2018-08-15 3153 瀏覽
This restaurant at a first glance looks like a fancy or a smart casual dining restaurant  because of  its outside appearance, but when you get inside you’ll notice its oriental/european touch and ambience.  Look up and there are chandeliers , bottles of wine displayed, pictures of f1 race cars. And the god of wealth  mascot   that is huge displayed together with the old cartwheel of china. It’s a comfortable place to dine in. For the food, everything is nice and everything was rich flavorful and

For the food, everything is nice and everything was rich flavorful and delicious.  For the appetizer, we’ve had shrimp toast, deep fried tofu, and foie gras toast. Its all appetizing and makes us more excited to for the next dishes.
 What comes next was the deep fried wonton that I found it nicely crispy and really goes well with the  sweet and sour dipping sauce that comes with it. next serve to us was  the crab meat soup that the waiter said they put a “dried fish maw” .  well I really don’t know what is that but all I can say is that the soup is very oriental in taste.
The next we’ve had is everyone’s favorite I think.. “the peking duck!” there’s nothing much to say about it, just eat It! Hahaha.. they next serve the slow cooked beef ribs and the fried stuffed fish which I find it so sumptuous the fish was presented nicely and taste so good the beef was exceptionally tender. It’s a feast!
After those very delicious dishes we’ve had they still serve us with an egg dish, i don’t exactly know what it is but they say it is made of (egg white, crab meat, and milk) it’s a good one fluffy and tasty., next served was the stir fry beef with fried vermicelli noodles This is great oriental dish again that I love so much, the meat was tender and The taste of the sauce in it was magnificent.
 After all those delicious dishes we’ve had and all our tummy we’re full,  we still have room in us for dessert! They gave us red bean vanilla ice cream dessert, perfect to end the dinner!
We come out really happy in the restaurant. As the name goes “eatwell”
We really ate very well! Thanks!
2018-08-10 2764 瀏覽
“老”友聚頭,都係講飲講食啦... 港島通幫我哋訂好私房菜,我哋就等食~😋蟹肉竹笙花膠翅,除咗蟹肉,仲有蟹膏,非常足料~食得好三寶:蝦多士炸得香脆,蝦實肉... 鵝肝薄餅,夾著大大啖鵝肝,入口甘香... 琵琶豆腐,傳統手工菜,買少見少~古早錦鹵雲吞,酸甜汁都係一樣酸甜汁,但呢度取勝之處,就係用料足同埋新鮮,煮過嘅肉同埋內臟仍然鮮嫩同埋滑,師傅抵讚... 呢味餸的確好難控制,喺其它酒家食,十居其九啲肉都係鞋嘅、同埋有雪味嘅~片皮鴨,大大片燒鴨皮,一件一件放入口,大滿足,我哋食得滋味嘅同時,店員特地嚟介紹,呢隻片皮鴨,要用足醃料及時間去炮製,先至有咁好味,仲要配上自家製麼麼皮,點形容好呢,用台灣用語,特別Q彈,同脆脆鴨皮一齊食,口感層次出晒嚟~原條牛肋骨配自家秘製醬,牛肋條屬半筋半肉,但因為用慢煮方法,之後再烤焗,筋霖之餘,帶出香濃牛肉味,口感香氣並重,所謂牛有牛味,就係呢啲咯~如果夾硬要挑剔,鮮菠蘿咕嚕肉係較為失色嘅一碟,無乜特別,但都好食,只係俾其他餸比下去~豉椒牛肉煎米粉,又再一次激活口感層次,豉椒牛肉香氣撲鼻之餘,煎米粉勁香脆~以懷舊椰汁雪糕紅豆冰作結,爽~

蟹肉竹笙花膠翅,除咗蟹肉,仲有蟹膏,非常足料~

以懷舊椰汁雪糕紅豆冰作結,爽~

2018-08-07 994 瀏覽
朋友訂左私房菜,我同老公收工就約埋一齊去,港島我地都係開住google map去穩陣D啦。去到發覺好中西合壁,有中國既佈置又有F1跑車既畫。我開始期待一陣有咩食啦!第一道黎既係三層小食拼盤,用既係英式下午茶既三層碟,果然中西合壁啊。內容有蝦多士,炸得好脆,蝦好新鮮,配埋他他醬好好食;琵琶豆腐又係熱辣辣炸起,正;鵝肝薄餅,肥香係個口浪下浪下,鐘意既人一定好滿足!古早錦滷雲吞,經理介紹話跟足以前咁做,入面有叉燒粒,魷魚粒,豬肝,我第一次食咁豐富既錦滷雲吞,個皮好脆配山渣做既醬汁好好食。蟹肉竹笙花膠羹,因為支持唔食魚翅,其實都仲有好多中式湯羹好食得黎又上到大枱嫁!蟹肉拆得好細心唔會有殻,清得黎好有鮮味~正啊 主菜係我同老公既至愛北京填鴨啊,佢係table size即場片比我地既,個皮有微火溫住佢唔怕凍左又乾又硬,貼心!隻鴨好肥好香,咁多個人share一隻鴨實在唔夠喉呢! 慢燒牛肋骨,睇落好普通但食落係我全晚最喜歡既菜呢!佢好淋好香牛肉味,配埋個醬我可以食兩碗飯!必叫!之後係順德煎釀鯪魚,好考心機既一味菜,老公食到lam lam脷啊~ 生拆蟹肉大良奶,好濃奶味好滑,雖然已經有D飽,但加左咇汁一

生拆蟹肉大良奶,好濃奶味好滑,雖然已經有D飽,但加左咇汁一樣好食!

之後就係牛肉煎米粉,米粉脆卜卜,好食!

最後既甜品係椰汁雪糕紅豆冰!太好食啦,如果係紅豆沙我未必會食晒,哈哈,但紅豆冰太有驚喜啦!呢晚食得好飽坐得好舒服,下次再咁大班朋友黎就岩晒啦!
2018-08-06 776 瀏覽
今晚同事請食飯,係食私房菜呀,真係好興趣。一大班人浩浩蕩蕩咁入左去,雖然地方細細,但係裝修都好有氣場,依到勝左多私隱可以比我地慢慢嗲。除左餐廳當日嘅好菜外,我地都可以揀兩道自選菜。紅色係當日菜單,再加自選生拆蟹肉炒大良奶同埋順德煎釀鯪魚肉。真係好豐富。食得好三寶!好好食!個人最like 蝦多士,最後食左兩件!香脆!琵琶豆腐都好正。真係好正!食完三件都有小小飽肚了。古早錦雲吞,好特別,配左袐方甜酸汁起開胃,而且雲吞好脆,係一種唔同嘅體驗。成碗清左仲想encore蟹肉竹苼花膠羹。女仔就真係好啱,感覺清甜,似高級日碗仔翅,而且啖啖足料!痴左線,期待已久嘅片皮鴨,真係超級大隻,而且一岀場已經香到無論。食落香脆,而且油脂比例啱啱好,一定會食完又件又一件。正!燒原條牛肋骨,因為已經食到好好飽,所以都冇點食,肉質嫩,有點帶甜酸,不過好快又被清光。順德煎釀鯪魚肉,依道菜真係超級花心思,將啲肉整成魚膠又再塞返入去,啲步驟真係唔敢想像。我只知其啖啖魚肉。好食!生拆蟹肉大良奶,好期待的一道菜。果然奶味超濃,好鮮甜。不過食食下都會膩。但堅好食!豉椒牛肉炒米粉,食到依到已經不能再吃了,只吃了一小口的炒米粉。只能

除左餐廳當日嘅好菜外,我地都可以揀兩道自選菜。

真係好正!食完三件都有小小飽肚了。

食落香脆,而且油脂比例啱啱好,一定會食完又件又一件。正!

豉椒牛肉炒米粉,食到依到已經不能再吃了,只吃了一小口的炒米粉。只能說佢個辣醬真係好好岀色。

其實成晚真係食唔停。好飽。最後仲食埋個雪糕紅豆冰先走。差小小飽到行唔到。

果然私房菜用料真係新鮮啲同用心

2018-08-05 602 瀏覽
私房菜多數都有保證而且菜式新穎,上星期公司食飯就試左天后既食得好。【蟹肉竹笙花膠羹】平時唔係好飲湯既我都覺得呢個羹好飲,因為佢好濃味又足料,食到好多花膠,應該幾養顏!【食得好三寶】蝦多士係懷舊野,已經好耐冇食,正呀!鵝肝薄餅好特別,鵝肝既油好配薄餅!最緊要係3寶都咁夠熱,簡直令胃口大開!【古早錦鹵雲吞】細個飲茶時最鐘意食炸雲吞,今次呢個古早整法係另上甜酸汁,其實類似咕嚕肉汁,好食!【片皮鴨。自家製麼麼皮好耐冇食過片皮鴨喇! 經理話麼麼皮係自家制架,仲連埋明爐上,等d皮唔會凍曬硬左唔好食!師父刀功好,好快就有得食,片皮鴨好香脆,d油滲入d麼麼皮到,再點d甜醬,實在太正喇!【鮮菠蘿咕嚕肉】咕嚕肉最緊要係個脆皮脆得黎又要掛到D甜酸菠蘿汁,呢到既大廚就做得到! 菠蘿都唔係出面酒樓用既罐頭菠羅,係睇得出既新鮮必件菠羅,係誠意之作!【豉椒牛肉煎米粉】一直都將d米粉或者面煎成一塊塊再沾d汁係好食過就咁炒! 今次呢個豉椒汁煎米粉就係平時茶記食豉椒肉片炒河既advanced版,d汁好味唔會好水,米粉煎得岩岩好,再細心地整成細細塊,容易食!【椰汁雪糕紅豆冰】冇睇錯呀,唔係紅豆沙,係紅豆冰呀!仲係一人一杯t

【蟹肉竹笙花膠羹】

【食得好三寶】

蝦多士係懷舊野,已經好耐冇食,正呀!
鵝肝薄餅好特別,鵝肝既油好配薄餅!
最緊要係3寶都咁夠熱,簡直令胃口大開!

【古早錦鹵雲吞】

【片皮鴨。自家製麼麼皮

【鮮菠蘿咕嚕肉】

【豉椒牛肉煎米粉】

【椰汁雪糕紅豆冰】

冇睇錯呀,唔係紅豆沙,係紅豆冰呀!仲係一人一杯tim架!紅豆好棉好甜,加埋雪糕,好好飲! 如果可以早D上,一路食一路飲就更加正!
2018-08-05 599 瀏覽
今晚舊同事好友聚會, 本來提議去食放題, 但係一大棚人又好似唔係咁適合, 又要傾下計想坐耐少少。 難得約齊人有人提議去食私房菜。  帶咗我哋去天后一間中式餐館, 格局 屬於私房菜同酒樓中間。 我哋自己寫咗菜單, 主要試下一啲懷舊菜平時好少食。餐館處於地舖樓底好高, 有點舊式 富豪飯堂的感覺。先來一個"食得好三寶"層架 是特別訂造,  可以盛載成圍人嘅high tea, 好有睇頭。上層是炸蝦多士, 多士很鬆脆, 配合原隻大蝦, 蝦肉彈牙,好美味。中間是鵝肝pizza, 配搭幾新穎鵝肝 豐腴幼滑, 配上熱辣辣的pizza 餅皮, 效果唔錯!魚腐都做得出色。 外皮差得很脆生, 勁香口裏面就係 手打 彈牙嘅 魚滑。蟹肉竹笙花膠羹, 食得圍餐一個湯羹 唔少得。 有為數唔少嘅蟹肉同花膠, 仲有菇絲,足料豐富。這個古早味的錦鹵雲吞, 非常懷舊唔係好多酒家有提供。 獻汁酸酸甜甜, 充滿,洋蔥,青椒,魷魚,豬潤,豬雜等。。 雲吞皮好酥脆, 入口即溶。片皮鴨+自家製麼麼皮片皮鴨片起嘅皮 都有數十塊,  皮脆肉嫩, 唔算太多肥膏, 包著蔥白海鮮醬青瓜條同吃, 味道一流。自家嘅麼麼皮 用小火爐慶着保暖, 貼身

餐館處於地舖樓底好高, 有點舊式 富豪飯堂的感覺。

先來一個"食得好三寶"
炸蝦多士

鵝肝pizza

古早味錦鹵雲吞

片皮鴨+自家製麼麼皮
自家嘅麼麼皮 用小火爐慶着保暖, 貼身設計。

原條燒牛肋骨配自家秘製醬
牛肋骨肉已切好一小件, 方便分享, 牛肋骨肉味很濃 , 唔會太溜因為用了香草醃製。
咕嚕肉

自選菜式--咕嚕肉
咕嚕肉有咬口,冇咩肥膏, 個汁酸酸甜甜剛剛好, 鑊氣夠, 水準之作!

瑤柱桂花炒魚肚

瑤柱桂花炒魚肚
炒得好乾身好有蛋香, 因為快炒銀芽唔會出水, 飽滿多汁, 配合蛋香和魚肚, 非一般的家常菜。
雪糕紅豆冰

最後甜品作結尾"雪糕紅豆冰", 大家都很驚喜在中式酒樓可以吃到的甜品。 雪糕幼滑香甜, 椰汁香濃, 配合紅豆蓉, 消暑美味。

食物質素唔錯, 大路得嚟做法有心思。
炸蝦多士
鵝肝pizza
古早味錦鹵雲吞
咕嚕肉
2018-08-02 1737 瀏覽
一班朋友聚起來,有人提議來這間餐館位置較為偏僻,但不難找到,轉過就見到金黃色的—食得好。11人剛好訂了一圍 都叫了推介的菜吃首先來個食得好三寶—蝦多士、鵝肝薄餅和琵琶豆腐。每件都炸得好香口,一啲都唔油薄餅夾住既鵝肝唔肥唔油唔算太騷,剛剛好而我特別特別鍾意食個蝦多士外脆內啖啖蝦肉好正再上一個古早錦鹵雲吞,海鮮什錦咕嚕汁,入面仲有三色椒、蝦、魷魚、叉燒等等。個汁酸酸甜甜,再帶海鮮料撈脆卜卜雲吞,好正然後上我愛的蟹肉竹笙花膠羹既足料又清甜,大大塊花膠再加上竹笙條,加少少胡椒粉和紅醋,好味然後就到今晚嘅重頭戲—片皮鴨先係原隻剛燒起的鴨上,師傅在到面前表演片皮刀工精準每舊都啱啱好,唔肥唔瘦唔太薄皮再夾小小鴨肉加埋自製麼麼皮、青瓜和甜醬食鍾意食多肉的可以揀夠大舊肉會更滿足再來原條燒牛肋骨,原來朋友一早訂定,師傅提醒這菜一定要預訂,因需時烹煮起晒肉上碟,食落口感煙韌,唔算好林,有咬口之後仲有順德煎釀鯪魚,原條魚上再分件,一人一件啱啱好好大件好彈口,食到呢度已經好飽,一件都食唔晒生拆蟹肉炒大良奶炒起來好重奶味 加埋蟹子一齊炒,啖啖蟹肉加脆卜卜的蟹子再夾埋奶味,都幾想叫碗返嚟送最後就係豉椒牛肉煎米粉,豉
一班朋友聚起來,有人提議來這間餐館

首先來個食得好三寶—蝦多士、鵝肝薄餅和琵琶豆腐。

每件都炸得好香口,一啲都唔油
薄餅夾住既鵝肝唔肥唔油唔算太騷,剛剛好

而我特別特別鍾意食個蝦多士

外脆內啖啖蝦肉
好正

個汁酸酸甜甜,再帶海鮮料撈脆卜卜雲吞,好正
然後上我愛的蟹肉竹笙花膠羹

然後就到今晚嘅重頭戲—片皮鴨
先係原隻剛燒起的鴨上,師傅在到面前表演片皮
刀工精準
每舊都啱啱好,唔肥唔瘦唔太薄皮再夾小小鴨肉
加埋自製麼麼皮、青瓜和甜醬食

鍾意食多肉的可以揀夠大舊肉會更滿足

起晒肉上碟,食落口感煙韌,唔算好林,有咬口

之後仲有順德煎釀鯪魚,原條魚上再分件,一人一件啱啱好
好大件好彈口,食到呢度已經好飽,一件都食唔晒
生拆蟹肉炒大良奶

最後就係豉椒牛肉煎米粉,豉椒汁好香,牛肉好林,米粉好脆
雖然好飽,但都忍唔住要食半碗
成晚食了三個幾鐘,啱晒我哋一邊傾計一邊上菜
食物質素唔差,適合一大班人食圍餐

• 順德煎釀鯪魚
  • 生拆蟹肉炒大良奶
  • 香煎鵝肝薄餅
  • 蝦多士
  • 片皮鴨
2018-08-01 454 瀏覽
私房菜比人印象是貴價食店,而且食物質素上等,今晚有朋友生日,請我去天后興發街的食得好私房菜館食飯,一班朋友聚一聚,最好是平時好少食到的懷舊菜,食得好有得食,今晚就讓我們享受一下私房菜的味道!古早錦鹵雲吞,雲吞脆口,酸甜醬汁味道調較得好,材料有魷魚、蝦、义燒、豬潤、菠蘿、番茄、三色椒。味道酸甜,好開胃!菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉炸過後外脆肉嫩,用酸甜獻汁、加埋菠蘿和三色椒再回鑊爆炒,色香味俱全,十分美味。片皮鴨,剛出爐的鴨原隻上枱比相機食先,之後師傅將之片皮,另上有青瓜、醬料和用火烘住的自家製麼麼皮,一片麼麼皮、一小條青瓜、少許醬汁、一片鴨皮連少許鴨肉,一口食落,真的回味無窮。豉椒牛肉煎米粉,夠鑊氣,牛肉嫩滑,用豉椒炒好惹味,米粉煎至脆口,吸取了豉汁的味道,香口又美味!

2018-08-01 451 瀏覽
今晚公司聚餐, 選了一間私房菜餐館, 餐館面積不大, 可能只放三張大檯都已經爆滿, 岩哂我地中型公司包場搞活動, 仲可以預先定budget, 餐館再為我地精心設計餐單。今晚公司定菜牌, 當中有幾款菜式令我好滿意。【食得好三寶 (蝦多士、鵝肝薄餅、琵琶豆腐)】三層式架上檯, 印象中只有西餐才有這個Setting, 想不到中式餐館都有, 很有趣~配有兩款醬汁: 沙律醬、蝦醬汁蝦多士被炸得金黃, 表面鬆脆, 蝦肉爽度一般, 但多士絕對香口脆身, 重點不油膩鵝肝薄餅 薄餅中層沒有額外另加醬汁, 一咬開, 鵝肝甘香, 近乎入口即溶中式餐館當然一試【片皮鴨】片皮鴨SIZE幾大隻, 師傅在旁慢慢片開, 不得不讚師傅刀勁非常了得, 每片都是薄薄的, 不好說鴨肉, 就連油層都被片走。包鴨既粉皮以小火爐keep溫, 有青瓜同香蔥相伴同時包著片皮鴨入口, 減少了油膩感, 亦食到微微碳燒香, 鴨皮還是脆脆的~ 可惜真的只有片皮的皮食, 鴨肉已沒有另作一個菜式~【原條燒牛肋骨配自家秘製醬】店方指這道菜製作非常需時,以慢燒兩小時, 將肉汁慢慢鎖起而成。肉已被離骨, 切一片片的, 肉質不算極之嫩滑, 但牛味很濃,
今晚公司聚餐, 選了一間私房菜餐館, 餐館面積不大,

今晚公司定菜牌, 當中有幾款菜式令我好滿意。
【食得好三寶 (蝦多士、鵝肝薄餅、琵琶豆腐)】
食得好三寶

蝦多士

鵝肝薄餅

中式餐館當然一試【片皮鴨】

片皮鴨

可惜真的只有片皮的皮食, 鴨肉已沒有另作一個菜式~

【原條燒牛肋骨配自家秘製醬】
肉已被離骨, 切一片片的, 肉質不算極之嫩滑, 但牛味很濃, 特別近根位位置, 有口感之餘, 很喜歡那種爽口感。
原條燒牛肋骨配自家秘製醬

這間私房菜上檯速度很慢, 岩哂三五知己、公司派對, 一邊傾下計, 慢慢一樣一樣地享受美食。
食得好三寶
蝦多士
鵝肝薄餅
2018-07-30 1178 瀏覽
同事家住天后,提起屋企附近有家私房菜中餐廳,問我們有沒有興趣放工一起去試試,我同事大部分是為食鬼,即時已約好了10位為食鬼一起去試👻古早錦鹵雲吞:雲吞皮香脆鬆化,醬汁依足以前古老做法有肉、有青紅椒洋葱😻👍🏻蟹肉竹笙花膠羹:材料十足,有蟹肉、竹笙和花膠,好味😋食得好三寶(蝦多士、琵琶豆腐、鵝肝薄餅):蝦多士香脆,蝦肉鮮味;琵琶豆腐也不錯;鵝肝薄餅鵝肝味濃厚👍🏻片皮鴨:皮脆肉嫰😋👍🏻順德煎釀鯪魚:好久沒有吃這手工菜,鯪魚肉鲜甜彈牙👍🏻生拆蟹肉炒大良奶:好多蟹肉,奶好滑溜😻整體不錯,同事果然好介紹😊

配錦鹵雲吞的醬汁

蟹肉竹笙花膠羮

蟹肉竹笙花膠羹:材料十足,有蟹肉、竹笙和花膠,好味😋

蝦多士、琵琶豆腐、鵝肝薄餅

烤鴨

片皮鴨:皮脆肉嫰😋👍🏻

原條燒牛肋骨

順德煎釀鯪魚

順德煎釀鯪魚:好久沒有吃這手工菜,鯪魚肉鲜甜彈牙👍🏻

生拆蟹肉炒大良奶

生拆蟹肉炒大良奶:好多蟹肉,奶好滑溜😻
豉椒牛肉煎米粉

椰汁雪糕紅豆冰

整體不錯,同事果然好介紹😊
配錦鹵雲吞的醬汁
蟹肉竹笙花膠羮
蝦多士、琵琶豆腐、鵝肝薄餅
烤鴨
順德煎釀鯪魚
2018-07-30 1510 瀏覽
早兩日跟埋朋友去港島食私房菜,去到門口睇落又唔似係咁'私' , 後來經理講返呢度係一個老闆既私人飯堂,專招呼自己既朋友同生意上既伙伴,係呢幾年先開放俾街客嚟食,所以係要預約,據說今晚食懷舊菜,每人$390! 我又即管睇下有幾好食先!餐廳佈置都似以前既酒樓格局,但檯唔多,有一張大檯同幾張細檯,當晚都有幾圍食客,我哋都被編埋同其他食客坐一張大檯!菜單事前已經編排好,入面有d菜式因為多功夫,而家都唔係咁易有得食!例如蟹多士,金錢雞,紙包骨等,所以我都好期待今晚呢餐私房宴!先出場既係懷舊3 寶入面順德名菜金錢雞,睇落無咩特別,食落就不得了,3重口感,啖啖滋味! 面頭有咬口叉燒同最底入口即溶既肥豬肉夾住舊爽口鮮甜唔腥既雞潤,一齊食先過癮,分開食的話可能會覺得平平無奇!食完金錢雞就有 好香口既蜆蚧鯪魚球出場,外皮炸得金黃香脆,鯪魚肉頗有咬口,魚肉味十足! 其實唔駛點個蜆蚧汁都好好食,當然加埋蜆蚧汁就更惹味!最後一樣懷舊3 寶入面既菜式就係呢個蟹多士,外皮炸得鬆脆唔油膩,入面既蟹肉鮮甜多汁又煙韌!同外皮既香脆相映成趣! 食完懷舊3寶,跟住有古早錦鹵雲吞,雲吞做得皮薄鬆化,重點係個醬汁,用上尤魚,

蟹多士

食完懷舊3寶,跟住有古早錦鹵雲吞,雲吞做得皮薄鬆化,重點係個醬汁,用上尤魚,豬潤, 叉燒等配料做成,味道鮮甜,唔係糖造出嚟嗰種甜,係嚟自食材既甜,加上鬆化既雲吞由咸變甜,令口感變得有層次!

食完d煎炸野,嗎呢個時候有個火喉十足,燉上4 小時既八寶冬瓜盅俾我哋潤下喉嚨,等我哋可以繼續食好西!冬瓜盅用料十足,有蝦,蟹肉等,重點係金華火腿既咸香味,令個湯除左鮮甜外,仲帶點咸香!

上八珍扒大鴨,呢個菜真係好耐無見過,功夫甚多,鴨殼醃好再用慢火燜,燜完再去骨,面頭鋪上各種名貴食材如海參,東菇,蝦,瑤柱等,鴨肉做得軟稔,都幾香,唔會太膻!

食完鴨有2 度自選菜式,首先是香脆既琵琶豆腐,外脆內軟,賣相吸引,唔油膩!魚肉香豆腐滑,好食!

而另一個自選菜係今晚我最喜歡既菜式,大良炒鮮奶,看似是賽螃蟹,食落原來別有洞天,香滑蛋花包著蟹肉再有陣陣鮮奶甜味,相信廚師控制火喉既功夫真係好好,先可以整到咁滑漏!

陸氏炒飯,據說係為呢間餐廳老闆而設既炒飯,以蝦乾為主要靈魂,配料顏色令到個飯既賣相幾吸引!

食左咁多野,終於食到最後既甜品焗西米布甸,熱辣辣出爐,呢個係我細個去酒樓先會食到既菜式,估唔到呢度會重遇返,面頭焗得有點像焦糖的味道,入面既西米都幾嫩滑,有d似熱左既蛋糕,蛋香味十足!真係好邪惡既,如果唔係食到飽,真係想食多件

今晚呢餐比預期豐富,食到飽飽!以$390可以重遇小時候既菜式,非常滿足
蟹多士
  • 金錢雞
2018-07-29 304 瀏覽
最近,公司搞左個聯誼活動就安排我地幾個同事到天后一間中菜館食晚飯。放工後,我們就立即趕過去食得好餐廳了!場內環境比較細小,但佈置美觀的。而且職員服務亦相當不錯!蟹肉竹笙花膠羹:個人好中意食羮,因為覺得熱辣辣可以暖暖胃!這個羮很鮮味,因加入了蟹肉,大大令味道昇華!竹笙增加當中既口感,而花膠增加了當中的營養價值呢,果然不錯!片皮鴨、自家製麼麼皮:片皮鴨吾會太肥同太瘦,經師父切成一片片後,以用火整熱既麼麼皮加上其他配料,整個菜式一點也不會太漏,而是令人回味啊!豉椒牛肉煎米粉:牛肉juicy,肉質嫩滑的。以豉椒方式煮成,令到整碟菜更為惹味啊!另外一讚是因米粉煎到脆卜卜的,好岩大家既胃口啊!鮮菠蘿咕嚕肉:平時出去食既咕嚕肉多菜而少肉,但依度既咕嚕肉數目眾多,而且啖啖肉!食客可放心食用。咕嚕肉加上甜而酸既醬汁,令大家更開胃!椰汁雪糕紅豆冰:飯後甜品永遠系我最期待既食品之一,但今次個甜味令我地全部同事刀嘩言。因為紅豆冰大大杯,令入覺得很懷舊,真得好少見了!味道甜度適中,紅豆又不硬身,加上雪糕大球,滑滑的,真得很正啊!

場內環境比較細小,但佈置美觀的。而且職員服務亦相當不錯!

2018-07-28 589 瀏覽
舊同學約咗喺天后"食得好"食中菜, 識飲識食嘅 同學仔應該唔會揀普通酒樓。 上網睇原來食懷舊嘅中菜。 極贊成因為唔使食品牌酒樓嘅特定菜式。 食店樓底很高, 但大圓枱唔算多, 約莫有五,六張。 以中式懷舊手工菜出名。 今晚同學仔已寫好菜單, 太好了不用再出主意! 蟹肉竹笙花膠羹大廚落足料, 有為數不少一梳梳的蟹肉, 竹生和花膠也不吝嗇, 黏調 程度恰到好處。 味道唔會過鹹冇腥味 入口啖啖海鮮。食得好三宝絕對是招牌菜, 層架應是度身訂做, 變成中式high tea架局。 最上層是蝦多士, 酥脆香口, 不油不膩。 中間是鵝肝薄餅, 用類似印度的酥油薄餅, 包裹著鵝肝餡料, 似是用鵝肝醬, 味道非常出眾。 下層是琵琶豆腐, 泡過油極香口,裏面則是軟綿香滑的魚腐。 古早錦鹵雲吞小時候在舊式茶居都經常吃, 非常經典的懷舊菜, 用酸甜汁混和各種配料 。材料簡單而傳統,有魷魚,豬潤 , 青椒,蝦仁等等。 把汁淋上炸得酥脆的雲吞, 兒時感覺返曬嚟。 片皮鴨(加自家製麽麼皮)片皮鴨一定要預訂。 因為製作需時我們都等了一段時間。 師傅切好 一小塊皮之後, 急不及待, 拿起自製京式薄餅皮, 片皮鴨皮脆肉

食得好三宝

最上層是蝦多士, 酥脆香口, 不油不膩。

琵琶豆腐

下層是琵琶豆腐, 泡過油極香口,裏面則是軟綿香滑的魚腐。

古早錦鹵雲吞
小時候在舊式茶居都經常吃, 非常經典的懷舊菜,

片皮鴨

片皮鴨(加自家製麽麼皮)
片皮鴨一定要預訂。 因為製作需時我們都等了一段時間。 師傅切好 一小塊皮之後, 急不及待, 拿起自製京式薄餅皮, 片皮鴨皮脆肉嫩又多汁, 似乎是偏瘦一點, 冇咩減肥膏, 配上京蔥青瓜和海鮮醬 一起吃, 好滋味呀!

自選菜式-咕嚕肉

自選菜式-咕嚕肉。
咕嚕肉很推介, 冇咩肥膏亦冇軟骨, 啖啖肉之餘又鬆脆又juicy, 水準之作。

豉椒牛肉煎米粉比較普通, 炒米粉煎得唔夠脆身和平均。
雪糕紅豆冰

是日甜品竟是雪糕紅豆冰。 有點surprise以為一定要食中式甜品。 紅豆蓉上面有一球好creamy的 雲呢拿雪糕, 好特別佢唔算太甜不過好有忌廉味, 再加上椰汁的香甜剛剛好。 紅豆蓉亦隔過渣軟滑有豆香, 雖然吃到很飽但我們都極速ko了這個甜品

傾下食下好enjoy 我哋食咗三個鐘, 店員招呼周到亦唔會催趕還枱。 下次可以再試其它懷舊菜。

琵琶豆腐
自選菜式-咕嚕肉
2018-07-28 293 瀏覽
🥢今晚我和友人去到銅鑼灣「食得好」私房菜館, 從網上片段得知此菜館本身只作私人用途,之後才開放作私房菜館,從片中看到很多精美的菜式十分吸引,趁友人生日約此菜館晚飯。🥢菜館地方不大,一眼見晒僅五至六圍枱, 佈置骨子,抬頭一看樓閣一支支美酒珍藏確實甚有氣勢,雅致不落俗套。🥢店長一眼關七,不時觀察食客需要,更於每道菜送上枱時介紹一下,確實是服務認真細心。🦀🥣蟹肉竹笙花膠羹真材實料,每一羹充滿竹笙花膠,啖啖都是寶,而且「憲」打的不會濃恰到好處,配上酸醋提升了整體的口感,不錯。🦆片皮鴨本人至愛的片皮鴨,只因睇得又食得。睇得:原隻鴨放上枱影相呃like必備,由店長操刀片皮亦是影相位。食得:皮脆肉香嫩,而自家製的麽麼皮軟綿綿,中和了片皮鴨的油膩感,加上葱段更美味。🐟順德煎釀鯪魚著名順德菜,先把魚肉和魚骨起出而留下魚頭、魚尾和皮囊,將魚肉連細魚骨剁爛釀入魚身,回復魚的形狀。魚煎得飄飄香氣,見到即想起筷,肉「諗」香口,一食難忘。🥢整體菜式不錯,保持了菜館風格卻有私房菜的獨特味道,驚喜處處,甜品是雪糕紅豆冰給我特別的感覺,因為中菜甜品多數是熱呼呼的紅豆沙,而這道冰涼甜品正好為炎炎夏日降溫。

🦀🥣蟹肉竹笙花膠羹

🦆片皮鴨
本人至愛的片皮鴨,只因睇得又食得。

🐟順德煎釀鯪魚

• 蟹肉竹笙花膠羹
  • 順德煎釀鯪魚
2018-07-27 250 瀏覽
「食得好」位於天后,不近地鐵站,若非朋友介紹,真不知道確實位置。「食得好」屬私房菜,價格卻豐儉由人,絕對是接受範圍。我們訂了的圍菜包了八道菜,味道錯又各具特色,我對「食得好三寶」的蝦多士、鵝肝薄餅及琵琶豆腐印象頗深,香口鬆化,當中鵝肝薄餅甚少吃到,大廚將鵝肝釀入脆餅,令鵝肝香滲入了薄餅另有一番滋味,創意十足。不得不讚琵琶豆腐也做得嫩滑可口,一啖一件,不錯。蝦多士保持了香脆標準格式。「生炒蟹肉炒大良奶」炒奶技巧不錯,油份量也適中,令菜式不會炒得太乾身,仍保持了光亮潤滑,雖說這道菜較淡口,卻又渗透出蟹的鮮味,嫩口美味。「原條燒牛肋骨」,聽服務員說牛肋骨用了慢煮3個小時方式,令肉更「林」更入味,配上自家製叉燒醬料提升口感層次,碟上的牛骨無花無假足證原條起肉,正。店的面積比想像小卻不侷促,坐的三、四張枱已很熱鬧,好處是服務員更能專注服務我們,不致怠慢,加上美食享受了滿足的一晚。

• 原條燒牛肋骨
  • 生拆蟹肉炒大良奶