2008-09-29 10 瀏覽
上上個星期六,相約了大學同學在這裡自電影,由於部分友人要上班,故約了 3 時許在這裡吃過下午茶才入場。是日不知是否有 function 關係,場內人山人海,許多食店都要等位,見這間較少人,又只是等三張枱左右,便決定這裡。看過下午茶餐餐牌後,四人中有三人都點日式豬骨湯烏冬,惟獨我點了蕃咖磨菇意粉。烏冬可選豬扒、雞扒、肥牛等主菜,友人有的選了雞扒、有的選了肥牛,份量都頗大,但湯底看似不太好味;意粉就不過不失啦,只是將啲煮好咗o既蕃咖醬淋在意粉面,意粉偏腍身,蕃茄獎醬鮮味不足,而且略稀,味道普通。
2008-09-03 12 瀏覽
我好耐之前黎呢求食過,尋晚帶個好朋友去食,點知......難食到震~~~除左個湯之外,樣樣野都係冇味的。以前,我食過個麵包田螺,覺得ok好味;但今時今日,個包又硬,d田螺又冇味,下面得兩條意粉,唔知做乜.....另一個係set dinner, 咩龍利+豬髀。呢度菜仲慘淡,cheap過大家樂d set lunch,真係冇落調味咁。問個manager, 佢仲攪笑,話入廚房攞返同樣o既汁俾我地........哈哈,為咩呢﹖既然呢d汁本身都冇味,好心就唔好再俾我呢........個甜品,又係一絕------旦糕一片~~~上面o個粒raspary仲要唔知點解有好多毛o係上面囉,真係令人毛骨悚然呀!!終於明白,點解呢間野執剩兩間........
我好耐之前黎呢求食過,尋晚帶個好朋友去食,點知......

難食到震~~~
除左個湯之外,樣樣野都係冇味的。
終於明白,點解呢間野執剩兩間........
  • 亞哥哥現場演唱
2008-08-20 13 瀏覽
我在8月10日(星期日)大約晚上7點半在鑽石山的飯廳用晚膳,但郤不興而回,由於廳的服務和食物質素真的很差:1.我與其他三位親友到飯廳用晚膳,當我坐下點菜時,待應把好幾份餐牌給我,我的三姨希望點選龍蝦二人晚餐,她說這裏最有名的是龍蝦,當我們落單時,待應才說今天沒有龍蝦供應,但為何不把龍蝦餐牌抽起,卻要客人花時間去選,他並沒有在派餐牌前提醒客人。2.我與表妹點選了牛柳拼鵝肝餐,我要7成熟,我的表妹要8成熟,當待應上菜時,便隨意放下牛柳,我向他查詢那碟是7成熟,那碟是8成熟時,他郤有點不知所措,沒有向客人道歉,便直接把兩碟牛柳拿入廚房查問,當一家西餐的待應,連這些基本的服務知識也不懂,可想而知餐廳的水平有多高!3.當他再次把牛柳送上時,我唯有開始進餐,但第一口的牛柳竟然是比室溫暖少少,連一杯暖水的溫度也及不上,我估計大約是我手心的溫度,再吃第二口,牛肉的溫度竟然帶點冷,我從來也沒有吃過這樣冷的牛柳,表面看上去是熟的,但牛柳郤被放涼了,又或者是牛柳還未完全解凍,便拿去煮。表妹那一碟的情況一樣,我便有點生氣地叫待應更換及投訴這個情況。待應便再拿入廚房加熱再煮。4.當他第三次把牛柳送上時,我又問他

4.當他第三次把牛柳送上時,我又問他那一碟是我的,那一碟是我表妹的﹐他竟然再一次答不出來(我不知道是否同一個待應送餐),我生氣地說笑道:「你有沒有攪錯?你取走牛柳時並沒有認清楚這碟是屬於那一位客人,莫非你要我吃我表妹的 ‘口水尾’?」,跟著他不懂得招架,幸好,我能辨認出自己剛才切開的那部份,所以便自行分辨出我表妹的那一碟。(那時我在想:我再也不會光顧這家餐廳,因為服務質素實在太差。)

5.當我們再開始吃的時候,問題又來了,牛肉是熱了點,但我表妹發現伴碟的配菜不見了,因為翻煮時,廚師忘了加入伴碟的配菜,所以食物的份量看起來是少了一部份,但竟然是由客人自已發覺,想不到連廚師也這樣馬虎,我真的很生氣,所以便馬上叫經理來投訴,經理雖然有正視問題,但他很不耐煩地聽我的投訴,我的話未說完,他只顧說:「我馬上請廚房從新煮過。」,便馬上把兩碟牛柳再次拿走,老實說:我在這裏用膳,雖然每個餐的價格大約一百五十元,價錢不算是很貴,但也並不代表我要吃這些凍的牛柳,忍受著這種服務,經理不耐煩的態度真的很差勁,不是說更換食物便算作補償,最起碼他要細心聽清楚客人的投訴,去應真改善才是最重要。

6.當第四次上菜時,牛柳的確是熱的,但我表妹原來要的8成熟,卻只有五成熟,因為那牛柳滲出來的血水比我7成熟的還要多兩三倍,我經已忍無可忍,亦沒有氣力再投訴(因為這樣更換食物,已經浪費了40分鐘的時間),我認為這一餐簡直是浪費我的時間,用錢購買這樣低質素的服務和食物,我點的是蒜蓉汁牛柳拼鵝肝,汁沒有半點蒜蓉味,亦沒有鹹味,只是程淡橙色,好像是沒有加鹽似的。鵝肝只用蛋加麵粉的皮包著,煎成了奄列般,吃下去帶內臟的腥味,難吃極了。

7.當我帶著滿肚怨離開餐廳時,經理特意走過來送客,很細聲地說了一句:小姐,唔好意思,我心想:一句唔好意思便要我忍受著這樣低質素的食物和服務,我一定會向你公司投訴。
2008-08-05 2 瀏覽
天口熱,行完街都唔想出去再搵野食,於是響商場裡面食啦! 之前見呢間飯廳都有人等緊位,於是無去過食。今日人龍都唔係好長,ok啦,試一試啦。Set Lunch由40幾至50幾蚊不等,質素都ok! 我鍾意佢個正方形蒜茸包仔,好夠牛油同蒜茸味,幾特別。佢地仲有d卡通既蛋糕,有咩雞仔嘜同朱小姐,好鬼死得意架! 我唔係小朋友都叫左件黎食。正!
天口熱,行完街都唔想出去再搵野食,於是響商場裡面食啦!

• 蒜茸包
2008-07-22 4 瀏覽
服務差劣......唔會再去之前看到食到食評, 話好好食, 剛巧之前下大兩, 泊好了車, 去試試下午茶結果真真是一般過一般, 只是包裝好一點的茶餐廳尤其是果個經理, 以為自己真是高級餐廳經理, 常以白眼看人如你覺很這餐廳很好, 想信你要多去其他真正"高級"餐廳走走
服務差劣......唔會再去
結果真真是一般過一般, 只是包裝好一點的茶餐廳
尤其是果個經理, 以為自己真是高級餐廳經理, 常以白眼看人

如你覺很這餐廳很好, 想信你要多去其他真正"高級"餐廳走走
2008-07-15 10 瀏覽
服務極差...waiter唔里人 見我細個當我傻仔我19歲叫d mustard 個waiter扮唔記得,周圍走 走去第2到 專登唔行過黎,明明做呢個section我都係做呢行,一眼睇穿你喇之後叫佢起甜品專登唔比隻細spoon我, 用手食?我睇住張張table都有,人地大個d就驚人?d service要好d?我細個就哈我?.?too bad
服務極差...
waiter唔里人

見我細個當我傻仔
我19歲
專登唔行過黎,明明做呢個section
我都係做呢行,一眼睇穿你喇
之後叫佢起甜品
too bad
2008-05-26 5 瀏覽
琴晚同朋友兩個人去食晚餐,叫左兩個set dinner, 我要紐西蘭肉眼扒($11X),七成熟. 朋友要左個帶子比目魚餐($15X).我個餐湯揀左羅宋湯,好普通.朋友個set既湯係藍青口唔知甚麼湯,以為好特別啦,黎到一望成碗羅宋湯咁,係多左一隻青口係D湯度,飲落根本就係羅宋湯,咁禁樣巧立名目法,唉... 隨湯附送兩件方型蒜蓉飽,味道不錯但唔熱既..... 等左一陣我個肉眼扒就黎啦,心諗上菜都算快播!望落個樣都OK,size都算足夠,伴薯蓉同菜(cheap cheap翠玉瓜...) 係下面,用好大隻碟裝.開頭切左幾舊食都覺得唔係好掂,無肉味又較韌.點知越切就越難切,D根多到切到我手軟,同埋就算切到既好多都係食唔到,因為真係太多根啦!咬唔開!仲有另一大問題係件扒唔係我要求既七成熟,根本得4,5成熟,好生,係咁以煎下就算,唔怪得咁快上菜啦!!結果最後頂唔順,食乘三分之一.... 朋友個帶子比目魚餐,賣相ok,但係帶子得一細舊...舊魚呢..又係無味既,得d汁有味,朋友話都非常麻麻....伴碟既意粉一睇就知唔掂,一patpat咁,過淋. 最後上甜品同咖啡.甜品係不知名既杏仁味甜糕一舊,size
琴晚同朋友兩個人去食晚餐,叫左兩個set dinner

等左一陣我個肉眼扒就黎啦,心諗上菜都算快播!
,同埋就算切到既好多都係食唔到,因為真係太多根啦!咬唔開!
結果最後頂唔順,食乘三分之一....

最後上甜品同咖啡.甜品係不知名既杏仁味甜糕一舊,size得麻雀一粒咁大.味度好怪
,朋友就覺得太甜.

全餐最好味係杯咖啡.

間野裝潢唔錯,令人覺得好似幾高級咁,所以收你D價錢係中上,但係內裏只係賣豉油西餐既質數,你諗下,叫個扒餐伴碟既菜竟然比幾舊翠玉瓜就算,係大家樂食紅蘿蔔呀,西蘭花呀都有幾舊la.

張張檯擺支"特價"紅酒係度sell你,又有點蠟蠋,好似好high class,又有個架仔掛哂D刀,叉,匙更比你自己拿來用,但係呢個架度淨係得飯更,無湯更播,問D侍者有無湯更拒話無...食西餐連飯更同湯更都無分既餐廳有幾高級大家心中有數...

食物質數原全唔掂,埋單兩個人三百蚊.我好肯定出面搵間茶餐廳叫個鐵板餐一定好食過拒!

以後一定唔會再去!!

• 餐後杯咖啡
與親戚共進午餐週末的荷里活廣場人山人海在不用等位之下決定在這裡把該日的午餐解決掉夏日炎炎要了一個煙三文魚凱撒沙律set 消消暑餐湯略嫌油了點,但味道ok脆脆的蒜蓉包也不賴三文魚有3-4片,吃得出煙味,菜的份量也不算少,還算新鮮沙拉醬的量更是慷慨得過份吃了2/3盤多一點已經膩得停下來了餐飲凍檸茶純屬一般貨色以份量取勝沒必要的話相信也不會再來但對三十來塊的set來說是很對辦的一餐,各位on diet的女士:來到這邊點沙律時記緊dressing 還是要求另上比較好~~*
與親戚共進午餐
週末的荷里活廣場人山人海
在不用等位之下決定在這裡把該日的午餐解決掉

夏日炎炎
要了一個煙三文魚凱撒沙律set 消消暑

餐湯略嫌油了點,但味道ok
脆脆的蒜蓉包也不賴

三文魚有3-4片,吃得出煙味,
菜的份量也不算少,還算新鮮
沙拉醬的量更是慷慨得過份
吃了2/3盤多一點已經膩得停下來了

餐飲凍檸茶純屬一般貨色
以份量取勝

沒必要的話相信也不會再來
但對三十來塊的set來說是很對辦的一餐,

各位on diet的女士:
來到這邊點沙律時
記緊dressing 還是要求另上比較好~~*

$3x
好好食的一餐....我同幸福食左個二人套餐,個餐就貴左d,$398,由於我係中銀卡,所以惠顧滿$200就有一客雞胸沙律,係非常好食的.....個餐有welcome drink,我地要左fruit prunch! --> not bad!然後一個海鮮忌廉湯 --> good good!!然後係個雞胸沙律 --> excellent!!再黎係個麵包田螺 --> 嘩!好好味...再上main course 極級牛扒 --> 非常"un",唔好食!!!甜品估係個奶凍--> 好好食,好fresh!仲有餐茶!!yeah.....現場仲有現場音樂,可以逐台拎住個結他唱..不過唔知要唔要比錢~
好好食的一餐....

然後一個海鮮忌廉湯 --> good good!!
然後係個雞胸沙律 --> excellent!!
再黎係個麵包田螺 --> 嘩!好好味...
甜品估係個奶凍--> 好好食,好fresh!
仲有餐茶!!

呢個雞胸沙律係好好好食!
麵包螺..好好食!
好"un"..唔好食.
甜品..good!
呢個雞胸沙律係好好好食!
麵包螺..好好食!
2008-04-21
一個字, 正, 餐廳的氣氛好warm, 燈光黑黑的, 暗暗下食飯簡直是我老婆的最愛!而且當晚晚餐有個菲律賓的型佬彈結他唱歌, 而且還可以點歌, good!食物沒話說, 好好味, 我老婆仔點了Edelweiss, 他便唱給我同老婆仔聽, 老婆仔話第一次有人唱情歌她聽感覺很sweet! (老婆我都有唱過妳聽呀......) 餐前立方體蒜蓉包牛油很香很好味, 老婆點了豬柳焗飯但忘記了是忌廉汁, 她嘔嘔嘔….很膩, 豬柳很”鞋”, 冇牙力的老婆咬不太到我就要了的炒泡菜意粉……………….好味囉! 泡菜少了點.....服務就ok 啦, 唯一有問題是......其他的食客太噪了.....而且為何食了2次都只是我們的枱沒有蠟燭台......受到不公平的迫害......Total每人連餐要105左右.....值得的!

Total每人連餐要105左右.....值得的!
2008-04-20 1 瀏覽
見到咁多好comment, 所以去試.叫左Set DinnerCream soup - OK泡菜牛肉石鍋反- 個sauce只係落左少少, 咸到喊. 平時食親呢石鍋反都會有反蕉, 但呢個反一粒蕉都冇, 個牛肉又好UN.Dessert - 食了一啖....唔知係咩. 好似係杏仁pudding但好似膠咁, 好硬tasteless我老公食左Onion Soup - OKTomato pasta.... 好似canned tomato sauce咁, 個sauce同d pasta 係唔match.咁既價錢, 而且咁既quality...大家想去既真係要諗諗
見到咁多好comment, 所以去試.
叫左
Set Dinner

Cream soup - OK

我老公食左
Onion Soup - OK

2008-04-16 6 瀏覽
去試了午市套餐,要了一個煎豬扒+薯菜,一個芝士焗豬頸肉飯,一個泰國牛肉炒飯,全部都不錯,夠熱,只是豬扒比較硬,其實可以加些鬆肉粉最有心思的是薯條,很新鮮和加了香料,所以很好吃餐湯有紅,白和中湯選擇,都不錯,白湯也不是普通的白湯,而是香芋青豆忌廉湯,而且配Garlic Bread奶茶Coffee 也都不錯價錢只是30多元一份,相當超值啦,比翠華甚麼的好多了,也比隔鄰的Double Star 大約$50便宜得多

最有心思的是薯條,很新鮮和加了香料,所以很好吃

奶茶Coffee 也都不錯

2008-02-11 9 瀏覽
好少行荷里活呢個場,過年前同朋友行開呢頭,行到餓,想搵d舒服既地方坐下。見有位又ok舒服咁,入去坐低咗,見到有人唱歌,好似幾有feel咁!我同個friend叫咗個最common既焗肉醬意粉,軟殼蟹鴨胸Caesar salad,蕃茄湯,牛肉薄餅卷。個肉醬意粉普普通通,Caesar salad內既軟殼蟹ok脆。蕃茄湯我好鍾意,因為勁有蕃茄味,好似用蕃茄蓉整咁。牛肉薄餅卷個薄餅唔太厚,牛肉唔乾有肉汁,仲有d雜菜係入面,個味道都ok。本來已經好飽,但見人食火焰雪山就好想食。雖然只係一pat cream,但因好耐冇食過,所以好似好好味。
蕃茄湯我好鍾意,因為勁有蕃茄味,好似用蕃茄蓉整咁。
2008-01-17 8 瀏覽
我同女友都好滿意, 一個吃焗飯, 一個吃牛扒結果係焗飯好好吃, d扒就普通但個湯ok!服務環境係好好!下次會再光顧!
我同女友都好滿意, 一個吃焗飯, 一個吃牛扒

結果係焗飯好好吃, d扒就普通

但個湯ok!

服務環境係好好!

下次會再光顧!
2007-12-29 2 瀏覽
與朋友到荷里活行街~~路過此餐廳~~見到下午茶menu很吸引便一試~~2人叫了一個咖哩牛扒烏冬~~味道不錯~雙色焗飯~~雙色係吞拿魚+肉醬~仲有一個我最愛的小食英倫炸粗薯條~好好味但很熱氣呢!~
與朋友到荷里活行街~~
路過此餐廳~~見到下午茶menu很吸引便一試~~
2人叫了一個咖哩牛扒烏冬~~味道不錯~
雙色焗飯~~雙色係吞拿魚+肉醬~
仲有一個我最愛的小食英倫炸粗薯條~
好好味但很熱氣呢!~