餐廳: 靠得住粥麵小館 (克街)
資訊:

2007-03-12 6 瀏覽
今日LUNCH去幫襯好耐冇去既靠得住,叫住個滑牛粥,已經食過好多次,次次都咁好味,水準好稳定。D牛肉大大片,又滑又冧,好想知道佢D牛肉係點整。另外點牛肉D鼓都好正,唔係普通既鼓油,唔太咸有少少辣味。個粥都好綿好好味,但我都懷疑佢係有落味精,因為食完有D口渴,又可能係鼓油作怪之前試過呢度既咸肉粽、蠔仔粥、艇仔粥、粉腸粥、炒麵、油炸鬼、手撕雞粥頭4樣都好掂,但後面3樣就麻麻,D油炸鬼唔脆,炒麵唔抵,個雞粥唔算好好味佢仲有個帶子粥,我記得要成45蚊,真係好貴,但都好想試下,唔知有冇人試過呢?
D牛肉大大片,又滑又冧,好想知道佢D牛肉係點整。
另外點牛肉D鼓都好正,唔係普通既鼓油,唔太咸有少少辣味。
2007-03-07 7 瀏覽
年前在利東街舊店吃過,今次重臨不吃粥品,只吃小吃.因為之後還要同新皇朝"決鬥".選擇比以前多很多,連魚湯也有.選擇之多依然保持定力,點都係淨叫小食.魚皮很爽,只是份量少,$35一客也不便宜.心思思想吃魚卜,來個白灼魚卜,白灼最能吃得出其鮮味.質感亦爽脆,只是小弟愛吃薑荵爆魚卜多一點.價錢偏高,無法子,灣仔不同佐敦,情有可願.如果有得揀,當然去新興棧.今夜又去來個魚鮫粥搭爆魚卜.

今夜又去來個魚鮫粥搭爆魚卜.
2007-03-01 35 瀏覽
每個星期都o黎灣仔補習,發現附近真係有頗多粥店,不過之前成日覺得o甘難得有機會出o黎,無理由走去食粥gwa...o合,但近來日日o係o甘狂食都o吾係幾掂,哩兩日就試o下d粥品o拉!首先試o左靠得住靚粥望o下店內o既海報,發現出售o既粥品都全用魚湯餚製,重無加味精,十分健康...好多張都勁hard sell個拆肉泥鯭粥...o甘,就不妨要一碗o拉不到五分鐘,大大碗o既泥鯭粥就擺o左o係我面前,認真快(好好,事關我都幾趕時間)舀第一口時已知佢同平日o係海皇食o既好o吾同;稠身d,飯粒都大粒d...熱辣辣...食落,香甜魚湯味,充斥著整個口腔,食得出係真才實料,重完全無腥味!單食粥已經好滿足!(但我個人認爲如果有d花生會更好)

首先試o左靠得住靚粥

2007-02-14 26 瀏覽
同傻鬼晚上9時才收工, 在灣仔見面後就來此店食粥就回家...2個人叫左個白鱔豬潤粥($45), 折骨泥猛粥($22), 生菜($10)及一碟炒麵($12)....菜及炒麵都好一般啦唔使點提, 不過佢d粥真係唔錯特別係個白鱔豬潤好出色d鱔好鮮甜令到個粥底都好甜好香魚味; 反而佢地個泥猛粥就一般啦而且d骨都未去得清如果小朋友食就麻煩啦.
(非會員)
首先靠得住的食物, 我個人來說是很喜歡的。但是!!!!!!!!!!!!!!他們幾位中年女侍應的態度, 現在令我情願去其他沒那麼好吃的地方, 都不太想去光顧它。事源一次,我叫了一碗粥,並要走青。但是,一來到卻沒有走青,我立即向那位偏胖的女侍應講。怎料!!! 她二話不說,立即拿起我的瓷匙,插入碗中,還說:「咁咪無青囉!!!!」並立即掉頭走去,拿了新的瓷匙給我。我一時間也來不及反應,不知怎麼得罪了她。正要食粥時,拿起新的瓷匙,才發現整支瓷匙都滿佈黑色的灰塵,頗為誇張。我立即想到,剛才那位胖侍應用的舊瓷匙插我的粥裡時,那支瓷匙我連擦也沒擦過,很有可能一樣的髒。我即時無名火起,找她來理論,怎知佢愛理不理的,想搶走我那支髒的瓷匙去換。我當不再讓她搶我的東西,要留低證據給老板看。怎料那位「靚仔老板」入來時,那胖侍應立即很大聲地向他叫道:「有人話要搵老板投訴喎~~~」老板也很左右為難的樣子,只是以比較好一點的態度,換了另一支匙給我(但沒有說半句安撫我的說話,好像好難做人似的)。那碗粥當然不可能食,食了隻我就走了,感覺上好像得罪人家一家人。。結論是,那位胖女侍應有九成機會是「靚仔老板」的老媽或長輩,每天
首先靠得住的食物, 我個人來說是很喜歡的。

但是!!!!!!!!!!!!!!

結論是,那位胖女侍應有九成機會是「靚仔老板」的老媽或長輩,每天會見到佢穿得頗「身光頸靚」地坐鎮櫃台。如果大家穿得不夠體面,最好別進去,正如下面有人寫,佢地有挺多名人光顧,那些侍應更絕對會「狗眼看人低!!」(其他幾個中年女侍應也絕對不是善類,但不寫那麼長了),當日是星期六早上,我穿了運動服,才遇到這麼離譜的對待。

這裡,很想跟「靚仔老板」說一句,無謂要老人家辛苦啦,換其他肯服務人的侍應,我住灣仔30幾年,每天都經過你的店。有天見到你換了新侍應的話,我會再來光顧的。

由於侍應關係,環境由4分變為1分,味道依舊是4分,服務當然是1分(有0分嗎?),抵食有3分,乾淨1分(本來也有4分;但這次用1分作警惕)
2007-02-02 10 瀏覽
完全同意版友所言,唔多靠得住。上星期六第一次去,叫左泥粥、白鱔粥、、黑葉魚湯加麵。除左有洗潔精味之外,其他都唔錯。不過真係食完勁口渴,我食白鱔粥,好似味精少d,泥粥好勁,魚湯都好似有。唉,要改善下。
2007-01-31 18 瀏覽
食肆一出名,很多都保不住招牌。以往常去利東街舊鋪,搬了新鋪後光顧了數次,水準比舊店時差了。粥稀、強調沒味精,但吃過後感覺很口渴。每次去都寄望會改善,似乎是一廂情願了。點了糭子,總覺好像有洗潔精味的
食肆一出名,很多都保不住招牌。

點了糭子,總覺好像有洗潔精味的
2007-01-29 30 瀏覽
食物嘛,一般啦.則魚涌市政大廈/街市的華記白粥,加了腐竹先$4碗,勁好味.呢間說是魚湯底,相當碎料啦. 當晚十時許去到,店內人不多,我跟朋友兩個相坐靠近收銀的卡位,女侍應說卡位不能坐,因為留了位,因間有四個人來,心有不忿,因為成間鋪好多位,不過算啦,見唔會坐好耐,後來一直無人來...直至一位平頭裝肥佬走進來, 侍應馬上安排佢坐卡位,那人不是董伯,而是陳果.我馬上"車車"聲啦.大細超,你話留位俾董伯就話唶,陳果喎,使唔使咁大細超,仲要開壺茶俾佢(全餐廳其他人無架喎)點解佢有特權呢?點解話有四個人呢?侍應們可唔可以文明D以客為先呢?唔順氣,以後不再光顧!
2007-01-02 7 瀏覽
一個人見客前專登來吃,只試了:白鱔球粥($35) - 鱔粥不是道道有,但味道一般,粥可以再綿d,鱔球可以再爽脆d, 呢道勝在無味精.咸水棕($15) - 本人覺得好味過粥! 綠豆蓉夠多,燸米少,所以唔"漏",咸蛋黃正,肥豬肉少,啱我等怕肥又愛吃之肥妹!下次試多幾樣再評分!
一個人見客前專登來吃,只試了:

下次試多幾樣再評分!
2006-12-23 15 瀏覽
上次係海皇發生咁嘅事有D怕左粥舖。不過好掛住鱔球粥,無法啦,又要去靠得住^^ 同事叫了豬潤湯+啫啫麵,老實講我都自己prefer豬潤水多過豬潤魚湯,我當然叫鱔球粥,大家share一份魚皮。靠得住的好處是水準永遠一模一樣。黃沙潤新鮮,鱔球好味。唯一問題係始終係粥鋪唔可以賴死坐咁耐。

唯一問題係始終係粥鋪唔可以賴死坐咁耐。
2006-12-18 11 瀏覽
真的不能不感慨老了, 記憶力也不比從前, 竟然連靠得住靚粥也忘了寫個食評給它.... 和男友二人點了: 鱔球粥($35): 鱔球很脆口, 粥底也很綿, 好吃!! 豬潤粥($35): 豬潤很滑, 但感覺上鱔球好像較為出色咸肉棕($15): 不錯的, 跟粥配在一起吃, 感覺良好$35一碗粥其實也蠻貴的, 不過其鱔球真的很好吃, 而且其他粥店較少有鱔球粥,還是值得來一試的!

和男友二人點了:
鱔球粥($35): 鱔球很脆口, 粥底也很綿, 好吃!!
豬潤粥($35): 豬潤很滑, 但感覺上鱔球好像較為出色
咸肉棕($15): 不錯的, 跟粥配在一起吃, 感覺良好

2006-11-01 13 瀏覽
小妹嗜粥如命,又愛吃魚類海鮮,得知「靠得住」標榜以鮮魚湯敖製粥底,不含味精,自是躍躍欲試。星期六一時許\到達,小店內巳差不多坐滿客人,幸好還有一張二人檯,不用等位。雖云小妹是次是慕名專程而來,但本身很怕排隊呆等,所以要待太久的話我寧可去吃別的,下次再來好了。之前到Openrice做了資料搜集,甫坐下便儼如熟客般點東西。早餐\特意沒吃,是希望多試幾款食物。小妹要了豬潤湯$25,白鱔球粥$35;還點了店方號稱「天下第一」的咸肉棕$15,「必試」的白灼魚皮$35,和聲稱「每天限售十只」的水棕$15和朋友分享,再加忌廉2枝$16 。朋友左挑右選,最後是出乎意料地要了我一定不會點的手撕雞粥$25。先來朋友的手撕雞粥,他連吃倆口,從表情巳知不對辦。說粥底確頗鮮甜,但雞絲卻是乾鞋無味。小妹試了一口,完全同意;卻未動搖我對還未上場食物的信心- 深信只是朋友沒點對東西。緊隨而上的是豬潤湯。湯確是鮮甜濃郁,豬潤剛熟,頗爽口,就是嫌切得薄了一點。個人覺得,這個豬潤湯不是不好,湯和料各有所長,但走在一起卻未能擦出火花。說是豬潤湯,主角應該是豬潤,濃郁的魚湯卻把主角的鮮味篕過,喝不出任何豬潤的味道,似有喧賓奪主

緊隨而上的是豬潤湯。湯確是鮮甜濃郁,豬潤剛熟,頗爽口,就是嫌切得薄了一點。個人覺得,這個豬潤湯不是不好,湯和料各有所長,但走在一起卻未能擦出火花。說是豬潤湯,主角應該是豬潤,濃郁的魚湯卻把主角的鮮味篕過,喝不出任何豬潤的味道,似有喧賓奪主之嫌;難怪我那不愛吃豬潤朋友也搶著我的湯來喝。個人還是較喜歡傳統的豬潤水。

「全港最正」咸肉棕是頗「正」,綠豆份量足,入口即溶,豬肉肥膏多一點更好。至於是否全港最正,則見仁見智了。

白灼魚皮非常爽脆,跟朋友是手起手落的爭著吃!店方說是「必吃」,非虛。只是份量不多,35個大洋,價位偏高;不過此道小食不是隨處吃得到,所以還是被我納入「必吃」行列。

蓮蓉水棕是一大驚喜。此棕賣相討好,口感軟熟,餡料香滑,入口即溶,甜度適中,朋友都讚不絕口。但是否每天限售十只,就不得而知了......

最後要談的,是小妹十分期待的白鱔球粥。呷一口,不得了,粥底味道本巳不俗,再灼過鱔球,鮮甜度自是更上一層樓。鱔球甜美彈牙,是新鮮靚貨;跟魚湯粥底,誠是天仙配。有謂竹門對竹門,木門對木門,用此來形容食材的匹配度,亦不為過。鮮魚配魚湯粥底,哪有「靠不住」的道理!小妹對鱔情有獨鐘,自小巳喜歡吃。到英國頭幾年,因為街市沒得賣,酒樓又是昂貴得來卻做得全無誠意,所以只好在每年放假回港時才大吃特吃。後來在伯明翰牛環街市發現有活鱔賣,不過要活生生的買回家自己;自己我倒是沒所謂,問題是價錢太貴,一條中號也要二十四、五英磅,所以就是有多愛吃也只做過寥寥數次。可幸是被我無意中發現了一種源自倫敦的懷舊街頭小吃,名叫喱鱔(Jelly Eel),凍吃的。身邊的朋友皆嗤之以鼻,說甚麼熟鱔配咸的凍喱,怪誕!小妹卻是諷狂地迷上,覺得此品甘香味美,口感豐腴,實是人間極品。所以我每星期例必朝聖一倆回,每次一吃便是二、三碗!只可借這種在英國歷史悠久的小吃,近年已漸被淘汰,要吃是越來越艱難了。回港前和一位與我同甘苦,共患難多年的知己到Brighton旅行,給我吃到比伯明翰更勝多籌的喱鱔,恢意非常。朋友不愛吃,但見我吃得這樣痛快開懷,亦是不亦樂乎!當日的情境,至今仍歷歷在目,念念難忘。(遠方的你,現在可好?)

這碗在「靠得往」的白鱔球粥,雖未能像英國的喱鱔般為我帶來同等的味蕾享受,但巳夠吸引我回來再吃。

服務親切周到,靠得住。

p.s. 吃後和朋友皆有點口渴,未知原因何在?!本身對味精的觸覺較遲鈍,故未敢妄下判斷。
2006-10-19 24 瀏覽
因為朋友唔舒服,所以專登搵間粥店,清清地食番餐...見到咁多網友都話呢間好味,於是放工就去試下啦!!唔係太肚餓既關係,所以只係食左:豬鱔球粥($48) ::: 個粥底都ok既,雖然話係魚湯底,但其實唔係太大魚味;但都唔係感覺到有味精...至於豬煮既時間都控制得幾好,唔會過熟"鞋"口;而鱔球都幾新鮮咸肉稯($12) ::: 隨碟既係點豉油,不過我都係鐘意點糖多d。唔算太大隻,裡面只係得咸蛋黃、肥豬肉,但綠豆同糯米既比例好好。好好味!!本來想叫呢度話出晒名既水稯,但見佢話限量每日15隻,諗住咁夜一定賣晒所以冇叫到,點知後來先知道原來仲有,下次一定要黎試下!!另外佢仲有灼魚皮,己經好少其他地方有得食,我見差唔多都有叫,但我本身唔鐘意食魚皮,所以就冇叫到!!普遍黎講價錢都算幾貴,我記得最便宜既都差唔多要$20...

唔係太肚餓既關係,所以只係食左:

普遍黎講價錢都算幾貴,我記得最便宜既都差唔多要$20...
2006-08-26 14 瀏覽
今晚係度買外賣, 唔覺唔覺5樣野居然$158 !!!我只不過買左魚腩雞粥,魚球魚膘粥,九菜花,簡水腫及爽魚皮.初初不已為意,計計下除非d粥每碗$45, 否則係計唔到$158.如果佢真係好好味, 貴d都無所謂, 之不過番到屋企開餐之際, 就絕對覺得被搵笨.粥材料方面有:魚腩雞粥: 魚腩兩件,雞絲一小撮,粥大量魚球魚膘粥: 魚球3粒,魚膘零零碎碎數件個男人食完自己去左廚房加料煮公仔面.以尼個價錢去上環生記可以叫加大五拚luuuu....尼次唔係第一次幫親, 之前去過堂食, 擺明握外賣,何必呢......
今晚係度買外賣, 唔覺唔覺5樣野居然$158 !!!

粥材料方面有:
魚腩雞粥: 魚腩兩件,雞絲一小撮,粥大量
魚球魚膘粥: 魚球3粒,魚膘零零碎碎數件

個男人食完自己去左廚房加料煮公仔面.
以尼個價錢去上環生記可以叫加大五拚luuuu....
2006-08-12 47 瀏覽
這裡標榜以魚湯做粥底之餘亦強打不加味精,當然要進來一試。點選配粥的食材為白鱔球,明白到鱔球的鮮味因只是滾制故不會沁到粥底內,但因印象中好像未曾試過白鱔球粥,故即管一試;另外點了客咸肉糉,挑戰是否這裡所說的天下無敵。咸肉糉是預制食品故馬上送到,而鱔球粥則要等了數分鐘已出現;鱔球粥粥底很棉,淡淡的魚湯味道,可能是淡水魚湯,故粥內沒有咸水魚的鮮魚味;另如筆者所言因是滾制故粥內沒有白鱔的鮮味,但粥內有五塊頗大的新鮮白鱔球,占上這裡的淡醬油果然能帶出白鱔的鮮味,不過其實跟打邊爐的焯白鱔片效果差不多,只是湯底問題而矣!這裡的咸肉糉是屬于實心型的,而筆者反而鍾情於較鬆散的那種包裹方法,固這只咸肉糉只能算普通食味感覺,另外咸肉糉味道偏淡,要用點白鱔的同類醬油補充咸味,反而令到這點醬油變成主角。白鱔球粥35個大洋,值不值是見仁見智,當然,白鱔本身價錢亦不低;但筆者認為標榜魚湯底但鮮味亦不是相當的情況下,這個賣點好像不成,況且要一嚐鮮味魚粥,九記或很多粥店的泥孟粥亦不俗。這裡環境地方干淨,店員有禮,是座位較為擠擁一點。題外話:其實筆者嚐過很多美味的海鮮粥,分別是羔蟹配鮮蝦、水津蛇配青蛙(不是田雞) 、泥蟲
題外話:其實筆者嚐過很多美味的海鮮粥,分別是羔蟹配鮮蝦、水津蛇配青蛙(不是田雞) 、泥蟲(沙蟲的親戚)配淡水鮮貝…,當然大部份都是在國內品嘗;食材需不是什麼高檔的,但用心烹調而出來的食味是到目前為止很少遇到的,因他們會以不援不急的方法烹制,煮制一煲海鮮粥前後要等三四十分鐘呢!