錢$$$$$$$$$都唔會!!!!!