2018-10-02 545 瀏覽
食飯前行咗轉outlet食完飯要再走多轉呀!!大家努力尋覓觀塘有咩好食時發現咗佢我梗係贊成事關上次朋友帶我去佐敦食過,好味到不得了今次到我帶朋友去竟然有套餐食,套餐通常最抵食咁我地就即刻三揀一朋友唔食鱔所以唔揀b比較之下a餐個魚吸引啲就揀佢啦我地坐低時以為自己包咗場原來係太早,食到中段就坐滿有街坊嚟,又有人專程嚟山坑魚係baby size,老闆話大極有限煮到三成左右就落檯,等客人可以一路食魚肉好滑,但同平時食開嘅魚肉質地有出入,未必人人喜歡一路煮,個湯一路煲,好濃味好大陣天麻味,朋友話醫頭痛,我飲咗三碗其他人都飲咗兩碗煲湯通常都落雞同豬,但呢煲一d都唔油食湯渣是必然的咕嚕肉脆到不行!個皮原來用脆漿,入面係豬面青肉唔會乾,仲好多肉汁二叔公今次個青椒好辣呀🙈食唔到蓮藕依然好爽脆污糟雞大概係乞兒雞嘅朋友雞十分嫩醬汁好味不過唔知係咪放涼咗變得黏黏,定本來就係最愛杞子,仲甜過紅棗大部份都被我食咗,眼睛係咪會再精靈點食到咁上下,有個著住主廚服的男士走咗出嚟四圍打招呼,問下餸菜好唔好味,每檯都有去我地都有,仲介紹咗啲菜式有咩特別推算佢係老闆嚟,因為舖頭啲電視有播佢個樣😂😂
食飯前行咗轉outlet
食完飯要再走多轉呀!!

大家努力尋覓觀塘有咩好食時發現咗佢
我梗係贊成

事關上次朋友帶我去佐敦食過,好味到不得了
今次到我帶朋友去

竟然有套餐食,套餐通常最抵食咁我地就即刻三揀一
朋友唔食鱔所以唔揀b

比較之下a餐個魚吸引啲就揀佢啦

我地坐低時以為自己包咗場
原來係太早,食到中段就坐滿
有街坊嚟,又有人專程嚟

山坑魚係baby size,老闆話大極有限
煮到三成左右就落檯,等客人可以一路食
魚肉好滑,但同平時食開嘅魚肉質地有出入,未必人人喜歡
一路煮,個湯一路煲,好濃味

檯面蒸山坑魚

好大陣天麻味,朋友話醫頭痛,我飲咗三碗

其他人都飲咗兩碗
天麻燉魚頭

煲湯通常都落雞同豬,但呢煲一d都唔油
食湯渣是必然的

天麻燉魚頭

咕嚕肉脆到不行!
個皮原來用脆漿,入面係豬面青
肉唔會乾,仲好多肉汁
脆皮咕嚕肉

二叔公今次個青椒好辣呀🙈食唔到
蓮藕依然好爽脆
順德二叔公

污糟雞大概係乞兒雞嘅朋友
雞十分嫩
醬汁好味
不過唔知係咪放涼咗變得黏黏,定本來就係
最愛杞子,仲甜過紅棗
大部份都被我食咗,眼睛係咪會再精靈點

污糟雞

我地都有,仲介紹咗啲菜式有咩特別

推算佢係老闆嚟,因為舖頭啲電視有播佢個樣😂😂
2018-09-30
檯面蒸山坑魚
脆皮咕嚕肉
順德二叔公
污糟雞
In the mid autumn festival last week, we went to this restaurant to have  dinner and celebration. What we chose is a dinner menu set for 4 persons, HK$1,480, and without 10% service charge, which is in the a good price comparing to the dishes we had.「家鄉煎釀三太公」A traditional Shun Tak dish, as Shun Tak people love to have fishes in their meals. Fish balls, lotus roots and green pepper with fish pastes inside. Tastes good as the fish they used is pretty fresh. The fish balls are crispy outside which

「家鄉煎釀三太公」

A traditional Shun Tak dish, as Shun Tak people love to have fishes in their meals. Fish balls, lotus roots and green pepper with fish pastes inside. Tastes good as the fish they used is pretty fresh. The fish balls are crispy outside which I love most.

「蟲草花天麻燉魚頭湯」

Used a whole big fish head to make the soup. It should belong to autumn / winter as it warms up my body after having 2 bowls ! The portion is more than enough for 4 persons, each of us could get more than 2 bowls. Nice.

「秘製少林檀香骨」

Tastes like sweet and sour porks. Pineapple, green pepper and onion added values to the dishes in colors and tastes as well. Pineapple is the fresh one,  which brings tastes to the pork meats.

「蒜子生扣花錦鱔皇」

A kind of big eel which Shun Tak people love to have. Very fragrant, tasty when eel was used this way to cook. Goes well with a bowl of rice. Recommended.

「特色籠仔梅菜蒸菜心」

Some veggies to balance the whole dinner. Steam is a good way as it's healthier after having the above salty and oily dishes. A good ending in the menu.
2018-09-22
  • 家鄉煎釀三太公
  • 蟲草花天麻燉魚頭湯
  • 蒜子生扣花錦鱔皇
  • 秘製少林檀香骨
呢個地方 如果搭地鐵都行得幾遠, 但係揸車就好方便有兩個小時免費泊車仲要係酒店代泊👍,好似車位有限但我好彩去到嘅時候仲有位😁。 去到樓下 原來係酒店入面嘅中餐 ,樓下大堂黑暗感覺好高級,一上到去酒樓都好靚好有空間感枱與枱都隔得遠,唔會話聽到晒隔離枱講咩👍。 見到都有幾多河鮮海鮮 有啲種類平時好少見到我都冇乜食咩河鮮好食嘅經驗👍👍👍👍鯪魚球 好脆 味道唔會太鹹太腥讚👍啜魚魚頭煲,第一次咁食,好香,一開蓋時候有少少搶喉, 以為會好辣但係食落就冇乜辣味反而個汁幾濃包住個魚頭魚雲。超級無敵脆 咕嚕肉,好特別嘅脆,從未食過,個脆有啲似餅乾嘅質感。出面食唔到,推介👍👍👍

鯪魚球 好脆 味道唔會太鹹太腥
讚👍

2018-08-31
2018-09-27 326 瀏覽
今年中秋沒有去BBQ或打邊爐,郤約定好友們在翌晚搞追月飯局,可惜當晚仍是多雲,只有濛一點的月,但沒有落雨,已經比中秋正日好好多了。我們選擇吃中菜,地點在觀塘這間都算新開的酒店內的中菜「順德公漁村河鮮酒家」,不問而知是主打魚類!剛好四條友,就揀四人餐,並揀了B餐,五道菜賣$1480。先上湯!「蟲草花天麻燉魚頭湯」沒有問清楚是什麼魚,但不緊要,魚湯鮮味,加上蟲草花後,顯得陣陣獨特的香氣,有點像陳皮那種香,但比陳皮清得多。「家鄉煎釀三太公」自然是順德經典菜,三太公是煎釀青椒、炸鯪魚球和蓮藕,其中釀青椒有點驚喜的辣,好醒胃,其餘兩樣也炸得出色。「秘製少林檀香骨」除了三色椒和洋蔥外,還感到有微微香氣,傳統檀香骨會落一些桂皮、薑汁等去調味,但家家的配料當然有所不同,這裡都做到濃甜而肉質鬆化的感覺。「蒜子生扣花錦鱔皇」相比檀香骨,這味更多香濃,鱔皇當然不同普通鱔,片片厚身,炆得爽滑而且很入味,皆因配料充足,連臘肉都在其中,唔滋味就假。濃味之後,來一道既有家鄉風味而清淡的「特色籠仔梅菜蒸菜心」。今晚的食物很美味,但總是欠了一點,就是欠了飯或麵落肚,套餐怎麼可能沒有飯呢? 如果籠仔蒸菜心下面有蒸飯的話,

剛好四條友,就揀四人餐,並揀了B餐,五道菜賣$1480。

先上湯!

「蒜子生扣花錦鱔皇」

今晚的食物很美味,但總是欠了一點,就是欠了飯或麵落肚,套餐怎麼可能沒有飯呢? 如果籠仔蒸菜心下面有蒸飯的話,我會覺得更滿意,希望酒家能改善這點。
2018-09-25
2018-09-01 634 瀏覽
同朋友黎到觀塘行完 outlet ,行到好攰就搵下有咩好食。咦!見到觀塘呢到都有間順德公漁村咼,因為上次食過佐敦個間好正😍😍😍,所以問下朋友仔有無興趣食,佢地又ok咼😁😁,所以就一行4人就上左去了。我地行完上去食飯時都好早呀,因為星期五所以早d食飯😄😁有好多河鮮呀呢個好吸引呀,仲有成隻雞😋😋好入味好濃郁好好飲嘅響螺頭燉雞湯😍😍有個 friend 勁鍾意食鯪魚球,所以叫左一碟,上次我都食過,勁 like ,因爲無腥味👍🏿👍🏿而且又脆口👍🏿👍🏿呢個魚咀正囉(有半個魚頭咁大架),勁多骨膠原呀😍😍😍呢個秘製咕嚕肉,外層係超級脆口很好👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿我食左勁多粒😅😝😂再叫左個清清地嘅勝瓜,真係好飽呀🤰🏿職員還仲送給我們紅豆沙😍,讚👍🏿四餸一湯已經好夠食了😋😋大滿足平均每人都係$260 同埋呢度的食材好新鮮,煮法亦都很特別,下次一定會再黎食,因為仲有好多必食的都未食過囉😂😂

我地行完上去食飯時都好早呀,因為星期五所以早d食飯😄😁

有好多河鮮呀

呢個魚咀正囉(有半個魚頭咁大架),勁多骨膠原呀😍😍😍

再叫左個清清地嘅勝瓜,真係好飽呀🤰🏿
職員還仲送給我們紅豆沙😍,讚👍🏿

四餸一湯已經好夠食了😋😋大滿足
平均每人都係$260
2018-08-31
2018-07-13 1363 瀏覽
難得幾朋個友都鍾意食魚,就異口同聲話要去(順德公漁村) ,不過我們今次是要去觀塘新開嗰間, 順德公既然開多一間分店,即係話水準都可以保持到, 所以喺順德公食飯一定要叫河鮮, 咁樣先至叫做到過順德公。梅菜籠仔菜心,菜心鮮甜又冇揸,再加埋梅菜配合得好好。家鄉煎釀蓮藕餅及釀青椒,彈牙的魚肉釀在爽囗的藕片及青椒上,口感好特別又香囗。廚師將山坑魚煎煮到大約五成熟,然後再放在鐵鍋中,再給我們自已動手再煮番熟及熱,就可即時食到熱辣辣河魚及配菜。

梅菜籠仔菜心,菜心鮮甜又冇揸,再加埋梅菜配合得好好。

2018-06-06
2018-06-21 625 瀏覽
為了雙皮奶而去的餐廳,曾經吃過外賣版很好,今次特登上餐館食,誰知要什麼無什麼,無魚皮無勝瓜,連訂了的雙皮奶都沒有,原來不是自家廚房煮,而是靠外送,服務態度也一般,菜式味道還可。
2018-02-23 1915 瀏覽
先唔講好唔好食,開間房兩圍枱,只係可以提供兩枱麻雀。多一枱都無,無言又唔係full house , 然後只係話無。離晒譜?建議是否該預備充足該未開席前唔洗無聊渡過,講完

又唔係full house , 然後只係話無。離晒譜?

建議是否該預備充足該未開席前唔洗無聊渡過,講完

2018-02-23
2018-01-28 2223 瀏覽
叫了碟大啜魚,7個人食,標價是$14/兩,碟魚睇落不足一斤半,埋單時話收四斤/$896,理論後收三斤/$672,睇落收費是以斤做單位 劏客 。。。 又叫了一隻汚糟雞,$320,得十多件 ,味道一般,一隻雞得十多件。。。 當我遊客劏,大家小心
2018-01-27
10 分鐘 (堂食)
  • 劏客大啜魚,缩水污糟雞
估唔到一餐團年飯食到咁谷氣,事先訂位,問定店員有乜餸要預定,佢話花錦鱔、雙皮奶同燉湯,咁問完家人就打電話去訂燉湯同雙皮奶,店員電話覆枱時都有講呢兩樣食品訂咗,到今日店員打電話比我確認訂枱都有講,去到坐底都有話有呢兩樣食物,咁再叫其他餸,點知要叫幾樣魚腸/炒鮮奶都無,講嘅時候又無講咁多食物要預訂!店員A小姐話呢啲要預訂,事先問又無講呢啲餸要訂,咁叫其他有嘅餸,見餸菜一樣樣到,個湯都未到,問負責我哋枱嗰位A小姐(佢啲店員無名牌架)好似唔知咁(比個天然呆嘅樣我睇),去問其他人先知,先有湯飲,食到尾叫佢上埋雙皮奶,佢又呆咗咁話無,我話訂咗架,佢問完苦瓜臉咁話乜機器壞咗,所以無雙皮奶(但較早前隔離枱叫雙皮奶(無預訂),我哋明明聽到另一店員話賣晒)咁好明顯講大話,我話咁訂來又覆枱都話有,機器都唔係其他人唔知壞架?話送番糖水比我,咁我可以點呢?做足晒要訂嘅嘢無晒,事前到到場都無講,令家人失望!咁預訂餸有乜意思?裝修新,座位好坐,食物好味,但服務混亂,菜單嘅餸想食話要預定,預定咗又無!好嬲!食物:野生天麻蟲草花大魚頭燉湯($340)湯好清,足料,飲完真係暖身,連點湯料嘅豉油都有調較嘅,平時唔食湯料嘅我

食物:
野生天麻蟲草花大魚頭燉湯($340)湯好清,足料,飲完真係暖身,連點湯料嘅豉油都有調較嘅,平時唔食湯料嘅我都食咗啲

順德酥炸蜆介鯪魚球($88/例)外脆米粉脆口,鯪魚肉彈牙好香!蜆介醬好多蜆仔,唔會過鹹好味!醬料贏咗!

籠仔梅菜蒸菜心遠($98)菜心嫩脆,梅菜碎甜甜地,兩樣撞埋好味!

生炒魚餅豬爽肉($118/例)鯪魚餅仔彈牙,爽口爽口,醬汁鹹香!

金牌污糟雞($320/1隻)錫紙包竹桶,雞肉嫩滑!醬汁唔會漿口!鹹香好味

椒鹽鮮魷($128)炸漿唔厚酥脆,不過魷魚太厚!ok

金果腐竹翅湯浸勝瓜($98)翅湯唔味精,絲瓜平時食有怪味,今次食到爽脆瓜肉但無怪味!白果飽滿!好味!

瓦罉蝦醬焗魚卜($148/例)個瓦罉好大,例牌餸好少,不過魚卜好爽好彈牙,香濃醬汁好味!撈埋啲洋蔥配菜都食埋

白飯($15)家人食

因為啲餸細碟,再加:

鄉下仔小炒王($118)西芹爽,蝦乾有咬口又香!腰果脆!好味

手打鯪魚釀尖椒($88/例)連唔食青椒嘅肥髀都話好味,鯪魚肉濃味,尖椒爽脆!

家鄉排骨蒸陳村粉($88/例)呢個最後出場!陳村粉滑,索晒啲排骨湯香濃,真係食唔停口!

茶位$13、酸菜$30

講真食物唔錯,地方靚好坐,但以呢個服務無可救藥,無可能比讚
2017-01-15
2016-11-15 4904 瀏覽
S由細到大都好鍾意食魚,唔知係咪因為咁所以一直以嚟S皮膚都唔錯(😎),今日朋友就帶咗S去位於嘅順德公度食正宗順德菜!其實之前都去過佐敦店食過,不過上次人少試唔到好多菜,淨係記得佢哋個花錦鱔同埋雙皮奶好好味!今次人多啲終於可以試多啲唔同菜喇!坐低朋友就叫咗碟魚皮送啤酒,魚皮好香薑蔥味,食落好彈牙又唔腥,加埋芝蔴食好香口,送啤酒確係幾開心!之後叫左薑蔥煲仔焗魚腸,沙拉蝦球,烏糟雞同埋花錦鱔,魚腸其實幾考功夫,因為一係就好腥,一係就無哂鮮味,不過呢度嘅魚腸又整得唔錯喎!首先食唔到有沙,香口得黎又唔會食唔到魚味,亦都唔會腥,好味!👍🏻終於等到S成晚最期待嘅花錦鱔!上次喺佐敦店食完之後一直念念不忘!觀塘新店仍然keep到水準,魚肉香口得嚟又食到花錦鱔嘅鮮味!同埋魚肉好彈牙,啖啖肉,非常滿足!蘿蔔亦都好入味,唔食鱔嘅朋友都話啲蘿蔔好好味,送飯一流!因為當晚有朋友本身唔太鍾意食魚,所以除左魚之外都叫咗烏糟雞同埋千島蝦球,由於S喪食魚已經食飽,所以每樣都係試左一兩舊,烏糟雞幾有特色,係用銅盤裝住上菜,雞肉好滑,帶少少酒香。至於沙拉蝦球啲蝦好大隻,炸得好脆,再包住滿滿沙律醬(其實S覺得沙律醬點咩都好好味

因為當晚有朋友本身唔太鍾意食魚,所以除左魚之外都叫咗烏糟雞同埋千島蝦球,由於S喪食魚已經食飽,所以每樣都係試左一兩舊,烏糟雞幾有特色,係用銅盤裝住上菜,雞肉好滑,帶少少酒香。至於沙拉蝦球啲蝦好大隻,炸得好脆,再包住滿滿沙律醬(其實S覺得沙律醬點咩都好好味😂),食係食得開心,不過沙律醬卡路里好高,減肥中嘅S淨係敢食一舊過下口癮算啦!

最後甜品就係嚟順德公一定一定一定(好重要所以要講三次)要食嘅雙皮奶!呢度嘅雙皮奶同出面X順個啲完全唔同,好濃好香奶味,而且唔算十分甜。鍾意食奶味濃啲嘅話可以揀凍食,如果鍾意滑啲嘅可以食熱。S點揀?Why not both?(嗰刻嘅S完全忘記咗自己減肥進行中😑)

今餐飯真係食得勁滿足!雖然樣樣都好味,但S真心推介花錦鱔同雙皮奶,因為出面真係食唔到!價錢方面雖然唔算平,但S覺得都算係合理嘅!始終一分錢一分貨,S食嘢啲qouta好寶貴伽!當然要食好少少唔好嘥啦!我又要出去跑步喇!🙈
魚皮
薑蔥煲仔焗魚腸