2018-07-27 198 瀏覽
今晚與一班對食有要求的朋友食飯,其中一位朋友提議去食得好,佢對呢間食肆讚不絕口,佢話之前食得好係做私房菜的,同埋係懷舊手工菜,所以一直好期待,因為這類型的食肆已買少見少,今晚終於食到la1餐廳裝修彌漫著懷舊氣息,正正切合我地今晚食嘅菜式食得好三宝: ( 蝦多士,琵琶豆腐,鵝肝薄餅)~用個tea set 架盛着,好美觀嘩!蝦多士呀好耐無食la! 大大隻新鮮蝦撻落件多士度!件多士炸得好鬆脆,好好味呀琵琶豆腐炸到熱辣辣咁上枱, 鯪魚肉同豆腐嘅比例好好,咬落去軟綿綿的,鵝肝薄餅~餅皮脆脆的,裏面夾住啲鵝肝醬,好有鵝油香味,好特別!古早錦鹵雲吞~呢個酸甜汁裹有蝦, 豬潤,魷魚 ,蕃茄,菠蘿,青椒,紅椒和洋蔥,非常豐富,雲吞皮尤其炸得鬆脆, 蘸住酸甜汁和配料一齊食,好正蟹肉竹笙花膠羹~好鮮的蟹肉味,花膠和竹笙切成絲狀,食到黏黏的花膠和好爽的竹笙,湯羹真係好鮮甜,好美味終於食到好期待的片皮鴨,配自家製麽麽皮,麽麽皮用一個小火爐烘着,又熱又軟鴨皮一点也不 油膩,把鴨皮放在麽麽皮上,再加上青瓜,大蒜和甜醬捲起吃,好正原條燒牛肋骨~用自家秘製义燒醬慢煮三個鐘,牛肋骨肉完全離哂骨,好爽好彈牙好有牛味,忍唔住
今晚與一班對食有要求的朋友食飯,其中一位朋
友提議去食得好,佢對呢間食肆讚不絕口,佢話
之前食得好係做私房菜的,同埋係懷舊手工菜,
所以一直好期待,因為這類型的食肆已買少見少,
今晚終於食到la

餐廳裝修彌漫著懷舊氣息,正正切合我地今晚
食嘅菜式

食得好三宝: ( 蝦多士,琵琶豆腐,鵝肝薄餅)~用個
tea set 架盛着,好美觀

嘩!蝦多士呀
好耐無食la! 大大隻新鮮蝦撻
落件多士度!件多士炸得好鬆脆,好好味呀

琵琶豆腐炸到熱辣辣咁上枱, 鯪魚肉同豆腐嘅
比例好好,咬落去軟綿綿的,

鵝肝薄餅~餅皮脆脆的,裏面夾住啲鵝肝醬,好
有鵝油香味,好特別!

吞皮尤其炸得鬆脆, 蘸住酸甜汁和配料一齊食,
好正

蟹肉竹笙花膠羹~好鮮的蟹肉味,花膠和竹笙切
成絲狀,食到黏黏的花膠和好爽的竹笙,湯羹真
係好鮮甜,好美味

終於食到好期待的片皮鴨,配自家製麽麽皮,
麽麽皮用一個小火爐烘着,又熱又軟

鴨皮一点也不 油膩,把鴨皮放在麽麽皮上,
再加上青瓜,大蒜和甜醬捲起吃,好正

原條燒牛肋骨~用自家秘製义燒醬慢煮三個鐘,
牛肋骨肉完全離哂骨,好爽好彈牙好有牛味,
忍唔住食左幾件

生拆蟹肉炒大良奶~蟹肉好鲜甜,大良鮮奶好滑

順德煎釀鯪魚~正式手工菜,要將成條鯪魚拆肉
和起骨,留下魚頭,魚尾和皮囊,將魚肉連細魚
骨剁爛釀入魚身,煎香後砌番成條完整的鯪魚,
可知工序甚多,呢條魚外皮煎得金黃又香脆,魚肉
嫩滑鮮甜,好正

豉椒牛肉煎米粉~米粉煎得好脆
,牛肉味好濃,
如果不是因為已經好飽,我諗我會食2碗

最後上埋個雪糕紅荳冰,真係大大大滿足

呢個甜品用左一個懷舊的冰杯裝住,紅荳大大粒
好腍好好味!

今晚真係食得好,又食得開心,我已經攞定其他
menu諗住和爸爸慶祝生日時來吃

2018-07-23
  • 古早錦鹵雲吞
  • 蟹肉竹笙花膠羹
  • 原條燒牛肋骨
  • 蝦多士,
2018-07-26 627 瀏覽
從前的社會男主外、女主內,太太為了慰勞工作了一天的家人,往往都會花很多心思做晚飯,食材不一定是名貴,但往往是花心思的手工菜。一頓晚餐,總結了一天辛勞的工作,見證着一家人嘅團聚時刻,延伸到良朋共聚,生意洽商都是非常重要。今天有緣來到天后這間食得好私房菜,這本來就是一位商人的私人飯堂,平日用作招呼親朋戚友,廚師做的全是傳統廣東菜,老師傅秉承古法製作,在現今嘅商業社會已經買少見少。難得一見的高樓底,古樸優雅嘅場地每晚最多只可以招呼三圍枱,可以想像訂枱需時,除了座位有限之外,指定菜式必須要預早預訂,私房菜的好處就是可以跟餐廳交流默契,公關就如你的私人管家,可以為你詳細解釋每一道菜嘅重點。自家製蜆蚧鯪魚球,百份百鲮魚全人手刴,煙韌彈牙,咬落絕不鬆散,輕點蜆蚧提升魚肉甜味,無可替代。金錢雞,事實是用一塊肥豬肉,一塊瘦豬肉,中間夾上一片雞肝,塗上蜜汁再燒烤,由於工序繁複,今天難得一見。蟹多士圓圓的、脹卜卜的形狀如飛牒,㝢意荷包賬滿、團團圓圓好有意頭,蟹肉鮮甜滿瀉,多士鬆化香脆,老幼咸宜。八寶冬瓜盅,有瑤柱、蓮子、冬菇、鮮蝦、肉粒.... 全部材料都是清淡而不搶,原隻冬瓜蒸燉3小時以上,冬瓜吸盡八寶精

八寶冬瓜盅

八寶冬瓜盅,有瑤柱、蓮子、冬菇、鮮蝦、肉粒.... 全部材料都是清淡而不搶,原隻冬瓜蒸燉3小時以上,冬瓜吸盡八寶精華,燉湯飄著夜香花的獨特香氣,夏日炎炎,八寶冬瓜盅時令又消暑
古早錦鹵雲吞

古早錦鹵雲吞,雲吞皮脆口不油膩,精粹在於醮點的醬料,甜酸度恰到好處,還有豬肝、鮮蝦、叉燒等配料,食過方知道這才是正宗。
梧州紙包骨

梧州紙包骨,絕對是童年回憶,將醃制好的排骨連袋放入油鍋一齊炸,目的是充分鎖住肉汁,今時今日,樣樣講求效率,紙包骨製作幾乎已被遺忘。
上八珍扒大鴨

上八珍扒大鴨,新鮮大鴨先行走油上色,定型後再去骨釀入多種食材蒸煮,上枱是原隻切開,盡吃鴨肉及海味珍品,驚嘆肉質仍嫰滑無味,配料豐富,花膠、海參、鮮蝦、帶子共冶一爐👏👏👏
蟹肉炒大良奶

美食嘅功架逐一顯然,大良炒鮮奶要剛熟才會嫰滑,啖啖奶香拌著滑嘟嘟嘅蟹肉,不用咬就就可以溜入喉嚨去了,蛋白就奶香就蟹肉美味程度可想言之
陸氏炒飯

陸氏炒飯是廚師特別炮製,加入老闆喜愛嘅蝦乾,飯粒炒得爽身而且充滿蛋香,偶爾一口蝦乾,畫龍點睛,妙極。
焗西米布甸

焗西米布甸,又是一道懷舊的港式甜品,西米軟綿綿熱烘烘,香濃嘅蛋香美味可口,蓮蓉餡料入饌,中西合璧,真係好好味啊

一餐美味可口嘅晚飯,段段回憶,味道可以留住,時間卻不留人,如果可以,食得好的懷舊菜式我會視之為文化遺產,希望大家好好珍惜。
蟹肉炒大良奶
  • 順德煎釀鯪魚
  • 八寶扒大鴨
2018-07-26 318 瀏覽
香港人成日都話要創新。 成日中西合璧 cross over 突破傳統?反而要食到傳統的中國菜, 可能真係 慢慢慢慢咁消失喺生活之中。 大K要介紹嘅就係呢間餐廳2000年嚟嘅文化飲食傳承。有一棵菜 一個冬瓜一隻鴨, 每一樣嘢都係 廚師 用 最傳統嘅方 精心炮製! 而家仲有幾多間餐廳有幾多個人用半日嘅時間去炮製一味菜式。仲唔 食 唔睇可能以後真係冇機會㗎啦!傳統嘅中國常用油炸食物 食落香口 脆卜卜 當然係受人歡迎啦。 雖然係唔健康,但係為食冇計啦!有圖有真相,大家可以睇下每一味菜式都絕對出得大場面! 做生意嘅朋友 帶唔同地方的客人嚟試下呢啲傳統嘅新菜式。 絕對有頭有面值得推介嘅就係佢嗰個老婆冬瓜盅! 唔單止足料泡劑, 仲要係 蒸足半日 ! 絕對係 嘔心瀝血之作全場嘅高潮就係一隻鴨,這一隻鴨仔不止係一隻鴨仲係要係一隻包含咗2000年中國文化歷史嘅鴨。

仲唔 食 唔睇可能以後真係冇機會㗎啦!

2018-07-25 296 瀏覽
平時約屋企人或者朋友一大班人,我地通常都會食中菜,特別係地方菜,因為平時如果人少點兩三個菜式就飽哂,人多先食得盡興嘛。客家菜,潮州菜上海菜咁,通通都係my favorite,但今晚就特別啲,去試左順德菜,仲要係私房的😏。朋友中有人話食過搶住落單,好,又睇下佢點左啲咩菜式先:懷舊三寶(蟹多士、金錢雞、自家製鯪魚球)、古早錦滷雲吞、八寶冬瓜盅、上八珍扒大鴨、梧州紙包骨、琵琶豆腐、蟹肉炒大良奶、陸氏炒飯、焗西米布甸;總共十一度菜。嘩!使唔使呀,去飲咩?!😅😏其實菜單都OK嘅,其中有幾樣懷舊心機菜,家陣都唔係咁易食到,好似金錢雞咁,精粹係層肥膏度,呢度嘅金錢雞,除左舊膶夠香口外,層肥膏真係夠肥,但處理過之後好爽,咬落一啲都唔油,調味有點似义燒,略甜但👍。另一道就係紙包骨,呢道菜我細個時成日都有食,金沙骨用紙包住炸,肉汁被充份保存,但又夠香脆,唔怕熱氣必點!一連食左幾度香口煎炸野之後,食番碗清熱消暑冬瓜盅先,個冬瓜盅超級足料,加上夜香花嘅獨有香氣,係夏天最佳湯品,雖然我一向唔鍾意飲中式湯,但都好俾面食哂啲湯料呀😏。相信全晚嘅亮點應該就係呢道據有人話要預訂先有得食嘅扒大鴨,事關佢功夫多,大大話話要

相信全晚嘅亮點應該就係呢道據有人話要預訂先有得食嘅扒大鴨,事關佢功夫多,大大話話要整三五個鐘,先炸後調味再蒸煮,最後又加上海陸幾重名貴配料再燴,都咪話唔野少喎。

我本身就對啲配料興趣不大,反而想試試隻鴨---呢個就巧妙喇,係攪左咁多功序之後,隻鴨仍然保持到佢嘅香味,肉質依然鮮嫩,層鴨皮都仲好香,確難得☺️。

仲有嗰個蟹肉炒大良奶,堅有蟹肉,仲係有好多添,大良奶好重奶味,所以成度菜好香。不過我比較怕奶騷味,所以淺嚐就算。

餸菜點得太多,食完呢餐真係飽到上心口,不過久不久食番啲懷舊菜,就會諗起細個長輩帶我地四出覓食嘅快樂回憶,都唔錯嘅!🤭
2018-07-25 163 瀏覽
自從畢業後,已多年沒有跟同學聯絡,今晚難得有機會相約聚首話當年,真是十分期待。因有同學住在天后左近,他特別推介此店。 此店雖然地方不算大,但勝在樓底夠高 ,環境幽靜,我們可舒舒服服一邊品嚐佳餚,一邊暢談當年情懷。原本以為一班人食中菜,都是這兩三味差不多 的菜式,但原來有驚喜。第一道菜:食得好三寶, 有蝦多士、 琵琶豆腐和鵝肝薄餅, 蝦多士有原隻大蝦鋪在麵包上,香脆可口。錦鹵雲吞, 已很久未有食過, 餛飩剛炸起熱辣辣,配上酸酸甜甜醬汁,非常醒胃蟹肉竹笙花膠羹,啖啖蟹肉鮮味片皮鴨, 鴨皮烤 得卜卜脆, 鴨肉和油脂分佈平均,不會太油膩,又不失 嫩滑夾着自製的麼麼皮同吃, 咀嚼外皮香軟而內裏鴨皮卜卜脆,真是令人垂涎慢煮牛肋骨, 十分淋滑,啖啖牛肉香味順德煎釀鯪魚肉,很久沒有嘗過此傳統菜式,還記得童年時在外婆家常常吃此菜,令人勾起不少回憶。蟹肉炒大良奶,不覺油膩,有淡淡的蟹肉和奶香豉椒牛肉炒米粉, 夠鑊氣,炒米粉的火候控制得很好,令米粉底部微微焦香,還配上余均益辣椒醬,相得益彰甜品:椰汁雪糕紅豆冰,沒想到中菜館都有雪糕紅豆冰吃,真令人喜出望外整體食物質素頗佳,菜式有別於一般中菜館,於傳統菜式加入

,香脆可口。

蟹肉竹笙花膠羹,啖啖蟹肉鮮味

慢煮牛肋骨, 十分淋滑,啖啖牛肉香味

蟹肉炒大良奶,不覺油膩,有淡淡的蟹肉和奶香

,還配上余均益辣椒醬,相得益彰

整體食物質素頗佳,菜式有別於一般中菜館,於傳統菜式加入新穎烹調,令人一試難忘,加上能與舊同窗說說笑笑,愉快地渡過一個晚上。
  • 順德煎釀鯪魚
2018-07-23 428 瀏覽
今天晚上,懷著期待的心情到天后品嚐老派私房菜,除了品嚐美食之餘,最難得是能與一班共同嗜好的朋友相聚,話說這聚會已經安排了大半個月其中有人提議要試一試呢間私房菜,一間從前不會對外開放的私人飯堂,煮的全是懷舊老派菜,老派菜的特式是,工序繁複,精挑細選四時食材,頗費工夫,故漸漸失傳,難得今次有機會,當然不會錯過,但需要提前預訂,而今次能夠多人一起品嚐多款菜式,故特別令人期待由於之前係私人飯堂,門口並不顯眼,位置不當街,面積亦不算大,但給人的感覺是「實力就是一切,你懂的就來」相對今時今日的標準不能說是富麗堂皇,但以私人飯堂來說,就好像能擁有一架私人飛機一樣豪華,亦可想像能夠在這裏用膳,一定是非富則貴朋友們陸續到達,大家寒暄問好,猶如一個私人派對,當然最重要就是期待今晚有什麼菜式很多特式菜因製作需時,所以一定要預訂,特別感謝一眾好友為我安排打頭陣的是「金錢雞」,年輕人可能從未聽過,這道「金錢雞」其實並無雞之實,是由一塊瘦豬肉、一塊雞肝及一塊肥豬肉組成,坊間已經好難食到,眾人馬上手機先吃,場面甚是有趣蟹多士,懷舊三寶之一,看上去像一隻元寶,又像鮑魚,入口非常鬆脆,不油膩,外脆而肉香,沾上少許沙律醬

蟹多士

蟹多士,懷舊三寶之一,看上去像一隻元寶,又像鮑魚,入口非常鬆脆,不油膩,外脆而肉香,沾上少許沙律醬,別具風味
蜆介鯪魚球

蜆介鯪魚球,是我年幼時最喜歡的,大家都知道鯪魚是特別多骨,所以呢道菜最重點就係將鯪魚起肉去骨,炮製過程繁複,絕對係功夫菜,配上蜆介提味,絕配
八寶冬瓜盅

八寶冬瓜盅,上枱時引起了一陣的騷動,好像一個大明星登場一樣,手機拍過不停,這亦難怪,現在一般吃到的往往是迷你型冬瓜盅,怎能和這個足夠12人份量的相比,火喉十足,材料豐富,清熱解暑
上八珍扒大鴨

上八珍扒大鴨,絕對經典之代表,用五香料醃米鴨,慢火燜1小時再去骨,八種上品配料,充滿鴨香
古早錦鹵雲吞
古早錦鹵雲吞,靈魂在醬汁,配上叉燒、大蝦、魷魚、珍肝(雞肝)的主要材料,再加上青椒、菠蘿、五柳絲等配菜,酸酸甜甜,令人回味無窮
梧州紙包骨

工序層層的悟州紙包骨,特式又新奇,像拆禮物一樣的驚喜,悟州紙阻擋了油份過量的吸收,令肉脆而不膩,佩服廚者設計的心思,與別不同

就算是自選二道菜也精美非常,琵琶豆腐,香脆可口,取魚的香加豆腐的滑,妙極
而混和了蟹肉的賽螃蟹特別鮮甜美味。

到這個充滿薑米香味的陸氏炒飯上枱時,正好給我暖暖胃吧,特別欣賞薑米和蝦🦐乾帶來味道的衝擊,非一般炒飯

焗西米布甸,甜度適中,奶香幼滑,給我吃回童年的回憶,從前只有在酒樓上才能品嚐的小點,真有點時光倒流的感覺

一大班美食愛好者,對這私房菜,評價甚高,大家已相約下次重臨,盡興的一個晚上
蜆介鯪魚球
2018-07-23 222 瀏覽
啲同事話老細年年都鐘意係食得好請大家食飯,終於有機會試下了! <食得好三寶>蝦多士、鵝肝薄餅、琵琶豆腐,三樣都咁新鮮同熱,三樣都係功夫野黎,鵝肝薄餅真係好正,油香同個薄餅蝕合一齊,很難忘 <蟹肉竹笙花膠羹>好濃味,好足料,食到好多條狀既花膠,彈牙可口<古早錦鹵雲吞>炸雲吞,配甜酸汁(似咕嚕肉)咁大個人都未食過! 好懷舊! <片皮鴨+自家製麼麼皮>全晚最期待的片皮鴨呀! 個麼麼皮係佢地自己整,仲有個爐熱住,唔會凍曬痴住曬!片皮鴨片得有功架,好香脆,唔會好油,證明燒得恰到好處! <原條燒牛肋骨+自家秘製醬>未上菜已經由遠處聞到個陣香草同孜然粉味喇! 好大條骨同埋好多肉! 識食一定係食筋位,點解? 因為可以同時食到有咬口同半肥瘦既位!本身已經好香,但點埋佢個秘製醬又係另一風味! <瑤柱桂花炒魚肚>好似揚洲炒飯既味道,因為有蝦有蛋,但主角就變成上級食材魚肚! 正! <椰汁雪糕紅豆冰>一人一杯唔洗爭,係全晚點睛之作! 估唔到係中式酒樓都飲到紅豆冰! 仲以為會係傳統既紅豆沙!D紅豆煲得林

<食得好三寶>
食得好三寶

<蟹肉竹笙花膠羹>
好濃味,好足料,食到好多條狀既花膠,彈牙可口
蟹肉竹生花膠羹

<古早錦鹵雲吞>
炸雲吞,配甜酸汁(似咕嚕肉)咁大個人都未食過! 好懷舊!
古早炸雲吞

<片皮鴨+自家製麼麼皮>
片皮鴨片得有功架,好香脆,唔會好油,證明燒得恰到好處!
麼麼皮

<原條燒牛肋骨+自家秘製醬>
牛肋骨

本身已經好香,但點埋佢個秘製醬又係另一風味!
牛肋條

<瑤柱桂花炒魚肚>
瑤柱桂花炒魚肚

<椰汁雪糕紅豆冰>
雪糕紅豆冰

D紅豆煲得林,甜度岩岩好,配上椰汁雪糕,OMG真係好開心呀!
食得好三寶
蟹肉竹生花膠羹
古早炸雲吞
麼麼皮
牛肋骨
牛肋條
瑤柱桂花炒魚肚
2018-07-23 337 瀏覽
一年一度的大學同學聚會,今次選了呢家位於天后的老牌私房菜『食得好』。天后地鐵站行過去幾分鐘就到,都算方便~睇個門面都幾有氣派, 唔簡單咁!!!入到去發現個樓底好高,上面擺左架人力車~~好懷舊的格局入面只有幾張枱,是傳統酒樓的格局。首先上的是3道超經典菜式! 金錢雞!!嘩, 呢味真係好耐好耐冇見喇!!!好令人懷念喔!!!仲有蟹多士!話經典唔經典咁,但一上枱就秒速被搶哂啦!!第3寶,蜆蚧鯪魚球,如果有酒飲就仲正~~不過今晚的同學都好乖, 個個話揸車唔飲酒金錢雞其實係冇雞嘅,後生一輩可能未食過,其實個概念同西方的BURGER好似,就係兩塊皮夾住D餡咁。面頭是义燒,中間是雞潤,底層是爽口的肥豬肉。3樣野單吃可能冇驚喜,但夾埋一齊吃, 果種感覺,我會形容是神來之筆,一定要試!蟹多士要貼張咬左一半的相, 俾大家睇下有幾多蟹肉! 金香酥脆不失蟹肉鮮味,真材實料架~!之後就係錦訟雲吞,塊塊都炸到好平坦,唔係縮埋一舊,用心的食客一定會賞識如此用心的廚藝! 個汁酸甜度校到剛剛好,可以撈飯添呀!唔好俾佢停,全晚重點是呢個巨大的八寶冬瓜盅,有大大隻鮮蝦同勁多配料,聽說是原個冬瓜連金腿上湯拿來燉足3個小時以上的

睇個門面都幾有氣派, 唔簡單咁!!!

入到去發現個樓底好高,上面擺左架人力車~~好懷舊的格局

入面只有幾張枱,是傳統酒樓的格局。

首先上的是3道超經典菜式!

蟹多士

仲有蟹多士!話經典唔經典咁,但一上枱就秒速被搶哂啦!!
蜆蚧鯪魚球

古早錦鹵雲吞

唔好俾佢停,全晚重點是呢個巨大的八寶冬瓜盅,有大大隻鮮蝦同勁多配料,聽說是原個冬瓜連金腿上湯拿來燉足3個小時以上的,入哂味,唔同出面蒸好而倒湯入去果D!
八寶冬瓜盅

淡湯好清甜,非常清潤解暑,剛才食的炸物的熱氣立即被中和了~飲得出真係同出面果D唔同,特別清甜同解渴! 滿分!!
然後另一個高潮是上八珍扒大鴨,老闆話要先鹵, 再炸, 後蒸, 然後仲要拆骨,最後先以八珍配料如海參花膠等扒上去,真係少D功夫都唔得!!!
上八珍扒大鴨

天呀!!個皮勁香,又一D都唔熱氣,肉質淋軟而入味,食落係好滑呀! 同D海參花膠好夾~~

之後就紙包骨,是用油浸熟的,事前功課非常多, 唔多地方有得食~~~
梧州紙包骨

好香口,肉汁卻能完美保存~

仲有老少咸直既琵琶豆腐~~餸飯一流的~
琵琶豆腐

呢度真係碟碟餸都好強,呢味真係有蟹的賽旁蟹(蟹肉炒大良鮮奶)超正,奶香4溢,滿足了你想在吃炒蛋白時食到蟹肉的慾望,個個都極速清哂呢味~~
蟹肉炒大良鮮奶

食完咁多好餸飯我菜先來陸氏炒飯,用上原隻炸過的大蝦乾同薑米,勁香,粒粒分明,好好食~
陸氏炒飯

食到好飽,梗係要有份甜品啦~~~呢味焗西米布甸很似曾相識~
焗西米布甸

食落真係啖啖滋味, 好想再來一碗!!

附上個MENU俾大家睇下啦~~我地都預早左成半個月先BOOK到 :-)
蜆蚧鯪魚球
琵琶豆腐
蟹肉炒大良鮮奶
1K
2018-07-22 196 瀏覽
今日同一班朋友去天后興發街一間隱世私房菜“食得好”食晚飯。因為私房菜關係在訂位時朋友一早訂好菜式,當日人齊就可以開飯囉😃😃~睇下朋友預備咗咩菜式😁😁首先嚟一個“八寶冬瓜盅”,啱晒而家咁炎熱嘅天氣,飲完可以即消暑。睇下湯料十足,冬瓜肉同其他配料都好多。第二道“懷舊三寶 ”,究竟有咩? 原來有蟹多士、金錢雞、自家製鯪魚球 。真係好懷舊,係我年代只知道鯪魚球是什麼,但蟹多士同金錢雞真係未食過。今次叫人生第一次食,感到好新奇。味道方面,未食已經聞到其香,食後感覺好特別。好似金錢雞咁我仲以為係雞,哈哈🤣🤣其實係由一塊瘦豬肉、一塊雞肝及一塊肥豬肉組成,很香口味很濃。第三道“古早錦滷雲吞”,將雲吞皮包餡料拎去炸,再沾上勁多餡料的甜酸汁,一齊食香脆無比。😉😉第四道“上八珍扒大鴨”,聽經理就隻鴨烹調料大約三個鐘有多, 先炸油炆再加上其他海鮮食材以及芡汁一齊上碟。鴨肉好淋身配上海鮮一齊食,感覺不錯。第五道“梧州紙包骨”,睇到油泣泣唔知味道又會點呢?食落似酥炸排骨,都算ok啦~第六道“ 琵琶豆腐”,豆腐都好有豆香味,炸到唔太油,ok 👌🏻👌🏻。第七道“生拆蟹肉炒大良奶”, 蟹肉都算多, 炒奶很香滑,呢個好好

睇下朋友預備咗咩菜式😁😁

第七道“生拆蟹肉炒大良奶”, 蟹肉都算多, 炒奶很香滑,呢個好好味喎~在場的朋友們都豎起大拇指讚好👍🏻👍🏻

第八道“陸氏炒飯”,原來私房菜老闆姓陸,亦很喜歡此炒飯, 所以明名為陸氏炒飯。 材料很豐富,炒飯都炒到每粒米都分開到一粒一粒的。

最後甜品是“焗西米布甸”,連甜品都好懷舊啊~
2018-07-21 201 瀏覽
之前同朋友試過這間Eatwell,食物質素不俗,所以一早訂位帶屋企人去試試。訂位時已選定菜式,主要都是試這裏的招牌菜。先來的食得好三寶有琵琶豆腐、蝦多士、鵝肝薄餅,一上枱已經陣陣香味傳過來。琵琶豆腐外脆內軟。蝦多士不會過油,炸得香脆,一大片蝦膠舖在多士表面,爽口彈牙。薄餅裏面夾著薄薄一片鵝肝, 充滿著油脂甘香,但又不會太膩,鬆脆可口,果然係招牌三寶。另外點了一個蟹肉竹笙花膠羹,每啖都十分足料,有竹笙、蟹肉及花膠絲,幾乎料多過水,有蟹肉鮮甜、花膠膠質黏性及竹笙的爽口,混合在一起,滋味無窮。小菜點了一個菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉其實唔難煮,但要做得好味卻很難,這個的咕嚕肉卻令人眼前一亮,外脆肉嫩,咬落去真係聽到「咯」一聲,而且裏面啖啖肉,完全無肥膏,最重要就係每舊大小差不多,加上酸甜汁剛好掛好在咕嚕肉面,一分不多一分不少,是高質之作。

訂位時已選定菜式,主要都是試這裏的招牌菜。
琵琶豆腐外脆內軟。

2018-07-21 601 瀏覽
一大班朋友聚餐食中餐就最好不過一行14人一張圓檯坐哂拉近距離!好友之前試過呢間順德私房菜話唔錯,仲話呢度以前唔開放既,係某富豪招呼親友好友既地方~所以我地都贊成試吓 ~ Book定張大檯仲先訂定啲菜式~  先嚟順德三寶:有蟹多士、金錢雞、自家製鯪魚球。蟹多士賣相精緻,用蟹肉釀多士上面再放上燒賣皮,食落去係三層口感,鬆鬆脆脆夠香口,中間仲有陣陣蟹香。金錢雞真係第一次試,雖叫金錢雞,但其實由豬肉、雞肝、冰肉(豬肥膏)做成。雞肝略帶甘香,薄薄既豬肥膏沾滿醬料,惹味非常,一口咬落去已經唔理肥唔肥,好味就得啦🤭古早錦鹵雲吞, 呢道菜好多時外出食飯都會點,因為亞媽中意食~不過好多時錦鹵汁嘅材料越黎越少,喺呢度就有返小時候既味道~錦鹵汁既材料有魷魚、豬膶、蝦、菠蘿、三色椒、洋蔥~超足料! 酸甜度適中,點咁香脆既炸雲吞一流自家製鯪魚球 鮮味香口,加埋蜆蚧醬,味道更突出~ 上八珍扒大鴨 呢個又係功夫菜,先預訂既~ 人多真係要試吓! 店長介紹呢度菜先將大鴨上色, 然後炸至金黃色,去骨, 再將花膠、冬菇、帶子等炆煮,然後一齊蒸,最後加芡汁~  雖然身邊既女仔朋友都話怕肥只係試左少少鴨, 不過我反而好中意,鴨
一大班朋友聚餐食中餐就最好不過
一行14人一張圓檯坐哂拉近距離!
所以我地都贊成試吓 ~ Book定張大檯仲先訂定啲菜式~
先嚟順德三寶:有蟹多士、金錢雞、自家製鯪魚球

金錢雞
錦鹵汁既材料有魷魚、豬膶、蝦、菠蘿、三色椒、洋蔥~超足料!
酸甜度適中,點咁香脆既炸雲吞一流
自家製鯪魚球
鮮味香口,加埋蜆蚧醬,味道更突出~
上八珍扒大鴨 呢個又係功夫菜,先預訂既~ 人多真係要試吓!
店長介紹呢度菜先將大鴨上色, 然後炸至金黃色,去骨, 再將花膠、冬菇、帶子等炆煮,然後一齊蒸,最後加芡汁~  雖然身邊既女仔朋友都話怕肥只係試左少少鴨, 不過我反而好中意,鴨皮好香好入味吖 !!
無論中餐定西餐, 甜品係不可少既~
上八珍扒大鴨
人多緊係要點個焗西米布甸啦,一人少少試吓
可能西米好多既關係, 平衡返蓮蓉餡既甜~ 我覺得剛好,唔太甜喎 ! !
2018-07-20 312 瀏覽
又到舊同學聚會,有住在天后的同學發現有一間私房菜,名叫食得好,試過食物質素和味道不錯,所以今年就决定去食得好,同學訂左枱,我們準時到。餐館地方雖然不算大,但整體雅潔,座位舒適。服務也週到!食得好三寶(蝦多士、鵝肝薄餅、琵琶豆腐):店家的招牌菜當然要試試,用三層架上,擺設精美,三寶都是香脆口感,蝦多士的蝦新鮮又大隻,蝦和麵包都炸得酥脆。鵝肝薄餅外層薄脆,鵝肝入口即溶,琵琶豆腐調較得夠味,炸得外脆內嫩!片皮鴨、自家製麽麼皮:鴨新鮮又大隻,即叫即燒,片出來的鴨皮連少許肉,皮脆肉鮮嫩。麼麼皮是自家製,厚薄均勻,放在籠裏用火馨住,保持熱度,用麼麼皮包住鴨皮,加上青瓜和特製醬汁,一口咬下,齒頰留香,十分惹味!蟹肉竹笙花膠羹:好足料,竹笙花膠有口感,蟹肉和湯底鮮味十足。古早錦鹵雲吞:雲吞皮夠薄炸得鬆脆,汁料豐富,有豬潤、魷魚、瘦肉、菠蘿、三色椒等。正宗懷舊做法,酸甜度適中!鮮菠蘿咕嚕肉:咕嚕肉冇骨啖啖肉,肉質鮮嫩,炸過都不會硬,酸甜獻汁調得夠味,菠蘿比較酸。瑤柱桂花炒魚肚:夠穫氣,蛋炒得嫩滑,魚肚和銀芽爽口,瑤柱鮮甜。椰汁雪糕紅豆冰:這個有驚喜,飯後甜品竟然有 懷舊的雪糕紅豆冰,花奶滑有椰汁香味,紅

椰汁雪糕紅豆冰:這個有驚喜,飯後甜品竟然有 懷舊的雪糕紅豆冰,花奶滑有椰汁香味,紅豆林甜,加球雪糕好creamy!
2018-07-19
  • 片皮鴨、自家製麼麼皮
  • 蟹肉竹笙花膠羹
  • 古早錦鹵雲吞
  • 鮮菠蘿咕嚕肉
  • 椰汁雪糕紅豆冰
2018-07-20 305 瀏覽
同幾個朋友放工去了銅鑼灣這間食得好私房菜食晚飯,餐廳在維園附近,地方不大,只有三四圍大枱,如果人多基本上可以包場。食物方面,餐廳有多款招牌菜,客人可以自行制定餐單或是選擇餐廳套餐。古早錦鹵雲吞點解要加古早落去?因為真係好多年都無見過這個超足料的雲吞,甜酸醬汁裏面有豬潤、叉燒、蝦仁、菠蘿及三色椒等材料,真係餸比汁多,雲吞皮炸得香脆,裏面還有些蝦肉餡,酸酸甜甜,十分開胃。片皮鴨片皮鴨名乎其實只食鴨皮,但現今很多的片皮鴨是皮連肉,完全食唔到個精髓,話返轉頭,這個片皮鴨非常正宗,師傅手藝高超,只片皮不連肉,片片一樣無多無少,而麵皮更是自家製,以火爐熱著,不至冷卻影響口感,加上爽脆青瓜、京葱及海鮮醬,整個片皮鴨香脆,風味十足。豉椒牛肉煎米粉看似簡單的茶餐廳炒粉麵,但在這裏的師傅手上卻製作出別有一番風味,米粉煎至香脆,不會大乾及太硬,淋上豉椒牛肉,豉汁的香味及牛肉汁令米粉增添口感。椰汁雪糕紅豆冰一杯好味的紅豆冰最主要的材料紅豆一定要大粒及煲得軟腍,但又不能散爛,而這個紅豆冰完全符合以上的所有條,紅豆香甜軟腍,每粒飽滿,有淡淡椰汁香味,而且又不會太多冰。

2018-07-20 114 瀏覽
私房菜聽就聽得多,不過食就未食過。肥妹仔我今日有幸參加一個飯局食"陸氏私房菜",好多菜式真係未食過,肥妹仔我真係未食就先興奮呀!餐廳環境懷舊三寶金錢雞 (肥豬肉,雞潤,雞肉)嘩,一上枱肥妹仔真係嘩咗出聲,望落去每一件既外表都塗上蜜糖咁充滿油光,上層係雞肉,煎得香脆可口,中間夾咗一舊雞潤,粉粉嫩嫩,下層就係肥豬肉,每咬一口都滲出油香,成件既味道真係好特別好好食!蟹多士(燒賣皮,蝦膠)肥妹仔我就好鐘意食香口野,呢件蟹多士一上枱肥妹仔我就已經係心心眼了~佢既外型好似太空船,多士上面釀了蟹肉,蝦,肥豬肉,下面就係一小件麵包,食落去充滿海鮮既鮮味同肥豬肉既滑口,正呀!自家製鯪魚球呢個鯪魚球唔係大大粒果d,而係整到細細粒炸起黎,食得出鯪魚肉既味道,一d魚骨刺都無,做得非常仔細,再點埋附上既蜆肉醬,簡單好食。甜酸錦鹵雲吞(豬潤,蝦,菠蘿)甜酸汁點雲吞肥妹仔食就食得多,但個充滿配料既甜酸汁就好少食,肥妹仔我每勺一啖汁都會拎埋蝦同豬潤食,豬潤整得非常乾淨,無豬燥味,蝦就大大隻爽口,加上個雲吞皮炸到非常脆,點上個甜酸汁真係令人停唔到口!上八珍扒大鴨(海參,冬茹,大蝦,帶子,鴨腸)嘩嘩嘩,呢個真係不得了,聽
餐廳環境

懷舊三寶
金錢雞 (肥豬肉,雞潤,雞肉)

蟹多士(燒賣皮,蝦膠)

自家製鯪魚球

甜酸錦鹵雲吞(豬潤,蝦,菠蘿)

上八珍扒大鴨(海參,冬茹,大蝦,帶子,鴨腸)
嘩嘩嘩,呢個真係不得了,聽個部長講原來整呢個菜要成三個鐘,真係心機菜黎!肥妹仔我雖然唔知點整,但就真係食得出呢個扒大鴨唔少野!佢既鴨肉已經炆到好林,每一絲鴨肉都吸咗舖係上面如海參,冬茹,大蝦,帶子,同鴨腸既精華同味道,成隻鴨仲要係起埋骨上,真係食到肥妹仔我驚嘆咗!

梧洲紙包骨
哈哈,呢個一上枱肥妹仔我真係好期待食,因為佢用咗張牛油紙包住件肉,充滿神秘感,而且聞落去非常香!打開張紙,見到舊骨閃令令,真係未食就知道唔會嚡口呀!個味調得適中,外層焗得香脆可口,肉質咬落去鬆軟,出色!

八寶冬瓜盅 (火鴨肉,蟹肉,豬肉,冬茹)
媽媽教落,夏天最好飲冬瓜盅下下火,不過呢個冬瓜盅一上枱真係令肥妹仔我腎上腺素上升呀,靚到呢!!!!個d蟹肉,鮮蝦好豪邁咁放上冬瓜盅既邊圍,入面既冬瓜蓉煮到入口即溶,仲有冬茹粒,味道清甜爽口,真係消暑一流呀~

自選二道菜-蟹肉炒大良蛋
賽螃蟹就食得多,肥妹仔真係第一次食炒大良蛋,真係無改錯名,非常香奶味,完全無違和感,真係打破咗肥妹仔我覺得奶係要甜食既想法,蟹肉非常多,但最令肥妹仔我驚喜既係成碟炒奶隱藏了好多大大粒既蟹膏,真係食到肥妹仔感動到想喊~

自選二道菜-琵琶豆腐
又係功夫菜,將d豆腐切到碎唒,再mix埋其他既配料,最後仲煎到金黃色,試問又點會唔好食呢?簡單得黎又做到細節,佩服!

陸氏炒飯(蝦乾,菠蘿 )
其實肥妹仔我係一個重碳水化合物既人,幾飽都會啪一碗飯落肚既人!聽聞呢個陸氏炒飯係呢度老板心愛菜式之一!肥妹仔我聽到都即刻啪番碗!呢個炒飯炒得乾身,粒粒米炒到分明,而佢既蝦乾應該係炸過黎,非常脆口,令成碗飯既口感豐富咗好多!

焗西米布甸
到最尾一道菜啦,就係甜品~好香,呢個焗西米布甸聞落去真係好香,食落係充滿奶皇既香甜,西米煮得通透,呢個中式甜品真係好好食…………

今次真係一餐令肥妹仔我大開眼戒既私房菜喔
2018-07-19 94 瀏覽
平時出街食飯,度度都有私房菜,但,真係私房菜?朋友仔今日請我食真正私房菜!呢度地方細細,但好骨子,因為枱唔多,最好預訂。首先黎個懷舊三寶 - 蟹多士咬落又香又脆,餡料仲有冬菇肉碎。金錢雞,出面好難搵到,聽過未食過,原來係一塊瘦豬肉、一塊雞肝及一塊肥豬肉,最底塊肥豬肉好特別,咬落係爽脆,絕對唔係一舊肥膏,口感有D似冇窿既豬皮。蜆蚧鯪魚球,最重要點個自家製既汁,果種咸香脆,一口食到晒。呢個八寶冬瓜盅,燉足三個鐘,D料多到流出黎。上八珍扒大鴨,真係心機菜,首自隻鴨要浸汁,之後炸,再之後蒸一個半鐘,最後先放上其他材料埋汁。梧州紙包骨,好得意,用個紙袋入住,用滾油浸熟D骨。呢個有蟹肉既賽旁蟹好利害,食落仲有好香牛奶味,原來用左大良奶黎炒。焗西米布甸,好懷舊既味道,有蓮蓉餡架。道道菜離遠已經聞到好香,真係做到色香味,仲要師父既心機。
平時出街食飯,度度都有私房菜,但,真係私房菜?
朋友仔今日請我食真正私房菜!
呢度地方細細,但好骨子,因為枱唔多,最好預訂。

蜆蚧鯪魚球,最重要點個自家製既汁,果種咸香脆,一口食到晒。

呢個八寶冬瓜盅,燉足三個鐘,D料多到流出黎。

梧州紙包骨,好得意,用個紙袋入住,用滾油浸熟D骨。

焗西米布甸,好懷舊既味道,有蓮蓉餡架。

道道菜離遠已經聞到好香,真係做到色香味,仲要師父既心機。